Briard Köpek Özellikleri ve Bakımı

Briard Resimleri
Briard kare, yüksekliğinden biraz daha uzun gövdeye sahip güçlü ve etkileyici bir köpektir. Genel görünümü itibariyle yakışıklı ve heybetli bir forma sahiptir. Briard, bir sürüyü çitsiz bir alanda tutmak için çalışan, sürüyü güden ve yöneten hareketli bir çit görevi gören iyi bir sınır çobanıdır. Bu nedenle, hayvanlardan bağımsız düşünebilen, görev bilinci yüksek ve zeki hayvanlardır. Hareketleri esnek, hafif ve kayma izlenimi veren adımlarıyla "cıva" olarak tanımlanırlar. Briard'ların astarları ince ve sıkıdır. Dış kaplamaları kaba ve kurudur. Uzun, hafif dalgalı bukleler halinde düz duran tüyleriyle güzel bir görünüme sahiptir. Kendinden emin yapısı, etrafı sorgulayan ifadesiyle ve sevgi dolu yapısıyla evin sevimli bir üyesi olacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çiftlik köpeği, çoban köpeği
Ağırlık
34- 45 Kg
Yükseklik
56 – 69 Cm
Aile
Çoban Köpeği, Gütme Köpeği
Menşei
Fransa
Menşei tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10-12 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Briard, sadık, kendini sevdiklerine adayan, zeki, hassas, oyuncu, nazik ve korumacı bir köpektir. Sahiplerine karşı sevgi doludur ve sevdiklerine karşı koşulsuz koruyucu bir arkadaştır. Briard zeki, bağımsız ve kendine güvenen bir yapıya sahip olmasına rağmen, sahibini memnun etmek için isteklidirY aşamı boyunca içinde bulunduğu etkinliklerde, maceralarda bir ortağının, arkadaşının olmasından keyif alırlar. Çocuklarla erken aşamadan itibaren sosyalleştirildiği zaman çok iyi anlaşırlar. Ancak küçük çocuklarla etkileşimleri her zaman gözlem altında tutulmalıdır.

Briard yabancılarla karşı temkinli, endişeli yaklaşır. Oyun oynayanların karşısındakinin topuklarını kıstırabilirler, bu nedenle sosyalleşme eğitimleri çok önemlidir. Diğer köpekler ve evcil hayvanlarla da arkadaş olurlar. Ancak bu arkadaşlıkları gözlem altında olmalıdır. Çünkü oyun oynarken Briard iddialı olabilir. Briard sadık ve koruyucu bir köpek olarak görev almasına rağmen genel olarak uyumlu bir köpektir. Her yaştaki çocukla iyi anlaşır ve diğer hayvanlarla genellikle iyi geçinir. Doğru sosyalleşme ve eğitimler ile Briard köpeğiyle yaşam çok keyiflidir ve Briard sevecen bir aile üyesi olmaya adaydır.

Briard, kırsal alanlarda daha çok bahçeli evde ve dışarıda bir kulübe zaman geçirmekten mutlu olurlar. Kimi  Briard gün sonunda ailesiyle eve dönmek isterken kimisi de kulübesinde kalmayı tercih edebilir. Sürü köpeği olduğu için daha bağımsız ve özgür olmak onun karakterinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden bahçeli evde rahat hareket edeceği, güvenliğinin sağlandığı bir alan verilmelidir. Briard’lar doğası gereği bir çiftlik köpeğidir ve olağanüstü bir işitme yeteneğine sahiptir. Gelişmiş duyuları ile 1. Dünya Savaşı sırasında nöbetçi olarak kullanılmıştır. Briard çok eğitilebilir, sahibini memnun etmeye istekli olsa da bağımsız ve kendi düşüncesiyle hareket etmeye eğimli yapısından dolayı herkesin sahiplenip, bakabileceği ve eğitebileceği bir cins değildir. Briard kendisiyle alay edilmesinden hoşlanmaz. Ona verilen sevginin, iyi niyetin 10 katını karşısındakine gösterir. Köpeğinize sevgi ve şefkatle yaklaşarak iyi bir lider olarak gerekli çabayı gösterdiğiniz sürece karşılığını alacaksınızdır.

Tarih

Briard, Beauceron, Picardy ve Pyrenean ile birlikte Fransız çoban köpeği ırkının dört üyesinde biridir. Briard, bu dört ırk arasında en eski olanıdır ve köpekler, sanatta sekizinci yüzyıldan bu yana tasvir edilmekte olup, on dördüncü yüzyıla kadar daha kesin kanıtlar mevcuttur. İlk köpekler, Chien Berger de Brie (Brie Çoban Köpeği) olarak bilinirdi ve türün Brie eyaletinden geldiği düşünülürdü. Bir diğer rivayette 14. yüzyıl efsanesine göre, efendisinin cinayetinin intikamını alan Aubry de Montdidier’nin köpeğine atıfta bulunarak, Chien d’Aubry de köpekler arasında yozlaşmaya yol açmış olabileceğidir. Briard adı, 1809 yılına kadar kullanılmadı.

Briard veya Chien Berger de Brie, Kuzey Fransa’da mandıra kuşağından gelir ve Charlemagne döneminden beri meralarda çalışır. Cins, Brie’nin süt ürünleri üreten bölgesindeki yapışkan peynirle ünlüdür. Fransız çiftçiler, Briard’ları hem çobanlık hem de sert, cesur sürü koruyucuları olarak yetiştirdiler. Bu köpekler, çevikliğiyle ünlü çobanlar olmakla birlikte koyun sürüsünü avcılarından da kaçabilen nadir köpeklerdir. Briards ayrıca sürüyü ve mülkleri insan davetsiz misafirlere karşı korudu. Arazinin daha küçük sektörlere bölünmesiyle sonuçlanan Fransız Devrimi’nden sonra, başlangıçtaki görevi sürülerin evlerine yakın tutulması olan, Briard’lar yeteneklerini koyunları korumak yerine gütmek üzerinde geliştirdi.

Briard, Beauceron ile yakın akrabadır ve çift gütme ve koruma yeteneğiyle tanınır.. Köpeklerden hoşlanmayan Napolyon, inanılmaz tutumlu Fransız çiftçiler zaman içinde Briard’ları ulusal karakterlerinin bir parçası olarak gördüler. Köpekler, 1865’te Paris’teki ilk Fransız köpek gösterisinde gururla sergilendi ve sevilen bir Fransız köpeğidir. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Briard ulusal karakterin bir parçası olarak kabul edilerek Fransız ordusunun resmi savaş köpeği ilan edildi. Köpekler, nöbetçilik yapmak, yaralı askerleri bulmak ve ikmal arabalarını çekmek gibi birçok görevde kullanıldılar.

İlk cins standardı 1897’de yazıldı, ancak 1909 yılında bir başkasıyla değiştirildi. Briards, Amerika’ya hem Lafayette hem de Thomas Jefferson’ın ilk örneklerinden bazılarıyla birlikte erken dönemde geldi. Briard’ların Amerika Birleşik Devletleri’ndeki köken hikayesi, Bağımsızlık Savaşı sırasında yükselen iki figürle ilişkilendirilir. Thomas Jefferson, Amerika’nın Fransa büyükelçisi olarak görev yaptığı 1789’da Bergère adında hamile bir Briard satın aldı. Bergère ve yavruları, Jefferson’ın Virginia’daki Monticello malikanesinde muhteşem çobanlar ve çok yönlü çalışan köpekler olduklarını kanıtladılar. Jefferson’un eski dostu ve Devrimci kahraman Marquis de Lafayette tarafından Fransa’dan gönderilen ihracatlarla artan Bergère ve onun soyunun, Briard’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki temeli olduğu düşünülüyor. Ancak, bu köpeklerin Amerika’da kalıcı bir etkisi olmadı. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusunun resmi köpeği olan Briard, savaş sonrasında Amerikan askerleri tarafından Amerika’ya getirild. Modern Amerikan Briard’ın başlangıcı oldu. Cinsin Amerika’daki popülaritesi mütevazı bir seviyede olsa da, Anavatanı olan Fransa’da hala en popüler çoban köpeklerinden biri olarak kabul edilir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Briard kare, yüksekliğinden biraz daha uzun ya da orantılı gövdeye sahip güçlü ve etkileyici bir köpektir. Genel görünümü itibariyle yakışıklı ve heybetli bir forma sahiptir. Briards büyük, iri yarı, sağlam, çevik, güçlü bir çoban köpeğidir. Üst çizgi düzdür. Erkeklerin vücudu boyu ile orantılı olurken, kadınlarda boy biraz daha uzun olabilir.

Kafa

Briard ırkının büyük, uzun ve dikdörtgen şeklinde bir kafası vardır. Yüzü kare ve uzundur. Yüzünde belirgin sakalları, bıyıkları ve kaşıyla dikkat çekerler. Sakalları ve kaşları ırka sorgulayıcı, açık sözlü bir ifade katar. Burnu iri kare şeklinde, açık delikleri ve siyah renktedir. Geniş ağzı, güçlü ve keskin dişleri vardır. Dişleri makas ısırığında kapanmaktadır.

Kulaklar

Briard kulakları yüksek ayarlanmış, kırpılmış ya da doğal haline bırakılmıştır.

Gözler

Briard büyük gözleri, birbirinden mesafeli bir şekilde ayrılmıştır. Gözleri geniş bir aralığa sahiptir. Göz kenarları boyunca çok koyu pigmentasyon siyah ya da siyah-kahverengi geçişler görülmektedir. Gözlerin kenarlarında, çevresinde vücudun geri kalanına yayılan saçlar bulunur.

Bacaklar ve Ayaklar

Briard’ın bacakları güçlü ve kemiklidir. Diğer Fransız çoban köpeği ırklarında olduğu gibi, arka bacaklarında çifte tırnak vardır ve bunlar çıkarılıp, çıkarılmayabilir. Briard pürüzsüz, çevik yürüyüşü ile hareket halindeyken ayakları sanki yere değmiyormuş gibidir. Ayakları büyük, kompakt ve yuvarlaktır. Tırnak rengi siyahtır.

Kuyruk

Briard uzun, tüylü, aşağıya doğru bakan ve ucu kıvrık bir kuyruğa sahiptir. Kuyruk ucundaki kıvrık J şeklindedir.

Tüy

Briard çift katmanlı kürke sahiptir. Dış kaplaması kaba, sert, kuru ve düz şekilde uzanır. Tüyler doğal olarak uzun, hafif dalgalı bukleler halinde şekillenir. Astar ise vücudun her yerinde ince ve sıkıdır. Sık ve uzun tüyleri ortadan ikiye ayrılmış bir model ile yere doğru uzanan yapısıyla dikkat çekmektedir. Genellikle tüyler, vücutta zarifçe dökülmesi için yuvarlak bir biçimde göre kırpılır. Yetişkin Briard köpeğinin tüyleri 16 cm veya daha uzun, gür yapısıyla dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Briard tüylü bir sakal, kaş ve bıyık ile de tüylerinin gür görünümünü pekiştirir.

Renk

Briard ırkının kürkü beyaz hariç tüm renklerde görülebilir. Genellikle gri tonları, sarımsı veya siyah dalgalı bir ceket ve ortadan doğal olarak ayrılmış bir saç modeli ile tepesinde etkileyici bir kafa ile tanınan gütme çaban köpeğidir. Sarımsı, açık tonlardaki kürk rengi köpek doğduğunda görülür ve 1 yaşına doğru daha zengin bir tona ulaşarak, yetişkin tüylerine dönüşür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Briard ırkının ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Briard ideal ağırlığı 25-40 kg, yükseklikleri ise 58- 69 cm aralığında değişmektedir. Erkek Briard köpekleri 30-40 Kg ağırlığında, 61- 69 cm yüksekliğinde iken; dişiler 25- 35 kg ağırlığında ve 58- 65 cm yüksekliğindedir. Dişiler, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Briard’ın boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Briard uzun, hafif bukleli tüylerinin iki günde bir kez fırçalanması ve taranması gerekmektedir. Düzenli tarama ve fırçalama ile tüylerinde dolaşmaları önleyebilir, sağlıklı bir görünüme ulaşabilirsiniz. Briard bakım sürecini ertelemeyin ve düzenli şekilde yapmaya özen gösterin. İğne fırçası kullanarak haftada birkaç kez fırçalama yaparak cildini rahatlatın. Ayrıca astar tırmığı kullanarak da ölü tüylerin dökülmesine ve azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Briard ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içerikte büyük ırklara uygun köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Briard cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz. Zaman zaman hazır mamaların dışında Briard evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketmesini için verebilirsiniz.

Briard hazır mama haricinde sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze gibi yiyecekleri de tüketebilir. Köpek sahibinin Briard için  köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Briard ırkının çok iştahlı ve kilo almaya yatkın değildir ama her köpek gibi sevdiği yiyecekleri yemek ister. Fazla yemek yiyerek sindirim, alerji, cilt sorunu ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için ekstra tükettiği gıdalara dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenebilmesi için Briard yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Briard cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Briard ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemleri değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Briard köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Briard’ın uzun, sert ve hafif dalgalı tüylerinin bakımı zor gibi dursa da değildir. Bakımı zor değildir çünkü genel olarak çok tüy dökmezler ve düzenli tarandığında dökülmeler daha da azalmaktadır. Banyo ihtiyacı çok sık yoktur ve gerektiğinde yıkanması yeterli olacaktır. Tıraş ihtiyacı ise belirli aralıklarla tüylerinin kırpılması şeklindedir.

Briard köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüylerine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Briard yavru köpek fiyatı insanların cinse ilgi göstermesine, köpekleri talep etmesine, köpeklerin yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna ya da nadir bulunan köpek ırkları arasında yer almasına, az ilgi görerek talep edilmemesine vb. durumlara göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Briard köpek ırkı bir doğumda ortalama 8- 10 adet yavru dünyaya getirebilir. Bu sayının nadir de olsa 17 yavruya ulaştığı da bilinmektedir. Briard ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için sık aralıklarla doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler ile Briard ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Briard ırkının kürkü beyaz hariç tüm renklerde görülebilir. Genellikle gri tonları, sarımsı veya siyah dalgalı bir ceket ve ortadan doğal olarak ayrılmış bir saç modeli ile tepesinde etkileyici bir kafa ile tanınan gütme çaban köpeğidir. Sarımsı, açık tonlardaki kürk rengi köpek doğduğunda görülür ve 1 yaşına doğru daha zengin bir tona ulaşarak, yetişkin tüylerine dönüşür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.