Alman Av Terrieri (jagdterrier) Özellikleri ve Bakımı

Alman Av Terrieri (jagdterrier) Resimleri
Jagdterrier, Almanya'da yetiştirilen ve avlanma amaçlı kullanılan bir köpek ırkıdır. German Hunting Terrier, German Hunt Terrier, Deutscher Jagdterrier, Jagdterrier, Alman Av Teriyeri adlarıyla da bilinirler. Avlanmaları için ideal boyutlara ve kürke sahip olan bu köpekler, atletik yapıları ve yüksek enerjileri ile bilinirler. Alman Av Terrier’i yüksek enerjisiyle herkesin sahiplenmesi için uygun bir köpek değildir. Dikkatli, sabırlı ve otoriter bir lider kişinin eğitim vermesiyle iyi bir aile üyesi olacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
7,5- 10 Kg
Yükseklik
30- 45 Cm
Aile
Av köpeği, tilki avı,
Menşei
Almanya
Menşei tarihi
1900'lar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Jagdterrier, diğer adıyla Alman Av Teriyeri tipik bir teriyerdir ve yaban domuzu ve vaşağın karşısında bile korkusuzca ortaya çıkarak güçlerini sergilerler. Korkusuz, cesur, zeki, nazik, hızlı, canlı, atletik ve sahibine oldukça bağlı bir ırktır. Terrier köpek türünün özelliklerine sahiptir. Ailesine ve sevdiklerine bağlılığı yüksek olsa da yüksek enerjileri ve güçlü av içgüdüleri nedeniyle sakin bir aile köpeği olarak yaşaması beklenmemelidir. Alman Av Terrieri yalnız yaşamaya ve kalmaya alışkın olsalar da sürekli olarak tek başına kalmak onları üzecektir. Bunun için hareketli ve fazla evde durmayan, köpeğine vakit ayıramayacak olan kişilerin sahiplenmesi önerilmez.

Alman Av Terrier’i sevdiklerine karşı iyi davranışlar sergilese de köpeklere ve kedilere karşı agresif olabilirler. Onların agresif ve temkinli davranışlarını kontrol altında tutabilmek için iyi bir eğitim almasını ve erken aşamada sosyalleşmesini sağlamalısınız. Jagdterrier, karakter gelişimi için sahibiyle birlikte vakit geçirmeye ihtiyaç duyar. Yüzmek, zıplamak Alman Av Köpeğinin en sevdiği egzersizlerdendir. Sahibiyle bu etkinliklere katılmak ve aktif olmak köpeğin daha mutlu ve iyi huylu olmasını sağlayacaktır. Ayrcıa frizbi, saklambaç gibi aktif oyunlar oynamak, uzun yürüyüşlere çıkmak tercih edebileceğiniz diğer etkinliklerdendir.

Jagdterrier egzersiz ihtiyacı karşılandığı sürece apartman hayatına uyum sağlayabilir.  İç mekanlarda da çok aktif oldukları için avlu ya da bahçe olmadan da idare edilebilirler. Ancak yapacak bir işinin olmasını, aktif ve hareket halinde olmayı evde oturmak yerine tercih eden bir köpektir. Yüksek enerjisi ve güçlü av içgüdüsüne sahip olan Jagdterrier’in sakin bir aile köpeği olmasını beklememelisiniz.

Atletik ve aktif bir köpek olan Jagdterrier’ler cesur, dayanıklı, canlı, güvenilir, girişken ve eğitilebilir yönleriyle karakter ve mizaç gelişiminde liderinin de yönlendirmesi büyük önem taşımaktadır. Eğer uygun, doğru metotlarla köpeğinizi eğitmez ve sosyalleştirmezseniz zorlayıcı davranışları bulunan bir köpeğe sahip olabilirsiniz. Ancak gerekli eğitimi verir, ilgi ve sevgi gösterirseniz köpeğinizin iyi huylu, karakterli ve uyumlu olmasını sağlarsınız.

Tarih

Jagdterrier köpek ırkı, Almanya’dan çok yönlü bir av köpeği olarak ünlenmiştir. Kelimenin tam anlamıyla Almanca’da Jagdterrier sözcüğünün “av teriyeri”  özelliklerini taşır. Alman Av Teriyeri, 1920’li yıllarda Almanya kökenli bir köpek ırkı olarak ortaya çıkmıştır. Bu ırkın temelleri, I. Dünya Savaşı sonrasında safkan Fox-Terrier ırklarından siyah ve kahverengi renklere sahip teriyerlerin açıklamalarıyla atılmıştır. Alman Av Teriyerinin istenilen rengi ve genel görünümü belirlendikten sonra Herbert Lackner isimli bir adam bir grup meraklının arasına katılarak İngiliz Wirehaired Terrier ve Welsh Terrier ırklarını mevcut meleze dahil etmiştir. Bu teriyerlerin kullanımı Alman Av Teriyerine eşsiz bir görünüm kazandırmıştır. Boyu kısa olmasına rağmen korkusuz bir avcı oldu ve vaşak, yaban domuzu ve puma gibi avların peşine düşebildi. Tilki ve porsuk avında da kullanıldığı bilinmektedir.

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra “Fox Terrier Kulübü”nden ayrılan bazı yönetmenler ve avcılar, kararlı bir av köpeği yaratmak istediler. Carl Erich Grunewald, Rudolf Frieb ve Walter Zangenberg gibi ünlü avcıların yer aldığı bu grup, işe Old English Fox Terrier ile Black ve Tan Terrier ırklarını melezleyerek başladılar. Melezleme sonucu doğan dört köpek Walter Zangenberg’e hediye edilmiştir ve günümüz Alman Av Teriyerlerinin bazılarının izleri bu dört köpeğe kadar uzanmaktadır. Çalışma zaman alsa da Wirehaired Terrier ve Welsh Terrier ile yapılan çaprazlamalar olumlu sonuçlar vermiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonrasında avlanma performansı yüksek bir grup avcı, siyah ve kahverengi renklerdeki safkan Fox Terrier ırklarından yola çıkarak Jagdterrier cinsinin temeli oluşturmuştur. Mükemmel avlanma içgüdüsü, kolay eğitilebilirliği ve düşük seviyeli avlar için ideal renkleri ile başarı elde eden cins oldu..  Jagdterrier (Alman Av köpeği ) için ilk kulüp 1926’da kuruldu.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alman Av Teriyeri orta büyüklükte, kaslı, atletik ve sağlam yapılı bir köpektir. Kare şeklinde vücut yapısıyla, güçlü ayaklarının üzerinde durmaktadır. Derin ve dar bir göğse sahiptir. Köpeğin avlanırken, dar yuvalara kolaylıkla girmesini sağlamak için aşırı geniş göğüs istenmez. Çok geniş göğüs yapısı köpeklerin dar alana girme yeteneğini azaltır.

Kafa

Alman Av Teriyeri'nin kafatası geniş, düz değil ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Kafatasının üst kısmı hafifçe çökük ve alın bölgesi belirgindir. Kafasının orta süslemeleri ve taç şeklindedir. Burun geniş ve siyah renklidir. Alman Av Teriyeri'nin çenesi güçlü ve kaslıdır, yuvarlak çene gücü yüksektir. Dişleri güçlüdür ve keskin uçlara sahiptir. Alman Av Teriyeri'nin kafası, cesur ve güçlü av köpeği olarak kullanılan geçmiş geçmişinden kalan miras özellikleriyle uyumludur.

Kulaklar

Alman Av Teriyer ırkının kulakları dik, üçgen şeklinde ve yüksekte konumlanmıştır.

Gözler

Alman Av Teriyeri'nin kafatasının yan kenarlarında, hafifçe eğimli, iri, kahverengi ve oldukça canlı ifadeye sahip gözleri vardır.

Bacakalar ve Ayaklar

Alman Av Teriyeri'nin güçlü bacakları ve ayakları vardır. Çok hızlı koşarlar ve bu da avlanmalarını kolaylaştırır. Bacak uzunluğu hem kısa hem uzun bacaklılıktan kaçınır ve vücudun geri kalanıyla orantılı ve uyumlu bir yapı sergiler.

Kuyruk

Alman Av Teriyeri'nin kuyrukları orta uzunlukta, dik, düz ve yüksekte konumlanmıştır. Köpek çalışırken ve hareket halindeyken kuyruk duruşu asi olacaktır ve bu önemli değildir. Eğer köpeğin kuyruğu kırpılacaksa, kırpılmış olan kısım avcının köpeğini girdiği bir inden çekmesi gerektiğinde kulp görevi görecek, tutulacak kadar uzun olmalıdır.

Tüy

Jagdterrier pürüzsüz, kısa ve sert tüylere sahiptir. Alman Av Teriyeri'nin tüyleri kısa, sert ve sıkıdır. Tüylerin alt tabakası yoğun ve Yumuşaktır, dış tabakası ise daha serttir. Bu yapı onları soğuktan ve nemden korur.

Renk

Alman Av Teriyeri’nin kürk renkleri genellikle siyah veya kahverengi olmakla birlikte, bazen kırmızımsı kahverengi veya grimsi kahverengi gibi diğer görünen de görülebilir. Göğüslerinde, ayak bileklerinde ve yanaklarında beyaz çizgiler olabilir. Bazı Alman Av Teriyeri'lerinin tüyleri, belirli bir avlanma türüne uygun olacak şekilde kesilir ve şekillendirilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Alman Av Terrieri ırkının ortalama yaşam süresi 10- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Alman Av Terrieri ideal ağırlığı 7.5- 10 kg, yükseklikleri ise 30- 45 cm aralığında değişmektedir. Dişi Alman Av Terrieri köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Alman Av Terrieri boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Alman Av Terrier köpeği çok fazla tüy dökmez, ortalama bir tüy dökülmesi görülür. Mevsimsel tüy dökülmesi yaşarlar ve bu süreçte tarama sıklığını arttırarak gevşeyen tüyleri yere dökülmeden kontrol altına alabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Alman Av Terrier ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içerikte köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Jagdterrier’in günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri planlanmalıdır. Zaman zaman hazır mamaların dışında Jagdterrier evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketmesini için verebilirsiniz.

Jagdterrier hazır mama haricinde sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze gibi yiyecekleri de yiyebilir. Köpek sahibinin Alman Av Terrieri için  köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Jagdterrier ev yemeği tüketecektir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Alman Av Terrier’in günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Jagdterrier yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Alman Av Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Alman Av Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Alman Av Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Jagdterrier ırkını pürüzsüz, kısa tüylü, sert tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Haftalık olarak bir ya da iki kez tarama ve fırçalama yaparak bakım işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterlidir. Tarama işlemi için sert kıllı bir fırça kullanabilirsiniz. Düzenli tarama ile ölü tüylerin toplanması ve kürkünün sağlıklı kalmasını desteklersiniz. Belirli aralıklarla banyo yaptırarak, köpeğinizin daha iyi görünmesini de sağlayabilirsiniz.

Alman Av Terrier yavrusu köpek fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılık yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Alman Av Terrier yavrusunun fiyatı insanların cinse gösterdiği ilgiye, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi  Alman Av Terrier köpek ırkı bir doğumda ortalama 3- 8 adet yavru dünyaya getirebilir. Jagdterrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı Alman Av Terrier yavruları dünyaya getirebilmesi için aralıklarla doğum yapması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Alman Av Terrieri dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir

Alman Av Teriyeri’nin kürk renkleri genellikle siyah veya kahverengi olmakla birlikte, bazen kırmızımsı kahverengi veya grimsi kahverengi gibi diğer görünen de görülebilir. Göğüslerinde, ayak bileklerinde ve yanaklarında beyaz çizgiler olabilir. Bazı Alman Av Teriyeri’lerinin tüyleri, belirli bir avlanma türüne uygun olacak şekilde kesilir ve şekillendirilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.