Köpeklerde Yüksek Ateş ve Tedavisi

8 Mart 2023
629
Köpeklerde Yüksek Ateş ve Tedavisi

Köpeklerde ateş, normalden daha yüksek bir vücut sıcaklığına sahip olarak tanımlanır ve çeşitli nedenleri vardır. Peki köpeğinizin ateşi olup olmadığını nasıl anlarsınız?  Köpek ateşine ne sebep olur ve onları nasıl tedavi edersiniz? Bütün bu soruların cevaplarını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Köpeklerde Ateş Nedir?

Ateş, bir köpeğin vücut ısısında bir bağışıklık tetikleyicisine yanıt olarak meydana gelen istemsiz bir yükselmeyi ifade eder. Vücudun bir patojeni veya başka bir hastalığa neden olan ajan ile mücadele etme girişimidir. Ateş, iyileşme sürecine yardımcı olabilir, ancak uzun süreli yüksek ateş de tehlikeli olabilir.

Köpeklerde Ateş Nasıl Ölçülür?

Köpeğinizin ateşi olup olmadığını doğru bir şekilde bilmenin tek yolu, dijital bir termometre ile rektal sıcaklığını ölçmektir. Bu, termometrenin ucunu yağlayarak ve rektuma yaklaşık 1 inç sokarak yapılır. Bunu yaparken başka birinin köpeğinizin kafasını tutması önemlidir çünkü bazı köpekler evde buna tolerans göstermeyebilir.

Bir köpek hasta görünmüyorsa, köpeğinizin ateşini evde düzenli olarak ölçmenin bir yararı yoktur, çünkü aşırı hareketlilik veya köpeğiniz dışarıda sıcak bir ortamda bulunduysa sıcaklık da yükselebilir.  Günümüzde sadece evcil hayvanlar için yapılmış dijital termometreler var. Köpeğiniz için sakladığınız ilk yardım çantasında bunlardan bir tane bulunmalıdır . Ateşinizi yaklaşık 60 saniye içinde kaydederek onun (ve sizin) rahatsızlığınızı azaltabilir.

Köpeğinizin ateşini ölçmek için cam termometreleri kesinlikle kullanmamalısınız.

Köpeklerden Normal Vücut Isısı ve Ateş

Bir köpeğin vücut sıcaklığı için normal aralık 37,5 ºC ile 39,2ºC arasındadır. 39,2ºC’nin üzerindeki herhangi bir derece ateş veya hipertermi (aşırı ısınma) olarak kabul edilir. Gerçek ateş, vücudun bir hastalık sürecine verdiği yanıtken, hipertermiye aşırı sıcağa maruz kalma veya aşırı efordan kaynaklanan aşırı ısınma neden olur.

Köpeklerde Yüksek Ateş Belirtileri

Köpeklerde yüksek ateş belirtileri, sıcaklığın ne kadar yüksek olduğuna ve hangi hastalığa neden olduğuna bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Semptomlar şunları içerebilir:

Köpeklerde Yüksek Ateş Nedenleri

Köpek ateşinin birkaç farklı nedeni olabilir, ancak bunlar genellikle şu kategorilerden birine girer:

  • Yangı
  • Enfeksiyon
  • Bağışıklık aracılı hastalıklar
  • Kanser

Bazı durumlarda, kapsamlı teşhise rağmen bir neden bulunamaz. Buna “nedeni bilinmeyen ateş” denir. Bağışıklık sistemini uyaran her şey ateşe neden olabilir. Örneğin, evcil hayvanların aşılandıktan sonra hafif ateşi olması alışılmadık bir durum değildir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin vücudu farklı hastalıklara karşı korumak için uyarılmasıdır.

Bakteriyel enfeksiyonlar , mantar enfeksiyonları veya viral enfeksiyonların tümü bir bağışıklık tepkisini uyarabilir ve ateşe de neden olabilir. Kanser, genellikle bağışıklık sistemini uyaran ve ateşle sonuçlanan başka bir hastalık sürecidir.

Enflamasyondan kaynaklanan ateşin en yaygın nedeni pankreatittir. Bu, kusma, ishal, iştahsızlık ve karın ağrısına yol açabilen pankreas iltihabıdır. Nedeni net değil ve köpeklerde kediler ve insanlardan farklı olduğu düşünülüyor.

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sistemini altta yatan bir neden olmadan vücudun bir kısmına saldırmaya teşvik edebilen bir hastalık grubudur. Otoimmün hastalıkların örnekleri arasında lupus, üveit ve romatoid artrit bulunur. Bu hastalıklar ayrıca köpek ateşi ile sonuçlanabilir.

Bir enfeksiyon veya iltihaplanma, vücutları onunla savaşmaya çalışırken evcil hayvanlarda ateşe neden olabilir. Dahili veya harici olabilirler ve şunları içerirler:

  • Enfekte bir ısırık, çizik veya kesik
  • Kulak enfeksiyonu
  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
  • Enfekte veya apse diş
  • Devam eden bir bakteriyel veya viral hastalık
  • Böbrekler veya akciğerler gibi organların enfeksiyonu
  • Zehirlenme( Zehirli bitkiler, Antifriz, İnsan ilaçları, Yapay tatlandırıcı ksilitol dahil olmak üzere köpekler için toksik olan insan gıdaları)
  • Aşılar

Evcil hayvanların (ve insanların) aşılamadan 24-48 saat sonra düşük dereceli ateş yaşaması alışılmadık bir durum değildir . Bu genellikle tehlikeli değildir ve bir gün kadar sonra düzelir, ancak durumu izleyin.

Köpeklerde görülen ateşin çoğundan bakteriyel enfeksiyonlar sorumludur. Genellikle bir yara veya apse nedeniyle oluşurlar. Pnömoni , leptospiroz, idrar yolu enfeksiyonları ve kene kaynaklı hastalıklar gibi dahili bakteriyel enfeksiyonlar da ateşe neden olabilir.

Koksidioidomikoz, blastomikoz, histoplazmoz ve yayılmış aspergilloz gibi bazı mantar enfeksiyonlarının köpeklerde ateşe neden olduğu bilinmektedir.

Bazı virüsler köpeklerde ateşe neden olur. Bunlara köpek gençlik hastalığı, köpek adenovirüsü , kuduz ve köpek parvovirüsü dahildir .

Kanser bazen bir köpeğin ateşinden, özellikle lösemi, lenfoma ve karaciğer kanserinden sorumlu olabilir.

Hipertermi, ateşle tamamen aynı şey değildir; dış ısı nedeniyle vücut sıcaklığındaki bir artıştır. Hipertermi sıcak çarpmasına neden olabilir.

köpeklerde ateş

Köpeğinizi Ne Zaman Veterinere Götürmelisiniz?

Bir köpeğin ateşi 39,5 derece veya üzerine çıktığında ateşi olduğu kabul edilir. Bu durumda veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir. 41 derece veya daha yüksek bir sıcaklık, bir evcil hayvanın iç organlarına zarar verebilir ve ölümcül olabilir, bu yüzden asla o noktaya gelene kadar beklemeyin.

Veteriner hekiminiz, altta yatan nedeni teşhis etmek isteyecektir. Veteriner hekiminiz, muhtemelen aşılar, ameliyatlar, alerjiler, ilaçlar ve geçmiş hastalıklar hakkında bilgiler içeren köpeğinizin tıbbi geçmişinin bir kaydı vardır. Ancak veteriner hekimin ayrıca yakın zamanda meydana gelen herhangi bir fiziksel yaralanma, bitki veya diğer toksinlerin yutulması, böcek ısırıkları vb. hakkında bilgi sahibi olması gerekebilir. Ateşi ilk ne zaman fark ettiğinizi not etmek de faydalı olacaktır.

Fizik muayene yaptıktan sonra, veteriner hekiminiz idrar tahlili, kan sayımı veya biyokimya profili gibi rutin laboratuvar testleri isteyebilir. Altta yatan bir durum veya enfeksiyon hakkında yararlı bilgiler sunabilirler. Enfeksiyon durumunda, köpeğinize ilaç reçete edilebilir. Daha spesifik testler de gerekebilir.

Köpeğinizin Ateşi Varsa Ne Yapmalı?

Köpeğinizin hasta olabileceğini düşünüyorsanız, eğer yapabiliyorsanız evde ateşini ölçmek iyi bir başlangıçtır. Köpeğinizin ateşi 39,2ºC’nin üzerindeyse, bu veteriner ziyaretini garanti eder. Köpeğinizin aşırı derecede uyuşuk olması, dışkısında kan olması veya kusması, yemek yemeyi bırakması veya ateşi 41ºC’nin üzerinde olması acil durum olarak kabul edilir.

Ateşi düşürmek için köpeğinize ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar vermemeniz son derece önemlidir . Bu ilaçlar evcil hayvanlar için zehirlidir ve ciddi zararlara veya ölüme neden olabilir.

Köpeklerde Ateş Tedavisi

Köpeklerde ateşin tedavisi büyük ölçüde ateşin nedenine bağlıdır. Nedeni belirlemek için çoğu zaman kan tahlili, radyografiler (röntgenler) ve ultrason gibi birkaç teşhis gereklidir. Bazı durumlarda, bir neden tespit edilemez.

Enfeksiyonlu köpeklerde tedavi genellikle bir antibiyotik veya antifungal ilaç kürüdür. Pankreatit gibi diğer hastalıklarda tek bir anekdot tedavisi yoktur ve enflamasyon geçene kadar semptomları hafifletmek için ilaçlar verilir. Bu günler ila haftalar alabilir ve ciddiyet düzeyine bağlı olacaktır.

Kanser, teşhis edilen kanser türüne bağlı olarak kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Bazı kanser türleri bu tedavilere iyi yanıt verirken, diğerleri iyi yanıt vermeyebilir veya hiç yanıt vermeyebilir. Otoimmün hastalıklar, vücudun farklı bölgelerine saldırmayı durdurmak için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar gerektirir.

Bir Köpeğin Ateşi Nasıl Düşürülür?

Bir evcil hayvanın ateşini düşürmeye yardımcı olmak için önce patilerinin ve kulaklarının çevresine soğuk su uygulayın. Islatılmış bir havlu veya bez ya da köpek soğutma yeleği kullanabilirsiniz . Ateşini izlemeye devam edin ve 103’ün altına düştüğünde su vermeyi bırakabilirsiniz. Onu soğuk su içmeye ikna etmelisiniz. Ateşinin geri dönmediğinden emin olmak için köpeğinizi yakından izlemeniz ve başka semptomlar göstermesi durumunda onu veteriner hekiminize götürmeyi düşünmeniz gerekecek.

Köpeğinize (veya kedinize) veteriner reçetesi olmadan asla insan ilacı vermeyin.

Sık Sorulan Sorular

Köpek ateşini evde tespit etmek çok zor olabilir ve genellikle veteriner muayenehanesinde keşfedilir. Bunun nedeni, bir köpeğin sıcaklığının doğal olarak bir insanınkinden daha yüksek olmasıdır ve bir köpeğin derisine dokunarak ateşi tespit etmenin neredeyse imkansız olmasıdır.

Bir evcil hayvanın ateşini düşürmeye yardımcı olmak için önce patilerinin ve kulaklarının çevresine soğuk su uygulayın. Islatılmış bir havlu veya bez ya da köpek soğutma yeleği kullanabilirsiniz. Ateşini izlemeye devam edin ve 103’ün altına düştüğünde su vermeyi bırakabilirsiniz. Köpeğinize asla veteriner hekiminize sormadan insan ilacı vermemelisiniz.

Köpeklerin vücut ısısı 37,5-39,5 arasında değişmektedir.

Köpek ateşi , vücutları ateşe neden olan enfeksiyonla doğal olarak savaştığı için kendi kendine düzelebilse de bazı enfeksiyonlar vücut tarafından kolaylıkla savuşturulamaz ve veteriner müdahalesi gerektirebilir. Köpeğiniz için risk almamak için eğer ateşi varsa veteriner hekiminize gidiniz.

Veteriner hekiminiz tarafından talimat verilmedikçe, köpeğinize ateşi veya başka bir durumu tedavi etmek için asla parasetamol vermemelisiniz. Parasetamol, yanlış miktarda verilirse köpekler için oldukça toksik olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.