Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de gıda alerjileri görülür. Evcil hayvanlarda gıda alerjileri her yaşta başlayabilir. Kediniz veya köpeğiniz aylarca veya yıllarca aynı yemeği yiyor olsa bile başlayabilirler.
İçindekiler
Gıda alerjisi, köpekleri etkilediği bilinen en yaygın alerji veya aşırı duyarlılıklardan biridir. Alerjisi olan bir evcil hayvanda, bağışıklık sistemi aşırı tepki verir ve normalde tolere edebileceği maddelere karşı antikorlar üretir. Bir gıdaya karşı alerjik reaksiyonda, gıdanın bir kısmına, genellikle bir protein veya kompleks karbonhidrata karşı antikorlar üretilir. Bir alerjinin gelişmesi için antikor üretimi gerekli olduğundan, gıda alerjileri genellikle bir gıda markası, türü veya formuna uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Bu aşırı reaksiyon, vücutta yangı ile ilişkili çeşitli semptomlara neden olabilir. Bir gıda alerjisi ile ilişkilendirdiğimiz klinik belirtiler, cilt, bağırsaklar, gözler ve/veya solunum sistemi yangısının bir sonucudur.
Köpekler bu semptomlardan bir veya daha fazlasını gösterebilir. Her birey farklıdır ve 2 farklı evcil hayvanda aynı sorunla ilgili belirtiler benzer veya birbirinden oldukça farklı olabilir. Benzer şekilde, farklı alerjilerden etkilenen evcil hayvanlar aynı alerji semptomlarını gösterebilir. Gıda alerjileri, köpek mamasındaki belirli bir bileşene , genellikle bir proteine uzun süre maruz kaldıktan sonra köpeklerde aniden ortaya çıkma eğilimindedir.
Köpeklerde besin alerjisi belirtileri kolayca başka koşullara bağlanabilir, bu nedenle köpeğinizin neden rahatsızlık duyduğundan emin değilseniz, veteriner hekiminize gitmek en iyisidir.
Besin alerjisi ile ilişkili belirtilerin çoğu aynı zamanda çevre alerjisi ve pire ısırığı alerjisi gibi diğer daha yaygın alerjilerle ilişkili belirtilerdir . Bu nedenle, evcil hayvan rahat edene ve nedeni doğru bir şekilde belirlenene kadar, gıda alerjisi şüphesine diğer alerjiler de eşlik etmelidir.
Gıda alerjisi olan köpeklerde tipik olarak kaşıntı, kızarıklık, kızarıklık, ham noktalar, pullanma, huysuz lezyonlar ve saç dökülmesi gibi cilt sorunları görülür. Alerjik reaksiyon muhtemelen alerjenler yutulduktan altı ila yirmi dört saat sonra ortaya çıkacaktır. Bu, alerjenin neden olduğu yangıya bir yanıttır.
Gıda alerjisi olan birçok köpekte kronik kulak enfeksiyonları olacaktır. Kulak enfeksiyonları bazen diyetteki fazla tahıl ve şekere bağlanabilir. Şeker ve tahıl fazlalığı kulaklarda maya birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olabilir.
Cilt sorunlarının yanı sıra kusma ve ishal gibi mide-bağırsak sorunları da ortaya çıkabilir. Daha az yaygın olarak, sindirim sistemi sorunları bağımsız olarak ortaya çıkabilir, ancak bu, bir alerjiden ziyade bir gıda intoleransı olarak kabul edilebilir.
Bazı köpekler, bir alerjene tekrar tekrar maruz kalma nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacaktır. Bu değişiklikler arasında hiperaktivite, enerjide artış veya azalma, kilo kaybı veya sürekli rahatsızlık stresinden kaynaklanan saldırganlık yer alır.
Köpeklerde gıda alerjisi, genellikle yumurta, süt ürünleri, tavuk veya soya gibi bir proteine bağışıklık tepkisi yangı oluşturduğunda ortaya çıkar. Aksi takdirde, alerjiler genellikle genetik yatkınlıktan veya yaşamın erken dönemlerinde çevresel maruziyetten kaynaklanır.
Evcil Hayvanlarda Gıda Alerjisi Tetikleyicileri
En yaygın olarak, diyet tetikleyicileri proteinlerdir. Bu, köpeklerde et kaynaklarını ve süt ürünlerini ortak alerjenler haline getirir. Bununla birlikte, sebze ve meyvelerin yanı sıra bazı karbonhidrat kaynakları, belirli bireysel evcil hayvanlarda alerjen olabilir. Alerjik bir evcil hayvan, alerji tetikleyici mamasına maruz kaldığında, alerji semptomları göstermesi birkaç gün alabilir veya alerjeni aldıktan sonra birkaç saat içinde reaksiyon gösterebilir.
Köpeklerde Bazı Yaygın Alerji Tetikleyicileri
Bir köpeğe gıda alerjisi teşhisi koymadan önce, veteriner hekiminiz öncelikle deri sorunlarının diğer nedenlerini ekarte edecektir. Veteriner hekiminiz tam bir fizik muayene yapacak ve gıda alerjilerine işaret eden belirli işaretleri arayacaktır.
İlk olarak, cilt problemlerinin pire ısırıklarıyla ilgili olmadığından emin olmak için köpeğinizin varsa pirelerinden arınması gerekir. Bu, tüm yıl boyunca etkili pire kontrol yöntemlerinin kullanılmasını gerektirir. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için doğru ürünü bulmanıza yardımcı olabilir.
Daha sonra, veteriner hekiminiz çevresel alerjileri antihistaminik ve kaşıntı önleyici ilaçlarla tedavi ederek ekarte etmek isteyebilir. Deri veya kulak enfeksiyonu belirtileri varsa, veteriner hekiminiz muhtemelen köpeğinize antibiyotik veya topikal kulak ilaçları ile tedavi edecektir.
Veteriner hekiminiz muayenesinin sonucunda köpeğinizin veya kedinizin bir gıda alerjisine sahip olduğundan şüphelenirse, teşhis genellikle belirli bir gıda türünün belirli bir süre boyunca, genellikle 2-3 ay boyunca kullanıldığı bir diyet eliminasyon gıda denemesi ile yapılır. Eliminasyon gıda denemesi bir teşhis testidir ve her zaman bir veteriner veya veteriner dermatoloğun gözetiminde yapılmalıdır. Bu sadece bir yiyecek değişikliği veya bir dizi yiyecek değişikliği değildir. Bazen güvenilir ve bilgilendirici bir gıda denemesi için ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
Ayrıca, evcil hayvanın ihtiyaçlarına özel doğru beslenme değişikliği yapılmalıdır. Bu, evcil hayvanınızın yaşına, genel sağlık durumuna, önceki diyetine ve sergilenen semptomlara bağlı olabilir. Bir arkadaşınızın evcil hayvanı veya kendi önceki evcil hayvanınız için işe yarayan bir diyet, diğer evcil hayvanlar için doğru seçim olabilir veya olmayabilir. Uygun bir diyet denemesi başlatıldığında, sıkı diyet kontrolüne uyulduğu takdirde oldukça güvenilir olabilir.
Köpek ve kedilerdeki tüm alerji vakalarının sadece yaklaşık %10-20’si gıda alerjisinden kaynaklanmaktadır. Evcil hayvanlarda besin alerjisi çok yaygın olmamakla birlikte, besin değişiklikleri ve besin alerjisinin değerlendirilmesi sıklıkla önerilmektedir. Bir gıda değişikliği tavsiye edilirse, bu bir teşhis değil, gıda alerjisini değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bunu bilmek ve iyi bir yemek çalışması yapmak, evcil bir ebeveyn olarak hayal kırıklığını ve kafa karışıklığını önlemeye yardımcı olabilir.
Köpeklerde bir gıda alerjisini tedavi etmenin ilk adımı, hangi içeriğin alerjik reaksiyona neden olduğunu keşfetmektir. Bunu yapmanın en iyi yolu, köpeğinize yaklaşık sekiz ila on iki hafta boyunca özel bir diyet vermektir. Alerjiler için kan testi ve deri sürüntüleri bazı laboratuvarlarda bulunsa da, çoğu veteriner hekim bu testlerin köpeklerde gıda alerjilerini doğru bir şekilde tanımlayacak kadar doğru olmadığı konusunda hemfikirdir.
Köpek maması alerjileri için bir gıda denemesi, diyetten mümkün olduğu kadar çok potansiyel alerjeni ortadan kaldırmayı amaçlar. Genellikle yeni bir protein (köpek için daha önce hiç beslenmemiş yeni bir şey) veya hidrolize protein ile yapılan bir diyetle beslenmeyi içerir.
Veteriner hekiminiz, belirli sınırlı içeriklerle hazırlanmış yüksek kaliteli bir diyet köpek maması seçmenize yardımcı olacaktır. Diyetteki protein tek bir kaynaktan gelmeli ve hidrolize veya yeni, köpeğinizin hiç yemediği bir protein olmalıdır.
Yeni proteinler genellikle yaygın olmayan bir protein kaynağı (geyik eti, kanguru, ördek veya tavşan gibi) ve bir karbonhidrat kaynağı artı köpek mamasını eksiksiz ve dengeli hale getirmek için gerekli vitaminler, mineraller ve besinlerden oluşur.
Bunlar, bağışıklık sisteminin onları aynı bileşen olarak tanımaması için parçalanmış proteinlerden oluşan diyetlerdir. Örneğin, tavuk alerjisi olan bir köpek, hidrolize proteinle yapılan bir diyette başarılı olabilir.
Bir mama denemesinin en önemli kuralı, veteriner hekiminizin tavsiye ettiği süre boyunca, genellikle sekiz ila on iki hafta, yalnızca sınırlı içerikli diyetle beslemektir. Bu süreçte köpeğinize başka yiyecekler veya ödüller kesinlikle vermemelisiniz. Evinizdeki herkesin bu kuralı bildiğinden emin olun. Çoğu durumda, evdeki tüm köpekleri aynı mamayla beslemek veya yemek yerken onları ayırmak en iyisidir.
Köpeğinizin deri sorunları, deneme süresinin başlarında iyileşmeye başlayabilir. Bu sonuçları veteriner hekiminize bildirmelisiniz, ancak veteriner hekiminiz tarafından talimat verilmedikçe gıda denemesini durdurmamalı veya değiştirmemelisiniz.
Bazı köpeklerin, gıda alerjilerinin ciddiyeti nedeniyle süresiz olarak özel diyetlerde kalmaları gerekecektir. Bununla birlikte, köpeğinizin yalnızca bir veya iki proteine alerjisi olduğunu ve diğerlerini reaksiyon göstermeden yiyebileceğini görebilirsiniz. Yine, doğru köpek mamasını seçmek ve köpeğinizin alerjilerini yönetmek için veteriner hekiminizi dinlemelisiniz. Her altı ila on iki ayda bir veya veteriner hekiminizin önerdiği şekilde rutin sağlık muayeneleri için veterineri ziyaret ettiğinizden emin olun.
Köpeğinizin gıda alerjilerini tedavi edemezsiniz, ancak özel tedaviler ve hipoalerjenik bir diyetle bunları başarıyla yönetebilirsiniz. Alerjen tanımlandıktan sonra, en iyi tedavi tamamen kaçınmaktır. Bir alerjene maruz kalmak kolayca nüksetmeye neden olabilir, bu nedenle köpeğinizi yeni yiyeceklerle beslerken dikkatli olmak önemlidir. Genellikle, köpeğinizin bir alerjisi varsa, daha fazlası gelişir.
Köpeklerde besin alerjisinin tedavisi yoktur. Tek tedavi kaçınmaktır. Bazı köpekler şiddetli nöbetler sırasında ilaca ihtiyaç duyacaktır, ancak çoğu evcil hayvan hipoalerjenik bir diyetle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Ne yazık ki, köpeğinizin bir gıda alerjisi geliştirmesinde genetik büyük ölçüde rol oynamaktadır. Önleme tamamen mümkün değildir, ancak köpeğinizi gerektiği durumlarda veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerine hipoalerjenik bir diyetle besleyebilirsiniz.
Bir köpeğin yiyeceğe alerjik reaksiyonunun semptomları, bir cilt rahatsızlığınınkine benzer olabilir. Bir köpeğe gıda alerjisi teşhisi koymadan önce, veterineriniz çeşitli dermatit formlarını ve pire varlığını ekarte edecektir. Bunu takiben, Veterineriniz tam bir fizik muayene yapacak ve belirli gıda alerjenlerini bulmak için testler yapılacaktır.
Belirli bir yiyeceğe karşı alerji geliştiren köpekler, gelecekte başka yiyeceklerle ilgili alerjiler geliştirebilir. Ek olarak, gıda alerjisi olan birçok köpeğin atopi (uçucu madde veya çevresel alerji) veya pire alerjisi gibi başka alerjileri de vardır. Evcil hayvanınızın gıda alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, evcil hayvanınızın daha sağlıklı ve daha rahat bir hayata devam etmesine yardımcı olabilecek veterinerinizle bu konuyu konuşmalısınız.
Yiyecek alerjilerinden şüpheleniyorsanız, evcil hayvanınızın yediği yiyecek türünü ve tedaviyi tamamen değiştirmek en iyisidir, ardından semptomların düzelip düzelmediğine bakın. Tipik olarak, semptomların ortadan kalkması yaklaşık sekiz hafta süre
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar