American Staffordshire Özellikleri ve Bakımı

American Staffordshire Resimleri
Amerikan Staffordshire Teriyerleri kaslı yapıya sahiptir ve boyutuna göre zarif, çevik bir görünümleri vardır. American Staffordshire Terrier, Am Staff, Bull and Terrier, American Pit Bull Terrier adlarıyla da tanınmaktadır. Esnek yürüyüşü, düşük ağırlık merkezi sayesinde kolayca ayakta kalmalarına yardımcı olur. AKC tarafından "Amerikan Staffordshire Terrier" olarak adlandırılan bu ırk, UKC tarafından ise "Amerikan Pit Bull Terrier" olarak adlandırılıp, sınıflandırılmıştır. Amerikan Staffordshire kavgacı Pit Bull Terrier köpek cinsi ile karıştırılmamalıdır. Amerikan Staffordshire Teriyeri, etrafında insanların olmasını seven, sevdikleriyle güçlü başları bulunan bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
20-30 kg
Yükseklik
41-48 cm
Aile
Teriyer, Mastiff, Boğa
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1800’ ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Amerikan Staffordshire Teriyerleri, güçlü, atletik, oyuncu, uysal, zeki, sevgi dolu, iyi huylu, eğlenceli, mutlu, dışa dönük, istikrarlı ve kendine güvenen bir köpektir. Amerikan Staffordshire Teriyerleri insanlara, sevdiklerine karşı nazik, ailesine karşı sadık ve sevecen bir aile köpeğidir. Ailelerine karşı uysal, sevgi dolu ve oyuncu olan Amerikan Staffordshire Teriyerleri aileleri yanında olduğu sürece genellikle yabancılara karşı da arkadaş canlısıdır. Genelde çocuklarla arası iyidir. Koruyucu bir ırktır ve yabancı kişilerle aynı ortama geldiklerinde dikkat edilmelidir. Köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla da dikkatli tanıştırılması gerekir.

Sahibini memnun etmek isteyen, itaatkar ve sadık bir koruyucudur. Sert kişiliğine rağmen bu ırkı iyi yapan ve hayattaki en önemli şey ailesinin sevgisi ve ilgisidir. Amerikan Staffordshire Teriyerleri azimli ve korkusuzdur. Cesur ve zeki ve hayat dolu bir bekçi köpeği olarak görev yapacaklardır.

Sahiplerini, evini ve bölgesini korumacı yaklaşır. Çok iyi bir savaşçıdır ve sevdikleri için her şeyi yaparlar. Bu ırk acıya karşı dayanıklıdır. Amerikan Staffordshire kavgacı Pit Bull Terrier köpeği ile asla karıştırılmamalıdır. Amerikan Staffordshire provoke edildiğinde cesur, ısrarcı ve korkusuz bir dövüşçü olsa da ve bu içgüdüsünün iyi bir lider tarafından sıkı bir eğitimle bastırılması mümkündür. Amerikan Staffordshire alacağı iyi bir eğitim, sosyalleştirme ile insanlara karşı temel mizacı yumuşak, iyi huyluluk ve sevecen olarak gelişme gösterecektir.

Bu köpekleri ev hayatı için terbiye etmek biraz zor olabilir. Bekçilik konusunda inanılmaz başarılar göstermelerine ek olarak arkadaş köpek olarak da insanlar tarafından itibar görür. Düzgün eğitildiği takdirde, çok iyi bir köpek olur. Havlama, bir şeyleri çiğneme ve bir yerleri kazma gibi davranışlar canları sıkıldığında ortaya çıkan bazı özelliklerindendir. Amerikan Staffordshire Terrier ırkı sert görünümlerinin aksine aile hayatına mükemmel uyum sağlayacaktır.

Staffordshire Teriyerleri, gün içerisinde yeterli egzersiz yaptığında apartman dairesinde yaşam sürebilir. Ev içinde de aktifler ve bir avlu olmadan da idare edebilirler. Ilıman, sıcak iklimleri yaşamak için tercih eder. Fiziksel talepleri karşılandığında, iyi bir lider tarafından yetiştirildiğinde, sevgi gördüğünde kendisini ailesine adayacaktır. Sevecen, itaatkar bir yoldaşa ve bekçi köpeği olacaktır.

Tarih

Amerikan Staffordshire Terrier ve Staffordshire Bull Terrier köpek ırkları aynı soydan gelmektedir. Menşei ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’dir. Modern Amerikan Staffordshire Teriyeri’nin atalarının İngiltere’den geldiği ve Bulldog ile teriyer köpek ırklarının karışımlarından elde edildiği ifade edilir. 19. Yüzyılda Terrier ve Bulldog köpek türlerinin melezlenmesi sonucu ortaya çıkan Stafford Terrier cinsi AmStaff’ın (Amerikan Staffordshire Terrier ) ilk hali olarak kabul edilir. Yapılan melezlemeler sonrasında önceleri Bull and Terrier olarak daha sonra Staffordshire Bull Terrier adını alan alır.

1800’lerin sonlarında Pit Bull Terrier, American Bull Terrier ve hatta Yankee Terrier olarak farklı adlarla tanındıkları Amerika’ya geçiş hakkı kazandılar. Irkın ABD’ye yolculuğunda Amerika’daki yetiştiriciler daha güçlü ve daha iri olması adına melezleme çalışmaları yaparak Amerikan Staffordshire Terrier cinsini ortaya çıkarırlar. Amerikalıların geliştirdiği köpek, İngilizlerin tercih ettiğinden biraz daha büyüktür ve zamanla iki tür birbirinden ayrılmıştır.1920’li yıllarda bazı köpek sahipleri Amerikan Staffordshire Terrier’i şovlarda kullanmak istemiştir.

1936’da AKC, cinsi Staffordshire Bull Teriyerleri olarak tanımıştır ve Staffordshire Terrier adıyla da anmıştır. Ancak ırkın adı 1972- 1976 yıllarında Staffordshire Bull Teriyerler’den daha büyük bir yapıya sahip olduğu ve farklık gösterdiğini ifade ederek American Staffordshire Teriyer olarak değiştirmiştir.. Irkın Pittbul köpek ırkı ile fiziksel açıdan birçok ortak noktası olsa da karakter özellikleri bakımından aynı olmadıkları kabul edilmektedir. AKC, iki köpek türünü Staffordshire Bull Terrier ve American Staffordshire Terrier ayrı ırklar olarak kabul etmiştir. Irkın 60 yılı aşkın süredir ayrı ayrı üremesine rağmen benzer özelliklerinin hala daha devam ettiği görülmektedir. 20. yüzyılın başlarında da United Kennel Club (UKC) tarafından ırk Amerikan Pit Bull Teriyerleri olarak tanınmıştır.

Amerikan Staffordshire Terrier, insanların etrafında tatlı ve güvenilir bir köpek olacak şekilde geliştirilmiştir. Ancak insanların bu ırkın sevgi dolu yanlarından ziyade güçlerini kullanması için yetiştirmeye çalışması onları eğlenceli ve iyi huylu yanlarını gölgelemiştir.1980’lerden başlayarak, Amerikan Staffordshire Terrier bazı ülkelerde yasaklanan ya da kontrol edilmesi gereken köpek ırkları arasında yer almıştır. Buna rağmen insanları ve eğlenceyi seven bir köpek isteyen kişilerin sahiplendiği popüler köpeklerdendir. Günümüzün iyi yetiştirilmiş Amerikan Staffordshire Terrier köpekleri, pit dövüşü yapan atalarından daha yumuşak huyludur.

Amerikan Staffordshire Terrier zaman içinde Amerika’nın favorisi olmuştur. Kendisine farklı yerlerde insanların ilgisini çeken etkinliklerde yer verilmiştir. Örneğin: 1903’te, Bud adlı bir Amerikan Staffordshire Terrier, Amerika’nın ilk ülke çapında otomobil yolculuğunda Ken Burns belgeseli “Horatio’s Drive”ın konusu içerisinde yer almıştır.1930’lu yıllarda eski “Bizim Çetemiz” film komedilerindeki Petey, Buster Brown Shoes logosundaki köpek Tige bir Amerikan Staffordshire Terrier’dir.  Amerika’nın Çavuş adındaki en süslü ve savaş köpeği Amerikan Staffordshire Terrier’dır. Bu Amerikan Staffordshire Terrier köpeklerinin popüler kültürdeki yerini göstermektedir.

Amerikan Staffordshire Teriyerleri bekçi köpeği, polis köpeği ve aile köpeği olarak insanların hayatında yer almaktadır. Vücut yapılarıyla güç gerektiren işlerde, ağırlık çekme ve çeviklik yarışlarında da mükemmel işler başarıyorlar. Dünya genelinde agresif köpekler olarak hala kötü bir şöhrete sahip oldukları için çoğu ülkede yasaklıdır ve bazı sigorta şirketleri Amerikan Staffordshire Terrier köpekleine sahip olan hanenin haklarını kapsamayı reddetmektedir. Geçmişte insanların kanlı sporlar için bu köpek ırkın kullanmasıyla, kötü şöhretin getirdiklerini günümüzde de yaşarlar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

AmStaffs, sağlam yapılı, tıknaz, kaslı ve boğa tipi teriyerlerdir. American Staffordshire Terrier büyüklüğüne, boyutuna göre son derece güçlü, çevik bir köpektir. AKC tarafından "Amerikan Staffordshire Teriyeri" ve UKC tarafından "Amerikan Pit Bull Teriyeri" olarak adlandırılan Amerikan Staffordshire Teriyeri ırkının genellikle kuzeni olan Amerikan Pit Bull Teriyerinden daha büyük kemik yapısının, kafa boyutunun ve ağırlığının olduğu ifade edilir.

Kafa

American Staffordshire Terrier geniş, güçlü bir kafaya sahiptir. Kafa yapısı çevik, çok kaslı ve tıknaz vücudu ile orantılı bir büyüklüktedir. Geniş başı ve iyi tanımlanmış çenesiyle, belirgin elmacık kemikleri vardır. Belirgin elmacık kemikleriyle, gücünü belli eden çenesiyle insanları etkileyen bir ırktır. Burun kısa yapılıdır. Makas ısırığında kapanan dişlere sahiptir. Dudaklar birbirine yakın ve eşit olmalıdır. Dudakları sarkması ya da gevşek olması istenmez.

Kulaklar

American Staffordshire Terrier kulaklar baş üzerinde, yüksekte konumlanmıştır. Kulakları oldukça diktir ve yasal olan yerlerde kırpılabilir ya da doğal haline bırakılır, kırpılmaz. Kırpılmamış tercih edildiğinde bir işlem uygulanmaz ancak kırpıldıkları zaman kısa olması, gül veya yarım diken şeklinde tutulması gerekir.

Gözler

American Staffordshire Terrier koyu renkli, yuvarlak gözleri kafasının aşağısında ve birbirinden oldukça uzak, ayrı konumlanmıştır. Gözlerin çevresinde ve göz kapaklarında pembe renk AKC standardına göre kusur olarak kabul edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

American Staffordshire Terrier zarif, çevik ve kaslı bedeniyle esnek yürüyüşe sahiptir. Irk düşük ağırlık merkezi sayesinde kolayca ayakta kalırlar. AmStaff bedensel yapısı gereği hareketi, kendine güvenin tavırlarıyla uyum içerisinde yürüyüşlerine yansımaktadır.

Kuyruk

American Staffordshire Terrier köpek ırkının kuyruk yapısı uca doğru incelir ve en ucunda bir nokta halini alır. Kuyruk genel olarak yerleştirilmemiştir, bir noktaya doğru incelir ve köpeğin boyuna göre kısadır.

Tüy

Amerikan Staffordshire Teriyeri'nin kısa, kalın, sert ve pürüzsüz görünümlü parlak tüyleri vardır.

Renk

American Staffordshire Terrier ırkının parlak kürkü düz, kısmı ya da yamalı birçok renkten oluşabilir. Mavi, açık kahverengi, beyaz, siyah veya kırmızı da dahil olmak üzere çeşitli renklerde American Staffordshire köpeği görülmektedir. Beyaz ve diğer renk tonlarının karışımını ya da beyaz ve brindle karışımları kürkte görülebilir. Ancak AKC standartlarına göre ırkın %80'den fazla beyaz olması teşvik edilmez. .

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Amerikan Staffordshire Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Amerikan Staffordshire Terrier ideal ağırlığı 20-30 kg, yükseklikleri ise 41-48 cm aralığında değişmektedir. Dişilerin, erkeklere göre biraz daha kısa ve ağırlıklarının daha az olduğu gözlemlenir. Dişi ve erkek Amerikan Staffordshire Terrier’in boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

American Staffordshire Terrier ırkı çok fazla tüy dökmezler. Az tüy döktükleri için tüy hassasiyeti olan kişilerin tercih edeceği bir ırktır. Ancak yıl içerisinde iki kez mevsim geçişlerinde dökülmelerde artış gözlemlenebilir. Bunun önüne geçebilmek için dökülmenin çok olduğu zamanlarda tarama sıklığını arttırabilirsiniz. Kısa tüylere sahip olduğu için kırpılmaya ihtiyaçları olmayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Amerikan Staffordshire Teriyer için Royal CaninProplanAcanaHillsN&DGimdogPedigreeBrit CarePro ChoiceOrijenSchesirDog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Amerikan Staffordshire Teriyer cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Amerikan Staffordshire Teriyer hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Amerikan Staffordshire Teriyer için uygun değildir. Köpek sahibinin Amerikan Staffordshire Teriyer için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Amerikan Staffordshire Teriyer kimi zaman ev yemeği de yiyecektir ancak hiçbir zaman beslenme düzeni sadece insan gıdalarını, ev yemeklerini yemesi üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Amerikan Staffordshire Teriyer için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Amerikan Staffordshire Teriyer günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Amerikan Staffordshire Teriyer yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Amerikan Staffordshire Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Amerikan Staffordshire Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Amerikan Staffordshire Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

American Staffordshire Terrier ırkının kürk ve beden bakımı birçok köpek cinsine göre daha kolaydır. Çok fazla tüy dökmezler. Az tüy döktükleri için tüy hassasiyeti olan kişilerin tercih edeceği bir ırktır. AmStaff’ın pürüzsüz sert, kısa tüylü kürkünün bakımı kolaydır.  Haftada 1- 2 kez, yumuşak kıllı bir fırçayla tüylerini hızlı bir şekilde taramanız ve bedenindeki kirli yeri silmeniz, yabancı maddeleri çıkarmanız yeterli olacaktır. Köpek kokusu geliştirmedikleri için çok sık yıkanmasına da gerek yoktur. Yılda iki kez yıkanması yeterlidir.

Amerikan Staffordshire Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine, çalışkanlığına ve daha farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Amerikan Staffordshire Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkması, eğitim durumu ya da nadir bulunan köpek ırklarından olması, az ilgi görmesi gibi farklılıklardan dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Amerikan Staffordshire Terrier tek doğumda 5- 10 arasında yavru dünyaya getirebilir. Amerikan Staffordshire Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Amerikan Staffordshire Terrier ırkının doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir. Tek bir doğumda 10 yavruya sahip olma ihtimalleri çok yüksek değildir ancak olabilecek bir gerçekliktir.

American Staffordshire Terrier ırkının parlak kürkü düz, kısmı ya da yamalı birçok renkten oluşabilir. Mavi, açık kahverengi, beyaz, siyah veya kırmızı da dahil olmak üzere çeşitli renklerde American Staffordshire köpeği görülmektedir. Beyaz ve diğer renk tonlarının karışımını ya da beyaz ve brindle karışımları kürkte görülebilir. Ancak AKC standartlarına göre ırkın  %80’den fazla beyaz olması teşvik edilmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Murat
Haz 29, 2023 / 13:47

Benim Amerikan Staffordshire Terrier cinsi köpeğim dün itibariyle 12 tane yavru dünyaya getirdi
Yorumlarda 10 tane bile zor yazıyor
Bizimki normalmi?


Veteriner Hekim
Haz 30, 2023 / 19:10

Evet, bunun gibi bireysel farklılıklar olabilir. 🙂