Köpeklerde Addinson Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

22 Eylül 2022
724
Köpeklerde Addinson Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Addison hastalığı nedir?

Köpeklerde Addison hastalığı , adrenal bezin dış kısmından veya korteksinden azalan hormon üretiminin neden olduğu hipoadrenokortisizmin olarak da adlandırılan hormonel bir hastalıktır . Bu hastalık köpeğinizin adrenal bezleri yeterli düzeyde kortikosteroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Uygun şekilde teşhis ve tedavi edilirse bu köpekler uzun ve mutlu bir hayat yaşayabilir.

Adrenal bezler böbreklerin yanında bulunan iki küçük bezdir. Bezler, “stres” hormonları da dahil olmak üzere kortikosteroid hormonlarının üretilmesinden sorumludur. Farklı kortikosteroid türleri şunlardır:

Glukokortikoidler (kortizol gibi) : Protein, şeker ve yağ metabolizmasını etkiler. Bu metabolitler depolanır ve “dövüş ya da kaç” durumlarında kullanılacaktır.

Mineralokortikoidler (aldosteron gibi) : Sodyum ve potasyumun kontrolüne yardımcı olur. Hayvanlar (ve insanlar) stres altındayken, adrenal bezler, bir dizi iç ve davranışsal etkiye neden olabilecek stres hormonları üretmek üzere uyarılır.

Addison hastalığı olan bir köpekte, adrenal bezler normal stres seviyelerini korumak için yeterli hormon üretmez. Stresli durumlara uyum sağlamamıza yardımcı olacak kortikosteroid hormonlarımız olmadan, en küçük stres etkeni bile ciddi sorunlara ve ciddi vakalarda ölüme neden olabilir.

Köpeklerde Böbreküstü Bezleri

Adrenal bezler, böbreklerin yakınında bulunan küçük, eşleştirilmiş bezlerdir. Her bez bir dış korteks ve bir iç medulladan oluşur. Bezler, çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenleyen ve yaşamı sürdürmek için gerekli olan iki önemli hormon üretir. İki hormon, bir stres hormonu olan kortizol ve vücudun sodyum ve potasyum mineral seviyelerini düzenleyen bir hormon olan aldosterondur. Sodyum ve potasyum seviyeleri vücudun sıvı dengesini korumak için önemlidir.

köpeklerde addinson hastalığı hipoadrenokortisizm

Köpeklerde Addison Hastalığı Nedenleri

Köpeklerde Addison hastalığı, öncelikle adrenal dokunun immün aracılı tahribatından kaynaklanır. Daha az yaygın olarak, adrenal bezler travma, enfeksiyon veya kanserden hasar görebilir. Addison hastalığı, çok fazla kortizol ve aldosteronun üretildiği Cushing hastalığının (hiperadrenokortisizm) tedavisini takiben de ortaya çıkabilir. Cushing hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaç, istemeden çok fazla adrenal bez aktivitesini baskılarsa veya beze zarar verirse, kortizol ve aldosteron eksikliği ortaya çıkabilir.

İki tür hipoadrenokortisizm (Addinson) vardır:

Birincil hipoadrenokortisizm: Bu, köpeğinizin bağışıklık sistemi adrenal bezlere saldırdığında ortaya çıkar. Adrenal bezin ilaca bağlı nekrozu (veya ölümü), ketokonazol, trilostan ve lizodren gibi ilaçlarla da mümkündür.

İkincil hipoadrenokortisizm : Bu, beyinde üretilen salgılayan hormonların azalmasıyla ortaya çıkabilir. Bu, iltihaplanma, kanser, beyin travması veya konjenital anormalliklerden kaynaklanabilir.

Addison hastalığı olan köpekler genellikle gençtir (çoğunlukla üç ila altı yaş civarında), ancak herhangi bir yaştan etkilenebilir. Tipik olarak, dişi köpekler erkek köpeklerden daha sık etkilenir. Addison hastalığı olan en yaygın ırklar şunlardır:

Addison hastalığı, beyinde bulunan önemli bir hormonal düzenleyici olan hipofiz bezindeki bir tümör veya kusurdan kaynaklanabilir. İkincil Addison hastalığı, bir köpek herhangi bir nedenle uzun süreli steroidlerle tedavi edildiyse ve ilaç aniden kesilirse de gelişebilir. Bu son durum iyatrojenik hipoadrenokortisizm olarak bilinir ve genellikle geçicidir.

Köpeklerde Addinson Hastalığı Belirtileri

Addison hastalığının klinik belirtileri genellikle belirsizdir ve spesifik değildir, yani hastalığın teşhisini gösteren belirli bir işaret yoktur. Addison hastaları uyuşukluk, ishal, kusma, artan susuzluk, artan idrara çıkma ve plansız kilo kaybı ile başvurabilir. Bazen aralıklı titreme nöbetleri görülür. İşaretler artabilir ve azalabilir.

Sıvıların veya kortikosteroidlerin verilmesi gibi spesifik olmayan tıbbi tedavilerin geçici olarak yardımcı olduğu görülüyor, ancak belirtiler kısa sürede geri dönüyor. Bir evcil hayvanda tekrarlayan ani uyuşukluk, ishal ve kusma nöbetleri, artan susuzluk ve idrara çıkma veya diğer spesifik olmayan hastalıklar varsa, Addison hastalığı altta yatan neden olarak düşünülmelidir.

Addison krizi nedir?

Bazen bu durum çok daha ciddi bir görünüm alır ve ani halsizlik, şiddetli kusma ve ishal ve bazen de koma ile sonuçlanır. Bu bir Addison krizidir ve tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir. Bu durumda acilen köpeğinizi bir veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Köpeklerde Addinson Hastalığı Teşhisi

Teşhis, evcil hayvanınızın tıbbi geçmişine, ilaçlar, klinik belirtiler ve yaygın kan ve idrar testlerinin sonuçlarına, özellikle de elektrolit dengesizliklerine dayanır. Addison hastalığı için en kesin tanı testi ACTH uyarı testidir . Bu testte, kortizol seviyeleri, sentetik bir ACTH formunun enjeksiyonundan önce ve sonra ölçülür. Bazal kortizol seviyeleri, doğal plazma ACTH, elektrokardiyogram (EKG), radyografiler (X-ışınları) veya karın ultrasonu gibi ek testler, evcil hayvanınızın klinik belirtilerinin başka bir nedenini dışlamak için yapılabilir. Nadir durumlarda, bir hipofiz bezi problemini teşhis etmek için MRI veya BT gerekebilir.

Tam kan çalışması, yüksek potasyum ve düşük sodyum seviyelerini ortaya çıkarabilir. Atipik veya olağandışı Addison hastalığı, kan çalışmasında bu elektrolit değişikliklerini ortaya çıkarmaz ve farklı bir Addison hastalığı türü olarak kabul edilir. Bazen azotemi (veya yüksek böbrek enzimleri) böbrek hastalığını taklit edebilirken, daha az yaygın durumlarda kan şekeri düşük olabilir ve bu da pankreas tümörünü (insülinoma olarak adlandırılır) taklit edebilir.

Addison hastalığını teşhis etmek için kullanılan birincil test ACTH testidir. Test, temel kortizol (stres hormonu) seviyesini ölçmek için bir kan örneği alınmasıyla başlar, ardından stres zamanlarında kortikosteroidlerin salınmasından sorumlu beyin hormonu olan intravenöz ACTH dozunun uygulanmasıyla devam eder.

Bir saat sonra, köpeğinizin ACTH’ye nasıl tepki verdiğini ölçmek için başka bir kan örneği alınır. Köpeğinizin başlangıç ​​kortizol seviyesi düşükse ve stres hormonuna minimum tepki varsa, Addison hastalığı teşhis edilebilir.

Bazal kortizol seviyeleri bazen acil durumlarda kontrol edilir. Düşüklerse, köpek daha stabil olduğunda tam bir ACTH stimülasyon kan testi yapılabilir. Diğer kan testleri, idrar kortizol kreatinin oranını, endojen plazma ACTH seviyelerini ve plazma renin seviyelerini içerebilir.

köpeklerde addinson hastalığı hipoadrenokortisizm

Köpeklerde Addinson Hastalığı Tedavisi

Addison hastalığı olan köpeklerin çoğu teşhis edildikten sonra başarıyla tedavi edilebilir.

Desoksikortikosteron pivalat; DOCP olarak da bilinir (marka isimleri: Percorten®-V veya Zycortal®), köpeklerde Addison hastalığının tedavisi için FDA tarafından onaylanmış enjekte edilebilir bir ilaçtır. Hastaya bağlı olarak her 3-4 haftada bir enjekte edilir ve eksik olan mineralokortikoid aldosteronun yerini alır. Genellikle oral bir glukokortikoid ile desteklenir. DOCP her köpek için değildir ve bazı Addison hastaları, fludrokortizon (marka Florinef®) gibi hem mineralokortikoid hem de glukokortikoidin yerini alan oral ilaçlarda en iyisini yapar.

Köpeğinizin diyet ve aktivite seviyeleri genellikle değişmeden kalabilir. Köpeklerin çoğu, Addison krizinden sonra bile normal yaşamlarına devam eder.

Addison krizinde tedavi, agresif intravenöz sıvı tedavisine ve enjekte edilebilir steroidlere odaklanır. Hipoglisemi (düşük kan şekeri) ve/veya anormal kalp ritimlerinin tedavisi de gerekli olabilir..

Elektrolit kan testi ve ACTH stimülasyon testi genellikle tedaviye başladıktan sonra farklı aralıklarla, tipik olarak 10. gün, 30. gün ve 90. günde yapılır. Mineralokortikoid ilacı genellikle elektrolit seviyeleri stabil olduktan sonra ayarlanır. Köpek için doğru seviye olduğundan emin olmak için seviyeler yılda birkaç kez izlenecektir.

Köpeğiniz ekstra stres altındaysa, glukokortikoid dozu artırılabilir. Örneğin, veteriner ziyaretleri, araba gezintileri, şehir dışına çıkan evcil hayvan ebeveynleri veya diğer aktiviteler Addison köpeklerinde strese neden olabilir. Kısa bir süre için steroid dozunun arttırılması, uyuşukluk, kusma, ishal ve özellikle bir Addison krizinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Veteriner hekiminiz, Addison’ın tedavi seçeneklerini sizinle tartışacak ve köpeğiniz için en iyi tedavinin hangisi olduğuna karar verecektir.

Köpeklerde Addison Hastalığının İyileştirilmesi ve Yönetimi

Addison krizinden geçen köpekler, elektrolit bozukluklarını, steroidleri ve anormal kalp ritimlerini düzeltmek için ilaçları düzeltmek için tipik olarak intravenöz sıvı tedavisi ile tedavi edilir. Bu tedavi genellikle iyi bir iyileşme şansına yol açar ve köpekler hızlı tepki verme eğilimindedir.

Addison hastalığının tedavisi ömür boyu sürer. Veteriner hekiminiz en iyi ilaç dozlama aralıklarını belirlerken, tedavinin başlangıcında ve ilk üç ila altı ay boyunca kan çalışmasının izlenmesi sık olabilir. Addison hastalığı olan köpeklerin çoğu, teşhis konulduktan sonra iyileşir ve uzun, mutlu bir hayat yaşar.

Addison hastalığı teşhisi konan bir köpeğin prognozu nedir?

Addison hastalığı olan hastaların büyük çoğunluğu, tanı konulduktan ve uygun ilaçlarla stabilize edildikten sonra iyi ila mükemmel prognoza sahiptir. Veterineriniz, evcil hayvanınızın uzun vadeli prognozu hakkında size bilgi verecektir.

Köpeklerde Addison Hastalığının Önlenmesi

Addison hastalığı genellikle önlenebilir değildir. Bunun istisnası, ilaca bağlı Addison krizidir. Köpeğiniz Cushing hastalığı ilaçları mitotan veya trilostan kullanıyorsa , yanlışlıkla aşırı doz bir krize yol açabileceğinden, köpeklerde Addison hastalığının belirtilerinin farkında olduğunuzdan emin olun. Bu ilaçları her zaman köpeğinizin erişemeyeceği bir yerde tutun ve köpeğinizin ilaçlarını dikkatle izlediğinizden emin olun.

Bazen prednizon gibi bir ilacın hızla geri çekilmesi Addison hastalığına neden olabilir. Veteriner hekiminizin, köpeğinizin ilaçları hakkındaki talimatlarına uymak, Addison hastalığı gibi ciddi komplikasyonları önlemenin en iyi yoludur.

Köpeklerde Addison hastalığı hakkında daha fazla bilgi için veteriner hekiminizle konuşun. Köpeğinizin Addison hastası olabileceğinden veya bir Addison krizi yaşadığından şüpheleniyorsanız, mutlaka veteriner hekiminize gitmelisiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Hayır, Addison hastalığı kendi kendine kaybolmaz, bu durumla teşhis edilen köpekleri stabilize etmek için ilaçlar gereklidir.

ACTH stimülasyon testi tipik olarak Addison hastalığını ekarte etmek için tercih edilen testtir. Bu, çoğu veteriner ofisinde ve tüm özel ve acil durum tesislerinde yapılabilir. Kan örnekleri, testi tamamlamak ve sonuçları veterinerinizin ofisine geri göndermek için bir laboratuvara gönderilir.

Ne yazık ki, köpeklerde atipik Addison’ın nedenini bilmiyoruz. Bu, bir köpeğin elektrolit dengesizliklerini diğer hormonlar aracılığıyla kontrol edebildiği bir durumdur. Bu durumlarda, sadece glukokortikoidlerin desteklenmesi gerekir. Bu köpekler tipik bir Addison köpeğiyle aynı semptomları gösterebilir, ancak şok krizi yaşamazlar. Atipik bir Addison hastası için tavsiye, bu köpeklerin çoğu sonunda hastalığın tipik formuna ilerlediğinden, elektrolitleri her üç ila altı ayda bir izlemektir.

Çoğu durumda köpeklerde Addison hastalığının nedenini bilmiyoruz. Birincil bağışıklık aracılı bir durum olarak kabul edilir, ancak bazı ilaçlara, enfeksiyonlara, travmaya veya adrenal bezlerin kanserlerine ikincil olarak da ortaya çıkabilir.

Uygun ilaçlarla teşhis ve tedavi edilirse, bir köpek Addison’ın teşhisi karşısında tam bir ömür yaşayabilir. Addison krizi meydana gelir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Addison hastalığı köpeklerde oldukça yaygındır, ancak  temelde vücudun aşırı steroid ve kortizol ürettiği Addison hastalığının tam tersi olan Cushing hastalığı kadar yaygın değildir.

Addison hastalığı olan hastaların büyük çoğunluğu, tanı konulduktan ve uygun ilaçlarla stabilize edildikten sonra iyi ila mükemmel prognoza sahiptir. Veterineriniz, evcil hayvanınızın uzun vadeli prognozu hakkında size bilgi verecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.