Scottish Deerhound (İskoç Geyik Tazısı) Özellikleri ve Bakımı

Scottish Deerhound Resimleri
İskoç Geyik Tazısı vücut yapısı olarak Greyhound'unkine benzer ancak daha büyük ve kemiklidir. Gücü, dayanıklılığı ve çift süspansiyonlu yapısını dörtnala büyük hızda koşmalarını sağlar. Yürüyüşleri kolay ve doğrudur. Irk Scottish Deerhound, Deerhound adlarıyla da bilinmektedir. Sert, gevrek saçları vücudundan yaklaşık 3- 4 inç uzunluğundadır. Kaplamasının yapısından dolayı soğuk ve nemli havalara dayanıklılık gösterir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
34 - 50 Kg
Yükseklik
71 - 81 Cm
Aile
Avı işaret eden köpek, güneyli (sighthound; avı işaret eden köpek)
Menşei
Orta Çağ
Menşei Tarihi
İskoçya
Yaşam Süresi
8 - 11 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

İskoç Geyik Tazısı nazik, yumuşak, alçakgönüllü, sevgi dolu, arkadaş canlısı, cesur, kibar, ailenin zarif ve iyi huylu bir üyesidir.  Sevdikleri için kendini adamış, sadık bir dosttur. Cesur, sadık bir köpek olmasına rağmen genel olarak çevresindeki herkese karşı sıcak davrandığı ve sevdiği için iyi bir bekçi köpeği olarak karşımıza çıkmazlar.

Zaman zaman bağımsız davranışlar sergileyebilirler. Ancak genel tutumlarının sahibin memnun etmeye istekli olduğu görülür. Ailesine karşı sevgi dolu, sıcak ve samimi davranır. Hassas bir yapılarının olduğu da bilinir. Çocuklarla arkadaşlık ilişkileri iyidir ancak çocukların ve köpeğinizin birbirine istemeden zarar vermesini engellemek için gözetim altında vakit geçirmelerini sağlamanız önerilir. Yabancıları çok yadırgamaz, onlara karşı sevecen davranabilirler. Ancak bazen de yabancılara çekingen bir yaklaşım sergilerler. Diğer köpekler ve evcil hayvanlarla ilişkisinde dikkatli olunmalıdır. Diğer köpeklere karşı asi davranması mümkündür. Hayvanlarla daha iyi anlaşması için erken aşamada eğitilmesi ve sosyalleşip farklı ortamlarda vakit geçirmesi gereklidir.

İskoç Geyik Tazısı’nın eğitimi çok kolay değildir. Karakter ve kişiliği iyi yönde gelişmeye müsait olsa da tecrübeli bir lidere ihtiyaç duyarlar. Avcılık içgüdüsü geliştiği için bu ırkın bağımsızlığına düşkün, inatçı ve komutlara itaat etmekte isteksiz davranması mümkündür. Bu davranışları kontrol edebilmek için iyi bir eğitimle istenmeyen davranışlarını törpülemeli ve sahibine sadık yanını ortaya çıkarmalısınız.

İskoç Geyik Köpekleri, yeterli egzersiz yaptığı sürece apartman dairesinde iyi performans gösterebilir. Yürüyüşe çıkarıldıkları ve egzersiz yaptıkları zamanlarda bahçesiz evde de yaşayabildiği görülür. İç mekanlarda, dışarıda yeterli egzersiz yaptığı zaman kısmen daha az hareketlidir. Ancak onların en rahat edeceği ve mutlu olacağı ortam büyük, çitlerle çevrili bir avlusu olan evde yaşam sürmektir. Hem sıcak hem de soğuk havalara karşı yüksek dirence sahip oldukları için her türlü hava koşulunda dışarıda günlük egzersiz ihtiyacını karşılayabilir. Sessiz bir ırktır ve nadiren havladıkları görülü. Havlamalarının kendilerine has bir ses tonunda olduğu ifade edilir.

İskoç Geyik Tazısı’nın kibar ama güçlü, hassas ama cesur karakter özellikleriyle şövalye özelliklerine sahip olduğu söylenir ve “şövalye” olarak adlandırılır. Sadık, sahibine bağlı, sessiz, ağırbaşlı, cesur ve uyanık özellikleri bu köpeği tanımlamak, karakterini belirtmek için söylenebilecek birçok kelimeden yalnızca birkaçıdır.

Tarih

İskoç Geyik Tazısı en aristokrat ırklardan birisi olarak görülmektedir. “Deerhound” adıyla da tanınan bu ırkın menşe ülkesi İskoçya’dır. Kızıl geyiklerin avlanması için yetiştirilen büyük tazı köpeklerindendir. Irkın geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır ve net olarak tarihi belirsizdir. On altıncı yüzyıldan beri geyiklerin peşinden koşmalarındaki hünerleri nedeniyle soylular tarafından takdir edilmiştir.

İsimleriyle ilgili karışıklıktan dolayı ırkın kesin tarihlerinin izini sürmeyi zorlaştırmaktadır. Ancak muhtemelen Greyhound köklerinden gelen atalardan türeyen çok eski bir türdür. İskoç Geyik Tazısı’nın belirsin tarihinde “İrlanda Kurt Köpeği”, “İskoç Tazısı”, “kaba tüylü tazı” ve “Highland geyik tazısı” olarak farklı adlarla bilindikleri görülür. Başlangıçta kurt avlarında kullanıp kullanılmadığı ve sonradan farklı bir amaç için geliştirilerek yaylalarda büyük geyikleri avlaması için geliştirilerek kullanılıp kullanılmadığı tam olarak bilinmez. Net olarak bilinen 16. yüzyılda geyik avladıklarıdır. Bu köpeklere cesaretlerinden dolayı insanlar ekstra bir saygı duyuluyordu. Bu köpeği herkes sahiplenemez ve yetiştiremezmiş. İskoçya Kraliyet Köpeği olarak da bilinen bu ırk üzerinde asilzade, soylu olmayan hiçbir kimse hak iddia edemezmiş. Irkı sahiplenmek o kadar zormuş ki, ölüm döşeğinde olan bir asilin son arzusu eşine geyik tazısı köpeğinin armağan edilmesi olurmuş. Ve bu isteği sadece bir asilzade dile getirebilirmiş.

İskoç Geyik Tazısı, sınırlı bir alan içerisinde yalnızca soyluların cinse sahip olabilmesi durumundan dolayı acı çekmiş ve birçok kez nesli tükenme noktasına gelmiştir. İngiltere’de erkek geyik popülasyonunun azalması, geyik avlamak için uygun olan daha büyük, kaba tüylü köpeklerin geyiğin bol kaldığı yerlerde yoğunlaşmasıyla ve Highland kabile reislerinin değerli oldukları için bu köpekleri ne yazık ki İskoç Dağlık Bölgesi’nde istiflendiği için cinsin soyu tehlike altındaydı. Özellikle de 1745 yılında Jakobit İsyanı sonucunda çıkan Culloden Muhaberesi ve sonrasında İskoç Klan sisteminin çöküşü zamanında İskoç Geyik Tazısı soyunun tükenmesiyle karşı karşıya kalmıştır. 1769 yılına kadar geçen sürede İskoç Geyik Tazısı oldukça zor günler geçirmiş. 1820’li yıllarda Archibald ve Duncan McNeill, İskoç Geyik Tazısı’nı orijinal ihtişamına geri döndürmek için büyük bir çaba sarf etmişler. 1800’lerin ortalarında, cinsi eski haline getirmek için yapılan ortak çaba başarılı oldu ve sayı olarak fazlaca olmamasına rağmen, köpeklerin sağlığı iyiye gitti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İskoçya ve İngiltere’nin birçok arazisi yok oldu. Köpeklerin birçoğu savaştan sağ çıkamadı ya da sınırlı sayıda büyük mülklerde köpekler kaldı. Bu olumsuz durum sonucunda İskoç Geyik Tazıları’nın sayıları daha da azaldı. Zaman içerisinde İskoç Geyik Tazısı nadir bir ırk haline gelerek, sadece birkaç kişi tarafından beğenilmeye başlandı.

Günümüzde İskoç Geyik Tazısı hala daha oldukça nadir görülen bir ırktır. İhtişamlı görünüşünü seven, soylu sınıfın bir zamanlar gözdesi olan ve İskoç mirasına saygı duyan kişiler tarafından hala yetiştirilmektedir. Deerhound günümüzde nadir, sayıca az ama her anlamda bir klasik köpek olarak kaldı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

İskoç Geyiği uzun, ir kemikli ve ince yapılı bir köpektir. Kaba kaplamalı Greyhound ırkına benzer ancak onlardan daha büyük, uzun ve daha iri kemiklidir. Göğüs derin ve çok dar ya da geniş değildir.

Kafa

İskoç Geyiği konik bir kafaya ve uzun bir boyna sahiptir. Kafası, kulakların arasında geniş ve düzdür. Burun yapısı bir noktaya doğru incelen, sivrilen bir namluya sahiptir. Mavi-açık kahverengi köpeklerde burun rengi siyah, bazen de mavidir. Başı, vücut yapısıyla orantılı büyüklüktedir. Başını yere paralel ve yüksekte taşır. Alın çıkıntısı, oldukça azdır. Dişleri birbirinin tam üzerine gelerek, düz ısırıkta buluşur.

Kulaklar

İskoç Geyik Tazısının yumuşak kulakları başın iki yanında yüksekte ayarlanmış ve geriye doğru yatık bir pozisyondadır. Genellikle köpek heyecanlandığında ya da dikkat kesildiğinde kulakları yarı dik duruma gelir.

Gözler

İskoç Geyik Tazı köpeğinin gözleri tüylü yüzünün içinde parlak, belirgin ve koyu kestane, kahverengi veya ela renk tonlarındadır. Göz kenarlarının siyah bir geçişi vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Scottish Deerhound ırkının bacakları uzun, güçlü ve ince yapılıdır. Ön bacaklar düz ve dik şekilde yere iner. Arka bacakları da kavisli sırtı ile iyi bir uyuma sahiptir ve güçlü, adalelidir. Hafif ve ince bacakları bu ırkın iyi bir koşucu olmasını desteklemektedir. Ayaklarının uzun ve dar yapıya sahip olması da, ırkın koşmasını, hızlı olmasını olumlu etkiler.

Kuyruk

İskoç Geyik Tazısının alçakta konumlanmış uzun, düz ya da kıvrık kuyruğu vardır. Kuyruğunun oldukça uzunluğu, neredeyse yere değecek kadardır. Kuyruk ucunun hafif yukarıya doğru bir eğriye, kıvrıma sahip olduğu görülür.

Tüy

Scottish Deerhound ırkının 7- 10 cm uzunluğunda sert ve telsi yapılı kürkü vardır. Vücutlarında, boyun bölgesinde, sakallarında, bıyık ve yelede daha uzun ve sert tüyler görülürken baş, göğüs ve karında bölgelerinde daha kısa ve yumuşak tüyler hakimdir. Telsi kürkü, bıyığı, sakalı ve yelesi ile Scottish Deerhound köpeklerinin kendine özgü bir tazı olduğu görülür.

Renk

Scottish Deerhound kürkü renkleri mavi gri, açık gri, brindle ve siyah tonlarını içerir. Grinin tonlarının yanı sıra sarı, kum rengi, kırmızı, kırmızı-açık kahverengi gibi renklere de sahip olabilirler. Kırmızımsı, kum ve sarı renkleri özellikle köpeğin siyah bir ağız çevresi ve siyah kulağı olduğunda çekici bulunmaktadır. Ancak bu renkleri görebilmeniz de oldukça zordur. Bu ırkın meraklıları daha çok koyu mavi-gri kürkü tercih eder. Bazen göğüs, ayak ve kuyruk bölgelerinde beyazlık bulunabilir. Ancak beyazlıklar ne kadar az olursa o kadar iyi olur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Scottish Deerhound ırkının ortalama yaşam süresi 8-11 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Scottish Deerhound köpeğinin ideal ağırlığı 34-50 kg, yükseklikleri ise 71-81 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Scottish Deerhound ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Erkek İskoç Geyik Tazısı’nın ağırlığı 39 – 50, dişi İskoç Geyik Tazısı’nın ağırlığı 34 – 43 kilogram aralığındadır. Yükseklikleri ise erkeklerin 76 – 81 cm, dişilerin omuza kadar 71 – 78 cm’dir. Kilo sorunu yaşamaması, sağlıklı ve formda olması için Scottish Deerhound’un boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir.

İskoç Geyik Tazısı’nın bazı köpek ırklarına göre daha fazla tüy döktükleri görülmektedir. Tüy dökülmesini azaltmak için düzenli tarama ve fırçalama çok önemlidir. Daha az tüy dökmeleri ve daha parlak, sağlıklı tüylere sahip olmaları için haftada 2- 3 kez tüylerinin taranması gerekmektedir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Scottish Deerhound için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Felix, Brit Care, Pro Choice,  Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Scottish Deerhound için uygun içeriğe sahip, yüksek kaliteli kuru mamaları tercih ettikten sonra köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Scottish Deerhound hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Scottish Deerhound için uygun değildir.  Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Scottish Deerhound ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Scottish Deerhound köpeği için önerilen yemek düzeni, yüksek kaliteli büyük ırklar için üretilen kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi şeklindedir

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Scottish Deerhound köpeğinizi olgunlaşma sürecine bağlı olarak çiftleştirebilirsiniz. Dişi ve erkek Scottish Deerhound ırkının gelişme süreci 18- 24 ay aralığında tamamlanmaktadır. lOgunlaşma, eklem, kemik sağlığına ve kızgınlık dönemine göre Scottish Deerhound’un çiftleştirilmesi için uygun zamanı tercih edebilirsiniz. Scottish Deerhound ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İskoç Geyik Tazısı’nın tüm köpekler gibi haftalık tarama ve fırçalama gibi kolay diyebileceğiniz bakım rutinleri vardır. Haftada 1- 2 kez baştan aşağı fırçalamanız ve belirli aralıklarla tüylerini kırpmanız gerekmektedir. Kırpma, şekillendirme ve bakım işlemi çok zahmetli değildir ancak her zaman iyi gözükmeleri için özen göstermelisiniz. Banyo ihtiyacını karşılamak için 1- 2 kez yıkanması yeterli olacaktır ve köpek kokusu oluşumu çok fazla olmayacaktır. Scottish Deerhound genel olarak bakıma ihtiyaç duyan ve birçok köpek ırkından zor bir bakımı olmayan köpeklerdendir.

Scottish Deerhound yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitim seviyesine, tüy rengine, bakımlı olmasına, şeceresine, yetiştiricisine ve birçok etkene göre değişmektedir. Scottish Deerhound köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların cinse ilgi duyması, talep etmesi ya da cinsin nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenler sebebiyle farklılık göstermektedir. Scottish Deerhound yavrusunun fiyatı ne kadar sorusuna bu etkenlerden dolayı net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken köpeğin satış fiyatından ziyade;  Scottish Deerhound cinsinin taramalarını, testlerini ve tüm kontrollerini yapmış sorumlu bir yetiştiriciden sahiplenmeye dikkat etmelisiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Scottish Deerhound tek bir doğumda 4 ila 15 yavru dünyaya getirebilir. Scottish Deerhound ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için gelişiminin iyi olması gerekir. Ayrıca çok sık doğum yaptıkları zaman dünyaya gelen yavru sayısı azalacaktır. Scottish Deerhound ırkının sağlık durumu, yetişkin olması, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı, sağlığı, doğum biçimi ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişiklik göstermesine neden olur.

Scottish Deerhound kürkü renkleri mavi gri, açık gri, brindle ve siyah tonlarını içerir. Grinin tonlarının yanı sıra sarı, kum rengi, kırmızı, kırmızı-açık kahverengi gibi renklere de sahip olabilirler. Kırmızımsı, kum ve sarı renkleri özellikle köpeğin siyah bir ağız çevresi ve siyah kulağı olduğunda çekici bulunmaktadır. Ancak bu renkleri görebilmeniz de oldukça zordur. Bu ırkın meraklıları daha çok koyu mavi-gri kürkü tercih eder. Bazen göğüs, ayak ve kuyruk bölgelerinde beyazlık bulunabilir.  Ancak beyazlıklar ne kadar az olursa o kadar iyi olur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.