Boerboel Özellikleri ve Bakımı

Boerboel Resimleri
Boerboel, güçlü, kaslı, büyük yapılı ve hareket halindeyken çeviklik gösteren bir köpektir. Bu cins, Afrika'nın tehlikeli hayvanlarından kaçabilme yeteneğine, gücüne ve çevikliğine sahiptir. Boerboel, zeki bir köpektir. Olası tehlikeyi fark edebilir, cesur bir şekilde karşı koyabilir ve ihtiyatlı davranabilir. Özellikle çeneleri güçlüdür ve kısa, yoğun bir cekete sahiptirler. Kalın ve geliştirilmiş bir ciltleri vardır ve Afrika güneşine karşı koruma sağlayacak şekilde iyi pigmentlenmiştir. Vücutları, boyundan biraz daha uzun, güçlü ve serbest bir şekilde hareket edebilecekleri bir yapıya sahiptir. Boerboel, mülkü ve insanları korumak için kendine güvenen bir köpektir. Zeki bir doğaya sahip olup iradeli bir çalışma köpeğidir, bu nedenle köpek yetiştirme konusunda tecrübesiz olan kişiler için uygun değildir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği
Ağırlık
49- 90 kg
Yükseklik
55- 71 cm
Aile
Mastiff
Menşei
Güney Afrika
Menşei tarihi
1652
Yaşam Süresi
8- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Boerboel, oyuncu, güvenilir, itaatkar, zeki, eğlenceli, korkusuz, oyuncu, şefkatli ve sahibini memnun etmeye istekli uyumlu bir köpektir. Çalışmaktan, aktif olmaktan ve kendisine verilen iş ile uğraşmaktan mutlu olur. Aile üyelerini çok sever ve hatta çocuklarla iyi anlaşırlar. Ancak bazen sevdiklerine karşı aşırı korumacı olabilir. Bu korumacı yanları da Boerboel’in iyi bir bekçi ve koruyu köpeği olmasını destekler. Ancak eğitimsiz veya yeterli şekilde sosyalleşmemişse stratejik davranabilir ve saldırgan davranışlarda da bulunabilir. Bu yüzde Boerboel ırkının içgüdüsel korumacı yanının farkında olarak erken aşamadan itibaren eğitimlerine özen gösterin.

Boerboel yabancılara karşı ise mesafeli davranışlar sergiler. Eve gelen misafirlerle sahibinin tanıştırması ve iletişim kurmasını sağlaması gerekir. Boerboel, böylece yeni tanıdığı kişinin kendisini tehdit etmediğini anlayacak ve tehlikede olduğu duygusunu hissetmeyecektir. Daha önce tanıştığı ve güvendiği misafirlere karşı ise genel olarak nazik davranırlar. Ancak kendisi veya sahibini en ufak bir tehlikede de korumaya hazır şekilde beklerler. Boerboel ırkı diğer köpeklerle, kedilerle ve köpek olmayan diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşır. Boerboel, aşırı iddialılığın ve diğer davranış sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek için erken yaşlardan itibaren uygun eğitim ve sosyalleşmeye ihtiyacı vardır.

Boerboel apartman hayatına uyum sağlayabilecek bir ırk değildir. Daha çok bahçesi olan bir evde oynayabileceği, koşabileceği ve özgürce dolaşabilecek bir alana ihtiyaç duyar. Yaşayacağı ortamında güvenlik önemlerinin alınması, kaçmasını önlemek için etrafının çitlerle çevrili olması gerekmektedir. Açık havayı, bahçeyi severler ve gün içerisinde kulübede olmak onlar için olumsuz bir duygu oluşturmayabilir.

Boerboel, ilk kez köpek sahibi olacak kişiler için önerilmez. Ancak doğru kişi için sadık bir arkadaş ve mükemmel bir aile köpeği olabilir. Ailesini her durumda savunmaya hazır olan bu cins, sahibine değerli bir deneyim sunuyor.

Tarih

1652 yılında Jan van Riebeeck ve arkadaşları Güney Afrika’ya Hollanda Doğu Hindistan Şirketi için bir ticaret merkezi kurmak amacıyla yolculuk yaptılar. Bu yolculuktan dönerken de korunmak amacıyla yanlarında Bullenbijter gibi büyük koruyucu köpekler götürdüler. Daha sonra gelen sömürgeciler de bu tür büyük ve koruyucu köpekleri getirdiler ve çeşitli ırkların çaprazlanması sonucu Boerboel’un temelleri atıldı.

1800’lerde İngiliz yerleşimcilerinin Güney Afrika’ya gelişiyle Bulldog ve Mastiff gibi ırklar da bu karma oluşumunda rol oynamıştır. Bu köpeklerin hepsi, kendi arasında çiftleşmiş ve 1838 yılında başlayan Büyük Göç sırasında kuzeye doğru dağılmıştır. Muhtemelen daha sonra da yerli Afrika köpekleriyle de melezlenmişlerdi ve Rodezya Sırtı da bu melezlemelerde önemli rol oynamıştır.

Boerboel’in adı, “çiftçinin köpeği” anlamına gelmektedir. Boer’ler, insanları tehlikeli hayvanlardan, insanlardan korumak, çiftlik hayvanlarını korumak ve çiftçilere yardımcı olması için çeşitli görevlerde kullanıldı. Güney Afrika’nın seyrek nüfuslu bölgelerinde, genellikle çok sayıda Boerboel bulundurulurdu.

1938’de elmas madenciliği şirketi De Beers, Güney Afrika madenlerini korumak için Bullmastiff’leri ithal etti ve bu köpekler Boerboel gen havuzuna dahil edildi. 1. ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Güney Afrika bölgesi kentleşti ve Boerboel ırk köpekler safkanlığına bakılmaksızın farklı köpeklerle melezlenmeye başladı. . 1980’lerin başında, Afrika bölgesinde otantik Boerboel köpeklerini arayan iki kişi, 250 köpeği buldu ve 72’sini kayıt altına aldı. Kayıt altına alınan köpekler, cinsin yeniden canlandırılmasında önemli bir adım oldu. Güney Afrika’da zaman içinde popülarite kazandı ve diğer ülkelere ihraç edildi.

Boerboel, 1 Ocak 2015 yılında American Kennel Club (AKC) Çalışma Grubu üyesi olarak tanındı ve o zamandan beri dünya çapında popülerlik kazanmaya devam etti. Ancak yinede güçlü korumaları, sadakati ve aile dostu özellikleriyle tanınan büyük Boerboel köpekleri, Güney Afrika dışındaki ülkelerde oldukça nadir görülürler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Boerboel büyük, güçlü ve iyi dengelenmiş bir yapıya sahiptir. Vücut, bele doğru hafif şekilde daralır. İyi kas gelişimi ve hareketliliğe sahiptir. Üst çizgi düzdür. Sırt kısmı geniş, düz ve orantılıdır. Belirgin sırt karları ile etkileyici ve heybetli bir görünüme sahiptir. Kalça güçlü ve geniş yapılıdır. Göğüs bölgesi de geniş, güçlü ve kaslıdır. Erkek köpekler, dişilere göre daha belirgin bir ve güçlü bir görünüme sahip olmalıdır.

Kafa

Boerboel'in başı, tüm karakterini temsil eden en önemli özelliktir. Yüz, kafayla simetrik olarak birleşir. Yüz üzerinde siyah maske veya maskesiz görüntü olabilir. Durak görünür olmalı ancak fazla belirgin olmamalıdır. Kafa kısa, geniş, derin, kare ve kaslıdır. Yanaklar dolgun olmalıdır. Gözler arasındaki bölge iyi doldurulmalıdır. Başın üst kısmı geniş ve düz, kas gelişimi belirgin olmalıdır. Burun kısmı siyah ve geniş burun delikleriyle sınırlıdır. Burun kökü düz ve başın üst çizgisine paralel olup derin, geniş ve hafifçe öne doğru sivrilen bir yapıya sahiptir. Üst dudak donanımı ve etli olmalı, ancak alt çenenin markası sarkmamalıdır. Çene güçlü, derin, geniş ve öne doğru hafifçe daralır. Dişler beyaz, iyi gelişmiş, doğru aralıklarla yerleştirilmiş ve makas ısırığı şeklinde kapanmaktadır. Köpek uyanıkken alnın orta noktasında, orta derecede kırışıklıklar vardır.

Gözler

Boerboel'in gözleri geniş, birbirine mesafeli ve yatay olarak yerleştirilmiştir. Kahverenginin herhangi bir tonunda olabilir, ancak postundan daha koyu renkte olmalıdır. Göz kapakları sıkı ve iyi pigmentli olmalıdır.

Kulaklar

Orta büyüklükte, V şeklinde ve kafayla orantılı büyüklükteki kulaklar oldukça yüksek ve geniş bir şekilde kafaya yerleştirilmiştir. Köpeklerin kulaklarının üst kısmı ile düz bir çizgi oluşturulmalıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Ön bacaklarının tamamen dikey olması gerekmektedir. Arka pençeleri ise ön pençelerden biraz daha küçüktür. Büyük, iyi yastıklı pençeleri, koyu renkli kavisli ayak tırnaklarıyla yuvarlanır. Pençelerinin doğrudan ileriyi göstermesi gerekir. Boyun derisi boğazın altından gevşek yapısıyla belirgindir ve ön bacaklar arasında gerginleşmektedir.

Kuyruk

Boerboel ırkının kuyruğu düz, kısa ve yüksek bir şekilde konumlanmıştır. Dewclaws kaldırılmalıdır.

Tüy

Boerboel'in kısa, yoğun, düz ve gösterişli bir kürkü vardır. Üst katman tüyleri kısa ve düz iken, alt katman tüyleri yumuşak ve yoğundur. Tüylerin genel olarak yapısı pürüzsüz ve parlak görüntüyü destekler. Cilt kalın, gevşek, iyi pigmente sahiptir.

Renk

Kısa, yoğun ve gösterişli Boerboel köpeğinin kürkü krem beyazı, soluk sarımsı kahverengi, siyah, kırmızımsı kahverengi, kahverengi, siyah ve brindle'ın tüm tonlarında olmak üzere farklı renklerde olabilir. Bazı köpeklerin kürkünde özellikle boyun, yüz ve patilerinde beyaz noktalar görülebilir. Ancak kürkünün yüzde %30'undan fazlasının beyaz renkli olması bir kusur olarak kabul edilmektedir. Çoğu Boerboel cinsi köpeğin gözlerinde, burnunda ve patisinde koyu renkler, siyahlıklar bulunmaktadır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Boerboel ırkının ortalama yaşam süresi 8 – 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Boerboel ideal ağırlığı 49- 90 kg, yükseklikleri ise 55- 71 cm aralığında değişmektedir. Dişilerin boy aralığı omuza kadar 55 ila 63 cm iken erkelerin boyları omuza kadar 60 ila 71 cm’dir. Dişi Boerboel köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Ağırlıkları ortalama aralığın altında ya da üzerinde olan Boerboel köpekleri de vardır. Dişi ve erkek Boerboel boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Boerboel ıl genelinde orta seviyede tüy dökerler ve tüy yapıları sebebiyle çok fazla bakıma ihtiyaçları olmaz. Haftalık olarak yumuşak kıllı bir fırça, lastik bakım eldiveni veya av eldiveni ile düzenli yapılan tarama ve fırçalama ile tüy dökülmesini azaltabilir, daha sağlıklı ve bakımlı olmalarını destekleyebilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Boerboel için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli, köpekler için özel üretilen mamalarını önermektedir. Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ederken Boerboel’in günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak şekilde ölçü planlaması oluşturmalısınız.

Paket mama dışında sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Ancak Boerboel’in beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Boerboel’in gün içerisinde alması gereken vitamin, mineral, protein ve ihtiyaç duyduğu diğer besin değerlerini karşılamaya yetmez. Sağlıklı beslenebilmesi için Boerboel’in yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir. Beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçmek için köpeğinizin yemek içeriklerine, öğünlerine, porsiyonlarına ekstra dikkat edilmelidir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Boerboel cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Boerboel ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Boerboel köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Boerboel köpek ırkı orta seviyede bakıma ihtiyaç duymaktadır. Yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler ve tüy yapıları sebebiyle çok fazla bakıma ihtiyaçları olmaz. Aylık yıkamayla ölü tüyleri temizleyebilir ve kürkünü sağlıklı tutabilirsiniz. Tüylerini fırçalama ve tarama işlemine ek olarak ara sıra banyo yaptırarak da bakım sürecini destekleyiniz.

Boerboel yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Boerboel yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Boerboel köpek ırkı bir doğumda ortalama 7- 10 adet yavru dünyaya getirebilir. Boerboel ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Boerboel ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Kısa, yoğun ve gösterişli Boerboel köpeğinin kürkü krem ​​beyazı, soluk sarımsı kahverengi, siyah, kırmızımsı kahverengi, kahverengi, siyah ve brindle’ın tüm tonlarında olmak üzere farklı renklerde olabilir. Bazı köpeklerin kürkünde özellikle boyun, yüz ve patilerinde beyaz noktalar görülebilir. Ancak kürkünün yüzde %30’undan fazlasının beyaz renkli olması bir kusur olarak kabul edilmektedir. Çoğu Boerboel cinsi köpeğin gözlerinde, burnunda ve patisinde koyu renkler, siyahlıklar bulunmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.