Evde kedi beslemenin zararları nelerdir?

20 Ağustos 2022
4201
Evde kedi beslemenin zararları nelerdir?

Kedi sahiplenmek isteyip bunu yapmakta endişe duyanlar ” evde kedi beslemenin zararları” gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bu nedenle kedi beslemenin zorluklarından bahsederek bir patili dost sahiplenmeden önce ve sonrasında neler yapmaları gerektiği ya da kedilerin karakter ve fiziksel özelliklerinin bir ev içerisinde neler değiştirebileceği gibi önemli konular hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Kedi sahibi olmanın avantajları olduğu gibi olumsuz yanları da vardır. Gülü seven dikenine katlanır misali bir kedi sahibi olduğunuzda ona nasıl yaklaşmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Sabırlı olmanız, fazladan sorumluluk kazanmanız ve maddi açıdan daha fazla harcama yapmanız gibi dezavantajlar evde kedi beslemenin zararları olarak düşünülür. Bu nedenle iki taraflı olarak hem iyi hem de kötü yanlarını bildirerek kararı size bırakacağız.

Evde kedi beslemenin zorlukları

Kediler oldukça zeki, meraklı ve çılgın yapıya sahip canlılardır. Bu genel olarak böyle bilinmektedir. Ancak oldukça uysal, cana yakın ve sevimlilerdir. Elbette bu, evde yaramazlık yapmadıkları anlamına gelmez. Onların doğasında hareketlilik daima vardır. Uyku saatleri ne kadar uzun olsa da aktif oldukları zamanlarda ev içerisinde dolaşan dört pati sesi sizi korkutmamalı aksine mutlu etmelidir. Bir aile üyesine sahip olacaksanız her konuda bilgi almalı, sabırlı olmalı ve onun bir “kedi” olduğunu unutmamalısınız. Çünkü çoğu kedi sahibi patili dostuna bir insan muamelesi yapmaya çalışabiliyor. Bu oldukça yanlış. Bizlerin kadar onların da mutlu olmaya hakları var ve rahatsız oldukları bir konuda onları rahat bırakmamız gerekir.

Kediler Çok Tüy Dökerler

kediler tüy döker

Bir kediye sahip olmanın birçok avantajına rağmen, bazı dezavantajları da vardır. Bunlar arasındaki en büyük sorun kediler çok tüy döker. Sırf bu yüzden kedi sahiplenemeyen pek çok kişi var. Çünkü tüye alerjileri var. Tüysüz kedi cinsleri de ülkemizde pek yaygın değil. Kedilerin tüy dökmesinin nedeni, tüylerinin büyüme döngüsünden kaynaklanmaktadır. İlkbaharda kalın ve mat tüyler yenilerine yer açmak için dökülürler. Ölü tüyler kedinin kürkünden düşer ya da kendi kendini temizleme sırasında yutulur. İlkbahar ve sonbaharda, tüy tamamen yeniden çıkabilir, ancak dökülme döngüsü bitmez. Nedeni ne olursa olsun, kedinizin tüy dökmesini azaltmanın bazı basit yolları vardır. Bunlardan biri tıraştır. Eğer tıraşa uygunsa kedinizi bir pet kuaförüne götürebilirsiniz. Kuaförünüzün tecrübeli ve hayvan sevgisine sahip olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Bir diğer yol ise beslenmesine dikkat etmektir. Çünkü bazı tüy sorunları kedilerin ihtiyaçlarının karşılanmaması ya da alerjiye sahip olmasından kaynaklanabilir.

Evden kaçabilirler

Kedilerin ya aylarında evden kaçma oranı ne yazık ki çok yüksektir. Çok iyi şekilde bakılır,  aile üyeleri ile arası çok iyidir. Ancak meraklı yapıları, evde sıcaktan bunalmaları ve daha pek çok neden dolayısı ile evden uzaklaşabilirler. Buradaki üzücü şeylerden biri ev kedilerinin sokak hayatı hakkında bilgi sahibi olmamasıdır. Onlar lükse ve ev ortamına alıştıkları için sokakta zorluk çekebilirler.

Tırnakları kesik olduğu için kendilerini de saldırı karşısında koruyamayabilirler. Biliyorsunuz ki kediler de bölgecilik vardır. Her kedi kendi bölgesini korumak ister. Bir diğer üzücü şey ise kedi kazalarıdır. Onlar da kaza yapabilir. Ne yazık ki, her yıl araba kazalarında birçok kedi öldürülüyor. Bazı sahipler, koşan bir kediyi kucaklamaktan çekinmezken, diğerlerinin bu tür şeylerle ilgilenecek zamanı yoktur. Yoğunluktan dolayı kedilerinin uzaklaştığını fark etmeyebilirler.

Tırmalayabilir veya Isırabilirler

Kedi ısırıklarının veya tırmalamalarının bazı yaygın belirtileri vardır. Buna kedi tırmığı hastalığı denir. İlk işaret, bir böcek ısırmasına benzeyen kırmızı bir yumru veya kabarcıktır. Genellikle boyunda veya koltuk altında bulunan şişmiş lenf düğümleri de bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Ayrıca şişmiş bezlerin etrafındaki cildin kırmızı ve sıcak olduğunu fark edebilirsiniz. Ağır vakalarda, bir kedi ısırığı ciddi bir hastalığın kaynağı olabilir.

Bir kedinin ısırması veya tırmalamasının nedenleri çeşitlidir ve bazen hayvanın fiziksel durumuyla bile ilgili olmayabilir. Bununla birlikte, genellikle provoke edilmezler ve kısır bir saldırı şeklinde gelirler. Provoke edilmemiş saldırılar sizi acil servise gönderebilir. Bazen bir yanlış iletişim, hatta fiziksel hastalık da olabilir. Kedinizin güvende olduğundan emin olmak için, tetikleyici olayları gerçekleşmeden önlemeye çalışmanızı tavsiye ederiz. Kedilerin neye sinirlendiklerini ve nelerden hoşlanmadıklarını öğrenerek pek çok tırmık izinden kurtulabilirsiniz.

Eşyalara zarar verebilirler

Kediler eşyalara tırmanmayı çok severler. Bu nedenle erken yaşta eğitim almaları önemlidir. Yukarılara çıkmamaları için kedinize eğitim vermelisiniz. Ancak bazı kedilerde bu durum çok daha ileri gidebilir ve eşyaları tırmalamadan duramazlar. Kediler tırnaklarını törpülemek, egzersiz yapmak gibi nedenlerden dolayı tırmalamayı severler. Tırmalama doğal ve içgüdüsel bir davranıştır. Neyse ki tırmalama sorununu çözmek için bir kedi tırmalama tahtası yapabilir ya da satın alabilirsiniz.

Perdelere tırmanan kediler için farklı yöntemler denenmelidir. Çünkü tırnakları takılabilir tülün zarar görmesinden çok kedi perdede asılı kalabilir ve bir yerine zarar gelebilir.

Onlar Doğuştan Avcıdır

evde kedi bakmanın zorlukları

Kediler avcı canlılardır. Bu nedenle büyük bir içgüdüye sahipler. Kulakları bizlerin duymadığı frekansları duyabilir. Avlayacakları kemirgenlerin iletişim sesleri onların ilgisini çeker. Hatta bu nedenle tarak sesi gibi bazı seslere karşı büyük tepkiler gösterebilirler. Onların yanında yüksek sesle konuşmak sinirlerini bozabilir. Kısacası kediniz eve bir canlı avlayıp size hediye edebilir. Bu kedi sahiplerinin karşılaştığı bir durumdur. En çok da bahçeye çıkabilen kediler bu hediyeler ile ünlüdür. Ev içerisinde barınanlar için elbette avcılık oyunu genellikle oyuncaklar ile yapılır. Hatta pek çok ev kedisi bu nedenle sıkılabilir. Sahiplerinin yapması gereken avcılık oyunları üretmektir.

Avcılık oyunları için mamayı bir yere gizleme ya da oyuncak fare alma gibi büyük bir bütçe gerektirmeyen uygulamalar yeterlidir. Kediler evde de mutlu olabilir. Yeter ki onların insan olmadığını unutmayın ve özgürlük alanı sunun.

Bir kediye sahip olmak mükemmel bir şey gibi görünebilir, ancak birkaç dezavantajı vardır. Bu nedenle bir kedi sahiplenmeden önce bilinçli olmak gerekir.

Maliyetliler

Bir kediye sahip olmanın maliyeti, ırka, ekstralara ve yaşa bağlı olarak değişebilir. Daha genç kediler, yaşlılardan daha fazla tıbbi bakım gerektirir ve bu da daha fazlaya mal olabilir. Birçok evcil hayvan sahibi, kedilerini sağlıklı tutmak için ek masraflarla karşı karşıya kalır. Veteriner kontrolleri, aşılar, mama ve diğer ihtiyaçlar derken bütçeniz zorlanabilir. Elbette her kedi masrafı bir değildir. Ancak her kedinin veterinere gitmesi gerekir.

Seçiciler

Kediler beslenme konusunda pek çok canlıdan farklıdır. Yemek seçerler. Bu nedenle bir kedi sahibi olduğunuzda mama dışında bir besin tüketmesini sağlayamazsınız. Pek çoğunu sevmez ve tüketmezler. Bir kedi sahiplenmeden önce mama masrafından haberdar olmanız gerekir. Ona en iyi şekilde bakmak için mama masrafından kaçınamazsınız. Bunların yanı sıra kediler zekidir. Neye ihtiyaçları olduğunu iyi bilirler. Bu nedenle mamaları tercih ederler.

Yalnız kalmanıza izin vermeyebilirler

Bir kedi sahibi olduğunuzda yalnız kalmak isteyebilirsiniz. Onlar ne kadar özgür ve yalnız olmayı sevseler de uyanık olduğu saatlerde sizleri takip edecek ve yanınızda olmak için her şeyi yapacaktır. Çalışırken pc üzerine yatacak, kitap okurken patisi ile sayfaları karıştıracak ya da TV izlerken kucağınızda olmak isteyecektir. Bu durum çoğu kişi için harika bir şey iken bazıları yalnız kalmak isteyebiliyor. Özellikle de odalarında yalnız kalmak isteyenler için kedi sahibi olmak zor olabiliyor. Çünkü kediler kapalı kapıları sevmez. Kapınızı kapatsanız da miyavlar ve kapıyı tırmalar. Hatta kapıyı açmayı da öğrenebilir.

Kediler kıskançtır

Kediler oldukça kıskanç canlılardır. Eve başka bir kedi aldığınızda ya da bebek sahibi olduğunuzda sizi birkaç zaman zorlayabilir. Protesto edici hareketlerde bulunabilir. Bir başka kedi sahibinin kedisi ile size gelmesine tahammül edemeyebilir. Onlar için eşyaları değerlidir. En çok da siz!

Kediler sık sık kusabilirler

evde kedi bakmanın iyi yönleri

Kediler kendilerini, yavrularını ve birbirlerini temizlemeden duramaz. Bu nedenle de midelerinde tüy oluşur. Bu tüyleri kusarak atarlar. Yumak oluşumuna engel olmak için mama değişimine gidilebilir. Kedi tıraş edilebilir. Ancak kusma devam edebilir. Çünkü bazı kediler ara sıra kusar, ancak bu tamamen normaldir. Kusma, kedilerde normal bir reaksiyondur ve ayda bir kereden fazla büyük miktarda fark ederseniz, altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Kusmaya, inflamatuar bağırsak hastalığından kronik pankreatite kadar çeşitli altta yatan hastalıklar neden olabilir. Bazen bir kedi halının üzerine kusar, ancak kusma kronikse ve sık sık meydana gelirse, o zaman veteriner bakımı almalısınız.

Zehirli bitkilerden mide-bağırsak bozukluklarına ve metabolik hastalıklara kadar çeşitli hastalıklar kedilerde kusmaya neden olabilir. Kedinizin durumunu teşhis etmeye yardımcı olabilecek birkaç test vardır. Kan tahlili, dışkı muayenesi, röntgen ve ultrason, kusma nedenini ortadan kaldırmak için önemlidir. Ultrasonlar ayrıca sindirim sistemi ile ilgili problemlerin bulunmasında da faydalıdır. Bu testler kedinizin kusma nedenini tedavi etmese de diğer nedenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Geceleri hareketlidirler

Eğer bir kedi sahibiyseniz, çeşitli şekillerde bir patili dost tarafından uyandırılmışsınızdır. Onlar adeta yanlış saatte kurulmuş alarmlar gibidir. Geceleri daha hareketli ve aktiftirler. Bizler de günün yorgunluğu nedeni ile uyumayı tercih ederiz. Ancak gündüzleri şekerleme yaparak geçirdikleri için onlar enerji doludur. Kedi, bacaklarınızı pençeleyerek, saçınızı çekerek veya sadece dikkatinizi çekmek için miyavlayarak sizi uyandırabilir. Bu davranış hoş olmasa da, benimle oyna ve canım sıkılıyor mesajını bizlere iletmek istedikleri içindir. Bu durumdan kurtulmak neyse ki mümkün.

İlk olarak, kedinizin sizi neden uyandırdığını anlamaya çalışın. Aç olduklarından veya sadece gün içinde ilgiye ihtiyaç duyduklarından olabilir. Kediler gece sizi uyandırdıklarında, sadece yiyecek, ziyafet veya yatak odanızda gezinmek isterler. Nedeni her durum için farklı olabilir. Uyurken kendilerini mutlu hissetmeleri için kedinizin mama kabını dolu tutmak isteyebilirsiniz.

Pirelenebilirler

evde kedi bakmanın zorlukları

Pire düşüncesi hem sahipleri hem de kedileri için tatsız olabilir. Pireleri tespit etmek çok kolaydır ve kedinizin kürkünü nemli bir kağıt havluyla kontrol ederek pire olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Pire kiri, karabiber lekelerine benzer. Pirelerin dört gelişim aşaması vardır. Yetişkin dişi pire günde 20-30 kadar yumurta bırakır ve bir konakçı üzerinde haftalarca yaşayabilir.

Bir kedinin kürkünün yetişkin pireleri kahverengimsi renktedir ve beyaz kürkünden kolayca ayırt edilebilir. Bir kedinin pire olduğundan şüpheleniyorsanız, kedinizin davranışlarına dikkat edin. Kaşınma veya huzursuzluğun artmasıyla bir pire istilasını fark edebilirsiniz. Pireler karanlık ortamları tercih eder, bu nedenle istilayı önlemek için kedinizin tüylerini tedavi etmek hayati önem taşır.

Pire içinde çok kolay olan yöntemler var. Kedi pire damlası kullanabilirsiniz. Enseye uygulanan bir işlem sayesinde pire varsa ölür ve yoksa da kedinize yaklaşmaz.  Ancak eve ya da size ulaşan kediler için temizlik gerektiği herkes tarafından bilinir. Evde bakılan kedilerde bu durum sık görülmez.

Kediler kolayca strese girer

Evde kedi beslemenin zararları cümlesinden hoşlanmasak da kedi bakımının sağlığımıza iyi geldiği gibi zorladığı yönleri de vardır. Bunlardan biri kolayca strese girmeleri. Stres sonrasında da saldırı, protesto ve daha pek çok şekilde bize geri dönen hal ve hareketleri oldukça zor olabilir. Çok kedili bir haneniz varsa, muhtemelen kedilerin genellikle kolayca strese girdiğinin farkındasınızdır. Stres, programın tutarsızlığından kaynak eksikliğine kadar birçok şekilde kendini gösterebilir. Neyse ki, barış içinde bir arada yaşamaya elverişli bir ortam oluşturarak kedilerinizin üzerindeki stresi en aza indirebilirsiniz.

Yeni mobilyalar ve oyuncaklar kedinizi strese sokabilir. Yeni şeyler kedinizin endişeli hale gelmesine neden olarak eleme ve yeme programlarını bozabilir. Yeterli kaynaklar sağlandığında çoğu kedi gayet iyi olsa da, bazıları strese yatkındır ve davranış sorunları geliştirebilir. Kedinizin uygunsuz yerlere idrar yaptığını fark ederseniz, stres belirtileri için veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Kediler ayrıca kendilerini tehdit altında veya hasta hissettiklerinde iştahsızlık ve kusma yaşayabilirler.

Kediler idrar püskürtürler

Özellikle kızgınlık dönemlerinde kediler etrafa idrar bırakabilir. Bölgelerini işaretlemek isteyebilirler. Onlar idrar ile ben buradayım ve bu bölge benim gibi uyarılar gönderir. Kedilerde koku bırakma, sahipleri ve diğer aile üyeleri için oldukça zor bir durumdur.

Zaman ayırmanızı isterler

Küçük çocuklarınız varsa, bir kedi almayı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Bir kedi zaman ve dikkat gerektirir ve uygun şekilde ele alınması gerekir. Küçük çocuklar bu sorumluluk düzeyine hazır olmayabilir. Çocuklar bir evcil hayvanla ilgilenirken gözetim altında tutulmalı ve gözetimsiz bırakılmamalıdır. Ayrıca yaşam tarzınızı da göz önünde bulundurmalısınız.

Bir kediye sahip olmanın bir diğer önemli taahhüdü, evcil hayvanınızın ardından temizlik yapmaktır. Yavru kediler daha fazla gözetim, düzenli beslenme ve daha fazla zaman gerektirir. Yetişkin kedilerin tuvalet eğitimi almaları ve yeni evlerine uyum sağlamaları çok daha olasıdır. Bir yavru kedi de yıkıcı olabilir ve mobilyaları parçalayabilir. Bir kedi ayrıca kanepeleri ve perdeleri de yok edebilir. Bir kedi köpek kadar talepkar olmasa da özgür bir kuş değildir, bu nedenle yeni evcil hayvanınız için çok zaman ayırmaya hazırlanın.

Evde kedi beslemenin iyi yönleri

Evde kedi beslemenin faydaları saymakla bitmez. Dezavantajlarının birçoğu da kolayca çözülebilir. Diğerleri de patili dostumuzun bize sundukları ve aramızdaki iletişim gücü sayesinde görmezden gelinebilecek şeylerdir.

Bir kediye sahip olmanın iyi yönleri çoktur, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da olumlu etkileri vardır. Ayrıca etraflarındaki herkes bu olumlu etkilerden pay alır. Kediler, enerjinizi artırabilecek ve sinirlerinizi sakinleştirebilecek son derece sevecen hayvanlardır. Bir kediye sarılmak, beyninizde stresli durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek sakinleştirici kimyasallar salgılar.

Sağlığımız için faydalıdır

Kediler harika bir arkadaş olmanın yanı sıra stresi azaltır ve zihinsel sağlığı iyileştirir. Bir kediye sahip olmak, evcil hayvanınızla aranızdaki bağ arkadaşlık duygusunu güçlendirdiği için yalnızlık hissini azaltır. Köpek maması ile karşılaştırıldığında, kedi maması çevre için daha iyidir.

Bir kediye sahip olmak stresi azaltır, felç riskini azaltır ve ruh halinizi yükseltir. Araştırmalar, kedinizle her gün sadece 15 dakika geçirmenin kortizol seviyenizi düşürmeye ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ek olarak, kediler çocuklarda kalp krizi ve felç riskini azaltır. Son olarak, kediler diğer evcil hayvanlara kıyasla daha az bakım gerektirir. Yani kendinize veya ailenize bir eş arıyorsanız, o zaman bir kedi almanın zamanı gelmiş olabilir.

Bir kediyi evde tutmanın, evcil hayvan alerjisi geliştirme riskinizi azaltmak ve stres seviyenizi azaltmak da dahil olmak üzere birçok başka faydası vardır. Bir çalışma, kedilerin, kendilerine bebekken tanıtılan çocuklarda astım ve alerji geliştirme riskini azaltabileceğini buldu. Kediler, özellikle erken yaşta bir kediyi tanıtmaya başlarsanız, çocuğunuzun diğer hayvanlara karşı alerji geliştirme riskini de azaltabilir.

Çocuklar için faydalıdır

Bir kediyi evde beslemenin en bariz faydalarından biri, çocuklara empati ve saygı gibi değerli hayat derslerini öğretebilmesidir. Bir kedi, çocuklara diğer hayvanlarla nasıl iletişim kuracaklarını öğretmenin de harika bir yoludur. Kedinizi okşayarak, tımar ederek ve çok fazla sevgi göstererek çocuğunuz bir evcil hayvana saygı göstermeyi ve diğer canlılara saygı duymayı öğrenecektir. Tedavi edici olduğu da bilinen kedi mırıltısından çocuklar da faydalanabilir.

Kediler özgürlüğü sever

Her şeyden önce, kediler köpekler gibi sürekli dikkat gerektirmez. Kendi yuvalarında çok daha mutlular. Günde en az 15 saat uyudukları için kediler kolay kolay sıkılmazlar. Sahipleri işe gitse ya da evden uzakta çok zaman geçirse bile sıkılmaya vakitleri olmayacak. Bu tek başına bir kediyi evde tutmanın en basit nedenlerinden biridir.

Apartmanda bakıma uygunlar

Son olarak, bir kediyi evde beslemek, dış mekanlarda yaygın olan pire oluşumunu da engeller. Ancak, sadece ev kedileri bu tür şeyler hakkında endişelenmek zorunda kalmazlar çünkü bütün günü kanepenizin altında veya pencerede kuşları ve böcekleri izleyerek geçireceklerdir. Ayrıca bir kedinin hastalanma veya kedi kavgalarına karışma riskini de en aza indirir. Küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, bir kediyi içeride tutmak sorun değildir.

Kediler eğlencelidir

evde kedi beslemenin zorlukları

Her şeyden önce, kediler çok zeki canlılar oldukları için diğer insanlarla sosyalleşmek çok kolaydır. Ayrıca tehlikeyi sezmekte iyidirler ve bir şey olmak üzereyse sahiplerini uyarabilirler. Bu, kedileri çocuklu insanlar için harika evcil hayvanlar yapar. Ek olarak, kediler harika bir arkadaştır. Onunla iken evde yalnız olduğunuzu hissetmezsiniz. Hatta pek çok kedi sahibi dışarıdan yalnız gibi görünür ve nasıl bu kadar mutlu olduğu hakkında sorular yağmuruna tutulur. Oysaki onlar yalnız değildir. Patili bir dost kadar güzel bir şey yoktur.

Kedilerin oynamak için çok fazla alana da ihtiyaçları yok. Bir oyuncağı battaniyenin veya göremeyecekleri başka bir nesnenin altına saklayarak onlarla saklambaç oynayabilirsiniz. Aslında, bir kedi severseniz, kediler kalp riskinizi yüzde 30 oranında azaltarak stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bir kedi size anında eşlik ederek rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz yapmaya destek olurlar

Spor yapma konusunda zorluk yaşayanlar için bir kedi sahibi olmalarını tavsiye ederiz. Özellikle de yavru kediler çok hareketlidir. Hareketli yapıları ev halkını adeta etkiler. Onlar ile birlikte iken yorulduğumuzu hissetmeden oyun oynamaya devam ederiz.

Kediler sessizdir

Kedilerin neden bu kadar sessiz olduğunu merak edebilirsiniz. Kedilerin doğal olarak sessiz oldukları doğrudur, ancak böyle olmalarının birçok nedeni vardır. Zamanla gelişen evrimsel değişiklikler sayesinde kediler çok verimli avcılardır. Çok sesli değiller ve bir şeye ihtiyaçları olmadıkça genellikle insanları görmezden gelirler. Gösterdikleri sessizlik, sessiz hareket etmelerini kolaylaştıran anatomik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kedilerin de meraklı oldukları ve insan yemeklerini mutlu bir şekilde yedikleri bilinmektedir.

Kediler yalnız ve ketum olsalar da gürültülü ortamlarda ortalığı karıştırabilirler. Bu özellik, özellikle çok sayıda kedisi olan kedi sahipleri için faydalıdır. Kediler çok yalnız olduklarından, yırtıcılara karşı savunmasız görünmek istemezler ve genellikle istenmeyen dikkatleri çekmekten kaçınmak için sessiz bir saklanma yeri ararlar. Rahatsızlık yaşadıklarında, olağan alışkanlıklarını değiştirme olasılıkları daha yüksektir. Bu, kum kabının dışında idrara çıkmayı veya dışkılamayı içerebilir. Ayrıca giysilere ve lavabolara da dışkılayabilirler

Haşerelerden sizi uzak tutar

Evinizi haşerelerden uzak tutmanın daha doğal bir yolunu arıyorsanız, kediler için güvenli bitkiler kullanmayı düşünün. Evcil kediler evinizi haşerelerden uzak tutar, ancak tüm kediler doğal avcılar değildir. Örneğin, fareleri çekmek çok kolay. Kedi mamasını düzenli olarak beslemezseniz, fareleri evinize çekebilir. Neyse ki, kedi sahipleri bu yırtıcı içgüdüyü yatıştırmak için bir fare oyuncağı kullanabilirler.

Uzun ömürlüler

Patili dost sahibi olunca ömürlerinin ne olduğunu düşünmek istemeyiz. Yıllar geçtikçe de bir endişe kaplar içimizi. Ancak burada önemli olan onlarla yaşadığımız güzel anların varlığıdır. İyi ki dolup taşar dört bir yanımız. Bizler için kısa gibi görülse de kedilerin ömrü uzundur.

Bir kedinin ortalama ömrü 13 ila 14 yıldır, ancak bazı ırklar çok daha uzun yaşayabilir. Bazı kedi ırkları diğerlerinden daha uzun bir ömre sahiptir. Bir kedinin ortalama ömrü 13 yıl civarında olmasına rağmen, bakımlı kediler 20 yıla kadar çıkabilmektedir. Bazı ırklar otuzlu yaşlara bile ulaşabilir.

Evde kedi beslemenin zararları yani zorluklarının yanı sıra iyi yönleri de oldukça fazladır. Hatta her birini yazmak mümkün değildir. Burada önemli olan bir kedi sorumluluğu alıp alamamaktır. Yeterli zaman, sabır, sevgi ev bütçeye sahip değilseniz kedileri uzaktan sevmeyi tercih etmelisiniz. Çünkü bir can aileye eklendikten sonra terk edilmemelidir. Evcil kediler dışarıda kolay kolay yaşayamaz. Diğer kediler tarafından saldırıya uğrayabilir ve kendilerini koruyamazlar. Açlık konusunda da pek çok sorun yaşarlar.

Sıkça sorulan sorular

Evcil bir kediyi evde bakmak zor değildir. Ancak her konuda olduğu gibi tecrübe sahibi olunmadığı için ilk zamanlar zorlayıcı geçebilir. Eğer sorumluluk sahibi iseniz ve yeterli bütçeniz varsa kedi bakımı zor gelmeyecektir.

Evde kedi bakmak için bir bütçe gerekir. Kediler değişikliği sevmeyen canlılardır. Bu nedenle temel ihtiyaçları bir kez alındığında uzun süre kullanılabilir. Ki bu onların da hoşuna gider. Ancak mama, veteriner ve bakım masrafları önceden düşünülmelidir. En küçük ayrıntılar dahi ciddiye alınmalıdır. Bir patili dost sahiplenmek için pek çok konu düşünülmelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.