Köpeklerde Karaciğer Şantı (Portosistemik Şant) Tedavisi

16 Temmuz 2023
342
Köpeklerde Karaciğer Şantı (Portosistemik Şant) Tedavisi

Köpeklerde karaciğer şantı bir köpekte fark edilmeyebilir, ancak zamanla tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Şiddetli karaciğer şantları nöbetlere neden olabilir ve ölümcül olabilir, bu nedenle bu doğuştan gelen durumun belirtilerini tanımak köpeğinizin hayatını kurtarabilir.

Köpeklerde Karaciğer Şantı (Portosistemik Şant) Nedir?

Köpeklerde bir karaciğer şantı, karaciğere kan taşıması gereken damarların karaciğeri anormal bir damar yoluyla atladığı doğuştan bir durumdur. Bu, kanın toksinleri, ilaçları ve atıkları kandan uzaklaştırmak için karaciğerin filtrasyon işlemine tabi tutulmadan vücuda girmesine izin verir. Aynı zamanda normalde karaciğerde oluşacak kritik besinlerin emilimini de engeller. Veterinerlik terimlerinde bu duruma portosistemik şant veya PSS denir. Bazı köpeklerde birden fazla şant bulunurken, diğerlerinde ise yalnızca bir şant bulunur ve köpeklerde ayrıca intrahepatik (karaciğer içinde) veya ekstrahepatik (karaciğer dışında) şantlar olabilir.

Portal ven, gastrointestinal sistem, pankreas ve dalaktan kan toplayan ve onu toksinlerin ve diğer yan ürünlerin çıkarıldığı karaciğere taşıyan büyük bir damardır. Bir karaciğer şantı, portal ven veya dallarından biri ile başka bir ven arasında anormal bir bağlantı devam ettiğinde veya oluştuğunda meydana gelir.

Vakaların çoğunda karaciğer şantı, konjenital portosistemik şant adı verilen bir doğum kusurundan kaynaklanır. Bazı durumlarda, siroz gibi ciddi karaciğer hastalığı nedeniyle çok sayıda küçük şant oluşur. Bunlar edinilmiş portosistemik şantlar olarak adlandırılır.

Köpeklerde Karaciğer Şantlarının Belirtileri

Köpeklerde karaciğer şant belirtilerinin çoğu yaşamın ilk birkaç haftasında ortaya çıkar, ancak şant daha az şiddetli ise diğerleri yaşamın ilerleyen zamanlarına kadar belirgin olmayabilir.

Bir köpeğin karaciğer şantına sahip olduğunun en yaygın işareti, yavaş büyümedir.  Bu küçücük yavrulara genellikle karaciğer şantları teşhisi konur, çünkü bu sorun besinlerden besin asimilasyonunda sorunlara neden olur. Bu küçük yavru köpekler, enerji düzenlemesi ile ilgili sorunlar nedeniyle yaşıtlarına göre daha sessiz veya daha çekingen olabilirler.

Kronik karaciğer şantları veya ciddi vakalar, bir köpeğin kafasını nesnelere veya insanlara bastırmasına, duvarlara ve kapılara bakmasına, sarhoşmuş gibi tökezlemesine, daireler çizmesine ve hatta nöbet geçirmesine neden olabilir. Bu nörolojik belirtiler genellikle köpek yemek yedikten sonra daha da kötüleşir. Nadiren, karaciğer şantlı köpeklerde, özellikle böbrekler ve mesane vücutta biriken toksinlerden etkileniyorsa, kusma ve ishal meydana gelebilir. Bu durumlarda aşırı susama ve idrara çıkma da görülebilir.

köpeklerde karaciğer şantı portosistemik

Köpeklerde Karaciğer Şantlarının Nedenleri

Konjenital portosistemik şantlar doğumda mevcuttur ve vücutta meydana gelen iki şeyden birinin sonucudur:

  • Ductus venosus açık kalır: Plasentadan gelen ve karaciğeri atlayan duktus venosus, gelişmekte olan fetüsün utero’da artık ona ihtiyacı kalmadığında bile açık ve sağlam kalır.
  • Anormal kan damarı gelişimi: Vücutta duktus venosus utero’da kapandıktan sonra açık kalan anormal bir kan damarı gelişir.

Şiddetli karaciğer hastalığı nedeniyle köpeklerde başka bir tür karaciğer şantı meydana gelebilir, ancak bu doğumda mevcut değildir ve edinilmiş bir portosistemik şant olarak adlandırılır. Bu tür bir şant, yavru köpeklerde değil, daha çok karaciğer sorunlarıyla mücadele eden yaşlı köpeklerde görülür.

Karaciğer Şantını Geliştirme Riski Altındaki Irklar

Köpeklerde portosistemik şantlar için genetik test yoktur, ancak yaygın olarak etkilenen ırklar şunları içerir:

Köpeklerde Karaciğer Şantlarının Teşhisi

Tam bir fizik muayeneden sonra, veteriner hekiminiz karaciğer ve kanı kontrol etmek için kan testleri yapacaktır. Tam kan sayımı, karaciğer enzim analizi ve safra asidi testi şant teşhisi için başlangıç ​​noktalarıdır. Mesane ve böbreklerin sağlığını değerlendirmek için bir idrar tahlili de yapılabilir. Bazen daha ileri teşhis testleri önerilir ve bunlar ultrason, röntgen, BT taramaları, MRI ve hatta karaciğer ve kan damarlarını görselleştirmek için ameliyatı içerebilir.

Teşhis tıbbi öykü ve klinik bulgulara dayanır. Yaygın teşhis testleri şunları içerir:

  • Tam Kan Sayımı (CBC) ve Serum Kimyaları: Tipik anormal bulgular arasında hafif anemi veya normalden küçük kırmızı kan hücreleri (mikrositoz), düşük kan üre nitrojeni (BUN) ve albümin ve karaciğer enzimlerinde (AST, ALT) artışlar yer alır.
  • İdrar tahlili: İdrar seyreltik olabilir (düşük idrar özgül ağırlığı) veya enfeksiyon kanıtı olabilir. İdrar, amonyum biürat kristalleri olarak bilinen küçük dikenli kristaller içerebilir.
  • Safra Asidi Testi: Karaciğer şantı olan köpeklerin çoğunda safra asitleri yükselmiştir. Safra asitleri hafifçe yükselirse veya anormal test sonuçlarına rağmen köpek klinik olarak normal görünüyorsa, testler genellikle üç ila dört hafta içinde tekrarlanır.

Ek teşhis testleri şunları içerebilir:

  • Doppler akış analizi ile ultrason.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya karaciğerden kan akışını ölçen bir nükleer tarama olan nükleer sintigrafi).
  • Doğrudan portal vene enjekte edilen radyo-opak boya kullanılarak karaciğeri besleyen ve/veya karaciğeri atlayan kan damarlarını gösteren bir X-ışını olan radyografi
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI).
  • Keşif cerrahisi (laparotomi).

Yorkshire Teriyerleri, Eski İngiliz Çoban Köpekleri, İrlanda Kurt Tazıları, Cairn Teriyerleri ve Beagle Köpekleri gibi bazı ırklar, portosistemik şant insidansında artışa sahiptir. Küçük cins köpeklerde genellikle ekstrahepatik şantlar (karaciğer dışındaki kan damarları) bulunurken, daha büyük ırklarda intrahepatik şantlar (karaciğer içindeki anormal kan damarları) bulunur. Ekstrahepatik şantların cerrahi olarak tamir edilmesi intrahepatik şantlara göre daha az zordur.

Safra asitleri nelerdir?

Safra asitleri karaciğerde üretilir ve öğünler arasında safra kesesinde depolanır. Normalde, yağların parçalanmasına ve emilmesine yardımcı olmak için bağırsaklara salınır, ardından portal sistem tarafından emilirler ve karaciğere girerler, burada çıkarılıp ihtiyaç duyulana kadar tekrar depolanırlar. Karaciğer şantlı köpeklerde kandaki safra asidi konsantrasyonları artmıştır çünkü karaciğer bu kimyasalları yeniden emildikten sonra uzaklaştırma ve depolama şansı bulamaz.

Kandaki safra asitlerinin miktarını ölçen testler, karaciğer şantlarını taramak için kullanılır. Bu tarama testini gerçekleştirmek için genellikle iki numune alınır. İlk numune aç kaldıktan sonra (yemek öncesi) alınır . İkinci numune genellikle yemek yedikten iki saat sonra alınır (yemek sonrası). Gerçek teknik, hastaya ve veteriner hekiminizin tercihlerine göre değişebilir.

köpeklerde karaciğer şantı portosistemik

Köpeklerde Karaciğer Şantlarının Tedavisi

Portosistemik şantlı köpekler genellikle, kalın bağırsaklarda üretilen ve emilen toksinlerin miktarını azaltmaya çalışan özel diyetler ve ilaçlarla dengelenir. Ciddi şekilde hasta olan köpekler, kan şekerini stabilize etmek için intravenöz sıvılara, bağırsak toksinlerini emilmeden önce çıkarmak için bir lavmana ve nöbetleri durdurmak için diazepam gibi ilaçlara ihtiyaç duyabilir.

En yaygın tıbbi tedavi rejimi şunları içerir:

  • Diyet: Değişikliği Amaç, diyetteki protein miktarını azaltmak ve yalnızca yüksek kaliteli, yüksek oranda sindirilebilir proteinli diyetleri beslemektir.
  • Laktuloz: Bu şekerin verilmesi kalın bağırsaklardaki pH’ı değiştirir, bu da amonyak ve diğer toksinlerin emilimini azaltır ve bağırsak ortamını toksin üreten bakteriler için elverişsiz hale getirir.
  • Antibiyotikler: Bazı durumlarda, bağırsaklardaki bakteri popülasyonunu değiştirmek ve bağırsak bakteriyel aşırı büyümesini azaltmak için antibiyotikler kullanılır.

Köpeklerde Karaciğer Şantlarının Cerrahi Tedavisi

Köpeklerde cerrahi tedaviler arasında 1) enflamasyonu indükleyen, şantı skar dokusuyla kademeli olarak kapatan selofan bantlar ve 2) intravasküler tıkayıcı, pıhtı oluşturan cihazlar yer alır.

Ekstrahepatik şantı olan çoğu köpekte cerrahi, uzun ve sağlıklı bir yaşam için en iyi şansı sağlar. Ameroid konstriktör yerleştirilmesi yapılırsa hayatta kalma oranı %95’in üzerindedir. Birçok köpek, ameliyattan sonraki dört ila sekiz hafta içinde klinik olarak normaldir. Köpeklerin küçük bir yüzdesi birden fazla edinilmiş şant geliştirecek ve ömür boyu protein kısıtlı bir diyet ve laktuloz ile yönetilmelidir.

Portosistemik şant hastalarının cerrahi sonrası yönetiminde neler yer alır?

Köpeğinizi en az altı ila sekiz hafta boyunca protein kısıtlı bir diyetle beslemeniz önemlidir. Kan testi değerleri normale döndükten sonra, köpeğiniz yüksek kaliteli bir bakım diyetine geri dönebilir. Lactulose genellikle ameliyattan birkaç hafta sonra verilir. Şant kapanırken karaciğer büyümeye başlayacak ve genellikle iki ila dört ay içinde normal boyut ve işleve sahip olacaktır. Karaciğer fonksiyonunu değerlendirmek için düzenli aralıklarla kan testleri tekrarlanacaktır.

Şantın düzeltilmesi ve kapatılması için genellikle ameliyat gerekir. Bu tip cerrahi genellikle sadece bir ekstrahepatik şantı olan köpeklerde çok başarılıdır, ancak bazı köpeklerde cerrahiyi tedavi edici bir seçenek haline getirmeyen çoklu şantlar veya intrahepatik şantlar bulunabilir.

Ameliyat finansal olarak bir seçenek değilse, bir köpeğin birden fazla şantı varsa veya şantlar intrahepatik ise, o zaman ilaçlar ve diyet semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. Düşük proteinli özel diyetler ve bir köpeğin proteini tolere etmesine yardımcı olacak ilaçlar, karaciğer şantlı köpekler proteini iyi metabolize edemediğinden sıklıkla kullanılır. Bir veteriner beslenme uzmanı, köpeğiniz için ideal tedavi planını oluşturmada yardımcı olabilir.

Karaciğer Şantları Olan Köpekler İçin Prognoz

Köpeklerin çoğu tedaviye iyi yanıt verir ve normal hayatlar yaşamaya devam eder. Bununla birlikte, istatistiksel olarak konuşursak, cerrahi, tıbbi tedaviden daha iyi sonuçlar verme eğilimindedir. Dönme, kafa basma ve nöbet gibi nörolojik semptomlar varsa, bu genellikle karaciğer şantı nedeniyle vücuttan atılmayan protein atıklarından kaynaklanır. İlaçlar bu semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak aşırı durumlarda, semptomlar yönetilemiyorsa ötenazi seçilir.

Çoğu köpek, uygun diyet ve ilaçlarla neredeyse anında iyileşir. Tıbbi olarak tedavi edilen köpeklerin yaklaşık üçte biri nispeten uzun bir yaşam sürecektir. Ne yazık ki, tıbbi olarak tedavi edilen köpeklerin yarısından fazlası, nöbetler, davranış değişiklikleri veya ilerleyici karaciğer hasarı gibi kontrol edilemeyen nörolojik belirtiler nedeniyle teşhis konulduktan sonra uzun bir hayat süremezler. Uzun süreli tıbbi tedavi ile iyi sonuç verme eğiliminde olan köpekler, teşhis anında genellikle daha yaşlıdır, daha normal kan testi değerlerine sahiptir ve daha az ciddi klinik belirtilere sahiptir.

Özellikle ekstrahepatik olan tek şantı olan köpekler, cerrahi düzeltme yapılırsa mükemmel bir prognoza sahiptir.

Karaciğer Şantları Nasıl Önlenir?

Neredeyse tüm karaciğer şantları konjenital anormallikler olduğundan, bunları önleyebilecek çok az şey vardır. Safkan köpeklerde, vicdanlı yetiştiriciler, yavrularına karaciğer şantları teşhisi konan köpekleri yetiştirmeyerek şantların oluşumunu en aza indirmeye çalışabilirler.

Sık Sorulan Sorular

En yaygın klinik belirtiler arasında bodur büyüme, zayıf kas gelişimi, oryantasyon bozukluğu, boşluğa bakma, daire içine alma veya kafa bastırma ve nöbetler gibi anormal davranışlar yer alır. Daha az yaygın semptomlar arasında çok fazla içme veya idrara çıkma, kusma ve ishal bulunur. Karaciğer şantı olan köpeklerin anesteziden kurtulması genellikle uzun zaman alır. Davranışsal klinik belirtiler ancak yüksek proteinli yemekler yedikten sonra ortaya çıkabilir. Bazı köpekler, tekrarlayan böbrek veya mesane enfeksiyonları veya taşlar gibi üriner problemler geliştirdiklerinde yaşlanıncaya kadar belirti göstermezler.

Tüm memeli fetüslerinde, kanı cenin karaciğerinden kalbe hızla taşıyan, duktus venosus adı verilen büyük bir şant bulunur. Aşağıdaki durumlarda konjenital bir portosistemik şant gelişir:

  1. Duktus venozus doğumda kapanmaz ve fetüsün ihtiyacı kalmadığında sağlam ve açık kalır.
  2. Karaciğer dışındaki bir kan damarı anormal bir şekilde gelişir ve duktus venosus kapandıktan sonra açık kalır
Bir portosistemik şant (PSS), hepatik portal dolaşımından gelen kanın karaciğeri baypas etmesine ve doğrudan sistemik dolaşıma iletilmesine izin veren herhangi bir vasküler anomalidir. Tıbbi olarak yönetilen hayvanların yaşam beklentisinin genellikle 2 ay ile 2 yıl arasında olduğu bildirilmektedir .
Karaciğer şantı bir köpekte fark edilmeyebilir, ancak zamanla tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Şiddetli karaciğer şantları nöbetlere neden olabilir ve ölümcül olabilir , bu nedenle bu doğuştan gelen durumun belirtilerini tanımak köpeğinizin hayatını kurtarabilir.
Kas etleri ve organ etleri gibi hayvansal proteinler daha kötü sonuçlarla ilişkilendirilmiştir ve soya, yumurta ve süt proteinleri bazen karaciğer şantlarının olumsuz belirtilerine yol açmadan daha yüksek miktarlarda beslenebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.