Cesky Terrier Özellikleri ve Bakımı

Cesky Terrier Resimleri
Cesky Terrier köpek ırkı, Çek Cumhuriyeti'nin ulusal köpeğidir. Zeki, maceracı ve iyi bir oyun arkadaşı olarak öne çıkarlar. Çocukların iyi anlaşıp oyun oynadığı, yetişkin insanların yürüyüş arkadaşı olarak insanların hayatında yer alırlar. Bohemya Terrieri, Czesky Terrier, Ceskı Terrier, Bohemian Terrier gibi isimleriyle de tanınırlar. Dalgalı sakalıyla, Ceskys'e sportif ve Continental bir görünüme sahiptir. Orta-uzun boyun, azimli ve çalışan teriyerler arasında zarafetli bir cinstir. Teriyer köpek cinslerinin arasında biraz daha rahat ve uysal yapısıyla öne çıkarlar. Amerika’da sadece 600 kadar Cesky Terrier ırkının yaşadığı bilinmekte ve nadir köpek ırkları arasında yer almaktadır. Cesky Terrier harika bir aile köpeği, terapi köpeği ve iyi bir arkadaştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Teriyer
Ağırlık
5-9 Kg
Yükseklik
25-35 Cm
Aile
Terrier
Menşei
Çekoslovakya, Sovyetler Birliği
Menşei Tarihi
1950'ler
Yaşam Süresi
5- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cesky Terrier, terrier köpek ırkının çalışkan ve azimli olma özelliklerini taşımasının yanında terrier çeşidine kıyasla biraz daha rahat ve uysaldır. Cesky Terrier, karakterinde sakinlik, olgunluk ve uyumluluk vardır. Yaratıcısı tarafından da terrier özelliklerinin yanında ekstra bu yapısı desteklenerek geliştirilmiştir. Oyuncu, maceracı, sportif, korumacı, sakin ve sabırlı bir ırktır. Sevdiklerine karşı sıcak, cana yakın ve arkadaş canlısıdır. Sabırlı olmasının da etkisiyle çocuklarla iyi anlaşır ve oyun arkadaşı olurlar. İnsanları severler ve genellikle yabancılarla da iyi anlaşırlar. Bu uyumlu ırkın diğer köpek, ev hayvanlarıyla da arasının iyi olduğu bilinmektedir.

Cesky Terrier koruyucu ancak kesinlikle saldırgan olmayan bir köpektir. Terrier ırkının inatçı, bağımsız ve şakacı kavgacı yanı ise Cesky Terrier köpeklerinde de bulunur. Ancak kesinlikle saldırgan davranışlar sergilemezler ve saldırgan davranış sergileyen Cesky Terrier köpekleri kusurlu olarak kabul edilir. İtaatkar, zeki ve sadık yapısıyla çoğu terrier’den daha iyi eğitim alırlar. Yavruluk döneminden itibaren sosyalleşmesi gerekir.  Aldıkları eğitimler ve sosyalleşme sayesinde çok fazla havladıkları görülmez. Diğer Terrier köpeklerine göre daha az egzersiz yapması yeterlidir. Avlanma, toprak köpeği olarak görev alma gibi tipik terrier özellikleri sergileseler de, onlara göre daha yumuşak oldukları görülür.

Apartman yaşamına uyum sağlayabilen, ev içinde orta derecede hareketli olan bir ırktır. Günlük egzersiz ihtiyacını karşıladığınız sürece köpeğinizin her türlü ortama ve eve uyum sağladığını görebilirsiniz. Cesky Terrier geveze olmayan, çok havlamayan iyi bir bekçi, ev köpeği ve dosttur. Başlangıçta haşere avlaması için geliştirilse de zaman içinde sadık, uyumlu bir aile köpeği olmuştur. Bu nadir bulunan harika ev köpeğine, dostta sahipseniz oldukça şanslısınız demektir.

Tarih

Cesky Terrier diğer adıyla da Bohemian Terrier, Çek Cumhuriyeti sınırlarında ortaya çıkan küçük bir köpek türüdür. AKC Soy Kütüğündek yer alan tek Çek cinsi olmasına rağmen ırkın Çek Cumhuriyeti’nde, uzun ve seçkin bir köpek türü olan Cesky Terrier yetiştirme tarihiyle övündüğü görülmektedir Cesky’nin Türkçe’de “Çekya” anlamına geldiği ve TDK tarafından Çek Cumhuriyeti’nin kısaltılması olarak kabul edilmiş İngilizce bir kelime olarak bilindiği görülür. Cesky Terrier ırkının isminin “Çekya Teriyeri” olarak çevrilmesi de mümkündür. Kısaca “Cesky” olarak bilinen ve telaffuzu “chess key” şeklindedir

Cins 1950’lerde refakatçi köpek olarak da görev alabilecek küçük, çok yönlü bir av köpeği yaratmak isteyen Çek bir yetiştirici olan František Horák tarafından geliştirildi. Horak iddialı bir üreme programı ortaya çıkartarak türü geliştirdi. İdeali, gerçek bir teriyer hareket ederek bir fareyi savuşturabilen, ama aynı zamanda terrrierdan daha büyük av köpekleri gibi sürüler halinde çalışabilen, evde ise geri getiriciler kadar nazik, uyumlu ve itaatkar olan bir köpek geliştirmekti. Horák geliştirmek istediği köpek için işe bir Sealyham Teriyeri ile İskoç Teriyeri yetiştirerek başladı. Daha sonra ortaya çıkan yavruyu bir Chihuahua ile melezleyerek Cesky Teriyerini üretti.

Sealyham Terrier köpek ırkı Galler’de bir av ve koruma köpeği olarak geliştirilmiş küçük, sağlam bir teriyer türüdür. Scottish Terrier, cesur ve bağımsız kişiliğiyle bilinen küçük, çevik bir terrier cinsidir. Bu Chihuahua türü de refakatçi köpek olarak uzun bir geçmişi olan küçük ve enerjik bir cinstir. iki teerier köpeğin ortaya çıkan yavrusunun Chihuahua ile çiftleştirilmesiyle ırk ortaya çıkmıştır. Bu üç ırkın küçük boyutu, güçlü av sürüşü, eğlenceli, sevecen bir kişiliği dahil olmak üzere ebeveyn ırklarının özelliklerinin Cesky Terrier’e miras kaldığı görülmektedir.

AKC Gazetesi’ndeki 2011 tarihli bir haberde, “Horak, yeni bir av türü vizyonunu geliştirmek için teriyer benzeri bir kararlılıkla 2. Dünya Savaşı ve komünist devrim boyunca sebat etti.” yer alan ifadeler bulunur. 1940’lı yıllarda yetiştirilmeye ve geliştirilmeye başlanan bu cins resmen 1948 yılında duyurulmuştur. 1963 yılında FCI tarafından Cesky Terrier resmen tanınmıştır. Ceskys ilk olarak 1980’li yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilmiştir. 2011 yılında da AKC ırkı tanımış ve kabul etmiştir.

Dünyadaki bütün kulüpler tarafından tanınan Cesky Terrier (Çekya Teriyeri), dünyada en nadir bulunan 6 ırktan birisidir. İyi bir avcı, iz sürücü, bekçi ve ev arkadaşı olarak insanların hayatında yer alan yumuşak huylu bir köpektir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tilki ve porsuk avlamak için geliştirilen Cesky, kısa bacaklı, iyi kaslı ve sağlam yapılı, dikdörtgen orantılı yakışıklı köpekler olarak tanınmaktadır. Boyun orta uzunlukta, güçlü, iyi taşınmış ancak dik bir yapıda değildir. Boğazdaki deri gevşektir, ancak gerdan oluşturmaz. Döş derin değil yuvarlak yapılıdır. Omuzlar iyi, gevşek ve kaslıdır. Dirseklerinin gevşek ama çıkıntısız olduğu görülür. Kaburgaları iyi ve yaylıdır. Sırtı güçlü ve hafif kavisli bir bele sahiptir. Kalça kemikleri omuzlardan biraz daha yüksektir ve bu da cinse düz olmayan belirgin bir üst çizgi vermektedir. Vücudu sağlam yapılıdır, hantal değildir.

Kafa

Uzun, küt, uzun ama çok geniş olmayan bir kafaya sahiptir. Kafatasının ve ağzın farklı düzlemleri hafif ama belirgin bir duruş katmaktadır. Cesky Terrier'in üst bölümü düz ve geniştir. Geniş alın bölümü de düzgün ve yumuşaktır. Keskin gözleri, uzun ve düz burunlu bir yapısı ile çok özel, farklı bir görünüme sahiptir. Kafatası kadar uzun, oldukça çıkık elmacık kemikleri vardır. Çene kemikleri ise orta boyda ve güçlüdür. Dudakları sıkı ve oldukça kalındır. Güçlü, beyaz dişleri de bu yapının tam bir tamamlayıcısı olarak makas veya düz ısırık şeklinde buluşur. Cesky Terrier'in sık sakal, bıyık ve kaşlarla çevrili uzun bir kafası dikkat çekici görünüme sahiptir.

Kulaklar

Cesky Terrier'in üçgen şeklinde, uzun, düşük ve orta büyüklükte kulakları vardır. Kulakların arasında orta derecede bir genişlik bulunur ve genişlik gözlere doğru hafifçe sivrilmektedir. Tipik bir düşük teriyer kulağı, oldukça yüksek konumlanmıştır ve yanaklara doğru düz bir şekilde düşmektedir. Kulakların çok kısa ya da uzun şekilsiz olması hatalar arasında görülür. Kulaklar düz olmayan tüylerle kaplıdır ve gösterişlidir.

Gözler

Orta büyüklükte, biraz derine konumlandırılmış ve koyu renklere sahip gözleri vardır. Bakışları, yüz ifadesi dostçadır. Gözlerin çok büyük ya da çıkıntılı olması hata olarak görülmektedir. Gözler mavi-gri kürk rengine sahip köpeklerde kahverengi ila koyu kahverengidir. Açık kahve kahverengi köpeklerde ise açık kahverengidir. Mavi-gri köpeklerde göz kenarlarında siyah, açık kahve kahverengi köpeklerde karaciğer renginde geçişler ve tonlar görülebilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Cesky Terrier düz ve iyi kemiklidir. Kaslı ve iyi açılı bacaklara sahiptir. Arkadan bakıldığı zaman paralel, oldukça kısa, iyi açılı alt baldırı vardır. Biraz uzun bir arka bilek ve güçlü bir şekilde gelişmiş diz eklemi yere paraleldir. Kalın pedleri, iyi kemerli ayak parmakları ve güçlü tırnakları vardır. Ön ayakların arka ayaklardan daha büyük olduğu görülür. Ön ayaklar birbirine yaklaşmadan serbest dinç ve düz bir şekilde uzanmaktadır.

Kuyruk

Cesky Terrier ırkının diğer teriyer köpek ırklarının çoğundan farklı olarak sıyrılmak yerine kırpılarak kuyruğunun çıkarıldığı görülür. Kenetlenmemiş, yedi ila sekiz inç uzunluğunda olan kuyruk kalın ve alçak şekilde konumlanmıştır. Köpek dinlenme halindeyken kuyruk ucunda hafif bir kıvrım ile aşağı doğru sarkmaktadır. Hareket halindeyken kılıç gibi yatay ya da daha yüksekte taşıdığı görülür. Kuyruk fazla kıvrık ve arkaya yatık şekilde ise bu hata olarak kabul edilir.

Tüy

Cesky Terrier’in orta uzunlukta, yumuşak, ince, sağlam, hafif dalgalı ve ipeksi bir parlaklığa sahip kürkü vardır. Tüylerin uzundur ama aşırı bir uzunluğu olmamalıdır. . Cesky Terrier, ırkının kalın ve pigmentli bir kürkü vardır.

Renk

Ceskt ırkının ince, yoğun ve ipeksi kürkü iki temel renk olarak mavi gri ve açık kahve kahverengi olarak karşımıza çıkar. Mavi gri köpeklerin siyah kürk rengiyle doğduğu bilinir. Açık kahve kahverengi köpekler ise çikolata renkli tüylerle doğarlar. Dalgalı ipeksi tüyleri olan yavrular siyah doğsa da ten rengi, gri, beyaz ya da sarı lekeler de bedeninde bulunur. Bu lekeler, baş, yanak ve burnun alt kısmında boyunda, göğüste, karında, bacakların alt kısımlarında ve kuyruğun ucunda görülebilir. Bazen ensenin ön kısmında beyaz bir renk olabilir ancak vücutta genel olarak temel renk hakim olmalıdır. Yavru köpeklerin tüylerinin rengi köpek iki yaşına gelmeden önce açılmayabilir. Açık kahverengi ise oldukça nadir karşılaşılan bir renktir. Mavi-gri köpekler için burun ve dudakların rengi siyahtır, kahverengi köpeklerde ise ciğer rengidir. Gri köpeklerde gözlerin rengi kahverengi, kahverengi tüylü köpeklerde ise sarımsıdır. İki yaşından büyük köpeklerde uzun benekli bir kürkün olması hata olarak görülür. Vücudun %20'sinden fazlasını kaplayan beyaz lekeler, kafasında beyaz bir alev lekesi Cesky Terrier ırkında istenmeyen ve kusur olarak görülen bir durumdur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Cesky Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 5- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Cesky Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 5-9 kg, yükseklikleri ise 25-35 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Cesky Terrier köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Cesky Terrier ırkının yıl genelinde az seviyede tüy döktüğü görülmektedir. Tüyleri yapısından dolayı hipoalerjenik olarak kabul edilir ve tüy hassasiyeti olan kişiler için ideal köpeklerdendir. Cesky Terrier cinsi köpeğinizin haftada bir ya da iki kez tüylerini taramanız veya fırçalanması gerekmektedir. Düzenli tarama veya fırçalamayla köpeğinizin bedenindeki ölü tüyleri toplamanız ve kürkünün parlak görünümünü korumanız oldukça önemlidir. Tüylerinin dökülme miktarının daha az, bakımlı bir görünümünün olması için tarama ve fırçalama işlemlerine ek olarak kırpma, banyo gibi bakım işlemlerini de sürece dahil etmelisiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Cesky Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, küçük ırklara özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir.

Cesky Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Cesky Terrier için uygun değildir. Sahibinin Cesky Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Sadece ev yemeklerini yemek Cesky Terrier için yeterli değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Sağlıklı beslenebilmesi için Cesky Terrier, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Cesky Terrier cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Cesky Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Küçük bir köpek ırkı olduğu için hamilelik sürecini veteriner kontrolünde geçirmeniz önerilir. Sağlıklı Cesky Terrier ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cesky Terrier ırkının yıl genelinde az seviyede tüy döktüğü görülmektedir. Haftada bir ya da iki kez tüylerini taramanız veya fırçalanması gerekmektedir. Bazı teriyer köpek cinslerinin bakımından farklı olarak, Cesky’nin kürkünün elle sıyırma önerilmez. Bunun yerine tüylerini kırpmanız önerilir. Köpeğinizin tüylerinin doğru şekilde kırpılması için profesyonel bir bakıcıyı ziyaret ederek yardım alabilirsiniz. Ancak Cesky ırkının nadir görülen bir köpek olduğu için iyi bir bakıcı bulmakta zorlanabilirsiniz ve bunun için kendinizi geliştirmeniz gerekebilir.. Sakalları, bıyıkları ve saçları düzenli olarak şekillendirilmelidir. Boynun üst kısmındaki ve sırt kısmındaki saçlar, bacaklardaki, yanlarındaki ve gövde altındaki uzun tüyler kesilmelidir. Kulakların, yanakların ve boğa bölgesindeki tüylerin etrafının ise kısa olması önerilir. Parmak araları, kulak içlerindeki tüylerde bu süreçte alınmalıdır. Bakımı zor değildir ancak özen ve itina göstermek gerekir.

Cesky Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Cesky Terrier yavrusunun fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı fiyatı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Cesky Terrier tek bir doğumda 2 ila 4 yavru dünyaya getirebilir. Cesky Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması, yılda bir kez hamile kalmasından fazlasına izin verilmemesi ve gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalması sağlanmalıdır. Çok sık doğum yaptığı zaman dünyaya gelen yavru sayısında düşüş gözükebilir. Cesky Terrier ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkeğin sperm kalitesi gibi etkenler doğan yavru sayısının artıp azalmasına neden olmaktadır.

Ceskt ırkının ince, yoğun ve ipeksi kürkü iki temel renk olarak mavi gri ve açık kahve kahverengi olarak karşımıza çıkar. Mavi gri köpeklerin siyah kürk rengiyle doğduğu bilinir. Açık kahve kahverengi köpekler ise çikolata renkli tüylerle doğarlar. Dalgalı ipeksi tüyleri olan yavrular siyah doğsa da ten rengi, gri, beyaz ya da sarı lekeler de bedeninde bulunur. Bu lekeler, baş, yanak ve burnun alt kısmında boyunda, göğüste, karında, bacakların alt kısımlarında ve kuyruğun ucunda görülebilir.  Bazen ensenin ön kısmında beyaz bir renk olabilir ancak vücutta genel olarak temel renk hakim olmalıdır. Yavru köpeklerin tüylerinin rengi köpek iki yaşına gelmeden önce açılmayabilir. Açık kahverengi ise oldukça nadir karşılaşılan bir renktir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.