Kedim Neden Tek Gözünü Kısıyor?

31 Temmuz 2023
10412
Kedim Neden Tek Gözünü Kısıyor?

Kedilerin gözlerini kısmaları veya yarı gözlerini direkt kapalı tutmaları, gözleri ile ilgili bir sorunlarının olduğunun en belirgin göstergeleri arasında yer alır. Kedinizi düzenli olarak kontrol etmeniz veya incelemeniz, bu düzensizliği fark etme aşamasındaki süreci kısaltacaktır. Göz çok kırılgan bir organdır ve sadece bir veteriner hekim gözlerin tam  muayenesini yapabilir. Bu yüzden eğer ki kedinizin bir veya iki gözünü kıstığını görürseniz, hemen veteriner hekiminizden bir randevu almalısınız. Göz ile ilgili oluşan sorun mümkün olan en kısa sürede doğru bir şekilde tespit edilmeli ve tedavi en kısa sürede başlatılmalıdır. Örneğin; küçük bir kornea sıyrığı gibi basit durumlar enfeksiyon kapabilir ve aslında basit bir durumu gittikçe zorlaştırabilir. Göz enfeksiyonları uzun süre tedavi edilmediği takdirde, geri dönüşü olmayan göz hasarına ve hatta körlüğe bile neden olabilir.

Sağlıklı Kedi Gözleri

Sağlıklı bir kedinin gözleri berrak ve parlaktır. Ayrıca bu kedilerin gözlerinde herhangi bir akıntı olmaz. Gözler hakkında biraz daha derine inmek gerekirse:

İris, gözün renkli kısmıdır. Kedilerin genellikle çeşitli yeşil, sarı veya mavi gözleri vardır ve her kedi gözü farklı bir renk skalasına sahiptir. Kedinizin irisinde değişiklikler veya başka renklerde benekler fark ederseniz, öncelikli olarak veteriner hekiminizle iletişime geçin ve bu benekler hakkında detaylı bilgi alın. İrisin yaşla birlikte değişmesi alışılmadık bir durum değildir. Örneğin yaşlı kedilerin süsenleri bozulabilir ve gözlerinde koyu, çil benzeri noktalar oluşabilir, ancak bu her zaman bir sorun belirtisi değildir.

Sklera, gözün beyaz kısmına denir. Bu kısım tanımından da anlaşılacağı üzere beyaz renkli olmalıdır (Ancak belki bazı küçük kan damarları görülebilir). Sklera’nın, sarı, kanlı renkli olması veya renkli lekeler ve hasar belirtilerine sahip olması (sıyrıklar veya morluklar gibi) bu bölgedeki sorunların belirtileridir.

Konjonktiva, üst ve alt göz kapaklarını ve göz küresinin bir bölümünü kaplayan, gözü yerinde tutmaya yardımcı olan göz kapaklarının altındaki etli zar dokusudur. Konjonktiva nemli, sağlıklı ve açık pembe renklidir. Genellikle konjonktivayı şişmedikçe fark etmezsiniz, bu durumda göz kapağının altından çıkıntı yaparak göze dolgulu bir görünüm verebilir.

Üçüncü göz kapağı, kediniz gözlerini kırptığında veya kapattığında ortaya çıkar; bu harika adaptasyon gözün iç köşesinden hareket ederek, göz küresinin ön yüzeyini kaplar. Yine, bir sorun olmadıkça nadiren fark ettiğiniz bir bölgedir.

Bir kedinin sinir sistemindeki sorunlar da dahil olmak üzere bazı hastalıklar, gözbebeklerinin belirgin şekilde farklı boyutlarda olmasına neden olabilir. Gözbebeklerinde bulanık, süt gibi veya film gibi bir görünüm katarakt, viral ülser veya diğer görme problemlerinin bir işareti olabilir. Kedinizin gözlerinde herhangi bir yaralanma veya anormallik fark ederseniz, kontrol ettirmek için onu hemen veteriner hekiminize götürünüz.

Kedilerin Tek Gözünün Kısılmasına Neden Olan Durumlar

Blefarospazm

Göz kapaklarının ve göz kapaklarını çevreleyen konjonktival zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Bu durumlarda göz kapakları ve göz kapaklarının kenarları şişer ve kediye şaşı bir görünüm verir. Göz kapaklarına veya konjonktivaya ciddi şekilde zarar vererek blefarit ve konjonktivite neden olabilir. Yaralanmanın acısı nedeniyle kedinin gözleri kapanacak veya kısılacaktır. Travma bir sıyrık, aşınma veya yırtılmadan kaynaklanabilir.

Alerjiler, özellikle inhalan ve diyet alerjenlerine karşı yaygın bir sistemik alerjik reaksiyon, göz kapaklarında ve konjonktivada kızarıklık ve şişmeye neden olabilir.

Göz kapaklarını ve konjonktivayı tahriş eden yabancı cisimler de etkilenen gözün şaşı olmasına neden olabilir. Bunlardan en sık görüleni konjenital bir göz kapağı anomalisi olan entropiondur. Enfeksiyonlar ayrıca göz kapaklarının ve konjonktivanın şişmesine neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar , göz kapağı bezi apsesi veya göz kapaklarının genel bir durumu oluşturur.

Göz kapağının kenarındaki kırmızı bir yumru, göz kapağının yağ bezlerinin kedi herpes virüsü enfeksiyonu ile üretilir. Şaşılık, göz kapaklarının istemsiz olarak kapanması olarak tanımlanır. Bozukluk genellikle hızlı göz kırpma ile başlar ve göz kapaklarının kapanmasına kadar ilerler.

 Konjonktivit ve Blefarit

Bu, konjonktival zarlarla birlikte göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Bu olduğunda, göz kapaklarının kenarları ve göz kapağının kendisi şişer ve kedinin gözlerini kısarak aşırı yırtılmasına neden olur.

Bazı fiziksel yaralanmalar konjonktivite ve konjonktiva veya göz kapaklarında blefarite neden olabilir. Kedi, yaralanmadan kaynaklanan ağrı nedeniyle gözlerini kapatacak veya gözlerini kısacaktır. Hasarın nedeni bir aşınma, yırtılma veya sadece bir çizik olabilir. Küçük kırık cam parçaları, kimyasal maddeler veya saçmalar kedinin gözlerinde travmaya neden olabilir.

 Alerjiler, daha doğrusu gıda ve inhalan alerjenleri nedeniyle , bir kedinin gözleri şişebilir ve kızarabilir. Buna rağmen, kedinizi bir böcek ısırdıysa, bu durum bölgesel alerjik reaksiyonlara ve şişmeye neden olabilir. Bu nedenle kedinizin bir gözünü kıstığını görebilirsiniz..

Göz kapağı yabancı bir cisim tarafından etkilendiğinde entropiyon adı verilen durum meydana gelebilir. Bu ne anlama geliyor? Bu, göz kapaklarının uçlarının içe dönük olduğu ve kirpiklerin sürekli olarak korneaya sürtündüğü anlamına gelir.

Glokom

Glokom oldukça ciddi bir durumdur ve şekil bozukluğunu veya körlüğü önlemek için bunun mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini unutmayın; glokom, aşırı sıvıyla dolu gözdeki basınçtan kaynaklanır.

Göz sıvısının akmasını birçok şey engelleyebilir, bu da glokoma neden olan fazla sıvıya yol açar. Glokom iltihabı, tümörleri , anormallikleri , göz travmasını ve enfeksiyonları içerir . Bazı kediler, genetiği nedeniyle buna sahip olabilir; bu durumda her iki göz de etkilenebilir.

Kediniz glokom geçiriyorsa, kedi dostunuzun şiddetli ağrı belirtileri gösterdiğini göreceksiniz; kedinizin bir gözünü kıstığını , ovuşturduğunu, ağladığını, bağırdığını ve insanlardan kaçtığını görebilirsiniz . Gözlere bakarsanız, akan, kırmızımsı ve bulutlu görünürler. Şiddetli vakalarda göz küresi de şişebilir.

Bu belirtileri fark ederseniz ve kedinizde glokom olabileceğini düşünüyorsanız, onu bir an önce veteriner hekimine götürmelisiniz. Gözdeki basınç daha erken düşürülürse, gözü veya gözleri kurtarma şansı daha yüksektir. Hafif vakalarda altta yatan neden çözülürse glokom kaybolur.

Bununla birlikte, daha ciddi vakalar tedavi ve ilaç gerektirecektir ve birikme durdurulmalı ve önlenmelidir. Ancak, en kötü durumlarda kedinizin gözünün alınabileceğini unutmamalıyız.

Göz Enfeksiyonu

Göz enfeksiyonları, öncelikle bir üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak kedilerde yaygındır ; ne yazık ki, bu enfeksiyonlar göze yayılıyor. Sadece enfeksiyonun altında yatan nedeni bilerek göz enfeksiyonlarının bulaşıcı olup olmadığını bilebiliriz.

Parazitler, mantarlar, bakteriler, viral enfeksiyonlar vb. birçok şey göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Kedinizin gözlerini kıstığını ve gözlerini ovuşturduğunu görürseniz, bu, kedinizin bir göz enfeksiyonu geçirdiğinin ilk işareti olabilir. Bazen gözleri kırmızımsı ve şiş olabilir; göz akıntısı, burun akıntısı ve hapşırma görülebilir.

Bu tür bir göz problemi için kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz. Kedinizin göz sorunlarına neden olan enfeksiyonu tedavi edecektir. Durum hafif olduğunda, veteriner hekim dinlenme sağlayarak, gözleri akıntıdan temizleyerek ve kedinizi bol miktarda hidrasyon ile sağlıklı bir diyete sokarak semptomları tedavi edebilir. Daha ciddi sorunlar göz damlaları, sistemik antibiyotikler ve topikal merhemlerle tedavi edilebilir.

Kornea Ülserleri

Kornea ülserleri potansiyel olarak ciddi bir durumdur. Göz yüzeyinde açık yaralar şeklinde kendini gösterir ve etkilenen kısım bulanıklaşır. Bu durum göz yaralanmaları , anatomik anormallikler veya kuru gözler nedeniyle olabilir Sebepler, tedavi edilemeyen göz enfeksiyonları da olabilir. Etkilenen gözde bulanıklık, şaşılık ve sürtünme, göz ağrısı, akıntı ve kızarıklık fark edebilirsiniz.

Hafif kornea ülserleri, altta yatan neden tedavi edildiğinde iyileşir , ancak veteriner hekiminizin kedinizin ağrısı için damla veya antibiyotik merhem ve bir şeyler reçete etmesi için mutlaka veteriner hekime gitmelisiniz. Ülserler şiddetliyse, kedinizin göz ameliyatına ihtiyacı olabilir.

Bununla birlikte, doğru şekilde tedavi edilirse kornea ülserleri tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse, şekil bozukluğuna ve körlüğe neden olabilir.

Viral ve Bakteriyel Enfeksiyon

Kedinizin yeşil akıntılı gözlerinde akıntı olduğunu fark ederseniz, kedinizin viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan muzdarip olduğunu gösterebilir.

Bu hastalıklara genellikle Kedi Gribi,veya Viral Rinotrakeit denir, üst solunum yolu sorunları bağımsızdır; ancak Bordetella bronşiseptika , Mycoplasma ve Chlamydophila felis gibi bakteriler komplike olabilir ve kediyi daha şiddetli etkileyebilir.

Feline herpesvirus, göz kapaklarını şişirecek olan konjonktivayı etkileyerek kedi Viral Rhinotracheitis’e neden olabilir. Ardından akıntı sulu ve irin benzeri görünecektir. Kedinizin gözleri iyileşecek diyelim ama virüs dokularda saklanacak. Kediler stres yaşadıklarında alevlenmeler olabilir.

Feline Calicivirus, şaşılık, göz akıntısı , konjonktivit ve blefarospazm gibi kedi herpes virüsleriyle aynı semptomlarla enfeksiyona neden olur. Kalisivirüslü kediler, diğer suşlar nedeniyle birçok kez bu duruma sahip olabilir.

Kedi pnömonisi, Chlamydophila felis’in neden olduğu bir durumdur. Kedinizin kan çanağı ve kırmızı hale gelen iltihaplı gözlere sahip olduğunu fark edeceksiniz. Gözlerden akıntı da meydana gelebilir ve Pnömonit daha şiddetli konjonktivite neden olabilir.

Semblefaron

Symblepharon, kedi herpes virüsünde görülebilen bir durumdur. Konjonktival dokunun başka bir dokuya ya da korneaya yapışmasıyla kendini gösterir . 10 haftalık ila 3 haftalık yavru kediler bundan en çok etkilenir.

Akıntı nedeniyle gözleri birbirine yapışık görünür, bu yüzden yavru kedi bir gözünü kısıyor gibi görünüyor. Cerrahi tedavi gerekebilir; bu prosedür, konjonktival epitel yüzeyini ve forniksi korurken yapıştırılmış dokuları ayıracaktır. Bu, yavru kedinizin görüşünü geri kazanmasını sağlamanın tek yoludur.

Göz Tahrişi

Kedinin gözleri insan gözünden biraz farklı olsa da benzer şekilde çalışırlar. Temizlik kimyasalları, parfüm, güçlü kokular, toz ve tütün dumanı gibi gözü tahriş eden maddeler nedeniyle göz tahrişi oluşabilir .

Bu maddeler kedinizin gözüne temas ederse, muhtemelen göz yaşarması olacaktır. Kedinizin bir gözünü kıstığını veya etkilenen bölgeyi ovuşturduğunu fark edebilirsiniz ve etkilenen göz kırmızı olabilir ve akıntı olabilir.

Kedinizde bu belirtilere tahrişin neden olduğundan emin olduğunuzda, kedinizin gözlerini bir miktar göz yıkama solüsyonuyla yıkamayı deneyin. Tabii kediniz izin verirse.

Bununla birlikte, bu semptomlar ciddi durumlara benzer , bu nedenle bu konuda veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Kedinizin göz sorunlarına ve rahatsızlığına neden olan bir şey fark ederseniz, bu tahriş edici maddeyi evden çıkartmalısınız.

 Keratokonjonktivit

Keratokonjonktivit Sicca veya kuru göz semptomu, korneanın kronik iltihabıdır. Gözyaşı üretimi çalışmadığı için konjonktival dokular kurudur. Ancak gözyaşları çok önemlidir; döküntüleri ve bulaşıcı nesneleri gözden uzaklaştırırlar.

Gözyaşı oluşumu olmadığında, kedinin gözü sürekli tahriş olacak ve bu da kedinin bir gözünü kısarak düşmesine neden olacaktır. Keratoconjunctivitis sicca’nın nedeni, gözyaşı üreten bezlerde bir miktar bağışıklık hasarıdır veya bunun bir kedigiller herpes virüsü olması mümkün olabilir.

Anizokori

Anisocoria , kedinin gözbebekleri ile aynı boyutta olmaması durumudur. Bu, periferik sinir problemlerini, glokomu , kornea zedelenmesini ve gözün iç kısmında veya merkezi sinir sisteminde iltihaplanmayı gösterebilir . Etkilenen gözün göz kapağı sarkık olacaktır ve kedi sık sık gözü ovuşturur veya kısar. Bu durumun tedavisi kesinlikle altta yatan nedene bağlıdır. Veteriner hekiminiz, tedaviyi özellikle kedinizin bireysel faktörlerine göre seçecektir.

Üveit

Üveit, gözün iç kısmının ön kısmının, özellikle iris ve kornea arasında iltihaplanma durumudur. Bu, puslu ve bulutlu görünen gözlerde kendini gösterecektir. Gözün alt kısmı bazen kırmızı tortularla dolu veya beyaz-sarımsı olabilir. Bu durumda göz akıntısı kendini göstermez; ancak göz iltihaplanma nedeniyle sulu görünebilir.

Üveite en yaygın olarak gözün dışındaki bir şey neden olur, yani diğer vücut bölümleri hastadır, örneğin:

• Oto-immun hastalık

Diyabet

• Şiddetli enfeksiyonlar

• Yüksek tansiyon

• Travma

Üveit ciddi bir sorunun belirtisi olabileceğinden, kedinizi veteriner hekiminize götürmenizi tavsiye ederiz.

Travma

Kedinizin bir gözünü kısması genellikle bazı travmaların sonucudur. Özellikle dışarıda yaşayan bir kediniz varsa, evdeki kedilerin de başına gelebilir ve kedilerin kavga etmesi veya mobilyalara veya çitlere çarpması nedeniyle oluşabilir.

Şaşkınlığın yanı sıra, kedinin gözü gözden gözyaşı gibi şeffaf, kalın veya yeşil-sarı gibi görünebilen bir miktar akıntı gelebilir. Ayrıca göz çevresindeki şişlik ve kızarıklığı da fark edebilirsiniz. Kedinizin üçüncü göz kapağını görürseniz şaşırmayın. Bazen gözün yüzeyindeki çizik görülebilir.

Kedinizin göz tahrişi bu şekilde olursa, derhal veteriner hekime başvurmanız önerilir çünkü bu şeyler enfekte olursa daha da kötüleşebilir ve görme kaybına neden olabilir.

kedilerin tek gözünü kısması

Kedi Gözü Sorunları Nasıl Önlenir?

Travmatik yaralanmaları önlemek istiyorsanız, kedinizin kolayca ulaşabileceği yerlerde keskin nesnelere dikkat etmelisiniz. Çünkü kediniz bu nesneleri, oynayacak bir şey olarak görebilir ve oynamaya çalıştığı zamanda da kötü yaralanmalar ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca kedinizin beslenmesine de dikkat etmelisiniz. Bağışıklık sistemi, kedinizin enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olacaktır.

Kedinizin başı dertte olduğunda veya sağlık sorunları olduğunda, dikkatinizi ve yardımınızı istemek yerine saklanma eğiliminde olduğunu unutmayın. Bu noktada dikkatli bir kedi sahibi olmanız ve kedinizin maruz kaldığı rahatsız edici sorunları fark etmek için kedinizi izlemeniz gerekmektedir. Bazı olağandışı şeyler olup olmadığını görmek için kedinizi düzenli olarak kontrol edin.

Kedinizin bir gözünü kıstığını, sık sık kırptığını, gözlerini patilediğini veya sulu gözlere sahip olduğunu fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizden yardım isteyin, çünkü yukarıdaki durumların çoğu benzer semptomlara sahip olduğundan, hangisinin doğru teşhis olduğunu tahmin edemezsiniz. Bu yüzden tüylü dostunuz için tıbbi yardım almalısınız. Kedinizde herhangi bir göz problemi görülmese bile, bu tür sorunların daha baştan olmasını önlemek için sık sık onu kontrol edin.

Sık Sorulan Sorular

Kedilerde göz enfeksiyonları çok yaygındır, bazı hafif enfeksiyonlar kendi kendine kolayca geçer. Ancak daha ciddi olan enfeksiyonlar, altta yatan bir hastalığa işaret edebilir. Bu yüzden iyileşme süreci için mutlaka veteriner hekiminizin desteğine ihtiyacı olur.

Bir pamuk topunu kaynamış soğumuş suya batırın. Göz akıntısını daima gözün köşesinden dışa doğru silin ve her bir göz için yeni bir pamuk top kullanın. Veterineriniz reçete etmedikçe tezgah üstü damlalardan veya yıkamalardan uzak durun. Ciddi enfeksiyonlar için mutlaka veteriner hekim ile iletişim haline geçilmelidir.

Muayene ve testler başka bir neden göstermiyorsa, tedaviye genellikle spesifik olmayan enfeksiyöz konjonktivitin geçici teşhisine dayanarak başlanır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların çoğu 5 ila 14 gün içerisinde düzelebilir.

Kedinizin gözleri, kir gibi kalıntılara karşı koruyan nemli bir dış katmana sahiptir. Son zamanlarda kedinizin gözlerinin normalden daha fazla sulanmaya başladığını veya gözlerini kıstığını fark ederseniz, bir sağlık sorunu geliştirmediğinden emin olmak için onu mutlaka veteriner hekimine götürmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.