Kedilerde Arı Sokması

10 Kasım 2023
134
Kedilerde Arı Sokması

Meraklı mı meraklı kediler, belaya yabancı değillerdir. (Dengesiz kulelere tırmanmaları, oyuncaklarını veya ev arkadaşlarını kovalayarak durmadan avlanmaları…) Kediler, doğal olarak meraklı yaratıklardır ve meraklı doğaları bazen onları arılarla karşılaşabilecekleri tehlikeli durumların içerisine sürükleyebilir. Gururlu küçük avcılardan bazıları bu zahmetli çabalarını, genellikle arıların da içerisine dahil olacağı böcek türleri için kullanıyorlar. Bu çabalarında eğer ki başarılı olurlarsa genellikle pati veya yüz bölgelerinde büyük bir şişme ile zafere ulaşmış oluyorlar. Bu durumdaki kritik nokta ise bazı kedilerin arı sokmasına karşı alerjileri oluyor ve şişmenin yanı sıra çok daha ciddi sonuçlara maruz kalabiliyorlar.

Evinize eşekarısı veya normal bir arı girebileceği durumlar göz önünde bulundurulduğunda, evde yaşayan kediler bile bu felakete karşı hazırlıksız olacaktır. Böyle durumlarda kedinin merakı ve yırtıcı içgüdüleri, muhtemelen onu davetsiz misafirin üzerine atlamaya zorlayacaktır; bu durumda da muhtemelen arı, kedinizi sokarak karşılık verecektir.

Eğer kedinizin arı sokmasının açığa çıkardığı toksinlere karşı aşırı duyarlılığı varsa, sonuçlar şişmiş bir pati gibi hatta çok daha ciddi bir şekilde sonuçlanabilir. Kedilerin büyük bir çoğunluğu arı veya yaban arısı sokmalarında bulunan zehre karşı aşırı duyarlı olmasa da, eğer ki kediniz alerjik kedilerin bulunduğu azınlığa giriyorsa, sokulması onu ciddi şekilde hasta edebilir veya anafilaktik şoka girmesine neden olabilir.

Bu durum da, kan basıncında ölümcül olabilecek tehlikeli bir düşüşe neden olabilir. Bu nedenle, arı sokması durumundan sonra aşırı bir reaksiyon gözlemlendiği herhangi bir belirtisi tespit edilirse derhal veteriner hekim tedavisine tabi tutulmalıdır. Böyle bir durumda kedinizin aşırı bir reaksiyon yaşayıp yaşamayacağını kesin olarak bilmek veteriner hekimler gibi bilir bir kişi olmadan gözlemlemesi neredeyse imkansız bir durum olduğundan, sokmanın farkına varır varmaz bir veteriner hekim çağırmak veya hekiminizin kliniğini ziyaret etmek en iyisi olacaktır; Böyle bir durum karşısında, alerji olma ihtimalinin doğuracağı korkunç sonuçlar sebebiyle veteriner hekiminiz de kedinizin güvende olması için kliniğe getirmenizi isteyebilir.

Kediniz, bir arı tarafından sokulursa öncelikli olarak nedenlerini, semptomlarını ve nasıl acil bakım sağlanacağını anlamak önemlidir. Basit bir ilk yardımın ne zaman işe yarayacağını ve kedinizi ne zaman veteriner hekimine götürmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu yazıda, kedinizin arı tarafından sokulmasıyla ilgili yaygın senaryoları ve tüylü arkadaşınıza yardım etmek için hangi adımları atabileceğinize yer vereceğiz.

Bir Kedinin Arı Tarafından Sokulmasının Nedenleri

Bir kedinin arı tarafından sokulması, özellikle arıların yaygın olduğu bölgelerde nispeten daha sık rastlanan bir olaydır. Bir kedinin sokulmasının nedenleri şunlardır:

1. Merak; Kediler, doğuştan meraklıdır ve arılar da dahil olmak üzere uçan böcekleri yakalamaya veya onlarla oynamaya çalışabilirler. Bunu yaparken burunlarından, patilerinden veya vücudunun diğer bölgelerinden sokulma riskiyle karşı karşıya kalırlar.

2. Kazara Karşılaşma; Bazen bir kedi, dışarıyı keşfederken istemeden bir arının üzerine basabilir ve arı tarafından sokulabilir. Bir kedi arı tarafından sokulduğunda ağrı ve rahatsızlık gibi dikkat edilmesi gereken çeşitli belirtileri vardır.

kedilerde arı sokması

Kedilerde Arı Sokması Belirtileri

Kedilerde arı sokmasının en sık görülen belirtileri lokal şişlik ve ağrıdır . Kediler avlanmak ve keşfetmek için patilerini ve yüzlerini kullanma eğilimindedirler, bu yüzden de en çok buralardan sokulurlar. İlk tepki tipik olarak kedilerin zıplamasına veya ses çıkarmasına neden olan “acıtıyor” şeklindedir. Ağrı, sokmanın olduğu yerde topallamayı, yalamayı  tetikleyecektir. Pek çok kedinin patilerinin şişmesine yol açan bu durum minik patilerinin, küçük boks eldivenleri gibi görünmesine neden olur. Hafif semptomları olan kediler, arı sokmalarından 12 ila 24 saat içinde iyileşme eğilimindedir.

Kedilerde Arı Sokması Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Arı sokmasına gerçekten alerjisi olan kediler, hafif ağrı ve şişlikten daha fazlasını yaşayacaklardır. Gastrointestinal rahatsızlık, solunum değişiklikleri veya halsizlik bu noktada ciddi bir ipucu olacaktır. Bu kedilerin, en kısa sürede veteriner hekim bakımı alması gerekmektedir. Veteriner hekiminiz reaksiyonun ciddiyetini belirlemek için fiziksel bir muayene ve ileri seviyede testler yapacaktır. Bu kan basıncının izlenmesini, kan çalışmasını ve görüntülemeyi içerebilir.

Çoğu durumda, bir kedi lokalize bir reaksiyon yaşayacaktır. Bu da sokma bölgesinde hafif şişlik ve hassasiyetle sonuçlanacaktır. Çoğu zaman bu durum, kedinin avını etrafa vurma eğilimi nedeniyle genellikle yüzünde, burnun yakınında veya bir patisinin üzerinde meydana gelir. Böyle bir durumda öncelikli olarak iğnenin hala yarada olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Arıların, sokma eğiliminden sonra vücutlarından ayrılan ve deriye gömülen dikenli iğneleri vardır. Öte yandan eşek arıları iğnelerini sağlam tutar, bu da onların kurbanlarını birden çok kez sokmalarına olanak tanır ve bu da evcil hayvanınız için olan tehlikeyi daha da artırabilir.

Aşırı şişlik, kızarıklık ve ağrı, aşırı reaksiyonun erken belirtileri olabilir. Kediniz topallama, sıkıntılı sesler çıkarma veya sokma bölgesinde kompülsif yalama gibi ağrı belirtileri gösterebilir. İşte size kedinizin anafilaktik şok yaşadığını gösteren bazı belirtiler şunlardır:

  • Kurdeşenlerde patlama
  • Oryantasyon bozukluğu veya tökezleme
  • Kusma veya ishal
  • Soluk diş etleri
  • Düşük vücut ısısı ve soğuk uzuvlar
  • Çok yavaş ya da çok hızlı bir kalp atış hızı
Kedilerde arı sokması tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şey:

Kedilerde Arı Sokması Tedavisi

Kediniz anafilaktik reaksiyon belirtileri gösteriyorsa, hemen onu bir veteriner hekimine götürülmelisiniz. Birden fazla sokmaya maruz kalan, dil veya göz gibi tehlikeli bir yerden sokulan kedilere de derhal tıbbi bakım uygulanmalıdır. İşler daha da kötüleşmeden tedavi aramak en iyisidir. Arı sokması kediler için oldukça tehlikeli bir durum olduğu için böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız mutlaka öncelikle veteriner hekiminize göstermeniz lazım.

Arı veya yaban arısı sokmasından sonra hafif semptomlar gösteren kediler genellikle ayakta tedavi edilir. Bu tedaviye genellikle ağrı kesici ilaç veya antihistaminik dahil edilir. Anafilaktik reaksiyon yaşayan kediler genellikle agresif tedavi gerektirir ve bu tedavi de şunları içerebilir:

IV Sıvılar

Anafilaktik şoktaki kediler tam olarak şoktadır . IV sıvıları zayıf dolaşım ve düşük tansiyonun giderilmesine yardımcı olur. Bir kedide kusma ve ishal gelişirse sıvı alımına da yardımcı olabilir.

Oksijen

Şoktaki kediler, sıklıkla nefes almakta zorluk çekerler ve oksijen takviyesi onların dengelenmesine yardımcı olabilir.

İlaçlar

Veteriner hekiminiz, kedinizin semptomlarına göre uygun olan ilaçları uygulayacaktır. Bu, bir antihistamini veya daha ciddi vakalarda epinefrin, bronkodilatörler ve kortikosteroidleri içerebilir. Veteriner hekiminize, iğnenin hala kedinizde olup olmadığını ve vücudun bulunduğu bölgede bulunup bulunmadığını mutlaka söyleyin. İğnenin bulunacağı garanti değildir, ancak başka bir çift gözün kontrol etmesinin zararı olmaz.

İzleme

Kedilerin anafilaktik reaksiyon yaşadıktan sonra bir gün kadar hastaneye kaldırılması oldukça yaygındır. İlaçların tekrarlanması gerekip gerekmediğini ve kedinizin umduğunuz gibi iyileşip iyileşmediğini belirlemek için sürekli izleme gereklidir.

İğne Çıkmadıysa Ne Yapılmalı?

Eğer iğne hala yaranın içindeyse hemen çıkarılmalıdır. Bir arının iğnesi, sokmanın meydana gelmesinden sonra üç dakikaya kadar yaraya zehir pompalamaya devam edebilir. İğneyi çıkartmak için hijyenik bir cismin kenar kısmını kullanarak yavaşça iğneyi çıkartabilirsiniz. Cımbız veya parmaklarınızla çıkarmaya çalışırsanız zehir kesesinin yırtılması ve yaranın içine daha fazla zehir girmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İğneyi çıkardıktan sonra, ciddi bir reaksiyon belirtileri olup olmadığını izlemek için kedinizi yakından gözlemleyin.

Hafif, lokalize bir reaksiyon gösteriyor gibi görünse bile, yine de veteriner hekiminizi hemen aramalısınız. Eğer kedinizi kontrole getirmenizi tavsiye etmiyorsa, difenhidramin gibi bir antihistaminik ilaç vermenizi tavsiye edebilir; bu ilaç, kedinizin zehir tarafından salınan histamine karşı tepkisini yavaşlatacaktır.

Bu noktada veteriner hekiminizin önerilerine pür dikkat kulak vermelisiniz. İlk önce bir veteriner hekime danışmadan difenhidramini kedinize vermek cazip gelebilir, ancak dikkatli olun; difenhidramin içeren bazı reçetesiz ilaçlar aynı zamanda ağrı kesici ilaçlar gibi bir kedi için zararlı veya ölümcül olabilecek başka bileşenler de içerebilir. Veteriner hekiminiz, size yalnızca hangi ilaç türünün en güvenli olduğu konusunda değil, aynı zamanda uygun dozaj konusunda da tavsiyede bulunacaktır.

Bu yüzden onun söylediğinden dışarı çıkmamanız gerekir. Ayrıca kedinizin, sokma noktasını daha fazla rahatsız etmesini önlemek de iyi bir fikirdir. Patisiyle, yarayı daha da ağırlaştırmaması için onu sakinleştirmeye, yatıştırmaya çalışın. Sokmanın daha da şiddetlenmesi, kedinizde daha fazla şişmeye ve ağrıya neden olabilir, bu yüzden onu sakin tutun ve dinlenmesine izin verin.

Evde bakım için, hafif şişliğe soğuk kompres uygulayarak veya etkilenen bölgeyi soğuk bir bezle sararak tedavi edebilirsiniz. Hiçbir durumda kedinize, kediler için zehirli olan reçetesiz ağrı kesici ilaç vermemelisiniz. Kediniz şiddetli acı çekiyor gibi görünüyorsa, bu aşırı bir reaksiyonun uyarı işareti olabilir. Bunu veya sokmaya karşı alerjik bir tepkinin başka belirtilerini fark ederseniz, kedinizi en kısa sürede veteriner hekiminize veya acil veteriner kliniğine götürün.

Kedilerde Arı Sokmasını Önlemek

Tabii ki, ne yaparsanız yapın bazen kediler, arılar tarafından sokulabilir. Eşekarısı veya arıların evinize gizlice girmesini her zaman engelleyemezsiniz. Ancak kedinizin sokulma riskini en aza indirmek için alabileceğiniz önlemler vardır.

Bahçenizde herhangi bir yuva veya kovanla karşılaşırsanız, bunların deneyimli bir profesyonel tarafından güvenli bir şekilde kaldırılmasını sağlayın. Evcil dostlarınıza zarar verebilecek her hangi bir böcek türü ile karşılaşırsanız, kedinizi ve diğer evcil hayvanlarınızı bir odaya toplayın. Eğer ki sokma ihtimali olan bu böcek sizi içeriye doğru da takip ederse kapıyı kapatın. Böceği öldürene veya dışarı çıkarana kadar kapıyı kapalı tutun. Kedinizin köşeye sıkışmış bir böceği varsa, bunun potansiyel olarak zararlı olmadığından emin olmak için hemen kontrol edin. Avının bir yaban arısı veya arı olduğu ortaya çıkarsa, onu oradan uzaklaştırın ve güvenli bir şekilde onu başka bir odaya kapatın. Yaban arısı veya arı kovanlarından kurtulmak için bir böcek öldürücü kullanıyorsanız, kedinizin hastalanmasına veya daha da kötüleşmesine neden olabileceği için kedinizin üzerine bulaşmadığından emin olun.

Bir kedinin arı tarafından sokulmasını önlemenin en iyi yolu, onu arıların bulunduğu alanlardan uzak tutmaktır. Kedinizi mutlaka uzak bir konumda içeride tutun (özellikle arıların yoğun olduğu saatlerde, yani genellikle sabah erken ve öğleden sonra geç saatlerde). Kediniz dışarı çıkmaya yeltenirse çiçekler, çalılar ve ağaçlar gibi arıların yuva yaptığı bilinen alanlara erişmelerine izin vermeyin. Kedinin böcekleri kovalama ve saldırma arzusunu bastırmak için maalesef ki belirli şeyler yapılabilir. Bu süreçteki en kritik hamle; semptomların daha şiddetli olduğu durumlarda, veteriner hekimleriniz tarafından acil hayat kurtarıcı bakım sağlanmasıdır. Bu şekilde iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

Arı sokması mutlaka her zaman paniğe neden olmaz ancak durum ciddiyetle ele alınmalıdır. Hızlı hareket ederek ve kedinizi yakından izleyerek onun hayatını kurtarabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Bazı kedilerin arı veya yaban arısı sokması ile enjekte edilen zehre karşı alerjileri vardır. Böyle bir durumda kediniz ciddi bir reaksiyon yaşayabilir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Aynı şekilde, kediniz tek seferde birden fazla kez sokulursa, (özellikle boğaz veya ağız bölgesinden) acilen veteriner hekiminize başvurarak tavsiye almalısınız.

Kedinizi 24 saat boyunca izlemelisiniz. Sağlığının kötüleştiğine veya reaksiyon gösterdiğine dair herhangi bir işaret, ipucu görürseniz derhal veteriner hekiminizi ziyaret edin.

Kedinizin aşırı bir reaksiyon yaşayıp yaşamayacağını kesin olarak bilmek imkansız olduğundan, sokmanın farkına varır varmaz hemen bir veteriner hekime gitmek en sağlıklı çözüm olacaktır.

Arının iğnesi çıkarılmazsa, kan dolaşımına zehir salmaya devam eder ve şişkinliğin artması, baş dönmesi, nefes almada zorluk çekme, mide bulantısı gibi semptomlara neden olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.