Köpeğim neden hırıltılı nefes alıyor? Hırıltılı Solunum Nedenleri

14 Mart 2023
756
Köpeğim neden hırıltılı nefes alıyor? Hırıltılı Solunum Nedenleri

 Köpekler, bazıları iyi huylu ve bazıları daha ciddi olmak üzere çok sayıda nedenden dolayı hırıltılı nefes alabilirler. Altta yatan sebebin ne olduğunun tespit edilmesi köpeğinizin etkili bir tedavi alabilmesi için çok önemlidir.

Köpeklerde Hırıltılı Solunum Nedenleri

Bir köpek nefes aldığında hırıltılı solunum yapar çünkü trakeadaki (nefes borusu) veya hava yolunun daha aşağısındaki bir şey hava akışını engeller. Bazen ters hapşırma, hırıltı ile karıştırılır, bu nedenle hangisi olduğunu anlamak için köpeğinizi yakından izlemelisiniz. Köpeklerde hırıltılı solunumun birkaç olası nedeni vardır:

Kalp kurdu hastalığı

Kalp kurtları, sivrisinekler tarafından bulaşan parazit solucanlardır. Köpekler ve kediler de dahil olmak üzere hemen hemen her memeli bunlara karşı hassastır. Hırıltı, kalp kurdu hastalığının bir belirtisi olabilse de , genellikle yalnızca ciddi vakalarda görülür. Kalp kurdu hastalığı nedeniyle hırıltılı solunum yapan bir köpeğin kalbinde ve kan damarlarında o kadar büyük bir solucan yükü olacaktır ki, bunlar kelimenin tam anlamıyla köpeğinizin hava yolunu tıkar. Kalp kurdu hastalığı bir kan testi ile kolayca teşhis edilir. Tedaviye başlamadan önce köpeğinizin kalp kurdu hastalığının ne kadar şiddetli olduğunu belirlemek için göğüs röntgeni ve ekokardiyografi gibi ek testler gerekebilir.

Alerjiler ve Astım

Köpekler de tıpkı insanlar gibi alerjiye sahip olabilir. Polen, küf, ev tozu akarları, sigara dumanı vb. köpeklerin daralmış hava yollarından hırıltılı solumasına neden olan alerjik astım da dahil olmak üzere köpeklerde alerjiye neden olabilir.

Mevsimsel alerjiler nedeniyle hırıltılı solunum yapan köpekler, yılın sadece belirli bir döneminde sorun yaşayabilir.Toz akarları ve ev alerjenleri, fırınınız devreye girdiğinde kış aylarında daha kötü olma eğilimindedir. Polenler ve küf sporları, her şeyin çiçek açtığı ilkbahar ve yaz aylarında daha kötü olma eğilimindedir.

Trakea Çökmesi

Köpekte nefes borusu, esnek bir zarla kapatılmış C şeklinde kıkırdaktan oluşur. Bazı küçük cins köpeklerde bu zar zamanla gevşeyebilir veya sarkabilir ve köpek nefes aldıkça trakea kendi üzerine çökerek hava yolunu daraltabilir ve köpeğin nefes almasını zorlaştırabilir.

Trakeal çökmesi olan bir köpeğin trakeası inanılmaz derecede küçük bir çapa kadar daralır. Bu, ayırt edici bir hırıltı, korna sesi yaratabilir. Trakea çökmesine duyarlı ırklar genellikle Yorkshire terierlerishih-tzus ve malteseler gibi daha küçük ırklardır , ancak herhangi bir köpeğin trakeası çökebilir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin hırıltısının çökmekte olan bir trakeadan kaynaklandığından şüphelenirse, trakeayı görüntüleyebilmek için göğüs röntgeni çekerler.

Konjestif Kalp Yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliği, daha küçük cins köpeklerde yaygın olarak görülen başka bir hastalıktır, ancak bazı büyük ırklar da buna duyarlıdır. Öksürme ve zor nefes alma, konjestif kalp yetmezliğinin daha yaygın semptomları olsa da, köpeklerde hırıltıya da neden olabilir. Konjestif kalp yetmezliği genellikle chihuahuaminyatür kanişlerdeCavalier King Charles Spaniel ve Doberman Pinschers gibi ırklarda görülür. Konjestif kalp yetmezliği, göğüs röntgeni, kan tahlili, tansiyon, ekg ve eko kontrolleri ile teşhis edilir. Konjestif kalp yetmezliği olan bir köpek, X-ışınlarında genişlemiş bir kalbe, yüksek tansiyona ve kan işlerinde değişikliklere sahip olacaktır.

Yabancı Cisimler

Köpeğiniz bir şeyleri çiğnemeyi seviyorsa, çiğnemekten biraz fazla heyecanlanabilir ve yanlış boruya kaçabilir. Koklarken küçük nesneleri de soluyabilirler. Kemikler, oyuncaklar, çubuklar veya çim kılçıklar yanlışlıkla köpeğinizin hava yoluna sıkışabilir ve bu kesinlikle bir tıkanıklığa ve hırıltıya hatta boğulmaya neden olabilir.

Köpeğinizin hava yolundaki yabancı bir cisim, tipik olarak göğüs röntgeni ve sakinleştirilmiş bir hava yolu muayenesi ile teşhis edilir (genellikle hava yollarını fiziksel olarak incelemek için köpeklerin sakinleştirilmesi gerekir). Bazı köpekler, neler olduğunu görüntüleyebilmek için bir bronkoskopiye veya hava yollarına yönlendirilen küçük bir kameraya ihtiyaç duyabilir. İyi bir klinik öykü, köpeğinizin hava yolundaki yabancı bir cismi teşhis etmede de yardımcı olur; bu, köpeğinizin bir şey çiğnediğini ve ardından hırıldamaya başladığını fark ettiğiniz anlamına gelir.

Bronşit

Köpek kronik bronşiti, bir köpeğin akciğerlerindeki alt solunum yollarını etkileyen bir durumdur. Bronşitte iltihaplanma, hava yollarının şişmesine ve mukusun salınmasına neden olarak sonuçta hava yollarının daralmasına neden olur. Bronşitin ana semptomu öksürüktür (hava yollarını temizleme girişimi), ancak durum kötüleştikçe köpekler nefes almakta güçlük çeker ve nefes verirken hırıltılı solumaya başlayabilir.

Enfeksiyonlar

Üst solunum yolu enfeksiyonları, insanlarda nezle veya nezleye benzer ve köpeklerde hırıltıya neden olabilir. Bu enfeksiyonların semptomları genellikle öksürme, hapşırma, nefes almada zorluk (hırıltı dahil) ve düşük egzersiz toleransını içerir.

Barınak öksürüğü , solunum yollarında tahrişe neden olan oldukça bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. En yaygın semptom inatçı kuru öksürüktür, ancak hırıltı gibi solunum güçlükleri de egzersizle gelişebilir veya kötüleşebilir.

köpeklerde hırıltılı solunum

Köpeğiniz Hırıltılıysa Ne Yapmalı?

Köpeğiniz hırıltılı nefes alıyorsa ve sıkıntı belirtileri gösteriyorsa, sakinleşmesine ve daha kolay nefes almasına yardımcı olacak adımlar atmanız önemlidir.

1. Sakin olun

Köpekler çok sezgisel hayvanlardır ve stresli ve panikli olduğunuzu hissedebilirler. Sakin olun ve evcil hayvanınızı rahat ettirin.

2. Köpeğinizi iyi havalandırılan bir alana taşıyın

Mümkünse, köpeğinizi evinizin iyi hava akışı olan bir yerine taşıyın.

3. Köpeğinizin ortamından tetikleyicileri kaldırın

Güçlü kokulu ürünler (mumlar, oda spreyleri veya aerosol spreyler gibi) dahil olmak üzere köpeğinizin etrafındaki tetikleyicileri kaldırın. Köpeğiniz dışarıdaysa, semptomların düzelip düzelmediğini görmek için onu içeri getirin.

4. Köpeğinizin semptomlarının bir videosunu çekin

Veteriner hekimlerin köpeğinizin evde gösterdiği semptomları bir video izleyerek görmesi ve duyması genellikle daha kolaydır, çünkü kliniğe geldiğinizde köpeğiniz semptomları göstermiyor olabilir.

5. Köpeğinizi veterinere götürün

Köpeğiniz hırıltılı solumaya devam ederse veya başka semptomlar gösteriyorsa, onu hemen veteriner hekiminie götürmelisiniz.

Hırıltı, fark edilirse her zaman evcil hayvanınızın veteriner hekimi ile görüşmelisiniz. Köpeğiniz birkaç saniye hırıldarsa ve sonra iyileşirse, bu genellikle acil olmayan bir durumdur, ancak yine de hırıltıyı kontrol ettirmek için veterinerinizden bir randevu almalısınız. Bununla birlikte, hırıltı devam ederse veya aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

  • İyileşme olmadan sık hırıltı
  • Nefes almada zorluk
  • Diş etlerinde veya diğer mukoza zarlarında mavi, gri veya soluk görünüm
  • İştah kaybı
  • Köpeğiniz panik, endişeli, huzursuz veya uyuşuk görünüyor

UYARI

Köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa, rahatsız görünüyorsa, mavi veya gri diş etlerine sahipse veya bilincini kaybediyorsa, hemen en yakın açık veterinerlik kliniği veya hastanesine gidiniz.

Köpeklerde Hırıltılı Solunum Tedavisi

Köpeklerde hırıltılı solunumun birçok nedeni olduğundan, uygun tedavi planının yapılabilmesi için öncelikle altta yatan durumun teşhis edilmesi gerekir. Bir muayene, evcil hayvanınız için doğru tedavi sürecini ortaya çıkaracaktır.

İlaçlar

Enfeksiyonlar için tedavi muhtemelen antibiyotik içerecektir. Hırıltıya kronik bronşit neden oluyorsa, veterineriniz muhtemelen köpeğiniz sıkıntı içindeyken kullanmak için bir kurtarma ilacı olarak bir bronkodilatör yazacaktır. Bu ilaçlar, köpeğinizin daha kolay nefes almasını sağlamak için hava yollarındaki kasları gevşetmeye çalışır.

Bronşitli bir köpek, durumu yönetmek ve semptomları uzak tutmaya yardımcı olmak için günlük bir kortikosteroid ilacı gerektirecektir. Hem kortikosteroidler hem de bronkodilatörler inhaler olarak reçete edilebilir ve evcil hayvanınıza uygulanması bir hap veya şuruptan çok daha kolaydır.  Vteriner hekiminiz köpeğiniz için en uygun olan tedavi yöntemine ve ilaçlara karar verecektir.

Çevresel Modifikasyon

Köpeğinizin daha kolay nefes almasına yardımcı olmak için veteriner hekiminiz evde bazı değişiklikler yapmanızı önerebilir. Bu şunları içerebilir:

  • Aerosollerin ve sert kimyasalların kullanımından kaçınmak
  • Toz birikmesini önlemek için sık sık süpürme ve temizleme
  • Hava filtrelerinizi düzenli olarak değiştirmek
  • Ağır kokulu ürünlerin kullanımından kaçınmak
  • Köpeğinizin yanında sigara içmemek

Diyet Değişiklikleri

Köpeğinizi sağlıklı ve dengeli bir diyetle beslediğinizden emin olun. Eksiksiz bir diyet, köpeğinize bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak için ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlamaya yardımcı olacaktır. Gerekirse, veterineriniz semptomları kontrol etmeye yardımcı olması için köpeğinize düşük alerjenli bir diyetle beslemenizi önerebilir.

Köpeğiniz aşırı kilolu veya obez ise, egzersiz için daha düşük bir toleransa sahip olabilir ve solunum sistemi tehlikeye girebilir. Veteriner hekiminiz şunları önerebilir:

  • Köpeğinizi daha kısa ama daha sık yürüyüşlere çıkarmak
  • Köpeğinizi kilo kaybı için özel olarak formüle edilmiş bir gıda ile beslemek
  • Köpeğinle oynamak
  • Köpeğinizi daha az miktarda yiyecekle beslemek

Altta Yatan Sebebin Tedavisi

Köpeğinizin hırıltısını tedavi etmek, tamamen köpeğinizin hırıltısına neyin sebep olduğuna bağlıdır.

  • Kalp kurdu hastalığı ciddiyetine bağlı olarak tedavi edilebilir. Köpekler, solucanları öldürmek için tipik olarak üç tur enjeksiyonla tedavi edilir ve ardından sıkı bir dinlenme sağlanır. Şiddetli vakalarda, köpeklerin solucanları fiziksel olarak çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir.
  • Alerjiler ve astım semptomları kontrol altına almak için ilaçlarla tedavi edilebilir.
  • Konjestif kalp yetmezliği yaşamı tehdit eder ve ciddiyetine bağlı olsa da birçoğu hala ilaçlarla ve bazen diyet değişiklikleriyle tedavi edilebilir.
  • Trakeal çökme genellikle öksürük ilaçları ile ve ayrıca köpeğinizin ortamına ve egzersiz rejimine yapılan ayarlamalarla kontrol edilir. Daha ciddi vakalarda, daha iyi açmak için köpeğinizin trakeasına bir stent yerleştirmek için ameliyat yapılabilir.
  • Hava yolundaki yabancı cisimler bazen sedasyonlu bir hava yolu muayenesi sırasında çıkarılabilir. Ancak bronkoskopi veya ameliyat gerekebilir.

köpeklerde hırıltılı solunum

Köpeğinizin Hırıltısından Ne Zaman Endişelenmeniz Gerekir?

Köpeğinizin hırıltısına aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası eşlik ediyorsa, bu acil bir durumun göstergesi olabilir. Tedavi için hemen veteriner hekiminize götürünüz.

1. Köpeğiniz hırıltılı solunum yapıyor ve nefes nefese kalıyorsa

Köpeğiniz nefes almakta güçlük çekiyorsa, bu, alerjik reaksiyon veya ciddi bir kalp rahatsızlığı gibi yaşamı tehdit eden tıbbi bir acil durumun işareti olabilir.

2. Köpeğiniz hırıltılı solunum yapıyor ve öğürüyorsa

Köpeğiniz hırıltıya ek olarak öğürüyor veya öğürüyorsa, bu, nefes borusuna bir şeyin takıldığının bir işareti olabilir.

3. Köpeğiniz öksürüyor ve hırıltılı solunum yapıyorsa

Öksürüğün eşlik ettiği hırıltı, üst solunum yolu enfeksiyonu, köpek kulübesi öksürüğü, alt solunum yolu hastalığı veya trakeaya sıkışmış yabancı bir cismi gösterebilir.

4. Köpeğiniz hırıltılı solunum yapıyor ve mavi diş etleri veya dil gösteriyorsa

Köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa ve mavimsi diş etleri veya dil gösteriyorsa, ciğerlerine yeterince oksijen almıyordur ve derhal tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.

5. Köpeğiniz hırıltılı solunum yapıyor ve hızlı bir şekilde nefes alıyorsa

Hızlı nefes almanın eşlik ettiği hırıltı, kronik bronşit veya kalp hastalığı gibi bir dizi hastalık ve durumu gösterebilir.

6. Köpeğiniz hırıltılı solunum yapıyor ve iştahı yoksa

Köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa ve yemek yemiyorsa, bu bir enfeksiyon belirtisi veya başka bir ciddi durum olabilir.

7. Köpeğiniz sürekli hırıltılı solunum yapıyorsa

Köpeğiniz semptomlarda herhangi bir iyileşme olmadan sürekli olarak hırıltılı solunum yapıyorsa, altta yatan bir neden olup olmadığını görmek için veterinere gitmeyi garanti eder.

Köpeklerde Hırıltılı Solunum Nasıl Önlenir?

Konjestif kalp yetmezliği, trakea çökmesi ve alerjiler çoğunlukla önlenemez. Bunlar, köpeğinizin yatkın olabileceği veya olmayabileceği veya doğuştan sahip olabileceği bir şeydir. Ancak yabancı cisimler ve kalp kurdu hastalığı kolayca önlenebilir.

Çevre kontrolü ve uygun zenginleştirme, köpeğinizin yanlışlıkla hava yollarına bir şey girmesini önlemeye yardımcı olabilir. Kalp kurdu önleme yaygındır ve piyasada sayısız önleyici vardır. Tedavilerin çoğu aylık olarak alınan oral çiğnemelerdir, ancak topikal ve enjekte edilebilir ilaçlar da mevcuttur. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için hangi önlemenin doğru olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Bazı hırıltı nedenleri önlenemez. Bununla birlikte, köpek kulübesi öksürüğü, kalp kurdu hastalığı, kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar gibi bulaşıcı nedenler ve distemper gibi oldukça bulaşıcı virüsler uygun aşılama ve iç parazit kontrolü ile önlenebilir.

Kalp kurdu enfeksiyonu ölümcül olabilir – hırıltı gibi belirtiler, enfeksiyon tedavi seçenekleri için çok ileri gidene kadar mevcut olmayabilir. Veteriner hekiminiz size köpeğiniz için kalp kurdu aşısı yaptırmanızı hatırlattığında, onu aldığınızdan emin olun ve veteriner hekiminizin önerdiği şekilde düzenli olarak köpeğinize verin ve köpeğiniz için tüm aşı önerilerini izleyin.

Köpeklerde hırıltı, hemen acil olmasa bile, veteriner hekiminiz tarafından kontrol etmeniz gereken bir şeydir. Veterineriniz, köpeğinizin hırıltısına neyin sebep olduğunu ve onu en iyi nasıl tedavi edeceğinizi belirlemenize yardımcı olabilir.

Köpeğinizi Sağlıklı ve Güvenli Tutun

Köpeğiniz hırıltı gibi solunum güçlüğü belirtileri gösteriyorsa, her zaman dikkatli olun ve onu veterinere götürün. Altta yatan bir durum ne kadar erken yakalanırsa o kadar iyidir. Kronik bronşit gibi ömür boyu süren rahatsızlıklarda bile doğru tedavi ile semptomlar kontrol altına alınabilir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeğinizin hırıltısının nedeninin alerji kadar basit bir şey olabileceğini, ancak daha ciddi bir şey olabileceğini unutmayın. Bu nedenle en kısa sürede veteriner hekiminize göstermelisiniz.

Birkaç saniyelik hırıltı muhtemelen endişelenecek bir şey değildir, ancak köpeğiniz sürekli olarak hırıltılı solunum yapıyorsa veya hırıltıya başka semptomlar eşlik ediyorsa, bu, veterinere gitmeyi garanti eden ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Bununla birlikte, hırıltılı soluma veya öksürük geceleri veya köpeğiniz uzanırken ortaya çıkabilir veya kötüleşebilir. Bu, kalp hastalığının veya konjestif kalp yetmezliğinin bir belirtisi olabilir . Konjestif kalp yetmezliği, özellikle geceleri veya uzun süre yatarak bir köpeğin akciğerlerinde sıvı birikmesine neden olabilir

Köpeğiniz dinlenirken veya uyurken ağır veya hızlı nefes alıyorsa, solunum sıkıntısı yaşıyor olabilir . Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz veterinerinizle iletişime geçin: Nefes almaya yardımcı olmak için mide kaslarını çalıştırmak. İçme, yemek yeme veya hareket etme isteksizliği.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.