Köpeklerde Hazımsızlık Sebepleri ve Tedavisi

14 Mart 2023
431
Köpeklerde Hazımsızlık Sebepleri ve Tedavisi

Hemen hemen her evcil hayvan sahibi için en zor deneyimlerden biri, yavrularının açıkça sıkıntı veya rahatsızlık içinde olduğu zamandır. Sorun, köpeğinizin tam olarak ne hissettiğini iletememesi gerçeğinde yatmaktadır. Bunun yerine, ipuçlarını bir araya getirmek ve neyin yanlış olduğunu anlamak için, yani çoğu durumda, eylemlerine ve davranış kalıplarındaki değişikliklere dikkat etmelisiniz.

Köpeklerde hazımsızlık veya mide sorunları söz konusu olduğunda, rahatsız edici semptomlar genellikle çok belirgindir. Ve tüm köpek ırkları zaman zaman mide problemlerine duyarlı olsa da, daha ciddi bir mide sorununa işaret eden şeylere dikkat etmeniz gerektiğine dair işaretler vardır.  Aşağıda, evcil hayvan sahibi olarak köpeklerde hazımsızlık hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.

Köpeklerde Hazımsızlık Nedir?

Köpeğinizin diyeti nispeten değişmediği için, insanlar gibi mide rahatsızlığına duyarlı olduklarını unutmak kolaydır. Çoğu insan yanlış bir şekilde köpeklerin çok daha sert ve sağlam bir sindirim sistemine sahip olduğunu varsayar. Bu, özellikle köpeğin kurt atalarından çok da uzak olmadığını hatırladığınızda anlaşılabilir bir durumdur. Diğer faktörlerin yanı sıra, evcilleştirme ve yıllarca süren seçici genetik üreme,  köpeklerin midesini yavaş yavaş hassaslaştırdı.

Bütün bunlar, normal köpek hazımsızlığınız, yanlış yiyecek, çok fazla yiyecek veya çok fazla belirli bir tür yiyecek yemekten kaynaklanan mide rahatsızlığıdır.

Köpeklerde Hazımsızlık Nedenleri

Tipik olarak, standart köpek hazımsızlığı üç temel mide sorununa indirgenir:

Aşırı mide asidi oluşumu

Vücut düzgün çalıştığında, bu güçlü madde hem insan hem de köpek mideleri tarafından gıdaları besinlere ve atıklara ayırmanın yanı sıra sindirim sürecine yardımcı olmak için kullanılır. Ancak, yavrunuzun midesi çok fazla mide asidi üretmeye başladığında hazımsızlık oluşur.

Bu gibi durumlarda mide sisteminde ağrı, rahatsızlık ve şişkinliğe neden olan basınç oluşur. Yanıt olarak, bir köpeğin vücudu doğal olarak, mümkün olduğu kadar basıncı serbest bırakarak sorunu hafifletmeye çalışır. Bu basıncın gidebileceği tek yol, ağız ve anüsten geçer.

Mide yangısı (Gastrit)

Bu durum çeşitli sebeplerden gerçekleşebilir. Genellikle kusmaya yol açan kas kasılmalarına neden olur.

Bağırsak yangısı (Enterit)

Benzer şekilde, bu, bağırsaklardaki kas kasılmalarına neden olarak midenizin içeriğini yol boyunca hızlandırır ve sıvıların bağırsaklara düzgün bir şekilde emilmesi için çok az zaman bırakır. Bu durum ishale neden olur.

Köpeklerde Mide Rahatsızlığının Yaygın Nedenleri

Köpekler çocuklar gibi meraklıdır; her zaman ağızlarına bir şeyler koyuyorlar. Kusma ve ishal, bir köpeğin vücudunun, sistemlerinde olmaması gereken bir şeyi dışarı atmaya çalıştığının işaretleridir. Sağlıklı bir köpekte bu tamamen normal olan vücudun koruyucu bir mekanizmasıdır.

Bunlar, köpeklerde mide rahatsızlığını tetikleyebilecek birkaç (pek çok) şeydir:

Köpeklerde Hazımsızlık Belirtileri

Tahmin edebileceğiniz gibi, mide sorunları her köpek sahibinin karşılaştığı yaygın bir sorundur.

Köpeklerde kusma ve ishalin birçok olası nedeni vardır. En yaygın neden basittir: süpürme. Köpekler “önce yemek yiyip sonra soru soracak” şekilde evrimleşmiştir. Bir köpek gerçekten kendi haline bırakılması gereken bir şeyi yediğinde (olasılıklar listesi maddeler halinde sıralanamayacak kadar uzundur), sonuç genellikle sindirim yollarının yangısı (gastroenteritis) olur.

Günlük mide problemleriyle birlikte birkaç göze çarpan köpek hazımsızlık semptomu ortaya çıkar. Bunlar şunları içerir:

  • Kilo kaybı – Köpeğinizin midesi ağrıdığında, özellikle sorun devam ederse, bu onun diyetini etkiler. İlk başta, köpeğiniz kendi kendine yemek yeme eyleminde sorun yaşayabilir, mamayı aşağı indirmeye çalışırken düzenli olarak boğulur veya öksürür. Sorun devam ederse, eskisi kadar yemeyi bırakabilir veya yemeğe olan ilgisini tamamen kaybedebilir. Zamanla, bu gözle görülür kilo kaybına neden olacaktır.
  • Dudak şapırdatma ve yutkunma – Tekrarlanan dudak şapırdatma ve yutkunma, köpeğinizin muhtemelen yakında kusacağının belirgin işaretleridir.
  • Tükürük üretimi tükürük bezleri tarafından başlatılır ve artan tükürük iki farklı senaryoya bağlı olabilir: ya çok fazla tükürük üretilir ya da tükürük klirensi azalır. Mide bulantısı durumunda, aşırı tükürük üretimi vardır. Kusmuk doğası gereği oldukça asidik olduğu için köpeğin boğazına, ağzına ve dişlerine potansiyel zarar verebilir. Bu nedenle salivasyondaki artış, bu zararlı etkiyi azaltmaya yardımcı olur.
  • Mide şişkinliği – Yavru köpeğinizin midesinin muhtemelen gaz birikmesi nedeniyle gözle görülür şekilde şiştiğini görürseniz, bu bir şeylerin ters gittiğinin bir işaretidir. Bu her zaman belirgin olmayabilir, ancak köpeğinizin midesini ve yerel bölgelerini nazikçe hissederek kontrol edebilirsiniz. Acı ile tepki verirlerse, mide sorunu olduğunu bilirsiniz. Ayrıca, sık sık sızlanma, sıkıntı içinde olduklarının bariz bir belirtisidir.
  • Kusma/İshal – Köpeğinizin midesinin sıkıntı içinde olduğunun en bariz ve nahoş işareti, vücudunun rahatsız edici maddelerden şiddetle kurtulmaya çalışmasıdır.
  • Ağız Kokusu – Kusma, safranın geri çekilmesi ve aşırı mide asidi, köpeğinizin nefesinin hoş kokmamasına neden olur. Genelde gül gibi kokmasa da bu durumda kokusu özellikle keskin ve asidiktir.
  • Davranışta değişiklik – Yavru köpeğiniz normalde enerjikse ancak farklı davranmaya başlarsa, özellikle davranışları uyuşukluk ile karakterizese, muhtemelen hem rahatsızlıkla hem de yanlış sindirimin neden olduğu zayıflık nedeniyle düşük enerji seviyeleriyle uğraşıyor demektir.
  • Ot yemek – Yaygın bir fenomen, bir köpeğin midesi rahatsız olduğunda, doğal bir kusturucu veya ozmotik form olarak ot yemeleridir.
  • Gaz çıkarmak – Şişkinlik normal bir köpek eğlencesidir ve bazı cinsler diğerlerinden çok daha gazlıdır. Bununla birlikte, aşırı gaz, köpeğinizin midesinde hazımsızlık görülmesine neden olabilir.

Hazımsızlığı Olan Köpeğiniz İçin Ne Yapabilirsiniz ?

Mide rahatsızlığı olan bir köpeğiniz varsa, köpek hazımsızlığını tedavi etmek için deneyebileceğiniz birkaç ev yöntemi vardır .Bunlar şunları içerir:

Takip etmek: Çoğu zaman bir hazımsızlık nöbeti, köpeğinizin yediği kötü bir şeyden kaynaklanan tekil bir şey olabilir. Bazen en iyi cevap, doğanın işini yapmasına izin vermek ve sorunu kendi başlarına geçip geçemeyeceklerini görmektir. Bu gibi durumlarda, sorunu büyütmemek için evcil hayvanınızı 12 ila 24 saat beslemekten kaçının. Bundan sonra semptomları devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminizden randevu almalısınız.

Konserve balkabağı: Evcil hayvan hazımsızlığı için en iyi bitkisel ilaçlardan biridir. Glisemik indeksi düşüktür, bu nedenle yavaş emilir, bu da mide ve sindirim rahatsızlığına yardımcı olur. Köpeğinizi baharatlarla beslemek istemediğiniz için balkabağı turtası karışımı değil konserve balkabağı aldığınızdan emin olmalısınız. Daha küçük köpekler (yaklaşık 5 pound) ½ çay kaşığı konserve balkabağı ile beslenebilirken, daha büyük köpekler (yaklaşık 75 pound) 1 çorba kaşığı ile beslenebilir.

Diyet değişikliği – Sindirim sorunları mide asidi birikiminin bir sonucuysa, köpeğinizin diyetini değiştirmek isteyebilirsiniz. Diyette bir değişiklik genellikle bir köpeğin vücudundaki sindirimi iyileştirmenin etkili bir yoludur. 12-24 saat yemek vermeyin ve ardından, yağ ve proteinler genellikle mide asidinde bir artışın nedeni olduğundan, onları az yağlı, düşük proteinli yiyeceklerden oluşan küçük ve düzenli öğünlerle besleyin.

Kemik suyu – Mideyi yatıştırmanın ve yavrunuzun su almasının en iyi yollarından biri, onlara bir kemik suyu çorbası beslemeyi içerir. Bunu yapmak 24 saat kadar sürebilir, ancak bir kez yaptıktan sonra, onu dondurabilir ve mide sorunları baş gösterdiğinde kullanabilirsiniz.

köpeklerde hazımsızlık

Köpeğinizin Hazımsızlığın Tedavisi

Bütün bunlar köpeklerde günlük hazımsızlık belirtileri olabilse de, daha ciddi tıbbi durumlara da işaret edebilirler. Köpeğinizin sindirim sorunları kötüleşiyorsa veya azalmıyorsa, normal sindirim sorunlarından daha fazla bir şeyden muzdarip olabilir. Sindirim bozukluğu köpekler ve kediler için normaldir, ancak yine de köpeğinizin daha ayrıntılı inceleme için bir veteriner hekime gitmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda veya sorun devam ederse, altta yatan ciddi sağlık sorunları olup olmadığını belirlemek için köpeğinizi daha ileri testler için veteriner kliniğine götürmeniz çok önemlidir.

Veteriner hekiminiz köpeğinizdeki şikayetlere göre mide koruyucuları, kusma önleyici ilaçlar, sıvı elektrolit tedavisi, özellikle dışkıda kan varsa antibiyotik veya antiparaziter tedavi önerebilir.

 

Veteriner Hekiminizi Ne Zaman Aramalısınız?

Yavru köpeğinizin semptomlarını izleyin. Köpeğiniz sürekli olarak rahatsızsa, belirtiler kötüleşirse veya aşağıdaki belirtileri görürseniz mutlaka veteriner hekiminizi aramalısınız.

Bunların hepsi, pankreatit, mide şişkinliği, şiddetli alerjik reaksiyon veya iç parazitler gibi daha ciddi bir durumun belirtileri olabilir. Köpeğinizin yememesi gereken bir bitki, yiyecek, oyuncak veya kimyasal madde yediğini fark ederseniz, derhal veteriner yardımı almalısınız.

Köpeğinizin veteriner hekimi müsait değilse, en yakın acil veterinerkliniğini aramalısınız. Evcil hayvanınızın görülmesi gerekip gerekmediği veya onu evde izlemeye devam edip edemeyeceğiniz konusunda tavsiyede bulunabilirler.

Sık Sorulan Sorular

Malzemeleri Pirinç, yoğurt, pişmiş tavuk, kemik suyu ve kabak püresi gibi malzemeler, bağırsak bakterilerini dengelemek ve sindirimi iyileştirmek için faydalıdır.

 

Mide rahatsızlığı belirtileri 24-48 saat içinde kaybolmalıdır. Köpeğinizin semptomları birkaç günden fazla devam ederse.mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Bir veya iki gün yemek yemeyin ve ardından onları az yağlı, düşük proteinli yiyeceklerden oluşan küçük ve düzenli öğünlerle besleyin , çünkü yağlar ve proteinler genellikle gastrik asit artışının nedenidir. Kemik suyu – Mideyi yatıştırmanın ve yavrunuzun sıvı kaybını telafi etmenin en iyi yollarından biri, onlara bir kemik suyu çorbası beslemeyi içerir.

Köpeğinizin sağlıklı bir bağırsağı korumasına yardımcı olmak için onlara bir prebiyotik ve probiyotik vermeyi düşünün. Köpekler için özel olarak üretilmiş prebiyotikler ve probiyotikler vardır ve bunlar veteriner kliniklerinde mevcuttur. Belirli bir marka tavsiyesi olup olmadığını veteriner hekiminize sormalısınız.

Köpeklerde arada bir mide rahatsızlığı normal olabilir, ancak sık sık olursa, GI kanallarında bir şeylerin yanlış olduğuna işaret edebilir.  Köpeğiniz için sindirim rahatsızlığı sık görülen bir durumsa, veteriner hekiminizle bir gıda alerjisi olasılığını değerlendirmelisiniz. Köpeklerde gıda alerjileri teşhis edildiğinde, genellikle bir protein kaynağına alerjidir, bu nedenle daha “yeni” bir protein (köpeğinizin hiç yemediği) önerilebilir.  Piyasada pek çok seçenek vardır, ancak örnekler arasında sığır eti, bufalo, geyik eti veya kuzu sayılabilir. Bunun dışında hipoalerjenik reçeteli mamalardan kullanmanız da gerekebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.