Pyrenees Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Pyrenees Çoban Köpeği Resimleri
Great Pyrenees zarif, heybetli ve görkemli yapısıyla boyundan biraz daha uzun gövdeye sahip orta yapılı büyük bir köpektir. Great Pyrenees, Pyrenean Mountain Dog, Chien des Pyrenees, Chien de Montagne des Pyrenees adlarıyla da bilinir. Kalın kürkü, ağır kemikli ve güçlü yapısıyla çevik bir ırktır. Dik dağ yamaçlarında, çevik ve dayanıklı yapısıyla sürüleri koruması için geliştirilmiştir. Farklı hava koşullarına dayanıklı çift katlıdır. Yoğun, yünlü bir astar ile uzun, düz, kaba bir dış katmana sahiptir ve bu yapı ırkın soğuğuna karşı ısıyı yalıtım yapmasını sağlar. Great Pyrenees, evin ve ailenin güçlü bir koruyucusudur. Koruma içgüdüsüyle doğal bir havlayıcıdır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
İşçi Köpek, çiftlik Köpeği
Ağırlık
38 - 52 kg
Yükseklik
63- 81 cm
Aile
Çiftlik köpeği, Flockguard
Menşei
Fransa
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Great Pyrenees yetenekli, heybetli, nazik, uysal, sakin ve uyumlu bir köpektir. Irkın bağımsız ve biraz inatçı bir doğaya sahip olduğu da bilinmektedir. Pyrenean Mountain Dog zekidir ve zaman zaman kendi başına çalışmak ve kendi başına kararlar almak isteyebilir. Bağımsız düşünme ve hareket etme becerisine sahip olduğu için. İnatçı olabilir. Bağımsız ve inatçı karakterinin öne çıkmaması için erken aşamada eğitime başlayarak köpeğinizin olumlu özelliklerinin gelişmesi için adım atabilirsiniz. Great Pyrenees kendini ailesine adamıştır. Sevdiklerinin isteklerini yerine getirmek ve onları memnun etmek ister. Yabancı kişilere ya da köpeklere karşı biraz temkinlidir. Çocuklara karşı da çok naziktir. Ancak çocukların da köpeklere karşı nazik davranması ve canını acıtmaması gerekir. Kışkırtılmadığı sürece ırkın sakin, iyi huylu ve biraz ciddi bir dost olduğu görülecektir.

Great Pyrenees sakin ve uysal bir köpektir. Irkın kesinlikle utangaç, saldırgan ve gergin karakter özellikleri ve uygulamaları herhangi bir şekilde kabul edilemez. Köpeğin bu davranışları geliştirmemesi için sahibinin yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmesi ve eğitilmesi gerekir. Eğer iyi bir eğitim almaz, kötü muamele görürse en uyumlu ırkın bile saldırgan davranışlar sergilemesi kaçınılmaz olabilir. Great Pyrenees’e vereceğiniz eğitim ve sosyalleşme etkinlikleri ile iyi huylu, sadık bir köpeğe sahip olabilirsiniz.

Great Pyrenees günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığında apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayacaktır. Ancak apartman hayatının yanında egzersiz yapması için geniş bir alana ihtiyacı vardır. Ev içerisinde oldukça az hareket eder ve orta büyüklükte bahçesi olan bir bahçe onlar için yeterlidir. Irkın gün sonunda ise ailesiyle birlikte aynı evde olmaya birlikte vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Great Pyrenees serin havayı sever ve gezintileri için bu havalar tercih edilmelidir.

Pyrenees Çoban Köpeği cesur, nazik ve sevecen yapısıyla ve insanlara, ailesine sadıktır. Geceleri sevdikleriyle birlikte aynı ortamda olmak, sıcak bir battaniye altında pineklemek isterler. Irkın rahatlatıcı bir ruhu vardır ve terapi köpeği olarak görev aldıkları görülür.  Terapi köpeği olmasının yanı sıra ırkın iz sürme, bekçilik, koruma gibi alanlarda da başarıları vardır. Great Pyrenees hem arkadaş canlısı, sakin ve uysal olabilirken hem de iyi bir bekçi köpeği olarak da çok yönlü bir köpektir. Great Pyrenees Fransız sürü köpek cinsileri arasında en küçüğü olmasına rağmen kocaman bir kalbe sahiptir. Çevik, itaatkar ve sevecen yapısıyla iyi bir aile, bekçi, koruma, sürü ve terapi köpeğidir.

Tarih

Great Pyrenees Kuzey İspanya ve Güney Fransa’da bulunan Pyrenees Dağları’nda yetiştirilmiştir. Yetiştirildiği bölge olan Pirene Dağları’ndan adını alan ırkın geçmişi çok eskiye dayanır. Atalarının muhtemelen MÖ 10.000 yıllarında Küçük Asya’da görülen ilk sürü koruyucusu olan büyük beyaz köpeklerindendir. Great Pyrenees, Kurtlar, ayılar ve diğer yırtıcı hayvanlar tarafından tehlikeli durumda kalan sürüleri koruma işlevi için yetiştirilmiştir. Dondurucu soğuklarda, dağ tepesinde doğuştan gelen sabırlı yapısıyla sürüyü gözlemiştir. Türün doğuştan gelen sabrı işe yaradı. Birkaç yüzyıl boyunca hayvan bekçileri, sürü koruyan köpekler olarak başarılıyla görev aldılar. Great Pyrenees köpek sahipleri, tarımcılar ve avcıların güvenle tercih ettiği bir ırk olmuştur. Irkın ilk çıkış noktası tartışılsa da net olarak bir bilgi yoktur. Great Pyrenees, ABD ve Kanada’da, “Pyrenean Mountain Dog” ve Avrupa’nın neredeyse tamamında farklı adlarıyla da bilinmektedir. 1800’lü yıllarda ırk popülerleşmiştir.

Ortaçağ Fransa’sında, Pyrenees Çoban Köpeği müthiş bir kale muhafızı haline geldi. Heybetli köpeklerin, büyük şatoların gururu haline geldi. 1600’lü yılların sonunda, cins Fransız soylularının dikkatini çekti. Kısa zaman içinde, XIV.Louis mahkemesinde büyük ilgi gördüler. Aslında, 1675 yılında Pyrenees Çoban Köpeği, Louis XIV tarafından “Fransa’nın Kraliyet Köpeği” olarak ilan edildi. Pyrenees Çoban Köpeğinin başlangıçta köylülerin sahip olduğu ancak Kral XIV. Louis’nun döneminde Pyrenees Çoban Köpeği’ni Fransa’nın soylu köpeği olarak ilan edilmesiyle ünü arttı.

Pyrenees Çoban Köpeği, Kanada’nın Newfoundland adasına götürüldü ve orada ırkın gelişimine katkıda bulundu. Bu bölgedeki yerel Newfoundland ırkı ile çiftleştirildiler ve “Landseer Newfoundland” ırkının ortaya çıktığı görüldü. Ancak ortaya çıkan bu yeni cins köpekler neredeyse kulüplerin tamamı tarafından tanınmadı. 1800’lerde İngiltere, Avrupa ve ABD gibi çeşitli ülkelerde popülerlik kazandı. İsviçre’de Saint Bernard cinsinin üreme programına dahil edildi ve bu sayede sayılarının tekrar attırılması amaçlandı. Pyrenees Çoban Köpeği farklı amaçlar için kullanılmaya başlanmasından dolayı zamanla Pyrenees Çoban Köpeği’nin kendine has ırk özellikleri bozulmaya başladı.

İlk belgelenen Pyrenees Çoban Köpeği, 1824 yılında General Lafayette ile Amerika’ya getirildi. 1900’lü yıllarda cinsin Fransız saray hayatından kaybolduğu görüldü. Geriye kalan köpeklerin de, ıssız kırsallarda çalışan köpekler oldu. Yavrular ise İngiltere’ye ve diğer ülkelerden gelen turistlere satıldı. İngiltere’de zamanla cinse olan ilgi azaldı. Ancak anavatanı olan dağlık arazide yeterli sayıda, kalitede ırkın üreme stoklarını devam ettirecek sağlıklı köpekler bulunuyordu.

1.Dünya Savaşı sonrasında da tüm köpek ırklarını ve köpek yetiştiriciliğini etkilemişti. Savaş etkisini göstermeden öncesinde büyük bir miktar Pyrenees Çoban Köpeği’nin ABD’ye ithal edilmesi ırkın kurtulması ve soyunun devam etmesini olumlu etkiledi. II. Dünya Savaşı sona erdikten sonra yetiştiriciler ellerinde kalan Pyrenees Çoban köpekleri üzerinde çalışmalar yaparak eski ihtişamlı günlerine ırkı geri getirmek çaba sarf ettiler.

Anavatanda ve Amerika’da bulunan Pyrenees Çoban Köpeği modern cinsin temelini oluşturdu. Cinsin Amerika’ya ciddi şekilde ithalatı 1930 yıllarında gerçekleşti. 1933 yılında Pyrenees Çoban Köpeği AKC tarafından tanındı. Great Pyrenees bir aile hayvanı olarak da popülerliğe sahip oldu. Irkın Amerika Birleşik Devletleri’nin çoğunda aile köpeği olmasının yanı sıra, güvenilir bir çiftlik hayvanı ve koruyucusu köpek olarak da ün kazandığı görüldü.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Great Pyrenees, erişkinliğe ulaştığında güçlü, iri, çevik ve muazzam büyüklükte bir köpek olacaktır. Büyük heybetli, keskin zekalı, nazik ifadeli, zarif ve eşsiz güzelliğe sahip bir cinstir. Dikdörtgen vücudu vardır ve vücut uzunluğu omuz yüksekliğinden biraz daha uzundur. Sırt çizgisi düz ve güçlüdür. Göğsü geniştir. Göğüs dirsek hizasına ulaşır ama kesinlikle daha altına inmez. Orta uzunlukta bele sahiptir ve sağrı oldukça belirgindir. Kalça hafifçe eğimlidir ve kaburgalar hafif yuvarlaktır.

Kafa

Great Pyrenees ırkının başı, köpeğin genel boyutuna kıyasla çok büyük değildir. Uca doğru sivrilen burun ile hafif kubbemsi kafası birbirini tamamlamaktadır. Belirgin bir alın çıkıntısı bulunmaz. Durak hafif bir eğimlidir. Burun siyah renklidir. Dudaklar sıkıdır ve dişler makas ya da düz bir ısırık şeklinde kapanmaktadır. Dudakların alt çene çizgisini gevşeklik olmadan örtmesi gerekir.

Kulaklar

Great Pyrenees oldukça küçük, üçgen şeklinde, uçları yuvarlak ve aşağıya doğru sarkan orta büyüklükte kulaklara sahiptir. Kulaklar gözün dış köşesi ile bir çizgi üzerinde konumlanmıştır. Kulaklar başa yaslanmış şekilde taşınır ve köpek mutlu olduğunda, heyecanlandığında hafifçe kalkar.

Gözler

Great Pyrenees küçük, badem şeklinde, hafif eğik, kahverengi veya kehribar renginde gözleri vardır. Bakışları zeki, anlamlı, düşünceli ve naziktir. Gözler arasında yer alan orta çizgi zar zor algılanabilir. Göz renginin sarı olması ve ten renginde göz kenarları ciddi hatalar arasında yer alır.

Bacaklar ve Ayaklar

Pirene Dağ Köpeği iyi kaslı, orta uzunlukta uyluklara sahiptir. Dizlerde orta derecede açılanma vardır. Arka bacakların ikisinde de çift çiy pençesi bulunur. Arka ayaklarda çift çiy pençesinin olmaması diskalifiye sebeplerindendir. Omuz bıçakları ile üst kollar oldukça uzun ve kaslıdır. Ön ayaklarda tek veya çift çiy pençeleri bulunabilir. Hafif kemerli ayak parmakları, kompakt yapılıdır. Güçlü, özgür, hızlı, esneklik ve zarafetini gösteren bir yapıya sahiptir.

Kuyruk

Pirene Dağ Köpeği tüylü kuyruğu oldukça uzundur. Kuyruğunun ucunun hafif yukarı kıvrık halde iken dahi diz eklemlerine kadar uzandığı ve hatta topuklara değecek şekilde aşağıda konumlandığı görülmektedir. Kuyruğun uç kısmı, kanca oluşturacak şekilde alçakta taşınır. Köpeğin kuyruğunun uyanık olduğunda, heyecanlandığı yükseldiği ve sadece ucu arka kısmına değecek şekilde sırt üzerine doğru bir çember/ tekerlek oluşturduğu görülür.

Tüy

Pirene Dağ Köpeği yoğun, çift katmanlı bir kürke sahiptir. Kürkün son katı oldukça uzun, sert ve düzdür. İç kürkün yapısı ise sık ve yumuşaktır. Tüylerinin suya dayanıklı olduğu ve sert iklimlerde köpeklerin, dışarıda yaşayabilmesini sağlayacak ısı yalıtımına sahiptir. Irkın tüylerinin kuyrukta ve ensede daha uzun olduğu görülmektedir. Ense ve kuyruk bölgesindeki tüylerin ayrıca hafif dalgalıdır. İnce, yünlü olan pantolon tüyleri ise çok kalındır. Erkek köpeklerin, boyun kısmında yele görünümü veren belirgin tüyler görülebilir.

Renk

Pirene Dağ Köpeği düz beyaz veya gri (porsuk veya kurt), soluk sarı, taba rengi, turuncu (ten rengi tonları) renklerini ve işaretlerini, yamalarını barındıran bir kürke sahiptir. Yamalar baş, kulaklar, kuyruk tabanı, sırt ve bazen vücutta kahverengi ya da sarı, gri lekeler olarak yer almaktadır. Bu işaretlerin vücudun üçte birinden fazlasını kaplamaması gerekmektedir. Albinizim ve belirtilen renklerin dışında kürke sahip olması diskalifiye sebeplerindendir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Pyrenees Çoban köpekleri ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Pyrenees Çoban köpeğinin ideal ağırlığı 38 – 52 kg, yükseklikleri ise 63- 81 cm aralığında değişmektedir. Pyrenees Çoban Köpeğinin boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Bu ırkın, yaşadıkları ortama bağlı olarak orta veya çok tüy döken köpek olarak kabul edilmektedir. Mevsimsel olarak tüy dökme miktarı artabilir. Pyrenees Çoban Köpekleri, düzenli taranmadığı zaman mobilyaların üzerinde, arabanızda ve tarağınızda evin içerisinde uçuşan beyaz tüylere neden olabilir. Köpeğinizi tüy dökerken her gün olmak genel olarak da haftada bir veya iki kez fırçalamalısınız. Düzenli tarama ile etrafa dökülen tüylerin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Pyrenees Çoban Köpeği için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, orta ırklara özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Pyrenees Çoban Köpeği’nin cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Pyrenees Çoban Köpeği hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Pyrenees Çoban Köpeği için uygun değildir. Köpek sahibinin Pyrenees Çoban Köpeği için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Pyrenees Çoban Köpeği’nin orta büyüklükteki bedeni sindirim, alerji ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara eğilimlidir. Bu gibi olumsuz sağlık sorunlarını yaşamaması için beslenmesine dikkat edilmeli, sağlıklı yiyecekleri ölçülü şekilde tüketmelidir. Sadece ev yemeklerini yemek Pyrenees Çoban Köpeği için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Pyrenees Çoban Köpeği’nin  günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Pyrenees Çoban Köpeği’nin, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Great Pyrenees cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Great Pyrenees ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Great Pyrenees köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Pyrenees Çoban Köpekleri bol, yoğun tüyleri kir tutmayan ve dolaşmaya karşı dayanıklı olduğundan çok fazla bakım gerektirmez. Kürkünün bakımlı ve sağlıklı olması için haftada en az bir kez toplu fırça veya daha ince bir fırça ile kapsamlı bir fırçalama, tarama önerilir. Uzun dış kaplaması ve yumuşak astarı ile çift katmanlı kürkü, doğal bir ısı yalıtımı sağlar. Bu yalıtım özelliğini bozmamak için kırpma işlemi önerilmez. Çok fazla yıkanmasına da gerek yoktur. Sadece çok kirlendiğinde yıkamanız yeterlidir. Tüm bu özellikleriyle cinsin kürkünün bakımı birçok ırka göre kolaydır ve haftada 30 dakika bakım için zaman ayırmanız yeterlidir.

Great Pyrenees yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Great Pyrenees’in yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Pyrenees Çoban Köpeği tek seferde 3 – 6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Pyrenees Çoban ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Pyrenees Çoban cinsinin doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasını etkilemektedir.

Pirene Dağ Köpeği düz beyaz veya gri (porsuk veya kurt), soluk sarı, taba rengi, turuncu (ten rengi tonları) renklerini ve işaretlerini, yamalarını barındıran bir kürke sahiptir. Yamalar baş, kulaklar, kuyruk tabanı, sırt ve bazen vücutta kahverengi ya da sarı, gri lekeler olarak yer almaktadır. Bu işaretlerin vücudun üçte birinden fazlasını kaplamaması gerekmektedir. Albinizim ve belirtilen renklerin dışında kürke sahip olması diskalifiye sebeplerindendir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.