Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Birman Resimleri
Birman kedisi bir diğer adıyla “tapınak kedisi” olarak bilinen cinsin inanılmaz bir güzelliği vardır. Uzaktan bakanları bile kendisine hayran bırakabilecek kadar güzel gözlere sahip olan Birman kedileri çok gizemli ve efsanevi bir tarihçeye sahiptir. Myanmar kökene sahip olan bu kediler, genellikle sevgiye çokça ihtiyaç duyarlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Birman kedileri aslında oldukça mucizevi ve efsanelere konu olmuş bir kedi cinsidir. Eski zamanlardan beri bazı anlatılara konu olmuş Birman kedileri duygusal mizaçları ile bilinirler. Büyülü bir güzelliğe sahip olan bu cinsin popülerliği de günümüzde hala daha devam etmektedir. Üstelik tüm dünyada! Sahibine çok fazla bağlı olan Birman kedileri, duygusal yönüyle de ön plana çıkmaktadır. Sevgiye ihtiyaç duyan yönleri de duygusallıklarından dolayıdır. Ayrıca eskiden tapınak kedileri olduğu için toplum arasında da fazlasıyla saygı duyulan bir kedidir. Çok zeki ve aynı zamanda akil olan bu kediler, sahipleri tarafından “dost canlısı” olarak da bilinirler. Tapınak kedisi sıfatını içgüdülerinden gelen genetik özellikleri ile alan Birman kedileri, sahiplerine de tapar gibi davranışlar sergileme eğilimleri ile dikkat çeker.

Eve ilk geldiklerinde ev sakinlerini meraklı gözlerle süzen Birmanlar, çoğu kişiler tarafından çok sıcakkanlı ve oldukça zeki olarak da nitelendirilir. Birmanlar bakımı çok zor olmayan türden kedilerdir. Bu nedenle bir evcil hayvan arayışı içerisindeyseniz Birman kedisi belki de sizin için en uygun seçeneklerden bir tanesi olacaktır. Duygusal bir yapıya sahip olmaları ve yüksek enerjileri ile de diğer cins kedilerden ayrılan Birman kedileri öğrenmeye ne yazık ki çok da açık olmayan canlılardır. Fakat yine de Birman kedileri sahiplerini huzursuz edecek ve üzecek hiçbir şey yapmazlar.

Birman kedileri belki de kediler arasında en çok konuşan kedi cinsidir. Sürekli sahiplerinin yanına gelerek onlara bir şeyler anlatmaya ve söylemeye çalışırlar. Eğer siz de bir evcil hayvan arıyorsanız ve arkada sürekli miyav sesi ile size eşlik edecek bir ev arkadaşı istiyorsanız, Birman kedileri sizler için en uygun kedi türlerinden bir tanesi olacaktır.

Çok uysal olmalarına rağmen oldukça enerjik olan Birman kedileri, merak ettikleri bir durumda mutlaka şaşkın gözlerle etrafı tararlar. Eve ilk geldiğinde sizin de fark edeceğiniz üzere Birman kedileri çok fazla konuşur ve miyavlarlar. Bu da onları diğer kedi türlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesidir. Birman kedileri yanında bir arkadaş isteyen kediler sınıfında yer alır. Bu yüzden de yalnızlığı pek sevmezler. Ayrıca oldukça hareketli bir yapıya sahip olan Birman kedileri, yaramazlık yaparak sahibini sinirlendirmeyi de zaman zaman tercih edebilirler.

Tarih

Tapınak kedisi olarak da bilinen Birman kedileri Burma (Myanmar) kökenlidirler. Aynı zamanda “Kutsal Kediler” olarak da bilinen Birman cinsi kediler, Budizm inancına göre oldukça önemli bir hayvandır. Genellikle Budist tapınaklarında bulunan bu kedilerin insanı ilk bakışta etkileyen büyüleyici bir güzelliği vardır. Birman kedilerinin güzelliğinin yanı sıra oldukça ilginç bir tarihi de var diyebiliriz. Efsanelere bile konu olan Birman cinsinin tarihi çok eski asırlara dayanmaktadır.

Birman cinsi tapınak kedileri, Myanmar’da Budizm inancı ile yaşanan tapınaklarında bulunuyordu ve bu kedilerin Budist rahiplerin ruhlarını taşıdığına inanılıyordu. Bu yüzden de tarihte belki de ilk kez bir kedi cinsine bu denli saygı duyuluyordu. Bu bahsi geçen Budist tapınaklarında adı Tsim-Kyan-Kse olan bir tanrıçaya tapılırdı. Adeta göz kamaştıran bir güzelliğe sahip olan bu tanrıça, safir renkli gözü ile altın bir heykelle temsil ediliyordu. Bir rahip ile tapınakta görev alan ve tam 100 kedi arasında beyaz rengiyle ayrışan Mun-Ha adındaki kedi de tanrıça Kse’ye tapıyordu. Partneri Sinh, Mun-Ha ile beraber devamlı bu altın heykel önüne gelerek dua gösterilerinde bulunurlardı. Sonrasında Mun-Ha ve Sinh’in bulunduğu tapınağa bir saldırı düzenlenmiş ve Mun-Ha yara almıştı. Bunun üzerine Sinh adındaki kedi bu sırada patilerinden bir tanesini Mun-Ha’nın yüzüne koymuş ve Sinh’in vücudu bir anda altın rengi bir kürke, bacakları, kuyruğu ve yüzü siyah renge ve gözlerinin sarı rengi de bir anda safir maviye dönüşmüştü. Budist rahipler o zamanlar Birman cinsi kedilerin ölüm tanrıları ile iletişime geçebildiğini düşünür ve buna inanırlardı.

Birman cinsinin efsanevi bir başka hikâyesi ise şöyle geçiyor: Burma isimli yerin “Kutsal Kedisi” olarak bilinen iki Birman kedisi 1919 senesinde Fransa’ya gelmiştir. Burma’dan gelen rahiplerin ve Birman kedilerinin Tibet çevresine kaçmasına yardımcı olan iki Avrupalıya rahipler, iki adet Birman kedisi hediye etmiş ve Avrupa’ya olan dağılımları da bu şekilde başlamıştır. Birman türü 1925 senesinde oldukça popüler bir kedi cinsi olmuştur. Aynı sene ise Fransa’da resmi olarak tanınmıştır. 2. Dünya Savaşı’na kadar oldukça düzgün bir şekilde üreyen Birman cinsi kediler, savaşın başlarına doğru ise neslinin tükenmesi ile karşı karşıya kalmıştır. Birman cinsinin neslini canlandırmak çok uzun süreler almış da olsa, 1955 senesinde tekrar eski üreme hızına kavuşmultur.

1959 senesinde ilk Birman kedisi çifti Amerika’ya gelmiş ve aynı sene CFA (Kedi Hayranları Derneği) tarafından resmi olarak tanınmıştır. O zamandan beri de Birman oldukça popüler bir cins olmaya devam etmiştir. Bugün ise günümüzde en uzun tüylü kedi olarak bilinen popüler bir kedi cinsidir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Birman kedilerinin inanılmaz derecede güçlü bir iskelet ve kas yapısı bulunur. Vücudunun siz ona ellediğiniz zaman kendiliğinden kaslı olduğunu zaten fark edeceksinizdir. Ayrıca geniş bir omuz ve uzun da bir vücuda sahip olan Birman kedileri görünüm itibariyle tıknaz bir yapıdadır. Dışarıdan bakıldığında obez görünebilen Birmanların vücudu beyazken ayaklara doğru daha siyah renkler hâkimdir. Birmanların vücudu sık ve uzun tüylüdür. Kabarık gözüktüğü için ilk başta kilolu zannedebilirsiniz. Vücudunun en yoğun tüylü bölgesi ise boynudur.

Kafa

Birmanların kafa yapısı diğer kediler ile kıyaslandığı zaman aslında oldukça ilginçtir. Bunun sebebi de vücudunun krem rengi, kafasının ise siyah olmasıdır. Kafasındaki belli yerleri oldukça koyu renkte olan Birman kedilerinin burunları da üçgen biçimindedir. Gözlerinin arasındaki mesafe de fazla olmayan Birman kedilerinin burun üstü, kulak, göz üstü ve burun çevresi tamamen siyah/kahverengi rengindedir. Orta büyüklükteki burun ve simetrik kulaklara sahip olan Birman kedilerinin çeneleri de oldukça güçlüdür. Çeneleri güçlü olduğu için dişleri de kuvvetlidir ve çiğneme reflekslerini çok aktif olarak kullanabilirler.

Kulaklar

Birman kedilerinin kulakları orta uzunluktadır. Fakat bu uzunluğa rağmen kulakları neredeyse çok geniştir diyebiliriz. Kulakları neredeyse kafa merkezinden birkaç santimetre eşit uzaklıkta yerleşmiştir. Ayrıca burun ve çene haricinde kulakları da siyah olan Birman kedileri bu bakımdan çok diri bir izlenim verirler. Bu görünüm, onların geçmişten bu yana gelen efsanevi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda aslında hiç de şaşırılacak bir durum değildir. Birman kedilerinin kulakları yuvarlak uçludur. Hassas kulakları olan Birmanlar bu bakımdan haftada 1 kez kulak bakımına ihtiyaç duyarlar.

Gözler

Birman kedilerinin gözleri dikkatle bakıldığında oldukça yuvarlak gözükür. Munzur ve tatlı bir bakışa sahip olan bu gözler, safir mavisi rengindedir. Dışa doğru çok hafif köşeli bir yapıya sahip olan gözler, birbirinden de eşit uzaklıkta ayrılmıştır. Eve ilk geldiği zaman güzel ve meraklı mavi gözleri ile tüm evi dikkatlice inceleyecek olan Birman kedilerinin bilmediği bir ortamda gözlerindeki merakı her daim görebilmek mümkündür. Kafasının belli kısımları siyah, kalan yerleri de beyaz olduğu için gözleri ilk bakışta fazlasıyla dikkat çeker.

Bacaklar ve Ayaklar

Birman kedilerinin bacakları orta uzunluktadır. Normal bir kedi bacağına göre daha ağır bir bacağa sahip olduğu söylenen Birman kedilerinin pençeleri de oldukça büyüktür. Patileri yuvarlaktır ve önde dört arkada beş adet parmağı bulunur. Birman kedilerinin ayaklarının renkleri birbirinden farklı olabilmektedir. Özellikle de öndeki bacaklar daha açık, arkadaki bacaklar ise daha koyu olabilmektedir. Patileri ise yine bacakları gibi bir kısmı koyu bir kısmı açık renkte bulunabilmektedir.

Kuyruk

Birman kedilerinin kuyrukları da vücudu ile orantılı bir büyüklüğe sahiptir. Orta uzunlukta diyebileceğimiz kuyruğu, çok tüylü ve çok kalındır. Tıpkı bacakları ve kafası gibi Birman kedilerinin kuyruk kısmındaki tüyleri de koyu renklidir.

Tüy

Birman kedi cinsinin oldukça farklı bir tüy yapısı vardır. Yer yer çok kalın olan tüyler, vücudun bazı kısımlarında ise oldukça incedir. En çok tüye sahip bölgeleri ise çeneleridir. Kuyruk kısmı çok yoğun tüylü ve yumuşacıktır. İri bir tüy yapısına sahip olduğu için Birman kedileri ilk bakışta kilolu gibi görünebilir. Tüylerinin rengi yer yer krem, bazı yerler beyaz, bazı yerler de kahverengi/siyah arasında bir renk tonuna sahiptir. Dokunulduğu zaman ipeksi bir his veren tüyleri, göbek bölgesinde kıvırcıklaşmaktadır.

Renk

Birman kedilerinin renk dağılımı, onları diğer tüm kedilerden ayırmaktadır. Özellikle de kafa, bacak ve kulak renkleri vücudundan apayrı bir renktedir. Genel olarak krem renginde olan vücutlarının belli bölgeleri koyu renktedir. Kulakları vücudun en koyu renkli yerlerinden birisidir. Kuyruk, kafa ve bacaklar ise daha az koyu bir renk dağılımına sahip olmaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Birmanlar yukarıda da bahsettiğimiz üzere genel olarak eğitime açık olmayan bir kedi cinsidir. Eğer 10 üzerinden değerlendirmek gerekseydi eğitime eğilimleri muhtemelen 6 olurdu. Kişilik özelliği ile tezat bir imaj çizen Birman kedilerinin fazlasıyla arkadaş canlısı ve sahibine çok değer veren bir tür olması nedeniyle aslında eğitime açık olmaları beklenir. Sahipleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanır ve genellikle de yanlarından ayrılmazlar. Her ne kadar oyuncu bir karaktere sahip olsalar da eğitime karşı çok da hevesi olmayan Birman kedileri, sizi uğraştırsa da kalbinizi kırmayacaktır.

Henüz yavrularken reflekslerini geliştirmek adına bazı kedi oyuncakları ile onları oynatabilirsiniz. Aynı zamanda Birmanlar çok aktif bir yapıya sahip oldukları için bir top peşinde koşturmak onlar için pek de zor olmayacaktır. Onlarla ilgilenip kendisini değerli hissettirdiğiniz zaman aslında size hayır diyeceği hiçbir şey yoktur.

Birman kedilerinin ortalama yaşam süresi 15 ila 20 sene arasında değişmektedir. Bir kediye göre oldukça yüksek bir yaş ortalamasına sahip olan Birmanların daha uzun ya da daha kısa yaşaması tamamen nasıl bir yaşam süreceğine bağlıdır. Eğer kedinizin düzenli bir hayatı olursa bu yaşam süresi daha yukarı çıkabilirken; sağlıksız ve hareketsiz bir yaşam süren bir Birman kedisinin ömrü belki çok daha kısa olabilecektir. Onu sağlıklı tutmak ve daha uzun süre yaşatmak için aşılarına çok dikkat etmeli, gün içinde düzenli beslendiğine de emin olmalısınız. Birman cinsleri doğuştan fazlasıyla hareketlidir. Dolayısıyla sağlıklı bir ömrün altın anahtarı olan hareket unsuru aslında siz uğraşmadan direkt olarak Birmanların genlerinden gelmektedir.

Güçlü ve sağlam bir bedene sahip olan Birman kedisi genel olarak sağlıklı bir cinstir. Ancak her kediye atalarından miras kalan kalıtsal kedi hastalıkları onlarda da görülür. Bu hastalıklar:

  • Kap kasının kalınlaşmasına neden olan hipertrofik kardiyomiyopati,
  • Böbreğin olağan çalışma düzenini bozan ve böbrek yetmezliğine neden olan polikistik böbrek rahatsızlıkları,
  • İskelette anormalliklere neden olan mukopolisakkaridoz,
  • Tüysüz doğmalarına neden olan ve aynı zamanda bağışıklığı zayıflatarak enfeksiyon riskini arttıran timik aplazi,
  • Göz korneaları üzerinde tüy çıkması sonucu ortaya çıkan korneal dermoid,

görülmektedir. Ancak rutin kontrolleri yapıldığında ve iyi bir şekilde bakıldığında bu hastalığa yakalanma oranları en aza indirilir.

Birman kedileri de her kedi gibi kızgınlık döneminde çiftleşebilmektedir. Kediden kediye göre değişen kızgınlık süresi bazen haftalar bazen de aylar sürebilmektedir. Bu süreçte Birman kedisi fazla yorulmamalı ve oldukça sakin bir hayat sürmelidir. Bunu sağlamak da siz sahiplerine düşmektedir.

Birman kedisi cinsel olgunluğa erken erişen kedi cinslerinden biridir. 5 – 6 ayda yetişkinlik dönemine girerler ve çiftleşmek için hazır hale gelirler. Hamilelik dönemleri genellikle ortalama 60 gün sürer. Eğer 70 güne kadar doğum gerçekleşmezse mutlaka bir veterinere kontrol ettirilmelidir. Birman kedisi her doğumda ortalama 6 yavru dünyaya getirir. Bu sayı, dişi kedinin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna göre azalır veya artar.

Birman kedisi orta boyutlu kediler sınıfında yerini alır. Uzun gövdesi, orta uzunlukta sağlam bacakları ve yoğun tüyleriyle olduğundan daha kilolu görünebilir. Boyları ortalama 30 cm civarındadır. Yetişkinlik boyutlarına ulaşan dişi Birman kedisinin ağırlığı 4 – 5 kg arasındadır. Dişi kedilere nazaran daha ağır olan erkek kedilerin ağırlığı ise 5 – 6 kg ağırlığındadır. Kilo almaya yatkın olan Birman kedisi 8 kg ağırlığına kadar ulaşabilir.

Birman kedisi diğer tüm kediler gibi etçildir. Bu yüzden mamalarının da protein ağırlıkta olması çok önemlidir. Özellikle de Pro Plan gibi kaliteli mamaları tercih ederek alması gereken besin miktarını almasını sağlayabilirsiniz. Her gün düzenli bir şekilde beslenmeli ve suyunu tüketmelidir. Diyetinin yanı sıra arada onları ödüllendirmek için ödül maması da verebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamak çok önemlidir.

Kaliteli mama tercihi neden önemlidir? Çünkü kedinize vermeniz gereken mama zengin içerikli bir mama olmalıdır. Besleyici ve protein olarak zengin bir içeriğe sahip olan Royal Canin, Pro Plan gibi markalar tercih edilirse kediniz için çok daha yararlı olacaktır.

Neredeyse tüm safkan kediler gibi Birman kedisi de kendisi için özel mamalarla beslenmeye ihtiyaç duyar. Gelişim dönemine uygun kuru veya yaş mamalar ile beslenmelidir. Beslenmesinin ana öğününü kuru mamalar oluşturmalı, haftada 2 veya 3 gün su ihtiyacını karşılamak adına yaş mamalar verilmelidir. Mama içeriği protein ağırlıklı olmalıdır. Beslenme konusunda seçici olan Birman kedisinin mamasında değişiklik yapılacaksa kademeli olarak yapılmalıdır.

Birman kedilerinin bakımı pek de zor değildir. Yapmanız gereken bazı rutinler dışında bu kediler size herhangi bir zorluk çıkarmayacaktır. Özellikle de tüyleri çok yoğun ve uzun olan Birman kedilerinin her hafta en az 1 kez taranması gerekir. Tabii ki aradaki dengeyi sağlamak yine size düşüyor. Ne çok ne de az olacak şekilde tüyleri ile ilgilenebilirsiniz.

Birman kedileri diğer kedilerden farklı olarak sudan pek korkmaz. Sudan korkmadığı için de ona banyo yaptırabilirsiniz fakat kedileri çok sık su altına sokmamak gerekir. Bu yüzden haftada 1 kez onlar için yeterli olacaktır. Birman kedilerinin tırnakları da diğer kediler ile aynı oradan uzamaktadır. Bu yüzden tırnakları uzadığı zaman keserseniz hem ona hem de kendinize yarar sağlamış olursunuz. Eğer siz de küçük bir ev arkadaşı arıyor ve bu ev arkadaşı sürekli gezsin, benimle konuşsun istiyorsanız, Birmanlar aradığınız evcil hayvanlardan biri olabilir.

Uzun tüylere sahip olan Birman kedisi, orta derecede tüy dökme eğilimine sahiptir. Uzun tüyleri çabuk karışacağı için düzenli olarak bakımı yapılmalı, kediler için özel olarak üretilen tarak ve fırçayla taranmalıdır. Eğer her gün taranmazsa ipeksi tüyleri dokusunu kaybedecektir. Her gün tüylerini tarayarak ölü derilerin ve ölü tüylerin vücuttan atılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem onların derilerinin rahat etmesini sağlarsınız hem de tüylerinin etrafa saçılmasının az da olsa önüne geçmiş olursunuz.

Birmanlar çok özel bir cins kedi oldukları için fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle 2000 ila 3500 TL aralığında bir ücreti bulunmaktadır. Yavru kedilerde fiyat daha yüksekken, daha büyük yaşlardaki Birman cinsi kediler düşük fiyatlı olabilmektedir. Fakat siz yine de kedi satın almak yerine sahiplenerek sıcacık yuvanızı onlara açabilirsiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.