Alapaha Blue Blood Bulldog Özellikleri ve Bakımı

Alapaha Blue Blood Bulldog Resimleri
Alapaha Blue Blood Bulldog, Amerika Birleşik Devletleri'nde öncelikle bekçi köpeği olarak kullanılan bir bulldog türüdür. Yüzyıllardır sahiplerinin mülkünün, mal varlığının ve yaşamının koruyucuları ve koruyucuları olarak ünlenmiştir. Çok yönlülükleri ve her şeyi yapabilecek tavırları, ailelerine olan sadakatleri ile birleştiğinde, onları gerçek çalışan köpekler ve ailesinin sadık koruyucusu yapmaktadır. Otto Bulldog, Otto, Alapaha, Cowdog, Silver Dollar Dog adlarıyla da bilinen zeki, uyanık ve dikkatli bir ırktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
İşçi Köpek, Bekçi Köpeği
Ağırlık
24 - 45 kg
Yükseklik
48 - 66 cm
Aile
Bulldog
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei tarihi
Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
12 - 15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Yönetim potansiyelleriyle birlikte kendi kendini tayin eden bir kişilik gelir, bu nedenle Amerikan Bulldog’un aile içindeki rolünü tam olarak anlaması için özen gösterilmelidir ve eğitim verilmelidir. Aksi takdirde tüm işlerin kontrolünü ele geçirmeye yatkın yönetici yönü güçlü bir cinstir. Çalışmaktan zevk alırlar ve bunu büyük bir şevkle, zeka ve güçle yapma konusunda da oldukça yeteneklidirler. Büyük boylarının ve enerjilerinin Baby Huey benzeri etkilere neden olmasını önlemek için erken sosyalleşme ve eğitim önemlidir. Aksi halde hem sosyalleştirirken hem de bekçilik işlerini yapma hevesleriyle kendinden daha küçük köpekleri veya insanları, çocukları kazara yaralayabilirler..

Alapaha Blue Blood Bulldog sevdiklerine ve ailesine çok bağlıdır. Sahiplerini savunmak için gerekiyorsa ölmeyi göze alırlar ve tehlikeli durumlarda geri adım atmazlar . Korumacı, mükemmel bir arkadaştır. Yabancılara karşı ise tarafsız ya da çekinken, mesafeli bir tutumda bulunabilirler. Bazıları aynı cinsiyetten diğer köpeklere karşı da hoşgörüsüzlük geliştirebilir. Rahatsız edici davranışlara sahip köpeklerin, gösterilerden muaf tutulması gerekmektedir. Yabancılara karşı şüpheci yaklaşımından ve güçlü yapısından dolayı iyi bir bekçi köpeği olacaklardır

Zeki, uyanık ve dikkatlidir. Sahibinin dikkatini ve ilgisini çekmeyi sever . Baskın bir karaktere sahip olduğu için eğitimine en az sekiz haftalık olduğunda başlanması gerekmektedir. İstenilen olgunluğa , uyumlu ve iyi huylu bir köpek olma durumuna ulaşabilmesi için güçlü bir lider tarafından yetiştirilmeye ihtiyacı var. Alapaha Blue Blood Bulldog ilk defa köpek sahiplenecek kişilerin ve evde küçük evcil hayvanları ya da küçük çocukları olan kişilerin bakabileceği bir köpek değildir ve bundan dolayı çok tavsiye edilmez. Ancak liderin tecrübeli olması, iyi bir eğitim vermesi durumu değiştirecektir. Bulldog neslinin kötü bir ünü olsa da iyi bir eğitimle her köpek uyumlu ve sevgi dolu karakterini ortaya çıkartabilir. Kötü eğitim işe en iyi ve uyumlu köpekleri saldırganlaştırabilir.

Alapaha Blue Blood Bulldog gün içerisinde yeterli seviyede egzersiz yaparsa bir apartman dairesinde de yaşam sürebilir. İç mekanlarda çok aktif olmadıkları için ev içerisinde uyumludur ve egzersiz ihtiyacını karşılamak için büyüklükte bir bahçe yeterli olacaktır. Görev bilinci yüksek, hızlı, güçlü, korumacı, sevdiklerine çok bağlı iyi bir arkadaş ve bekçi köpeğidir.

Tarih

Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının kökenleri hakkında kesin bir şey söylemek zor, ancak yaklaşık 200 yıldır Amerika’nın Güneydoğu bölgesinin bir parçası olduğuna inanılıyor. 1979 yılına kadar bu cinsle ilgili resmi kayıtlar da bulunmamaktadır. Alapaha Blue Blood Bulldog’ların, bugün bildiğimiz Bulldog ırklarından daha atletik ve daha uzun olan farklı bir Bulldog çeşidinden geldiği düşünülüyor. Bir teoriye göre, cins artık soyu tükenmiş olan Mountain Bulldog, Old Country Big Bulldog ve Old Southern White Bulldog ırklarından türemiştir.

Alapaha Blue Blood Bulldog’un atalarının da, uzak akrabaları olan İngiliz Bulldog’lar gibi boğa ve teriyer ırklarına benzer şekilde, başlangıçta boğa güreşi için yetiştirilen eski buldog ırklarından geldiğine inanılıyor. Ancak, bu köpeklerin hepsi 13. yüzyılda korkunç köpek dövüşü sporu için kullanılmadı. Birçoğu çiftlik köpeği olarak tutuldu ve çiftlik hayvanlarını taşımak, yaban domuzu gibi büyük hayvanları avlamak ve yaşadığı evi, mülkü korumak için görevlendirildi. İngiliz yerleşimciler, İngiliz İç Savaşı’nın tırmanan çatışmasından Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçtılar ve bu kaçış sırasında çalışkan köpeklerini yanlarında götürdüler. Yerleşimciler Amerika Birleşik Devletleri’ne vardıkları zaman, mahsuller için çiftlikler ve hayvancılık kurdukları Amerika’nın Güneydoğusuna doğru yöneldiler. Avrupa’da olduğu gibi, köpeklerini çiftlik evlerinde, tarım arazilerinde ve tarlalarda bekçi köpeği ve çoban köpeği olarak çalışmak için kullandılar.

Bu çalışkan Bulldoglar, yüzyıllardır Amerika’nın Güneydoğusunda geliştirilmiş ve Old English Whites, White English Bulldogs, Old Southern Whites, Country White Bulldogs ve Hill Bulldogs adlarıyla da bilinirler. Yüzyıllar boyunca, bu köpeklerin hiçbiri ayrı bir “ırk” olarak kabul edilmedi, bu nedenle fiziksel görünümleri, boyutları ve renkleri açısından çok büyük bir çeşitliliğe sahiptir.  Aynı soydan gelen ırkların ortak özellikleri, güçlü iş ahlakları ve ailelerine yardım edebilme yetenekleriydi. Ailelerinin sığırlarını taşımak, mülklerini korumak veya yaban domuzunu yakalamak için yeteneklerini sergiliyorlardı.

Georgia, Rebecca’nın “Papa” Buck Lane’i, türün gelişimi ile tanınır. Cinsin mihenk taşı olarak “Otto” adlı bir bulldog köpeğini kullandı. Kendi bölgesi Georgia’da temel gıda olarak kabul edilen yerli güney Bulldoglarının torunları olan köpekleri kullandı. Güneydoğu Amerika’daki çiftliklerin ve tarlaların popüler bir parçası olarak yüzyıllarda yer aldılar. 1800’lerde, güney Georgia’nın Alapaha Nehri bölgesinde, PaPa Buck Lane, bugün sahip olduğumuz Alapaha Blue Blood Bulldog ırkını geliştirmeye başladı. Cinsin gelişiminde Eski Zaman Güney Beyazları (Old Time Southern Whites), domuz köpekleri ve çoban köpekleri gibi bazı yerel buldoglar ve Catahoula Leopar Köpeklerinin atalarının kullanıldığı tahmin edilmektedir. Sonuç olarak ortaya sadık bir arkadaş, can ve malın şiddetli koruyucusu olarak hizmet edebilecek güçlü ve çevik bir bulldog çıkmıştır. Amerikan Bulldogları gibi, Alapaha Blue Blood Bulldogları da daha buldok benzeri kabadayı tipten daha az aşırı standart tipe kadar çeşitli türlerde gelir.

Alapaha Blue Blood Bulldog, günümüzde nadir bulunan bir köpek ırkları arasında yer alır ve sayıları oldukça azdır. 1979 yılında Güney Amerika’daki birkaç hayvan neslinin tükenmemesi için koruma altına alınmış ve çalışmalar yapılmıştır. Alapaha Blue Blood Bulldog köpekleri Güney Amerika dışında Güney Afrika, Filipinler, Çin ve Yeni Zelanda bölgelerinde görülebilir.  21. yüzyılın başlarında tahminen 120 ila 150 kadar yaşayan Alapaha Blue Blood Bulldog bulunmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alapaha Blue Blood Bulldog kompakt, sağlam, kaslı ve iyi bir vücuda sahiptir. Vücut asla müstehcen, rafine, uzun veya alçak değildir. Dayanıklı, güçlü, hızlı, çeviklik bir yapısı vardır. Dayanıklılığı azalttığı için omuzlar aşırı geniş, aşırı kaslı görünmemelidir. Vücudun omuzlardaki genişliği, vücudun arka kısımdaki genişliğine eşit olması gerekmektedir. İyi kaslı kalçaları, göğsünden daha dardır. Düz sırtı, köpek omuzlarında yüksektir. Göğüs derin, geniş ancak çok geniş değildir ve döş dirsek noktasına uzanır.

Kafa

Büyük başlı, brakisefalik ve belirgin bir şekilde kare şeklinde kafatası olabilir. Alapaha Blue Blood Bulldog için aşırı uzun, dar ve American Pit Bull Terrier'e benzeyen ya da İngiliz Bulldog'a benzeyen aşırı brakisefalik bir kafatası yanlıştır. Alapaha Blue Blood Bulldog büyük ama köpeğin özüyle orantılı, geniş, düz, derin, güçlü bir kafaya sahiptir. Kafanın genişliği üstkafanın bir tarafından diğer tarafına kulakların önünde olacak şekilde oksiputtan durağa kadar uzundur. İyi kemikli, kaslıdır belirgin şakak ve yanak kasları vardır. Kafatasında fazla deri veya kırışık yoktur. Ancak köpek kızdığında, sinirlendiğinde alnının biraz kırışması mümkündür. Ağız geniş, derin ve güçlüdür. Çene belirgindir, üst ile alt çene geniştir. Üst dudaklar gevşektir. Burun kürk rengine göre siyah veya kendi rengindedir.

Kulaklar

Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının küçük ila orta büyüklükte ve kafatasının en yüksek, en dış kısmında yer alan kulakları vardır. Kulaklar uzun üst kafatasının nispeten gerisinde konumlanmıştır. Kulak şekli damla, düğme veya gül olabilir. Düşük kulaklı köpeklerin, kıvrımı baş ile aynı hizada olmalıdır. Gül kulaklarının küçük olması ve uyarıldığında "uçup gidiyor" gibi görünmemesi istenir. Tamamen dik kulaklara sahip olmaması gerekmektedir. Alapaha Blue Blood Bulldog köpeklerinin kulaklarını kırpmak ırka özgü olan ifadeyi bozduğu için yanlıştır.

Gözler

Alapaha Blue Blood Bulldog orta büyüklükte, oval, badem ya da açık badem şeklinde ve oldukça ayrık konumlanmış çıkıntılı gözlere sahiptir. Mavi, ela, kehribar veya orta ila koyu kahverengi renklerinde gözlere sahip olabilir. Gözler asla şişkin ya da sarkık olmamalıdır. Göz kapakları, herhangi bir entropiyon belirtisi olmaksızın yeterince sıkı şekilde oturmalıdır. Göz kapaklarının renkli olan alanlarda iyi pigmentli olması istenmektedir. Gözleri dış etkenlerden, zararlı maddelerden korumak için çevreleyen yörünge yuvalarında yeterli kemik olmalıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Oval, yuvarlak ve kompakt yapılı, iyi kemerli ayak parmakları ve sert pedlere sahiptir. Ön ayakları ve arka bilekleri hareket halindeyken birbirine paralel kalmalıdır. Önden bakıldığı zaman dirsekler ve pençeler ne içeri ne de dışarı hareket etmeyecek şekilde ön ayaklar paralel konumlanmalıdır. Arka ayaklar uzatıldığında ise sırt pedleri görünmelidir. Hız arttıkça, ön ayakları ve arka ayakları yerçekimi merkez çizgisine yaklaşmalıdır. Ön ayaklar arasındaki genişlik, uzatıldığı zaman arka ayaklar arasındaki genişliğe eşit olmalıdır. Güçlü, çevik, zahmetsiz, pürüzsüz ve büyük bir uyum içinde sağlıklı bir yapının özelliklerini gösteren bacakları vardır. Ayak pedleri kedi ayağına benzetilmektedir.

Kuyruk

Kuyruk, sağrıda ne yüksekte ne de aşağıda olmalı, tam olarak üst çizginin doğal bir uzantısı gibi durmalıdır. Düz, hafif kavisli, pompa kulplu veya hafif bir kılıç şeklinde duruşa sahip olmalıdır. Tabanda kalın başlayarak ve uca doğru incelmelidir. Kuyruk asla arkaya doğru kıvrılıp, bükülmemelidir. Kuyruk asla kesilmemeli ve kenetlenmemelidir. Kuyruğun doğal halinde olması önemlidir ve sabitlenmiş, kesilmiş kuyruk bu cins için yanlış kabul edilir.

Tüy

Alapaha Blue Blood Bulldog köpek cinsi kısa, sık ve parlak tüylerden oluşan, nispeten sert bir kürke sahiptir

Renk

Alapaha Blue Blood Bulldog genellikle beyaz, kahverengi, mavi veya siyah gibi koyu renkli kürke sahiptir. Bazı Alapaha Blue Blood Bulldog köpeklerinin, kürklerinde ise bu sayılan renklerin karışımı, mavi merle, kahverengi merle veya tümü beyaz veya çikolata ve beyazla süslenmiş kırmızı merle şeklinde farklı kombinasyonları görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

 

Yetişkin erkek ve dişi Alapaha Blue Blood Bulldog ideal ağırlığı 24-45 kg, yükseklikleri ise 48-66 cm aralığında değişmektedir. Dişi Alapaha Blue Blood Bulldog köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Alapaha Blue Blood Bulldog boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

 

 

Alapaha Blue Blood Bulldog yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler. Tüylerinin düzenli taranması ve fırçalanması bu süreci kontrol altında tutacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Alapaha Blue Blood Bulldog ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içerikte köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Alapaha Blue Blood Bulldog cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz. Zaman zaman hazır mamaların dışında Alapaha Blue Blood Bulldog evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketmesini için verebilirsiniz.

Alapaha Blue Blood Bulldog hazır mama haricinde sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze gibi yiyecekleri de yiyebilir. Köpek sahibinin Alapaha Blue Blood Bulldog köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının güçlü bedeninin sindirim, alerji, cilt sorunu ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için dikkat edilmelidir. Alapaha Blue Blood Bulldog  ev yemeği de tüketebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Alapaha Blue Blood Bulldog’un günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Alapaha Blue Blood Bulldog yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

 

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Alapaha Blue Blood Bulldog cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Alapaha Blue Blood Bulldog köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Alapaha Blue Blood Bulldog yıl genelinde orta seviyede tüy dökmesi, haftalık tarama ve fırçalama ihtiyacının çok fazla olmaması ve çok kirlenmediği sürece banyo yapmasına gerek olmama gibi etkenlerden kaynaklı bakım süreci çok zor değildir.

Alapaha Blue Blood Bulldog yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Alapaha Blue Blood Bulldog yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, ırkın yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına ya da az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

 

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Alapaha Blue Blood Bulldog köpek ırkı bir doğumda ortalama 3-6 adet yavru dünyaya getirebilir. Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik döneminin nasıl geçtiği, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Alapaha Blue Blood Bulldog genellikle beyaz, kahverengi, mavi veya siyah gibi koyu renkli kürke sahiptir. Bazı Alapaha Blue Blood Bulldog köpeklerinin, kürklerinde ise bu sayılan renklerin karışımı, mavi merle, kahverengi merle veya tümü beyaz veya çikolata ve beyazla süslenmiş kırmızı merle şeklinde farklı kombinasyonları görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.