Norfolk Terrier Özellikleri ve Bakımı

Norfolk Terrier Resimleri
Norfolk Terrier, Norwich Terrier'den biraz daha uzun olan bir köpektir. Norfolk Terrier ‘in görevleri arasında evleri ve çiftlikleri kemirgenlerden korumak bulunmaktadır. Tek başına ya da sürü ile birlikte çalışan küçük bir uyarı köpeğidir. Norwich Terrier gibi, Norfolk Terrier da küçük, kısa bacaklı ve kompakt bir yapıya sahiptir. İyi kemik yapısı, dokusu vardır ve yürüyüşü alçak, sürükleyicidir. Çift katmanlı tüyleri, farklı hava koşullarına dayanıklılık ve yaklaşık 1,5 ila 2 inç uzunluğundadır. Bu köpeğin tüyleri sert, ince, düzdür ve daha uzun fırfırlı yapıdaki saçlardan oluşur. Keskin, zeki ifadesi, sevimli ve küçük yapısıyla sadık bir arkadaştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Teriyer
Ağırlık
5- 6 Kg
Yükseklik
23- 25 Cm
Aile
Terrier, Fare Avcısı
Menşei
1800'ler
Menşei Tarihi
İngiltere
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Norfolk Terrier, alıngan, cesur, meraklı, oyunbaz, kavgacı, sadık, neşeli, canlı, inatçı ve bağımsız karakter özellikleriyle tam bir teriyerdir. Tarlada “iblis” olarak bilinir ve avlanmayı, kazmayı ve Keşfetmeyi sever. Hareketli, bağımsız yapısından dolayı güvenli bir alan tutulması gerekir. Zeki ve dost canlısıdır ancak iradeli bir yapıları ve kendi düşünceleriyle hareket etmek isteyebilirler.

Norfolk Terrier’ler küçük, sevimli ve sadıktır. Sahibinin kucağına yatmaktan, kıvrılmaktan hoşlanır ancak onlara “kucak köpeği” demek doğru olmaz. Oyuncak köpek niteliklerine sahip gibi dursalar da gerçek bir teriyer köpeğidir. Alıngan, kendine güvenen, sağlam ve maceracı tavırlarıyla terrier ruhunu yansıtırlar. Sürü halinde çalışması için yetiştirilen Norfolk Terrier’ler, tipik bir teriyerden daha cesurdur, ancak eski teriyer ruhunu da hala taşırlar. Günümüzde çok az Norfolk Terrier kemirgen avlayarak yaşamına devam etmektedir. Ancak fırsat verildiğinde bu görevi cesurca yerine getirebilirler. Norfolk Terrier’ler sevdikleriyle yakın bağlar kurar, bazen kıskançlıkla sahiplerine aşırı yakın olma eğilimi gösterirler. Uyanık, korumacı yapısıyla iyi birer bekçi köpek olabilirler. Seyahat etmekte iyi oldukları ve gezmeyi seven sahibine iyi bir arkadaş olur. Gezgin olarak ün salmıştır ve yürüyerek uyum sağlayabileceği her şeye, etkinliğe hazırdır.

Norfolk Terrier, küçük bir cins olmasına rağmen cesur bir yapıya sahiptir. Sevecen ve sevgi dolu yapısıyla, ailesine bağlı ve ailenin merkezinde olmak isterler. Norfolk Terrier’ler, çocuklar, yabancılar ve diğer köpeklerle iyi geçinme eğilimindedir. Erken aşamada henüz yavru iken sosyalleştirildiğinde daha iyi ilişkiler kurdukları gözlemlenir. Kendinden küçük hayvanlara karşı kovalama içgüdüsü bulunabilir bundan dolayı arkadaşlıkları gözlem altında olmalıdır. Yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. Ancak uzun süre yalnız kaldıkları zamanlarda, terk edilme kaygısı yaşamazlar ve bu durumu başarılı bir şekilde yönetirler. Sürekli kucakta olmak yerine, oyun oynamak ve enerjilerini atacakları egzersizler, gezintiler yapmaktan keyif alırlar. Bağımsızlıklarına düşkün ve inatçı olmalarından dolayı bazen sorun çıkarabilirler. Ancak kapsamlı bir eğitimle kontrol altına alınırlar. Ayrıca, çok fazla havlamazlar, bu onların karakteristik özelliklerindendir.

Yüksek enerji seviyelerine sahiptir, günlük egzersiz ihtiyacını karşılamaları bu yüzden çok önemlidir. Eğer yeterli egzersiz yapabilir ve enerjilerini atabilirlerse, apartman yaşamına başarılı bir şekilde uyum sağlayabilirler. Hem sıcak hem de soğuk havalara karşı dayanıklıdırlar. Bakımı ve eğitilmesi kolay, zahmetsiz bir ırktır. Aldığı iyi eğitim ve sosyalleştirme etkinlikleriyle daha uyumlu, sevgi dolu ve eğlenceli bir arkadaş köpeği olurlar.

Tarih

Norfolk Terrier ırkının menşei İngiltere’dir. Norfolk Terrier ve Norwich Terrier, aynı kökeni paylaşan ırklardır. Bu ırkların gelişim sürecinde, hem dik hem de düşük kulaklı köpekler görüldü ve hiçbiri diğerinden daha orijinal ya da doğal değildi. Norfolk Terrier ırkı ahırlardaki, çiftliklerdeki haşaratları yakalayıp öldürmek için yetiştirilmiştir. Başlangıçta Norfolk Terrier hem de Norwich Terrier ırkları sadece kulakları birbirinden farklı oldukları için aynı ırk sayılıyordu. İngiltere ve Kuzey Amerika’da her iki köpek de ilk olarak Norwich Terrier olarak anılıyordu. Zaman içinde Norwich’in kulakları dik, Norfolk’un kulakları düşük olmasının getirdiği farkla iki ayrı tür oldular.

1930’ların başlarında, köpek gösterilerine girdikten sonra yetiştiriciler, iki kulak tipinin bulunmasının yavrularda belirsiz kulak taşıyıcılığına yol açtığını fark ettiler ve köpekleri birbiriyle çiftleştirmeye son verdiler. Bu nedenle iki kulak tipini bir arada sürdürmekten kaçınmaya başladılar. Ayrım yapıldıktan sonra Norfolk adını alan düşük kulaklı ırk, 1800’lerin başında çiftliklerde çiftçilere yardım etmesi amacıyla İngiltere’nin Norfolk ve Norwich şehirlerinin yakınlarda bir kasabada geliştirildi. Border Terrier, Cairn Terrier ve İrlanda Teriyeri köpek ırklarının Norfolk ve Norwich ırkının gelişimine katkı sağladığı düşünülmektedir. 19. yüzyılın sonlarına doğru bu küçük teriyerler yaptıkları işlerin de etkisiyle “sıçan avcıları” olarak ünlendiler ve önce “Cantab Terrier”, sonrasında “Trumpington Terrier” olarak da anıldılar.

Dik kulaklı bireylerin sayısı düşük kulaklı tip daha yaygındı ve 2. Dünya Savaşı sırasında düşük kulaklı tipler neredeyse yok olma noktasına geldi. Ancak düşük kulaklı türün varlığı, Colansay’lardan Bayan Macfie’nin tek başına ve kararlı çabaları, çalışmaları sayesinde korundu. 1940’larda yetiştiriciler, Norwich Terrier’in düşük kulaklı türünün üremesini yeniden canlandırmak için ona başvurdular. Kısa süre sonra dik kulaklı türün popülaritesini yakaladılar, hatta bazı gösteri ödülleri kazandılar. En sonunda, bazı tartışmaların ardından bu iki kulak tipine sahip olan cins resmi olarak birbirinden farklı, iki ayrı ırk olarak kabul edildi.

1964 yılında köpek meraklıları arasındaki uzun tartışmalardan sonra İngiltere Kennel Club, Norfolk’u ve Norwich’i ayrı bir cins olarak kabul etti. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise AKC 1977 yılında  Norfolk ve Norwich’i ayrı ırklar tanıdı. Günümüzde Norfolk Terrier daha çok ev köpeği olarak tercih edilmekte ve köpek yarışmalarında, gösterilerinde boy göstermektedir

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Norfolk Terrier, çalışan Teriyer köpeklerinin içerisinde en küçük ırktır. Kısa, güçlü, küçük ve dayanıklı bir bedene sahiptir. Aynı ırktan gelen Norwich Teriyerleri ile birçok benzer özelliğe sahiptir. İki ırkı birbirinden ayırmak için kulaklarına bakılmaktadır. Norwich ırkının dik ve sivri kulakları; Norfolk ırkının da düşük kulakları düzgün bir şekilde katlanır.

Kafa

Norfolk Terrier hafif yuvarlak ve geniş bir kafaya sahiptir. Kama şeklinde ağızlığı, iyi tanımlanmıştır ve güçlüdür. Kafa üzerinde kulaklar arasında yeterli boşluk ve mesafe vardır.

Kulaklar

Norfolk Terrier kulakları küçük, aşağı doğru katlanan ve düşük yapıdadır Düşük kulaklar yanaklara sıkıca sarkmaktadır. Norwich Terrier ırkıyla benzer olsalar da kulakları onları farklı kılar.

Gözler

Norfolk Terrier küçük, oval şekilli, koyu renkli, canlı ve zeka dolu bakışları vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar düz bir şekilde yere inmektedir. Ayakları siyah ve ayak tırnakları yuvarlaktır.

Kuyruk

Norfolk Terrier ırkının kuyruk kırpılmanın ya da kesilmenin yasal olduğu yerlerde kuyruğun yarı boyu kadar kısaltıldığı görülür. Orta uzunluktaki kuyruk, üst çizgiyle aynı seviyede ve yüksek olarak ayarlanır. Genellikle kuyruk kenetlemenin yasal olduğu yerlerde yarı yarıya kenetlenir. Avrupa'nın çoğunda köpeklerin kuyruğunu kenetlemek yasa dışıdır ve bu yüzden doğal haline bırakılır.

Tüy

Norfolk Terrier ince, sert, düz yapısıyla çift katmanlı kürk yapısına sahiptir. Alt katmanı yumuşak tüylerle kaplıdır. Üst katman ise telsi tüylere sahiptir. Düz ve sert tüy yapısı vardır. Kürkü sıcak ve soğuk hava koşullarına dayanıklıdır.

Renk

Norfolk Terrier kürk rengi kırmızı, kızıl, buğday sarısı, ten rengi, siyah, taba rengi veya kahverengi olabilir. Kürk üzerinde desenler, koyu noktalar, işaretler ya da bazen beyaz işaretli gölgeler görülebilir. Yüz bölgesindeki tüyleri bıyık ve kaşları uzundur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Norfolk Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Norfolk Terrier ideal ağırlığı 5- 6 kg, yükseklikleri ise 23- 25 cm aralığında değişmektedir. Dişi Norfolk Terrier köpekleri, erkek köpeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Norfolk Terrier boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Norfolk Terrier cinsi köpek ırkı yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler. Tüylerinin fazla dökülmemesi ve ev içerisinde uçuşmaması için düzenli olarak taramanız önemlidir. Haftada 2-3 kez tarama ve fırçalama işlemi gerçekleştirmeniz köpeğinizin bakım ihtiyacını karşılayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Norfolk Terrier ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli küçük cinsler için olan mamaları ve ürünleri önermektedir. Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ederken Norfolk Terrier’in günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçüler oluşturulmalıdır.

Norfolk Terrier hazır mama haricinde sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de yiyecektir. Ancak küçük bir bedene sahip olduğu için sindirim sorunu, alerji, cilt sorunu ya da şişkinlik gibi beslenme kaynaklı rahatsızlıklar yaşamaması için dikkat etmelisiniz. Norfolk Terrier ev yemeği tüketecektir ancak beslenme planı sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine olmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Norfolk Terrier günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaz. Sağlıklı beslenebilmesi için Norfolk Terrier’in yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Norfolk Terrier cinsi köpeklerin sağlıklı yavrular üretebilmesi için 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek Norfolk Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Norfolk Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Norfolk Terrier cinsi köpek ırkının kürk bakımı oldukça azdır. Haftada 2-3 kez tarama ve fırçalama işlemi gerçekleştirmeniz köpeğinizin bakım ihtiyacını karşılayacaktır. Yıl genelinde orta seviyede tüy dökmesi çok sık banyo yapmasına ihtiyacının olmaması ve tüylerinin uzamasına bağlı olarak da elle sıyırma yöntemiyle ölü tüylerinin bedenden uzaklaştırılması bakım rutinleri arasında yer alır.

Norfolk Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şecere bilgisine, sorumlu yetiştiriciye, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Norfolk Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Norfolk Terrier köpek ırkı bir doğumda ortalama 2 – 5 adet yavru dünyaya getirebilir. Norfolk Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için yıl içerisinde çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Norfolk Terrier ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir. Ayrıca küçük bir köpek olduğu için gebelik ve doğum süreci veteriner tarafından takip edilmelidir. Fazla yavrulu bir doğum gerçekleştirmesi söz konusu ise sezaryen ile doğum yapması gerekebilir.

Norfolk Terrier kürk rengi kırmızı, kızıl, buğday sarısı, ten rengi, siyah, taba rengi veya kahverengi olabilir. Kürk üzerinde desenler, koyu noktalar, işaretler ya da bazen beyaz işaretli gölgeler görülebilir. Yüz bölgesindeki tüyleri bıyık ve kaşları uzundur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.