Soft Coated Wheaten Terrier Özellikleri ve Bakımı

Soft Coated Wheaten Terrier Resimleri
Yumuşak Kaplamalı Buğday Teriyeri kare orantılı, zarif güçlü ve hiçbir şekilde abartılı bir görünümü olmayan çok yönlü bir köpektir. Soft Coated Wheaten Terrier, Wheaten adlarıyla da tanınmaktadır. Yürüyüşleri iyi, özgür ve canlıdır. Bol, yoğun ve yumuşak tüyleri onları diğer tüm teriyer köpek ırklarından ayırır. Dalgalı kürkü genç köpeklerde çok belirgin değildir. Küçük Soft Coated Wheaten Terrier köpeklerinin kibar bir dalga ile uzun ve ipeksi tüyleri vardır. Dış görünümlerinin yanında, karakter ve mizaçları uyanık, sevecen, sıcakkanlı, mutlu, zarafetli ve güçlüdür. Çiftlik köpeği olarak görev aldığı gibi günümüze harika bir aile köpeği olmuşlardır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Arkadaş, Çoban, Koruma
Ağırlık
13 - 18 Kg
Yükseklik
43 - 48 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İrlanda
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
12 - 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Soft Coated Wheaten Terrier eğlenceli, sevecen, cana yakın, zeki, çoğu teriyer köpeklerinden çok daha nazik ve arkadaş canlısıdır. Genellikle ailesine karşı sadık ve duyarlıdır. Ancak zaman zaman inatçı olabilirler. Çocuklara karşı sabırlı, sevecendir ve  onlarla iyi anlaşırlar. Birlikte büyüdüğü ve vakit geçirdiği diğer ev köpekleri ve hayvanlarla da iyi geçindikleri görülür. Ancak dışarıdaki küçük memeli hayvanları av olarak algılayabilir ve onları kovalamak isteyebilirler. Bu yüzden dışarıda sosyalleşirken köpeğinize dikkat etmeniz gerekir.

Karakteri gereği oldukça hareketli ve aktiftir. Bir yerleri kazmaktan ve zıplamaktan zevk alırlar. Gerekmedikçe havlamazlar. Sadece gerçek alarm durumlarında havlayan, genel olarak sessiz olan teriyer köpeklerinden biri olabilirler. Çok yönlü, kendinden emin, cesur ve yetenekli bir ırktır. Uyarı için iyi bir haberci olacak ve misafirlerin gelişinde, yabancı kişiler yaklaştığında uyarı havlamaları yapabilecektir. Ancak bekçi köpeği olabilecek ve dikkatli bir koruyucu olabilecek yetenekte değillerdir. Arkadaş canlısı ve sıcakkanlı yapısıyla iyi bir bekçi köpeği olmayacaktır. Savunma, sürü başı yönetme, hayvan inlerinde avlanma ve muhafız olarak yetiştirilirse öğrendiklerini doğru alanda uygulayabilecek yeteneğe sahiptir. Pek çok alanda yetenekleriyle öne çıkan Soft Coated Wheaten Terrier çiftlik köpeği olarak kullanıldığı dönemlerden günümüzde ev ve aile köpeği olarak öne çıkmıştır.

Soft Coated Wheaten Terrier uysal ve özgüvenlidir. Gençlik döneminden itibaren iyi bir eğitim alarak karakteri ve kişiliğinin iyi yönde gelişmesi desteklenmektedir. Negatif davranışlar geliştirmemesi için yeterli eğitim almalı ve sosyalleştirilmelidir. Aksi halde saldırgan ve uyumsuz bir köpek olmaları mümkündür. Bu köpeklerin yaşamları boyunca yavru köpeği davranışları sergilemesi ve sevgi istemesi mümkündür.

Egzersiz ihtiyaçları karşılandığı sürece, apartman hayatına uyum sağlayacaktır. Bu köpekler ev içerisinde orta derecede aktiftir ve günlük olarak ihtiyaçlarını karşılamak için küçük bir avluya ihtiyacı olacaktır. İyi karakterli ve mutlu bir köpek olarak yaşam sürmesi için köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaya ve ona sevginizi göstermeye özen göstermelisiniz.

Tarih

Soft Coated Wheaten Terrier İrlanda bölgesinde yer alan üç büyük teriyerinden birisidir. En eski İrlanda köpek ırklarındandır. Yumuşak Kaplamalı Buğday Teriyeri, belki de ortaya çıktığı zamandan itibaren yüzlerce yıldır çok yönlü bir çiftlik köpeği işleviyle hizmet etmeye devam etmiştir. Yaşadığı evi, çiftliği kemirgenlerden koruyan bir terrier olma işlevinin yanı sıra, sürü toplamaya ve yaşadığı çiftliği korumaya da yardımcı olmuşlardır. Soft Coated sürüleri izleyen, avlayan, bekçilik yapan ve haşereleri temizleyen çok yönlü bir köpek olarak kullanılmıştır.

Yumuşak Tüylü Wheaten Teriyer İrlanda’da öncelikli olarak fakir insanların köpeğiydi. Bulunduğu evdeki ve bölgedeki haşaratları yakalaması, avlanabilmesi insanların bu ırkı tercih etme nedenleri arasında olmuştu. Irkın tarihi sürecinin ilk yılları ne yazık ki büyük ölçüde kaydedilmemiştir. Ancak Kerry Blue Terrier ve İrlanda Teriyeri ırklarıyla ortak ataya sahip olduğu bahsedilmektedir.

16. ve 17. yüzyıllarda Britanya’da Soft Coated Wheaten Terrier popüler bir ırk haline gelmişti. Bunun sebeplerinden birisi, 1704 yılında Britanya ceza kanununa göre “5 pound’dan daha değerli köpek sahibi olamama” yasasının var olmasıydı. Aynı yasaya göre, eğer bir İngiliz bir İrlandalı’nın köpeğini beğenirse ve onu satın almak isterse, 5 pounddan daha değerli köpeğe sahip olmama yasasından dolayı İrlandalı’nın köpeğini satmakla yükümlü olmasıydı. Ortak atalarıyla benzer özellikler taşıyan ve çok yönlü olan bu ırkın insanların sevdiği bir cins olduğu anlaşılmaktaydı.

Irish Kennel Club tarafından 1937 yılına kadar resmi bir ırk olarak tanınmayan Yumuşak Tüylü Wheaten Teriyer, bugün bildiğimiz ismini Aziz Partick Günü’nde resmi ırk olarak tanınarak almıştı. 1937 yılında İrlanda’da ırka resmi cins statüsü verildi. İngiliz Kennel Kulübü, 1943 yılında cinsi tanıdı. 1946’da ilk Wheaten Terrier köpeği Amerika’ya geldi. Soft Coated Wheaten Terrier halkın dikkatini hemen çekmemişti. Köpek severler sağlam bir destek temeli oluşturmak ve halkın ilgisini çekmek için zaman harcadılar. 1973 yılında AKC  Soft Coated Wheaten Terrier ırkının tanıma verdi. Yumuşak Kaplamalı Buğday Teriyeri, günümüzde orta derecede popüler olan bir tür olarak varlığını sürdürmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Soft Coated Wheaten Terrier (Yumuşak Kaplamalı Buğday Teriyeri) kompakt, kare orantılı, kaslı ve sağlam bir köpektir. Sert ve kaslı yapısının yumuşak, ipeksi tüyleriyle ona kadife eldivenli bir demir yumruk görüntüsü verdiği ifade edilmektedir. Orta uzunluktaki kafa, görüntüsü ve gövde yapısıyla orantılı olarak dikdörtgendir. Sırt yapısı düzdür ve düz bir üst çizgi üzerinde ilerler. Uzunlukta boyun kısmının yavaş yavaş vücuda doğru genişlediği görülür.

Kafa

Genel olarak vücut yapısıyla orantılı bir kafası vardır. Güçlü namlu, kafatasına göre nispeten kısadır. Namlunun net, belirli bir duruşa sahip olduğu görülür. Siyah burun ucu, köpeğin boyutuna ve namluya göre büyüktür. Dişleri makas ısırığında buluşur ve dudak rengi siyahtır.

Kulaklar

Soft Coated Wheaten Terrier ırkının V şeklinde, öne katlanan ve kafası ile aynı hizada olan kulakları vardır.

Gözler

Birbirine mesafeli, geniş ayarlı ve badem şeklinde gözlere sahiptir. Soft Coated Wheaten Terrier cinsinin kırmızımsı kahverengiden başlayan ve orta kahverengiye kadar değişen göz rengine sahip olduğu görülür. Açık ya da sarı göz rengine sahip olan köpeklerde vardır ancak yazılı standartta bu göz rengi bulunmaz. Açık veya sarı göz rengi bir cins hatası olarak kabul edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Soft Coated Wheaten Terrier köpek ırkının ön bacakları düzdür. Yere güçlü, kendinden emin ve iyi bir sürüş etkisi gösterecek şekilde temas ederler. Pençeleri kompakt ve yuvarlaktır. Siyah ayak tırnaklarıyla pençeleri uyumlu bir yapıdadır.

Kuyruk

Soft Coated Wheaten Terrier ırkının yüksek ayarlanmış kuyruğunun sabitlendiği ya da doğal halinde tutulduğu görülmektedir. Kuyruklarının genel olarak dik ve kalkmış halde taşıdıkları gözlemlenir. Kuyruk yerleştirmek Avrupa'nın çoğu yerinde yasa dışı olduğu için bu işlem, yasal olarak izin verilen bölgelerde yapılmaktadır. Yasak olan ülkelerde köpeklerin kuyruğu doğal halinde kalmaktadır.

Tüy

Yumuşak Tüylü Wheaten Teriyer'in kürkü ipeksi tüylerden ve tek katmandan oluşur. Amerikan ve İrlandalı olmak üzere cinsin iki farklı ceket çeşidi bulunur. İrlandalı kürkün daha ince ve ipeksi yapıya sahip olduğu bilinir. Soft Coated Wheaten Terrier ipeksi, hafifçe dalgalanan ve göz kamaştıran kürke sahiptir. Az tüy döktükleri bilinir ve tüyleri hipoalerjenik olarak kabul edilir. Soft Coated Wheaten Terrier ırkı iki yaşında yetişkin bir köpek olma sürecini tamamlayana kadar tam anlamıyla buğday tonundaki kürk rengi oluşmaz ve kürkünde bulunması gereken dalgalı tüyler olmaz.

Renk

Soft Coated Wheaten Terrier ırkının kürk rengi buğday sarısı ve tonlarındaki renklerdir. İsmindeki “wheaten” kelimesi, tüy renginin benzerliğinde gelir. Soluk bej renginden bir altın sarısına doğru uzanan kürkün rengi olgunlaşan buğdayı çağrıştırır. Yavru köpeklerin koyu kahverengi renkte doğduğu ve yaşlandıkça renklerinin açıldığı görülür. Soft Coated Wheaten Terrier ırkının iki yaşına kadar kürk rengi tam oturmaz ve iki yaşına geldiklerinde kürk renginin yetişkinlikteki buğday rengine döndüğü görülür. Yakından bakıldığında bazen Soft Coated Wheaten Terrier köpeğinde kırmızı, beyaz veya siyah tüyler görülebilir. Kulaklarında ve ağız çevresinde mavi-gri renk ve tonlarında tüyler bulunabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Soft Coated Wheaten Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

 

Yetişkin dişi Soft Coated Wheaten Terrier için ideal kilo aralığı 13 – 18 kilogram, erkek köpekler ise 16- 18 kilogramdır. Soft Coated Wheaten ırkının yükselliği ise 43- 48 cm aralığında değişmektedir. Kilo sorunu yaşamaması, sağlıklı ve formda olması için Soft Coated Wheaten Terrier boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir.

Genel olarak az tüy dökerler. Ancak mevsim geçişlerinde dökülen tüy miktarında artış gözlemlenebilir. Hipoalerjenik tüy yapısına sahiptir ve tüy hassasiyeti olan kişilerin olumsuz etkilenmeyeceği tüyleri vardır. Ancak hipoalerjenik yapısına rağmen tüy hassasiyeti olan kişilerin, bu cinsi sahiplenmeden önce bir süre birlikte vakit geçirerek bu durumdan emin olması önerilir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Soft Coated Wheaten Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Soft Coated Wheaten Terrier orta ırk için uygun içeriğe sahip, yüksek kaliteli kuru mamaları tercih ettikten sonra köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Soft Coated Wheaten Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Soft Coated Wheaten Terrier için uygun değildir. Sahibinin Soft Coated Wheaten Terrier cinsinin sağlıklı insan gıdaları arasından neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Soft Coated Wheaten Terrier ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Soft Coated Wheaten Terrier için önerilen beslenme düzeni, yüksek kaliteli büyük ırklar için üretilen kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi şeklindedir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Soft Coated Wheaten Terrier köpeğinizi olgunlaşma sürecini tamamladıktan sonra çiftleştirebilirsiniz. Dişi ve erkek Soft Coated Wheaten Terrier ırkının gelişme süreci 18- 24 ay aralığında tamamlanmaktadır. Soft Coated Wheaten Terrier ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Wheaten’in yumuşak, ipeksi tüyleri oldukça fazla bakım gerektirir. Genel olarak az tüy dökerler ancak gevşek saçları düzenli taranmadığı zaman dolanabilir, matlaşabilir. Bunun önüne geçebilmek için tüylerinin haftada 3-4 kez taranması ve fırçalanması gerekmektedir. Hatta ırk için önerilen eğer imkanınız varsa günlük tarama ve fırçalama yapmanızdır. Mümkünse de daha çok fırça kullanmak yerine orta dişli bir tarakla tüylerini tarayabilirsiniz. Tüylerinde oluşan dolaşıklıklar ise kesinlikle parmakla açılmaya çalışılmamalıdır.

Soft Coated Wheaten Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitim seviyesine, tüy rengine, bakımlı olmasına, şeceresine, yetiştiricisine ve birçok etkene göre değişmektedir. Soft Coated Wheaten Terrier köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların cinse ilgi duyması, talep etmesi ya da cinsin nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenler sebebiyle farklılık göstermektedir. Soft Coated Wheaten Terrier yavrusunun fiyatı ne kadar sorusuna bu etkenlerden dolayı net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken köpeğin satış fiyatından ziyade;  Soft Coated Wheaten Terrier cinsinin taramalarını, testlerini ve tüm kontrollerini yapmış sorumlu bir yetiştiriciden sahiplenmeye dikkat etmelisiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Soft Coated Wheaten Terrier tek bir doğumda 5 ila 8 yavru dünyaya getirebilir. Soft Coated Wheaten Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için gelişimini tamamlaması gerekir. Sağlıklı doğum yapması içinde bir yıl arayla doğum yapması önerilir. Çok sık doğum yaparlarsa dünyaya gelen yavru sayısı azalır ve sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Soft Coated Wheaten Terrier ırkının sağlık durumu, yetişkin olması, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı, sağlığı, doğum biçimi ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının farklılık göstermesine neden olur.

Soft Coated Wheaten Terrier ırkının kürk rengi buğday sarısı ve tonlarındaki renklerdir. İsmindeki “wheaten” kelimesi, tüy renginin benzerliğinde gelir. Soluk bej renginden bir altın sarısına doğru uzanan kürkün rengi olgunlaşan buğdayı çağrıştırır. Yavru köpeklerin koyu kahverengi renkte doğduğu ve yaşlandıkça renklerinin açıldığı görülür. Soft Coated Wheaten Terrier ırkının iki yaşına kadar kürk rengi tam oturmaz ve iki yaşına geldiklerinde kürk renginin yetişkinlikteki buğday rengine döndüğü görülür. Yakından bakıldığında bazen Soft Coated Wheaten Terrier köpeğinde kırmızı, beyaz veya siyah tüyler görülebilir. Kulaklarında ve ağız çevresinde mavi-gri renk ve tonlarında tüyler bulunabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.