Köpeklerde Hiatal Fıtıklar (Hiatal Hernia)

13 Mart 2023
396
Köpeklerde Hiatal Fıtıklar (Hiatal Hernia)

Köpeklerde hiatal fıtıklar herhangi bir köpek ırkında meydana gelebilir ancak brakisefalik (basık burunlu) ırklarda daha yaygındır. Yemek borusu ile mide arasında oluşan bu fıtıklar hem göğüs hem de karın boşluklarını etkiler ve ciddi solunum veya sindirim sorunlarına neden olabilir. Şiddetli hiatal herni vakaları ameliyat gerektirse de, bazı köpeklerin fıtıklarından kaynaklanan rahatsızlıkları, sağlıklı bir kilonun korunmasını sağlamak için diyet ve egzersizle yönetilebilir.

Köpeklerde Hiatal Fıtık Nedir?

Diyafragma fıtığı olarak da bilinen hiatal herni, midenin bir kısmının göğüsteki organları karındaki organlardan ayıran ince bir kas olan diyaframdan yukarı doğru çıkması durumudur. 1 Midenin yemek borusuna (yiyeceklerin yutulduktan sonra içinden geçtiği tüp) karşı sıkışması, yiyeceklerin ve mide asidinin geri akışına ve ayrıca akciğerler üzerindeki baskı nedeniyle solunumun bozulmasına neden olur.

Köpeklerde hiatal fıtıklar nadirdir. Büyük ölçüde bir doğum kusuru olduğu düşünülür, ancak bazı durumlarda nedenin travma da bu duruma neden olabilir. Bir doğum kusuru durumunda, yemek borusunun aşırı hareketine izin veren bir bağda ekstra esneklik olduğu düşünülmektedir. Köpekler hiatal herni geçirecekse, genetik olarak alanlarda yaşamlarının ilk yılında ortaya çıkar. Travmatik nedenler köpeğin hayatının herhangi bir döneminde olabilir.

Fıtık, vücudun bir bölümünün anormal bir şekilde vücudun başka bir bölümüne doğru çıkıntı yapması olarak tanımlanır. Bir hiatal herni, bir köpeğin midesinin bir kısmının ve muhtemelen yemek borusunun göğüs boşluğundan (diyaframın hemen yanında) dışarı itilmesi olarak tanımlanır.

Köpeklerde Hiatal Fıtık Belirtileri

Kronik vakalarda mide diyaframdaki açıklığa girip çıkarak geçici semptomlara neden olabilir. Ancak mide sıkışırsa, semptomlar daha şiddetli hale gelebilir.

Köpeklerde hiatal fıtık belirtileri, bir köpeğin sindirim sistemini etkileyen diğer sorunlara benzer;

Hiatal fıtığı olan çoğu köpek, midenin bir kısmı göğüs boşluğuna sıkışana kadar problemin herhangi bir belirtisini göstermez. Bu, daralma nedeniyle şiddetli ağrıya neden olabilir. Köpekler sırtlarını kamburlaştırabilir veya acı içinde ağlayabilir.

Kusma ve ishal de oluşabilir ve hatta kan içerebilir. Mide fıtığının organları tıkayan etkisinin bir sonucu olarak, yemekten kısa bir süre sonra gıdanın geri gelmesi, salya akması veya aşırı tükürük salgılaması ve hatta nefes almada zorluk olabilir.

Köpekler asemptomatik olabilir. Görsel bir fıtık, dokuyu tekrar yerine çekerek ve tekrarlayarak aralıklı olabilir. Görüldüğünde, çıkıntı diyaframın tabanında olacaktır.  Bir hiatal herni durumunda, köpek genellikle heyecan veya egzersiz zamanlarında kusar. Bazen pnömoni, köpeğin kusması ve yanlışlıkla yiyecek parçacıklarını akciğerlere geri soluması nedeniyle hiatal herninin bir komplikasyonu olarak gelişir. Nadir durumlarda, köpeklerde sarılık geliştirebilir.

Hiatal Fıtıkların Nedenleri

Köpeklerde hiatal fıtığın sadece iki nedeni var gibi görünüyor:

Doğum kusuru: Konjenital kusurlar olarak da bilinen doğum kusurları, bazı köpeklerin doğuştan sahip olduğu ve genellikle genetik problemlere atfedilen problemler veya anormalliklerdir.

Travma: Bir köpek hiatal herni ile doğmamışsa, bu durum araba çarpması veya yüksek bir yüzeyden düşme gibi travmatik bir yaralanma sonrasında gelişebilir.

Köpeklerde Hiatal Fıtık Türleri

Küçük hayvanlarda bu nadir görülen fıtıklardan en yaygın olanı kayan bir hiatal hernidir.

  • Tip 1 – Yemek borusu ve midenin parçaları göğüs boşluğundan itildiğinde kayan bir hiatal herni olur.
  • Tip 2 – Yemek borusu ve yemek borusu sfinkteri yerinde kaldığında ancak midenin bazı kısımları dışarı doğru itildiğinde paraözofageal hiatal herni oluşur.
  • Tip 3 – Bu, hem 1 hem de 2’nin (nadir) bir kombinasyonudur
  • Tip 4 – Bu, midenin paraözofageal kese içine itilmesinin başka komplikasyonları olan Tip 3 olarak tanımlanır.

Köpeklerde Hiatal Fıtıklara Yatkın Irklar

İngiliz Bulldogları, Chow Chows, Fransız Bulldogları, Puglar ve Shar Peis en sık etkilenenlerdir, ancak tüm ırklar hiatal herniden muzdarip olabilir. Erkeklerin hiatal herni geçirme olasılığı dişi köpeklere göre daha fazladır.

Köpeklerde Hiatal Fıtık Teşhisi

Hiatal fıtıkların çoğu doğuştan var olduğundan ve çok az semptom gösterdiğinden, genellikle bir karın ameliyatı veya başka bir nedenle çekilen röntgenler sırasında tesadüfen keşfedilirler.

Teşhis, köpeğin geçmişini (son hastalıklar, yaralanma, mevcut ilaçlar) ve klinik semptomları içerecektir. Evcil hayvanınızın kilo kaybı ve kusma gibi belirtileri ne kadar süredir gösterdiğini veteriner hekiminize iletin. Verebileceğiniz diğer bilgiler, özellikle yemek borusu kanseri gibi birçok hastalığın benzer semptomları olabileceğinden tanıya yardımcı olacaktır.

Veteriner hekiminiz röntgen ile kesin tanı koyacaktır. Mide veya yemek borusundaki anormal doku büyümesi, lezyonlar ve iltihaplanma, veteriner hekiminizin teşhis koymasına yardımcı olacaktır. İlgili dokular aralıklı olarak normal yerine geri kayabileceğinden, bazı köpeklerde teşhis zor olabilir. X-ışınları, bir veteriner hekime şüpheli bir hiatal herniyi teşhis etmede (semptomlara dayalı olarak) yardımcı olmak için en yaygın kullanılan yöntemdir, ancak durumun derecesini değerlendirmek için ultrason, endoskopi ve cerrahi de gerekli olabilir.

köpeklerde hiatal fıtık

Köpeklerde Hiatal Fıtık Tedavisi

Bazı durumlarda, veteriner hiatal herniyi ilaç, diyet değişiklikleri ve olası takviyelerle tedavi etme girişimi önerebilir. Bu muhtemelen semptomların sıklığını azaltacaktır, ancak sorunu tamamen ortadan kaldırmayabilir. Yemek borusu sfinkterini gevşetmeye yardımcı olmak için kullanılan ilaçlar ve yaygın asit blokerleri reçete edilebilir. Küçük, sık, düşük yağlı, düşük asitli, yüksek lifli öğünlerle beslemek yardımcı olabilir. Bazen yüksek oranda sindirilebilir proteinler ve liflerden oluşan bir diyet önerilir. Doku onarımını destekleyen takviyeler bazen uygulanır. Köpeğinizin aspirasyon pnömonisi varsa, sıvı tedavisinin yanı sıra antibiyotikler de dahil edilebilir. Birçok evcil hayvan sahibi, ilaç ve yemek yönetiminin köpeğini semptomlardan kurtarmaya yetmeyeceğini bulduktan sonra cerrahi onarımı tercih eder.

Bir hiatal herni şiddetliyse ve bir köpekte sorunlara neden oluyorsa, mideyi diyaframın altına yeniden yerleştirmek ve mideyi yerinde tutacak kadar sıkı olacak şekilde yemek borusunun geçtiği diyafragmatik deliği dikmek için ameliyat gerekli olacaktır.

Hiatal herni sıkıntıya neden olacak kadar şiddetli değilse, fazladan yağ taşımak fıtığı şiddetlendirebileceğinden, bir veteriner sağlıklı bir kiloyu korumak için bir diyet ve egzersiz rejimi önerecektir.

Hiatal Fıtıklı Köpekler İçin Prognoz

Hafif konjenital hiatal hernileri olan köpeklerin çoğu, semptom göstermeden veya nadiren gastrointestinal rahatsızlık yaşamadan uzun, mutlu hayatlar yaşayacaktır. Hiatal hernileri düzeltmek için ameliyat edilen köpekler, artık daralma hissetmedikleri veya reflü yaşamadıkları için prosedürden kısa bir süre sonra rahatlama yaşarlar.

Köpeklerde Hiatal Fıtığın İyileşmesi

İyileşme süreci, köpeğin hangi tür hiatal herni yaşadığına ve aspirasyon pnömonisi gibi başka komplikasyonlar olup olmadığına bağlı olarak değişebilir. Çoğu evcil hayvan sahibi, ameliyattan sonra evcil hayvanlarında belirgin bir iyileşme görecektir. Bazı köpekler, ameliyattan sonra kusma gibi semptomlar yaşarlar, ancak genellikle çok daha az sıklıkta görülürler.

Sık Sorulan Sorular

Köpeğinizi travmadan korumak için elinizden geleni yapmanın ötesinde hiatal hernileri önlemenin bir yolu yoktur.

Hiatal herni için prognoz değişkendir. Birçok köpek, aspirasyon pnömonisi gibi ikincil durumlar geliştirecektir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın özel durumuna ve klinik belirtilerine dayanarak size daha iyi bir prognoz verebilir.

Küçük hiatal hernileri olan birçok köpeğin eşlik eden klinik belirtileri yoktur. Hiatal hernilerle en sık ilişkili belirtiler arasında kusma, regürjitasyon, aşırı salivasyon, kusmukta kan ve nefes almada zorluk yer alır. Bu belirtiler daha çok heyecan ve/veya egzersiz sırasında ortaya çıkar.

Çoğu veteriner hastasında, hiatal herni doğuştan  (veya doğum) bir kusur gibi görünmektedir. Travma ayrıca hiatal herniye neden olabilir. Herhangi bir cins etkilenebilmesine rağmen, Bulldog ve Chinese Shar-Pei’nin hiatal herni insidansı diğer ırklara göre daha yüksek görünmektedir. Erkek köpeklerin hiatal herniye yakalanma riskinin daha yüksek olduğu düşünülmektedir.

Farkında değilseniz, köpekler de tıpkı insanlar gibi fıtık olabilir ve tıpkı insanlar gibi köpekler de fıtıklarını tedavi edebilir ve onlarla normal hayatına geri dönebilir.

Küçük, sık, düşük yağlı, düşük asitli, yüksek lifli öğünlerle beslemek yardımcı olabilir. Bazen yüksek oranda sindirilebilir proteinler ve liflerden oluşan bir diyet önerilir. Doku onarımını destekleyen takviyeler bazen uygulanabilir.

Fıtık tedavi edilmezse, çıkıntı yapan bağırsağın boyutu büyüyebilir ve boğularak çevre dokulara kan akışının azalmasına neden olabilir .

Bazı çok küçük fıtıklar hiç tedavi gerektirmeyebilir, çünkü köpek yavrusu büyüdükçe kas eninde sonunda kapanır . Bu fıtıklar cilt altında biraz komik görünebilen ancak genellikle endişe verici olmayan küçük bir yağ damlası bırakır. Bununla birlikte, çoğu fıtık, kastaki deliği kapatmak için ameliyat gerektirecektir.

Tedavi edilmeyen bir fıtık, köpeğiniz için büyük miktarda ağrıya neden olabilir ve tıbbi komplikasyonlara yol açabilir.

Hiatal Fıtık. Bir fıtık en çok bir yaşından küçük yavrularda görülür ve genellikle kalıtsaldır (doğuştan) . Ancak travma sonradan edinilmiş hiatal herniyi de beraberinde getirebilir ve bu her yaşta ortaya çıkabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.