Turkish Hound ( Türk Tazısı ) Özellikleri ve Bakımı

Turkish Hound ( Türk Tazısı ) Resimleri
Türk Tazısı olarak bilinen ilk kez Türkiye’de ortaya çıkan bu ırk oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Türkiye’de geliştirildikten sonra zamanla tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Yıllar önce ortaya çıkan Türk Tazı köpeği, soyunu günümüze kadar devam ettirmiştir. Türk Tazısı genetik olarak atalarına göre bazı farklıklara sahip olsa da genel olarak ataların belirgin özelliklerini korumuşlardır. Avcılık için yetiştirilen ilk ırklardan birisi olma özelliğine sahip olan Türk Tazısı, menşei Türkiye olmasına rağmen Türkiye’de en nadir köpek ırkları arasında yer almaktadır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
20- 30 kg
Yükseklik
55- 75 cm
Aile
Av Köpeği, Hound, Tazı
Menşei
Türkiye
Menşei Tarihi
Çok Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Türk Tazısı çevik, atletik, kaslı, hızlı, itaatkar ve bir o kadar da özgür bir ruha sahiptir. Sevdiği insanlara, aile üyelerine ve sahibine karşı yumuşak başlıdır. Sahibine karşı oldukça itaatkar, söz dinleyen bir köpektir. Ancak hareketli yapısından dolayı zaman zaman başına buyruk davranışlarda da bulunabilirler. Sakin mizaçlı olarak gelişmesi için gün içerisinde enerjisini atması sağlanmalı, egzersiz ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Çocuklu ailelerin Türk Tazısı sahiplenmeden önce ise iki kez düşünmesi gerekir. Türk Tazı köpeğinin çocuklarla arası orta seviyede iyidir. Çok iyi anlaşmasalar dahi onlara bilinçli zarar verecek bir köpek değildir. Ancak fiziksel yapısı sebebiyle istemeden çocuklara zarar vermesi ya da çocukların köpeğe karşı yaptığı hareketleri yumuşak karşılaması her köpekten farklı olabilir.

Türk Tazısı yabancı kişilere karşı çok samimi ya da arkadaş canlısı değildir. Herkese sıcakkanlı ve arkadaş canlısı bir tutum sergilemeyebilir ancak saldırgan tavırlarda da bulunmaz. Genel olarak nötr kalacaktır. Diğer evcil hayvanlara karşıda yaklaşımları, karşısındaki hayvanın kendisine yaklaşımıyla şekillenir. Bir hayvan ona arkadaşça yaklaşıyorsa, oda aynı şekilde karşılık verecektir. Arkadaşlık ilişkisini ve sosyal yönünü geliştirmek için yavruluk döneminden itibaren farklı ortamlarda sosyalleştirilmesi önerilir.

Uzun bacakları ve fiziksel yapısının ona kattıklarıyla çok hareketli ve çok hızlı koşabilen bir köpektir. Ayrıca av köpeği olmasının da etkisiyle koku alma duyuları ve görme duyuları çok yüksek ve iyi gelişmiştir. Görme duyusunun iyi olmasının bir diğer etkisi de reflekslerinin kuvvetli olmasını etkilemiştir. Bu fiziksel ve genetik özelliklerinin etkisinden dolayı da Türk Tazısının karakter yapısının hareketli, girişken ve aktif bir köpek olduğunu görülmektedir.

Apartman yaşamına uyum sağlayabilecek bir ırk değildir. Geniş arazilere, ormanlara, engebeli ve düz alanlarda koşmaya ihtiyaçları vardır. Bunun için daha çok özgürce dolaşacağı bahçeli bir evde yaşam sürmelidir. Ayrıca hareketli ve aktif bir ırk olduğu için kendisine uyum sağlayacak bir sahibede ihtiyacı olacaktır.

Türkiye’de Güney Bölgelerinde, uzun süreden beri tavşan, bıldırcın, keklik ve tilki avlamak amacıyla yetiştirilmektedir. Avcılık konusunda çok hızlı, yeteneklidir ve gördükleri avların kaçması oldukça güçtür. 16. yüzyıldan günümüze kadar avcıların en yakın arkadaşlarından birisi olarak yanlarında olmuşlardır. Sıcak havalara karşı oldukça dayanıklıdırlar, ancak soğuk havayı tam olarak tolere edemeyebilirler ve bundan dolayı soğuk havalarda sırtına çul ya da örtü sarılır.

Eğitilmesi mümkün, zeki ve itaatkar bir köpek olan Türk Tazısı hayvan gütmek, bekçilik yapmak, avda iz takip etmek ve polis operasyonlarında yer almak gibi görevlerde de başarıyla yer alır. Komutları anlayan ve yeniliklere akçık olan yapısıyla gelişmeye müsait karakter yapısı vardır. Türk Tazı ırkı koruma altına alınan ve nadir görülen köpek cinsidir. Bundan dolayı  yurt dışına çıkartılabilmesi için Eğitim Merkezi Komutanlığının ve Askeri Veteriner Okulunun özel izni gerektiği gerekir ve köpek sahibinin kendi isteğine göre çıkartması zordur.

Tarih

Türk Tazısı Türkiye menşeli bir köpek cinsidir. Türkiye de geliştirilen köpek cinsleri içinde sayıca en az ve nadir görülen bir tür olmasına rağmen, hakkında en fazla tarihi doküman ve bilginin olduğu ırklardandır. Günümüzde ülkemizde koruma altında tutulan ve yurt dışına çıkartılması için izin alınması gereken Türk Tazısı tarihini oldukça eskiye dayanır.

16.yüzyıldan itibaren var olduğu tahmin edilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın avlarda yanında bulunan köpekler arasında olduğuna dair tasvirler bulunmaktadır. 16. Yüzyılda Türk Tazısının yaşadığına dair belgelerin var olmasının yanı sıra, bu dönemde Kanuni Sultan Süleyman’ın bir şehzadesi ve bir tazı ile avlanırken resmedildiği bir minyatür eseri de vardır. O dönemden günümüze kadar da avcılık yeteneğini koruduğu gözlemlenmiştir. Türk Tazı köpeğinin atalarının Kırgız Tazısı’ndan geldiği düşünülmektedir. Türkler tarafından, Orta Asya’dan Anadolu’ya yapılan göçler sırasında yanlarında getirildiği iddia edilmektedir. Günümüz tazılarından İran Saluki Tazısı ile Türk Tazısı birbirine benzemektedir. Fakat Türk Tazısı Iran Saluki cinsinden daha iridir. Anadolu kültüründe Türk Tazı köpeğinin iz sürme, avcılık ve sadakatleri ile özel bir yer edindiği görülmektedir.

Türk Tazısı Turkish Hound olarak da bilinmektedir. Türün soy devamlılığı, genetik ve karakteristik özelliklerini koruması için çiftleştirilme sürecine çok dikkat edilmektedir. Irkın kendine ait özelliklerinin azalmaması için aynı cins ile çiftleştirilmesi önerilmektedir. Ülkemizde nadir bulunan ve koruma altında olan Türk Tazısının ülke sınırları dışına çıkartılması için Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının izni gerekmektedir. Türk Tazı köpeğine sahip olan kişilerin, izin almadan ülke sınırlarından köpeği çıkartması oldukça zordur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Türk Tazısı oldukça büyük bir köpek cinsidir. Erkeklerin, dişilere kıyasla daha büyük olduğu görülür. Türk tazının yapısı sağlam, dinç ve güçlüdür. Gövde kaslı ve orta uzunluktadır. Geniş, derin göğüs kafesi ile güçlü sırtı uyum içerisindedir. Sırtı düz yapıdadır ve dik durmaktadır. Boyun orta uzunlukta, kaslı ve hafif kambur bir görünümdedir.

Kafa

Başı orta büyüklükte, yuvarlak ile kare şekli aralığında, alın kısmı hafif kubbeli bir yapıdadır. Alın geniş ve düzdür. Güçlü çenesi makas ısırığında kapanır ve sağlam, sivri dişlere sahiptir. Oldukça geniş burnu siyah renklidir.

Kulaklar

Kulakları büyük, düşük yapılı, oval, yuvarlak uçlu ve sese karşı çok duyarlıdır.

Gözler

Oval şekilli, iyi görüşe sahip gözleri vardır. Parlak gözleri genellikle kahverengi, kestane veya siyah tonlarındadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Türk Tazısının uzun bacakları, çevik, sağlam, kaslı, atletik ve dimdik duran vücudu ile iyi bir iskelet yapısına sahiptir. Türk tazısının uzun, kaslı ön ve arka bacakları vardır. Ön bacaklar arka bacaklara kıyasla daha kısa olabilir, ancak her iki bacakta oldukça güçlüdür. Bacakları bu yapısıyla hızlı koşucu olmasını destekler. Oval veya yuvarlak şekilli ayakları, kavisli ve sağlam kemikli ayak parmakları ile uyum içerisinde bir yapıya sahiptir. Ayak tabanlarının sert ve dayanıklı yapısı arazilerde, zorlu alanlarda köpeğin daha rahat olmasını sağlamaktadır.

Kuyruk

Türk Tazısı kuyruğunu genellikle orta uzunlukta, yüksek konumlanmış ve dinamik bir şekilde taşır. Kuyruk dik bir şekilde durabilir ya da hafif kıvrımlı olabilir.

Tüy

Türk tazısı kürkü kısa, çok uzun olmayan, yoğun ve sert tüylere sahiptir. Genellikle düz veya hafif dalgalı bir yapıya sahiptir.

Renk

Türk Tazısının kürk rengi genellikle siyah, sarı – beyaz, krem, kırmızı, kahverengi ve beyaz renkli olarak farklı kombinasyonlarla karşımıza çıkmaktadır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Türk Tazısı ırkının ortalama yaşam süresi 10- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Türk Tazısı ideal ağırlığı 20-30 kg, yükseklikleri ise 55-75 cm aralığında değişmektedir. Dişi Türk Tazısı köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. İnce, uzun bacakları ve gövdesiyle narin ancak güçlü bir bedene sahiptir. Dişi ve erkek Türk Tazısı boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Türk Tazısının az ile orta seviye aralığında dökülen tüyleriyle bakımı oldukça zahmetsizdir. Tüylerinin daha az dökülmesi, sağlıklı ve parlak olması için düzenli olarak haftada 1-2 kez taranması veya fırçalanması yeterlidir. Düzenli tarama ve fırçalama ile köpeğinizin tüylerinin ev içerisine, etrafa daha az dökülmesini ve sağlıklı tüylerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Türk Tazısı için Royal CaninProplanAcanaHillsN&DGimdogPedigreeBrit CarePro ChoiceOrijenSchesirDog Chow gibi markaların yüksek kaliteli büyük ırklara özel üretilen mamaları ve ürünleri önermektedir. Büyük ve kaslı köpekler için üretilen yüksek protein, mineral içeren köpek mamalarını tercih edebilirsiniz.

Türk Tazısı hazır mama dışında sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Ancak Türk Tazısı kas yapısını koruması için protein değeri yüksek ev yiyeceklerini tüketmelidir. Sağlıkları için köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı aperatif yiyecekler nelerdir gibi beslenme ile ilgili önemli bilgileri, köpek sahibinin öğrenmesi gerekmektedir. Türk Tazısı birçok köpek ırkı gibi yemek yemeyi sever. Türk Tazısı ev yemeği de tüketebilir ancak beslenmesi sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Türk Tazısının gün içerisinde alması gereken vitamin, mineral, protein ve ihtiyaç duyduğu diğer besin değerlerini karşılamaz. Sağlıklı beslenebilmesi için Türk Tazısının yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Türk Tazısı cinsi köpekler 12.- 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Türk Tazının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Türk Tazı köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Türk Tazısı köpek ırkının orta seviyede bakım ihtiyacı bulunur. Az ile orta seviye aralığında dökülen tüyleriyle bakımı oldukça zahmetsizdir. Tüylerinin daha az dökülmesi, sağlıklı ve parlak olması için düzenli olarak haftada 1-2 kez taranması veya fırçalanması yeterlidir. Çok sık yıkanmaması, kısa tüylerinin bakım rutinin çok olmaması bakım sürecini daha da kolaylaştırmaktadır.

Türk Tazı yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Türk Tazısı yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Türk Tazısı bir doğumda ortalama 2- 4 tane yavru dünyaya getirebilir. Türk Tazı ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Türk Tazısı ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Türk Tazısının kürk rengi genellikle siyah, sarı – beyaz, krem, kırmızı, kahverengi ve beyaz renkli olarak farklı kombinasyonlarla karşımıza çıkmaktadır

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.