Whippet Özellikleri ve Bakımı

Whippet Resimleri
Whippet köpeği uzun bacakları, kıvrımlı, ince fiziği ve tatlı yüzleri ile en zarif köpek ırkları arasında yer alır. Snap Dog, English Whippet adlarıyla da bilinirler. Whippet ırkı, kısa sürede en yüksek hıza çıkma ve benzersiz çevik yapısıyla bükülme ve dönme yeteneklerinde çok yetenekli, benzersiz bir sprinter köpeğidir. Orta ırk köpek sınıfında yer alır ve tazı ailesinin bir üyesi olarak kabul edilirler ancak fiziksel yapıları tazılara göre daha küçüktür. Greyhound köpek cinsinin daha hafif ve değişik biçimine benzerler. Esnek üst çizgi ve çift süspansiyonlu dörtnala, çok hızlı koşmasını sağlayan güçlü arka bacaklarıyla öne çıkarlar. Yürüyüşü güçlü, kendinden emin ve serbest hareket eden yapısını ortaya koymaktadır. Whippet genellikle dışa dönük, canlı, sevecen, hareketli, korkusuz ve çevresindeki olaylara karşı tetikte olan bir köpektir. Whippet sevdiklerine sadık, uyumlu bir aile köpeği ve korkusuz, güçlü yapısıyla da iyi bir avcı ve bekçi köpeği olarak karşımıza çıkar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Koku Avcısı, Yarış Köpeği, Av Köpeği
Ağırlık
9- 18 Kg
Yükseklik
45- 56 Cm
Aile
Sighthound (Gezgin)
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Whippet zeki, dışa dönük, sevecen, çevik, hızlı, enerjik, tatlı, uysal ve sahibine sadık özellikleriyle öne çıkan bir köpektir. Ev içerisinde sessiz, sakin, uyumlu, arkadaş canlısı ve itaatkar olmalarıyla bakımı kolay bir köpektir. Sevimli, sessiz, sahibine sadık ve uyumlu bir köpek sahiplenmek isteyen kişiler için Whippet ideal bir evcil hayvandır. Ancak bu özelliklerinin yanında Whippet cinsinin bir kovalamaca, oyun ve av içeren etkinliğin içerisinde çok hızlı, istekli ve aktif olarak etkileyici davranışlar sergiledikleri de görülür. Dışarıdaki hareketli ve aktif yapısıyla iyi bir koşu köpeğidir. Koşmayı severler ve koşmayı seven sahibine de keyifle eşlik ederler.

Whippet çevik, itaatkar, hızlı ve bir şeyleri takip etmeyi, kovalamayı seven yapısıyla uzun yıllar boyunca avcılık ve yarış alanlarında kullanılmışlardır. Ev içerisinde ne kadar sakinseler, dışarıda ve bahçede koşmayı, oyunlar oynamayı o kadar çok sever. Hareket eden herhangi bir şeyi kovalamak ve yakalamak isterler. Bu yüzden evinizin bahçesinde ya da yüksek çitlerle çevrili, güvenlik önlemleri alınmış alanların dışında Whippet köpeğini tasmasız gezdirmeyiniz. Aksi halde, tasmasız yapacağınız gezintilerde ilgisini çeken bir şeyi hızla kovalamak için harekete geçebilir. Köpeğinizin güvenliği için dışarıdaki etkinliklerinizde Whippet’a tasma takarak gezdiriniz.

Whippet aile üyeleriyle çok iyi anlaşır, onlara değer verir ve birlikte zaman geçirmek ister. Çocuklara karşı da çok nazik davranırlar. Whippet, kendine kötü davranmayan veya onu kızdırmayan her yaş grubundaki çocuklarla vakit geçirmekten oyun oynamaktan zevk alır. Yabancılara karşı çekinden, mesafeli ve temkinli davranışlar sergiler. Sıcakkanlı yapısıyla bir süre yeni tanıştığı kişiyle vakit geçirir ve güven duyarsa kısa sürede arkadaşlık ilişkisini kurar. İnsanlarla arasının iyi olması sebebiyle Whippet çok iyi bir koruma köpeği değildir ancak mükemmel bir av ve bekçi köpeğidir.

Whippet kedi, diğer evcil hayvanlar ve köpeklerle ilişkisi değişkendir ve alacakları eğitim, sosyalleştirme ile arkadaşlıkları geliri. Whippet’in erken sosyalleştirilmez ve iletişimi geliştirilmezse; kedilere ve küçük hayvanlara karşı kovalama ve yakaladıklarında öldürme içgüdüleri ortaya çıkar. Ancak bunun yanında köpeklerle olan ilişkisi hem iyidir. Whippet köpekleri kendisinin de yaşadığı evdeki kedilere, diğer küçük hayvanlara alışması için birlikte büyümeleri gerekir. Whippet birlikte büyüdüğü ve aile üyesi olarak kabul ettiği kedilere, küçük hayvanlara zarar vermek istemez. Genel olarak kediler, küçük evcil hayvanlar ile ilişkileri pekiyi olmaz ancak köpekler ile iyi anlaştıkları görülür.

Whippet, yeterli miktarda egzersiz yaptığı sürece, apartmanda da yaşayabilir. Whippet ev içinde sakin ve uyumlu olduğu için egzersiz yapacağı küçük bir bahçede onların mutlu olmalarına yetecektir. Whippet soğuk havalara karşı duyarlıdır. Kışın dışarıya çıkacağı zaman ya da eve içerisindeki ısının yetersiz olduğu durumlarda köpeğinize kıyafet giydirebilirsiniz.

Whippet zeki, oldukça hareketli ve genel olarak iyi huylu bir köpektir. Sahibinin sözünü dinler, onu memnun etmek ister ve itaatkar davranışlar sergiler. Ancak çok zeki oldukları, kendi kararlarını kendi vermek isteyen bağımsız karakterleri bazen sorgulamadan itaat etmelerini engelliyor. Whippet, bağımsız karakterinin baskın geldiği durumlarda, itaat etmeyebilir. Bu durumları en iyi şekilde yönetebilmek için köpeğinize henüz yavru iken eğitim vermeli ve komutlarınızı uygulaması için teşvik edici metotlar uygulamalısınız. Whippet köpeğinin eğitimlerinde kesinlikle şiddet, kaba kuvvet olmamalıdır. Hem fiziksel yapısı hem de zihinsel olarak hassastır. Yanlış uygulanacak bir eğitim metodu onları olumsuz etkileyebilir. Hassas karakter yapısına göre Whippet köpeğine uygun bir eğitim metodu uygulanmalı ve davranışlar sergilenmelidir.  Eğitimlerinizi övgü, ödül ve oyun gibi pozitif pekiştirme metotlarıyla çeşitlendirmeli ve köpeğinizin ilgisini çekmesini sağlamalısınız. Koşmayı, oyun oynamayı sevdikleri için eğitimlere bu etkinlikleri dahil edebilirsiniz. Whippet ‘in sahipleri tarafından iyi bir eğitim alması ve yeterli miktarda sosyalleştirilmesi karakter gelişimleri için önemli bir ihtiyaçtır. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Whippet çok fazla havlamaz. Dikkatli, uyanık ve tetikte oldukları için gerekli zamanlarda havlayarak mükemmel bir bekçi köpeği olurlar. Bekçi köpeği olmalarının yanında, arkadaş canlısı olduğu için iyi bir koruma özellikleri yoktur. Örneğin eve giren hırsızı havlayarak kaçırmaya, sahibine haber vermeye çalışır. Ancak sahibine sesini duyuramazsa, hırsız ile kısa sürede arkadaşlık ilişkisi kurar ve hırsızla birlikte ev içerisinde sorun yokmuş gibi keyifle gezinir. Yeni tanıştığı kişinin verdiği komutları bile yerine getirebilir.  O yüzden Whippet iyi bir bekçi köpeği olsa da, koruma köpeği olarak çok iyi değildir. Whippet refakatçi, bekçi, av ve ev köpeği olarak birden çok yerde karşınıza çıkabilir.  Yüksek hızı, sağlam ve güçlü yapısı onları iyi bir av köpeği yaparken; tatlı, sevimli, oyuncu ve arkadaş canlısı halleri de iyi bir ev köpeği olarak Whippet’i karşımıza çıkartır.

Tarih

Orta boylu tazı grubunda yer alan Whippet köpeğini, Greyhound ırkı kökeninden gelmektedir. Whippet, geçmişi birkaç yüzyıl öncesine uzanan, nispeten modern, yeni bir ırktır. Kuzey İngiltere’de, Lancashire, Yorkshire’da ve 1700’lerin sonlarında muhtemelen Greyhound ırkı köpeklerle çaprazlanarak hızlı ve uzun bacaklı köpekler elde etmek amacıyla geliştirilmiştir. Greyhound’un bakımı ve beslenmesi büyük oldukları için zor olmuş ve yeni bir ırk geliştirilmek istenmiştir.

Whippet’in ataları, köylüler ve kömür madencileri tarafından 18. yüzyılda tavşan ve diğer küçük hayvanları izlemek, avlamak için kullanılan küçük Tazılar ve hatta daha küçük köpek türleri arasındaki karışımlardan da etkilenmiştir. Daha küçük boyutlu köpekler ve Greyhound köpekleri ile melezlenerek aralarıyla yakın bir bağa sahip olan bu köpekler İngiltere’de geliştirilmiştir.

Whippet Kuzey İngiltere’de, maden işçileri ve işçi sınıfları arasında popüler hale gelmişti. Sanayi Devrimi’nin de gelişimi, bu ırkın gelişimine ve iyileştirmesine etki etmiştir. İşçiler, izin günlerinde en keyif aldığı etkinliklerden olan köpek yarışı ve tavşan avı etkinliklerine vakit ayırıyordu. Hangisinin yetiştirdiği köpek daha çok tavşan ya da sıçanı en kısa sürede avlayacağını görmek için saatlerce yarışıyorlardı. Bunun yanında köpeklerini salladıkları bir paçavraya kadar da yarıştırdılar.  Paçavra yarışlarında hızlı olana köpeğin sahibini kazanan oluyordu.

Yarışlarda en çok kullanılan köpek Greyhound ırkıydı, ancak bu büyük atletleri beslemek ve yetiştirmek için güçleri yetmiyordu. Bu köpekleri düzgün bir şekilde çalıştıracak geniş alanları da yoktu. Madenciler pratik bir çözüm bularak, Greyhound’un daha küçük bir versiyonunu üretmeye karar verdiler. Whippet ırkını oluşturma aşamasında hangi ırkların kullanıldığı belirsiz olsa da, madenciler açıkça görülüyor ki işlerini iyi yaptılar. El işleri, avcılığı iyi olan Whippet, kendi boyutlarındaki köpekler arasında en hızlı tür olarak saatte 35 mil hıza ulaşmaktadır. Bir ailenin Whippet köpeğine sahip olması muazzam bir gurur kaynağıydı. Whippet değerli bir aile üyesiydi ve evde sahibiyle birlikte yaşar, çocuklar ile yataklarını paylaşırlardır. Refakatçi köpek olarak değer görmeye de başlamışlardı.

Genellikle yarışları düz bir arazide yaparlardı. Tavşan avlanması yasaklandıktan sonra köpeklerin sahipleri “rag racing” adı verilen etkinlikte köpeklerini yarıştırmaya devam ettiler. İnsanlar bu etkinlikleri, yarışları buluşmanın ve bahis oynamanın bir yolu olarak görüyor ve keyif alıyordu. Whippet ırkı “Zavallı Adamın Yarış Atı” ve “Yıldırım Paçavra Köpeği” gibi yaptığı görevler ve katıldığı yarışlar ile renkli takma adlar alıyordu. Whippet adının da antik bir kelime olan ve anlamı havlayan küçük bir köpek” olan “whappet”ten ” türemiş olduğu ifade edilir.

20.yüzyıl başında, Lancashire’dan tekstil işçilerinin New England’a göç eder ve köpeklerini de yanlarında götürürler. Whippet, Amerika’ya getirildiğinde, kısa süre içerisinde popülerlik kazanır. Whippet köpek yarışlar para ya da sadece eğlenmek için tıpkı İngiltere’de olduğu gibi her kesiminden insanların ilgisini çeker. 1888 yılında AKC, ilk Whippet köpek cinsini resmen kabul eder ve tescillenir. Bu günlerde, yem seyri, Whippet’in hız ihtiyacı için mükemmel bir çıkış sağlıyor.

Whippet köpek ırkları arasında yerini aldıktan sonra şık görünümü, estetik yapısı, çok yönlülüğü ve sadık arkadaşlığı ile hayranlık uyandıran bir ırk olarak görülür. Popülerlikleri her geçen gün yavaş yavaş artar. Whippet’in kıvrak, hızlı ve zarif arkadaşlığı eşsiz bir köpek olması, yavaş yavaş artan popülerliğine rağmen sadık bir takipçi kitlesi kazandı. Günümüzde Whippet gezgin, koşmayı seven ve arkadaş canlısı yapısıyla en popüler ve çok sevilen bir aile köpeğidir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Whippet, Greyhound köpek ırkına benzeyen orta boylu bir av köpeğidir. Kare ve uzundan biraz daha uzun vücut yapısına sahiptir. Tıpkı Greyhound köpeklerin küçük, minyatür görünümlü versiyonu gibidir. Zarif, ince yapılı, uzun, kemerli ve kavisli bir boynu vardır. Göğüs oldukça derin, bel ince ve güçlü, uzun sırta sahiptir. En belirgin özellikleri içeri çekik olan karnı ve vücutlarının tazı ırkında görülen ters s hatlarını taşımasıdır. Tazı görünümündedir ancak birçok tazıya göre daha küçüktürler. Ancak küçük olmaları dayanıklı, güçlü ve sağlam yapılı olmalarına engel değildir.

Kafa

Kafatası uzun ve incedir. Başın genel görünümü. Uzun, kemerli boyun tarafından desteklenen aerodinamik yapıya sahip kafa yapısı vardır. Namlu oldukça uzundur ve uzun burna doğru sivrilen bir yapıdadır. Burun siyah, lacivert ve koyu kahverengi tonlarındadır. Lacivert ve koyu kahverengi çok koyu tondadır ve neredeyse siyah gözükür. Güçlü çenesi vardır ve dişler makas ısırığında kapanır.

Kulaklar

Whippet’in küçük kulaklarının uç kısmı kıvrıktır. Küçük ve gül kulakları genellikle geri tutulur, katlanmış şekilde durur ve heyecanlandıklarında yarı dik hale gelir. Kulaklar arasındaki mesafede oldukça geniştir ve boşluk vardır.

Gözler

Whippet oval, iri ve koyu renk gözleri vardır. Gözlerinin çevresinde koyu renk bir çerçeve bulunur. Tatlı, sevimli bir yüzü ve anlamlı bakışlarıyla etkileyici güzellikte bir köpektir. Zarif, asil, sevgi dolu ve uyanık karakterini tamamlayan bakışlara ve ifadeye sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Whippet ırkının ince, uzun ve bir o kadar sağlam, güçlü bacakları vardır. Çevik, atletik ve hızlı bir koşu köpeğidir. Ön bacakları düzdür, ayakları kedi ya da tavşan gibi kalın yapıdadır. Tazı köpeklerine göre küçük olsalar da güçleri aynıdır. Whippet, kısa sürede en yüksek hıza çıkma ve benzersiz çevik yapısıyla bükülme ve dönme yeteneklerinde çok yetenekli, benzersiz bir sprinter köpeğidir. Esnek üst çizgi ve çift süspansiyonlu dörtnala, çok hızlı koşmasını sağlayan güçlü arka bacaklarıyla öne çıkarlar. Çok hızlı hareket eden, iyi bir av köpeğidir. Yürüyüşü güçlü, kendinden emin ve serbest hareket eden yapısını ortaya koymaktadır.

Kuyruk

Whippet cinsinin kuyruk yapısı uzun, bir noktaya doğru sivrilir ve kamçıya benzer. Kuyruk ucuna yaklaşırken, hafif yukarı olan bir eğri ile alçakta tutulur. Uzunluğu, diz eklemine ulaşacak kadardır.

Tüy

Whippet tek tabakalı, kısa, düz, pürüzsüz ve sık kürke sahiptir. Kısa tüylerinin bakımı kolaydır. Ancak ince dersiye ve kısa tüylere sahip oldukları için soğuk havalardan olumsuz etkilenirler. Soğuk havalarda üşümemeleri için köpek kıyafeti, kazak gibi sıcak tutacak giysiler giydirebilirsiniz.

Renk

Whippet ırkının kürk rengi oldukça geniştir ve herhangi bir renk ya da renk kombinasyonlarından oluşabilir. Whippet’ın kürkü siyah, beyaz, kırmızı, kızıl, sarı, açık kahverengi, mavi veya krem gibi düz renklerden olabileceği gibi bu renklerin birbirinden farklı kombinasyonlarıyla da karşınıza çıkabilir. Kürk üzerinde lekeler veya desenler görülebilir. Kaplan deseni, karışık brindle ve ana renkleri üzerine renk geçişleri şeklinde tüm renkler olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı, bakımları yapılan Whippet köpeğinin yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik gösterir.

Whippet ırkının hem dişi hem erkek köpeklerinin ortalama ağırlığı 9 – 18 kg olarak belirlenmiştir. Yüksekliklerinde dişi ve erkek arasında farklılık görülür ve yetişkin erkeklerin 46 – 51 cm, dişilerin ise 45 – 48 cm aralığında olduğu ifade edilir. Whippet ırkının ideal kilosunun hesaplanabilmesi için köpeğin yüksekliğine ve cinsiyetine bakılması gerekir.

Whippet, çok fazla tüy dökmez ve bakımı kolay bir köpektir. Haftalık tarama ve fırçalama bakım işlemleri ile dökülen tüyler kolaylıkla kontrol edilir seviyeye indirilir. Mevsimsel döngülere göre dökülmelerde artış olması mümkündür ancak bu zamanlarda tarama sıklığını arttırarak dökülmeleri azaltabilirsiniz.

Veteriner ve köpek yetiştiricilerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalar arasından orta ırklar arasında yer alan Whippet cinsi köpeğinize uygun, yüksek kaliteli içeriğe sahip ürünlerini tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin yaşına, sağlık durumuna, alerjen yapısına ve ihtiyaçlarını göre tüketmesi gereken köpek maması değişiklik gösterecektir. Köpeğinizin sağlığına, ihtiyaçlarına en uygun seçimi yaparak, doğru ölçü ve porsiyonda günlük besleyiniz

  • Whippet kuru ve yaş mamaların yanında porsiyona ve içeriğine dikkat edilerek ev yemeği de yiyebilir. İnsanların her yediğini yememeleri sağlanmalı, köpeklerin tüketmesinde sorun olmayan ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekleri tüketmesine özen gösterilmelidir. Fazla yağlı ve pişmiş kemikli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Aksi halde bu yiyecekler sindirim sorunu yaşamalarına ve mide rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Whippet ırkının günlük alması gereken besin değerini, kalori miktarını ve protein, mineral ihtiyacını ev yemekleri karşılamaya yetmeyecektir. Bu yüzden Whippet köpeği için öncelikli tercihiniz yüksek kaliteli hazır kuru mamalar olmalıdır.

Whippet gelişimini tamamlamayarak yetişkin bir köpek olduğu ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı zaman çiftleştirilmelidir. Gelişimini tamamladığı süreç takip edilmeli ve 18. Aydan 2 yaşına kadar olan dönemde sağlık sorunu vb. bir durum yoksa çiftleştirilmelidir. Daha erken ve köpeğin sağlık sorunu yaşadığı durumlarda çiftleştirmeniz durumunda dişinin ve doğan yavruların hastalanma ihtimali yüksektir.

Whippet, az dökülen tüyleri, çok sık banyo ihtiyacının olmaması, eğitiminin kolay geçmesi ve uyumlu bir köpek olması sebepleriyle bakımı kolay bir ırktır. İlk defa köpek sahiplenecek kişilerinde, Whippet ile arasında iyi bir arkadaşlık ilişkisi kurduktan sonra eğitiminde zorlanmadığı görülür. Bu sevimli köpekler, sevgi ve ilgi gördükten, sıcak bir aile ortamında yetiştirildikten sonra sahibini zorlayan bir bakıma sahiptir.

Whippet köpek ırkının fiyatı cinsiyetine, yaşına, kürk rengine, eğitimine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik gösterir. Whippet yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik göstererek, sahibini bulmaktadır. Belirtilen fiyatlar köpeği satan kişiye ve satıldığı yere göre artıp azalarak farklılık gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkin ve sağlıklı dişi Whippet köpeği tek bir doğumda 4 – 8 adet yavru dünyaya getirebilir. Bir doğumda dünyaya gelen yavruların sayısı dişinin yaşına, sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlığına göre değişiklik gösteri. Whippet ırkının yılda birden fazla doğum yapması önerilmez. Fazla doğum yaparlarsa hem dişinin hem de yavrularının sağlığı için olumsuz sonuçlar oluşabilir.

  • Whippet ırkının kürk rengi oldukça geniştir ve herhangi bir renk ya da renk kombinasyonlarından oluşabilir.
  • Whippet’ın kürkü siyah, beyaz, kırmızı, kızıl, sarı, açık kahverengi, mavi veya krem gibi düz renklerden olabileceği gibi bu renklerin birbirinden farklı kombinasyonlarıyla da karşınıza çıkabilir.
  • Kürk üzerinde lekeler veya desenler görülebilir. Kaplan deseni, karışık brindle ve ana renkleri üzerine renk geçişleri şeklinde tüm renkler olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.