Kedim Çamaşır Suyu İçti Ne Yapmalıyım ?

29 Kasım 2023
3394
Kedim Çamaşır Suyu İçti Ne Yapmalıyım ?

Kedilerde çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) zehirli olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çamaşır suyu, yüksek derecede aşındırıcı ve zehirli bir madde içerir. Kediler bu tür kimyasalları yalama, içme veya temas yoluyla ciltlerine temas ettiklerinde ciddi zehirlenme belirtileri gösterebilirler.

Çamaşır suyu zehirlenmesi ciddi bir durumdur ve hemen veteriner müdahalesi gerektirebilir. Kediniz bu tür bir kimyasala maruz kaldıysa veya yuttuysa, derhal bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir. Ayrıca, çamaşır suyu ve diğer zararlı kimyasalları evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı bir yerde saklamak, evcil hayvanlarınızın güvende olmasını sağlamak için önemlidir.

Kediler Çamaşır Suyuna Nasıl Girer?

Evcil hayvanlar, çamaşır suyu ile temas edebilirler. Bu durumun genellikle insanların temizlik yaparken meydana gelebilir. İnsanlar yerlerini temizlerken biraz çamaşır suyu dökerler. Belki bir dakikalığına uzaklaşıp onu evcil hayvanlarından ayırmayı unutuyorlar ya da biraz döküyorlar ve zamanında temizleyemiyorlar. Bunun neticesinde kediler çamaşır suyuna maruz kalabilirler.

Çamaşır suyunu kullanmadan önce suyla seyreltirseniz, olası zehirlenmeleri önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Çamaşır suyu ne kadar seyreltilirse, o kadar az toksik olur. Zehirlenmenin şiddeti, hayvanın maruz kaldığı miktar ve türüne bağlıdır. Köpekler ve kediler (ve farklı cinsler arasında bazı farklılıklar olabilir) kimyasala farklı tepkiler gösterebilirler. Kedilerin daha çok çamaşır suyu döküntüsünün üzerine yürüyüp daha sonra patilerini yalamaları durumunda çamaşır suyu zehirlenmesi yaşayabilirler.

Kedilerde Çamaşır Suyu Zehirlenmesinin Belirtileri

Ultra konsantre çamaşır suyu hem içeride hem de dışarıda kimyasal yanıklara ve lezyonlara neden olur.  Renk korumalı çamaşır suları genellikle kusmaya neden olur ve yüksek konsantrasyonda kan hücrelerinin oluşmasına yani kanın yoğunlaşmasına sebep olur.

Suda seyreltilmiş ev tipi çamaşır suyu içeren vakaların çoğunda semptomlar birkaç dakika içinde başlar. Bunlar arasında aşırı salya akması (özellikle kedilerde) ve ciltte, ağız içinde ve çevresinde kızarıklık ve tahriş yer alır.  Evcil hayvanınızın ağzını pençelediğini veya başka şekillerde anormal davrandığını da fark edebilirsiniz. Bu durumlarda kusma daha az görülür, ancak çok fazla yemek yiyen evcil hayvanlarda kusma tekrar ortaya çıkabilir.

Klinik belirtiler genellikle 4-6 saat içinde ortaya çıkar ancak 24 saate kadar gecikebilir.

Seyreltik ağartıcının yutulması aşağıdakilere neden olabilir:

Konsantre çamaşır suyu yutulması aşağıdakilere yol açabilir:

Cilt ile temas:

  • Gözlerle teması korneada ülserasyona ve ışığa duyarlılığa neden olabilir.
  • Cilt ile teması ciltte kızarıklığa veya ülserasyona neden olabilir.

kedilerde çamaşır suyu

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Ultra konsantre çamaşır suyu içeren vakalar acil durumlardır. Evcil hayvanınızın konsantre çamaşır suyu tükettiğini veya topikal olarak konsantre çamaşır suyuna maruz kaldığını veya gözlerine herhangi bir tür çamaşır suyu bulaştığını düşünüyorsanız derhal bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Seyreltilmiş ev tipi ağartıcıya ve renk açısından güvenli ağartıcıya maruz kalma bazen evde tedavi edilebilir. ,Tahrişin ciltle sınırlı olması durumunda, kedinizi bol su  ile uzun bir banyo yaptırmalısınız. Az miktarda renk korumalı ağartıcı tüketen evcil hayvanlar genellikle birkaç kez kusar ve sonra normale döner. Yine de mutlaka eteriner hekime gitmelisiniz.

Kediniz biraz çamaşır suyu içtiyse ve salyası akıyor ancak kusmuyorsa, onu, mide-bağırsak kanalının astarıyla temas halinde olan çamaşır suyunu durulaması için içmeye teşvik edebilirsiniz. Bu, genellikle önlerine koyduğunuz her şeyi yiyip içen köpekler için kedilere göre daha kolaydır. Kedilerin içmesini daha çekici hale getirmek için biraz ton balığı suyu kullanabilirsiniz.

Bu vakaların çoğunda semptomların tedaviden 30 ila 45 dakika sonra azalması gerekir Aksi takdirde, evcil hayvanınızın durumunu değerlendirebilecek ve gerekirse rahatsızlığı giderecek ve gastrointestinal sistemin iyileşmesine yardımcı olacak ilaçlar yazabilecek veteriner hekiminize danışmak en iyisidir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nasıl Önlenebilir?

Çamaşır suyunu evcil hayvanlarınızdan uzak tutun. Kullanılmadığı zamanlarda çamaşır suyu daima köpeğinizin veya kedinizin ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır. Temizlik yaparken evcil hayvanınızı başka bir odaya koymanız ve çamaşır suyunu tamamen erişilemez hale getirmek için elinizden geleni yapmanız gerekmektedir.

Siz temizlik yaparken onları meşgul etmek ve eğlendirmek için evcil hayvanlarınızı en sevdikleri oyuncaklarla birlikte bırakın. Mutlaka ne yaparsanız yapın, dökülmeleri hemen temizleyin. Onları gözetimsiz bırakırsanız ne olabileceğini asla bilemezsiniz.

Kedim Çamaşır Suyu İçti Ne Yapmalıyım ?

  1. Evcil hayvanınız zor nefes alma, nöbet, bayılma veya bilinç kaybı belirtileri gösteriyorsa derhal veteriner hekime başvurun.
  2. Evcil hayvanınız çamaşır suyu yutmuşsa, onu su içmeye teşvik edin. İştahsız olan, yemek yemede güçlük çeken, ağız çevresinde veya karın bölgesinde ağrı yaşayan hayvanlar veteriner hekime götürülmelidir.
  3. Gözüne çamaşır suyu sıçrarsa, soğuk musluk suyuyla beş dakika boyunca bol miktarda yıkayın ve ardından derhal veteriner hekime başvurun.
  4. Çamaşır suyunun cilde teması halinde, bölgeyi  suyla iyice durulayın ve veteriner hekiminize başvurun.

Sık Sorulan Sorular

 Semptomlar öğürme, ağrı ve ağızda ve boğazda tahriş; yemek borusu ve midede ağrı ve olası yanıklar; kusma; ve şok birkaç saat içinde hemen ortaya çıkabilir.
Gözlerde, deride, patilerin iç kısımlarında, solunum yollarının iç kısmında, ağızda ve mide-bağırsak sisteminin geri kalan kısmında ülserasyona neden olur . Bu nedenle çamaşır suyuna maruz kalma belirtileri arasında salya akması, yutma güçlüğü/ağrısı, kusma ve karın ağrısı veya göz ağrıları (sulu kırmızı gözler, şaşılık/kapalı gözler, gözleri ovuşturma) yer alır.

Ağartıcı, genellikle yüksek konsantrasyonlarda bulunan ve cilt ve mukozal dokulara zarar veren alkalin bir çözeltidir. Oluşan doku hasarının miktarı ürünün konsantrasyonuna, viskozitesine ve mukozal yüzeylerle temas süresine bağlıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.