German Wirehaired Pointer Özellikleri ve Bakımı

German Wirehaired Pointer Resimleri
German Wirehaired Pointer sağlam yapılı, güçlü ve dayanıklı bir köpek ırkıdır. Tüm gün geniş bir alanda yürüyüş yapabilecek enerjiye sahiptir. Telsi Tüylü Alman Puanteri, German Wirehaired Pointer, Drahthaar, Deutsch Drahthaar gibi çeşitli isimleriyle de tanınırlar. Kürkü hava koşullarına, suya dayanıklı düz ve sırım gibidir. Astar yapısı kışın sıcak tutması için kalın, yazın ise incedir. Av yönü güçlü olan sportif German Wirehaired Pointer köpeğinin tüyleri onları dışarıdaki çalılardan ve dallardan koruyacak uzunluktadır. Ancak bu uzunluk ana hatlarını gizleyecek kadar uzun değildir. Orta uzunluktaki kaşları, sakalları ve bıyıklarıyla kendine özgü bir ifadesi, yüz yapıları vardır. Sevdiklerine, ailesine sadık, itaatkar bir dost, mükemmel bir bekçi, avcı ve av köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek
Ağırlık
20 - 34 kg
Yükseklik
55 - 66 cm
Aile
Gundog, Pointer, Çok Yönlü Av Köpeği
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1800’ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

German Wirehaired Pointer, orta büyüklükte, sağlam yapılı, sevimli, sadık, aktif, zeki, sportif ve arkadaş canlısı bir köpektir. Enerjisi çok yüksektir ve saatlerce yürüyecek kadar dayanıklılardır. Mutlu olmak, iyi hissetmek ve yaşadığı ortama uyum sağlaması için günlük rutinlerinin karşılanması gerekir. Çok inatçı ve bağımsı değildir. Ancak her köpek cinsi onlarında zaman zaman inatçı oldukları, bağımsız davranabildikleri görülür.

German Wirehaired Pointer duyarlı bir köpektir. Ailesine, sevdiklerine karşı sevgi dolu ve sadıktır. Telsi Tüylü Alman Puanteri, ailesine, tanıdığı insanlara karşı arkadaş canlısı yaklaşırlar. Birlikte vakit geçirmekten keyif alırlar ve yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Aile üyelerinin hepsiyle iyi anlaşır ancak bazı köpeklerin, bir kişiye daha fazla bağlandığı da görülebilir. Sosyal bir köpektir ve arkadaşlık kurmaya ihtiyaç duyarlar. Yabancılara karşı biraz soğuk, mesafeli ve tedbirli yaklaşırlar. Yabancılara bu şekilde yaklaşmalarının sebebi, koruma içgüdülerine sahip olmalarıdır. Yabancı insanlar, hayvanların sevdikleri için tehlike oluşturup oluşturmadığına karar verip, güven duyduktan sonra ilişkileri ilerler. Yeni girdiği ortamlarda temkinli ve korumacı karakteri öne çıkar. Telsi Tüylü Alman köpeği tehlikeli bir durum hissettiği takdirde ailesini, evini ne pahasına olursa olsun korumak için çabalar. İyi bir  bekçi köpeği davranışı sergiler.

Yetişkin German Wirehaired Pointer çocuklarla iyi anlaşır ve oyun oynamaktan keyif alırlar. Çocuklarla bir araya geldikleri zaman aşırı gürültücü oldukları görülebilir. Telsi Tüylü Alman Puanteri, köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla ilişkisi değişkendir. Wirehaired Pointer kendi oyuncaklarını, eşyalarını ve sevdiklerini sahiplenir. Sevdiği şeyleri sahiplenme ve kıskanma duygularıyla, diğer köpeklerle bu şeyleri paylaşmak istemez. Bu gibi durumlarda köpeklere karşı saldırgan davranışlar sergileyebilir. Ancak bazıları da bu davranışı uygulamaz ve ev hayvanlarıyla iyi anlaşır. Ancak her ihtimale karşı köpekler, kediler ve diğer evcil hayvanlarla arkadaşlık kurarken German Wirehaired Pointer köpeği gözetiminiz altında olmalıdır. Erken aşamadan itibaren eğitim vermeniz ve sosyalleştirmeniz onların gelişimini olumlu etkileyecektir.

German Wirehaired Pointer çok aktif ve hareketli bir köpek ırkı olduğu için küçük evlerde ya da apartman dairesinde yaşamak onlar için uygun değildir. Geniş araziler ve bahçesi olan evler karakter ve fiziksel özelliklerine göre Wirehaired Pointer için ideal yaşam alanı tercihlerindendir. Hem sağlıkları hem de keyifli vakit geçirebilmeleri için bahçeli evler büyük bir avantajdır. Günlük yeterli egzersiz yaptıkları sürece iyi huylu bir ev köpeği olurlar. Ancak egzersiz yapmaz, ihtiyaçları karşılanmazsa ev içerisinde aktif, hareketli olurlar ve huysuz, gergin, agresif, mutsuz ruh halleriyle olumsuz davranışlar sergiledikleri gözlemlenir. Av köpeği olarak geliştirildikleri için ihtiyaçlarının bu doğrultuda olacağını unutmayınız. Yorulmak nedir bilmeyen bir köpek olduğu için kendisi gibi hareketli, aktif bir aileye ihtiyaç duyarlar.

Sorumluluk sahibidir ve kendine verilen görevlerin yerine getirmek isterler. Alacakları tutarlı bir eğitim ile ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanlarda başarı elde edebilirler. Meşgul olmak, çalışmak onları mutlu eder. Boş durmaktan, bir hedefe yönelmeden durmaktan hoşlanmazlar. Avcılık yetenekleri çok gelişmiş olduğu için daha çok bu alanda görevlendirilir. Sahibinin sözünü dinleyen yapısıyla, her türlü arazide avının izini sürmekte ve yakalamakta çok başarılıdır. Sadece karada değil suda da avlandıkları görülür. Bu özellikler onların genlerinden aktarılmıştır ve lider kişinin isteğine, eğitimine ve köpeği ile olan ilişkisine göre ortaya çıkartacağı yanlarıdır.

Soğuk, sıcak havaya dayanıklı, zeki, güçlü, aktif, atletik, sahibinin sözüne sadık, sevdiklerine bağlı, itaatkar, iyi bir avcı ve arkadaş canlısı olan German Wirehaired Pointer genel olarak insanların sahiplenmek istedikleri iyi bir koruyucu, bekçi, aile ve av köpeği olarak yaşam sürdürmektedir.

Tarih

Av etkinlikleri, kuş avcılığı genel olarak her kesimin, ortalama düzeydeki kişilerinde erişilebilir hale gelmesiyle hem uzman hem de çok yönlü avcılık türlerine olan talebi arttırdı. Av sporlarında çok yönlü ırk arayışı Almanya’da doruk noktasına ulaştı. Çok yönlü bir köpek geliştirmek için yaptıkları çalışmalarda, Alman Wirehaired Pointer en başarılı sonuçlardan biri olarak karşımıza çıktı. Avcıların isteği, yayla avını bulup işaret edecek, su kuşlarını karadan ya da sudan alarak sahibine getirecek ve iyi bir arkadaş olarak çalışacak bir köpek geliştirmekti. Her türlü arazide her hava koşulunda sahibine yakın bir işçi olacak şekilde bu ırkı yetiştirdiler.

Farklı avlanma sahalarında rahatlıkla avlanabilecek köpek arayışında olan Alman avcılar 1800’lerin sonunda Telsi Tüylü Alman Puanteri’ni yarattılar. Yoğun, dikenli böğürtlenlerin arasında avlanırken zarar görmemesi için sert, sırım gibi bir paltoya ihtiyaçları olduğu düşünüldü. Her hava koşuluna uyum sağlayacak, suda, karada avlanacak, her türlü zorlu alanda zarar görmeyecek şekilde kürke sahip olan çok amaçlı köpekleri geliştirirken; PointerPoodle ve İngiliz Tilki Tazısı köpek ırklarının en iyi özelliklerini harmanlayarak çalıştılar. Su geçirmeyen kürk, tüylü kaşları, sakalları, gözleri ve yüzü telsi dikenli yapısıyla iyi bir koruyucu oldu. Bu ırkın en önemli atası erken Alman Shorthaired Pointer, Brüksel Griffon, Stichelhaar ve Polonya Su Köpeği ile çaprazlanan kendisi gibi eski Alman Pudel ve Pointer’ın bir kombinasyonu olan Pudelpointer‘dı.

Alman cinsi köpeklerin adı Deutsch-Drahthaar’ındı ve İngilizce çevirisi German Wirehaired Pointer’dır. 1800’lerin başındaki Alman sporcular arasında tel kaplı sivri uçlu köpeklerin yetiştirilmesi, bir tür çılgınlık haline gelmişti. 1800’lerin ikinci yarısında Britanya ve Kıta’daki köpek severler, köpekleri yalnızca ırklarına göre değil, türlerine göre de sınıflandırma konusunda adımlar attı. Böylece, German Wirehaired Pointer, Pudelpointer ve German Broken-coated Pointer gibi sert kaplamalı Gundog’lar, diğer cinslerin yanı sıra resmi olarak ayrı köpek ırkları olarak kuruldu.

Kısa Tüylü Alman Puanteri (German Shorthaired Pointer) ile Telsi Tüylü Alman Puanteri (GermanWirehaired Pointer) arasında farklılıklar vardı ve iki ırk birbirinden ayrı olarak yetiştirilmiştir. Alman Wirehaired Pointer, Kısa Tüylü Pointer ırkından yalnızca kürk yapısıyla değil,  daha uzun vücudu, kafa şekli ve karakterindeki farklılıklarla da ayrılmaktadır. Kısa Tüylü Alman Puanteri, Telsi Tüylü Alman Puanteri’nden (Alman Wirehaired Pointer ) daha eskidir. Ancak her iki ırkında gelişimi için farklı köpek ırklarından melezlemeler yapılmıştır.

Kuzey Amerikalı sporcular tarafından 1920’li yıllarda ilk Alman Wirehaired Pointer Amerika’ya ithal edilmeye başlandı. Ancak belli bir hayran kitlesi dışında resmen tanınmadı. 1959’yılında AKC ırkı kabul etti. Amerika’da Alman Wirehaired Pointer tanındı. Ancak Amerika’da kendi topraklarında sahip olduğu av köpeği popülerliğini hiçbir zaman kazanmadı. 1800’lü yıllardan beri menşei olan Almanya’daki popülerliklerini sürdürmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alman Wirehaired Pointer orta boylu, kaslı, dayanıklı ve güçlü bir köpektir. Vücut boyundan biraz daha uzun olabilir. Ancak ideal orantıları vücut ile omuz yüksekliğinin eşit olmasıdır. Boyunları zarif, ince ve güçlüdür. Göğüs derin ve geniştir. Yakın soy bağları bulunan Alman Shorthaired Pointer'dan biraz daha uzun ve ağır bir köpektir. Genel olarak German Wirehaired Pointer dengeli, iyi kaslı, esnek, çevik ve gün boyunca yorulmadan çalışan, aktif olan sportif bir köpektir.

Kafa

German Wirehaired Pointer kafatası vücuduyla orantılı büyüklüktedir ve orta derecede bir duruşla konumlanmıştır. Namlu düz, uzun, güçlüdür. Koyu kahverengi buruna sahiptir. Güçlü çenesi vardır ve dişleri makas ısırığında buluşur. Dudakları sıkı kapanır. German Wirehaired Pointer köpeklerin yüzündeki tüylü kaşları ve sakaları, gözlerini ve yüzünü dikenlerden yaralanmalara karşı korur. Orta uzunluktaki kaşları, sakalları ve bıyıklarıyla kendine özgü bir ifadesi, yüz yapıları vardır

Kulaklar

Alman Telsi Tüylü Puanter’in kulakları başa yakın, yuvarlatılmış ve düşük şekilde serbestçe aşağıya doğru sallanmaktadır. Baş ve kulaklarda kahverengi, bazen de beyaz bir renk geçişi görülür.

Gözler

Alman Tel Tüylü Köpeklerin gözleri orta büyüklükte, oval şekilde ve koyu renklidir. Gözlerinin üzerindeki kaşları ora uzunluktadır ve gözlerini avlanma sırasında korumaktadır. Kahverengi gözleriyla masum bakışlarıyla uslu bir köpek izlenimini verseler de bu büyük bir yanılgıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

German Wirehaired Pointer köpekleri hem karada hem de suda onları avlanır. Uzun, ince, güçlü, dengeli ve atletik yapılı bacaklara sahiptir. Kompakt yapılı, yüzmesini kolaylaştıran perdeli ayakları vardır. German Wirehaired Pointer sağlam, biçimli ve şık yapıdaki perdeli ayakları karada başarılı oldukları kadar, suda da iyi bir yüzücü olarak avlanmasına yardımcı olur.

Kuyruk

German Wirehaired Pointer köpeklerinin kuyruğu yüksek ayarlanmıştır. Kuyruk kenetleme ve kırpmanın yasal olduğu ülkelerde kuyrukları orijinal uzunluğunun beşte ikisi olarak kenetlenir. Kuyrukları yerleştirmenin yasa dışı olduğu Avrupa'nın çoğu ülkesinde ise doğal haline, uzunluğuna bırakılır.

Tüy

German Wirehaired Pointer köpeklerinin çift tabakalı, düz, sık, sert, tel tel, su geçirmez ve parlak bir kürkü vardır. Bazı Telsi Tüylü Alman Puanterleri köpeklerin ise nadir de olsa daha uzun, yumuşak, ipeksi veya yünlü bir kürkle doğduğu görülebilir. Bu farklı kürk, telsi tüylerle aynı yapıda değildir. Ceketindeki alt katman tüyleri kışın yoğun olur ve soğuğa karşı dayanıklılık sağlar. Yazın ise tüyler seyrekleşir, incelir ve sıcaklığı azaltır. Hava koşullarına uyum gösteren özel bir astara sahiptir. Kalın ve telsi tüyleri 2.5 cm ila 5 cm uzunluğundadır. Sakalları, kaşları, alındaki ve bıyıklarındaki tüyleri yüzünü, gözlerini dikenli bitkilerden avlanırken oluşacak çiziklerden korumak için biraz daha uzundur. Alman Tel Tüylü Pointer (Drahthaar) su geçirmez kürküyle hızlı şekilde kurur.

Renk

German Wirehaired Pointer köpeklerinin kürk rengi karaciğer rengi ve çeşitli beyaz desenler şeklindedir. Bu renk dışında siyah, kahverengi, kırmızı, siyah ve beyaz, kahverengi tonları veya beyaz renge sahip tüyleri de olabilir. Gövde üzerinde benekler, lekeler veya desenler görülür. Başı, burnu, dudak çevresi, kulakları ve ağzı karaciğer rengindedir ve bazen beyaz alevli bir akıtma, geçiş olur. Renk olabilir. Bazıları sadece tek kızıl ya da kızıl & beyaz, benekli ya da kırçıllı kürke sahip olabilir. Genetik olarak karaciğer rengi baskın olan bu ırkta, yoğun siyah renk kürk ya da siyah burnu olan ve siyah benekli German Wirehaired Pointer köpeği olmaz. Köpek sahiplenirken orijinal ırk olduğuna renklerinden de dikkat ederek karar verebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Alman Telsi Tüylü Puanteri köpeklerinin bakımları düzenli yapıldığı ve sağlıklı oldukları sürece 12- 14 yıl ortalama yaşam süresine sahiptir.

  • Amerikan Kennel Club tarafından yetişkin erkekler ve dişi Telsi Tüylü Alman Puanter için ideal ağırlığı 20 – 34 kg, yüksekliği ise 55 – 66 cm aralığında olarak belirlenmiştir.
  • Dişilerin ideal aralığı 20 – 24 kg, erkeklerin ağırlığı, 24-34 kg aralığındadır. Dişilerin yüksekliğinin max. 62 cm, erkeklerin ise nadir de olsa 67 cm’e ulaştığı görülmektedir. Kilo sorunu çok görülmez ancak köpeğinizin ideal kilosunda olmasını sağlamanız sağlıkları için önemlidir.

Alman Wirehaired Pointer’ın sert, yoğun, sırım gibi kaplaması olan şık kürkünün haftada 1- 2 kez bir tarak ve yumuşak, ince bir fırça ile taranması, fırçalanması gerekir. Yıl boyunca az ya da orta seviyede tüy döktükleri görülür ve bu da bakımlarını daha da kolaylaştırır. Tarama işlemiyle vücudundaki ölü tüyleri, kiri temizler ve köpeğinizin iyi gözükmesine yardımcı olursunuz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli German Wirehaired Pointer köpek ırkına uygun ve özel üretilen mamaları önermektedir. Köpeğiniz için uygun içerikte, hazır mamaları tercih ettikten sonra German Wirehaired Pointer’in günlük ihtiyacını karşılayacak porsiyonlar oluşturarak yemek vermelisiniz. Hazır mamaların yanı sıra zaman zaman German Wirehaired Pointer evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de tüketebilir.

German Wirehaired Pointer hazır köpek mamasına ek ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak her ev yemeğini, meyve ve sebzeyi yemek German Wirehaired Pointer için uygun değildir. Sahibinin Alman Wirehaired Pointer köpek ırkının neler yediğini, sağlıklı olan ve evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. German Wirehaired Pointer köpeklerinin sadece insan gıdalarını tüketmesi sağlıklı beslenmeleri için yeterli olmayacaktır. Telsi Tüylü Alman Puanter köpeğinin sağlıklı beslenmesi için yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde yemesi önerilir.

Alman Telsi Tüylü Puanter köpekleri gelişimini tamamladıktan ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamadıktan sonra 15 ve 18 aylık iken uygun zamanda çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek German Wirehaired Pointer köpeklerinin çiftleştirilmesi için uygun zaman gelişimlerine göre farklılık gösterebilir. Ancak erkek ya da dişi fark etmeksizin ilk kızan döneminde köpeğinizi çiftleştirmeniz önerilmez. Köpeklerin çiftleştirilmesi hakkında daha detaylı bildiler için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Alman Wirehaired Pointer’ın sert, yoğun, sırım gibi kaplaması olan şık kürkünün minimum seviyede bakıma ihtiyacı vardır. Çene altındaki tüyleri, kaşları, bıyıkları kısaca yüz bölgesindeki uzun tüyleri biraz daha fazla bakım isteyebilir. Zaman zaman tıraş yapılmalı ya da kırpılmalıdır. Bakım işlemlerinde gerekli görülürse profesyonel bir köpek kuaföründen destek alınmalıdır. Ancak sakallı, gür kaşlı yapısının köpekleri dışarıda, zarar göreceği ortamlardan koruduğu unutulmamalı ve köpeğinizin avlanırken zarar görmemesi için kırpma işleminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bazı Telsi Tüylü Alman Puanterleri daha uzun, yumuşak, ipeksi veya yünlü bir kürke sahip olduğu görülür. Bu kürk yapısına sahip olanlar Telsi kürke sahip olan Alman Pointer köpekleriyle aynı özelliklere sahip değildir ve onlara kıyasla bakım süreçleri çok daha fazla zaman, çaba gerektirebilir.

German Wirehaired Pointer yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, kürk rengine, şeceresine ve farklı etkenlere göre değişiklik gösterecektir. Çok yönlü, uyumlu ve fonksiyonel bir cins olduğu için en çok avcılar ve sonrasında birçok insanın ilgi gösterdiği köpek türlerindendir. German Wirehaired Pointer fiyatı 4.000 TL – 10. 000 TL aralığında değişmektedir. Köpeklerin gördüğü ilgi, talep fiyatın artmasına ya da ilgi görmemesi azalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden belirtilen fiyat aralığının köpeğin satıldığı yere, satan kişiye ve gördüğü talebe göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi German Wirehaired Pointer tek bir doğumda 6 ila 10 yavru dünyaya getirebilir. Telsi Tüylü Alman Puanter cinsinin gebelikleri 60- 64 gün sürmektedir ve sağlıklı yavrular doğurabilmesi için yıl içerisinde bir den fazla doğum yapmaması önerilir. Telsi Tüylü Alman Puanteri’nin  hamilelik ve doğum sürecinde kontrollü ilerlemeli, beslenmesine ve köpeğin sağlığına daha fazla dikkat edilmelidir. Köpeğinizin sağlık durumuna, yaşına, yaptığı doğum sayısına, boyuna, kilosuna ve erkek köpeğin sperm kalitesine göre farklı etkenlerden kaynaklı doğurduğu yavru sayısı değişiklik gösterebilir.

  • German Wirehaired Pointer köpeklerinin kürk rengi karaciğer rengi ve çeşitli beyaz desenler şeklindedir. Bu renk dışında siyah, kahverengi, kırmızı, siyah ve beyaz, kahverengi tonları veya beyaz renge sahip tüyleri de olabilir.
  • Gövde üzerinde benekler, lekeler veya desenler görülür.
  • Başı, burnu, dudak çevresi, kulakları ve ağzı karaciğer rengindedir ve bazen beyaz alevli bir akıtma, geçiş olur. Renk olabilir. Bazıları sadece tek kızıl ya da kızıl & beyaz, benekli ya da kırçıllı kürke sahip olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.