Pixie Bob Özellikleri ve Bakımı

Pixie Bob Resimleri
İlk bakışta vahşi bir kaplana benzeyen Pixie Bob, görünümünün aksine oldukça sevecen bir kişiliğe sahiptir. İlginç patileri, neredeyse olmayan kuyruğu, mükemmel kürk desenleri ve sevimli yüz ifadesiyle dikkatleri üzerine çeken Pixie Bob, kişilik özellikleriyle de mükemmel bir evcil kedidir. Yanınızdan hiç ayrılmayan, sizinle oyunlar oynayan ve dışarıda tasmasıyla yanınızda uslu uslu dolaşan Pixie Bob en yakın arkadaşınız olabilir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Vahşi görünümünün aksine; sevgi dolu, güvenilir, uysal bir kişiliğe sahiptir Pixie Bob… Kişilik özellikleri soylarına bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak zeki, sosyal, insan odaklı, meraklı ve oyuncudurlar. Birlikte yaşadığı ailenin tüm bireyleriyle sıkı bağlar kurarlar ve onları memnun etmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Oyun oynamayı, eğlendirmeyi çok severler; bunu yaparken de çevrelerine asla zarar vermezler. Vahşi desenleri nedeniyle her an etrafına saldıracakmış gibi duran Pixie Bob, aslında hiç de öyle değildir! İlk bakışta görenleri ürkütse de kısa sürede herkesin sevgisini kazanarak kendine hayran bırakabilir.

İnsanlarla çok iyi anlaşan Pixie Bob çoğu kedi ırkının aksine tek bir kişiyle bağ kurmazlar. Tüm aile bireyleri onun için çok özeldir. Aile dışındaki bireylerle de çok iyi geçinirler. Ancak yabancılardan kaçan istisnalar da yok değil. Bazı Pixie Bob’lar eve bir yabancı geldiğinde yatağın altına saklanabilir. Yeni gördüğü yabancıya alıştığında ise ilk adımı atar hatta kısa süre sonra misafirle çok iyi anlaşıp oyun oynamaya başlar. Ev içerisinde sürekli aile bireyleriyle birlikte olmak isterler, onları takip edip, yaptıkları işlere dâhil olmak isterler. Bu oyuncu kediler oyun oynamaktan büyük zevk alırlar. Çocuklarla da arası çok iyi olan Pixie Bob evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşır. Eğer onunla yeterince ilgilenmeye zamanınız yoksa eve farklı bir evcil hayvan alabilirsiniz.

Yeni yerler keşfetmekten ve dışarı çıkmaktan çok hoşlanırlar. Kolayca tasma eğitimi alabilirler ve dışarıda tıpkı bir köpek gibi yanınızda uslu uslu yürürler. İnsanlara sadık olması ve sosyal ilişkileri nedeniyle köpeğe benzetilen Pixie Bob bu özelliğiyle de evcil köpekleri andırır. Tasmaya kolay adapte oldukları için onu evde yalnız bırakmanıza gerek kalmaz. Yolculuk sırasında sizi hiç üzmeyeceği için uzun seyahatlerde onu yanınızda götürebilirsiniz.

Oyun oynamaya bayılan Pixie Bob, ev eşyalarıyla değil kedi oyuncaklarıyla oynamayı tercih eder. Bu sizin için olumlu bir özellik çünkü eşyalarınız zarar görmez. Ona bol bol kedi oyuncakları alarak eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Oyuncakları sevse de bir süre sonra yalnız oyun oynamaktan sıkılıp sizinle oynamak isteyecektir. Getir-götür gibi yakalama oyunlarına bayılır. Her ne kadar hareketli olsa da hipertaktif bir kedi olmadığı için belli bir süre sonra oyun oynamaktan da sıkılır ve dinlenmek ister.

Genellikle sessiz bir yapısı vardır ve nadiren miyavlar. Sizinle iletişim kurmak istediğinde ise değişik tonlarda mırıldanarak derdini anlatmaya çalışır. Vaktini konuşmaktan çok düşünmeye ayırır. Zekâsını çok iyi kullanan Pixie Bob kelimeleri anlayabilir; böylece vermiş olduğunuz komutları kolayca yerine getirir. Ev içerisindeki günlük rutinleri sever. Gün içerisinde düzenli bir şekilde uykularını alıp, aynı saatlerde yemek yemek ve oyun oynamak isterler. Hem zekâsı hem de meraklılığı bir araya geldiğinde bazı yaramazlıklar yapabilirler. Sizi gözlemleyerek kapıları ve dolapları açmayı kolayca öğrenirler. Bu durumun önüne geçebilmek için bazı yerlere kedi engelleri koyabilir ya da eğitimle bu davranışından vazgeçmesini sağlayabilirsiniz.

Tarih

Vahşi ormanlardan geldiği düşünülen Pixie Bob cinsinin kökeni ile ilgili bazı çelişkili hikâyeler vardır. Bu hikâyelerden en yaygın olanı Pixie Bob’un köklerinin Kuzey Amerika’ya dayandığıdır. Ancak yakın tarihte tamamen bir rastlantı sonucu ortaya çıkan bu kedi cinsinin nasıl ortaya çıktığıyla ilgili net bir bilgi yoktur. Cinsin kökeniyle ilgili en yaygın düşünce kuyruk mutasyonuna sahip evcil bir kedi olduğudur. Yapılan DNA araştırmaları sonucunda tamamen evcil bir kökenin mirasçısı olduğu kanıtlanmıştır.

Pixie Bob ilk olarak Washington eyaletinde, Stoneisland Cattery’deki Carol Ann Brewer’a ait olan bir çiftlikte ortaya çıkmıştır. 1986 yılında bu çiftlikte evcil bir dişi kedi ile kısa uyruklu bir tekir erkeğin çiftleşmesiyle kısa kuyruklu bir kedi dünyaya geldi. Bu kediye Brewer Pixie adını verdi. Pixie mizaç olarak evcil bir kediyi andırsa da kırmızımsı açık kahverengi desenli kürkü ve yüz ifadesiyle vahşi bir kediyi andırıyordu. Görünüşü ve karakter özellikleri birbirine oldukça zıt olan bu kediye hayran olan Brewer, onun gibi kediler yetiştirmeye karar verdi. 1987 yılından sonra tıpkı Pixie’ye benzeyen kendine özgü vahşi bir görünümü olan, kısa kuyruklu kediler aramaya başladı. Kısa sürede de aramaları olumlu sonuç verdi.

1989 yılında kısa kuyruklu kedilerin özelliklerini içeren bir cins standardı yazdı ve kısa kuyruk özelliği nedeniyle ona Pixie Bob adını verdi. Evcil bir kedi ve vahşi bir kedinin melezi gibi görünen Pixie Bob’u yeni bir cins olarak kabul ettirmek hiç de kolay olmayacaktır. Brewer ilk olarak CFA’ya başvurdu. Ancak başvurusu olumsuz sonuçlandı. Bunun üzerine Brewer 1993 yılında TICA’ya başvurdu. Böylece cinsin tanınma süreci başlamış oldu. Pixie Bob TICA’ya tamamen evcil bir kedi olarak tanıtıldı ve yapılan DNA analizleri sonucunda Pixie Bob’un vahşi kedi genlerini taşımadığı ortaya çıktı. Böylece Pixie Bob’un kısa kuyruklu bir evcil kedi olduğu kanıtlanmış oldu.

1994 yılında uluslararası kuruluşlar tarafından tanınan Pixie Bob, kısa sürede ABD’de adından söz ettirmeye başladı. 1998 yılında nihayet TICA şampiyonluk statüsünü elde etti ve böylece tüm dünyada tanınır olmaya başladı. 2005 yılında ABD’de ACFA tarafından tanınan Pixie Bob, günümüzde hala bazı kuruluşlar tarafından tanınmıyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Evcil kedi ortalamasının çok üzerinde bir ağırlığa ve gövdeye sahiptirler. Ortalama ağırlıkları 9 kilogramdır. Vücudu neredeyse tam bir dikdörtgen şeklindedir. Omuzları belirgin, sırtı kalçalara doğru hafif yukarı eğimlidir. Kalça orta genişlikte ve omuzlardan biraz daha yüksektir. Kalça ve karın neredeyse dümdüz; göğüs geniş ve hafif eğimlidir. Karnında deri sarkmasına ya da karın kesesine rastlanır. Vücudundaki en dikkat çekici yeri ise uzunluğu 5 ila 15 cm arasında değişen kuyruğudur.

Kafa

Kafa, vücuda göre orta büyüklüktedir ve ters duran bir armuda benzer. Geniş ve sağlam ağzının üstündeki bıyık pedleri hafif şişkin bir görünüme sahiptir. Burnu da tıpkı ağzı gibi geniş ve öne doğru iyi derecede çıkıntılıdır. Gözler birbirinden yeteri derecede ayrık; alın yuvarlak ve açıktır. Ortalamanın üzerinde büyüklükteki kulaklar ona vahşi görünüm kazandırır.

Kulaklar

Kulaklar orta-büyük boyuttadır. Kafanın üzerinde birbirinden orta derecede ayrık olan kulaklar tabandan geniş, uçlar sivri ve yanlara doğru hafif eğimlidir. Kulak uçlarının püsküllü olması kulakların en dikkat çekici özelliğidir. Bu özellik genellikle vaşaklarda görülse de evcil kedilerde de nadir olarak rastlanır. Pixie Bob’un kulaklarının, yüzündeki en dikkat çekici bölüm olduğunu söyleyebiliriz.

Gözler

Gözler ortalama bir göz genişliği kadar, geniş burun kemeriyle birbirinden ayrıdır. Etkileyici gözleri yuvarlağa yakın badem şeklindedir. İç taraflar buruna doğru hafif eğimli ve daha yuvarlak, dış taraflar yukarıya doğru çıkık ve daha keskindir. Göz renkleri genellikle altın, bakır, kahverengi ve yeşil tonlarındadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Büyük bir gövdeye sahip olan Pixie Bob’un bacakları da uzun ve güçlüdür. Arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Bacaklar kaslı, kemikli ve sıkı; ayaklar da vücuduyla orantılı şekilde büyüktür. Uzun ve geniş ayakları neredeyse yuvarlaktır. Etli ve belirgin ayak parmakları diğer kedilerden çok farklıdır. Normal kedilerin ön ayaklarında 5, arka ayaklarında 4 parmak bulunurken Pixie Bob kedilerinin parmakları 7 tane olabilir.

Kuyruk

Kısa kuyruklu kediler sınıfında yer alan Pixie Bob’un vücudundaki en dikkat çekici yeri kuyruğudur. Neredeyse tüm kedi ırklarının aksine kuyruğunun yok denebilecek kadar küçük olması onu diğer kedilerden ayırır. Pixie Bob’un kuyruğu en az 2 – 3 cm uzunluğundadır. Bazı Pixie Bob’ların kuyruğu 15 cm uzunluğuna kadar çıkabilir.

Tüy

Pixie Bob’lar genellikle kısa tüylü olsa da nadir de olsa uzun tüylü Pixie Bob’lar da vardır. Ancak uzun tüylülerin bile tüy uzunlukları 5 cm altındadır. Her iki grubun da tüyleri gür, iki katmanlı, dayanıklı ve yumuşaktır. Göbek tüyleri sırt tüylerinden daha uzundur. Tüyleri uzun olmasa da sık ve gür olmaları hava koşullarına karşı dayanıklı olmalarını sağlar.

Renk

Pixie Bob’un yumuşacık, kaliteli tüyleri renklerinin yanı sıra dokusuyla da kedi dünyasında bir adım öne çıkıyor. Vahşi bir vaşağınkine benzeyen tüy desenleri, ne kadar sevecen bir karaktere sahip olsa da ona vahşi bir görünüm katıyor. İki katmanlı sık ve gür tüyleri çeşitli karışımlarda renkler içeriyor. Altın, krem, kızıl, kahverengi, siyah ve gri renk tonları; benekli, çizgili veya tekir gibi desenler oluşturuyor.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Akıllı ve zeki bir ırk olan Pixie Bob en kolay eğitilebilen kedi ırklarından biridir. Evcil köpeklerle benzer özellikler göstermesi onun eğitilebilir olmasındaki en büyük etkendir. Tıpkı bir köpek gibi sadık ve dost canlısı olan Pixie Bob ev kurallarına ve komutlara uyma konusunda ustadır. Ona istediğiniz oyunları öğretebilir, tasma eğitimi vererek dışarıda yanınızda gezdirebilirsiniz. Hatta onunla uzun yolculuklara bile çıkabilirsiniz.

En sağlıklı kedi ırklarından biri olan Pixie Bob, ortalama 14 yıl yaşayabilir. Hatta iyi bir bakımla 20 yıla kadar yaşayan Pixie Bob kedileri de vardır. Kalıtsal bir sağlık sorunlarının olmaması uzun yaşamalarında en büyük etkenlerden biridir. Neredeyse tüm kedilerin mustarip olduğu yaygın kedi hastalıklarına karşı korumak için düzenli veteriner kontrolleri yaptırıldığında hem uzun hem de sağlıklı bir ömür geçirebilir.

Pixie Bob kedisinin yatkın olduğu herhangi bir genetik hastalık yoktur. Hatta en sağlıklı kedi ırkı olarak kabul edilir. Yine de her kedide görülebilen bazı sağlık sorunlarına yakalanma riskleri vardır. Çoğunluğu enfeksiyondan kaynaklanan bu hastalıklara yakalanmalarının önüne geçmek için rutin aşıları yaptırılmalı, beden temizliğine önem verilmeli, mama ve su kapları, tuvaletleri temiz tutulmalıdır. En önemlisi de veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.

Ortalama 1 yaşında olgunlaşan Pixie Bob kedisi tam olgunluğa eriştikten sonra kızgınlık dönemine girer. Ancak Pixie Bob’un üremesinde bazı tartışmalı konular vardır. Sahip olduğu bazı gen mutasyonları her ne kadar hastalıklara neden olmasa da üremede bazı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle de Pixie Bob’un sahip olduğu genetik mutasyonlardan birine sahip olan başka bir cinsle eşleşmesi önerilmez. Eşleşme sonucunda ise doğacak olan yavrularda ciddi sağlık sorunları görülebilir.

Tam yetişkinliğe erişen sağlıklı bir dişi ortalama 63 – 65 gün süren bir hamilelik sürecinin sonunda 3 ila 4 adet yavru dünyaya getirir.  İlk doğumlarda dünyaya gelen yavru sayıları daha az olsa da 10 yavru dünyaya getiren kediler de vardır. Ancak yavru sayısının çok olması bazı genetik deformasyonlara neden olacağı için doğan yavrular mutlaka veteriner kontrolünden geçirilmelidir.

Pixie Bob büyük kedi cinslerinden biridir. Hem ağırlıkları yüksektir hem de boyutları büyüktür. Güçlü, atletik ve kaslı vücudu ona ürkütücü bir görünüm kazandırır. Hem erkek hem de dişiler için ortalama boy 30 – 40 cm arasındadır. Erkek Pixie Bob‘lar dişilerden daha büyük ve daha ağırdır.  Erkek kediler 11,5 kg ağırlığına ulaşırken; dişi kediler ortalama 5 kg ağırlıktadır. 13 kg’a kadar çıkan erkek Pixie Bob’lara da rastlanmıştır. Yemek yemeyi seven bu büyük kediler obeziteye yatkın oldukları için daha büyük boyutlara da ulaşabilir.

Büyük vücutlu, kaslı ve güçlü Pixie Bob’lar protein oranı yüksek mamalara ihtiyaç duyarlar. Yüksek proteinli besinler hem kaslarının hem de tüylerinin sağlıklı kalması için önemlidir. Geleneksel ev kedilerinden çok daha büyük olan Pixie Bob obeziteye yatkın bir ırk olduğu için beslenmesinde karbonhidrat oranı minimum düzeyde tutulmalıdır. İçerik bakımından zengin olduğu takdirde kuru mama, yaş mama ve konserve mama çeşitleri ile beslenme düzeni oluşturulabilir. Eğer kediniz su içmeyi sevmiyorsa konserve mamalarla vücudunun su dengesini sağlayabilirsiniz.

Her canlı gibi kediler de kendileri için özel yiyeceklerle beslenmeye ihtiyaç duyar. Eğer gerektiği şekilde beslenmezse Pixie Bob kedilerinde de sindirim sorunları meydana gelebilir. Sağlıklı bir yaşam sürmesi için bu canlılar kendileri için özel üretilen mamalarla beslenmeli ev yemekleri kesinlikle verilmemelidir. Eğer verilecekse de mutlaka veterinere danışılarak ona en uygun yemekler hazırlanmalıdır.

Pixie Bob bakımı en kolay olan kedi cinslerinden biridir. Temel bakım gereksinimleri dışında bakımındaki en önemli ve en maliyetli husus beslenmeleridir. Normal bir kedinin neredeyse iki katı büyüklüğünde olduğu için çok fazla mama yer. Buna bağlı olarak da mama masrafları ciddi miktarlara ulaşır. Pixie Bob’un temizliği ise oldukça kolaydır. Tüylerini haftada bir kez taramak yeterlidir. Polidaktil özelliği gösteren Pixie Bob kedilerinin pati ve tırnak bakımına ekstra özen göstermek gerekir. Diğer bakımları ise tüm evcil kedilerle aynıdır. Kediler için üretilen bakım malzemeleriyle ağız bakımı yapılmalı, göz ve kulakları düzenli olarak temizlenmelidir. Enfeksiyonlara davetiye çıkarmamak için mama ve su kapları, tuvaletleri temiz tutulmalıdır.

Pixie Bob az tüy döken bir kedi cinsidir. Sadece normaldekinden daha fazla tüy dökerler. Normal zamanlarda tüylerini haftada bir kez taramak yeterliyken tüy dökme mevsiminde daha sık taramanız gerekir. Tüylerinin sık taranması hem tüylerinin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayacak hem de deri hastalıklarına karşı koruma sağlayacaktır. Tüylerinin kediler için özel olarak üretilen tarak ve fırçalarla taranmasına özen gösterilmelidir.

Birçok özellik bakımından benzersiz bir kedi olan Pixie Bob, fiyat olarak da bunu fazlasıyla yansıtır. Zekâsıyla, eşsiz görünümüyle, kocaman vücuduyla dikkatleri hemen üzerine çeken Pixie Bob, en pahalı kedi cinslerinden biridir. Pixie Bob kedi yavrusu 9.000 TL ila 15.000 TL gibi bir fiyat aralığına sahiptir. Satın alacağınız kedinin cinsiyeti, kısırlık durumu, yaşı ve kilosu fiyatlarda değişikliğe sebep olur.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.