Bullmastiff Özellikleri ve Bakımı

Bullmastiff Resimleri
Bullmastiff ırkı kare vücut tipine sahip, güçlü, dayanıklı, aktif ve uyanık bir köpektir. Bullmastiff cinsi köpekler %60 Mastiff ve %40 Bulldog ırkı gibi görünür. Kendinden emin, düzgün ve güçlü yürüyüşleriyle etrafta gezinirler. Sessiz, nazik, sadık ve sevecen bir ırktır. Ancak gerektiği durumlarda ve tehdit altında hissettiği zaman korkusuz yanıyla korumacı davranışlar sergileyebilir. Sevgi dolu bir evde, iyi bir liderle iyi huylu bir köpek olarak yaşam sürecektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği
Ağırlık
45- 59 Kg
Yükseklik
60 - 69 Cm
Aile
Mastiff, Boğa
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800’ ler
Yaşam Süresi
8- 10 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bullmastiff sahibine sadık, nazik, sessiz, refakatçi, uyanık, sevecen, koruyucu ve cesur bir köpektir. Korkusuz ve cesur yanı daha çok tehdit altında hissettiği zaman ortaya çıkmaktadır. Zaman zaman inatçı oldukları ve kendi bildiklerini yapmak istedikleri görülmektedir. Ailesine ve sahibine karşı bağlılığı çok yüksektir. Sevdiklerini korumak için birçok fedakarlık yapar ve kendi canını dahi tehlikeye atabilir. Birlikte yaşadığı aile üyelerine karşı oyuncu, sıcak ve sevecen tavırlar sergileseler de yabancılara karşı tetikte ve soğuk yaklaşırlar. Her ne kadar uysal, sıcakkanlı ve uyumlu olduğu ifade edilse de davetsiz misafirlere karşı saldırgan davranışlar sergilemesi mümkündür. Yeni tanıştığı kişilere karşı olan mesafeli yaklaşımı onları iyi bir bekçi köpeği olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bullmastif çok havlayan bir köpek değildir. Daha çok sessiz bir bekçi köpeği olarak bilinir. Evinin ve ailesinin koruyucusudur. Gerekli gördüğü, tehdit altında hissettiği zaman korkusuzca karşısındaki kişiye, hayvana cevap verecektir.
Bullmastif çocuklara karşı hoşgörülüdür ve genel olarak arası iyidir. Ancak iri ve heybetli bir ırk olduğu için çocuklarla sosyalleşirken yetişkin kişiler tarafından gözlem altında tutulması gereklidir. Erken dönemden itibaren sosyalleştirildiği zaman diğer evcil hayvanlara karşı da hoşgörü olurlar. Ancak bazı Bullmastiff köpekleri diğer köpeklere karşı iddialı davranışlar sergileyebilirler. Bu yüzden yeni köpeklerle tanıştırılırken dikkatli olunmalıdır. Özellikle erkek köpeklerin diğer erkek köpeklerin davranışlarını tolere etme eğiliminde oldukları görülür. Bullmastiff ırkının iyi yetişmesi, karakter ve davranışlar sergilemesi için iyi bir lidere ihtiyacı vardır. Kırılgan, çekingen ve liderlik vasfı yüksek olmayan kişilerin yetiştirmekte zorlanacağı bir cinstir.
Bullmastifv yeterli egzersiz yaptığı sürece apartman yaşamana uyum sağlayabilir. Ancak kendini daha rahat ve özgür hissedeceği yaşam alanı, bahçesi olan geniş bir evdir. Ev içerisinde çok aktif değillerdir ve küçük bir bahçe onların ihtiyacını karşılaması içi yeterlidir. Çok sıcak havalara karşı dayanıklılığı azdır. Soğuk havaları ise tolere edebilirler.
Aşırı güçlü ve kendi isteklerini de bağımsız şekilde yerine getirmek isteyebilen bir köpek olduğu için disiplinli ve güçlü lider tarafından yetiştirilmelidir. Karakter ve kişilik gelişimi için güçlü bir lidere, erken dönemde başlayan sıkı eğitime ihtiyaçları vardır. Bullmastiff ırkının, Mastiff’leden daha agresif ve baskın olduğu bilinmektedir. Eğitimler, sosyalleştirme etkinlikleri onların karakter gelişimi için çok gereklidir. İtaat eğitimi ilk günden itibaren verilmeli, tasmayı çekmemesi gerektiği ve yöneten kişinin kendisi olmadığı öğretilmelidir. Yavruluk dönemlerinde biraz sakar oldukları bilinir ve yetişkinliklerinde bu sakarlıkları azalır. Zor bakılacak, eğitilecek bir köpek değildir sadece disipline ihtiyacı vardır.
Bullmastif aldığı eğitimler, farklı yerlerde kişiler ve hayvanlarla sosyalleşmesi karakter özelliklerinin şekillenmesini sağlamaktadır. Köpeğinizin sıcakkanlı, nazik, oyuncu, iyi huylu ve uyumlu olması için yetiştirme tarzınıza dikkat etmelisiniz. Erken aşamada onu sosyalleştirerek arkadaş canlısı olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak gerektiği zaman korkusuz, cesur ve korumacı bir köpek olduğunu kesinlikle unutmayınız. İçgüdüsel olarak her zaman sevdiklerini korumak için hazır bekleyen bir yapısı vardır ve bu yüzden köpeğinizi her zaman gözetiminiz altında olmasına dikkat edin. Bu gibi küçük adımları attığınız sürece Bullmastif karakter ve kişilik gelişimi olumlu ilerleyecek ve köpeğiniz mutlu bir yaşam sürecektir.

Tarih

Bullmastiff, Mastiff ve Bulldog ırkının melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Mastiff Britanya’nın en eski köpek ırklarından biri olmasına rağmen, onun soyundan geliştirilen Bullmastiff’in o kadar eski bir kökü yoktur. Bullmastiff’in resmi olarak belgelenmiş tarihi, 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktığını göstermektedir.

19. Yüzyılda İngiliz aristokrasisinin geniş kırsal mülkleri, büyük arazileri ve av koruma alanları, kaçak avcıların hedefi haline gelmişti. Kaçak avcılara yasalara göre ceza veriliyordu ancak bu diğer kaçak avcıları engellemeye yetmiyordu. Kaça avcı yakalandığı zaman ölüm cezasına çarptırılabileceği için, bekçi ile karşı karşıya kaldığında onunla çatışmaktan geri kalmıyordu. Bu soruna av bekçileri büyük, hızlı, korkusuz, cesur, sert ve sessizce bekleyebilecek bir köpek ile karşılık verebilirlerdi. Ancak ihtiyaçları olan köpeği Mastiff yeterince hızlı, çevik olmadığı, Bulldog’da büyük olmadığı için karşılayamıyordu. Sonuç olarak bu iki ırk mükemmel köpekleri yaratmak için karıştırıldı. % 60 Mastiff ve % 40 Bulldog olacak şekilde ortaya Bullmastiff çıktı.

Bullmastiff’in “The Gamekeeper’s Night Dog” (Bekçilerin Gece Köpeği) takma adını aldı. Kürk rengi ilk olarak gece bekçisi olduğu için koyu brindle idi. Sonra ırkın itibarı arttı ve köpek sahipleri mülk bekçisi olarak bu ırkı tercih etti. Zamanla daha açık renkli köpekler ve Mastiff atalarına benzerlik gösteren siyah maskeli Bullmastiff’ler görüldü.

Geliştirilen köpekler oldukça akıllıydı. Bir kaçak avcıyı tutacak, onu yaralamadan sahibine ulaştıracak kadar da uysal ve davetsiz misafirleri korkutacak kadar büyüktü. Arazide kaçak avlanan kişiyi sessiz şekilde izler, kısa mesafede hızlıca koşar ve avcıyı ısırmadan etkisizleştirirdi. Bullmastiff arazi sahiplerinin kaçak avcılığı önlemek ve av bekçilerinin içinde bulundukları tehlikeyi hafifletmek için geliştirdikleri bir tür olarak başarıya ulaşmıştı. İngiltere’nin büyük kentlerinde avlanma arazilerinin bekçileri tarafından, kaçak avcıları yakalaması için geliştirilen Bullmastiff büyük, sessiz, korkusuz ve nispeten modern bir ırk olarak görevini başarıyla yaptı.

Kaçak avcılık olayları tamamen bitince, Bullmastiff ırkı köpekler koruma köpekleri olarak yeni bir görevleriyle yaşamlarına devam ettiler. Zamanla Britanya’nın av bekçileri arasında en kaliteli Bullmastiff’lere kimin sahip olduğu gibi konularda rekabet yapıldı. En iyi köpeklerin yarışması ve sergilenmesi için etkinlikler düzenlendi. Bullmastiff’in gösteri halkasına girmesine bu etkinlikler bir adım oldu. İngiltere’deki köpek gösterileri, Bullmastiff köpek ırkı meraklılarının türlerini standartlaştırmasıyla popülerlik kazandı. 1924 yılında Bullmastiff cinsi İngiliz Kennel Club (İngiltere) saflarına katıldı ve ırk standartları belirlendi. AKC tarafından ise 1933 yılından kabul edildi.  Geçmişten günümüze koruma ve bekçi özellikleriyle öne çıksalar da zamanla bir aile köpeğine dönüşmüşlerdir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bullmastiff güçlü, büyük, gövdesi boyundan biraz daha uzun orantılı bir vücudu olan köpektir. Hafif kemerli, kaslı boynu orta uzunluktadır. Geniş, derin göğüs yapısı vardır. Göğüs kemiğinden kalçaya doğru uzayan yapısı onlara kare görünüm verir. Hantal bir ırk değildir. Kısa sırtı, düz omuzları ve bel geniş, yere paralel yapısıyla sağlamdır. Omuzları güçlü, kaslı ve eğimlidir.

Kafa

Büyük, geniş kafatası ve kare şeklinde kafası vardır. İyi gelişmiş kafasında, yanakları geniştir. Kırışık kafası, geniş ve derin namlusu koyu renklidir. Alın düz, durak orta noktadadır. Siyah renkli, geniş, basık, büyük bir burnu ve geniş burun delikleri vardır. Dişler birbirinin tam üstüne gelecek düz şekilde veya alttan vurulmuş gibi bir ısırıkta buluşur. Kafa bölgesindeki yoğun kırışıklıkları ve ağız yapısıyla dikkat çekerler.

Kulaklar

Bullmastif ırkının orta büyüklükte, geniş, yüksek ve V şeklindeki kulakları vardır. Kafatasına geniş ve yüksek olarak konumlandırılan kulakları yanaklarına yakın olarak yerleştirilmiştir. Konumu itibariyle köpeklerin kafatasına kare bir görünüm verir. V şeklindeki kulakları koyu renktedir ve düşük durmaktadır. Gül kulaklara sahip olması istenmez.

Gözler

Bullmastif köpeklerinin orta büyüklükte, zeki ve dikkatli bakışlara sahip olan koyu kahverengi, ela gözleri vardır. Gözlerin birbirinden ayrılmış ve mesafeli olduğu görülür. Açık renk ve sarı göz renkleri kusur sayılmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Bullmastif ırkının kaslı ve güçlü arka bacakları vardır. Bacakları arkadan bakıldığında paralel konumlanmıştır. Düz, güçlü ve kemikli ön bacakları vardır. Yürüyüşü düzgün ve güçlüdür. Özgür, güçlü olduklarını ifade eden hareket yapıları vardır. Ayaklar orta büyüklükte, kemerli ve yuvarlak parmaklara sahiptir. Pedler kalın ve serttir. Tırnaklarının koyu renk olması istenir.

Kuyruk

Bullmastif ırkının tabandan güçlü, kalın başlayan, uca doğru incelen, sivrilen ve dizlere kadar uzanan kuyruğu vardır. Kuyruk yüksekte konumlanmış, düz ya da kavisli yapıdadır.

Tüy

Bullmastif ırkı kısa, yoğun, hafif pürüzlü ve sert yapıda kürke sahiptir. Tüyler vücuda düz şekilde uzanmakta ve köpeği sıcak- soğuk hava koşullarına karşı korumaktadır. Kürkünün bakımı ince, kısa tüyleri ile genel olarak kolaydır.

Renk

Bullmastif köpek ırkının brindle, açık kahverengi veya kırmızının farklı tonlarından oluşan, genellikle kafasında siyah işaretler bulunan bir kürk rengi vardır. Köpeklerin göğüs kısmında hafif beyazlıkların görülmesi mümkündür. Genellikle yüz bölgesinde siyah lekeler görülmekle birlikte kaplan deseni, sarı ya da kızıl desenlerde olabilir. Kulaklarının rengi vücuttaki tüy renklerinden daha koyudur. Tüylerinin Albinizm olmaları, yarışmalardan diskalifiye olmalarına neden olmaktadır.

Sıkça sorulan sorular

Bullmastiff köpek cinsinin ortalama yaşam süresi 8-10 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Bullmastif köpeğinin sert, kaslı, büyük ve güçlü bir vücudu vardır. Köpeklerin ideal ağırlığı 45-59 kg, yükseklikleri ise 60- 69 cm aralığında değişmektedir. Dişilerin ağırlığının 45 – 54, erkeklerinki ise 50 – 59 kg aralığında olduğu bilinmektedir. Dişi Bullmastif köpekleri, erkekler kadar iri değildir.

Bullmastif kısa, hafif pürüzlü ve oldukça az tüy döken kürk bakımı kolay bir köpek ırkıdır. Kürk bakımı açısından sert kıllı bir fırçayla haftada 2-3 kez tarama ve fırçalama yapmanız yeterli olacaktır. Yıl genelinde her köpek ırkı kadar tüy dökerler. Ancak mevsim geçişlerinde tüy dökülme miktarında artış görülebilir. Bu dönemlerde tarama sıklığını arttırmanız ve beslenmesine dikkat etmeniz gerekli olacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Bullmastiff ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan büyük ırklara özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için sağlıklı içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Bullmastiff’in günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini belirlemelisiniz. Zaman zaman hazır mamaların haricinde Bullmastiff evde hazırlanan gıdalarını da tüketebilmektedir. Ancak yiyeceği gıdaların sağlıklı ve faydalı yiyecekler olmasına özen gösterilmelidir.

Bullmastiff hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Bullmastiff için uygun değildir. Sahibinin Bullmastiff cinsinin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bullmastiff’in sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı ev yemeklerini belirli ölçüde ve aralıklarla tüketmesi gerekir. Sadece ev yemeklerini yemek Bullmastiff için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Sağlıklı beslenebilmesi için Bullmastiff, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını yemesi gerekmektedir

Bullmastiff cinsi köpeklerin gelişimini tamamlama süreci 18 – 20 ay boyunca devam eder. Bu dönemden sonra gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan köpekler 18 ve 20. ayından itibaren çiftleştirilebilir. Büyük, dev ırkın dişi ve erkek Bullmastiff’in,  gelişmesine ve vücut sağlığına göre çiftleştirilme zamanı da değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Bullmastiff ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilir ve veterinerinize danışarak bilgi alabilirsiniz.

Bullmastif kısa, hafif pürüzlü, oldukça az tüy döken ve beden bakımı kolay bir köpek ırkıdır. Kürk bakımı açısından sert kıllı bir fırçayla haftada 2-3 kez tarama ve fırçalama yapmanız yeterli olacaktır. Çok sık banyo yapmasına gerek yoktur. Ancak salya sorunu sebebiyle günlük ağız ve boyun bölgesinin temizlenmesi gerekmektedir.

Bullmastiff köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişebilir. Bullmastiff yavrusunun fiyatı net olarak belirtilemese de  5.000 TL ile 12.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. İnsanların bu ırka ilgi göstermesi, talep edilen bir köpek ırkı olması ya da nadir bulunması gibi etkenler Bullmastiff fiyatının artıp azalmasına neden olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Bullmastiff bir doğum sırasında 4 ila 13 yavru dünyaya getirebilir. Genel bir ortalama olarak tek bir doğumda 8 yavruya sahip olabilirler. Bullmastiff ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için çok sık çiftleşmemesi ve hamile kalması gerekir. Bullmastiff sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları, hamileliğinde bakımı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir.

Bullmastif köpek ırkının brindle, açık kahverengi veya kırmızının farklı tonlarından oluşan, genellikle kafasında siyah işaretler bulunan bir kürk rengi vardır. Köpeklerin göğüs kısmında hafif beyazlıkların görülmesi mümkündür. Genellikle yüz bölgesinde siyah lekeler görülmekle birlikte kaplan deseni, sarı ya da kızıl desenlerde olabilir. Kulaklarının rengi vücuttaki tüy renklerinden daha koyudur. Tüylerinin Albinizm olmaları, yarışmalardan diskalifiye olmalarına neden olmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.