Minyatür Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı

Minyatür Bull Terrier Resimleri
Minyatür Bull Teriyerleri güçlü, kare yapılı, orantılıdır. Büyük kemikli ancak kaba bir köpek değildir. Büyük Bull Terrier'e çok benzer ancak daha minik yapılıdır ve komik, canlı, eğlenceli, yaramazdır. Küçük boyutlu olsalar Minyatür Bull Teriyerleri bir kucak köpeği değildir. Minyatür Bull Teriyerleri, en az büyük versiyonları kadar sağlam kemikli, kaslı, güçlü ve kendilerini diğer türlerine göre fazla kanıtlamak isteyen bir yapıya sahiptir. Minyatür Bull Teriyerleri standart boyutlu Bull Terrier'in özelliklerini genel olarak yansıtır. Özgür, kolay yürüyüşleri ve kendine güvenen yapısıyla öne çıkarlar. Sıkı derisi ve kısa, düz ve sert tüyleri vardır. Karakteristik özellikteki palyaço yüzünde keskin ve kararlı bir ifade görülmektedir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
9- 16 Kg
Yükseklik
25 - 36 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei tarihi
1800 ’ler
Yaşam Süresi
11 - 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Minyatür Bull Teriyerleri sadık, neşeli, eğlenceli, yarmaz, komik ve tatlı palyaçolardır. Karakter ve mizacının bir yanı inatçı ve bağımsızdır. Sahibinin sözünü dinlemeye istekli olsalar da bağımsız yanlarının kontrol edilebilmesi için sağlam ama nazik bir sahip tarafından iyi bir mizah anlayışıyla eğitilmelidir. Oyun oynamak ve araştırmak onların en sevdiği aktivitelerdendir. Keşfetme duygusunun yüksek olmasının etkisiyle de kazma eylemini çok severler. Kazma eylemini bahçenize zarar verecek şekilde gerçekleştirmesini engellemek için düzenli egzersiz yaptırmalı ve köpeğin ihtiyaçlarını karşılamalısınız.

Minyatür Bull Teriyer ailesine ve sevdiklerine karşı sevgi dolu ve oldukça sadıktır. Yabancılara karşı ise temkinli yaklaşırlar ve utangaç davranışlar sergileyebilirler. Koruma içgüdüsü geliştirmesi mümkündür. Evcil hayvanlar, köpekler ve kedilerle erken aşamada sosyalleştirildiğinde arkadaşlık ilişkisi olumlu gelişir. Ancak kendinden küçük hayvanları karşı teriyer yapısının ve avcılık içgüdüsünün etkisiyle kovalamak isteyebilir. Bu yüzden kendi boyutlarında ya da kendinden büyük yapıdaki köpekleri ile daha iyi anlaşır.

Minyatür Bull Teriyer zeki ve eğitilmesi kolay bir ırktır. Ancak zaman zaman bir komutu öğrenmesi için 20- 30 tekrar yapmanız gerekebilir. Sevdikleriyle ve ailesiyle kuracağı etkileşim karakter gelişimi için çok önemlidir. Canının sıkıldığını ya da stresli olduğunu belli eden davranışları vardır ve bunun en başında kuyruğunu takip etme huyu gelmektedir.

Günlük ihtiyacı karşılandığı sürece apartman hayatına da sorunsuz bir şekilde uyum sağlar. Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve bu yüzden dışarıda fazla vakit geçiren kişilerin sahiplenebileceği bir ırk değildir. Yeterince ilgi görmedikleri zaman çevreye zarar verebilir ve davranış problemleri geliştirebilirler. Neşeli, yaramaz ve oldukça komik olan Minyatür Bull Terrier ayrıca bekçilik yeteneğine de sahiptir. İyi gözlem yapar ve çok iyi işitirler ve içgüdüleriyle de en ufak bir tehdit unsurunu sezebilirler.

Tarih

Minyatür Bull Terrier ırkının menşei ülkesi İngiltere’dir ve ırkın ataları doğrudan Bull Terrier’den gelmektedir. Bu nedenle Minyatür Bull Terrier ırkının erken tarihi de bilinmektedir. Bull Terrier’in ilk zamanlarında, standartlar çok çeşitlidir ve farklı ağırlıklara izin veriyordu. Bundan dolayı Bull Terrier’in atalarının Bulldog, White English Terrier ve Black and Tan Terrier gibi büyük ve farklı boyut aralığında çeşitleri bulunuyordu. Daha küçük Boğa Teriyerleri da, uzun süredir bu ırkın bir parçası olmuştur ve bazıları erken dönemde diğer çeşitlerine göre 4 kilo kadar daha hafif olarak kaydedilmiştir. Bu en küçük beyaz Boğa Teriyerleri, Coverwood Teriyerleri olarak bir dönem adlandırılıyordu. Ancak oyuncaklardan daha büyük köpeklere, minyatür cinslere ilgi daha fazlaydı.

Irkın kökenlerinin ayrıca Molosser ailesine kadar dayandığı da ifade edilmektedir. Minyatür Bull Terrier ırkının soyunun Bull Teriyer’lardan daha eski olduğu ve şimdilerde soyu tükenen orjinal Old English Bulldog  ve White English Terrier ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı söylenmektedir. Orjinal Old English Bulldog ırkının eski görünümü günümüzdekinden çok daha farklıydı ve Minyatür Bull Teriyer’e daha fazla benzerlik gösteriyordu. White English Terrier ile geliştirilen ırkın melezlenmesinin ana neden, köpek dövüşleri için uygun ve yetenekli bir hale getirilmekti. Köpek dövüşleri yasaklandığında, Minyatür Bull Teriyer iyi bir arkadaş, sadık bir yoldaş olarak insanların hayatındaki yerine devam etti.

Bull Terrier köpek ırkı 1830’larda Bulldog’ları artık soyu tükenmiş İngiliz teriyerleri ile melezleyerek bir dövüş köpeği olarak yarattı. Kısa bir süre sonra, yetiştiriciler taş ocaklarına girebilen, yerde giden bir nevi yer üstü fareleri olarak kullanmak için minyatür bir köpek versiyonu geliştirmek için çalışmaya başladılar. Bir çok denemenin ve farklı türlerle melezlemenin ardından minyatür köpekleri geliştirdiler. Bu ırk orijinaline göre daha nadir bulunan ve sahip oldukları özelliklerle giderek daha çok kişi tarafından ilgi gören ve benimsenen bir türdür..

1939’da Minyatür Bull Terrier, İngiliz Köpek Kulübesi Kulübü tarafından tanındı ve kabul edildi. Ancak cins hiçbir zaman çok popüler olup büyük bir ilgi görmedi ve yavaş büyüyen bir kitlesi oldu. 1991 yılında Minyatür Bull Terrier AKC tarafından ayrı bir ırk olarak kabul edildi. 1991 yılına kadar Minyatür Bull Terrier, Bull Teriyer adı altında tek ırk olarak kabul ediliyordu. Günümüzde de nadir görülen bir cinstir. Ancak Minyatür Bull Terrier, popüler Bull Terrier’in gerçek bir minyatür versiyonu olarak popülaritesini arttırmaktadır.

Minyatür Bull Teriyer genellikle insanların “çok çirkin ama sevimli” şeklinde tanımladığı bir köpektir. Bull Teriyer ırkının en ünlüsü olarak, Spuds MacKenzie’nin oynamış olduğu “Bud Light” reklamındaki hayali bir köpek karakterdir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Minyatür Bull Terrier kare gövdesi, kaslı ve güçlü yapısı ile simetrik bir vücuda sahiptir. Aktif yapısı ve zeka dolu davranışlarıyla Bull Terrierin küçük versiyonudur. Kısa, güçlü sırtı ile vücut iyi orantılıdır. Uzun ve özellikle kaslı yapıdaki boyun vücudun en güçlü bölümlerindendir. Omuzları güçlüdür ve göğsü derindir.

Kafa

Uzun, güçlü, burun ucuna kadar derin bir kafatası vardır. Yüzünün dış hatları yumurta şeklinde, oval bir görünümdedir ve dışa kavislidir. Profilden bakıldığı zaman alından burun ucuna kadar olan mesafenin aşağı kıvrımlı olduğu görülmektedir. Tepe noktası neredeyse düzdür ve buruna kadar aşağı doğru eğimlidir. Burun rengi siyahtır. Alt çenesi derin ve vurguludur.

Kulaklar

Minyatür Bull Teriyer küçük, ince, dik tutulan, üçgen şeklinde ve birbirine yakın konumlanan kulaklara sahiptir.

Gözler

Gözler küçük, badem şeklinde, derin ve koyu renklidir. Çekik ve küçük gözleri benzersiz yüz yapısıyla ırka özgü benzersiz bir ifade katmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Minyatür Bull Teriyer ırkının ön bacakları düzdür ve vücudunu sağlam biçimde taşımaktadır. Terrier köpeklerinin hızına ve çevik yapısına uygun bir yapıya sahiptir. Ayakları küçük ve yuvarlaktır bu yapısıyla kedi patisine benzemektedir.

Kuyruk

Minyatür Bull Teriyer alçak, kısa bir kuyruğa sahiptir. Kuyruk genel olarak vücut ile aynı hizada durmaktadır.

Tüy

Minyatür Bull Teriyer kısa, tüylü, düz, parlak ve dokunulduğunda sert yapıda olan bir kürke sahiptir. Çift katmanlı kürkü orta seviyede dökülür ve bakım ihtiyacı ister.

Renk

Minyatür Bull Teriyer ırkının kürk rengi beyaz veya renkli olarak ( her renk ve desen olur) iki çeşittir. Sadece beyaz renk kürke sahip olan Minyatür Bull Teriyer’in tamamen beyaz tüylerinin olması gerekir. Yüzünde deven, renk kabul edilir. Renkli kürke sahip Minyatür Bull Teriyer çeşidinde ise siyah, çizgili, kırmızı, siyah benekli, açık kahverengi, beyaz işaretli veya üç renk görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Minyatür Bull Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 11- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Minyatür Bull Terrier ideal ağırlığı 9- 16 kg, yükseklikleri ise 25- 36 cm aralığında değişmektedir. Dişi Minyatür Bull Terrier köpekleri, erkekler Minyatür Bull Terrier’e kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Minyatür Bull Terrier boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Minyatür Bull Terrier, yıl genelinde az ila orta seviyede tüy dökerler. Yıl içerisinde iki kez mevsimsel olarak yoğun tüy dökülmesi görülebilir. Bu dönemlerde tarama, fırçalama sıklığını arttırarak tüylerin dökülmesini kontrol edilir seviyede tutabilir ve az dökülmesini sağlayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Minyatür Bull Terrier ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içerikte, küçük köpek ırkına uygun mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih etmenin yanı sıra Minyatür Bull Terrier cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri planlamalısınız. Zaman zaman hazır mamaların dışında Minyatür Bull Terrier’in evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketmesini için de verebilirsiniz.

Minyatür Bull Terrier hazır mama haricinde sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze gibi yiyecekleri de yiyecektir. Köpek sahibi Minyatür Bull Terrier için  köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi beslenme ile ilgili bilgiler edinmesi gerekmektedir. Minyatür Bull Terrier ırkı da birçok köpek gibi yemek yemeyi sever. Ancak küçük vücuduyla fazla yemek yemesinden kaynaklı sindirim sorunu, alerji, cilt sorunu ya da şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için dikkat edilmelidir. Minyatür Bull Terrier ev yemeği tüketecektir ancak beslenmesi sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine olmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Minyatür Bull Terrier’in günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmez. Sağlıklı beslenebilmesi için Minyatür Bull Terrier’in yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Minyatür Bull Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Minyatür Bull Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Eklem ve kemikleri hassas olduğu için erken aşamada çiftleştirilmesi ve yavrulaması önerilmez. Sağlıklı Minyatür Bull Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Minyatür Bull Terrier, orta seviyede bakıma ihtiyacı vardır. Haftada bir ya da iki kez tüylerinin fırçalanması veya taranması bakım rutinlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Tarama ve fırçalama işlemlerinde yumuşak bir fırça veya tazı eldiveni tercih edebilirsiniz. Yıl genelinde az ila orta seviyede tüy dökerler. Yıl içerisinde iki kez mevsimsel olarak yoğun tüy dökülmesi görülebilir. Banyo ihtiyacını sadece gerektiği zaman yıkayarak karşılayabilirsiniz

Minyatür Bull Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Minyatür Bull Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Minyatür Bull Terrier köpek ırkı bir doğumda ortalama 5 adet yavru dünyaya getirebilir. Minyatür Bull Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğurmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Minyatür Bull Terrier ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir. Yılda bir kere doğum yapması ve doğumunun gerektiği durumda sezaryenle gerçeklemesi önerilir. Gebelik sürecinde veterinerle sağlık takibi de yapılmalıdır.

Minyatür Bull Teriyer ırkının kürk rengi beyaz veya renkli olarak ( her renk ve desen olur) iki çeşittir. Sadece beyaz renk kürke sahip olan Minyatür Bull Teriyer’in tamamen beyaz tüylerinin olması gerekir. Yüzünde deven, renk kabul edilir. Renkli kürke sahip Minyatür Bull Teriyer çeşidinde ise siyah, çizgili, kırmızı, siyah benekli, açık kahverengi, beyaz işaretli veya üç renk görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.