Hamiltonstovare Özellikleri ve Bakımı

Hamiltonstovare Resimleri
Hamilton çevik, çok yönlü, akıllı bir İsveç koku tazısıdır. Orijinal yapısıyla, zorlu arazilerde, iklimlerde tek başına veya bir çift olarak tilki veya tavşan avlamak için geliştirilmiştir. Avlanma özelliklerinin yanı sıra iyi bir gösteri köpeği, olağanüstü özellikleriyle iyi bir dost ve aile köpeğidir. Üç renkli kısa tüyleri, derin göğsü ve kalın konik kuyruğu ile Hamiltonstovare, hem güç hem de dayanıklılık izlenimi veren muhteşem bir görünümü vardır. İyi bir avcı, izci ve aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
22 - 27 kg
Yükseklik
49-61 cm
Aile
Tazı
Menşei
İsveç
Menşei Tarihi
1800'lerin sonu
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Hamilton Tazısı mutlu, iyi huylu, hareketli, enerjik, sevecen, sadık ve oyuncu bir ırktır. Genellikle av ve iz sürme görevleri için geliştirilmiştir. Sevdiklerine ve ailelerine bağlıdır. Avcılık, izcilik özelliklerinin yanında iyi evcil hayvanlar olarak da bilinirler. Ancak çok enerjik, hareketli yapısı olduğu için kendisine uyum sağlayacak bir sahibe ve çevreye ihtiyaç duyarlar.

İsveç Tazısının ailesiyle ve çocuklarla iyi anlaştığı görülür. Ancak kemirgenler, küçük kediler ve diğer evcil hayvanlara karşı yaklaşımı çok sıcak değildir.  Av köpeği olarak geliştirildiği için ırkın kendinden küçük hayvanlarla ilişkisi kontrol altınızda olmalıdır. Hamilton Tazısı’nın kendinden küçük hayvanlarla, kedilerle aynı evde yaşaması uygun olmayabilir. Yabancı insanlara karşı dikkatli, arkadaş canlısı ve sakin oldukları görülür. Bunun için iyi bir bekçi köpeği değildir. Harika bir avcı, iyi bir aile ve hizmet köpeğidir.

Hamiltonstovare dost canlısı, uyumlu ve dengelidir. Akıllı, iyi odaklanan ve koku alma konusunda oldukça yetenekli olan bir cinstir. Koku avcısı olarak bilinirler. Hem koku hem de iyi bir görüşü olan Hamiltonstovare, yüksek av sürüşüne sahiptir. Hamilton Tazısı enerjik bir yapıya sahip olduğu için enerjiyi harcayamaması halinde ürkütücü olma potansiyeline sahiptir. Yeterli egzersiz yaptığı zaman daha uyumlu olurlar. Ev içerisinde genel olarak sakin, uyumludur ve az bakıma ihtiyacı vardır. Ancak hareketli bir avcı köpeği olarak apartman dairesi onlar için ideal bir yaşam alanı olmayacaktır.

Hamiltonstovare ırkının, enerjik ve hareketli bir yaşam tarzı olsa da gün sonunda ailesiyle birlikte olmak ister. Aile ortamında mutlu olurlar apartmanda beslenebilecek köpek cinsidir ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Uzun süre yalnız bırakıldıklarında aşırı hüzünlü oldukları gözlemlenir ve buna bağlı olarak olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Bu nedenle Hamiltonstovare ırkını tercih eden kişilerin, genellikle evden çalışan veya evde vakit geçiren köpeğine gerekli zamanı ayırabilecek kişilerin olması daha iyi olur.

Köpeğinizin karakter ve kişilik özelliklerinin iyi yönde gelişmesi için erken aşamada onu eğitmeye ve sosyalleştirmeye başlamanızda çok önemlidir. Köpeğinizin davranışlarının aile ortamında da şekillendiği bilinmektedir. Bunun için köpeğinize karşı sevgi dolu, tutarlı ve iyi bir yaklaşımda bulunun. Bu gibi küçük adımlarla köpeğinizin gelişim sürecini karakter özelliklerini olumlu etkileyebilirsiniz.

Tarih

Hamiltonstovare ırkının tarihi, 19. yüzyıla dayanmaktadır. İsveç’te geliştirilen bir köpek ırkları arasındadır. Kulübesi Kulübü’nün kurucusu Kont Adolf Patrick Hamilton tarafından İsveç bölgesindeki dağlık ve ormanlık arazilerinin, sert ikliminde tilki ve tavşan avlaması için geliştirilmiştir. Irkın, İngiliz Foxhounds ve Harriers’ın yanı sıra şu anda soyu tükenmiş olan üç Alman ırkı Curlandish Hounds, Holsteiner Hounds ve Heiderbrackes’ın bir araya gelmesiyle yaratıldı. Buna ek olarak ilk Hamiltonstovare köpeklerinin Greyhound, Bloodhound ve Foxhound gibi ırklardan seçilmiş köpek yavrularından elde edildiği de ifade edilmektedir. Hamiltonstovare köpeğinin ilk olarak İsveç Kralı III. Charles tarafından av köpeği olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Hamiltonstovare, İsveç Tazısı olarak da bilinen ilk olarak 1921 yılında İsveç’te gösterilmiştir. İsveç’te geliştirilen ve yetiştirilen ırkın İsveç Tazısı adıyla bilinmesine rağmen 1921’de Kont Hamilton’ı onurlandırmak adının değişmiştir ve günümüzde Hamiltonstovare ismiyle tanınır. Irkın adı İsveç Kralı III. Charles’ın avcılık yaptığı Hamilton Köşkü’nden gelmektedir. İlk başlarda “Hamilton Hound” olarak, İsveç Kralı’nın avcılık partisinde yer alırlar. Daha sonra ise ırkın adı “Hamiltonstovare” olarak değiştirilir. Hamiltonstovare adlandırması “Hamilton’ta tutulan avcı köpeği” anlamına gelmektedir.

Hamiltonstovare, İsveç’te tavşan, tilki avlaması için yetiştirilmiş çok yönlü bir koku köpeği olarak tanınmıştır. Avlanmadıklarında zamanlarda ise çarpıcı renkleriyle mükemmel bir gösteri köpeği olarak öne çıkmışlardır. İyi bir av köpeği olmasının yanında gösteri halkasında da yer almışlardır.  Hamiltonlar, çok yönlü bir köpek olarak ve insanlarla yakın bağlar kurarak adından söz ettirmeye her dönem devam etmiştir. Amerika’da 90’lı yılların sonlarından beri hizmet köpeği olarak bilinmeye ve kullanılmaya başlanmıştır.

19.yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarına doğru, Hamiltonstovare ırkı İsveç’te yaygınlaşmaya başlamıştır. Daha sonraki dönemlerde Avrupa’nın diğer ülkelerine de yayıldıkları görülmüştür. Günümüzde, Hamiltonstovare ırkının İsveç’te ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaygın olarak bakıldığı ve dünyanın diğer bölgelerinde de popülerliğini sürdürdüğü görülmektedir. Bu ırkın, avlanma ve tazı avı için kullanılmasının yanında, aynı zamanda iyi bir aile köpeği olduğu ve evde oyunlar oynayarak mükemmel bir arkadaşlık kurduğu gözlemlenmiştir. Hamiltonstovare köpek cinsinin Amerika Birleşik Devletleri’nde bilinen sadece bir yetiştiricisi vardır ve bundan dolayı o bölgede nadir köpek ırkları arasında olduğu ifade edilir. Hamiltonstovare, United Kennel Club tarafından 2006 yılında tanınmış ve ırk standartları kabul edilmiştir. Hamilton Tazısı, tercih edilen, sevilen ve birçok ülkenin ilgisini çeken bir köpek ırkı olsa da İsveç dışında nadir bulunan bir tür olarak bilinmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Hamiltonstovare, orta büyüklükte, dikdörtgen şeklinde, hafif yapılı, gövdesi kaslı bir vücuda sahiptir. Gövde uzunluğu boyundan biraz fazladır. Kasları iyi gelişmiştir ve uyluklar yandan bakıldığı zaman geniştir. Dişilerin biraz daha zarif, daha kısa boyda ve daha sıkı bir baş parçasına sahip olduğu görülür. Erkeklerde ise boynunun üst kısmında belirgin bir kemeri vardır. Göğüs derin ve uzundur. Göğüs dirseklere kadar uzanmaktadır. Kaburgalar orta seviyede yaylıdır. Omuzlar iyi tanımlanmış, sırtı düz ve güçlüdür. Beli kaslı ve hafif kavislidir. Çalışan köpeklerin avlanmalarından kaynaklı oluşan yara izleri ya da kusurları kabul edilmektedir.

Kafa

Hamiltonstovare ırkının, başı oldukça uzundur. Yüz bölgesinin düz, kısa ve yoğun tüyleriyle dikkat çekerler. Kafatası hafif kemerli, orta genişliktedir. Durak iyi tanımlanmıştır. Oksiputtan durağa olan mesafe ile duraktan burun ucuna kadar olan mesafe birbirine eşit olmalıdır. Ağız, kafatası kadar uzun, güçlü ve dikdörtgen şeklindedir. Burun köprüsü düz, kafatasının üst çizgisine paraleldir. Büyük, iyi gelişmiş burun delikleri vardır ve burun tamamen siyah pigmentlidir. Yanaklar incedir. Ağır yanaklar hata olarak görülmektedir. Dudaklar ince ve yuvarlaktır. Erkeklerin dişilere kıyasla daha fazla dudağı olmalıdır. Beyaz dişleri güçlüdür ve makas ısırmasında birleşir.

Kulaklar

Hamiltonstovare ırkının kulakları oldukça yükseğe yerleştirilmiştir. Kulaklar öne çekildiği zaman, namlu ucunun yarısından daha fazla olacak şekilde uzanmamalıdırlar. Kulakların yumuşak, düzdür ve katlanmadan yanaklara yakın oldukları, aşağıya doğru sarktıkları görülür.

Gözler

Hamiltonstovare ırkının koyu kahverengi ve sakin bir ifadeye sahip gözleri vardır. Göz kenarlarında siyah renk geçişleri görülür. Çık renk gözler Hamiltonstovare ırkında hata olarak kabul edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Hamiltonstovare köpek ırkının omuzlar uzun, kaslı ve geriye yaslanmış şekilde vücuda yakındır. Üst kollar uzun, kürek kemikleriyle dik açı yapmaktadır. Ön ayaklar güçlü, kemikli, düz ve paraleldir. Dirsekleri vücuda yakındır. Bilekler yaylı ve hafif eğimli yapıdadır. Dizler iyi açılıdır, arka bilekler kısa, ince ve düz yapıdadır. Arka çiy pençeleri çıkarılabilir. İyi boğumlu, sıkı ayak parmakları oval şekillidir. Ön bacaklarının çaprazlanması ciddi bir hatadır.

Kuyruk

Kuyruk tabanda kalın başlar ve iç dizine ulaşacak kadar uzun olacak şekilde uç kısmına doğru incelir. Düz veya kılıç tarzında hafif kavisli kuyruk, sırt çizgisinin çok üzerinde taşınmaz. Kuyruk sağrı çizgisine yerleşmiştir.

Tüy

Hamiltonstovare sert, kısa ve vücuda yakın tüylere sahiptir. Baş, kulaklar ve bacakların ön kısmındaki kürkü kısa ve pürüzsüzdür. Kuyruğun altında ve uylukların arkasındaki tüyler daha uzun ancak saçak oluşturmayacak şekildedir.

Renk

• Hamiltonstovare köpek cinsinin kürkü üç renklidir. • Boynun üst tarafı, sırt, gövde yanları ve kuyruğun üst tarafı siyah renktir.. • Baş, kulaklar ve bacaklar ile boyun, gövde ve kuyruğun yan tarafları bronzdur. Tan, altın renginden zengin, koyu kırmızımsı kahverengiye kadar renk tonu da değişebilir. • Ağızlığın üst kısmında ise alev; boynun altı ve üst tarafı, burun, alın, göğüs, kuyruğun ucu ve bacakların alt kısımları ve ayakları beyazdır. • İyi yapılı bir Hamiltonstovare üzerindeki işaretlerde hafif sapmalara izin verilir. Ancak Hamiltonstovare ırkında siyah ve kahverengi tüyler birbirine karışmış, tanımlanmamış bölgelerde beyazlıkların olması hata olarak kabul edilir. Ayrıca iki renkli (sarı ve beyaz, siyah ve beyaz, siyah ve ten rengi) kürk ciddi hatalar arasındadır. Albinizm ise köpeklerin gösterilerden diskalifiye olmasına neden olan büyük sorunlardandır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Hamilton Tazı ırkının ortalama yaşam süresi 10-13 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Hamilton Tazı köpeğinin ideal ağırlığı 22 – 27  kg, yükseklikleri ise 49-61 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Hamilton Tazısının erkeklerinin boyları omuza kadar 53 – 61 cm, dişilerinin boyları da 49 – 57 cm’dir. Hamilton Tazısının boyu ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir

Hamiltonstovare yıl genelinde oldukça az tüy dökmektedir. Ancak ilkbahar ve sonbaharda mevsim geçişlerinde tüy dökülme miktarında artış gözlemlenebilir. Düşük ile orta derecede dökülen tüylerinin mevsimsel geçişlerde dökülmesinden dolayı, bakım ihtiyacını karşılamak için biraz daha fazla taramanız yeterli olacaktır. Tüy bakımının bölgesel yapısına, uzunluğuna göre de şekillenmesi gerekmektedir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Hamilton Tazısı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, tahıl ihtiyacını karşılayacak özellikte üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Hamilton Tazı cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Hamiltonstovare hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği, meyve veya sebzeyi yemek Hamiltonstovare için uygun değildir. Köpek sahibinin köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Hamiltonstovare ırkının gıda alerjisi bulunmaz. Ancak her köpek gibi sindirim ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı yiyecekleri ölçülü şekilde tüketmesi gerekir. Sadece ev yemeklerini yemek Hamiltonstovare için yeterli değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Hamilton Tazısının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Hamiltonstovare, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Hamilton Tazısı cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Hamilton Tazısı ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Hamilton Tazı köpeği çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hamiltonstovare ırkın minimum düzeyde taranma ve fırçalanma ihtiyacının yanında banyo ihtiyacı vardır. Köpeğinizin tüylerinin haftada 2-3 kez taranması veya fırçalanması yeterli olacaktır. HAmiltorn Tazısı ırkının salya akıtmayan yapısı ve nadiren köpek kokusuna sahip olması bakım işlemlerini kolaylaştırmaktadır.

Hamilton Tazısı yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Hamilton Tazısı yavrusunun fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı fiyatı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Hamilton Tazı ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması, yılda bir kez hamile kalmasından fazlasına izin verilmemesi ve gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalması sağlanmalıdır. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkeğin sperm kalitesi gibi etkenler Hamiltonstovare ırkının doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasına neden olmaktadır.

Hamiltonstovare köpek cinsinin kürkü üç renklidir. Boynun üst tarafı, sırt, gövde yanları ve kuyruğun üst tarafı siyah renktir. Baş, kulaklar ve bacaklar ile boyun, gövde ve kuyruğun yan tarafları bronzdur. Tan, altın renginden zengin, koyu kırmızımsı kahverengiye kadar renk tonu da değişebilir. Ağızlığın üst kısmında ise alev; boynun altı ve üst tarafı, burun, alın, göğüs, kuyruğun ucu ve bacakların alt kısımları ve ayakları beyazdır. Hamiltonstovare ırkında siyah ve kahverengi tüyler birbirine karışmış, tanımlanmamış bölgelerde beyazlıkların olması ve iki renkli (sarı ve beyaz, siyah ve beyaz, siyah ve ten rengi) kürk ciddi hata olarak kabul edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.