Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Tedavisi & Önlenmesi

21 Mart 2023
1370
Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Tedavisi & Önlenmesi

Kalp kurdu, yalnızca enfekte hayvanların kan dolaşımında dolaşan mikrofilarya adı verilen larva kalp kurtlarını toplayan sivrisinekler tarafından bulaşan potansiyel olarak ölümcül bir parazittir. Köpeklerde kalp kurdu oldukça öldürücü olabilmesine rağmen kolaylıkla önlenebilir bir hastalıktır.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Nedir?

Köpeklerde kalp kurdu, bilimsel adı Dirofilaria immitis veya D. immitis’tir. Köpekten köpeğe yayılmaz, ancak yeni konakçılara bulaştırmak için bir aracı olan sivrisinek gerektirir.

Kalp kurdu, konakçılarına kan emerken bir sivrisinek ısırığı yoluyla girerler. Sivrisinek ağızlığındaki kalıntı, enfekte bir hayvandan enfekte olmayan bir hayvana mikrofilarya adı verilen olgunlaşmamış kurtlar taşır. Olgunlaşmamış solucanlar kan dolaşımında dolaşır ve yaklaşık iki ay sonra, büyümeye başladıkları kalbin sağ tarafına yerleşirler.

Altı ay sonra olgunlaşırlar ve köpeğin vücudunda yedi yıl yaşayabilirler, her biri bir aya kadar uzunluğa ulaşır ve sürekli yavru üretirler. Yaklaşık bir yıl sonra,  bir köpek bu solucanlardan yüzlercesini barındırabilir. Solucanlar iltihaplanmaya neden olur ve kalbe, arterlere ve akciğerlere zarar verir.

Köpeklerde Kalp kurdu hastalığına ne sebep olur?

Köpeklerde kalp kurdu hastalığı veya dirofilariasis, ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Dirofilaria immitis olarak bilinen kan yoluyla bulaşan bir parazit neden olur. Yetişkin kalp kurtları, enfekte köpeklerin kalbinde, pulmoner arterinde ve bitişik büyük kan damarlarında bulunur. Nadiren dolaşım sisteminin diğer bölümlerinde solucanlar bulunabilir. Bir köpek teşhis edildiğinde 300 kadar solucana sahip olabilir. Yetişkin kalp kurtları beş yıla kadar yaşayabilir. Bu süre zarfında dişiler, mikrofilarya adı verilen milyonlarca yavru üretir. Bu mikroflarialar esas olarak kan dolaşımının küçük damarlarında yaşarlar.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığının Yaşam Döngüsü

Köpeklerde kalp kurdunun yaşam döngüsü karmaşıktır; parazit, köpekteki yaşam döngüsünü tamamlamadan önce ara konak olarak sivrisineğe ihtiyaç duyar. Sivrisinek, kalp kurdunun yaşam döngüsünün ayrılmaz bir parçasıdır. 30 kadar sivrisinek türü kalp kurdu bulaştırabilir.

Yaşam döngüsü, dişi bir sivrisinek enfekte bir köpeği ısırdığında ve kan emerken mikrofilaryayı yuttuğunda başlar. Mikrofilarya, sivrisineğin bağırsağında 10 ila 30 gün daha gelişir ve ardından ağız parçalarına girer. Bu aşamada enfektif larvalardır ve bir köpeğe girdiklerinde olgunlaşmalarını tamamlayabilirler. Enfektif larvalar, sivrisinek köpeği ısırdığında köpeğin vücuduna girer.

Bu enfektif larvalar kan dolaşımına göç ederek kalbe ve bitişik kan damarlarına hareket ederek yetişkinlere dönüşür, çiftleşir ve 6 ila 7 ay içinde mikroflaria üretir.

Köpeklerde Kalp Kurdu Enfeksiyonunun Belirtileri

Kalp kurdu enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasında öksürük, egzersiz intoleransı, büyüme geriliği, zor nefes alma, deride ve diş etlerinde mavi veya morumsu renk değişikliği, kan tükürme, bayılma, burun kanaması ve karın boşluğunda sıvı birikmesi yer alır. Belirtilerin ciddiyeti genellikle akciğer hasarının miktarı ve köpeğin aktivite düzeyi ile ilişkilidir. Aktif köpekler (avcılar ve sanatçılar gibi), daha az aktif köpeklere göre tipik olarak daha dramatik enfeksiyon belirtileri gösterecektir. Çok sayıda solucanları olsa da, yerleşik köpekler çok az belirti gösterebilir veya hiç belirti göstermeyebilir. Ek olarak, solucanlar ölürken veya kan pıhtıları veya solucan parçaları kan damarlarını tıkarsa klinik belirtiler görülebilir.

İlerlemiş vakalarda, konjestif kalp yetmezliği karın ve bacakların sıvı birikmesinden şişmesine neden olabilir. Ayrıca kilo kaybı, kötü durum ve anemi belirtileri olabilir. Ciddi şekilde enfekte olan köpekler, egzersiz veya heyecan sırasında aniden ölebilir.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığının Evreleri

Erken evrelerde, hiçbir hastalık belirtisi olmayabilir. Solucanlar büyüyüp çoğaldıkça semptomlar belirginleşecek ve hastalık ilerledikçe şiddeti artacaktır. Dört enfeksiyon evresi vardır:

Birinci evre: semptom yok veya sadece hafif öksürük var.

İkinci evre: hafif egzersiz intoleransı ve sürekli öksürük ile işaretlenir.

Üçüncü evre: daha fazla egzersiz intoleransı, anormal akciğer sesleri, zayıf nabız, senkop (beyne giden kan akışının bozulmasından kaynaklanan bayılma), iştah azalması, kilo kaybı ve asit (kalp yetmezliği nedeniyle şişmiş göbek) ile sonuçlanacaktır.

Dördüncü evre: tam organ yetmezliğine ve ölüme yol açan, zor nefes alma, soluk diş etleri ve koyu kahve renkli idrarla kendini gösteren, yaşamı tehdit eden bir kardiyovasküler durum olan caval sendromu olarak bilinir.

köpeklerde kalp kurdu

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Teşhisi

Çoğu durumda, bir veya daha fazla basit kan testi kalp kurdu hastalığını teşhis eder. Kalp kurdu pozitif köpeklerde, köpeğin kalp kurdu hastalığı tedavisine güvenli bir şekilde girip giremeyeceğini belirlemek için genellikle daha ileri teşhis testleri gerekir. Tedaviye başlamadan önce aşağıdaki teşhis prosedürlerinden bazıları veya tümü önerilir:

  • Yetişkin kalp kurdu antijenleri için serolojik test (antijen testi, ELISA). Bu test bir kan örneği üzerinde gerçekleştirilir.
  • Göğüs radyografileri (X-ışınları). Tedaviye başlamadan önce mevcut kalp ve akciğer hasarının derecesini değerlendirmek için kalp kurdu hastalığı olan köpeklerde sıklıkla radyografiler önerilir.
  • Kan çalışması (tam kan hücresi sayımı, serum biyokimyası). Kalp kurdu ile ilişkili organ hasarının varlığını değerlendirmek için kalp kurdu hastalığının tedavisinden önce kan testleri de önerilebilir.
  • Ekokardiyografi, kalbin ultrasonla görüntülenmesi aktif parazitlerin varlığı ve enfeksiyonun kalbi nasıl etkilediğiyle alakalı bilgi edinmek ve hastalığın evresine karar verebilmek adına çok önemlidir.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığının Tedavisi

Köpeğinizi kalp kurdu enfeksiyonu için tedavi etmeden önce, veterineriniz kapsamlı bir tıbbi geçmiş isteyecektir. En uygun tedavi rejiminin seçilmesi, köpeğin tedavi sürecini etkileyebilecek başka bir hastalığı olup olmadığı, mevcut solucanların sayısı ve neden oldukları hasarın boyutu gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Şiddetli şekilde etkilenen köpekler, kalp kurdu tedavisinden önce kalp ve akciğer hastalığını stabilize etmek için ilaçlara ihtiyaç duyabilir. Ölümler nadir olmasına rağmen, kalp kurdu olan köpeklerin tedavisinde bazı riskler vardır.

Birçok köpek, teşhis edildiği sırada ilerlemiş kalp kurdu hastalığına sahiptir. Bu, kalp kurtlarının kalbe, akciğerlere, kan damarlarına, böbreklere ve karaciğere önemli zararlar verecek kadar uzun süredir var olduğu anlamına gelir. Nadiren, vakalar o kadar ilerlemiş olabilir ki, organ hasarını tedavi etmek ve köpeği rahat tutmak, kalp solucanlarını öldürmekle ilişkili olumsuz etkileri riske atmaktan daha güvenlidir. Bu durumdaki köpeklerin birkaç hafta veya aydan fazla yaşaması pek olası değildir. Veteriner hekiminiz, ilerlemiş kalp kurdu hastalığı teşhisi konan köpekler için en iyi tedavi yaklaşımı konusunda size tavsiyede bulunacaktır.

Yetişkin kalp kurtlarını öldürme tedavisi. Yetişkin kalp kurtlarını öldürmek için enjekte edilebilir bir ilaç olan melarsomine verilir. Melarsomin, kalpteki ve bitişik damarlardaki yetişkin kalp kurtlarını öldürür. Bu ilaç bir dizi enjeksiyon halinde uygulanır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin durumuna göre özel enjeksiyon programını belirleyecektir. Çoğu köpeğe ilk enjeksiyon yapılır, ardından 30 günlük bir dinlenme süresi ve ardından 24 saat arayla verilen iki enjeksiyon daha yapılır.

Kalp kurdunda yaşayan bakterilerin potansiyel enfeksiyonuyla mücadele etmek için birçok köpeğe ayrıca bir antibiyotik tedavisi uygulanacaktır.

Tedaviden sonra tam dinlenme önemlidir. Yetişkin solucanlar birkaç gün içinde ölür ve çürümeye başlar. Parçalandıkça akciğerlere taşınırlar, burada küçük kan damarlarına yerleşirler ve sonunda vücut tarafından yeniden emilirler. Bu rezorpsiyon birkaç haftadan aylara kadar sürebilir ve tedavi sonrası komplikasyonların çoğuna bu ölü kalp kurdu parçaları neden olur. Bu tehlikeli bir dönem olabilir, bu yüzden köpeğin mümkün olduğu kadar sessiz tutulması ve kalp kurdu tedavisinin son enjeksiyonundan sonraki bir ay boyunca egzersiz yapmasına izin verilmemesi kesinlikle gereklidir. Enjeksiyonlardan sonraki ilk hafta kritiktir çünkü bu, solucanların ölmekte olduğu zamandır. Ağır şekilde enfekte olan birçok köpekte tedaviden yedi ila sekiz hafta sonra öksürük fark edilir. Öksürük şiddetliyse, tedavi seçenekleri için veteriner hekiminize haber vermelisiniz.

Köpekler, ilk tedaviyi takip eden haftalarda önemli bir reaksiyon gösterirse, bu tür reaksiyonlar nadir olmakla birlikte, hızlı tedavi şarttır. Köpeğinizde iştahsızlık, nefes darlığı, şiddetli öksürük, öksürükten kan gelmesi, ateş veya depresyon görülürse hemen veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

köpeklerde kalp kurdu

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığının Önlenmesi

Bir kalp kurdu önleyici kullanarak köpeğinizin kalp kurdu almasını önleyebilirsiniz. Bir köpek kalp kurdu için başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde, gelecekte nüksetmesini önlemek için bir kalp kurdu önleme programına başlamak esastır. Günümüzde mevcut olan güvenli kalp kurdu önleyici ilaçlarla, hiçbir evcil hayvan bu korkunç hastalığa katlanmak zorunda kalmamalıdır. Köpeğiniz için hangi kalp kurdu önleme programının en iyi olduğunu belirlemek için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kalp kurdu hastalığı, solucan paraziti Dirofilaria immitis’in neden olduğu potansiyel olarak ölümcül ancak önlenebilir bir enfeksiyondur. Organizma, kalp kurdu larvalarını enfekte bir hayvan konaktan yeni bir hayvan konakçıya taşıyan sivrisinekler tarafından bulaşır. Larvalar yeni bir konakçıya ulaştıktan sonra birkaç ay içinde yetişkin solucanlara dönüşürler ve kalbe ve akciğerlere hizmet eden kan damarlarında yaşarlar. İlerlemiş enfeksiyonlarda kalp kurdu kalbe de girer. Parazitlerin varlığı köpeğin kalbini zorlar ve kan damarlarının ve akciğerlerin iltihaplanmasına neden olur. Ek olarak, mevcut solucanların sayısı arttığında veya kalp solucanları öldüğünde ciddi komplikasyonlar mümkündür. Duyarlı hayvanlar birçok kez yeniden enfekte olabilir, bu nedenle aynı hayvanda kalp kurdu enfeksiyonlarının farklı aşamaları mevcut olabilir. Bu tür “ölü solucan reaksiyonları” potansiyelini azaltmak için, tüm köpekler tedavi boyunca ve son melarsomin enjeksiyonundan 4-6 hafta sonra kapatılmalıdır. Kalp kurdu için tedavi edilen köpeklere kalp kurdu önleyici ilaçlar verilmeli ve tüm solucanların öldürüldüğünden emin olmak için 8-12 ay sonra test edilmelidir. Testi pozitif çıkan köpekler için yeniden test gerekli olabilir ve enfeksiyon doğrulanırsa yeni bir melarsomin turuna ihtiyaç duyulacaktır. Ciddi şekilde etkilenen köpeklerin kalbinde, kan akışını önemli ölçüde engelleyen solucanlar olabilir. Bu köpeklerin solucanları manuel olarak çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir.

Evcil hayvan sahiplerinin, arkadaşlarını kalp kurdu enfeksiyonundan korumak için yapabilecekleri en önemli şey, evcil hayvanlarının reçete edilen ilaç dozunu doğru zamanda aldığından kesinlikle emin olmaktır. Köpekler için en yaygın koruyucu ilaçlar ayda sadece bir kez verildiğinden, birçok evcil hayvan sahibi ilacı vermeyi unutabilir. Evcil hayvan sahipleri, kalp kurdu ilaç tarihlerini buzdolabı kapılarına asmayı ve ardından reçete verildikçe uygulama tarihlerini kontrol etmeyi faydalı bulabilir.

Köpeklerde kalp kurdu oldukça öldürücü olabilmesine rağmen kolaylıkla önlenebilir bir hastalıktır. Bu sebeple köpeğinize uygun olan koruyucu ilacı veteriner hekiminizle görüşerek edinmeli ve aksatmadan düzenli kullanmalısınız.

 

 

Sık Sorulan Sorular

Bulaşma, ara konak olarak sivrisinek gerektirdiğinden, hastalık doğrudan köpekten köpeğe yayılmaz. Bu nedenle hastalığın yayılması, dünyanın birçok yerinde yıl boyunca sürebilen sivrisinek mevsimiyle aynı zamana denk gelir. Enfekte köpeklerin sayısı ve sivrisinek sezonunun uzunluğu, herhangi bir alanda kalp kurdu hastalığının görülme sıklığı ile doğrudan ilişkilidir.

Köpeklerin klinik enfeksiyon belirtileri göstermesi genellikle birkaç yıl alır. Sonuç olarak, hastalık esas olarak iki ila sekiz yaşındaki köpeklerde teşhis edilir. Hastalık, bir yaşından küçük köpeklerde nadirdir, çünkü mikroflariaların enfeksiyondan sonra yetişkin kalp kurduna dönüşmesi 5 ila 7 ay sürer. Ne yazık ki, klinik belirtiler görüldüğünde hastalık genellikle oldukça ilerlemiştir.

Yetişkin kalp kurdu. Yetişkin kalp kurtları, kalbi ve pulmoner arter de dahil olmak üzere kalpten çıkan ana kan damarlarını tıkayarak hastalığa neden olur. Ayrıca kalp içindeki kapakçıkların işlevine de müdahale ederler. Ana kan damarlarını tıkayarak, vücudun diğer organlarına, özellikle de akciğerlere, karaciğere ve böbreklere giden kan akışı azalır. Azalan kan akışı ve azalan oksijen iletimi bu organların arızalanmasına neden olabilir.

Kalp kurdu enfeksiyonu önlenebilir. Enfeksiyonu önlemede hem güvenli hem de etkili olan birkaç ilaç veterinerinizden temin edilebilir. Köpeklerde önleyici tedavinin 6 ila 8 haftalıkken başlaması önerilir. Bu yaşta ön test gerekli değildir. 7 aylık veya daha büyük köpeklerde önleyici tedaviye başlarken, bir antijen testi (köpeğin zaten enfekte olmadığından emin olmak için) ve ardından 6-7 ay sonra (6 aylık gelişim süresi nedeniyle) ek bir negatif test önerilir.  köpeğin enfekte olmadığından emin olmak için. Çoğu köpek için yıl boyunca önleyici tedavi önerilir; ancak, evcil hayvanınız için en iyi program hakkında veteriner hekiminize danışmalısınız.

Köpek sahipleri, özellikle köpek kalp kurdu hastalığının klinik belirtilerini gösteriyorsa, kalp kurdu tedavisini takiben köpeğindeki iyileşmeye genellikle şaşırırlar. Birçok köpek, yenilenmiş canlılık ve canlılık, gelişmiş iştah ve kilo artışı gösterir.

Şiddetli kalp kurdu hastalığı olan köpekler, kalp kurdu tedavisinden önce antibiyotiklere, ağrı kesici ilaçlara, özel diyetlere, akciğerlerdeki sıvı birikimini gidermek için diüretiklere ve/veya kalp fonksiyonlarını iyileştiren ilaçlara ihtiyaç duyabilir. Kalp kurdu öldürüldükten sonra bile, bazı köpekler kalp yetmezliği için ömür boyu tedavi gerektirebilir. Bu, diüretiklerin, ACE inhibitörleri, beta blokerler veya kardiyak glikozitler gibi kalp ilaçlarının ve özel düşük tuzlu diyetlerin kullanımını içerir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.