Firavun Tazısı Özellikleri ve Bakımı

Firavun Tazısıl Resimleri
Amerika'da bir tazı köpeği olarak kabul edilmesine rağmen, Firavun Tazısı tarih boyunca hem görüp, hem koku alıp hem de duyarak avlanmıştır. Pharaoh Hound, Kelb-tal Fenek gibi çeşitli isimlerle de tanınırlar. Cinsin iyi koku alan bir burnu ve köpeğin yeraltındaki hayvanları takip etmesine yardımcı olan iyi duymasını sağlayan büyük hareketli kulakları vardır. Kayalık bölgelerde, zeminde hızlı, güçlü ve çevik bir şekilde koşabilecek zarafete sahiptir ve abartılı olmayan tazı benzeri yapıdadır. Boydan biraz daha uzun olan gövdesi, kendinden emin, cesur duruşu, yürüyüşü ve hareketleri vardır. Kürkü kısa ve parlaktır. Aktif ve hareketli bir yapısı olduğu için ideal yaşam alanı bahçeli bir evdir ancak apartman hayatına da ihtiyaçları karşılandığı sürece uyum sağlayacaklardır. İlk kez köpek sahiplenecek kişilerin yetiştirebileceği bir ırktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği, Tazı Köpeği
Ağırlık
20- 25 kg
Yükseklik
53-64 cm
Aile
Tazı
Menşei
Malta
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
11- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Pharaoh Hound zeki, arkadaş canlısı, sevecen, oyuncu, uyanık, aktif ve çok hızlı bir köpektir. Karakter ve kişilik özelliklerinden bir diğeri de bağımsız düşünme ve hareket edebilme becerisidir. Genellikle kendi düşüncelerine göre karar vererek hareket etmek isterler. Ancak sahibiyle olan bağından, sadık ve sahibini memnun etmeye istekli halinden dolayı bağımsız davranışları kolaylıkla kontrol edilebilir duruma gelir. Sahibinin sözünü dinlemesi, sadık ve itaatkar olmasından dolayı da eğitim süreci kolay tamamlanır.

Pharaoh Hound ırkının sevecen, arkadaş canlısı ve hassas bir karakteri de vardır. İnsanların duygulanın hissettikleri ve çevresindeki insanlar, evdeki aile üyeleri mutsuz olduğunda köpeğin kendini oldukça stresli hissettiği gözlemlenmiştir. Hassas bir köpek oldukları için sahibinin ona yaklaşımı onun duygularını olumsuz etkileyecek, kıracak şekilde olmamalıdır. Ayrıca Firavun Tazısı’nın kendine has bir diğer özelliği de heyecanlandığı zamanlarda parlayıp ve kızmasıdır. Heyecanlandığı zaman köpeğinizin burnu ve kulaklarının pembe bir renge dönüşerek “kızarma” gibi benzersiz bir özelliğe sahiptir. Duygularıyla, davranışlarıyla tıpkı bir insan gibi yaşadığı evin bir üyesi olurlar.

Firavun Tazısı genellikle birlikte yaşadığı aile üyelerini, insanları çok sever ve onları eğlendirmeye çalışır. Ailesiyle birlikte olmak ve vakit geçirmek Firavun Tazısı’nı mutlu eder ve karakter gelişimini olumlu şekilde etkiler. Aile üyeleri ile iyi anlaşsalar da yeni tanıştığı insanlara karşı temkinli ve oldukça ilgisiz yaklaşırlar. Yabancılara karşı çekingen davranışlar sergiledikleri de görülebilir. Nazik, sevecen Firavun Tazısı çocuklara ve diğer köpeklere karşı iyi davranır. Tazı köpeklerin avlanma iç güdüsüne sahip olduğu için köpeklere ve diğer evcil hayvanlara karşı arkadaşlıkları gözetim altında olmalıdır. Garip hayvanlara karşı kovalayabilir, havlayabilir.

Firavun Tazısı olarak bilinen ırk, atletik ve hareketli yapısıyla apartman dairesinden ziyade bahçeli bir evde yaşamalıdır. Egzersiz ihtiyacı karşılandığı zaman apartman yaşamına da uyum sağlayacaktır ancak bahçeli evdeki yaşam kadar özgür olmayacaklardır.  Ev içerisinde sakin ve uyumlu bir cinstir. Dışarıya çıktıkları zaman ise koşmayı ve oyunlar oynamayı severler.

Firavun Tazısı köpek ırkının yavruluk döneminden başlayan eğitim, sosyalleştirme etkinlikleri ve sevgi dolu bir ortamda büyümesiyle karakter ve kişilik özelliklerinin olumlu yönde geliştiği görülecektir.

Tarih

Firavun Tazısı en eski köpek ırklarından biri olarak ün kazanmıştır. Bilinen bir teoriye göre, Firavun Tazısı M.Ö. 4000 yıllarında ilk olarak Antik Mısır’da ortaya çıkmıştır. Görünüşe göre son 3.000 yılda da ırk üzerinde çok az değişimler olmuştur. Firavun Tazısı, çakal tanrısı Anubis’e ve Mısır firavunlarının mezarlarında tasvir edilen ve Antik Yunan sanatında yer alan köpeklere esrarengiz bir şekilde benzerlik gösterir. M.Ö dönemlerden kalan eserlerde, ceylanları avlayan Firavun Tazısı benzeri köpeklerin tasviri bulunmaktadır. Antik Mısır sanatında da kralların ve soyluların yanında bu köpeklerin tasviri yer almıştır. Son yıllarda yapılan genetik araştırmalara sonucunda ise, Firavun Tazısı’nın 17. yüzyılda Malta’da geliştirildiği ortaya koyulmuştur. Antik Mısır’da bu ırka benzer köpeklerin yaşadığı belgelenmiş ve hiyerogliflerle sergilenmiştir.

Irkın binlerce yıl boyunca, safkan halini koruyarak Fenikeli tüccarlar tarafından Malta’ya getirildiği düşünülmektedir. Fenikeli tüccarlar, Yunanistan ve Kuzey Afrika’dan getirdikleri köpekleri, Malta ve Gozo adalarına getirmiştir. Bu bölgede köpekleri tavşan köpekleri veya Kelb-tal Fenek olarak geliştirmişlerdir. Fenikelilerin Firavun Tazısı’nı tavşan avcısı olarak kullanıldıkları ve zamanla köpeklerin 1979 yılında Malta’nın Ulusal Köpeği haline geldiği kayıt altına alınmıştır. Fenikeliler olmasaydı Firavun Tazı köpeklerinin tarihi çok daha farklı olabilirdi.

Adından dolayı ırkın Mısır kökenli olduğu sanılsa da yapılan DNA araştırmaları ve elde edilen veriler neticesinde köpeklerin, Malta kökenli olduğu anlaşılır. Bu ırkın çıkış ülkesi olan Malta’da orijinal adı “Kelb tal-Fenek” yani Tavşan Tazısı olarak bilinmektedir. Adada ilk kez tavşan ve bıldırcın avlaması için köpeklerin yetiştirildikleri ifade edilmektedir.

1960’lı yıllarda Firavun Tazısı yeniden keşfedilmiş ve tekrar fark edilmesinin ardından İngiltere’ye ve daha sonra Amerika’ya ithal edilmiştir. 1983 yılında Pharaoh Hound adıyla AKC ve United Kennel Club tarafından tanınmış, ırk standartları belirlenmiştir. 1930’lu yıllarda İngiltere’de görülmeye başlanılana kadar batıda büyük ölçüde bilinmeyen bir köpek olarak kalmışlardı.  1979 yılında Malta’nın ulusal tazı köpeği olarak kabul edilen Firavun Tazısı günümüzde hala nadir köpek ırkları arasında yer alır. Benzersiz görünümü ve karakteriyle insanlar tarafından oldukça sevilen bir ırktır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Pharaoh Hound esnek, kaslı, zarif, güçlü ve hızlı bir bedene sahiptir. Düzgün hatları olan orta büyüklükte bir köpektir. Göğüs kemiğinden kalça kemiğine kadar ölçülen vücut uzunluğunun omuzlardan yere kadar ölçülen yükseklikten biraz daha uzun olduğu görülmektedir. Asil tavırları zarif yapısı ve uyanık ifadelidir. Döş derindir ve neredeyse dirsek noktasına kadar uzanmaktadır. Kaburgaları iyi yaylanmış ve orta derecede bir sıkışma vardır. Üst çizgi düzdür ve sağrıdan kuyruğun tabanına kadar hafif bir eğim görülür.

Kafa

Kafa, üstten ya da yandan bakıldığı zaman küt bir takozu andırır. Kafatası ve ön yüzün düzlemleri birbirine paraleldir ve namlu kafatasına göre biraz daha uzundur. Kafatası uzun, ince ve iyi yontulmuş şekildedir. Başın yüksekte taşınmasını sağlayan hafif bir kemer bulunur. Boynu uzun, temiz, ince ve kaslıdır. Uzun, güçlü namlu uçtan başlayarak incelir. Burun ten rengindedir. Güçlü, beyaz dişleri köpeğin asil görüntüsünün bir tamamlayıcısı olarak makas ısırmasında kapanır..

Kulaklar

Firavun Tazısı tabandan geniş başlayan, büyük, ince kulakları orta yüksekliğe sahiptir. Köpeklerin uyanık olduğu zamanlarda kulakların dik olduğu görülmektedir. Kulakları çok hareketlidir. Heyecanlandığı zaman köpeğinizin burnu ve kulaklarının pembe bir renge dönüşerek "kızarma" gibi benzersiz bir özelliğe sahiptir.

Gözler

Pharaoh Hound orta büyüklükte, oval şeklinde ve derin konumlanmış gözlere sahiptir. Gözlerinin rengi kehribardır. Kürkünün rengi ile göz rengi birbirine uyumludur. Pharaoh Hound ırkının zeki, keskin ve anlamlı bakışları vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Pharaoh Hound ırkının ön ayakları yere düz basmaktadır ve arkadan bakıldığında ise bacaklar paraleldir. Dirsekleri iyi sıkılıktadır ve bilekleri güçlüdür. Arka kısımları güçlü ve kaslıdır. Uzun, eğimli omuzları iyi şekilde geriye yatırılmıştır. Güçlü, iyi eklemli ve derin pedlerle sağlam duruşa sahiptir. Ayaklar ne içeri doğru ne de dışarı doğru döner. Hareketleri serbest, akıcı ve kendinden emindir. Bacakları ve ayakları vücutla aynı hızda hareket etmektedir.

Kuyruk

Firavun Tazısının tabanı oldukça kalın başlayan, orta ayarlı bir kuyruğu vardır. Kuyruk dinlenme halindeyken dizin altına ulaşır. Köpek hareket ederken, heyecanlıyken yüksekte ve kıvrık şekildedir. Kuyruk dizlerinin altına indiği zamanda dahi bacakların arasına sıkıştırılmamalıdır.

Tüy

Firavun Tazısı'nın ince, kısa ve parlak tüylerden oluşan bir kürkü vardır. Tüylerinin dokunulduğu zaman ince yapısının yanında hafif bir sertlik hissi verdiği bilinmektedir. Tüylenme görülmez.

Renk

Kürk renginin taba renginden kırmızımsı kestane rengine kadar değiştiği bilinir. Herhangi bir leke ya da yara izi kusur olarak kabul edilmez. Kuyruk ucunda, ayak parmaklarında, göğüs bölgesinde veya yüzünün merkez noktasında beyaz tüyler bulunabilir. Ancak lekelenme şeklinde herhangi bir beyazlık istenmeyen bir durumdur

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Firavun Tazısı ortalama yaşam süresi 11- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Firavun Tazısı köpeğinin ideal ağırlığı 20- 25 kg, yükseklikleri ise 53-64 cm aralığında değişmektedir. Firavun Tazısı’nın boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir. Erkek Firavun Tazısı’nın boy uzunluğu dişilerden daha fazladır. Erkeklerin 58 – 64 cm, dişilerin ise 53 – 61 cm aralığında boylarda olduğu görülmektedir.

 

Pharaoh Hounds yıl genelinde çok az tüy dökerler ve bu özellikleriyle tüy hassasiyeti olan kişiler için uygun bir ırktır. Irkın tüy bakımı zor değildir. Haftada bir, iki kez tarama ve fırçalama yapmanız ölü tüylerin bedeninden arınması ve sağlıklı, bakımlı bir görünüme ulaşması için yeterli olacaktı

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Firavun Tazısı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, orta ırklara özel köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir.

Firavun Tazısı hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Firavun Tazısı için uygun değildir. Köpek sahibinin Firavun Tazısı için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Zaman zaman Firavun Tazısı ev yemeği de yiyecektir ancak hiçbir zaman beslenme düzeni sadece insan gıdaları, ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Firavun Tazısı için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Firavun Tazısı’nın günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Firavun Tazısı yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

 

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Firavun Tazısı cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Firavun Tazısı ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Firavun Tazısı köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Pharaoh Hounds ince kaplamasının çok fazla bakıma ihtiyacı yoktur. Yıl genelinde çok az tüy dökerler. Kısa tüylerinin tıraş ihtiyacı bulunmaz. Köpek kokusu olmadığı için de çok sık banyo yapmalarına gerek olmaz. Tüm bu birleşenlerin bir araya gelmesiyle ırkın bakımının kolay olduğu ifade edilebilir ve tüy hassasiyeti olan kişiler için uygun bir cinstir.

 

 

 

 

 

Firavun Tazı yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişir. Firavun Tazısı yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkması ya da ırkın nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Firavun Tazısı tek seferde 6- 8 arasında yavru dünyaya getirebilir. Firavun Tazısı ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Firavun Tazısının doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasını etkilemektedir.

Kürk renginin taba renginden kırmızımsı kestane rengine kadar değiştiği bilinir. Herhangi bir leke ya da yara izi kusur olarak kabul edilmez. Kuyruk ucunda, ayak parmaklarında, göğüs bölgesinde veya

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.