Kedilerin Sıkıldığı Nasıl Anlaşılır?

3 Ağustos 2021
5151
Kedilerin Sıkıldığı Nasıl Anlaşılır?

Kediler de çoğu zaman aynı insanlar gibi sıkılırlar. Ancak bunu çok net bir şekilde belli etmezler. Birçok yetişkin kedi günde ortalama 15 saatini sadece uyuyarak geçirebilir ve bunun normal bir rutini mi olduğunu yoksa gerçekten sıkıldığı için mi yaptığını anlamak oldukça zor olabilir. Bunun dışında kediler -köpeklere nazaran- daha uzun süre evde yalnız kalabilir ancak bu durum onlarda yine can sıkıntısına yol açabilir. Peki bunların dışında kediler neden sıkılır? Kedilerin sıkıldığı nasıl anlaşılır? Kedilerde can sıkıntısının belirtileri nelerdir? Kedilerde can sıkıntısını uzak tutmanın yolları nelerdir? İşte bu ve benzeri soruların yanıtı için okumaya devam edin…

Kediler Neden Sıkılır?

Zeki hayvanlar olan kediler, kendilerini meşgul hissetmek için belirli bir düzeyde uyarılmaya ihtiyaç duyar. Belirli bir düzeyde uyarılma olmadan çok uzun bir süre beklerlerse, canları sıkılmaya başlar ve huzursuz hissederler. Bunun dışında kedilerde can sıkıntısının olmasının bir diğer nedeni de aktivite eksikliğidir. Evcil olan pek çok kedi hala koşma, keşfetme ve avlanma gibi içgüdülerine sahip oldukları için, evde kalmak ve hareketsiz olmak onlarda can sıkıntısına neden olabilir. Genel olarak kedinizin sıkılmasının başlıca nedenleri arasında; yeterli uyarılarının olmaması, yeterli sosyal etkileşimin olmaması, avlanmak için yeterli fırsatın olmaması, koşmak ya da egzersiz yapmak için yeterli fırsatın olmaması ve özgürce keşfetmek için yeterli imkanın olmaması yer alıyor.

Kedilerde Can Sıkıntısının Belirtileri

Uzanan kedi

  • Evi dağıtmak ve sorun yaratmak: Her yere parçalanmış tuvalet kağıdı saçmak, mobilyaları tırmalamak, raflardan eşya düşürmek ve lambalara atlamak gibi belirtiler kedinizin sıkıldığına işarettir. Hatta bu hareketlerden bazıları, kedinizin teşvik edici faaliyetlere ihtiyaç duyduğunu gösterme şekli de olabilir. Etrafta dolaşıp pisliklerini temizlediğiniz zaman, kediler bunu birlikte vakit geçirmek olarak görür ve bu durum bile onlar için fazlasıyla değer taşır. 
  • Çok fazla yemek ya da iştahsızlık: Kediler bazen yemek yeme alışkanlıklarını değiştirerek can sıkıntısı ile baş etmeye çalışırlar. Yapacak bir aktiviteleri olsun diye ya çok fazla yemeye başlarlar ya da tam tersi olarak yemeği görmezden gelirler. Bunun için kedinizin diyetini çeşitlendirebilir, yürümesi ve oyalanması için farklı aktivitelerde bulunmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Aşırı bakım ya da normalden daha fazla tüy dökme: Kediler çok yalnız kaldıkları ve sıkıldıkları zaman gergin olurlar ve ekstra stres yaşarlar. Bu da tüylerinin normalde olduğundan çok daha fazla dökülmesine yol açar. Aynı zamanda kediler kendilerini daha yoğun bir şekilde tımar edebilirler. Hatta kendi tüylerini bir tutam koparır ve bu durum onları daha fazla tımar etmeye iter. Eğer kedinizin çok fazla bakım yaptığını düşünüyorsanız, bu ruh hallerinin çöktüğüne işarettir. Bu tür davranışlar sergileyen bir kediniz varsa, tımar zamanını onunla bağ kurarak çözebilirsiniz. Örneğin her gün kedinizi fırçalayarak ona biraz zaman ayırırsanız, tüylerinin daha sağlıklı ve güzel olmasını sağlayabilirsiniz.  
  • Tuvalet (Kum) kabını kullanmamak: Kedinizin evin etrafında tuvaletini yaptığını fark ederseniz, bu size yeterince ilgi görmediğini ve sıkıldığını söyleme şeklidir. Ancak bundan önce bu davranışa neden olabilecek herhangi bir olası tıbbi sorunu da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Eğer kedinizin sağlık açısından bir sorunu yoksa, bu davranışının nedenini can sıkıntısından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Kedinizin kum kabını kullanmamak gibi davranış sorunları geliştirmesi, sıkılmaktan ziyade stresli oldukları anlamına da gelebilir. 
  • Uyuşukluk ya da gürültülü olmak: Genellikle yetişkin kediler, yavru kediler kadar enerjik olmadıkları için zamanlarının birçoğunu güneşli bir yer arayarak ya da evin içinde rahat bir gezintiye çıkarak geçirmeyi tercih ederler. Bu nedenle bir şeylerin yanlış olduğuna inanmak zor olabilir ancak kedilerin de depresyona girdiğini unutmamalısınız. Oturup uzun bir süre uzaklara bakmak, kayıtsız olmak, yiyecekleri ya da oyuncaklarını görmezden gelmek gibi belirtiler kedinizin sıkıldığına işarettir. Bunun dışında kedilerde görülen bir diğer yaygın davranış ise aşırı derecede miyavlamaktır. Sıkılmış bir kedi sık sık, yüksek sesle ve oldukça uzun bir süre miyavlayabilir. Bu onların dikkat çekme ve kendilerini eğlendirme yollarından biridir. 
  • İlgisizlik: Kediniz eskiden eğlenceli ve ilgi çekici bulduğu aktiviteler karşısında ilgisiz görünüyorsa, bu can sıkıntısının bir belirtisi olabilir. 
  • Endişeli davranış: Eğer kediniz endişeli bir halde görünüyorsa, canı sıkılmış olabilir.
  • Diğer evcil hayvanlar ile ilgili sorunlar: Kediniz evdeki diğer evcil hayvanlar ile kavga ediyor ve kovalıyorsa, bu onun sıkıldığı anlamına gelir. 
  • Çok uyumak: Kediler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirebilirler. Ancak kediniz herhangi bir merak belirtisi göstermiyor ve oynamak istemiyorsa, canı sıkılmış olabilir. Öte yandan bu varsayımı yapmadan önce kedinizin sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Hareketsizlik bir hastalık belirtisi de olabilir. 

Kedinizde yukarıdaki davranışlardan herhangi birini ya da normal davranışından başka bir değişiklik görüyorsanız, veterinere gitmenizi tavsiye ederiz. Davranış değişiklikleri altta yatan tıbbi bir soruna işarettir ve bu yüzden veteriner muayenesi yaptırmak oldukça önemlidir.

Kedilerin Can Sıkıntısına Yardım Etmenin Yolları

Bilgisayar üzerinde yatan kedi

Bulmaca Besleyicileri

Yemek için çalışmak, kediler için doğal bir kavramdır ancak çoğu evde kedinin avını arama fırsatı yoktur. Çünkü mama kabında mamalar üst üste yığılır ve kedinin fazla seçeceği yoktur. Kediler av arama, takip etme, zıplama ve ödüllerinin tadını çıkarma gibi eylemlerde bulunmak isterler. Bu yüzden kedinizin yemeğinin tadını çıkarmasını istiyorsanız, bulmaca besleyicilerini kullanabilirsiniz. Bulmaca besleyiciler aynı zamanda kedinizi daha yavaş yemeye teşvik eder.

Hazine Avları 

Kedinizin evde her zaman gittiği alanlara birkaç ödül koyarsanız, bu kediniz için iyi bir yol olabilir. Ancak bunu yaparken fazla aşırıya kaçmayın! Çünkü ikramlar bir kedinin yemeğinin %10’undan fazlasını oluşturmamalı. Bunun dışında boş yumurta kartonunu ikramlar için kullanabileceğinizi ekleyelim. Kartonun içine koyduğunuz ikramları, kediniz çıkarmak için uğraşacaktır ve onun için eğlenceli olacaktır. 

Kedi Oyuncakları

Kedinizin tek başına oynayabileceği oyuncakların dışında etkileşimli oyun süresi için bazı oyuncaklar satın almalısınız. İnteraktif oyuncaklar, kediniz ile oyun seanslarına katılabilmeniz için en ideal oyuncaklardır. İnteraktif oyun süresi, tüm kediler için önemlidir ancak tüm gün evde yalnız kalan kedilerin bu oyuncaklara daha çok ihtiyacı vardır. Her biri yaklaşık 15 dakika olmak üzere günde en az iki kez etkileşimli oyun oynanmalıdır. Neredeyse her alışveriş merkezinde bulabileceğiniz bu oyuncakları, kedinizin kişiliğine ve oyun stiline göre almanız mümkün. Öte yandan kedinizin oyuncaklarını bir sepete doldurmaktan kaçının. Oyuncakları bir sepete yığmaktansa, evin etrafına stratejik olarak yerleştirin. Böylelikle kedinizin ilgisini daha çok çekeceksiniz. Kedinizin evde yalnızken, kendi kendine etkileşimli oyuncaklar ile oynaması can sıkıntısını büyük ölçüde önleyecektir. 

Ayrıca kediniz evdeki oyuncaklar ile oynamak istemiyorsa, oyuncaklarını değiştirebilirsiniz veya kendiniz için farklı oyunlar türetebilirsiniz. Elastik saç bantlarını havaya atarak onları yakalamasını sağlayabilir, folyodan top yapabilir, ayakkabı bağcıklarını sürükleyerek kedinizin onu yakalamasını sağlayabilir, şişe kapakları ile oynatabilir, kağıttan top yapabilir, uzaktan kumandalı oyuncaklarınız varsa onlar ile oynatabilir, oyuncakları odanın etrafına asabilir ve değnek oyuncaklar alabilirsiniz.

Tırmalama Direkleri

Kedi tırmalama direkleri, diğer mobilyalarınızın tırmalanmasından sizleri kurtacaktır. Bu tırmalama direkleri, kedinizin tırmalama ihtiyacını giderecek ve kaslarını gerdirmesi ve tırnaklarını sağlıklı tutması için de yardımcı olacak. Tırmalama direkleri çeşitli malzemelerden oluşur ve yatay ya da dikey olarak yönlendirebilir. Kedinizin hangi türü tercih ettiğini anlamak için birkaçını deneyebilir ve ona göre birinde ilerleyebilirsiniz. 

Kedi Ağaçları

Kedi ağaçları, kedinizin tırmanmaya yönelik doğal eğilimini karşılar. Ayrıca kedinizin gün boyunca dışarıya bakması için pencelerinizden birinin yanına kedi ağacını yerleştirebilirsiniz. 

Oyun

Kediniz çoğu zaman yalnız kalmayı sevse de, onunla düzenli olarak oyun oynamanız can sıkıntısını kolayca ortadan kaldırabilir. Zihinsel ve fiziksel olarak kedinizi zorlayacak oyunları oynamaya özen göstermelisiniz. Örneğin, yere bir lazer tutun ve ışığı kovalamasını sağlayın veya kedinizin kovalaması için zeminde bir pinpon topu yuvarlayın. Ayrıca kutulardan labirent yapabilir, top ile oynayabilir, saklambaç oynayabilir, yiyecek kimin elinde oyunu oynayabilir ve kaygan bir malzeme üzerinde kedinizi sürükleyebilirsiniz. Aynı zamanda kedinize bazı numaralar öğretebilirsiniz. Bu biraz zaman alsa da, oturmak, beşlik çakmak, çağrıldığında gelmek ve gidip getirmek gibi eylemleri kedinize öğretebileceğinizi söyleyelim.

Pencere Manzaraları

Kedileri içeride tutmak güvenli olsa da, bu manzaradan mahrum kalacakları anlamına gelmez. Kediniz için pencere pervazına monte edilebilecek birkaç farklı tünek türü vardır. Bu tünekler, kedinizin odaya ve dışarıya farklı bir bakış açısına sahip olmasını sağlar ve aynı zamanda bazı ışınları yakalamak için harika bir alan yaratır. 

Yeşillikler

Evinizdeki saksılara kedi nanesi ya da keti otu ekerek kedinize biraz yeşil bir ortam kazandırın. Kediler genellikle uzun ev bitkileri ve yeşillikler arasında oynamayı severler. Ancak kedi dostu bitkiler aldığınızdan emin olmalısınız. Çünkü bazı bitkiler kediler için zararlı olabilir. 

Oyun Arkadaşı

Bazen canı sıkılan bir kedinin en ihtiyacı olan şey, onu daha aktif hale getirecek bir oyun arkadaşıdır. Eğer eve ilk defa yeni bir kedi arkadaşı getirecekseniz, büyük olasılıkla tıslama ya da hırlama gibi olaylara tanıklık edebilirsiniz. Ancak kedilerinizin ilişki kurallarını ayarladıktan sonra her ikisi için de güzel bir deneyim olacaktır. 

İlgi Göstermek

Kedinizin sıkıldığını fark ederseniz, ona gerekli ilgiyi göstermeniz gerekmektedir. Onunla oynayın, zaman ayırın ve sevin. 🙂 

Sıkça Sorulan Sorular

Ev kedileri sıkılır mı?

Kedinizi evde tutacaksanız, ev ortamını olabildiğince uyarıcı hale getirmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız kediniz hızlı bir şekilde sıkılabilir, strese ve hatta depresyona bile girebilir. Bu da zararlı ve yıkıcı davranışlarda bulunmasına neden olabilir.

Kediler çabuk sıkılır mı?

Ev kedileri tüm yaşamları dört duvar arasında geçtiği için çok çabuk sıkılırlar. Her gün çevreleri, yiyecekleri, sosyal etkileşimleri ve rutinleri aynı kalır ve doğal olarak avlanma ve yakalama gibi fırsatlardan uzak dururlar.

Kedinin canı sıkılır mı? 

Yetişkin kediler 8 – 12 saat boyunca evde yalnız kalabilirler. Ancak bu süre içerisinde tek başlarına kısa sürede sıkılabilirler. Ve kafalarını dağıtıp meşgul olabilecekleri bir şey bulamazlarsa yalnız hissedebilirler.

Kediler yalnızlıktan sıkılır mı?

Kediler birkaç gün boyunca yalnız kalabilirler ancak daha fazlası ruhsal açıdan oldukça yıpratıcı olabilir. Bu yüzden evde gerekli ihtiyaçları bulunsa veya herhangi bir tehlike olmasa bile, birkaç günden fazla kedilerin evde tek başlarına kalması tavsiye edilmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.