Norwich Terrier Özellikleri ve Bakımı

Norwich Terrier Resimleri
Norwich Terrier adını İngiltere’deki Norwich bölgesinden almış ve Jones Terrier, Cantab Terrier, Trumpington Terrier gibi çeşitli isimlerle de tanınmaktadır. Çalışan teriyer köpeklerinin arasında yer alan kare orantılı, sağlam ve tıknaz yapılı en küçük yapıya sahip cinslerdendir. Norwich Terrier küçük boyutu, büyük dişleri ile dar alanlarda avını takip eden iyi bir avcıdır. Her zaman maceraya hazır, heyecanlı ve kurnaz yapısıyla gerçek bir teriyer köpeğidir. Çift katmanlı kürkü, vücuda yakın duran tüyleri ve koruma sağlayan yelesi daha kalın, sert, ince ve düz bir dış kaplamayla uyum içindedir. Eğlenceli, şımarık, sevgi dolu ve bazen bağımsız ancak iyi bir arkadaştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Teriyer
Ağırlık
4- 6 Kg
Yükseklik
24- 26 Cm
Aile
Terrier, Fare Avcısı
Menşei
1800'ler
Menşei Tarihi
İngiltere
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Norwich Terrier, Norfolk köpek ırkı gibi küçük yapılı olmasına rağmen gerçek bir teriyerdir. Sevimli görüntüsü, sadakati, çevik, aktif yapısı, sevdiklerine ve ailesine olan bağlılığı ile iyi bir dost köpeğidir. Heyecanlı yapısıyla yeni maceralara atılmaya isteklidir. Sevecen yapısıyla ailesi ve aile üyeleriyle arası her zaman çok iyidir. İyi bir eğitim ve sosyalleştirme çalışmasıyla aile ortamına daha iyi uyum sağlar ve aile köpeği olurlar. Çocuklarla arası iyidir büyük ya da küçük çocuk fark etmeksizin arkadaşlık kurarlar. Ancak teriyer özelliklerinin etkisiyle kemirgen ve haşerelere karşı avcılık içgüdüsüyle yaklaşır. Irın yetiştirilme amacı ilk dönemlerde avcılık olduğu kemirgenlere, küçük hayvanlara karşı yaklaşımı çok sıcak değildir. Bu hayvanların dışında ev içerisinde birden fazla evcil hayvan olduğunda dahi uyum içerisinde yaşaması mümkündür.

Norwich Terrier zeki bir köpektir. Şüpheli ya da tehlikeli durumlara karşı sahibini uyarmak için havlayabilirler. Sahibini memnun etmek ister, sahibinin sözünü dinler. Sahibinin hayatında önemli bir yerinin olduğunu hissetmek ister ve bu his onları ekstra mutlu eder. Küçük bir yapısı olsa da kucak köpeği olması gerektiğini düşünmeyiniz. Aşırı sevgiden çok hoşlanmayabilirler. Sevmek ve kucak köpeği davranışları sergilemesi konusunda onu zorlamanız karakter ve mizacında olumsuz yönde değişimlere neden olabilir.

Norwich Terrier gün içerisinde yeterli egzersiz yapar, dışarıdaki ihtiyaçları karşılanırsa bir apartman dairesinde yaşam sürebilecek köpekler arasındadır. Terrier özelliklerinin etkisi var olsa da cinsin geniş bir avlu olmadan da egzersiz yapması ve ihtiyaçlarını karşılaması mümkündür. Yalnız uzun süre apartmandan, evden çıkartılmadığı zaman canı sıkılır ve olumsuz davranışlar sergileyebilir. Bunun önüne geçebilmek için köpeğinizin ihtiyaçlarını karışlamaya, yeterli sevgi göstermeye ve onu şımartmadan değerli olduğunu hissettirmeye özen gösteriniz. Aşırı şımartıldığı, liderlik vasfını üzerine almaya çalıştığı zaman küçük köpek sendromu geliştirmesi mümkündür.

Norwich Terrier iyi bir eğitim ve sosyalleştirme etkinlikleri ile sevimli, sevecen, cesur, avcı, aktif ve dengeli yapılı iyi bir terrier köpeği olarak yaşam sürecektir.

 

Tarih

Norwich Teriyerleri, kısa bacaklı sıçan teriyerleri olarak da bilinen İngiltere’de geliştirilen bir ırktır. 19. yüzyıldan beri çiftliklerde avcılık yetenekleriyle öne çıkmaktadır. Norwich Terrier, İngiltere’de kemirgen gruplarını kontrol etmek için yetiştirilen teriyerlerden biridir. Genel olarak avcılık içgüdüsüyle saldırgan olmalarının yanı sıra, Norwich’ler tilki avında da kullanılmıştır. Bu nedenle, diğer bağımsız teriyer türlerine kıyasla daha sosyal ve toplumsal yükler olarak yetiştirilmişlerdir.

Norwich Terrier ve aynı soydan gelen Norfolk Teriyerleri, İngiltere’de uzun bir süre boyunca değer görmedi, ancak 1880’lü yılarda popülerlik kazanmaya başladı. Özellikle Cambridge Üniversitesi öğrencilerin küçük köpeklere olan ilgisi sayesinde ırk ilgi görmeyen başladı. Norwich Terrier, özellikle 1870’ler ve 1880’lerde Cambridge Üniversitesi öğrencileri sayesinde popülerlik kazanmıştır. Öğrenciler, Norwich’leri yakınlardaki Trumpington Caddesi’ndeki bir ahırdan evcil hayvan ve yatakhane farelerini avlaması için sahiplenmiştir. Bu küçük teriyerler, başlangıçta CanTab adıyla biliniyordu ve daha sonra Trumpington Terrier olarak da tanındılar.

Rags, kaliteli yavruların doğmasıyla modern bir soyun ortaya çıkmasına katkı sağlamıştır. Norwich yörelerine gelen Rags adlı bir Trumpington Terrier günümüz Norwich Teriyerlerinin büyük büyükbabası olarak kabul edilmektedir. Rags’ın sayısız yavruları modern Norwich Teriyerlerinin atası oldu ve Norwich Teriyerlerinin soyunu devam ettirdi. Rags’in erken yavrularından biri Amerika’ya götürüldü ve Norwich Teriyerleri için sevimli bir elçi oldu. Norwich Terrier’ın Amerikan tarihi, 1914 yılında İngiliz kökenli Frank “Roughrider” Jones’un Rags’ın torunlarından biri olan Willum adlı köpeği yetiştirmesiyle başlamıştır. Willum, Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç edilmiş ve Amerika’daki Norwich Terrier türünün temel babası olmuştur. Roughrider Jones, Norwich Terrier’larla o kadar yakından ilgileniyordu ki, cinsin adı Amerikalı hayranlar arasında “Jones Terrier” olarak da bilinmeye başladı. Ancak İngiliz ve Amerikan köpek kulüpleri tarafından Norwich Terrier olarak tanınmadan önce, 1930’lu yıllarda Jones Terrier adını sevimli küçük köpeklere kullanıyordu ve resmi adı ile bu kullanım zamanla değişiklik gösterdi.

American Kennel Club (AKC), Norwich Teriyerlerini 1936 yılında tanıdı. Bu tanınma, cinsin Amerika’da da popülerlik kazanmasına katkıda bulunuldu. Norwich Terrier ve Norfolk Terrier, çok yakın akraba oldukları için American Kennel Club (AKC) tarafından 1979’a kadar ayrı ırklar olarak tanımamıştır. 1964’de British Kennel Club iki Norfolk ve Norwich köpeklerini ayrı birer ırk olarak kabul etti. Norwich Terrier, “Best in Show” adlı filminde yer alması ve Winky karakteriyle tanınması da son dönemde yüksek bir popülerliğe sahip olmasını sağlamıştır. Bugün Norwich Teriyerleri, sevimli ve enerjik köpekler olarak bilinen ve birçok kişi tarafından evcil hayvan olarak tercih edilen bir ırktır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Norwich Terrier kısa, sağlam ve güçlü bir vücuda sahip küçük bir köpektir. Çalışan Terrier köpekleri arasındaki en küçük ırklardandır. Norwich Terrier oyuncak köpek cinslerine benzer büyüklüktedir ancak kucak köpeği davranışları beklenmemelidir. Çünkü o bir terrier ruhu taşımaktadır.

Kafa

Norwich Terrier hafif yuvarlak, geniş ve tilkiye benzeyen bir kafa yapısına sahiptir. Kulaklar arasında eşit bir mesafe ile konumlanmış biçimli bir kafası vardır. Kama şeklindeki ağızlık, iyi tanımlanmıştır. Oldukça büyük, güçlü dişleri ile iyi bir terrier köpeğidir.

Kulaklar

Norwich Terrier’in kulakları orta büyüklükte ve dik şekilde konumlanmıştır. Dik, sivri kulakları ile aynı soydan gelen ve kendisine benzetilen Norfolk Terrier'den ayrılmaktadır.

Gözler

Irkın orta büyüklükte, oval ve koyu renkli gözleri vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacakları yere düz inmektedir ve ayakları yuvarlaktır. Yuvarlak ayakları siyah ayak tırnaklarıyla dikkat çekmektedir.

Kuyruk

Norwich Terrier orta büyüklükteki kuyruğu, vücudun üst çizgisiyle aynı hizada ayarlanmıştır. Kuyruk kesmenin yasal olduğu yerlerde kuyruk boyunda yarı oranda kısaltma görülebilir. Avrupa’nın çoğu bölgesinde kuyruk kırpmak yasa dışı olduğu için Norwich Terrier ırkının kuyruğu orta uzuklukta bırakılmaktadır

Tüy

Norwich Terrier köpek cinsinin çift katmanlı bir tüy yapısı vardır. Üst katman sert, telsi, düz ve alt katman ise yumuşak, yalıtım özelliğine sahip tüylerden oluşur. Sert ve sırım gibi kürkün altında tıknaz ancak sağlam yapısıyla sevimli bir köpek vardır. Boyun ve omuz bölgesindeki tüyler koruyucu bir yele oluşturmaktadır. Kulakları ve burun çevresindeki tüylerde dahil olmak üzere kafanın geri kalan bölgelerindeki tüyleri kısadır. Norwich Terrier çift katmanlı kürk yapısı ile sıcaktan ve soğuktan korunmakta, farklı iklimlere uyum sağlamaktadır.

Renk

Norwich Terrier ırkı kırmızı, buğday, ten rengi, grizzle (siyah ya da kırmızı tüylerin beyaz tüyler ile karışımından oluşan) siyah, taba, ten rengi veya koyu noktalı ya da noktasız ve bazen beyaz işaretli bozkır renklerinde kürke sahip olabilir. Kürk üzerine beyaz desen, lekeler ve işaretler kabul edilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Norwich Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 10-15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Norwich Terrier ideal ağırlığı 4- 6 kg, yükseklikleri ise 24- 26 cm aralığında değişmektedir. Dişi Norwich Terrier köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçük bir vücuda sahiptir. Dişi ve erkek Norwich Terrier cinsinin boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Norwich Terrier yıl genelinde çok fazla tüy dökmezler ve bu durumda bakım ihtiyaçlarını azaltır. Tüylerinin düzenli taranması ve fırçalanması dökülmeleri kontrol altında tutar. Tüylerinin daha sağlıklı uzaması ve ölü tüylerinden arınması için yıl içerisinde 3-4 kez kısaltılması ya da kırpılması gerekmektedir. Eğer mümkünse elle sıyırma yöntemiyle de ölü tüyleri bedenden uzaklaştırabilir ve fazla, dökülmüş astarı alarak yeni tüylerin sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Norwich Terrier ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli küçük ırklar için üretilen mamaları ve ürünleri önermektedir. Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ederken Norwich Terrier’in günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçüler oluşturulmalıdır.

Norwich Terrier hazır mama haricinde sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Köpek sahibinin Norwich Terrier hakkında  köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi beslenme ile ilgili önemli bilgileri edinmesi gerekmektedir. Norwich Terrier ev yemeği tüketecektir ancak beslenme planı sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine olmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Norwich Terrier’in gün içerisinde alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaz. Sağlıklı beslenebilmesi için Norwich Terrier’in yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Norwich Terrier köpek ırkının 18. ve 24. aydan itibaren çiftleşmesi uygundur. Dişi ve erkek Norwich Terrier ırkının gelişme sürecine, eklem ve kemik sağlığının durumuna göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Norwich Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Küçük bir ırk olduğu için Norwich Terrier gelişimini tamamlamadan çiftleştirilmemelidir aksi halde yavruları ve kendisinin sağlığı olumsuz etkilenebilir.

Norwich Terrier çift katmanlı kürkünün bakımı oldukça kolaydır. Haftada 1- 2 kez taranması ve fırçalanması ölü tüylerden arınması ve daha iyi gözükmesi için gereklidir. Yıl genelinde çok fazla tüy dökmezler ve bu durumda bakım ihtiyaçlarını azaltır. Tüylerinin daha sağlıklı uzaması ve ölü tüylerinden arınması için yıl içerisinde 3-4 kez kısaltılması ya da kırpılması gerekmektedir. Eğer mümkünse elle sıyırma yöntemiyle de ölü tüyleri bedenden uzaklaştırabilir ve fazla, dökülmüş astarı alarak yeni tüylerin sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Norwich Terrier köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Norwich Terrier yavru köpek fiyatı insanların cinse ilgi göstermesine, talep etmesine, köpeğin yetenekleriyle öne çıkmasına, aldığı eğitimlere veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Norwich Terrier köpek ırkı bir doğumda ortalama 1- 3 adet yavru dünyaya getirebilir. Norwich Terrier köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için yıl içerisinde birden fazla doğum yapmaması gerekir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Norwich Terrier’in doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir. Ayrıca küçük bir vücuda sahip olduğundan gebelik ve doğum süreci veteriner kontrolünde olmalıdır. Yavru sayısının fazla olmasına göre sezaryen ile doğum yapması gerekebilir ve bu süreçte veteriner takibi önemlidir.

Norwich Terrier ırkı kırmızı, buğday, ten rengi, grizzle (siyah ya da kırmızı tüylerin beyaz tüyler ile karışımından oluşan) siyah, taba, ten rengi veya koyu noktalı ya da noktasız ve bazen beyaz işaretli bozkır renklerinde kürke sahip olabilir. Kürk üzerine beyaz desen, lekeler ve işaretler kabul edilmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.