Kedilerin Isırması ve Tırmalaması Nasıl Engellenir? » Petibom https://blog.petibom.com/kedi-tirmalama/ Kedi ve köpek Rehberi, eğitimleri, beslenme tavsiyeleri, hayvan hastalıkları , davranış sorunları, eğitimleri ve daha fazlası Petibom blog’da! Sat, 27 Jan 2024 22:29:11 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 Kedi Patileri ile İlgili İlginç Bilgiler https://blog.petibom.com/kedi-patileri-ile-ilgili-ilginc-bilgiler/ https://blog.petibom.com/kedi-patileri-ile-ilgili-ilginc-bilgiler/#respond Fri, 02 Dec 2022 16:03:48 +0000 https://blog.petibom.com/?p=15594 Kediler, etkileyici kulakları, dilleri ve seğiren kuyrukları ile bilinir, ancak bir kedinin patileri belki de en eşsiz özelliğidir. Sağ veya sol pençeli olabilirler ve parmak pedleri arasındaki kürk tutamları çeşitli işlevlere hizmet eder. İşte kedi patileri hakkında, nasıl göründüklerinden günlük hayatta nasıl kullanıldıklarına kadar bazı gerçekler. Kedi Patileri Kedi patileri kedilerin ayak uçlarındaki sevimli bacaklardır. Onlar dört […]

Kedi Patileri ile İlgili İlginç Bilgiler yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kediler, etkileyici kulakları, dilleri ve seğiren kuyrukları ile bilinir, ancak bir kedinin patileri belki de en eşsiz özelliğidir. Sağ veya sol pençeli olabilirler ve parmak pedleri arasındaki kürk tutamları çeşitli işlevlere hizmet eder. İşte kedi patileri hakkında, nasıl göründüklerinden günlük hayatta nasıl kullanıldıklarına kadar bazı gerçekler.

Kedi Patileri

Kedi patileri kedilerin ayak uçlarındaki sevimli bacaklardır. Onlar dört patiye ve çok daha fazlasına sahiptir. Kedi patilerinin sayısız kullanım alanı vardır. Kedinin sahibiyle iletişim kurmasına, çevresini değerlendirmesine ve avını değerlendirmesine izin verir. Ayrıca, kedinin vücut ısısını düzenlemesine yardımcı olur ve iniş sırasında amortisör görevi görür. Kedilerin arka patileri de son derece kaslıdır ve onu yeni zirvelere taşıyabilir.

 Yerçekimi Titreşimlerini hissetme

Kediler oldukça hassastır ve patileri aracılığıyla yerçekimini ve titreşimleri hissedebilirler. Pençelerinde ayrıca dengelemelerine ve avlanmalarına yardımcı olan birçok sinir reseptörü bulunur. Ayrıca sıcaklık ve basınç hissedebilirler. Pençeleri, zeminin soğuk mu yoksa sıcak mı olduğunu belirlemelerine yardımcı olabilir. Ayrıca depremi önceden hissetmelerini sağlar.

Parmak Uçlarında Yürüme

Kedinizin parmak uçlarında yürüdüğünü fark ettiyseniz, şaşırmış olabilirsiniz. Üstelik sadece kedilerde değil, köpekler ve tilkiler de dahil olmak üzere diğer hayvanlarda da yaygındır. Bu davranış, kedilerin adımlarını uzatmalarına ve hız patlamalarını artırmalarına yardımcı olur. Aynı zamanda onları daha sessiz yapar, bu da avlanma için faydalıdır.

Kedilerin parmak uçlarında yürümesinin temel nedeni hız ve esnekliktir. Bu yürüyüş türü sayısal olarak bilinir. Ayrıca, daha sessiz ve tespit edilmesi daha zor olduğu için avı avlamayı da kolaylaştırır. Kedinizin uygun avlanma için ihtiyaç duyduğu önemli bir uyarlamadır.

Sağ Ya Da Sol Baskın Ön Pati Kullanımı

Kediler, çeşitli görevler için ön patilerinden hangisini kullanacaklarını tercih ederler. Dişi kedilerin sağ patilerini sol patilerine göre kullanma olasılıkları daha yüksektir, erkekler ise sol patilerini daha sık tercih etme eğilimindedir. Kedilerde pençe tercihini anlamak, kedi arkadaşınızın stresle nasıl başa çıktığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Queen’s Üniversitesi’nde yakın zamanda yapılan bir araştırma, kedilerde cinsiyet ve pençe tercihinin el ele gittiğini gösterdi. Çoğu kedinin baskın bir ön pençesi vardır, ancak bazıları çok yönlüdür. Kediler her iki pençeyi kullanarak birçok görevi yerine getirebilirken, baskın ön pençe genellikle zor görevler ve oyun davranışı için kullanılır.

İniş Şokunu Hafifletme

Kedi Patileri ile İlgili İlginç Bilgiler

Bir kedinin ayak yapısı son derece karmaşıktır. Ön pençede dört küçük ped bulunur. Kedilerin patilerinin ön ayaklarının arka tarafında da pedler bulunur. Bu pedler, yokuş aşağı yürürken çekiş kazanmalarına yani kendilerini frenlemeye ce düşmemelerine yardımcı olur. Bir kedinin patileri de insan bacaklarından daha fazla dolaşıma sahiptir. Bu, bir kedinin daha düşük sıcaklıklara ve zemindeki karı tolere etmesine izin verir. Bununla birlikte, soğuğa uzun süre maruz kalmak donmalara neden olabilir.

Pedler sadece çekiş sağlamak ve iniş şokunu hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda kedinin kemiklerini ve tendonlarını hasardan korur. Kediler bu patileri hareket etmek, ağaçlara tırmanmak ve yiyecek aramak için kullanırlar. Ayrıca onları iletişim ve diğer kedilerle etkileşim için kullanırlar.

Terleme Noktası

Kedi patileri, bir kedinin rahatlığının çok önemli bir parçasıdır. Vücut ısısı için iyi olan terlemesine yardımcı olurlar. Sıcak günlerde bir soğutma sistemi görevi görürler. Ayrıca stresli olduklarında patilerinin alt kısmında terlerler. Bu nedenle, kedinizin patilerini yakından takip etmeniz önemlidir.

Kedinizin patileri çok ısınırsa, üzerine bir buz küpü koyarak serin kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Nemli bir havlu da yardımcı olabilir. Kedinizin su kabındaki suyun çok ısınmaması için serin bir yerde saklayın.

Keşif Araçları

Kedi Patileri ile İlgili İlginç Bilgiler

Bir kedinin pençeleri, çevreyi keşfetmelerine yardımcı olan oldukça hassas alıcılara sahiptir. Aslında kediler çevrelerini keşfetmek ve araştırmak için hem ayaklarını hem de yüzlerini kullanırlar. Ancak ciltleri çok hassas olduğu için bölgeye dokunmaktan kaçınmak önemlidir. Bir kedinin patilerine yalnızca, kedinin size güvendiğinden ve acı çekmediğinden eminseniz dokunmalısınız. Bir kedinin patisine dokunmanın en iyi yolu, onu rahatken tutmaya çalışmaktır. Bu, kedinin teması sevgi ve şefkat olarak yorumlamasına yardımcı olacaktır.

İletişim

Kediler, pati yoluyla iletişim kurmak için bir sistem geliştirdiler. Hatta bazı kediler patileriyle işaret eder. Bu iletişim sistemi, kendi bölgelerini işaretlemek de dahil olmak üzere, birbirleriyle çeşitli şekillerde iletişim kurmalarını sağlar. Dişi kediler diğer kedilerle iletişim kurmak için sağ patilerini, erkekler ise sol patilerini kullanma eğilimindedir.

Tüy Desen ve Renkleri İle Uyumludur

Kedi patileri tipik olarak kedinin kürkünün ve bazen de burnunun rengiyle eşleşir. Örneğin, beyaz bir kedinin pati pedleri genellikle pembe iken, bir zencefil veya smokin kedinin pati pedleri kiremit rengi veya gri olabilir. Birden fazla tüy rengine sahip kedilerin de renkli patileri vardır.

Oldukça Esnektir

Kedilerin patileri inanılmaz derecede esnektir ve çeşitli aktiviteler yapmalarına izin verir. Tırmanmalarına yardımcı olmak için esneyebilir, içe dönebilir ve eğilebilirler. Ek olarak, keskin pençeleri ile dalları derinden kazarlar ve bu da onları mükemmel ağaç tırmanıcıları yapar. Bununla birlikte, kedilerin pençelerinin yok edilemez olmadığını belirtmek önemlidir.

Hassastır

Kedi patileri oldukça hassastır. Bu nedenle kedilerin patilerine özellikle alt kısımlarına dokunmamak gerekir. Bunu yaptığınızda sinirlenebilirler.  Çünkü pati pedlerinde çok fazla sinir ucu bulunur. Sinir uçları, avlarını tutmalarına ve ağaçlara tırmanmalarına yardımcı olur. Ne yazık ki esnek patileri ağaçlardan aşağı inmelerine yardımcı olmuyor ve çoğu zaman takılıp düşüyorlar.

Tımarlanmaya Yardımcı Olur

Kedi Patileri ile İlgili İlginç Bilgiler

Bir kedinin patilerinin en önemli işlevlerinden biri kendini temizlemektir. Kediler bunu yapmak için patilerini kullanır ve günlerinin %30 ila %50’sini tımar ederek geçirirler. Bu sadece onların temiz kokmalarını ve taze hissetmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda aşırı ısındıklarında soğumalarına da yardımcı olur.

Fazla Parmak Sayısı

Polidaktil dediğimiz fazladan parmağa sahip kediler aslında sık rastlanan bir durumdur. Özellikle Maine Coon cins kedilerde görülmektedir. Fazla parmaklar onlar için hem avantaj hem de dezavantaj sağlayabiliyor.

Pençe Sayı Farklılığı

Kedilerin ön patilerinde arka patilerinden daha fazla parmak bulunur. Ön patilerde beş parmak, arka patilerde ise dört parmak bulunur. Ön patilerde ayrıca, diğer ayak parmaklarının üzerine kaldırılmış, çiy pençesi adı verilen ekstra bir ayak parmağı olabilir. Bu, kedilerin zıplarken sabit kalmasına yardımcı olur.

Koku Bezleri

Kedi patilerinde ter bezleri bulunur. Ter bezlerinin kendilerine has kokuları vardır. Bu kokular kedilerin sevdikleri her şeyi işaretlemelerine destek verir. Mesela size masaj yapan bir kedi sizi işaretliyor, demektir. İşaretleme diğer canlılara pek çok masaj iletir. Bu nedenle farklı bir kedi sevdiğinizde kediniz size sinirlenebilir ya da yanınıza yaklaşmayabilir. Protesto nedeni bellidir.

Kedilerin patilerinde tonlarca sinir ucu ve kan damarı bulunur. Pedleri herhangi bir yaralanma belirtisine karşı kontrol etmek ve gerekirse kedinize soğuk su ile muamele etmek önemlidir. Ciddi durumlarda, tedavi için onu veterinere götürmelisiniz. Bununla birlikte, kedilerin patileri de iltihaplanabilir, bu yüzden onları her zaman temiz tutmalısınız.

Kedi Patileri ile İlgili İlginç Bilgiler yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedi-patileri-ile-ilgili-ilginc-bilgiler/feed/ 0
Kedinizi Koltuk, Halı vs. Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak Tutarsınız? https://blog.petibom.com/kedilerin-mobilya-tirmalamasi/ https://blog.petibom.com/kedilerin-mobilya-tirmalamasi/#comments Tue, 31 Aug 2021 01:55:17 +0000 https://blog.petibom.com/?p=4854 Kedinizin evdeki mobilyaları ya da herhangi bir eşyayı tırmalaması sizler için her ne kadar kabul edilmesi zor bir davranış olsa da, kediler için büyük bir eğlence kaynağı olabilir. Onlar açısından patilerini iyi durumda tutmak, tırmaladığı nesne üzerinde hem görsel hem de koku işaretleri bırakmak ya da diğer evcil hayvanlara bölge sınırlarını göstermek için harika bir […]

Kedinizi Koltuk, Halı vs. Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak Tutarsınız? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kedinizin evdeki mobilyaları ya da herhangi bir eşyayı tırmalaması sizler için her ne kadar kabul edilmesi zor bir davranış olsa da, kediler için büyük bir eğlence kaynağı olabilir. Onlar açısından patilerini iyi durumda tutmak, tırmaladığı nesne üzerinde hem görsel hem de koku işaretleri bırakmak ya da diğer evcil hayvanlara bölge sınırlarını göstermek için harika bir davranıştır. Bunun yanı sıra kaşıma, omuz, bacak ve patilerini açma-germe gibi hareketler doğaları içerisinde varolan bir davranış şeklidir. Hal böyleyken, eşyalarınızı korumak biraz ustalık gerektirse de üstesinden gelebilirsiniz.

1. Yötem 

Tırmalama Davranışlarını Anla ve Yönlendir

Kedinizin kaşınması size karşı yapılan bir davranış şekli değildir. Kaşınırlar çünkü, kedinizin patisinden bacaklarına, omuzlarından sırtına kadar olan kaslar için bir tür egzersizdir. Buna ek olarak kaşıma, kedinizin pençelerini keskinleştirirken dış kısmının temizlenmesi içinde iyi bir yöntemdir. Bir kedi patisindeki koku bezleri, tırmaladığı bölgeyi işaretleyerek, insanların ayırt edemediği ancak diğer kedi ve evcil hayvanlar için bir mesaj verme niteliğindedir. Bu sebeplerden ötürü kedinizin tırmalama davranışını anlamaya çalışın!

Sabırlı ve Anlayışlı Olun

Kediniz ile aranızda paylaştığınız bağ ile onu umursadığınızı belli ediyorsanız, o da sizi anlayacak ve mutlaka aynı karşılıkla geri dönecektir. Desteklendiklerini ve övüldüklerini bilmeleri karşılığında, sizleri memnun etmek adına yapabilecekleri her şeyi yapacaklardır. Kedinize bunu devamlı hissettirseniz, zaman içerisinde mobilyalarınızı tırmalamayı bırakacaklar ve başka bir seçeneğe yöneleceklerdir.

Kediniz İçin Tırmalama Direği (Tahtası) Satın Alın

tırmalama direğini tırmalayan kedi

Tırmalama problemi için başvurabileceğiniz en iyi yöntem kuşkusuz, bir tırmalama kartonu, tırmalama duvarı , tırmalama tahtası ,tırmalama duvarı, tırmalama paspası, tırmalama kedi evleri, tırmalama kartonu, veya tırmalama evi & tırmalama ağacı satın almaktır. Fakat kedinizin bu tırmalama aparatını kullanmaya başlayıp alışması biraz zaman alabilir. Satın alırken dikkat etmeniz gereken birtakım unsurlar olacaktır. Arka ayakları üzerinde durduğunda en az kedinizin boyu kadar uzun olması gibi. Buna ek olarak sağlamlığı ve kediniz güç uyguladığında sallanmaması da önemli bir diğer ayrıntıdır. Direğin fazla uzun ve ağır olmaması gerekir. Zira kedinizin üzerinde düşme riski var.

Tırmalama tahtası, direkler ile kıyasla daha farklı boyut ve kbirkaç türünü deneyebilirsiniz. Evde birkaç noktada olması çok daha iyi olabilir. Bazı kediler halı gibi yatay yüzeyleri tırmalamayı sevdikleri için tahta kullanımı daha avantajlı olacaktır. Üstelik karton, sisal ve halı olmak üzere pek çok alternatifi de mevcut. Hangisini alırsanız alın, kabarık olmamasına özen gösterin. Doğal tırmalama elementi olan ağaç kabuğu malzemesi, kedinizin kullanımı için harika bir üründür. Ne kadar çok çizebilirlerse o kadar çok sizin eşyalarınızdan uzak dururlar.

Kazıma Direklerini Stratejik Noktalara Yerleştirin

Kedinizin mobilyalarınızı tırmaladığı noktaları tespit edin ve kedinize aldığınız tırmalama direğini odanın belirgin bir noktasında, kedinizin tırlamadığı mobilyanın yanına koyduğunuzdan emin olun. Eğer yeni bir kedi sahiplendiyseniz, direği yeni kedinizin ulaşabileceği bir noktaya yerleştirin. Aksi takdirde kediniz birden fazla alanı işaretlemek için tırmalıyorsa, bu durum her biri için fırsat olacaktır. Bilhassa eviniz birkaç kattan meydana geliyorsa, her kata bir tırlama direği bu sorunun önüne kolaylıkla geçecektir.

Eğer kedinizin sizin sürekli kullandığınız sandalyeyi tırmalıyor ise, yanına bir tırmalama direği koyabilirsiniz. Aynı zamanda kendinize ait birkaç çamaşırı bir müddet tırmalama direğinin tepesine koyabilirsiniz. Böylelikle kediniz bunu sizin sürekli kullandığınız sandalyeniz ile ilişkilendirebilir. Ancak belirtmem gerekiyor ki, bu yöntem kedinin evdeki bir kişiye fazla bağlı olduğu zaman işe yarar. Tırmalama direğini en sevdiği kanepe ya da sandalyeye yakın yerleştirmek, onu çok daha çekici kılacaktır.

Kedinizin Tırmalama Direğini Kullanması İçin Teşvik Edin

Yavru kedi veya yetişkin kedinizi tırmalama direği kullandırmak için eğitin! Kedinizin önüne geçin ve nazik bir şekilde onu yeni tırmalama direğini tırmalamasıya teşvik edin. Ona kibarca okşayarak bu davranışta bulunması için bekleyin. Eğer daha da ilgisini çekmek istiyorsanızi direğe kedi nanesi ya da kedi nanesi yağı sürün. Kediniz direği kullandığı zaman, onu övün ve okşayın.

Bazı kişiler, kedilerin ön patilerini diereğe yerleştirip patilerini aşağı yukarı olacak şekilde hareket ettirip cesaretlendirmek isterler. Fakat unutmayın ki, pek çok kedi bir davranışı yapmaya zorlanmaktan nefret eder. Bu sebeple olumsuz bir cevap ile karşılaşmanız oldukça yüksek ihtimaldir. Başka bir seçenekte, tırmalama direğinin üzerine bir oyuncak koyup dikkatini çekmektir. Bu oyun esnasında direği tırmalayacağı için bir sevinç yaşayabilir.

Tırmalama Direğinin Konumunu ve Türünü Ayarlayın

Eğer kedinizin dikkatini çekmiyorsa, direğin yerini değiştirebilirsiniz. Kediniz illa beğenecek diye bir kesinlik söz konusu olmadığından, onun beğeneceği şekle dönüştürebilirsiniz. Kediniz sinirliyken tırmalama direğini kullanmaktan hoşlanmıyorsa, sizde direği yana yatırmayı deneyebilirsiniz. Kedinizin alışma evresinde, direği daha az riskli olarak görecektir. Kedi farklı yüzeyleri tırmalamaktan hoşlanır. Sisal ipi, halı, karton ya da perde kumaşı gibi pek çok metaryel olabilir. Eğer yüzey değişikliği yapacaksanız, onlar ile alışma evresinde çalışırsanız başarılı olabilirsiniz.

2. Yöntem

Tırmalama Davranışlarını Durdurma

Bu tür kötü davranışlara engel olmak için ses tonunuzdan yararlanın. Kesin bir dilla hayır diyebilmeniz, kedinizin mobilyayı tırmalamaya gittiği zaman, ilgisini kaybetmesi için yarar sağlar. Bir kedi tırmalamamayı yalnızca siz yanınızdayken öğrenebilir. Siz ortamda bulunmadığınız zamanlarda aynı davranışa devam edebilir. Sebebi ise cezayı doğrudan sizinle ilişkilendirebilrler. Bir diğer yöntemde, çakıl ya da bozuk parayı kedinize gelmecek şekilde onun bulunduğu noktaya atmaktır.

Onları korkutmak için yapılan bu davranışta, para veya çakıl taşlarının sizden geldiğini görmemesi önemlidir. Yani bu durumun tırmalama dolayısıyla oluştuğunu zannedebilir böylelikle siz yokkende bu davranışı sergilemez ve sizin direkt olarak ceza ile bağdaştırmazlar. Akabinde onları alarak tırmanma direğinin yanına koyun. Kedinize sadece doğası gereği gerçekleştirdiği bu davranıştan ötürü kızmayın! Tırmalama direğinin yanında da asla azarlamayın. Daha sevecen olmanız, onu mutlu ve hoş olan her şey ile bağdaştırmaları kolay olur.

Kedinizin Bu Davranışını Durdurmak İçin Su Kullanın

kediye su fışkırtma

Bir şişe sprey su kullanarak kediniz her mobilyanın yanına gittiğinde fışkırtabilirsiniz. Bu hareketiniz kedinize herhangi bir zarar vermek ve kedinizin su ile mobilyayı ilişkilendirmesine olanacak sağlar. Ancak bu olayın sizin olduğunuz zaman gerçekleşeceğini bildiklerinden, siz yokken tırmalayabilirler. Kedinizin kesin bir şekilde cayması için portakal yağı, okaliptüs yağı ya da herhangi bir narenciyeden yararlanabilirsiniz. Kedilerin en nefret ettiği kokular olduğu için az miktarda karıştırarak eşyalarınız üzerine nemli bir bezle sürün. Yağ ve su kısa süre içerisinde birbirinden ayrışacağı için her kullanımdan önce çalkalamayı unutmayın.

Kedinizin Dikkatini Çekin

Bazı zamanlar kedinizin tırmalamasını engellemek için fiziki bir müdahalede bulunmaniz gerekebilir. Onları tırmaldıkları yerden alıp çıkartın ve oyalanabilecekleri başka şeyler verin. Tırmalamaktan daha çok hoşlandığı ne varsa ona sunabilirsiniz. Belki bir oyun verebilir ya da onu bir süre sevebilirsiniz.

3. Yöntem

Kedinizin Tırmalamak İstediği Eşyalara Erişimini Sınırlayın

Tırmaladıkları mobilyaların üzerini örtün. Çift taraflı bantlar yardımıyla kaplayabileceğiniz mobilyaları, yapışkanlık hissiyatını sevmeyen kediniz bir daha patisini süremeyecektir. Halı gibi eşyalar için ise yapışkan tarafı yukarı gelecek şekilde bırakabileceğiniz gibi perde gibi ürünler içinde bu tarz eşyalarda uygulayabileceğiniz tıbbi yapışkan şeritleri olan üründen satın alabilirsiniz. Eğer işe veya evden uzak bir noktaya gidiyorsanız eşyalarınızı plastik örtüler ile kaplayabilirsiniz. Gerek kokusu gerekse hissi yüzünden kedileriniz buna yaklaşmayacaktır. Aynı zamanda balonlu naylondan alırsanız, kediniz güç uyguladıkça patlayan balonlar sayesinde korkacaktır. Yeni mobilya satın alacaksanız, sıkı dokunmuş bir şönil veya mikrofiber kumaş tercih edin. Kediniz bu tür kumaşlara pençelerini geçiremezler.

Hareket Dedektörü Kullanın

Kedinizin bu davranışını engellemek ve sizinle bağdaştırmasını önlemek için sprey veya ultrasonik sese duyarlı hareket dedektöründan faydalanabilirsiniz. Zira kediniz sizlerden korkar ve tırmalama davranışını gizli şekilde devam ettirmesine sebep olursunuz.

Özel Mobilyalarınızın Bulunduğu Odaların Kapılarını Kapatın

Eğer sizin için önem arz eden bir eşya ya da monilya varsa, kedinizin giremediği bir yerde tutmayı düşünün. Evde yaşayan herkesi bu odaya kedinizin giremeyeceği konusunda uyardığınızdan emin olun. Bu oda veya odaların kapısını her daim kapalı tutun. Bu şekilde kediniz önemli ve daha az önemli olan mobilyalar arasında farkı anlamalarını beklemek yerine aile üyelerinin dikkatli davranmasını sağlayın. Kediniz gözden kaçmış ve içeri girmişse, onu hemen dışarı çıkartarak, snır dışı edildiği konusundaki algıyı anlamasını sağlayın.

4. Yöntem

Kedinizin Tırmalama Yeteneğini Sınırlayın

Tırmalamanın en büyük kaynağı uzayan tırnaklarını keskinleştirmek ve kısaltmaktır. Bu nedenle kedinizin tırnaklarını düzgün şekilde kesin ve kısa tutmaya özen gösterin. Eğer nası yapacağınıza dair bir fikriniz yoksa, kedinizi incitmemek için daha önce konuyla ilgili yazmış olduğumuz makalemize göz atabilirsiniz; Kedilerde pati bakımı ipuçları.

Kedinizin Tırnaklarını Plastik Kapaklar Kullanarak Kapatın

Kedilerin tırnaklarına takılan yumuşak kapaklar sayesinde herhangi bir yüzeye zarar vermemesini sağlayabilirsiniz. Bunları satın alarak kendiniz yapıştırabilir veya veterinerinize götürerek yaptırabilirsiniz. Bu koruyucu kapaklar 3 ila 6 hafta içerisinde kendiliğinden düşecği için tekrardan yapılması gerekecektir.

Kedinizin Dışarıda Zaman Geçirmesine İzin Verin

Eğer kediniz hali hazırda dışarı girip çıkabilecek bir pozisyondaysa, büyük bir ihtimalle kendine tırmalayabileceği bir ağaç bulmuş demektir. Bulamamışlar ise de, siz teşvik edin. Ağaca zarar vermiyorsa, onu tırmalaması kadar doğal bir davranış olamaz. Böylelikle mobilyalalara daha az ilgi duyarlar. Kedinize uygun zamanlarda dışarıda zaman geçirmeleri için olanak tanıyın.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi yöntem, kedilerin mobilyaları çizmesini engeller?

Bir sprey satyın alarak kedinizin mobilyalarınızı tırmalamasını engelleyebilirsiniz. Fakat, sirke, esansiyel narenciye yağları, sarımsak ve nane gibi malzemeleri kullanarak evde kendiniz de bir sprey yapabilirsiniz.

Hangi kokular kedileri mobilyaları tırmalamaktan caydırır?

Bir suya 10 damla limon veya portakal kokulu uçucu yağ koyun. Kedilerin en sevmediği narenciye kokuları sayesinde uzak durmasını istediğiniz eşyalarınıza yaklaşmazlar. Eğer kbu kokular işe yaramazsa tarçın, lavanta veya okaliptüs yağılarını deneyin.

Kedilerin sirke ile mobilyaları çizmesini nasıl önlersiniz?

Elma sirkesi spreyi ile elma sirkesini kullanmayı deneyin. Bir miktar sirkeyi su ile karıştırarak kedinizin uzak durması gereken noktalara püskürtün.

Bir kediyi mobilyaları çizmemesi için eğitebilir misin?

Kedinizin tırmalamasını tamamen yok etmek yerine, doğru yeri tırmalamasını öğretin. Ona katon, halı, ahşap, sisal ve döşemeden yapılmış olan tırmalama direkleri alın.

Kedinin tırmalamasını önlemek için halıya ne püskürtebilirim?

Kedinizin tırmalamayı sevdiği bölgeye, sprey sıkın. Bu sprey, kokusuz, ilaçsız ve kedinizin duygusallığını desteklemek için doğal sakinleştiricilerini taklit etmektedir.

Lavanta kedileri mobilyalardan uzak tutar mı?

Kediler lavanta kokusundan nefret ederler. Bu güçlü kokudan kaçınmak için mobilyalarınızdan uza duracaklardır. Esansiyel yağı eşit ölçüde su ile karıştırarak, istediğiniz bölgeye püskürtün.

Alüminyum folyo kedileri mobilyalardan uzak tutar mı?

Hem gürültülü hem de rahatsız edici hissi sebebi ile kedinizi uzak tutmaya yardımcı olur. Tezgah ya da herhangi bir yüzeye folyo şeritleri bantlamanız yeterli bir çözüm olacaktır.

Kedi tırmalamayı durdurmak için deri koltuğa ne sürülür?

Kokusunun yanı sıra deri koltuğunuzun çizilmemesi için doğal bir kovucu görevi olarak sire kullanılabilir. En iyi sonucu beyaz sirke verir. Fakat fazla güçlü kokmaması ve mobilyaya zarar vermemesi için su ile karıştırmak önemlidir.

Bir kedi ne tür bir halı çizmez?

Kediler bir derinliğin içerisinde gömülmekten hoşlanmadıkları için yün halı kullanmak iyi bir çözümdür.

Bir kedi mobilyalarıma zarar verir mi?

Kediler eşya ve nesneleri bile isteye zarar vermek için değil doğaları gereği tırmalama davranışını gerçekleştirmek için çizerler.

Kedilerin tırnaklarını kesmek mobilyaları korur mu?

Kediler uzun olan tırnaklarını keskinleştirmek ve hatta kısaltmak için tırmalama gereksinimi duyarlar. Eğer siz düzenli olarak kedinizin tırnaklarını kısaltırsanız, mobilyalarınızı nispeten korunaklı hale getirebilirsiniz.

Kediler ne tür halı tırmalamayı sever?

Kediler en çok polyesyer, naylon, friz halıları tırmalamayı sever. Bu metaryele sahip halılar diğerlerine kıyasla daha uzun süre dayanırlar.

Kediler deri mobilyalara ilgi duyuyor mu?

Kediler deriye ilgi duydukları için mobilyalarını örtmeniz faydali bit yöntem olacaktır. Heyecan veren, eğlenceli bu aktivite yüzünden patilerini diriye batırabilirler. Aynı zamanda deri kedilerin ilgisini çeken güçlü bir kokuya da sahiptir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Kedinizi Koltuk, Halı vs. Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak Tutarsınız? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedilerin-mobilya-tirmalamasi/feed/ 1
Kedilerin halıları tırmalaması: Nedenleri ve çözüm önerileri https://blog.petibom.com/kediler-halilari-neden-tirmalar-nedenleri-cozum-onerileri/ https://blog.petibom.com/kediler-halilari-neden-tirmalar-nedenleri-cozum-onerileri/#respond Thu, 06 May 2021 08:00:51 +0000 https://blog.petibom.com/?p=1203 Kedilerde Tırmalama Davranışı Kediler için tırmalama eylemi doğal bir davranıştır. Sevimli dostlarımız bazen bu tırmalama işini biraz abartarak ev eşyalarını, perdeleri özellikle de halıları tırmalama eğilimi gösterirler. Bu olaydan bazı kedi sahipleri rahatsız oluyor ve kedilerini sahiplendirmeyi düşünebiliyorlar. Böyle bir olayı düşünmek yerine, kendinizi bu durumdan nasıl uzaklaştırabileceğinizi düşünmelisiniz. Unutmamalısınız ki kedileriniz bu olayı içgüdüsel […]

Kedilerin halıları tırmalaması: Nedenleri ve çözüm önerileri yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kedilerde Tırmalama Davranışı

Kediler için tırmalama eylemi doğal bir davranıştır. Sevimli dostlarımız bazen bu tırmalama işini biraz abartarak ev eşyalarını, perdeleri özellikle de halıları tırmalama eğilimi gösterirler. Bu olaydan bazı kedi sahipleri rahatsız oluyor ve kedilerini sahiplendirmeyi düşünebiliyorlar. Böyle bir olayı düşünmek yerine, kendinizi bu durumdan nasıl uzaklaştırabileceğinizi düşünmelisiniz. Unutmamalısınız ki kedileriniz bu olayı içgüdüsel olarak gerçekleştirmektedirler. Bu olayı inadına yaptıklarını düşünmemelisiniz.

Sizin yapmanız gereken konu, kendiniz tırmalama davranışında bulunduğu zaman, onu başka bir hedefe yönlendirerek halılarınızdan ve diğer ev tekstili eşyalarınızdan uzak tutmanızdır. Bu tırmalama davranışı sizlere yanlış gelebilir ama kediler için, nasıl idrar püskürtmek doğal bir davranışsa bu durum da aynı şekilde doğal bir reaksiyonun sonucudur. Bu noktada sizden beklenen, tırmalama durumlarına karşı kedilerinize gerekli eğitimi vererek, bu durumun yanlış olduğunu anlamasını sağlamaktır. Neyse ki, kedilerinizi halılarınızı tırmalamaktan alıkoymanın bazı yolları da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kediler genellikle bu tırmalama işlemini, tırnaklarını sivriltmek ve törpülemek için yaparlar. Bu durum, kedilerde içgüdüsel olarak ortaya çıkmaktadır. Evcil dostunuzun bu ihtiyacını başka bir hedefle karşılamanız, onu halılarınızdan uzak tutmaya yetebilir. Kediniz için alacağınız bir kedi tırmalama tahtası, onun bu ihtiyacını gidermeye yardımcı olacaktır. Bazı kediler tırmalama tahtasına hemen alışmayarak, halılarınızı ve mobilyalarınızı tırmalamaya devam edebilirler. Bu durumu lehine çevirebilirsiniz. Tırmalama tahtasında, tahta üzerine takılan oyuncaklar ve tahtanın kedinin tırmalayabileceği kadar uzun olması, onun dikkatini çekecek ve tahtayı kullanmaya başlayacaktır. Kedileriniz için bu konuda sabırlı olmalısınız. Hatta kedinizle beraber tırmalama tahtasında oynamanız, onun tahtaya alışmasını daha kolay kılacaktır. Tırmalama tahtasını konumlandırdığınız alanlar çok önemlidir. Tahtayı içerlerde bir odaya veya kenarda bir noktaya koymanız, kedinizin ilgisini hiç çekmeyecektir. Bunun yerine tırmalama tahtasını salonun orta bölümüne, sehpa altına yani göz önünde bir yere koymanız halinde, kedinizin dikkatini bu noktaya odaklamış olursunuz.
  • Son zamanların trend olan ürünü ise kedi tırmalama halısıdır. Bu halıyı satın alabileceğiniz gibi, evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Hasırdan, halattan çok kolay bir şekilde, kedileriniz için tırmalama halısı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda kedileriniz için oluşturacağınız tırmalama paneli, bu konuda oldukça işe yaramaktadır. Kolilerle ve halat yardımıyla sizler de, sevimli dostlarınız için, evinizin bir köşesinde duracak bir tırmalama paneli oluşturabilirsiniz.
  • Alacağınız başka bir önlem ise, kedinizin tırmaladığı alanı kapatmanızdır. Halılarınızın üstünü, halı örtüsü ile kapatmanız halinde, halılarınızı kedilerinizden korumuş olursunuz.
  • Kedilerinizin sevmediği kokuları bu alanlara uygulamanız da caydırıcı olabilir. Kedi kovucu spreyleri kullanarak, kedilerinizin bu davranışı yapmaması gerektiğini onlara anlatabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda stres ve kaygı kedilerinizin fazla kaşınmasına ve daha fazla halı tırmalamasına neden olmaktadır. Kediniz üzerindeki stresi azaltmayı başarabileceğiniz gibi, bu hareketten uzaklaşmasını da sağlayabilirsiniz. Kedinizle daha fazla vakit geçirmek, onunla oyunlar oynamak, ona daha fazla zaman ayırmak, dikkatini tamamen sizin üzerinize çekecektir. Bu sayede halılarınızdan uzak durmasına imkân sağlayabilirsiniz.

Halı Tırmalayan Kedi

Kedilerin Halıları Tırmalama Nedenleri

Kediler doğaları gereği kaşınma, tırmalama ve benzeri birçok eylemi gösterirler. Bazen kedinin doğasından gelen tırmalama eylemi, bazen de içgüdüsel olarak gelişir. Tırmalamak sizler için can sıkıcı bir hal alsa da, bu durum kedilerinizin mental ve fiziksel sağlığı açısından çok önemli bir yer tuttuğunu unutmamalısınız. Ayrıca tırmalama eylemi, sevimli dostunuzun ayaklarını açması ve esnemesi için de gereklidir. Kediler tırmalama eylemi sayesinde üzerlerinde bulunan yüksek enerji ve kaslarında oluşan gerginliği atarlar.

Tırmalamak kediler için bir iletişim şeklidir. Onlar için bu davranış bir yer işaretlemedir. Tırmaladıkları alanlara bıraktıkları tırnak parçaları ve kokuları sayesinde, kendi türüyle iletişime geçmektedirler. Aslında doğada bu eylemi ağaçlar üzerinde gösteren kediler, evlerde hapsolduklarında bu durumu halılarda ve diğer mobilyalarda göstermeyi tercih ederler.

Tırmalama eylemini, kedileriniz sadece fiziksel nedenlerden yapmazlar, duygusal nedenler de bu davranışlara neden olabilmektedir. Bazen kediler o kadar mutlu olurlar ki bunu halıları tırmalayarak gösterirler. Örneğin, işten eve geldiğinizde, sizi gördüğüne çok sevinen ve heyecanlanan kediniz, bu eylemi gerçekleştirme eğiliminde olacaktır. Bazen de stresli ve mutsuz olduklarında, tırmalama eğiliminde olurlar. Eve yeni gelen bir kedi, ona olan ilginin azalması veya depresyon belirtisi gibi nedenlerden dolayı da bu davranış sergiliyor olabilir. Bu nedenle ve daha bilmediğiniz başka nedenler kedilerde tırmalama eylemini tetiklemektedir. Sizin yapmanız gereken ise, kedinizin duygularını anlamaktır. Bu davranışın altında yatan nedenler hakkında bilgi toplamalısınız. Bu sayede olayın nedenini anlar ve daha kolay çözümler üretebilirsiniz.

Kedilerinizin Tırmalama Davranışını Azaltacak Alternatif Yöntemler

Kedileriniz için bir şeyler yapmak istiyorsanız, onların rahat bir şekilde, kendi doğal ortamındaymış gibi hissetmelerine yarayacak ipuçları aramaya başlamalısınız. Kediler yeme-içme ve uyuma dışında avlanma, tırmalama ve kaşınma gibi doğal eylemler de gerçekleştirebilir. Bu eylemleri yapabilmek için, sağlıklı ve güçlü tırnaklara ihtiyaç duyarlar. Siz de onlara bu isteğini verebilirsiniz. Petshop mağazalarımızdan aldığınız tırmalama alternatiflerini çok fazla para ödemeden, kendi emeğinizle, evde sevimli dostlarınız için yapabilirsiniz. Nasıl yapabileceğinizi ve yaparken neler kullanacağınızı yazımızın devamında anlatmaya çalışacağız. Aşağıdaki ürünler ile kediniz için tırmalama alanları oluşturabilirsiniz.

Kedi Tırmalama Tahtası

Kedi Tırmalama Tahtası

Tırmalama tahtasına başlamadan önce, hangi boyutlarda bir tırmalama tahtası yapacağınıza karar vermelisiniz. Bunu yaparken kedinizin ihtiyaçlarını göz ardı etmemeli ve rahatça kullanabilmesi için gerekli olanı yapmalısınız. Örneğin, yetişkin bir kedi için tırmalama tahtası ölçüleri, 71 cm uzunluk, 45 cm kadar geniş bir tabana sahip olmalıdır. Tırmalama tahtasının boyunu, kedinizin boyuna göre ayarlamalısınız. Kullandığınız tahtaların zımparalanmış olması çok önemlidir. Eğer zımparalama işlemi yapılmamışsa, kıymıklara karşı sizin zımparalama işlemi yapmanız gerekecektir. Yine kullanacağınız tahtanın kuru olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü tahtaya saracağız halat ne kadar sık olsa bile, tahtanın yaş olması,  kuruduğunda halatın gevşemesine neden olabilir. Zımpara yapılmış olan tahtaya halatı iyice sarmalısınız. Halatı sarmada önce ellerinizin hasar görmemesi için ve halatı yeteri kadar sıkı sarabilmeniz için, koruyucu bir eldiven kullanmalısınız. Halatı sararken dikkat etmeniz gereken ise arada hiçbir boşluk kalmamasıdır. Halatı sardınız ve en alta ulaştığınızda bir zımpara tabancası ile halatınızı sabitleyebilirsiniz ya da halatı bittiği yerden bağlayabilir veya yapıştırabilirsiniz.  Kullandığınız halatın türü önemlidir. Örneğin, sisal, jüt veya naylon halat kullanılabilir. Bu konuya da dikkat çekmenizi öneririz.

Tırmalama tahtası zeminini ise, peluş bir halı ya da pofuduk bir paspas ile kaplayabilirsiniz. Kullanacağınız malzemeye karar verdikten sonra, malzemeyi tabana uygun olarak kesmelisiniz. Kestikten sonra parçayı yapıştırıcı veya zımba tabancası yardımı ile sabitleyebilirsiniz. Kaplayacağınız alanın pürüzsüz olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca kullandığınız materyallerin doğal olmasına ve toksik maddeler içermeyen malzemeler olmasına dikkat etmelisiniz. En son yapacağınız işlem, tahta ve zemini birbiriyle birleştirerek, tırmalama tahtasını tamamlamanızdır. Çekiç yardımıyla tahtayı tabana birleştirebilirsiniz. Tırmalama tahtasını kediniz için daha cazip hale getirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tabana kedi nanesi serpmek ve tahtayı oyuncaklarla zenginleştirmektir.

Kedi Tırmalama Duvarı

Öncelikle bu duvarı yaparken ihtiyacınız olacak malzemeler arasında tencere kapağı, hasır ip, streç film rulosu ve sıcak silikon yer almaktadır. Bu malzemeleri hazırladığınızda duvarı yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak zeminin daha sağlam ve dik olması için eski bir tencere kapağını zemine yerleştirmelisiniz. Bu sayede oluşturduğunuz duvarın devrilme riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Ardından streç film rulosunu, silikon tabancası yardımı ile zemine sabitlemelisiniz. Ruloyu hasır iple sıkıca sarmalısınız. Hasır ipin sarma işlemi bittiğinde, ucunu sabitleyerek kesmelisiniz. Yaptığınız duvarı renkli oyuncaklar, ışıklı aksesuarlarla zenginleştirerek, kedinizin dikkatini o noktaya odaklayabilirsiniz.

Kedi Paspası

Kedi Paspası Yapımı

Son olarak kullanmadığınız eski tırtıklı yapıda olan kumaşlarınızı, kedi paspası olarak kullanabilirsiniz. Bu kumaşları altına koyacağınız sert bir tabanla kaplayarak kedinize uygun bir paspas kolayca oluşturabilirsiniz.

Kedilerin Evlerde Tırmalamaktan Kaçındığı Kumaş Türleri

Evinizde bulunan eşyalarınızın kediler tarafından tırmalamasını istemiyorsanız, doğru kumaş tercihleri yapmanız gerekmektedir. Bu tercihleri mobilyalarınızda, perdelerinizde ve benzeri ev eşyalarınızda kullanarak, tırmalama davranışını minimum düzeye çekebilmeniz mümkündür. Peki, kediler hangi kumaşı tırmalamaz? İşte minik dostlarınızla birlikte rahat bir yaşam sürmenizi sağlayacak birkaç kumaş önerileri;

Kadife

Bu kumaş türü kedilerde tırmalama davranışının önlenmesinde ilk sırada yer almaktadır. Özellikle sık dokulu kadife kumaşları, kediler tırnaklarını geçirirken zorlandıkları için tercih etmezler. Bu kumaş türü kedilerinizin evde eşyalarınızı tırmalamaması için en ideal alternatiftir. Özellikle kadife kumaşı koltuklarınızda tercih edebilirsiniz.

Süet

Derilerin işlenerek ortaya çıkardığı süetleri, kediler tırmalamakta zorlanmaktadır. Süetler, kedi tırmalamalarına oldukça dayanıklıdır. Bu kumaş türünü evinizde sorunun giderilmesi adına rahatlıkla kullanabileceğinizi bilmelisiniz.

Mikrofiber

Bu kumaşın dayanıklı olması, leke tutmaması ve kolay temizlenmesi tercih sebebidir. Ancak bir diğer faydası ise kedilerin, bu kumaşı tırmalamak istememesidir. Ayrıca kolay temizleme özelliği ile kedileri ile ortak bir yaşam süren bireylerin, kullanması gereken en uygun kumaş olduğu bilinmektedir.

Kedi Tırmalama Tahtasının Eviniz İçin Önemi

Kedi tırmalama tahtaları, evinizde kedilerin, eşyalarınızı tırmalamasına engel olmak için kullanabileceğiniz alternatif bir eşyadır. Evinizde halıların tırmalamasından ve bunun sonucu olarak ipliklerinin etrafa saçılıp, kötü bir görüntü oluşturmasından şikâyetçiyseniz veya koltuk kenarları ve perdelerinizin tırmalamasından şikâyetçiyseniz, bu tırmalama tahtası sizler için ideal bir tercih olacaktır. Peki, bu tırmalama tahtasının eviniz için önemi nedir?

  • Kediniz bu eşyaya alıştığı takdirde, tırmalama ihtiyacını sadece bununla karşılayacaktır. Yani evinizdeki bütün eşyalardan kedinizin uzak tutulması sağlanır.
  • Tırmalama tahtası sayesinde evlerdeki eşyalarınız tırmalanmamış ve çizilmemiş olarak yeni ve temiz kalabilir.
  • Bu eşya, kedilerin kas gelişimine katkı sağlar.
  • Stres ve kaygı yaşayan kedilerinizin, tırmanma tahtası sayesinde bu sorunu ortadan kalkabilmektedir.
  • Tırmalama tahtalarını kedileriniz için bir egzersiz aracı olarak evlerinizde kullanabilirsiniz.

Kedi Tırmalama Tahtası

Peki, kedilerinizi bu tırmalama tahtalarına nasıl alıştırabilirsiniz?

Öncelikle kediniz için en uygun tırmalama tahtasını seçmeniz gerekmektedir. Ardından tırmalama tahtasına alıştırmak için aşağıdaki yolları sırasıyla uygulamanız buna bir çözüm olacaktır.

  • Kedi otu sayesinde birçok kedinin dikkatini kolaylıkla tırmalama tahtasına çekebilirsiniz. Kedilerin, kedi otunun kokusuna adeta hayran kaldığını hatırlatmak isteriz. Eğer evinizde tırmalama sorununa çözüm üretmek için bir tırmalama tahtası satın aldıysanız ve kedinizin bu tahtaya ilgi göstermesini istiyorsanız, tırmalama tahtası üzerine kedi otları koyabilir veya bu kokuyu sprey şeklinde sıkabilirsiniz. Kediniz bu kokuya karşı duyarsız kalmayacaktır. Tırmalama tahtasını çok sevecek ve vaktini bu tahta üzerinde geçirmeye başlayacaktır. Bu işlemi birkaç kere tekrarladıktan sonra kolaylıkla kediniz bu tahtaya alışmış olacaktır.
  • Kediler için oyunlar oldukça önemlidir. Özellikle sizinle beraber oynadığı oyunları, kediler çok sevmektedir. Bu durumdan aşırı keyif alırlar. Tırmalama tahtasının yanındaki kedinizle oyunlar oynamaya özen göstermelisiniz. Böylelikle kolay bir şekilde alışmasını sağlayabilirsiniz. Peki, nasıl oyunlar oynamalısınız? Tırmalama tahtaları üzerinde bir ip yardımı ile kedinizle eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Bu ipe ulaşmak için, tırmalama tahtasını kullanması gerekecektir. Böylelikle alışma süreci daha kolay olabilir. Ayrıca tırmalama tahtasına kedinin en sevdiği oyuncakları da yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde kedinizin tırmalama tahtası ile olumlu ilişkiler kurmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedilerinize doğru davranışları aşılamanın en etkili yolu ödül mamalarıdır. Kedinizle birlikte tırmalama tahtalarının yanında vakit geçirdiğiniz sırada onlara sağlıklı ödül mamaları vererek, kedinizin orada kalmasını sağlayabilirsiniz. Ardından kedi tahtalarına ödül mamaları yerleştirerek, kedinizin alışmasına olanak sağlayabilirsiniz.
  • Evinizde birden fazla kedi varsa, o sayı kadar tırmalama tahtası almanız gerekmektedir. Kediler için kokular önemlidir ve tırmalama tahtalarında farklı kokuların oluşu, bu eşyayı kullanmamalarına neden olabilir. Bu yüzden her kedinin, kendine özel tahtası olmalıdır. Gün geçtikçe birbirlerine alışabilir ve birbirlerinin kedi tahtalarını kullanmaya başlayabilirler.
  • Eğer bir tahta değil de bir tırmalama direği tercihinizse, öncelikle yan çevirip kedinizin alışmasını sağlayın. Kediniz, ilk başlarda bu direğe tırmanmaya isteksiz olabilir ancak yan çevirdiğinizde daha çok ilgisini çekebilirsiniz. Alışma sürecinin bitmesi ile bu direği dik olarak kullanabilirsiniz.
  • Kedileriniz için doğru tırmalama tahtaları seçmelisiniz. Koltuklarınızın kenarlarını tırmalayan bir kediniz varsa, tırmalama direği tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Eğer halıyı tırmalayan bir kediniz varsa, tırmalama tahtası (pedi) kullanmanız uygun olacaktır. Deneyerek en uygun ürünü kediniz için seçebilirsiniz.
  • Tırmalama tahtasına kedinizin ilgisini çekmek istiyorsanız, kedilerinizin tırmaladığı alanlara bu tahtayı yerleştirmelisiniz. Örneğin, bir koltuğun kenarını tırmalıyorsa, uygun olan yer, koltuğunuzun yanı olmalıdır. Bu sayede artık kendiniz için koltuklarınız değil tırmalama tahtaları dikkat çekici olabilecektir.
  • Tırmalama tahtalarının malzeme seçimini, kediniz nereyi tırmalamayı tercih ediyorsa ona göre yapmalısınız. Örneğin, bir halıyı tırmalamayı seviyorsa, kedinize peluş yapılı bir ürün alabilirsiniz. Ayrıca kediler halat tarzı ürünleri de tırmalamaya bayılırlar.
  • Kedinizi tırmalama tahtalarına alıştırmak için zorlamayın. Bu kedinizle olan ilişkinizi bozabilir. Ayrıca kediniz tırmalama tahtasına alışmıyor diye cezalandırmamalısınız. Sabırla alışacağı günü beklemelisiniz. Kendinize şiddet uygulayarak, zorlayarak veya yüksek sesle korkutucu sesler çıkararak alıştırmada başarılı olamazsınız. Aksine daha çok uzaklaşmasına neden olabilirsiniz.
  • Kedileriniz mobilyaları tırmalıyor ve tırmalama tahtasına ilgi göstermiyorsa, tırmaladığı alanlara kedilerin kokusunu sevmediği spreyler sıkabilirsiniz. Bu sayede kedilerinizin, tırmaladığı yerlerden uzak durmasını sağlayabilir ve tırmalama tahtalarına daha çok ilgi göstermesine imkân sağlamış olursunuz

Sonuç olarak tüm bu yolları denediğiniz takdirde kediniz mutlaka tırmalama tahtalarına alışmış olacak ve birlikte evinizde sorunsuz bir şekilde günlerinizi daha yaşanabilir kılacaksınızdır.

Kedilerin halıları tırmalaması: Nedenleri ve çözüm önerileri yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kediler-halilari-neden-tirmalar-nedenleri-cozum-onerileri/feed/ 0
Kedilerde tırmalama ve kaşınma davranış bozuklukları https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-kasinma-davranisi/ https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-kasinma-davranisi/#respond Wed, 05 May 2021 07:30:48 +0000 https://blog.petibom.com/?p=1070 Doğaları gereği bütün kediler tırmalama ve kaşınma davranışı sergilerler. Ancak bazı kediler bu davranışı daha sık yaparlar. Bu durum kedi sahiplerinin ister istemez rahatsız olmasına neden olur. Çünkü kediler tırmalayarak, evdeki eşyalara zarar verebilir ve sıklıkla kaşınma davranışı sergilemesi ile etrafa tüylerini saçmasına neden olabilirler. Bu noktada kedi sahipleri bir kediyle evi paylaşmanın mümkün olup […]

Kedilerde tırmalama ve kaşınma davranış bozuklukları yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Doğaları gereği bütün kediler tırmalama ve kaşınma davranışı sergilerler. Ancak bazı kediler bu davranışı daha sık yaparlar. Bu durum kedi sahiplerinin ister istemez rahatsız olmasına neden olur. Çünkü kediler tırmalayarak, evdeki eşyalara zarar verebilir ve sıklıkla kaşınma davranışı sergilemesi ile etrafa tüylerini saçmasına neden olabilirler. Bu noktada kedi sahipleri bir kediyle evi paylaşmanın mümkün olup olmayacağını sorgulamaya başlarlar. Her iki davranış da aslında, kedilerin terk edilmesinin ve barınağa bırakılmasının en önemli sebepleri arasındadır. Bazı insanlar peluş halılarından, perdelerinden ve mobilyalarından vazgeçemediği için, bu davranışları sergileyen kedilerini bırakmaktadır. Ancak bazıları ise kedilerinden vazgeçmek istemeyeceği için, tırmalama ve kaşınma davranışlarına çözümler üretmeye çalışmaktadır. Bu çözümlerden bahsetmeden önce dilerseniz gelin birlikte kedilerin neden tırmalama ve kaşıma davranışında bulunduğunu anlamaya çalışalım.

Kediler Neden Tırmalama Davranışında Bulunuyor?

Kediler, tırmalama davranışında bulunuyor olmasıyla aslında birçok mesaj verebilmektedir bizlere. İlk olarak bilmeniz gereken şey, kedi tırmalama davranışının kedilerin sağlığı için oldukça önemli olduğudur. Kedilerin tırnakları da tıpkı insanların ki gibi uzamaktadır. Kediler tırmalama sayesinde bu uzayan tırnaklarını törpülemektedirler. Genellikle evde yaşayan kediler, bu isteklerini gerçekleştirebilmek için mobilyaları tercih ederler. Kedilerin bir diğer tırmalama sebebi ise, koku bırakmasıdır. Kediler işaret etmek istediği yerlere, patilerinin altındaki salgı bezlerinden salgılanan kokuyu bırakmak isterler. Evinizde eşyalarınızı tırmalamasının bir diğer sebebi de bu olabilir. Kediler için egzersiz yapmak da vazgeçilmez bir rutindir. Bu tırmalama hareketlerini kedilerin egzersizi olarak düşünebilirsiniz. Kediler, vücut kaslarını ve özellikle kol kaslarını çalıştırmak için tırmalama davranışında bulunduğu sırada vücudunu da germektedir. Bu durum onlar için son derece sağlıklı olan bir aktivitedir.

Koltuğu Tırmalayan Kedi

Kedilerde Tırmalama Davranışı Bir Hastalığın Belirtisi Midir?

Tırmalama davranışını, kediler zaman zaman sergilerler. Bu durum kedilerin temel bir davranışıdır. Sanılanın aksine bir hastalığın belirtisi değildir. Kedi tırmalama davranışı kedilerde, farklı duygu durumlarının dışarıya yansıması olarak ifade edilir. Bu durum kedi sahiplerine göre biraz can sıkıcı olsa da kediler için oldukça eğlenceli olabilmektedir. Bu davranış şekli kediler için, yapmaktan zevk aldığı bir aktivitedir. Hastalıktan ziyade kedi sağlığı için olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle patileri kediler için oldukça önemlidir. Çünkü temel yaşam faaliyetlerini patileri ile yapmaktadırlar. Tırmalama davranışı ile patilerindeki ölü katmanların atılması sağlanır ve bunun yerine son derece keskin katmanlar gelir. Bu durumsa kedilerin yaşam faaliyetlerini daha kolay yapmasına olanak sağlar. Sonuç olarak kedi tırmalaması kediler için yaşamsal bir öneme sahiptir. Kediler tırmalama davranışını, sahipleri eve geldiği zaman, bir mutluluk ifadesi olarak göstermektedir. Yani mutluluk ve stres durumları da bu davranışı tetiklemektedir. Kedilerinizin duygusal bünyeye sahip olmaları, kedilerinizde meydana gelebilecek en ufak bir duygu değişiminin, bu tarz davranışlarda bulunmaya sebep olacağı bilinmektedir.

Tırmalama eğilimi gösteren kediler evde yaşıyorsa sahiplerine, dışarıda yaşıyorsa herhangi bir vatandaşa tırmık yoluyla hastalık da bulaştırabiliyor. Üstelik bu tüm dünyada yaygın olan bir şeydir. Evet, kedi tırmığı hastalığından bahsediyoruz. Gelin dilerseniz nedir bu hastalık ve etkileri nelerdir bir bakalım…

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Bartonelloz olarak da bilinen kedi tırmığı hastalığı, kedilerden bulaşan ve tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür. Bartonella adında bir mikroorganizmanın neden olduğu bu hastalık ülkemizde ılıman iklim kuşağında yer alan illerde sıklıkla görülmektedir.

Kedilerin ısırma veya tırmalama yoluyla bulaştırdığı bu hastalık nadir de olsa doğrudan pirenin ısırmasıyla da bulaş gösterebilmektedir. Bununla birlikte taşıyıcı kedi temiz bir başka kediyle olan etkileşimi sonrası da yayılımını göstermektedir. Hastalığı taşıyan kediler herhangi bir belirti göstermeden yıllarca bunu taşıyabiliyor. Özellikle sıcak yaz aylarında daha fazla rastlanan bu hastalık nedeniyle dışarıdaki kedilerle daha az etkileşim halinde olmak tavsiye edilir. Kedi sahipleri de mutlaka kedilerini bir veteriner hekime göstermeleri gerekir.

Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi Tırmığı Hastalığı Bulaştırır mı?

Kedi tırmığı sonrası yara alan bölge küçük bir deri lezyonu ile baş göstermektedir. Erken müdahale edilmeyen bu lezyonlar papül, vezikül ve ülsere dönüşebilmektedir. Ülsere dönüşen bu lezyonlar birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterse de, umursanmayan bu hastalık ilerleyen sürelerde tek taraflı boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde lenfadenopati dediğimiz lenf bezlerinin büyümesine neden olabiliyor. Ayrıca kedi tırmığı hastalığına yakalanan kişilerin bir kısmında ateş, titreme, iştahsızlık, baş ağrısı ve halsizlik de görülebilmektedir.

Evde beslediğiniz kedinizi özellikle Ağustos-Ocak dönemi arasında rutin olarak veteriner hekime götürmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bu dönemler arasında dışarıdaki kedilere yaklaşırken biraz daha temkinli olmakta fayda olacaktır. Unutmayın ki bu hastalık kedilerin tırnakları ve dişlerini kaşıma veya yalama sırasında etkeni taşıyan pire dışkısıyla bulaşmaktadır.

Kediler Neden Kaşınma Davranışında Bulunuyor?

Kediler için normal bir davranış olan kaşınma içgüdüsü, doğal olarak kedilerde bulunur. Kedinizin duygusal durumunun nasıl olduğuyla, kaşınmanın bir alakası yoktur. Yani belirtmeliyiz ki, kedilerimiz üzgün, sevinçli ve öfkeli olduğu durumlarda kaşınma davranışını sergilemezler çünkü bu davranışın doğal olmasının yanında başka sebepleri de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Aynı tırmalama davranışında olduğu gibi patilerindeki koku bezlerini kullanarak, belirledikleri bölgeleri işaret etmektedirler.
  • Hem el hem de ayaklarını çalıştırmak için kaşınma işlemini gerçekleştirirler.
  • Patilerinde bulunan ölü dokulardan bu sayede kurtulabilmektedirler.
  • Bazen kedilerimiz alerjik reaksiyon ve enfeksiyonlardan dolayı kaşınma davranışında bulunabilirler. Bu durumu anlamak için, bir veteriner hekime kedinizi göstererek, yardım alabilirsiniz.

Kendini Kaşıyan Kedi

Kedilerde Kaşınma Davranışı Bir Hastalığın Belirtisi Midir?

Kedilerin doğal bir aktivite olarak kaşındığını bilmelisiniz. Ancak kedinizin normalden fazla kaşındığını fark ettiyseniz, bunun altında yatan farklı bir sağlık sorunu olabilmektedir. Aşırı kaşınma davranışlarının sıkça görülen nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Eğer kediniz derisinde rahatsız edici bir durum hissettiyse, bunu kaşıyarak gidermeye çalışmaktadır. Kaşıntısını hafifletmek için o kısmı yalayabilir. Kedinizin cildinde bir tahriş söz konusu ise, o kısmı yalayarak, dildeki pütürler sayesinde o bölgeyi kolayca kaşımış olur. Bu konuda şunu belirtmeliyiz ki, eğer çok sık ve sert kaşınma ve yalama davranışında bulunan bir kediniz varsa, derisinde kurtulamadığı ve onu çok rahatsız eden bir sorun var demektir.
  • İç ve dış parazitler kaşıntılara sebep olabilmektedirler. Kedinizin vücudunda parazitin yol açtığı bir enfeksiyon ya da herhangi bir parazite karşı alerjisi bulunuyorsa, sık sık kaşınma davranışında bulunabilir. Birçok kedi, vücudunda parazit olduğunun belirtilerini göstermez. Ancak parazit ısırığına duyarlı kediler, kaşınma davranışı ile bu belirtiyi gösterebilmektedirler. Kedilerde en çok bir dış parazit olan, pire görülmektedir. Ancak başka parazitler de bu davranışa sebep olabilir. Örneğin, Mayt adı verilen parazit türü, kedilerinizde uyuz görülmesine sebep olabilir. Uyuz kedilerde, baş kısmında, alnında ve kulaklarının kenarlarında şiddetli kaşıntı belirtisi ile ortaya çıkmaktadır.
  • Kedinize parazitin yol açtığı kaşıntıdan farklı olarak, derideki bir sorunundan dolayı şiddetli kaşıntıları ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun nedenini lezyonlar, ısırıklar veya temas yoluyla ulaşarak, derinin içine giren ve tahriş etmeye başlayan, mantar enfeksiyonu olabilir. Ayrıca kendinizde kaşıntının başka bir sebebi ise, çene kısmında yaygın olarak görülen, iltihaplı ve kırmızı renkte lezyonlar şeklinde olan aknelerdir.
  • Kedilerinizin yeterli besin değerlerini alamaması, düşük kalitede bir deriye ve tüye sebep olabilir. Dolayısıyla bu durumda ciddi kaşıntılara yol açar. Örneğin, kendinize uyguladığınız diyet programındaki besinler, deriyi nemli tutmayı sağlayan ve derideki tahrişi önleyen omega-3 yağ asitlerini içermiyorsa veya diğer vitaminleri yeteri kadar bulundurmuyorsa, kedinizin derisinde kuruluk ve pullanma görülebilmektedir. Bu noktada kedilerinizin sağlığı için, diyet programına ve verdiğiniz mamaların içindeki besin değerlerine dikkatlice bakmanız, bu soruna çözüm getirebilir.
  • Eğer kediniz dışarı çıkan bir kedi ise, kıymık ya da tohum gibi deri ve tüylere yapışan çevresel unsurları, vücudundan atmak için şiddetli bir şekilde kaşınma eğilimi gösterebilir. Bu çevresel kalıntılar kedinizin vücuduna yerleşirse, onu gidermek için sık sık kendini yalayarak, temizlemeye çalışır.
  • Agresif kaşınma kedilerinizin derisindeki bir alerjiden kaynaklanıyor olabilir. Bu alerjinin 3 temel nedeni vardır. Bunlar;
  1. Pirelerden dolayı,
  2. Yanlış beslenmeden dolayı,
  3. Çevredeki alerjenlerden dolayı meydana gelebilir. Bazı kedilerde pirelerden dolayı parazit alerjisi meydana gelebilir. Bu durum, pire ısırığına duyarlı kedilerde kendini gösterir. Kedinizin cildinde tahrişe neden olur. Akar böcekleri veya çim tohumları da çevresel alerjenler olarak kedinize zarar verebilir ve şiddetli kaşıntıya yol açar.
  • Kedilerde yanlış beslenmeye bağlı alerjiler, verdiğiniz mamaların içinde bulunan, hassasiyet gösterdiği bileşenlere, fazla maruz kalması ile alerjileri gelişebilir. Siz verdiğiniz mamaların zararlı olduğunu anlayamazsınız fakat kedinizin derisinde, kendini gösteren şiddetli kaşıntıların olmasıyla bunu fark edebilirsiniz.

Bu gibi durumların sebep olduğu kaşıntılardan, eğer kedinizde de mevcutsa, vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız. Veteriner hekim, size en uygun tedavi yolunu söyleyecektir. Çünkü bu nedenlerin tedavi şekilleri birbirinden farklıdır. Veteriner hekim size en doğru bilgiyi verecek olan kişidir.

Kedilerde Kaşınma Tedavisi

Kedilerde Kaşınma Davranışı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde kaşınma davranışı, temel bir kedi davranışı olarak kabul edilse de, bazı durumlar bu davranışın bir hastalık belirtisi olduğunu göstermektedir. Özellikle agresif kaşınmalar ve sürekli yalamalar, bu davranışın altında başka bir sebebin olduğunu gösterir. Öncelikle sizin yapmanız gereken, kedinizi bu süreçte dikkatlice gözlemleyip, sorunun ne olduğunu anlamanızdır. Çünkü her hastalığın çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu durumda veteriner hekimden yardım almanız, en doğru tercih olacaktır. Peki, bu hastalıkların tedavisi nasıl olmalıdır? Öncelikle deride oluşan hastalığın türünü öğrenmeniz gerekmektedir. Ardından tedavi şekilleri aşağıdaki gibidir;

  • Eğer kedinizde ki aşırı kaşınma davranışının sebebi bir mantar hastalığı ise, yapmanız gereken ilk tedavi, deri üzerindeki mantar lezyonlarına sirke ya da baticon sürmenizdir. Bu işlem ile birlikte sürdüğünüz alan kuruduktan sonra, bu hastalık için oldukça etkili olabilen travazol krem sürülebilir. Mantar aşaması kedinizde daha yeni görülmeye başlamışsa, bu işlemi birkaç kez yapmanız halinde geçmesi muhtemeldir. Fakat mantar, kedinizin derisinde inatçı bir yapıda ise bu uygulamayı yaklaşık bir hafta yapmanız gerekmektedir. Yapılan her tedavi sonrasında kedinizin mantarını sürekli takip etmelisiniz. Olumlu sonuçlar elde etmeye başladığınız takdirde, mantar enfeksiyonu bitene kadar bu tedaviyi uygulamalısınız. Belirttiğimiz bu tedavi sonrasında, mantar enfeksiyonu olumsuz seyredip, daha da kötü bir duruma gelmişse, kesinlikle uzman bir veteriner hekimin görüp, tedavi etmesi gerekmektedir. Sonraki aşama ise kendinizden doku testi alınmasıdır. Bu testin sonucunda tam teşhisi konulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, mantar enfeksiyonu ile egzamanın karıştırılmamasıdır. Çünkü bu iki hastalık birbirine çok benzemektedir. Sadece göz muayenesi ile bunu anlamanız oldukça zordur. Farkı sadece uzman veterinerler anlayabilir. Tedavi sürecinde ise hemogram tablosu istenir ve hastalığın seyrine bakılır. Daha sonra veterinerler, hemen iğne yapmaz ve ilaç vermezler. Bu hastalığı aşamaları ile ele alırlar ve mantarın lenflere ulaşıp ulaşmadığını kontrol ederler ve en son hastalığın anatomisine bakılarak tedavi yöntemi belirlenir.
  • Kedilerde yanlış beslenme kaynaklı mama alerjileri, kaşıntıya neden olmaktadır. Bu alerjinin tedavisi için ise, soruna neden olan mamayı belirlemeniz gerekmektedir. Daha sonra bu mamayı, veteriner hekime bildirmeniz halinde, size en uygun diyet programını verecektir. Kedinize yaşamı boyunca uygulayacağınız diyetin, hangisinin sağlıklı olup olmadığını uzman görüşleri alınarak öğrenilebilir. Eğer uyguladığınız diyet programı kedinizin şiddetli kaşıntılarını gidermede etkili olduysa, veterinerinizin önerdiği hidrolize diyeti uzun vadede kullanmanız gerekmektedir.
  • Kedilerde kaşıntıya sebep olan alerjik dermatitler için tedavi yöntemi ise, ilk olarak kaşıntıya sebep olan alerjinin türü belirlenmeli ve bu doğrultuda tedaviye başlanmalıdır. Tedaviye parenteral ve oral ilaç tedavileri ile başlamalı ardından lokal pomad ve losyon uygulamaları ile tedaviye katkı sağlamalıdır. Ancak bu uygulanan pomat ve solüsyonlar kediler tarafından yalanarak tedavinin uzamasına sebep olabilmektedirler. Bunun önüne geçilebilmesi için kedilere tedavi sürecinde, yara koruyucu korse giydirilmesi öneriler. Bu yöntem kaşıntılı bölgelerin kediler tarafından yalanmasını önleyecek ve tedavi sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca bu alerjik dermatit hastalığında veterinerinizin önerdiği mama ve beslenme alışkanlığına dair öneriler, önemli ölçüde hastalığın iyileşmesine katkı sağlamaktadır.
  • Kedinizin derisinde kaşıntıya sebep olan dış parazitlerin (pire, akar, bit, diğer parazitler) varlığını dikkatlice incelemelisiniz. Ardından veterinerinize danışarak tedaviye başlamalısınız. Veterinerinizin önereceği ağızdan oral yolla yutturabileceğiniz haplar ve kedinizin ense kısmına damlatabileceğiniz damlalıklar, bu hastalığın giderilmesi için kullanılabilir.
  • Kedileriniz kaşıntılı dönemlerinde tüy kayıpları yaşayabilir hatta bu tüyler kıyafetlerinize yapışıp kalabilir. Bu durum bazen üzücü durumlara yol açar ve kedilerin barınaklara bırakılmasına hatta terk edilmesine bile sebep olabilir. Böyle durumlarla başa çıkabilmek için, kedilerinizde tüysüz ve kel bölgeler gördüğünüz takdirde hemen veterinere gitmeniz gerekmektedir. Uygun tedavi yöntemleri ile ciddi bir sorun olan tüy dökülmelerini engelleyebilirsiniz.

Sonuç olarak, kedinizin tüylerinde ya da derilerinde herhangi bir anormal durum tespit ederseniz, vakit kaybetmeden veterinere götürebilir veya danışarak bilgi alabilirsiniz. Kedilerinizin görünüşü sizi yanıltmamalıdır. Aslında parlak ve güzel tüyleri olan kedilerin, aşırı kaşınma ve yalama davranışları sergilemesi, bir hastalık habercisi olduğunu göstermektedir. Sorunun anlaşılarak titizlik ile muayene edilmesi gerekmektedir.

Kedilerde tırmalama ve kaşınma davranış bozuklukları yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-kasinma-davranisi/feed/ 0
Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-sorunu/ https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-sorunu/#respond Tue, 04 May 2021 07:21:21 +0000 https://blog.petibom.com/?p=923 Kedilerde Aşırı Tırmalama Sorunu ve Çözüm Önerileri Kedilerde tırmalama içgüdüsü, doğaları gereği bulunmaktadır. Kediler evlerinizde bulunan eşyaları tırmalayarak, maddi hasara neden olabilmektedirler. Bu durum ise, birçok kedi sahibinin ortak şikâyetidir. Kedilerde tırmalama, çok can sıkıcı bir durum olsa da, unutmamalıyız ki bu durum kediler için normal ve son derece doğal bir davranış olarak algılanmaktadır. Her […]

Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kedilerde Aşırı Tırmalama Sorunu ve Çözüm Önerileri

Kedilerde tırmalama içgüdüsü, doğaları gereği bulunmaktadır. Kediler evlerinizde bulunan eşyaları tırmalayarak, maddi hasara neden olabilmektedirler. Bu durum ise, birçok kedi sahibinin ortak şikâyetidir. Kedilerde tırmalama, çok can sıkıcı bir durum olsa da, unutmamalıyız ki bu durum kediler için normal ve son derece doğal bir davranış olarak algılanmaktadır. Her ne kadar bu davranışlar normal olsa da kedilerin kanepeleri, perdeleri veya diğer ev eşyalarını tırmalaması oldukça zarar vericidir. Bu sorunun çözümünü açıklamadan önce kedilerin neden tırmalama ihtiyacı duyduğunu anlamanız gerekmektedir. Kedilerin tırmalama isteği ruh hali ile alakalı değildir. Yani kediler üzgün ya da kızgın olduklarında bu şekilde davranmazlar. Bu durumun birkaç sebebi olabilir. Bunlar;

  • Kediler işaretlemek istediği yerleri, hem tırnaklarını kullanarak hem de patilerinden salgılanan koku bezleriyle işaretlemek amacı ile bu davranışı sergiler.
  • Bu durumu kedilerin egzersizi gibi düşünebilirsiniz. Vücutlarını esnetmek için ayakları ile tırnaklarını kullanarak bir yerleri tırmalama ihtiyacı duyarlar.
  • Kediler bazen kendilerine oyun arayışı içinde olabilirler. İşte bu noktada bir yerleri tırmalamak onlar için eğlenceli bir oyun olabilir.
  • Tırmalama hareketleri ile tırnaklarının içinde bulunan ölü dokulardan kurtulmaktadırlar.

Kedinizi Rahatlatacak Tırmalama Çeşitleri

Bu gibi sebeplerden ötürü kedileriniz tırmalama davranışında bulunabilirler. Hem evinizdeki eşyalarınızın zarar görmesini istemiyorsanız hem de kedilerinizden vazgeçmek istemiyorsanız, tırmalama sorunu ile ilgili çözüm önerileri bulunmaktadır. Birkaç düzenleme ve evinize koyacağınız alternatif eşyalarla bu soruna çözümler üretebilirsiniz.

Kedi Tırnak Makası

Kedi Tırmalama Sorunu Hakkında Çözüm Önerileri

Kedileriniz ve ailenizle birlikte, mutlu bir şekilde evinizde yaşayabilmeniz için bu sorun hakkında birkaç çözüm önerisi bulunmaktadır.

  • Bir tırnak makası yardımı ile veya veterinerlerden temin edebileceğiniz, kedilerinizin tırnaklarını kesmenize yarayacak kedi pençe makası ile bu sorundan kurtulabilmeniz mümkündür. Öncelikle kedinizin sakin ve rahat bir durumda olduğundan emin olduktan sonra, kedinizi sıkıca tutarak tırnak köklerini kesmeyecek şekilde, tırnaklarının çengelli olan yerlerine kadar kesmelisiniz. Bu işlemi 3 veya 6 hafta ara ile yaparsanız, kedilerinizin eşyalarınızı tırmalayarak zarar vermesini önleyebilirsiniz.
  • Kedileriniz için alternatif tırmalama yüzeyleri oluşturmalısınız. Öncelikle kedilerinizin evlerinizde nerelere gittiğini ve gittiği yerlerde neleri tırmalamaktan hoşlandığını dikkatlice izleyerek belirlemelisiniz. Bu sayede ne tür bir yüzeyi sevdiğinin bilgisine ulaşabilirsiniz. Daha sonraki aşamada ise, belirlediğiniz tırmalama alanlarına kedilerinizin tırmalamaktan hoşlandığı yerlere benzer yüzeyleri ya da tırmalama direkleri koyarak bu sorunu minimum düzeye getirebilmeniz mümkündür.
  • Kedilerinizin tırmalamaktan hoşlandığı eşyaları, tırmalama isteğini ortadan kaldırmak için, yıkayabilir, farklı bir yere taşıyabilir veya üzerine örtüler örtebilirsiniz.
  • Kedilerinizin bu davranıştan kurtulması için doğru yerlerde tırmalama davranışı gösterdiğinde onlara ödül mamaları verebilirsiniz. Çünkü kötü olan davranışlardan en iyi sonuçları almak için kedilerinizi ödüllendirmek önemlidir. Doğru yerlerde ve zamanlarda vereceğiniz ödül mamaları bu konuda etkili olabilmektedir.
  • Kedilerinizi ayarladığınız tırmalama platformlarına alıştırmak için, bu yüzeylere onları cezbeden kokular sürebilirsiniz. Özellikle toz veya sprey şeklinde temin edebileceğiniz kedi nanesi size bu konuda yardımcı olabilir.
  • Kedilerinizin tırmalamak için istekli olacağı en uygun mobilyalar deri ve ahşap olanlardır. Kedinizi bu alandan uzak tutmak istiyorsanız Vicks adı verilen merhemi kullanabilirsiniz. Bu merhem mentol kokuludur. Kediler bu kokudan hoşlanmazlar. Merhemi yüzeylere sürerek kedinizi uzaklaştırabilir ve zamanla bu alışkanlığını unutmasını sağlayabilirsiniz. Aynı yöntemi, özellikle yavru kedilerin sıkça yaptığı kablo kemirme davranışı için de uygulayabilirsiniz.
  • Kedilerinizin tırmalamasını istemediğiniz yüzeylere çift taraflı bantlar yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde kedilerinizi uzaklaştırmanız mümkün olacaktır.

Bu yöntemleri kullanırken belirli bir süre rahatınızdan ve evinizin estetik görüntüsünden ödün vermeniz gerekebilir. Ancak bu sürecin sonunda kedileriniz ev ortamına daha uyumlu bir hale gelecektir. Bunu unutmamalısınız.

Koltuk Tırmalayan Kedi

Kediler Tırmalama Davranışı Sergilediğinde Nasıl Davranmalısınız?

Kediler, doğaları gereği pek söz dinleyen hayvanlar olmayabiliyor. Kediniz, evinizdeki herhangi bir eşyayı tırmaladığı zaman ona nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Öncelikle kediler bu davranışı sergilediklerinde, onları azarlamak veya fiziksel olarak uzaklaştırmak çoğu zaman işe yaramayacaktır. Bu sebepten ötürü onlardan uzak tutmanız gereken yerlere kesin çözümler üretmelisiniz. Sizin istemediğiniz bölgelere kediniz ısrarla gitmek istiyorsa onu uzak tutacak spreyleri deneyebilirsiniz. Bu durum bir süre devam edebilir ancak kediniz ilerleyen zamanlarda bu durumun yanlış olduğunu ve yapmaması gereken bir davranış olduğunu algılayacaktır.

Kedilerimiz, bizimle birlikte hayatı paylaşan dostlarımızdır. Onlara bu davranışlardan dolayı sabır göstermelisiniz. Bu davranışı hemen bırakabileceğini düşünmemelisiniz. Çünkü bu onların doğalarında vardır. Kedilerinize bu konu hakkında zaman tanımalısınız. Alışkanlıklarından kurtulmaları kolay olmayacaktır. Onlara sinirlenmek veya öfkelenmek yanlış bir davranış biçimi olabilir. Kedileriniz ile olan ilişkinizi bozabilirsiniz. Elinizde olan bütün imkânları, minik dostlarınız için kullanmalısınız. Bazen sınırlarınızı zorlasalar da onlara tahammül göstermeniz gerekmektedir. Hala belli bir süre geçmesine rağmen aynı davranışları sergilemeye devam ediyorsa, altında yatan bazı sorunlar olabilir. Böyle durumlarda bir veteriner hekime giderek kediniz için yardım isteyebilirsiniz.

Kedi Tırmalama Eğitimi

Kedilerin Tırmalama Davranışından Kurtulması İçin Eğitim Nasıl Verilmelidir?

Kedileriniz de tıpkı insanlar gibi birbirinden farklıdır ve olaylar karşısında değişik tepkiler verebilmektedirler. Kedilerinize bu davranışları düzeltmeleri için verdiğiniz eğitim sonrasında, bazıları olumlu tepki verirken bazıları ise bu isteğinizi reddederek davranışlarını daha da ileriye götürebilir. Kediler oldukça zeki hayvanlardır. Sizin, vereceğiniz eğitimlere doğru bir başlangıç yapmanız gerekmektedir. Bu konuda eğitim sırasında neleri yapıp neleri yapmamanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.

Bir kediyi eğitirken yapmanız gerekenler;

  • Kedilerinize bir şeyler öğretmek istiyorsanız, onları cezalandırmak yerine, doğru davranışlarda bulunduğunda, onları överek veya ödül mamaları vererek yaptıkları davranışın doğru bir davranış olduğunu fark etmesini sağlamalısınız. Böyle durumlarda mutlaka kedilerinizi ödüllendirmelisiniz. Bu sayede kötü olan davranışları olumlu bir şekilde düzelmeye başlayacaktır.
  • Kedileriniz yanlış davranışlarda bulunduğu zaman hızlı bir şekilde dikkatini dağıtıp, kedinizi farklı yerlere yönlendirmelisiniz. Yani kediniz kanepelerinizi tırmalamaya başladığı sırada hemen onu oradan alarak, hızlı bir şekilde o bölgeden uzaklaştırıp, belirlediğiniz tırmalama alanlarına yönlendirmelisiniz.
  • Kendinizi eğitebilmek için en önemli püf nokta ise, onlarla zaman geçirmek, etkileşim kurmak ve yaptığı doğru davranışlar sonucunda onları övmektir. Kedileriniz her ne kadar bağımsız olsa da ilginiz ile onlarla sevgi dolu bir bağ kurabilirsiniz.

Bir kediyi eğitirken yapmamanız gerekenler;

  • Kedinizi eğitirken, diğer evcil hayvanlarınızla kıyaslamamalısınız. Örneğin, bir köpeğe vereceğiniz eğitimi aynı şekilde kedinize vermemelisiniz. İkisi de çok farklı hayvanlardır ve öğrenme şekilleri birbirine benzemez. Öncelikle kedinizi eğitmek için, onlara farklı şekilde yaklaşmanız gerekmektedir.
  • Kedinize bir şeyler öğretmeye çalışırken asla onlara fiziksel zarar vermemelisiniz. İnsanların cezalandırma tarzlarına karşı kediler oldukça tahammülsüzdür. Bu şekilde bir davranış kedilerinizle olan bağınızı koparabilmektedir. Kedilerinize eğitim aşamasında sinirlenip, onların üzerine bastırmayın, onları sarsmayın ve en önemlisi onlara vurmayın. Bu durum kedilerinizin kaçmasına ve sizden uzaklaşmasına sebep olabilir. Eğitim konusunda yeterli bir bilgiye sahip değilseniz mutlaka yardım almalısınız. Ailenizden birinden veya bir eğitmenden bu konuda yardım isteyebilirsiniz.
  • Kedilerle aynı dili konuşmadığımız için onlara isteklerinizi yaptırmak için bağırmamalısınız. Ses tonunuzun yüksek olması, isteklerinizi daha iyi anlayacağı anlamına gelmemektedir. Yüksek sesle bağırdığınız zaman, kediniz ters giden bir şeyler olduğunu anlayabilir. Ancak bu durum onu çok korkutabilir ve strese sokar. Bu davranışlarınız, kedinizin daha çok olumsuz davranışlar sergilemesine neden olmaktadır.
  • Kedinizi tırmaladığı alanlardan püskürtme şişesiyle uzak tutma yöntemini kullanmanız, bu kötü davranışı ile ilgili bağlantı kurmaz. Sadece o an ki durumdan kaçıp, yaptığı şeyi bırakabilir. Aksine püskürtme şişesinin bulunduğu yerden korkup, sinme davranışında bulunabilir.
  • Kedilerinize, oyun esnasında yaptığı kötü davranışlara devam etmesine izin vermeniz, yanlış bir harekettir. Kötü davranışları sergilediğinde, o anda oyunu bırakıp, bu durumun yasak olduğunu anlamasını sağlamasınız.

Kedi Gerilmesi

Kedi Tırmalaması Bir Hastalık Habercisi midir?

Kedilerin doğasında olan ve normal davranışlardan biri olan kedi tırmalaması sanılanın aksine bir hastalığın habercisi veya belirtisi değildir. Aksine sırtındaki kasları kullanarak vücudunu germesi, onlar için bir egzersiz olup, sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Kedilerin patileri düşündüğünüzden daha fazla işleve sahiptir. Hem el hem de ayak işlevi gören patiler, kedilerin temel yaşam faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için önemli rol oynar. Kedi tırmalaması sayesinde kediler, patilerindeki dış katmanları atarak, altından gelen eskisinden daha keskin pençe katmanlarına sahip olabilirler. Kedileriniz için bu davranış oldukça önemlidir. Minik dostlarımızın sağlığı için büyük bir öneme sahiptir.

Stres ve Kaygı Kedi Tırmalamasını Tetikler mi?

Kedi tırmalaması dikkat çekici davranışlardan bir tanesidir. Çoğu dikkat çekici davranışın sebebi stres ve kaygıdır. Kedi tırmalama davranışının sebebi de olabilir. Özellikle evlerde gerçekleşen değişiklikler kedinize stres ve kaygı yaşatabilir. Bu durumlar;

  • Yeni bir eve taşımanız halinde, kediler değişiklikleri sevmediği için ortama adapte olabilmek adına bu tarz davranışlar sergileyebilirler.
  • İşiniz veya tatil sebebiyle evde olmayışınız kedinizin strese girmesine sebep olabilir. Bknz: Evden uzak kalan kedilerde yaşanan davranış bozuklukları
  • Diğer kedilerden gelen ani ve şiddetli saldırılar strese girmesine neden olabilir.
  • Evinize getireceğiniz yeni evcil hayvanlar, kedinizi, alışana kadar tedirgin edebilir.
  • Sahibinin ve evde bulunan diğer kedilerin hastalığını kediler hissedebilir. Bu durum onları olumsuz etkileyerek strese sokabilir.

Böyle durumlarda kedinizin rutinlerini takip etmeli ve onların kötü alışkanlıklar edinmesine engel olmalısınız.

Kedi Tırmalama Direği

Uygun Tırmalama Alanlarını Çekici Hale Getirin

Kedilerinizin dikkatini mobilyalarınızdan çekebilmek için tırmalama direğini kullanabilirsiniz. Belirlediğiniz tırmalama alanlarına yerleştirerek, kedilerinizin o bölgeye yönelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Kedilerinizi tırmalama direğinin yakınında olmaya zorlamayın. Tırmalama direğine koyarak, tırmalaması için beklemeyin. Kediler zorlanmaktan hoşlanmazlar ve bu durum onları korkutup kaçırabilir. Bu tarz zorlamalar yerine, tırmalama alanlarını çekici hale getirebilirsiniz. Böyle yerlere ilgi çekici oyuncaklar takarak kedinizin dikkatini o tarafa çekmesini sağlayabilirsiniz. Tırmalama direğine alışması için, kediniz orada vakit geçirirken, onlara sağlıklı ödül mamaları vererek alışmasını sağlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, kedilerinizle tırmalama direğinin olduğu alanda oyunlar oynayarak ve orada birlikte vakit geçirerek, kedinizin o alanda kalmasını sağlayabilir ve tırmalama direği ile olumlu ilişkiler kurmasına olanak sağlayabilirsiniz. Kediler için kokular önemlidir. Bu alanlara, kedilerin hoşuna gidecek kokular sürerek orayı onlar için çekici hale getirebilirsiniz. Orada sevdiği kokuların olması tekrardan tırmalama içgüdüsünü teşvik eder.

Kediler için belirlediğiniz tırmalama alanlarında çeşitli yüzey ve dokulara sahip birkaç tane tırmalama eşyası bulundurmalısınız. Bu eşyaların çeşitli stilleri, boyutları ve farklı dokularda malzemeleri mevcuttur. Kedinizin durumuna göre en uygun malzemeleri bu alanlara yerleştirin.  Onlar için daha eğlenceli ve güzel bir oyun alanı olabilir. Tırmalayıcıların sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Kedileriniz onları tırmalarken sallanmamalı ve devrilmemelidirler. Bu tırmalama direklerinin uzun olması gerekir. Kediler vücudunu tam olarak esnettikleri sırada, direğe vücudunu tamamen uzatmaları gerekmektedir. Sonuç olarak, tırmalama eşyalarını kedinizin rahat vakit geçireceği yerlere yerleştirmelisiniz. Bu çözüm önerilerini uygulayarak, tırmalama sorunundan kolay bir şekilde kurtulabilmeniz mümkün olacaktır.

Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-sorunu/feed/ 0