Staffordshire Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı

Staffordshire Bull Terrier Resimleri
Staffordshire Bull Terrier, boyundan biraz daha uzun ve geniş bir gövdeye sahiptir. Vücut yapıları ırka alçak bir ağırlık merkezi ve sağlam bir duruş sağlamaktadır. Küçük boyutuna rağmen şaşırtıcı bir çevikliği, ağır kas yapılarıyla büyük bir güce sahiptir. Geniş başı, güçlü, çevik yürüyüşleriyle kendinden emin bir ırktır. Staffordshire Bull Terrier oyuncu, sevgi dolu, coşkulu, arkadaş canlısı ve itaatkarbir ırktır. Bazı kişiler tarafından ürkütücü bir görüntüye sahip oldukları ifade edilerek, Pit Bull köpek ırkıyla karışan ve bundan kaynaklı kötü bir üne sahiptir. Ancak Staffordshire Bull Terrier yeni insanlarla tanışmaktan heyecan duyan ve sıcakkanlı bir köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
10 - 17 Kg
Yükseklik
35- 41 Cm
Aile
Teriyer, Mastiff
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Staffordshire Bull Terrier oyuncu, sevgi dolu, coşkulu, mizah anlayışı olan, eğlenceli, sevecen ve itaatkar bir köpektir. Ailesi ve arkadaşlarıyla oynamayı, vakit geçirmeyi severler. Staffordshire Bull Terrier uysal ve genellikle ailelerine karşı daha sıcak ve duyarlıdır. İnsanların arkadaşlığına ihtiyaç duyar ve bunun için başkalarıyla rekabet edebilirler. Genellikle çocuklarla iyi anlaşır ve arası çok iyidir. Çocukların sert davranışlarına karşılık vermezler. Çocuklara karşı nazik davranırlar ancak bazılarının başıboş olması mümkündür. Birleşik Krallık’ta Staffordshire Bull Terrier köpek ırkının, evdeki çocuklarla iyi geçinme, oyun arkadaşı olması ve sevdiklerine karşı korumacı davranışlarıyla Dadı Köpek olarak bilindikleri görülür. Yalnız çocuklarla oyun oynarken zarar vermek amacında olmasalar da küçük çocukların üzerine atlayabilirler.  Bu nedenle, küçük çocuklara istemeden de olsa zarar vermemesi için 8 yaşın üzerindeki çocuklarla oynaması daha güvenli olacaktır.

Irkın yabancılara karşı da sıcak davranışlar ve çekingen değillerdir. Bekçilik ve korumacı içgüdüleriyle yabancılara yaklaşılacağı düşünülse de bu karaktere sahip değildir. Bazıları güçlü iradeli, korkusuz olabilir ama zarar verme niyetinde değillerdir. Staffordshire Bull Terrier köpeğinin garaip köpeklere, ev köpeklerine karşı davranışları ise çok arkadaşça değildir.  Köpekler ve evcil hayvanlarla sosyalleşirken, oyun oynarken gözetiminiz altında tutulmalıdır. Staffordshire Bull Terrier cinsi köpeklerin kesinlikle dışarıda tasma ile gezdirilmesi gerekir. Agresif davranışlar sergileyeceği zaman tasma ile kontrolün sahibinde olması önemlidir.

Staffordshire Bull Terrier birkaç haftalık olduğu andan itibaren iyi bir eğitimle, sosyalleştirmeyle insanlara karşı sevgi dolu ve iyi huylu davranışlar sergilemesi için yetiştirilmelidir. İdeal bir SBT’in asla utangaç ya da saldırgan karakterde olmaması gerekir. Bu ırkın karakter ve mizacı sert, cesur, inatçı ve meraklı olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak karakter özellikleri ve yetenekleriyle iyi bir aile koruyucusudur ancak mülk koruyucusu olma olasılığı düşüktür.

Tüm teriyerler cinsi köpekler gibi Staffordshire Bull Terrier de kazmayı sever. Karakterinin belirgin özelliklerinden birisi de kazma huyudur. Kazma özelliğini kontrol altından tutabilmek için bahçenizde gerekli önlemleri almalısınız. Köpeğinizin kazma özelliğini doğru yere yönlendirmesi için alan vermeli ya da bu özelliğini engellemek için eğitmelisiniz.

Staffordshire Bull Terrier, yeterince günlük egzersiz yaptığı zaman apartman dairesinde yaşam sürebilirler. İç mekanlarda oldukça aktif oldukları için küçük bir bahçe de onların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacaktır. Kısa burunlu bir köpek olduğu için sıcak veya nemli havalarda birkaç dakikadan fazla açık havada kalmaması gerekir. Sıcak ve nemli havalarda her zaman gölgeye ve temiz içme suyuna ihtiyaçları olacaktır.

Kimi insanlara göre ürkütücü bir görüntüye sahip olması ve Pit Bull’la karışmasıyla kötü üne sahip olduğu ifade edilir. Ancak Staffordshire Bull Terrier, Pitbull ırkıyla aynı karaktere sahip değildir. Sorumlu yetiştirici ve iyi liderlerin çabasıyla öyle ki Staffordshire Bull Terrier çocuklara bakabilecek iyi bir dadı köpeği olarak adlandırılır. Buda onların iyi huylu, yumuşak başlı, sadık bir dost olduğunu gösterir.

Tarih

Staffordshire Bull Teriyerleri, “boğa türü köpek” olarak sınıflandırılan Bull Terrier ve American Staffordshire Terrier gibi AKC tarafından kabul edilen teriyerleri arasındadır. Irkların kendi içerisinde benzer bir tarihi geçmişi vardır. Staffordshire Bull Terrier’in hikayesi, köpek ırklarının tarihsel sürecinin büyük şemasında nispeten kısa bir hikayeye sahiptir. Ancak ırkın çeşitli zamanlarda cinse verilen birkaç farklı isminden dolayı karışabilmektedir. Bull-and-Terrier, Patched Fighting Terrier, Staffordshire Pit-dog ve Brindle Bull, Staffordshire Bull Terrier’in tarihsel süreçteki takma adlarından birkaçıdır.

1800’lü yılların başında zamanın Bulldog ve Black and Tan Terrier ile karıştırılarak korkusuz, hızlı, çevik ve güçlü bir köpek olan Bull and Terrier ortaya çıkmıştır. Ardından seçici bir yetiştirmeyle büyük bir güce sahip küçük, çevik bir köpek geliştirilmiştir. Birkaç yüzyıl önce, İngiltere’de köpek odaklı kanlı sporlar yapılmaktaydı. Bu köpek sporunun sonucuna dair bahse girilen bir ortamda, kumarbazlar bu korkunç olaylarda yapılan etkinliklerde üstünlük sağlamak için vahşi köpekler yetiştirdiler. Bu kanlı sporlarda Staffordshire Bull Teriyerleri ırkların büyükbabası olan, boğa güreşinin korkunç gösterisi için Bulldog ırkı yaratıldı.

Kan sporları 1835 yılında yasaklandı. Ancak pit-dog bahisleri bir yeraltı faaliyeti olarak belli bir süre daha devam etti. Genellikle bir mahzende, yasa dışı olarak, meraklı gözlerinden uzakta barındırılan bu  köpekler ya gladyatör tarzında birbirleriyle dövüşürler ya da farelerle dolu bir çuvalın karşısına konularak kanlı sporlara devam edilirdi. Köpek yetiştiricileri, köpek güreşi yasaklarının denetlenmesinden sonra işsiz kalan Bulldog’ları aldı ve onları hızlı, çevik teriyerlerle çiftleştirdi. Sonuç olarak bir Bulldog’un cezalandırıcı çenesine ve bir teriyerin ateşli ruhuna sahip köpekler ortaya çıktı. Staffordshire Bull Terrier, Amerikan Staffordshire TeriyeriAmerikan Pitbull Teriyeri ve Bull Teriyer ırklarıyla ortak bir ataya Bulldog köpek soyundan gelir.

19.yüzyılın başlarında, Staffordshire’da, köpek dövüşlerinde yer alanlardan daha küçük ve hızlı olmasının yanı sıra insanlara karşı daha kibar ve arkadaş canlısı olması için Staffordshire Bull Teriyerleri yaratılmıştır. Irkın Bulldog ile Manchester Terrier ırklarının çaprazlanması sonucu geliştirildiği de düşünülmektedir. Staffordshire Bull Teriyerleri ve Amerikan Staffordshire Teriyeri’yle yakın akrabadır. Ancak Staffordshire Bull Teriyerleri biraz daha küçük yapılıdır.

Staffordshire Bull Terrier, en başarılı ve kalıcı köpek ırklarından biri olarak ortaya çıktı. Çekici bir evcil hayvan üretme çabasında olan yetiştiriciler ırkı mükemmelleştirdi. Staffordshire Bull Terrier’in 1935’te İngiliz Köpek Kulübesi Kulübü (İngiltere Kennel Kulübü) tarafından tanındı. 1974 yılında AKC benzer statüyü onayladı. 1835 yılında köpek dövüşleri yasaklandı ancak yasa dışı olarak devam eden dövüşlerde Staffie’ler dövüştürülmeye devam etti. Bunun dışında saygın yetiştiriciler tarafından iyi eğitim alan ve sosyalleştirilen Staffordshire Bull Teriyerleri ailenin sevgi dolu, iyi huylu bir aile üyesi olacaktır.

Staffordshire Bull, 1880’lerde Kuzey Amerika’ya geldikten sonra, yetiştiriciler daha uzun, daha ağır bir dalı, American Staffordshire Terrier veya AmStaff’ı geliştirdiler. O zamandan beri, yüz yıldan fazla sorumlu yetiştirme, her iki cinsi de kavgacılardan güvenilir aile arkadaşlarına dönüştürdü.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Staffordshire Bull Terrier güçlü, kaslı ve çevik bir vücuda sahiptir. Boyutuna göre daha kuvvetli ve hızlı bir köpektir. Geniş, derin gövdeye ve iyi yaylanmış, kaburgalı bir göğse sahiptir. Beli hafif ve üst çizgisi düzdür. Boynu kısa ve kaslıdır, omuzlara doğru genişlemektedir.

Kafa

Staffordshire Bull Terrier ırkının başı kısa, geniş, derin ve belirgin bir duruşa sahiptir. Yanak kasları oldukça belirgindir. Kısa burun yapısına sahiptir ve burun rengi siyahtır. Güçlü çenesi, kısa, derin yapısıyla ve gergin dudaklarıyla yüzü dikkat çeker. Güçlü çene yapısıyla öne çıkarlar. Dişleri makas ısırığında kapanır. Dudakları sıkı ve temizdir. Güçlü, beyaz dişleri oldukça kesicidir.

Kulaklar

Staffordshire Bull Terrier ırkının kulakları biraz küçüktür ve gül ya da yarı dik yapıya sahiptir. Kulaklar kafa yapısıyla orantılı büyüklüktedir.

Gözler

Staffordshire Bull Terrier yuvarlak, orta büyüklükte ve dümdüz ileri bakacak şekilde ayarlanmış gözlere sahiptir. Gözlerin koyu renkte olması tercih edilir. Ancak göz renginin kürk rengiyle de ilişkili olması gerekmektedir. Gözlerinin kenarlarının koyu renkli olması tercih edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Düz, iyi kemikli ön bacakları, omuzlardan oldukça ayrıktır. Ancak bu yapı dirsekte gevşeklik göstermez. Ön bacaklar birbirinden uzak konumlanmıştır. Arka bacaklardaki rudimenter 5. parmaklar uzaklaştırılır ve isteğe bağlı olarak da ön bacaklardakilerin uzaklaştırılması mümkündür. Arkadan bakıldığı zaman bacaklar birbirine paraleldir. Bilekler güçlüdür ve ayaklar hafifçe dışarı doğru çıkar. Ayaklar oldukça güçlü, orta boylu ve dolguludur.

Kuyruk

Alçak konumlanan, tabandan daha kalın başlayıp uca doğru incelen bir kuyruğa sahiptir. Kuyruk orta uzunluktadır ve kenetlenmemiştir. Kuyruk fazla tüylenmemeli, fazla kıvrık olmamalı ve duruşuyla eski moda bir pompa sapına benzemelidir.

Tüy

Staffordshire Bull Terrier ırkının kürkü kısa, pürüzsüz, sık, parlak ve düz tüylerden oluşur.

Renk

Staffordshire Bull Terrier ırkının kürk rengi kırmızı, açık kahverengi, beyaz, siyah veya mavi olabileceği gibi bu renklerin herhangi biriyle birlikte beyaz, beyaz desenli/ lekeli ya da lekesiz brindle'ın herhangi bir renk tonunda olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Staffordshire Bull Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Staffordshire Bull Terrier ideal ağırlığı 10 – 17 kg, yükseklikleri ise 35 – 41 cm aralığında değişmektedir. Dişi köpeklerin ağırlığı 10- 15 kg iken erkeklerin 12-18 kg olduğu ifade edilir.  Dişi ve erkek Staffordshire Bull Terrier’in boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Yıl genelinde çok fazla tüy dökmezler. Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesinde artış gözlemlenebilir. Bu dönemlerde tarama sıklığını arttırarak dökülmeyi kontrol edilir seviyede tutabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Staffordshire Bull Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Staffordshire Bull Terrier cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Staffordshire Bull Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Staffordshire Bull Terrier için uygun değildir. Köpek sahibinin Staffordshire Bull Terrier için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Staffordshire Bull Terrier kilo almaya eğimlidir ve sindirim, alerji, cilt sorunu ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.  Staffordshire Bull Terrier kimi zaman ev yemeği de yiyecektir ancak hiçbir zaman beslenme düzeni sadece insan gıdalarını, ev yemeklerini yemesi üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Staffordshire Bull Terrier için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Staffordshire Bull Terrier günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Staffordshire Bull Terrier yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Staffordshire Bull Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Staffordshire Bull Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Irkın 18 aylık olduktan sonra en az 3 kez kızgınlık dönemine girmiş olması sağlıklı yavrular doğurmasını destekleyecek gelişmedir. Sağlıklı Staffordshire Bull Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Staffordshire Bull Teriyerlerinin kürk bakımları minimum düzeydedir. Kürkünün sağlıklı ve iyi gözükmesi için haftalık olarak tarama ve fırçalama işlemini gerçekleştirmek yeterli olacaktır.  Köpek kokusu çok fazla olmadığı için çok sık banyo yapmasına gerek yoktur. Tüylerinin tıraş, kırpma ihtiyacında çok olmadığı için Staffordshire Bull Terrier’in genel olarak bakımı çok zor değildir.

Staffordshire Bull Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine, çalışkanlığına ve farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Staffordshire Bull Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkmasına ya da nadir bulunan köpek ırklarından olması, az ilgi görmesi gibi farklılıklardan dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Staffordshire Bull Terrier tek doğumda 5- 7 arasında yavru dünyaya getirebilir. Staffordshire Bull Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Staffordshire Bull Terrier ırkının doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir. Irkın gelişimini tamamladıktan ve sağlıklı olduktan sonra ölü köpek doğurma oranı düşüktür.

Staffordshire Bull Terrier ırkının kürk rengi kırmızı, açık kahverengi, beyaz, siyah veya mavi olabileceği gibi bu renklerin herhangi biriyle birlikte beyaz, beyaz desenli/ lekeli ya da lekesiz brindle’ın herhangi bir renk tonunda olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.