Kedilerin Gözleri Neden Büyür?

12 Ağustos 2023
5416
Kedilerin Gözleri Neden Büyür?

Kedilerin göz bebeklerinin büyümesi, genellikle çeşitli duygusal, fiziksel veya çevresel faktörlere tepki olarak gerçekleşen bir davranıştır. Göz bebeklerinin büyümesi, kedilerin vücut dilini anlamak için önemli bir ipucu olabilir.  Diğer hayvanlar ve evcil hayvanlar gibi, beden dili de iletişim için çok önemlidir. Kediler kendilerini ifade etmek için vücut dillerinin yanı sıra gözlerini de kullanırlar.

Köpeklerin aksine, kedilerin anlamlı yüzleri yoktur, bu da gözlerinin ardındaki anlamı söylemeyi zorlaştırır. Sözsüz iletişim ipuçları kuyruk ve yüz özelliklerini içerir. Bununla birlikte, kedinin gözbebekleri kritik öneme sahiptir çünkü bir odadaki ışık seviyesine tepki vermenin yanı sıra, kedinizin duygusal ve fiziksel olarak nasıl hissettiği konusunda size iyi bir fikir verirler. Kedilerin beden dilinin karmaşık dünyasında, genişlemiş gözbebekleri çok şey anlatır. Öyleyse kedi gözlerinin anlamına daha yakından bakalım.

 Kedilerin Göz Bebeklerinin Büyümesinin Davranışsal Nedenleri

Kedi gözlerinin ara sıra genişlemesi duygulardan, çevresel faktörlerden ve hatta yaştan kaynaklanabilir. Öte yandan, bazı tıbbi durumlar sürekli genişlemeye katkıda bulunur. Görüşümüzü iyileştirmek için gözbebeklerinin genişlemesi ve daralması normaldir.

Kediler doğal olarak geceleri yaşar ve gözleri ışığa karşı oldukça hassastır. Bu nedenle, gözbebekleri önemli ölçüde genişler. Bu özellikler, kedilerin gözlerinin geceleri büyük görünmesini sağlar. Bununla birlikte, kedinizin her zaman genişlemiş durumda kalan büyük gözbebekleri olduğunu fark ederseniz mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Daha İyi Görüş

Göz bebekleri, gözlerinin doğası gereği genişler. İnsanlarda olduğu gibi, kedilerin de göz bebekleri karanlıkta genişler. Gözün ortasındaki siyah daire, göze ne kadar ışık girmesine izin verildiğini kontrol eder. Karanlıkta, göz bebeği daha fazla ışığın içeri girmesi için genişler. Kediler, genişleyen ve gözlerine olabildiğince fazla ışık girmesine izin veren gözbebekleri sayesinde düşük ışık koşullarında çok daha iyi görebilirler. Işığa karşı bu yüksek hassasiyet nedeniyle, veteriner hekiminiz tıbbi kontroller sırasında göz işlevini test etmek için parlak bir ışık kullanacaktır. Göz daralmazsa, bu altta yatan bir sorun olduğunun açık bir göstergesidir.

Şaşkınlık veya Korku

Kedilerin gözbebekleri şaşkınlık ve korkudan genişleyebilir. Bu nedenle, gözbebeklerinin aniden genişlediğini fark ederseniz, bu onların şaşırdıklarını veya korktuklarını gösterebilir. Bu, beklemedikleri bir ziyaretçinin aniden ortaya çıkması, yüksek bir ses veya dışarıda başka bir evcil hayvanın görülmesi olabilir.

Adrenalin dışında, göz bebekleri sakinleşene kadar genişler. Bu nedenle, kedinizin bunu yaşadığını fark ederseniz, güvenli bir yerde olduklarını anlayıp sakinleşene kadar onları bir süre yalnız bırakmak daha iyidir.

Heyecan

Büyümüş gözbebekleri ve büyük gözler her zaman kötü şeylerin işareti değildir. Kediniz bir şey için heyecanlanmış olabilir. Evcil hayvanınız, en sevdiği ödülü aldığı veya en sevdiği oyuncaklarla oynamak üzere olduğu için mutlu olabilir. Kedilerin gözleri, vücutlarına pompalanan adrenalin nedeniyle oyun oynarken genişler.

Karanlıkta Avlanmak

Av avlarken, özellikle geceleri kedilerin uyanık ve korkusuz olması gerekir. Adrenalin hücumu ayrıca göz bebeklerinin genişlemesine neden olur. Doğal avcılar olarak, çevreleri hakkında bilgi toplamalarına izin veren geniş göz bebekleri ve büyük göz mercekleri vardır. Bu özellikler geceleri daha da fazla harekete geçerek daha iyi görüş sağlamak için gözlerini genişletirler.

Savunma

Kedinizin göz bebekleri büyükse, savunma moduna giriyor olabilir. Başka bir hayvan veya insan tarafından tehdit edildiğini hissederlerse, tırmalamaya ve ısırmaya yol açabilecek şekilde saldırgan olma eğilimi gösterirler. “Kaç ya da savaş” tepkisi avlanma seanslarında da belirgindir. Bu nedenle, kedinizin savunma modunda olduğunu düşünüyorsanız, ona sakinleşmesi için zaman tanımak en iyisidir.

Endişe

Kedilerde geniş kedi gözbebekleri kaygıyı gösterir. Kediniz gergin olduğunda, bu işaretlerden birini veya tümünü, kamburunu, yan tarafında gergin kuyruğunu, öne eğik başını ve kocaman gözlerini fark edeceksiniz. Örneğin, evcil hayvanınız veterinerde gergin olduğunda veya şiddetli gök gürültülü fırtınalar sırasında bu durum meydana gelebilir.

Bununla birlikte, kedinize kronik anksiyete bozukluğu teşhisi konulursa, sürekli gergin oldukları için gözleri sürekli genişleyebilir. Evcil hayvanınız uzun süre yüksek strese maruz kalırsa, onları evde daha güvende hissedecekleri yeni bir ortama sokmanız gerekir.

kedilerde göz bebeği büyümesi

 Kedilerin Göz Bebeklerinin Büyümesinin Tıbbi Nedenleri

Kedinizdeki göz genişlemesinin çoğu tipik olarak normal bir günde gerçekleşirken, ciddi vakalarda tıbbi bir duruma bağlı olabilir. Gözlerin ne aşırı daralmadığı ne de aşırı genişlemediği nötr bir durumda olması normaldir. Kedinizin gözlerinin her zaman geniş olmasının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

Hipertansiyon

Kedilerde hipertansiyon, genişlemiş göz bebeklerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Daha yaşlı ve fazla kilolu kediler bu duruma oldukça eğilimlidir ve 160 mm Hg’den daha yüksek bir kan basıncına sahip olacaktır. Veteriner hekimler, evcil hayvanınızın gözlerini gözlemleyerek hipertansiyonu teşhis eder. Parlak ışık altında daralmazlarsa, yüksek tansiyon belirtisi olabilir.

Bu tıbbi durumun yeterince erken tedavi edilmesi gerekiyor; Aksi takdirde, tedavi edilmediği takdirde retinanın ayrılmasına ve körlüğe neden olabilir. Kedi hipertansiyonu ayrıca böbrek yetmezliği gibi ikincil bir tıbbi durum olarak da sonuçlanır. Veteriner hekim, altta yatan soruna bağlı olarak ilaç önerecektir. Genişlemiş gözler de bazı ilaçların yan etkisidir. Bu nedenle, gözbebekleri tedavi süresi boyunca dilate kalabilir. İlaç işe yaradığı sürece endişelenecek bir şey yoktur.

Anizokori

Bu durum, kedinizin göz bebekleri farklı boyutlarda olduğunda ortaya çıkar. Bu durumda sadece bir göz sürekli genişler. Anizokori, diğer tıbbi durumların bir belirtisidir. Kornea ülserleri, glokom, retina hastalıkları, göz kanseri, kafa travması veya kimyasallara ve toksinlere maruz kalma sonucu olabilir. Bu nedenle, bu tıbbi durumun tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Örneğin, kedinin glokomu veya korneal ülseri varsa, gözlerini kısma veya hızlı göz kırpma yaşar. Ayrıca şiddetli ağrı ile gelen şişkin ve kan çanağı gözleri olabilir. Toksisite durunlarında kedilerde iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma görülebilir.

Anizokorinin nedeni ne olursa olsun, tıbbi tavsiye için veteriner hekim ziyaret etmek çok önemlidir. Daha ileri teşhis testleri için bir veteriner göz doktoru önerebilirler. Tam iyileşme, altta yatan durumun derecesine bağlı olacaktır.

Körlük

Görüşlerini kaybeden kedilerin gözleri sürekli büyüyecektir. Bu büyük gözbebekleri, görüşlerini geliştirmeye yardımcı olmak için mümkün olduğu kadar çok ışığın içeri girmesine izin verme girişimidir. İri gözleri dışında, kediniz sürekli olarak nesnelere çarpıyorsa veya evin içinde beceriksizse, görme kaybı yaşıyor olabilir.

Yaşlı kediler körlüğe ve görme kaybına daha yatkındır; bu nedenle, büyük olasılıkla sürekli genişlemiş göz bebeklerine sahip olacaklardır. Kedinizin görme yetisini kaybettiğinden şüpheleniyorsanız, hemen tedavi olması için onu veteriner hekime götürmelisiniz. Körlük kalıcı hale gelebilir veya böbrek hastalıkları ve diğer göz enfeksiyonları nedeniyle geçici olabilir.

Kedi Disotonomisi

Kedi Disotonomisi, kedinizin otonom sinir sistemini (OSS) etkileyen tıbbi bir durumdur. Bu sistem önemlidir çünkü vücuttaki solunum, kalp atış hızı, uyarılma, sindirim, kan basıncı ve gözbebeği genişlemesi gibi tüm otomatik işlevleri kontrol eder. OSS düzgün çalışmıyorsa, gözbebekleri otomatik olarak genişlemeyecek veya ışığa tepki vermeyecektir. Bu durum çoğunlukla genç kedileri etkiler; bu nedenle, yeterince erken tedavi görmelerini sağlamak için yavru kedileri gözlemlemeniz gerekir. Aynı zamanda çok nadirdir, bu nedenle herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Ağrı

Doğal avcılar olarak kediler her zaman acı çektikleri gerçeğini saklamaya çalışırlar. Bu nedenle, genişlemiş göz bebekleri ve genişlemiş gözler, evcil hayvanınızın bedensel acı çektiğini anlamanın yollarından biridir. Evde ağrının kaynağını teşhis etmek zor olabilir. Bunun yerine, evcil hayvanınızı teşhis ve tedavi için bir an önce veteriner hekime gitmelisiniz. Ağrıya neden olan en yaygın durumlardan bazıları diş problemleri ve artriti içerir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın ağrısız kalması için ağrı kesiciler ve uygun tedaviyi önerecektir.

Göz Tümörleri

Kedinizin gözleri daralamıyorsa, tümörleri olabilir. Oküler tümörler, yoğun ağrı, iltihaplanma veya bulanık gözler nedeniyle genişlemiş gözbebekleri olarak kendini gösterir. Ne yazık ki glokom, göz tümörü olan kedilerde de sıklıkla görülür. Bazı tümörler kanserli olmasa da, tümörün vücuda yayılmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede çıkarılması en iyisidir. Büyüme şiddetli değilse lazer kullanılarak alınabilir; ancak ciddi vakalarda kedi gözünün alınması gerekebilir. Bu en kötü senaryoda, kediler tek gözle uyum sağlayabilir ve mutlu bir şekilde yaşayabilir.

İris Atrofisi

İris atrofisi çoğunlukla yaşlı kedilerle ilişkilidir. Yaşa bağlı bu durum, iris olarak bilinen göz bebeğini çevreleyen renkli kısmın incelmesine neden olur. İris, göze güzel bir renk verdiği ve göz bebeğinin kasılıp ışığa uyum sağlamasına yardımcı olduğu için gözün önemli bir parçasıdır . Kas inceldiğinde, göz bebeğini daraltmak zorlaşır ve göz geniş kalır.

Bu durum ağrı veya uzun süreli görme sorunlarına neden olmaz. Ancak, kediniz parlak ışığa karşı daha duyarlı hale gelecektir. Buna rağmen, hipertansiyon, glokom veya körlük gibi diğer ciddi tıbbi durumları ekarte etmek için kedinizi veterinere götürmeniz hala çok önemlidir.

İlaçlar

Bazı kedilerin kullandıkları ilaçlar nedeniyle geniş, yuvarlak gözleri vardır. Bazı ağrı kesiciler yan etki olarak göz bebeklerinin büyümesine neden olur. Bunun sebebinin bu olup olmadığını belirlemenin tek yolu, bu ilaçları uyguladıktan sonra kedinizin gözlerinin nasıl davrandığını gözlemlemektir.

Ek olarak, dilatasyon aşırı dozun bir sonucu olabilir. Kedi hala tedavideyken dilatasyon uzun süre azalmazsa, veteriner hekiminiz ilaç sayısını azaltabilir veya daha hafif bir ağrı kesiciye geçebilir. Veteriner hekime danışarak evcil hayvanınızı yakından gözlemlediğiniz sürece bu durum tehlikeli değildir.

Beyin Hasarı

Çok nadir olmasına rağmen, beyin hasarı bazen kedilerde göz bebeğinin genişlemesine neden olabilir. Kediniz yakın zamanda büyük bir yükseklikten düştüyse, bir araçtan yaralandıysa veya daha büyük bir hayvanla kavga ettiyse, bu semptomun nedeni beyin hasarı olabilir.

 Kedilerin Göz Bebeklerinin Büyümesinin Tedavisi

Kedilerde gözbebeği genişlemesinin ciddi nedenlerinin her gün olduğundan çok daha az yaygın ve orta düzeyli nedenler olduğunu not etmek önemlidir. Kediniz önemli hastalık belirtileri veya büyük bir sağlık sorunu göstermiyorsa, bunun yerine yukarıdaki  bahsedilen fizyolojik sebeplerden kaynaklanma  olasılığı daha yüksektir. Kedinizin gözbebeği büyümesi için kesinlikle veteriner hekime kontrol ettirebilseniz de, ilgili başka semptomları olmadıkça çok fazla endişelenmeyin.

Bir kedinin gözleri günde birkaç kez değişir, daralır ve genişler ve kedi gözlerinin hızlı değişen davranışı, ilk kez kedi sahibi olanlar için endişe verici olabilir. Hangi durumların normal gözbebeği genişlemesine neden olduğunu ve hangilerinin olmadığını öğrenerek, kedinizin ne zaman veterinere gitmesi gerektiğini daha kolay anlayabilirsiniz.

Kedinizin gözbebeklerinin bir sorun nedeniyle büyüdüğünden şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Ağrı ayrıca, kedinizin göz bebeklerinin daralması veya genişlemesi ile de gösterilebilir. Gözlerdeki ağrıya genellikle bir kedinin gözbebeklerinin daralması eşlik ederken, vücudun başka yerlerindeki ağrıya göz bebeklerinin büyümesi eşlik edebilir.
Genişlemiş (büyük) gözbebekleri, kedilerin gizemli gözlerinin anlamını anlamanın başka bir kaynağıdır ve genellikle heyecanlı bir kediyi gösterir . Duruma bağlı olarak bir şaşkınlık veya korku göstergesi de olabilir. Bir kedinin gözbebeklerinin gerçekten heyecanlandıklarında tamamen büyümesi alışılmadık bir durum değildir.
Hasta bir kedide hangi göz değişiklikleri olabilir? Sarkık göz kapakları, yeşil, sarı veya beyaz akıntılar, şaşılık, genişlemiş veya daralmış gözbebekleri veya anizokori (bir gözbebeği büyümüş ve diğer gözbebeği daralmış) bunların hepsi bir şeylerin ters gittiğinin işaretleridir.
Kedinizin gözlerinin normalden daha uzun süre büyüdüğünü fark ederseniz, onu parlak ışığa alın veya bir gözüne ışık tutun. Gözbebeklerinin küçülüp daralmadığına bakın . Değilse, veterinerinizi arayın ve tavsiyelerine uyun.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.