Alman Spitz Özellikleri ve Bakımı

Alman Spitz Resimleri
Alman Spitz, kısa, kompakt yapılı ve kare gövdeli bir köpektir. Dik kulakları, güzel kürkü ve sırtında kıvrılmış şekilde duran kuyruğuyla gerçek bir İskandinav ırkıdır. Dikkatli ve keskin bir işitme yeteneğine sahip olan bu köpekler, uzun yıllar bahçelerin, evlerin yiğit ve sevimli bir savunucusu olarak görev almış, değer görmüştür. Bu küçük cinsin Klein ve Mittel olmak üzere farklı iki boy çeşidi vardır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spitz, Arkadaş
Ağırlık
3- 11 Kg
Yükseklik
22- 38 Cm
Aile
Kuzey- Northern (UKC), Foundation Stock Service (AKC)
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1450
Yaşam Süresi
13- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Alman Spitz akıllı, aktif, oyuncu, canlı, hayat dolu, tetikte, uyanık, dikkatli, sahibine oldukça bağlı ve bir yanları da bağımsız köpeklerdir. Kendinden oldukça emin ve mutlu bir mizaçları vardır. Sevdiklerini memnun etmeye hazır ve sadık bir dost olmaya isteklidir. Alman Spitz sevdiklerine ve ailesine ne kadar sıcak davransa da bir yabancıya hızlı şekilde güvenmez. Yabancı insanlara olan güvensizliği onları küçük yapısına rağmen iyi ve ideal bir bekçi köpeği olarak karşımıza çıkarır. Çok yönlü, uyumlu bir köpek olduğu için de kolayca eğitmeniz mümkündür ve bu şekilde onları diğer insanlarla iyi geçinecek gibi yetiştirebilirsiniz. Zamanla tanıdığı ve ailesinin güvendiği insanlarla, evcil hayvanlarla ilişkisini ilerletecektir. Eve gelen yabancı misafirleri tanıdıktan sonra, sıcak davranacaktır. Kendiside küçük olmasına rağmen kendinden küçük hayvanlara, güçlü av içgüdüsüyle büyüklük taslayabilir ve saldırma eğiliminde bulunabilir. Yavruluğundan itibaren birlikte büyüdüğü aynı evde yaşadığı kedi, köpek gibi evcil hayvanlarla daha iyi anlaştığı görülmektedir.

Alman Spitz iyi bir eğitim almaz, gün içerisinde oyunlar oynamaz ve enerjisini dışarıya atamazsa olumsuz davranışlar geliştirebilir. İnatçı, sıkılgan, bağımsız ve huysuz olması mümkündür. Bu özelliklerin ana nedenleri yavruluk döneminden itibaren eğitimlerindeki eksikler ve yetiştiği ortamdan kaynaklanabilir. Köpeğinizin gün içerisinde ihtiyaçlarını karşılamanız, eğlenceli vakit geçirmesini sağlamanız olumlu davranışlara sahip, iyi huylu bir köpek yetiştirmeniz için önemlidir.

German Spitz genel olarak çok havlamaz. Ancak sıkıldığı zaman ya da hoşuna gitmeyen bir durum içerisinde kaldığında şikayet etmenize neden olacak kadar yüksek sesle havlayarak kendini ifade edebilir. Bu durumların önüne geçmek, havlamasını kontrol etmek için köpek oyuncakları alabilir ve köpeğinizle ilgilenerek keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Alman Spitz köpeğinin günlük ihtiyaçlarını karşıladığınız, yeterli egzersiz yaptırdığınız ve enerjisini boşaltmasına izin verdiğiniz zaman apartman hayatına uyum sağlamakta zorlanmayacaktı. Ev içerisinde de oldukça aktif olduğu için mümkünse küçük bir avluda dahi olsa her gün zaman geçirmesi gerekmektedir. Günlük yapacağı egzersizler, yürüyüşler Alman Spitz köpeğinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır.

Köpeğinizin karakter gelişimi için onun gelişiminde iyi bir lider olarak öne çıkmanız gerekir. Alman Spitz ırkında sevimli hallerinden dolayı verilen tavizler zaman içerisinde köpeğin liderlik rolünü üzerine almaya çalışmasıyla köpek sahibini zorlayacak bir duruma gelebilir. O yüzden köpeğinize sizin lider olduğunuzu ve her istediğini, istediği zaman yapamayacağını davranışlarınızla anlatmaya çalışın. Aksi halde bir kez liderliği ellerine alırlarsa söz dinlemezler. Çocukların liderliğine karşı zaman zaman öfkelendikleri görülebilir. Ancak yaşlılar için iyi bir yol arkadaşıdır. Alman Sptiz ırkı eğitilebilen, aldığı eğitimlerle daha iyi huylu olan, uzun ömürlü bir köpektir. Bu sevimli köpek ırkı, sahibine yol arkadaşı etmekten keyif alan, ilgiyi seven, eğlenceli, oyuncu ve sadık bir arkadaş, ayrıca bekçi köpeği olarak de hayatımızda yer alırlar.

Tarih

Alman Spitz, Orta Avrupa kökenli ve köpek ırklarının en eskilerinden birisidir. Almanya, İngiltere ve Avustralya’dan ithal edilmiştir ve Amerika Birleşik Devletleri’nde nispeten yeni bir cins olarak ilk 1450’de evlerin ve tarlaların yiğit bir savunucusu olarak belgelendi. 1450 yılına ait bir olan bu belgede Alman Spitz ırkı tanımlanmış ve korkusuz koruyucular olarak adlanmıştı.

Cinsin birçok erken üyesi, ilk zamanlarında bir köylü köpeği olarak görüldü ve kabul edildi. Günümüz Almanya’sı ve Polonya arasında bulunan tarihi bölge olan Pomeranya eyaleti bu köpeklerin en yaygın görüldüğü yerdi. Pomeranya eyaletinde yaşaması ve ilgi görmesi onların Pomeranya’nın ilk adı olan Pomeranian şeklinde tanınmasına yol açtı. Küçük Spitz’in uyanık ve uyarıcı sesler çıkarmasıyla öne çıktı. Tüccarlar ve balıkçılarda mallarını tehlikelere karşı korumak için bu uyanık, küçük yapılı bekçileri teknelerine aldılar. Çiftliklerde ise bu köpeklerin işitme özelliği ve davetsiz misafirlere karşı sahibini erken uyardığı için kullanıldı. Yüksek bir yere otururlar ve farklı bir durum sezdiklerinde, garipliklerin ilk belirtisinde tiz alarm anlamına gelen havlamalarını kullanırlardı.

Başlangıçta bir köylü köpeği olarak tanınan Spitz, zaman içerisinde İngiltere’nin kraliyet ailesi ve üst sınıfı arasında popülerlik kazandı.  Alman Spitz, 18. Yüzyılda tahta geçen I. George Alman bir kadınla evlenmiş ve saraya birçok Alman ziyaretçi gelmişti. Gelen kişilerden bazıları da yanlarında hediye etmek için Alman Spitz köpeklerini getirmişlerdi. III.George’un karısı Kraliçe Charlotte ve Kraliçe Victoria da kendi dönemlerinde Alma Spitz türünün sadık hayranlarıydı. Bu şekilde farklı Alman Spitz kraliyet ailesi ve soylular arasında da oldukça popüler oldu.

Cins Almanya’da beş farklı boy çeşidi ile tanındı. Ancak Toy ve Wolfspitz çeşitleri diğer ülkelere ihraç edildiğinde, Pomeranian ve Keeshond olarak ayrı köpek ırkları şeklinde görüldüler. FCI’nin Alman Spitz ırkının Pomeranian/Toy Spitz “Oyuncak Spitz” olarak tanınan en küçük boylusu, Keeshond ise “Wolfspitz” çeşididir ve en büyük boylu olanıdır. Aynı aileden olan dev, orta, minyatür üç boy Alman Spitz olarak sınıflandırmasıyla Alman Spitz’in tarihi diğer ırklar ile iç içe geçmiştir. Amerika’da ise Alman Spitz, Klein ve Mittel adıyla iki farklı boy çeşidi olan tek bir köpek cinsi olarak görülüyordu.

Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı dönemde, cinsin popülerliğinde hızlı bir düşüş görüldü. 1970’lerde toparlanmaya ve dalgalanmalara başlandı. 1975 yıllarında Hollanda’dan ithal edilen birkaç Keeshond’un ve daha büyük Pomeranyalılara yetiştirilmesi, geliştirilmesi sonrasında cinsin soyunda ve popülerliğinde bir geri dönüş yaşandı. Günümüzde Almanya, Avustralya ve Büyük Britanya’da Alman Spitz köpek ırkının oldukça popüler olduğu görülmektedir. United Kennel Club, 2006 yılından itibaren Alman Spitz’i Kuzey Grubunun bir üyesi olarak kabul etmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alman Spitz, kısa, kompakt yapılı ve kare gövdeli bir köpektir. Irkın kendi içerisinde beş farklı boyda olduğu belirtilir. Göğüs geniş, yuvarlak ve aşağıya iner şekildedir. Çok hafif bir göbek görülebilir. Sırt kısa, düz, sağlam ve omuzlar iyi uzatılmış yapıdadır. Kısa, yatay sırtta hafif bir kıvrımdan başlar ve devam eden üst çizgi vardır. Alman Spitz ırkının "Oyuncak Spitz” adıyla bilinen çeşidi, en küçük boylu olanıdır. "Wolfspitz" çeşidi ise en büyük boylu olanıdır.

Kafa

Arka kısmına kıyasla daha büyük kafatasına sahiptir. Kafasında görülen saçlar vücudun geri kalanına göre kısa ve biraz daha kalındır. Kafatası sivrilerek burun ucuna doğru kama şeklinde gelir. Durak kısmı dik değildir. Kafası orta ila iyi işaretlenmiştir. Alman Spitz'in iri gözleri, sivri ve birbirine yakın kulakları ve gülümseyen yüzü ona eşsiz bir görünüm vermektedir.

Kulaklar

Alman Spitz ırkının kompakt, küçük, sivri, üçgen şeklinde ve birbirine yakın konumlanan dik kulakları vardır. Kulaklarının bu yapısı onlara karakteristik bir özellik katar.

Gözler

Orta büyüklükte, iri, hafif çıkıntılı ve birbirine orantılı konumlanmış koyu renk gözleri vardır. Bakışlarıyla hem uyanık hem sevimli hem de dikkatli olduğunu belli etmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Alman Spitz köpek ırkının ayakları oldukça küçüktür ve parmakların arasında kıllar vardır. Beden ağırlığını taşıyacak güçteki bacakları köpeklerin çeşidine göre değişken uzunluğa sahiptir.

Kuyruk

Alman Spitz köpeğinin orta uzunlukta, geriye çekilmiş olan ve sırtın üzerinden arkaya doğru kıvrılan kuyruğa sahiptir. Kuyruğunda bedeninde olduğu gibi gür tüyler bulunur ve ona güzel bir görünüm katar.

Tüy

Alman Spitz ırkı çift katmanlı kürke sahiptir. Alt katman tüylerinin yumuşak ve yünlü, üst katman tüylerinin ise uzun ve hafif sert yapısı vardır. Kürkü uzun, geniş- düz ve kısa, kalın- ipeksi olarak iki astar yapısıyla ilişkilendirilir. Kafasındaki saçlar vücudun geri kalanına göre daha kısadır ancak buna rağmen yine de çok kalın olduğu görülür. Alman Spitz’in başı, kulakları, uzuvların ön tarafları ve ayak bölgesinde kısa ve kadifemsi tüyler bulunur. Boyun ve omuzların olduğu bölgede bol yelesi ve ön uzuvların arka taraflarında ise saçaklar hakimdir. Alman Spitz gibi Spitz köpek ırkları, bol tüylü yapısı, gösterişli astarları ile öne çıkmaktadır. Özellikle boyunlarındaki fırfır adı verilen, yele benzeri yaka kısımları onlara ayrı bir hava katmaktadır. Bu nedenle güzel paltoları sebebiyle Alman Spitz ırkının büyüleyici olduğu ifade edilir.

Renk

Alman Spitz ırkının kürk rengi siyah, siyah-taba, kahverengi, krem rengi, turuncu, kırmızı, beyaz ve kurt grisi gibi çeşitli tonlarda karşımıza çıkar. Bu renklere ek olarak ana renk beyaz olmakla birlikte, bu renklerden herhangi birine desen veya leke tarzında da sahip olabilir. Wolf Spitz'de bulutlu gri kürk, Grand Spitz'de siyah, kahverengi ve beyaz tonları daha sık görülür. Medium Spitz , Small Spitz ve Cüce Spitz'de ise siyah, kahverengi, beyaz, turuncu ya da gri kurt tüy rengi kürk hakimdir.

Sıkça sorulan sorular

Alman Spitz köpek cinsinin ortalama yaşam süresi 13 – 15 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Alman Spitz köpeğinin ideal ağırlığı 3 – 11 kg, yükseklikleri ise 22 – 38 cm aralığında değişmektedir. Oyuncak Alman Spitz (Klein) boyu 20- 30 cm; Orta boyuttaki Alman Spitz (Mittel)30- 38 cm; nadir de olsa görülen büyük Alman Spitz ise 40- 50 cm aralığında değişiklik gösteren büyüklüğe sahiptir. Cinsiyetlerine göre Alman Spitz köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Alman Spitz ırkının tüylerinin yılda iki kez döküldüğü görülmektedir. Bu süreçte tarama sıklığının arttırılması ve günlük tarama yapılması gerekir. Paltosunu yenileyene kadar tüy dökmesi normaldir. Bu dökülen tüylerin sağlıklı uzaması için bakımına gereken önem verilmelidir.  Tüy dökme mevsimi ve döngüsü bittikten sonra ise Alman Spitz ırkının tüy dökülmesinin oldukça az olduğunu ifade edebiliriz. Birkaç günde bir kez yapacağınız tarama işlemleri ve bakım rutinleri ile yoğun dökülmeler yaşamazsınız

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Alman Spitz ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan köpek mamalarını, destekleyici gıda ürünlerini önermektedir.

Evet, Alman Spitz hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Alman Spitz için uygun değildir. Sahibinin Alman Spitz cinsinin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin hangileri olduğunu bilmesi gerekmektedir. Ev yemekleri Alman Spitz ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Alman Spitz köpeğinin beslenme düzeni ev yemeği de yiyebildiği düşünülerek, sadece insan gıdaları ile beslenmek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Alman Spitz için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Alman Spitz cinsi köpekler 18 ve 24 ayından itibaren çiftleştirilesi uygundur. Dişi ve erkek Alman Spitz ırkının,  gelişim sürecine ve vücut sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Alman Spitz köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilir ve daha da fazlası için sorularınızı bize ve veterinerinize danışarak bilgi alabilirsiniz.

Alman Spitz’in kalın çift katlı, yumuşak ve kalın yapılı tüylerinin bakımı çok zor değildir. Sadece keçeleşmeyi, düğümlenmeyi önlemek için haftada birkaç kez fırçalamanız, taramanız önerilmektedir. Yılda iki kez yoğun şekilde tüy döktükleri bilinmektedir. Bu süreçte tarama sıklığının arttırılması ve günlük tarama yapılması gereklidir. Kürkünü yenileyene kadar bu süreç devam eder ve bakım ihtiyacı yıl geneline göre fazladır. Ancak yoğun tüy dökme dönemi bittiği zaman haftada 2-3 kez fırçalamanız ve taramanız yetecektir. Kırpma işleminin ve banyo ihtiyacının da çok sık olmaması bakım kolaylıklarından bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Alman Spitz köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüylerinin bakımlı olmasına, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Alman Spitz yavrusunun fiyat aralığını net olarak belirtilemese de 6.000 TL ile 9. 000 TL arasında değişiklik göstermektedir. İnsanların Alman Spitz’e ilgi göstermesi, talep edilen bir köpek olması ya da tam aksi bir şekilde talep görmemesi gibi etkenler bu köpeklerin fiyatının artıp azalmasına, değişmesine neden olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Alman Spitz bir doğum sırasında 6 ila 12 tane yavru dünyaya getirebilir. Alman Spitz ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda bir kez hamile kalması ve hamilelik sürecinde itinayla bakılması gerekir. Alman Spitz ırkının sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği köpeğinin sperm kalitesi doğurduğu yavru sayısında değişikliğe neden olabilir.

Alman Spitz ırkının kürk rengi siyah, siyah-taba, kahverengi, krem rengi, turuncu, kırmızı, beyaz ve kurt grisi gibi çeşitli tonlarda karşımıza çıkar. Bu renklere ek olarak ana renk beyaz olmakla birlikte, bu renklerden herhangi birine desen veya leke tarzında da sahip olabilir.  Wolf Spitz’de bulutlu gri kürk, Grand Spitz’de siyah, kahverengi ve beyaz tonları daha sık görülür. Medium Spitz , Small Spitz ve Cüce Spitz’de ise siyah, kahverengi, beyaz, turuncu ya da gri kurt tüy rengi kürk hakimdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.