Norwegian Elkhound Özellikleri ve Bakımı

Norwegian Elkhound Resimleri
Tipik bir kuzey spitz benzeri cins olan Norveç Elkhound, Norveç Geyik Avcısı, Norsk Elghund, Grahund, Grey Elkhoun, Elkhound isimleriyle de tanınmaktadır. Kare oranlı, sağlam kemik yapısı, geniş kafası, dik kulakları ve sıkıca kıvrık şekilde duran bir kuyruğu vardır. Bu cins hızlı olmasından çok çevik ve dayanıklı yapısıyla öne çıkmıştır. Elkhound, düz dış tüyleri, yünlü astarı ve kalın, pürüzsüz kürkü ile dikkat çekmektedir. Bu kürk kombinasyonu Elkhound’u soğuk ve karlı havalara karşı iyi bir şekilde korumaktadır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği, Arkadaş
Ağırlık
21-25 Kg
Yükseklik
48- 53 Cm
Aile
Spitz
Menşei
Norveç
Menşei tarihi
Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Norveç Elkhound’un karakter ve micacı tazı ve spitz benzeri köpeklerin cesur, oyuncu, enerjik, korkusuz,bağımsız, uyanık ve şamatacı özelliklerinin birleşimi olan bir tür ortaya çıkmıştır. Norveç Elkhound bağımsız düşünebilir, hareket edebilir ve zaman zaman inatçı davranışlar sergileyebilir. Dışa dönük, her zaman sahibinin hayatının ve eylemlerinin bir parçası olmak ister. Ancak size eşlik ettiğinde kendini iyi hissederse dahil olmaya devam eder, istemezse bağımsız davranabilir ve kendini her zaman komutlarınıza uymak zorunda hissetmez. Bu özellikleri ve bağımsız ruhu ile eğitimi zor geçebilir ve bundan dolayı sıkı ve tutarlı bir eğitime erken dönemde başlanmalıdır.

Norveç Elkhound’u ailesine ve sevdiklerine karşı çok sadık ve koruyucudur. Her zaman ailesiyle birlikte olmak ister ve aile üyelerinin dikkatlerini, ilgisini çekmekten hoşlanırlar. Yabancılarla karşı da bazıları oldukça dost canlısı iken bazıları çekingen davranmaktadır. Yabancı köpeklerle, diğer hayvanlarla ise arası çok iyi değildir ve tartışabilirler. Bu yüzden hayvanlarla sosyalleşirken dikkat edilmelidir. Doğuştan bir bekçi köpeği ruhuna sahiptir. Ancak kesinlikle saldırgan davranışlarda bulunmaz. Gerektiğinde, tehlikeli durumlarda havlayarak sahibine haber verir. Çocuklarla ise iyi anlaşmakta ve çocuklara karşı korumacı içgüdüsü ile yaklaşmaktadır.

Norveç Elkhound ırkının yetiştirilirken avcılık yetenekleri öne çıkmaktadır. Norveç Elkhound geyiklerin izlerini takip eder, hatta birkaç gün boyunca kilometrelerce iz takip edip yürüyebilirler. Avlanırken kendi kararlarını vermesi gerekeceği içinde bağımsı ve özgürlükçü köpekler olarak görülürler. Kendi başına hareket edebilme ihtimali yüksek olduğu için eğer Norveç Elkhound’a sahipseniz oyuncu ve özgür ruhlu dostunuzu daima tasmayla dolaştırmalısınız. Tasmasız gezintiler yaptırmak istiyorsanız önce iyi bir eğitim vermeli ve ardından güvenlik önlemleri alınmış alanlar seçmelisiniz. Bazı Norveç Elkhound köpeklerinin çok havladığı görülmektedir ve gereksiz havlamaların önüne geçebilmek için itaat eğitimi, sus komutu eğitimi verilmesi oldukça önemlidir.

Norveç Elkhound’u gün içerisinde yeterli seviyede egzersiz yaparsa, aktif olursa bir apartman dairesinde de yaşam sürecektir. Irkın ev içerisinde de oldukça aktif olduğu görülmektedir. Hareketli ve avcı ruhlu köpeğinizin en iyi ve mutlu olacağı alan orta büyüklükte, geniş bir bahçede olacaktır. Elkhounds serin, soğuk iklimlerde daha mutludur. Maceracı ruhu ile soğuk havalarda dışarıda olmak dolaşmak onları çok mutlu edecektir.

Sadık,eğitilebilir, uysal ve zeki Geyik avı konusunda uzmanlaşmış Norveç Elkhound’u ayrıca kızak köpeği olarak da kullanılmıştır. Soğuk havaya dayanıklı yapısıyla bu ırkın savaş ve seferberlik dönemlerinde başarıyla görev aldığı görülmüştür. Çok yönlü, uyumlu ve kendine verilen görevleri başarıyla yerine getirmek için çabalayan Norveç Elkhound’u günümüzde de insanlara arkadaşlık eden, dost canlısı karakteriyle tercih edilen köpek ırkları arasında yerini almıştır.

Tarih

Elkhound, bir tazıdır köpeğidir. Kökenleri, türün yakından benzediği spitz ırklarına dayanmaktadır. “Hound” gruplandırmasında yer alması, orijinal “hund” isminin yanlış yorumlanarak “tazı” olarak algılanmasından gelişmiştir. Ancak daha çok işlevsel olarak bir tazı gibi davranmasından gelmektedir. Norveç Elkhound, adı Norveç’ten gelmektedir. Norveç Elkhound’ın tarihinin M.Ö. 5000 yıl kadar geriye gittiği düşülmektedir. Arkeologların ilkel döneme ait kazılarda bu köpeklere çok benzeyen köpek iskeletleri bulmuşlardır. Kesin tarihi belirsiz olarak, bu ırkın insanlık tarihi ile yakından ilişkili olduğu bu kalıntılar ile de düşünülmektedir.

Norveç Elkhound sadece Vikingler için değil, Norveç kültürünün ve bölgesinin genelinde de demirbaş köpek ırkları olarak görülen bir tarihe sahiptir. Tarihsel olarak, bu köpekler geyik ve diğer büyük balıkları avlamak için iz sürme özelliklerinden dolayı kullanıldılar. Avlanma sırasındaki rolü, öncelikle avını takip etmek ve sonrasında hayvanı öldürmek ya da avcı gelene kadar avını havlayarak onu kendinden uzak tutmak şeklindedir.Vikingler döneminden beri Elkhound, avcı, koruyucu, çoban ve savunucu olarak hizmet vermiştir. Vikinglerin gemi arkadaşı, çiftliklerin koruyucusu, sürü çobanı ve her zaman avcı ruhlu olan, gezgin insanlara yol arkadaşlığı yapan Norveç Elkhound’u, İskandinav özelliklerini korumuştur. Korkusuz ve arkadaş canlısı yapısıyla kendini insanlığa adamış bir köpek olarak altı bin yıldan fazla süredir hayatta kalmıştır. Bu köpek türü zorlu koşulların hüküm sürdüğü bir ülkede, sıfırın altına düşen sıcaklıklar, derin karlar, yoğun ormanlar ve engebeli dağlar arasında yaşam süreceği için sadece en dayanıklı türlerin evrimleşebileceği şekilde üstün yeteneklere sahip olarak geliştirilmiştir.

Yüzyıllar boyunca yetiştirilmelerine rağmen soyağacı ancak 1800’lerin sonunda tutulmaya başlandı. Norveç Avcılar Birliği 1877 yılında ilk köpek şovunu düzenledikten sonra Norveç Elkhound daha fazla hayvan severlerin ilgisini görmeye başladı. Kısa bir süre sonra Norveçli köpek yetiştiricileri cins için ırk standardı oluşturdu ve kayıt tutma konusunda oldukça ciddi bir çalışma yapıp, çaba gösterdiler. Çünkü Norveç Elkhound ırkının köpek şovlarında rekabet edilmesinde potansiyelinin yüksek olduğunun bilincindeydiler. Bu tarihlerden itibaren Elkhound, İskandinav köpek gösterilerinde sergilenmeye başlanmış ve kısa bir süre sonra da İngiltere ve Amerika’ya getirilmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Norveç’ten gelen bir Elkhound, Başkan Hoover’a yardımlarından dolayı hediye edilmiş ve ırk Amerikan halkının ilgisini çekmiştir. AKC Elkhound türübü 1930 yılları civarında tanımış ve o zamandan beri Elkhound, ılımlı bir popülerlik elde etmiştir. Günümüzde da Norveç Elkhund av köpeği olmasının yanında harika bir dost, ev ve aile arkadaşı olarak kullanılmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Norveç Elkhounds, dayanıklı, güçlü, kısa gövdeli ve kare şeklinde vücuda sahip orta boylu Spitz tipi köpeklerdir. Sırtı düz ve oldukça güçlüdür. Derin ve geniş göğsü, sağlam bacakları, kaslı kalçaları ile atletik yapılı bir köpektir.

Kafa

Kafatası geniş ve kama şeklinde ve daralan bir yapıya sahiptir. Namlu kalın başlar ve sivrilir. Ancak bir noktaya kadar incelmesi söz konusu değildir. Namlunun bir durma noktası vardır. Güçlü çenesi ve makas ısırığında buluşan dişleri vardır.

Kulaklar

Kulaklar baş üzerinde yüksekte konumlanmıştır. Kulakların sağlam yapısı, dik ve oldukça hareketli olduğu görülmektedir.

Gözler

Koyu renkli orta büyüklükte, oval şekilli, çıkıntılı ve koyu kahverengi gözleri vardır. Elkhound, zeki, uyanık ve sıcak bakışlıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Elkhound ırkının bacaklar önden bakıldığında düz şekilde görülmektedir. Oval pençeleri ise küçük ve kalın yastıklarla sıkı şekildedir. Ön ayaklarında çiy pençeleri bulunur ancak arka ayaklarında yoktur.

Kuyruk

Kuyruk yüksekte konumlanmıştır ve arkaya sırt üzerine sıkı şekilde kıvrılmış biçimde bulunur.

Tüy

Çift katmanlı, dayanıklı, kabarık ve sert bir kürke sahiptir. Üst katman kısa, kalın ve düz iken, alt katman yoğun, yünlü ve yumuşak tüylerden oluşmaktadır. Kir tutmayan, hava geçirmeyen kürk yapısı ırkın farklı hava koşullarına dayanmasını sağlamaktadır.

Renk

Elkhound ırkının çift katmanı kürkünün dış katmanı gri renk, alt tabaka ve yan tarafları daha açık renk tonuna sahiptir. Kürk rengi gri ile gümüş renginde kabul edilir. Tüylerinin uçları siyah renkli iken sırt kısmı siyah, gri ve gümüş renginin bir kombinasyonu ile oluşur. Sırt bölgesindeki tüyler ile genellikle diğer bölgelere göre daha koyu renklidir. Kuyruk ve kulak ucundaki tüyler ise siyahtır. Göğsü ve yelesi de açık gri rengindedir. Norveçte Elkhound ırkından ayrı bir ırk olarak kabul edilen Siyah Elkhound ırkı da bulunur. Ancak bu ırk Norveç dışında pek bilinmez ve tanınmaz.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Norwegian Elkhound ırkının ortalama yaşam süresi 10- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Norwegian Elkhound ideal ağırlığı 21- 25 kg, yükseklikleri ise 48-53 cm aralığında değişmektedir. Dişi Norwegian Elkhound köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Norwegian Elkhound boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Elkhound yıl genelinde yoğun şekilde tüy dökmezler, haftada iki kez taramanız ve fırçalamanız yeterlidir. Ancak yılda iki kez tüy dökme mevsiminde, yoğun dökülmeleri önlemek için her gün fırçalanması gerekecektir. Lastik bir fırça veya çift sıra metal dişli tahta bir tarak ile tarama işlemi yaparak hem köpeğinizin bedenini rahatlatır hem de evinize dökülen tüyleri en aza indirirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Elkhound için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli köpekler için özel üretilen mamaları ve ürünleri önermektedir. Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ederken Elkhound günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak bir öğün düzeni ve ölçü planlaması oluşturmalısınız. Zaman zaman hazır mamaların dışında Elkhound evde hazırlanan, sağlıklı insanların tükettiği ev yiyeceklerini de tüketebilir.

Norwegian Elkhound hazır mama dışında sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Ancak Norwegian Elkhound kas yapısını koruması için protein değeri yüksek ev yiyeceklerini tüketmesi daha sağlıklıdır. Norwegian Elkhound birçok köpek ırkı gibi yemek yemeyi sever. Ancak fazla yemek yemesi, sağlıksız yiyecekler tercih etmesi köpeğin sindirim sistemini olumsuz etkileyerek kilo almasına, cilt ve alerji sorunu yaşamasına neden olabilir. Norwegian Elkhound ev yemeği de tüketebilir ancak beslenmesi sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Norwegian Elkhound gün içerisinde alması gereken vitamin, mineral, protein ve ihtiyaç duyduğu diğer besin değerlerini karşılamaz. Sağlıklı beslenebilmesi için Norwegian Elkhound’in yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Norwegian Elkhound cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Norwegian Elkhound ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Norwegian Elkhound köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çift katmanlı, sert ve kaba tüylere sahip olan Elkhound ırkının kürk bakımı genel olarak kolaydır. Haftada iki kez taramanız ve fırçalamanız yeterlidir. Ancak yılda iki kez tüy dökme mevsiminde, yoğun dökülmeleri önlemek için her gün fırçalanması gerekecektir. Tüy dökme dönemlerinde, ölü tüyler yeni tüylerin üzerine yapışır ve bu durumu önlemenin yolu da düzenli bakım yapmanızdır.

Norwegian Elkhound yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Norwegian Elkhound yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Norwegian Elkhound köpek ırkı bir doğumda ortalama 5- 10 adet yavru dünyaya getirebilir. Norwegian Elkhound ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Norwegian Elkhound ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Elkhound ırkının çift katmanı kürkünün dış katmanı gri renk, alt tabaka ve yan tarafları daha açık renk tonuna sahiptir. Kürk rengi gri ile gümüş renginde kabul edilir. Tüylerinin uçları siyah renkli iken sırt kısmı siyah, gri ve gümüş renginin bir kombinasyonu ile oluşur. Sırt bölgesindeki tüyler ile genellikle diğer bölgelere göre daha koyu renklidir. Kuyruk ve kulak ucundaki tüyler ise siyahtır. Göğsü ve yelesi de açık gri rengindedir.  Norveçte Elkhound ırkından ayrı bir ırk olarak kabul edilen Siyah Elkhound ırkı da bulunur. Ancak bu ırk Norveç dışında pek bilinmez ve tanınmaz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.