Yetişkin kedi ile misafir yavru kedi birbirine nasıl alışır?

27 Mayıs 2021
6154
Yetişkin kedi ile misafir yavru kedi birbirine nasıl alışır?

Yetişkin kediniz yavru kediyi kabul etmiyor? Yetişkin kedi ile yavru kedi birbirine nasıl alışır? Kedi sahiplerini neler bekliyor? Evin yeni sakini, yetişkin kedi ile anlaşabilecek mi? Pek çok kedi sahibi, yetişkin kedilerinin yeni bir yavru kediyle geçinmede sorun yaşayabileceğinin farkında değildir. Yeni bir yavru kedi genellikle arkadaş edinmeye isteklidir, ancak evdeki yetişkin veya yaşlı kediler, yavru kediyle hiçbir şey yapmak istemeyebilir.

Yaşlı kediler çoğu zaman, üzgün ve münzevi görünürler. Yeni yavru kediye alışamadıklarında, ona sürekli tıslar ve hatta iyi uyum sağlayamıyorlarsa bazen mama yemeyi bile bırakırlar. Bu davranışlar, kedilerin, özellikle kendi yerleşik bölgelerinde herhangi bir değişikliği sevmemelerinden kaynaklanır.

Dolayısıyla yetişkin kedinize arkadaş olması için bir yavru kedi sahiplenmeniz, evinizde çok fazla strese neden olabilir. Ancak bu sürecin daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

İyi bir hazırlıkla, yaşlı kedinizi, yeni yavru kediyle başarılı bir şekilde tanıtmanız mümkün. Kedinizi yeni düzenine hazırlamaya çalışıp, çok keskin değişiklikler yapmaktan kaçınırsanız, kedinizin yeni ev arkadaşına uyum sağlama olasılığı daha yüksek olacaktır. Bu adımlarla kedinize (yaşlı veya yetişkin kedinize) yeni düzene alışması için bolca zaman verin.

Yaşlı/yetişkin kedinizi sakinleştirmeye çalışın

catnip

Kedi nanesi içinde bulunan feromonlar, kedilere sakin bir ortam yaratmak için oldukça kullanışlıdır. Yeni bir yavru kedinin gelişinden önceki haftalar, kedi nanesinden yani ‘Catnip’ten yararlanmak için harika bir zamandır.

Catnip, kedi nanesi, yani feromon içeren difüzörler ve spreyler, kedinizin uyuşturucu kullanmadan rahatlamasına yardımcı olacaktır. Eve bir yavru kedi getirmeden evvel en az birkaç hafta önce feromon kullanmayı deneyin.

Evdeki yetişkin kedinizin, yeni bir yavru kediye alışamayacağı, stresli ve endişeli olacağından şüpheleniyorsanız, kedileri sakinleştirmek için özel formüle edilen besin takviyeleri bir çözüm olabilir. Bu tip besinler ilaç niteliği taşımaz, yalnızca kedinizin sakin ve rahat kalmasına yardımcı olur.

Yavru kediyi eve getirmeden birkaç hafta önce evdeki yetişkin kedinize besin takviyelerini vermeye başlarsanız, en iyi sonucu elde edilebilirsiniz. Takviyelere yeni yavru kedi eve geldikten sonra da devam edebilirsiniz.

L-theanine, Phellodendron, manolya, peynir suyu veya süt proteinleri gibi takviyeler, evcil hayvanlar için güvenli ve etkili olan doğal ürünlerdir. Kedi nanesi (Catnip) ve kediler üzerindeki etkisi hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka okuyun: Kediler bayılıyor: Kedi nanesi nedir? Ne işe yarar?

Evinizi hazırlayın

Yavru kediniz eve gelmeden önce evinizin içine yerleştirmeniz gereken birtakım eşyalar vardır. Bu eşyaların başında; mama ve su kapları, kedi yatağı, kum kabı (kedi tuvaleti) ve kedi oyuncakları geliyor. Yetişkin kedinizin onları koklayabilmesi ve tüm yeni şeylere alışabilmesi için bu eşyaları yaklaşık bir hafta önce evinize yerleştirmeye başlayın.

Yavru kedi için hazır olduğunuzdan emin olun. Stresliyseniz ve hazırlıksızsanız, evdeki yetişkin kediniz bunu anlayabilir ve bundan olumsuz etkilenebilir. Yeni yavru kedinizin, ilk haftasını rahatça geçirmesi için küçük bir oda belirleyin.

Yetişkin kediniz, yavru kediyi duymak ve koklamak için bu odanın kapısına ulaşabilmelidir; ancak yavru kedi ile henüz etkileşime girmemelidir. Bunun yanı sıra, yavru kedinizin eşyalarını (kedi kumu kabı ve mama kaseleri gibi) yetişkin kedinize ait bir oyuncakla birlikte bu odaya yerleştirin.

Zira kedinizin oyuncağı, aynı zamanda onun kokusunu taşıyacaktır. Bu da yeni yavrunuzun, evdeki yetişkin kedinin kokusuna önceden aşina olmasını sağlayacaktır.

Kedinizi hazırlayın

Gri yetişkin kedi

Yaşlı veya yetişkin kedinizin sağlıklı olduğundan emin olun. Zira sağlıksız bir kediye ekstra stres yüklemek, işleri daha da kötüleştirecektir. Dolayısıyla evdeki kedinizin, yeni bir yavru kedi için yalnızca zihinsel olarak değil, aynı zamanda fiziksel olarak da hazır olması önemlidir. Kedinizi, sağlık kontrolü için veterinerinize götürün ve aşıları güncel değilse mutlaka yeniletin.

Solunum hastalıkları yavru kedilerde oldukça yaygın olup; bir o kadar da bulaşıcıdır. Evdeki yetişkin kedinizin bundan etkilenmemesi için önlem almanız gerekir. Yaşlı kedinizin bağışıklık sisteminin güçlü olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca yavru kedinin ısırma ve tırmalama ihtimaline karşı, yetişkin kedinizin kuduz aşısı olmasında fayda var.

Genellikle daha yaşlı kediler, evdeki değişikliklere uyum sağlamak için biraz zamana ihtiyaç duyarlar. Bazen kediler, yeni bir yavru kediyi asla tam olarak kabul etmezler ve evdeki diğer kediden uzak durarak bir arada yaşamaya çalışırlar. Kediniz yeni yavru kedi hakkında ne düşünürse düşünsün, her şeyin huzur içinde kalmasını ve yeni bir arkadaşlık yaratma şansının en yüksek seviyede olmasını sağlamanızda fayda var.

Yetişkin kedinizi, yeni yavru kedi ile tanıştırın

Yavru kedinizi ilk olarak onun için hazırlanan odaya götürmeli, sonrasında kedinin odadaki her şeyi keşfetmesine izin vermelisiniz. Yavru kediniz, odada bulunan, kedi kumu kabı, mama ve su kabı, kedi yatağı ve oyuncakların hepsine kolayca erişebilmelidir. Yetişkin kedinizin, yavru kediye, sizin kontörlünüz dışında erişmesine izin vermeyin.

Geceleri uyurken veya evde olmadığınızda, yavru kedinin odasının kapısını kapatın. Yetişkin kediniz meraklandıkça pençesini odanın kapısının altına sokabilir, kapının altını koklayabilir ve odadaki yavru kediyi dinleyebilir. Bu şekilde bir hafta boyunca devam edin.

Yavru kedinizle oynadıktan sonra yaşlı kedinize de ilgi göstermeyi unutmayın. Zira bu süre zarfında dikkatinize ve desteğinize ihtiyacı olacaktır. Ayrıca giysilerinize yavru kedinin kokusu sineceği için yetişkin kedinizle ilgilendiğinizde, bu kokuya alışmasını da sağlamış olacaksınız.

Birlikte zaman geçirmelerini sağlayın

kedilerin tanışması

Yavru kediyi eve getirdikten yaklaşık bir hafta sonra, yavru kedinizin, tüm evi, kontrolünüz altında keşfetmesine izin verin. Yetişkin kedinizin de bu sırada orada olmasına izin verin. Yetişkin kedi ile yavru kedi arasında etkileşim olması için onları zorlamayın.

Kedinizin tüylü değnek (kedi oltası) veya lazer işaretçi gibi favori bir etkileşimli oyuncağı varsa, her iki kediyle aynı anda oynamayı deneyin. Bu karşılıklı faaliyete girmelerini teşvik edecektir. Ayrıca her ikisini de aynı anda farklı mama kaplarıyla beslemenizde fayda var.

Kedilerin mama kapları arasında yeterince boşluk bıraktığınızdan emin olun, böylece yaşlı kediniz kendini tehdit altında hissetmez. Yaşlı kedinizi, yavru kedi ile olumlu etkileşime girmesi halinde onu ödül mamaları ve fiziksel şefkatle ödüllendirin.

Bu tip ödüller kedinizin davranışını pekiştirecek, yavru kedi ile olumlu şeyleri ilişkilendirmesini sağlayacaktır. Yani yavru kedi ile olumlu bir etkileşime girmesi haline bir ödül maması kazanacağını bilecektir.

Yetişkin kedinizin bir hiyerarşi oluşturmasına izin verin (Üstünlük sağlama)

Bir arada yaşayan kedilerin, hiyerarşik bir düzene sahip olması ve evdeki yeni üyenin bu hiyerarşideki konumunu bilmesi gerekir. Bundan dolayı yetişkin kediniz bir süre, yeni yavru kediyle hiyerarşi oluşturmaya çalışacaktır. Yeni gelen kedi uygunsuz bir şey yaptığında, yaşlı kediniz, yavru kediye tıslayabilir ve ona bir pati yumruğu atabilir.

Bu tamamen normaldir; fakat tıslama ve titreme gibi tepkilere, bununla sınırlı kaldığı sürece, karışmamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Zira yetişkin kediniz, muhtemelen, evdeki baskın kedi rolünü oluşturuyor ve yavru kediye, evin yeni kedisi olarak aşmaması gereken sınırları öğretiyordur. Dolayısıyla siz bu konuya karışmamaya çalışın.

Ortaya çıkabilecek sorunlar

sinirli kedi

Kedileriniz arasındaki ilk karşılaşmalar ve etkileşimler olumlu değilse pes etmeyin. Çünkü yaşlı kedilerin yavru bir kediye alışması zaman alabilir. Yapılan en yaygın hatalardan biri, kediler arasındaki sosyalleşmeyi hızlandırmak ve işe yaramadığında sinirlenmektir.

Sakin olun ve kedileri bir araya getirmek için aşamalı olarak çalışın. Kedilerin birlikte geçirdiği zamanı yavaşça artırmayı deneyin. Yetişkin veya yaşlı kediniz, yeni yavru kediye karşı özellikle agresifse, yardım almak için veterinerinize veya bir davranış uzmanına danışın.

Yetişkin kedi ile yavru kedi birbirine nasıl alışır? Hep birlikte görmüş olduk! Yavru kedilerle ilgili dikkatinizi çekebilecek daha pek çok içeriğimiz sizi bekliyor! Kesinlikle okuyun:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.