Ainu ken (Hokkaido) Özellikleri ve Bakımı

Ainu ken (Hokkaido) Resimleri
Hokkaido dayanıklı, güçlü, orta büyüklüğe sahip olan uyanık bir köpektir. Sahibine sadık, uysal, cesur ve kararlı bir cins olduğu görülür. Hokkaido, Ainu-ken ve Hokkaido-Ken gibi farklı isimlerle de anılırlar. Diğer Japon ırklarından Hokkaido ırkını ayıran özellikleri daha uzun ve kalın tüyleri, daha geniş göğüsleri ve daha küçük kulaklarıdır. Ainu Ken tüm Nihon Ken'ler gibi kaba, koruyucu ve çift kat dış kıllara ve mevsimsel olarak dökülen ince, kalın bir astara sahiptir. Beyaz, kırmızı, siyah, brindle, susam ve kurt grisi gibi birkaç kürk renkleri vardır. Zeki, problem çözücü ve verilen görevi başarıyla yapabilecek bir ırktır. Ancak bu yeteneklerini erken yaştan itibaren desteklemeli ve sosyalleştirilmeleri gerekir. Erken aşamada başlayan eğitimler ve sosyalleştirme etkinlikleri sonrasında ailesine daha sadık ve kendini adamış bir köpek olarak Ainu Ken hayatınızda yer alacaktır. Bir yanları avcı ruhlu olduğu için “tam olarak aile köpeğidir” ifadesini kullanmak doğru olmayacaktır. Daha çok Ainu Ken için uyumlu, ılımlı ve herkesin keyif geçirmekten memnun olduğu bir cins olduğu ifade edilebilir. Ainu Ken’in kendi ülkesi olan Japonya dışında nadir görüldüğü bilinir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Kızak Köpeği, savunma Köpeği, İşçi Köpek
Ağırlık
19- 30 Kg
Yükseklik
45-50 Cm
Aile
Kuzeyli
Menşei
Japonya
Menşei Tarihi
Çok Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
11- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Ainu Ken köpek ırkları arasında beğenilen ve tercih edilen bir karaktere sahiptir. Azimli, kararlı, korkusuz, sadık, iyi bir bekçi ve savunucu olan genel olarak iyi huylu bir köpektir. Geçmiş dönemlerde söz dinleyen ve itaatkar yapısıyla kızaklarla seyahat edilirken kullanılan kızak köpekleri, av köpekleri ve koku tazıları olarak da kullanılmıştır.

Sahibine, ailesine sadık ve bağlılığı yüksektir. Ainu Ken ırkının yalnız kalmaya karşı toleransı düşüktür ve ailesiyle birlikte olmak, zaman geçirmek ister. İnsan ailesini memnun etmek isteyen ve onlara kendini adamış iyi bir arkadaştır.  Ancak cesur, korkusuz ve sahibine olan korumacı yaklaşımı nedeniyle erken aşamada sosyalleştirilmez ve eğitilmezse yabancı kişilere temkinli yaklaşım gösterebilirler. Yabancı insanlara asi, temkinli yaklaşmaması için erken aşamada eğitim alması gerekir. Çocuklarla arası iyidir ancak her zaman gözetim altında bir arada olmaları ve zaman geçirmeleri sağlanmalıdır. Diğer köpek ve evcil hayvanlara karşı ise agresif ve dik başlı oldukları görülür. Ancak evcil bir köpek olarak eğitimli ve erken aşamada sosyalleştirerek yetiştirirseniz diğer hayvanlarla ilişkisi iyi gelişir. Sahibinin izni olmadan başka hayvanların yanına gitmez, kendisine komut verilmesini bekler.  Bir aile köpeği olarak uyum sağlasalar da karakter özelliklerinden de anlaşılacağı üzere bir yanları avcı köpeğidir. Bu yüzden zaman zaman oyun oynama şekilleri saldırgan ve asi köpeklerin hareketleri ile benzerlik gösterebilir. Ancak iyi bir lider onun bu özelliklerini geliştirmeden törpüleyecek ve iyi huylu, ılımlı ve uysal bir köpek olmasını sağlayacaktır.

Zeki, kolay öğrenen ve kısa bir sürede eğitilebilen bir ırktır. Problem çözmekte, verilen görevleri tamamlamakta başarılıdır. Zaman zaman inatçı davranışlar sergilemesi de mümkündür. Geçmiş zamanlarda savunma, tehlikelerden korunmak gibi alanlarda eğitilmişlerdir. Boyundan büyük bir cesareti, hücum etmeye istekli yanı ve karakteri vardır. Av sırasından kendinden beklenilenden daha büyük işler başarırlar. Hatta 600 kiloluk bir ayıya gerektiğinden saldırmaktan ve mücadele etmekten çekinmezler.

Avcılık yeteneğinin getirdiği karakter özelliklerinin yanı sıra ayrıca nazik, itaatkar ve ev yaşamını seven bir yapıya da sahiptirler. Sahibine karşı oldukça sadık olduğu görülür. Ayrıca doğuştan gelen bir yön duygusuna sahiptir. Uzak bir yere gitse, mesafelerce evinden uzaklaşsa daha kolayca sahibine ve evine geri dönebilirler.

Ainu Ken orta büyüklükteki bedeni ve aktif yapısıyla apartman hayatına uyum sağlamakta zorlanır ve apartmanda yaşayan kişilere sahiplenmesi için önerilmez. İç mekanlarda, orta büyüklükteki alanlarda orta derecede aktif olurlar ve onlar için en ideali büyük bir avludur. Bahçeli evlerde, geniş araziye sahip evler bu köpekler için ideal yaşam alanıdır. Sık, çift katmanlı ve sıcak tutan paltoları onları soğuktan koruduğu ve soğuğa karşı dayanıklı hale getirdiği için dışarıda yaşayabilirler.

Ainu Ken evcil hayvan ve avcı köpek rollerini aldığı eğitimler, sosyalleştirmeler sonucunda uyumla bir bütün haline getirmiştir. Akıllı, sadık, uyumlu, cesur, itaatkar, avcı, kararlı, özgür ruhlu ve bazen inatçı farklı karakter ve kişilik özelliklerine sahip bir köpek olarak, insan ailesiyle birlikte mutlu bir yaşam sürmektedir.

Tarih

Ainu Ken, AkitaShiba Inu, Kai Ken, Shikoku ve Kishu Ken’in de içerisinde bulunduğu altı yerli Japon spitz ırkı arasında yer alır. Ainu Ken bu köpek cinsleri arasında en eski olan ırklardan biridir. Hokkaido ırkının geçmişinin1140’lı yıllara kadar dayandığı düşünülmektedir. Hokkaido ve Tohoku Bölgesi arasında alışverişlerin geliştiği 1140’lı yıllarda Kamakura döneminde, Japonya’nın ana adası olan Honshu’dan Hokkaido’ya Ainu halkına eşlik ettikleri düşünülen orta boy Japon köpeklerinden geldikleri ifade ediliyor.  Ancak tarihi geçmişiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur.

Köpekler, Ainu halkı tarafından sadakatleri, cesaretleri ve avlanma konusundaki yetenekleri nedeniyle çok saygı gördü. Ainu Ken, ayı ve geyik avcısıydı. Beslenmesi de avlanmaya bağlıydı. Bu köpekler ayrıca halk tarafında da ayı ve geyik avlarında kullanılıyordu ve Ainu halkının geçimlerini sağlıyordu. Zamanla köpekler insanlarla birlikte daha çok vakit geçirmeye başladılar ve önem kazandırlar. Ainu köpekleri, şiddetli soğuk kış iklimi ve engebeli arazide hayatta kalmak için adapte olmuştur.

Hokkaido ırkının, Matagi-ken isimli bir Japon cinsinde soyundan geldiğine inanılmaktadır. Bu köpekler Jōmon döneminde Aynular tarafından Tohoku bölgesine götürülmüştür. Tecrit edilmiş bir bölge olan Tōhoku’da, Hokkaido ırkı 1869 yılına kadar dünyanın geri kalanından gizlemiştir. 1869 yılında Thomas W. Blankiston bölgede yatığı keşif sırasında bu sevimli köpekleri keşfetmiştir ve farklı ülkelerdeki hayvan severlere tanıtmıştır. Ayrıca Hokkaido köpeklerinin Aomori bölgesindeki Hakkōda Dağları’nda ilerleyen askerler şiddetli bir kar fırtınasına yakalandığı zaman onları kurtarma çalışmasında büyük fayda sağlaması da tanınırlıklarını arttırmıştır. Hokkaido, 1902 yılında ordu tarafından bir arama-kurtarma operasyonunda görev alıp, başarıya ulaştırdıktan sonra popülerlik kazanmıştır.

Hokkaido, 1937 yılında Japonya hükümeti tarafından özel olarak “Yaşayan Doğa Anıtı”adıyla sınıflandırıldı. Bu köpeklerin Hokkaido Ken Hozonkai (Hokkaido Köpek Koruma Derneği) ve Hokkaido Ken Kyokai (Hokkaido Köpek Derneği) olarak iki ana cins kaydı vardır. Bu iki kulübün dışında neredeyse hiçbir Ainu Ken kayıtlı değildir. Japonya’nın nadir köpek ırkları listesinde ve koruma altına altında olan bir ırktır. “Ainu Dog” olarak bilinen cinsin ismini resmi olarak “Hokkaido-Inu” olarak değişmiştir. Japonya’da birçok kişi ise “Hokkaido-Ken” olarak bu ırkı anmaktadır.

2007’de Softbank’ın ödül alan bir reklam filminde oynadıktan sonra popüler bir cins haline gelmiştir. Reklam filminin yönetmenin Amerikalı olması, ırkın ABD olmak üzere dünya çapında geniş bir alanda tanınmasını sağladı. Kazandığı şöhrete rağmen ana vatanı Japonya dışında nadir görülmeye devam etti. Geçmiş zamanlardan günümüze kadar görünümünde pek fazla bir değişiklik olmadığı görülür. Kuzeni olan Akita ırkına da oldukça benzer. Siyah-mavi bir dile sahip olduğu için de Chow Chow ve Shar Pei köpek ırklarının genlerine sahip olduğu da düşünülmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta büyüklüğe sahip olan ve dış görünüşüyle Shika-Inu'ya benzetilen bir köpek cinsidir. İnce, kaslı, sağlam ve güçlü bir görünümü vardır. Kaslı ve güçlü vücut yapılarına rağmen narin ve naif bir görüntüye de sahiptirler. Göğüs yapısı derin ve geniştir. Hızlı hareket eden, çevik bedeni ve avcılık yeteneğine uygundur.

Kafa

Orta büyüklükte, üçgen görünümü olan bir başı vardır. Başın üzerinde üçgen ve dik kulakları bulunur. Gülümsermiş gibi duran çene hattına sahiptir. Dişleri güçlü, dışa çıkık, sağlam ve çıkıntısızdır. Dudakları koyu renklidir. Dili siyah benekli, noktalıdır. Burun kemiği burun ucuna düz şekilde uzanır ve burun ucu siyah renktedir.

Kulaklar

Ainu Ken’in orta büyüklükteki başının üzerinde küçük, üçgen ve dik kulakları vardır. Kulaklarının birbirine yakın ve öne meyilli olduğu görülmektedir.

Gözler

Aine Ken’in gözleri biraz küçük, üçgen şeklinde koyu kahverengidir. Kısık ve içten bakan gözleri sayesinde insanları bakışlarıyla etkileyen sevimli bir ırktır.

Bacaklar ve Ayaklar

Ainu Ken cinsin ön bacakları düz, ince ve kısa tüylüdür. Arka bacakları ise aynı yapıdadır ancak but bölgesi çift tabakalı, uzun tüyler ile kaplanmıştır. Dürtüsel olarak hızlı, hareketli bir köpektir. Hafif, kendinden emin bir yürüyüşü vardır.

Kuyruk

Ainu Ken köpeğinin orta uzunlukta, kıvrık ve uzun tüylerle kaplı kuyruğu vardır. Kuyruk yapısı Spitz tarzında bir kıvrıma sahiptir.

Tüy

Orta uzunlukta, çift katmanlı, sık, sert ve düz kürke sahiptir. Dış katman tüyleri sert ve düz yapılıdır. Alt katman tüyleri ise yumuşak ve yoğundur. Tüylerinin çok yoğun dökülen bir yapısı yoktur. Bakımlı olması için haftalık tarama ve fırçalama yeterli olacaktır.

Renk

Ainu Ken ırkının tüylerinin rengi susam, kurt grisi, gri-kahverengi, kahverengi, brindle, kızıl kırmızı veya beyaz gibi çeşitlere sahip olabilir. Hokkaido ırkının kürkü rengi genellikle "susam" olarak tanımlanır. Bu renk siyah, kırmızı ve beyaz tüylerin güzel bir şekilde birbirine karışımı şeklindedir. Ayrıca siyah-kahverengi çizgili, siyah, siyah-taba rengi ya da beyaz da olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Ainu Ken köpek ırkının ortalama yaşam süresi 11– 13 yıl arasındadır.

Ainu Ken ırkı AKC tarafından orta büyüklükte köpek ırkı olarak tanımlanmıştır. Yetişkin Ainu Ken köpeğinin ağırlığı 19- 30 kg, yüksekliği ise 45- 50 cm aralığında değişiklik göstermektedir. Yetişkin erkekler için ideal ağırlık 21- 30 kg, yüksekliği 48- 50 cm arasında iken, dişilerin ağırlığı 45- 48 kg, yüksekliği ise 19- 28 cm aralığında değişmektedir. Yetişkin erkek Ainu Ken köpeklerin dişilere kıyasla daha iri ve ağır olduğu görülür.

Yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler. Ancak mevsimsel tüy dökülmeleri de vardır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüy dökülmesinde artış görülür. Bu dönemde kürkün daha sağlıklı olabilmesi, dökülen tüylerin etrafta uçuşmaması için tarama sıklığı arttırılmalıdır. Ayrıca tarama ve fırçalamaya ek olarak, yoğun tüy dökme zamanlarında banyoda yaptırabilirsiniz. Banyo ve tarama işlemi ile köpeğinizin ölü kürkü kolaylıkla değiştirmesine yardımcı olursunuz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Ainu ken ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan köpek mamalarını, destekleyici gıda ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için sağlıklı içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Ainu ken cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini planlamalısınız.

Evet, Ainu ken hazır mamanın dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Ainu ken için uygun değildir. Sahibinin Ainu ken cinsinin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin hangileri olduğunu bilmesi gerekir. Özellikle insanları tükettiği pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren yiyecekleri onlara vermekten kaçınmalısınız. Ainu ken köpeğinin beslenme düzeni ev yemeklerini ve sadece insan gıdaları ile beslenmek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Ainu ken için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurmak doğru olmayacaktır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Ainu ken ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Ainu ken’in yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Ainu Ken köpeğinin gelişimini tamamladıktan sonra yani 18 ve 24 aydan itibaren çiftleştirilesi önerilir. Dişi ve erkek Ainu Ken ırkının  gelişim sürecine ve beden sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Ainu Ken cinsinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çok kirlenmeyen, genetik olarak kendini yenileyen kürküyle Ainu Ken ırkının sahibini yormayan bir bakım süreci vardır. Haftada iki ya da üç kez taramanız ve fırçalamanız daha bakımlı ve az dökülen tüylere sahip olmasını sağlayacaktır. Yıl genelinde çok tüy dökmezler. Ancak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüy dökülmesinde artış görülür. Bu dönemde kürkün daha sağlıklı olabilmesi, dökülen tüylerin etrafta uçuşmaması için tarama sıklığı arttırılmalıdır. Ayrıca Ainu Ken’in tıraş edilmesi, tüylerin kesilmesi gerekmez ve tavsiye edilmez. Kısaca tüylerinin dolaşmasını engellemek, daha bakımlı olmasını sağlamak ve ölü tüyleri uzaklaştırmak için tarama, fırçalama ve banyo işlemleri yeterli olacaktır.

Ainu ken köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, tüylerinin rengine, bakımlı olmasına, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Ainu Ken yavrusunun fiyat 12.000 TL ve 18. 000 TL arasında değişmektedir. Yavru köpeklerin yetişkin Ainu Ken köpeklerine göre daha pahalı olduğu görülmektedir. Ainu Ken ırkının fiyatı insanlar tarafından ilgi görmesi, talep edilmesi ya da nadir bulunması gibi etkenlere göre artıp azalmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Ainu Ken tek bir doğum sırasında ortalama olarak 5-10 arasında yavru dünyaya getirir. Ainu Ken ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için çok sık çiftleştirilmesi önerilmez.  Sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği köpeğinin sperm kalitesi Ainu Ken’in doğurduğu yavru sayısında değişikliğe neden olabilir.

Ainu Ken ırkının tüylerinin rengi susam, kurt grisi, gri-kahverengi, kahverengi, brindle, kızıl kırmızı veya beyaz gibi çeşitlere sahip olabilir. Hokkaido ırkının kürkü rengi genellikle “susam” olarak tanımlanır. Bu renk siyah, kırmızı ve beyaz tüylerin güzel bir şekilde birbirine karışımı şeklindedir. Ayrıca siyah-kahverengi çizgili, siyah, siyah-taba rengi ya da beyaz da olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.