Chartreux Özellikleri ve Bakımı

Chartreux Resimleri
Chartreux cinsi kediler özellikle de son dönemlerde en çok sevilen evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Yumuşacık duman rengi tüyleri ile sahiplenmek isteyenleri anında büyülüyor. Ayrıca ilk bakışta fark edilecek güzellikte olan gözleri ile de insanları etkisi altına alıyor. Diğer evcil kedilerden farklı olarak Chartreux cinsleri genel olarak ilgiden hoşlansalar da size kendi ilgisini ilk başta pek göstermeyecek türde kedilerdir. Yine de evcil hayvan edinmek ve evinizi şenlendirmek istiyorsanız tercihinizi tatlı mı tatlı bir Chartreux cinsinden yana yapabilirsiniz.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Chartreux cinsi kediler sevimliliği ile tanınırlar. Sahipleri ile birebir etkileşim kuran bu kediler tam olarak sevgi ve ilgisini gösteremeyebilirler. Fakat aslında sahipleri ile içten bir bağ kurarlar. Eskilerden beridir Chartreux cinsi kedilerin bulundukları manastırları kemirgen canlılardan koruduklarına dair bir söylenti bulunmaktadır. Fakat artık günümüzde bir koruyucudan çok bir arkadaş olma yolunda ilerlemektedirler. Size evinizde mükemmel bir dost ve yoldaş olacak olan bu kediler güzelliği ile de diğer kedilerden bir adım öne çıkmaktadır.

Chartreux cinslerinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi de çok sevecen olmalarına rağmen fazla ilgi gösterememeleridir. Bunun sebebi ise herkese karşı ilk olarak bir şüphe ile yaklaşmalarıdır. Şüphe ile yaklaşan bu kediler her ne kadar çok sevgi dolu olsalar da ilk zamanlarda sevgilerini direkt olarak göstermekte zorluk yaşayabilirler. Bu yüzden onları sizi sevmesi için zorlamak yerine siz ilginizi gösterip açılmasını beklemek daha mantıklı bir hareket olacaktır.

Temkinli yapıları ile bilinen Chartreux kedileri eski zamanlarda da tapınakları korumak üzere görevlendirilen kediler arasında olduğu bilinmektedir. Bu yüzden bulundukları ortamı çok hızlı bir şekilde tarayarak yaşamalarına uygun olup olmadığına dikkatle bakarlar. Güçlü yapıları ve esrarengiz kişilikleri ile sizi daha baştan çekecek olan Chartreux kedileri evdeki en yakın arkadaşlarınızdan bir tanesi olacaktır. Cana yakın, sadık ve uysal karakteri onu eğitmenize de oldukça yardımcı olacak özellikler arasında yer alıyor.

Bir Chartreux kedisi yanınıza oturduğu zaman sevgiye ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Bu sayede onunla ilgilenerek onun da size alışmasını sağlayabilirsiniz. Son derece iyi bir kucak arkadaşı olan Chartreux fazla ilgi gördüğü zaman da bunalabilmektedir. Burada sizin yapmanız gereken onu daha fazla ilgiye zorlamadan kendi yerine göndermek olmalıdır. Aksi takdirde sizden tamamen sıkılarak soyutlanabilirler.

Chartreux’lar oldukça sessiz birer kedidirler. Mırıldandığı zaman çok derinden mırıldanırlar. Çok sessiz bir tınıya sahiptirler. Vücutları ve iskeleti her ne kadar güçlüyse de sesi bir o kadar ince ve kısıktır. Chartreux kedileri sizi çok sevdiği zaman sürekli olarak sizinle vakit geçirmek isteyebilir. Eve bir misafir geldiğinde eğer ona temkinle ve soğuk yaklaşıyorsa bunu yanlış anlamamalı ve bir karakter özelliği olduğunu bilmeniz gerekir.

Çok zeki kediler olan Chartreux kedileri kendi ismi olduğu zaman bunu o an öğrenirler. Ve siz ne zaman o isimle çağırırsanız hemen yanınıza gelirler. Çağırdığınızda gelmeleri ise mükemmel bir dehaya sahip olduklarının küçük bir kanıtıdır. Meleksi gülüşleri ve etkileyici bakışları ile eğer bir kedi sahibi olmak istiyorsanız tercihinizi gönül rahatlığı ile Chartreux kedilerinden yana yapabilirsiniz.

Tarih

Chartreux kedileri çok asil kedilerdir. Fransız kökene sahip olan bu kediler kimi araştırmacılara göre Mona Lisa gülüşüne sahiptir. Çok sevimli bir mizaca sahip olan Chartreux’lar Fransa’ya gelmiş en asil kedilerden bir tanesidir. Nerede ve ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmese de oldukça eski bir ırk olduğu ortak bir kanıdır. Hatta yer yer efsanelere ve masallara bile konu olduğu bilinmektedir.

Eskilerden beri manastırlarda korumacı olarak bilinen Chartreux kedileri ilk olarak Fransa’nın Grenoble bölgesinde rastlanılan bir türdür. Burada bir manastırda yetiştirildiği söylenen Chartreux kedilerin temkinli olması da bundan dolayıdır. Çok sıkı eğitimlerden geçtiği bilinen bu kediler özel olarak da beceriler yüklenen kediler arasındadır. Karakterlerindeki sessizliği ise o dönemlerdeki keşişlerin meditasyon yaptıkları ve dikkatlerinin dağılmaması için özel olarak eğitilmesi ile alakalı olduğu bilinmektedir. Bu efsanelere konu olmuş tarihi bir bilgidir.

Daha bilimsel bir tarihi ise 1749 yıllarına kadar dayanmaktadır. Chartreux ırkına ilk olarak bu tarihlerde rastlandığı söylenir. Bulan kişinin ismi ise Comte de Buffon’dur. Daha sonrasında 1980 senesine kadar çok yankı uyandırmayan bu kedi, o senelerde bir kitapta kendisine yer edinmiştir. Jean Simonnet’in yazdığı kitaba göre Chartreux bir kedi türüydü ve Yakın Doğu’dan geldiği düşünülmekteydi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Chartreux cinslerinin vücutları orta boyda ve uzun bir genişliktedir. Chartreux’lar için genel olarak geniş omuzlu ve derin göğüslü bir yapıya sahiptirler diyebiliriz. Bu tür kediler çok sağlam ve geniş omuzlara sahip olmasıyla beraber çok da sağlam bir fiziği vardır. İskelet yapısı oldukça gelişmiştir ve kaslıdır. Chartreux cinsleri güçlü bir kemik yapısına sahiptir. Ayrıca küçük yaşlardan büyüyene kadar çok hızlı bir gelişim gösterecek olan bu kediler, kas oranı bakımından da oldukça sağlam bir vücuda sahiptir.

Kafa

Chartreux cinsi kedilerin kafa yapısı da aynen vücudu gibi gelişmiş ve sağlamdır. Çenesi çok güçlü bir yapıya sahiptir. Ayrıca ilk bakıldığında dolgun yanaklarını fark edeceğiniz bu tatlı kedinin kafası da diğer çoğu kediye oranla daha geniştir. Chartreux cinslerinin yüksek ve yumuşak bir alnı bulunmaktadır. Hatta ilk bakışta alın yapısı sanki çizgiliymiş gibi gözükür. Burnu orta büyüklüktedir ve çok geniş değildir. Profilden de düz bakıldığında da kemersiz ve eğimsiz bir burnu vardır. Göz hizasına yakın bir yere yerleşmiştir. Chartreux kedilerinde fark edeceğiniz ilk şey ise yüzlerindeki munzur gülümseme olacaktır.

Kulaklar

Chartreux cinsi kedilerin kulakları da çok büyük değildir. Kafa yapısıyla orantılı bir büyüklüktedir. Genişliği de çok büyük olmayan kulaklar kafaya oranla yüksek bir görünüme sahiptir. Ayrıca kafa yapısına oranla yine çok dik bir kulak yapısı bulunur.

Gözler

Chartreux cinsi kedilerin gözleri orta büyüklüktedir. Bazı kedilerin gözleri çok büyükken Chartreux cinslerinin orta bir boyu vardır. Sonuna kadar açık olan gözlerinin rengi ilk bakışta sizi etkilemek için yetecektir bile. Etkileyici bakışları ve fosforlu turuncu gözleri sayesinde en güzel gözlere sahip kediler arasında yer alır. Göz rengi için bir portakalı anımsatıyor dersek de haksızlık etmiş olmayız. Net, berrak, derin ve merak uyandırıcı bir çift göze sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Chartreux cinsi kedilerin bacakları ve ayakları nispeten daha küçüktür. Geniş vücuduna oranla kıyaslandığında küçük duran bacakları bir o kadar da incedir. Ayaklarındaki ve bacaklarındaki kemikler ise vücudundaki diğer kemiklere oranla daha incedir. Bacakları düzdür ve yere sağlam basmaktadır. Patileri yani ayakları ise nispeten daha yuvarlaktır ve orta büyüklüğe sahiptir. Vücut yapısı ile kıyaslandığında ise neredeyse incecik gözükmektedir.

Kuyruk

Chartreux kedilerinin kuyrukları orta uzunluktadır. En çok tüy ise kuyruk ve göğüslerde toplanmıştır. Kuyruğun tabanında tüy yoğunluğu fazladır ve oval bir biçimde yukarı doğru sivrileşmektedir. Kuyruğu canlı, hareketli ve esnek bir yapıya sahiptir.

Tüy

Chartreux kedilerinin tüyleri orta ve hatta kısa uzunluktadır. Dokunulduğu zaman yünlü bir yapıya sahiptir. Vücudun boyun kısmında ise koyun postu gibi bir kırılma bulunmaktadır. Bu aynı değişim vücudun yan taraflarında da hâkimdir. Tüyleri esnektir ve göğüs bölgesinde daha uzundur. Astar gibi bir koruyucu katman bulunmaktadır. Chartreux cinsinin tüylülüğü genel olarak yaşa bağlı değişiklik göstermektedir. Hatta tüy için cinsiyet ve yaşanılan yer bile bir kriterdir. Daha büyük yaşlardaki erkek Chartreux kedilerinin tüyleri çok kalındır. İki yaşından sonra ise dişi kedilerdeki tüyler daha ipeksi bir hal almaya başlar. İki yaş, tüy için kritiktir ve daha sonrasında tüylerde incelme görülebilir.

Renk

Chartreux kedilerinin tüyleri genel olarak kül renginden gri renge doğru dönüşen bir spektruma sahiptir. Bu sayede dışarıdan bakıldığında çok otantik bir görünüm vermektedir. Aralarda gümüş renklere rastlayabileceğiniz bu kedinin kül rengi oldukça nettir ve mat değildir. Yer yer parlak olan tüyler çok nadiren matlaşır. En çok tercih edilen ve rastlanan tüy rengi ise kül-gri renk olmaktadır. Fakat mavi gibi eşsiz bir tüy rengine rastlamak da mümkündür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Chartreux kedisi eğitimi çok kolay olmasa da onunla bağ kurarak bu süreci biraz daha kolaylaştırmanız mümkündür. Chartreux kedileri çok temkinli yaklaşan canlılar olduğu için genel itibariyle onlara ilgi gösterirken orantılı olmanız gerekir. Bu orantıyı ise onun tepkilerinden anlamanız çok önemlidir. Sürekli ilgiden sıkıldıklarında eğitim için de herhangi bir aksiyon almazlar. Küçük yaşlarda tuvalet eğitimi verebileceğiniz bu kediler için büyük yaşlarda birtakım kedi oyuncakları kullanabilirsiniz. Eğer eğitim için çok aksiyon almıyorsa onu asla zorlamamak ve kendi içine çekilmesine izin vermeniz hem onun hem de sizin için daha iyi olacaktır.

Chartreux kedileri genel olarak 11 ila 15 sene arasında yaşarlar. Bu yaşam süresini belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Örneğin kalıtsal olarak kalp rahatsızlığı bulunabilen Chartreux kedilerinin yaşam süresi daha kısa olabilmektedir. 11-15 sene ortalama bir yaşam süresidir ve sizin onunla ilgilenmeniz oranında artar yahut azalır. Eğer onunla ilgilenerek bütün sağlık sorunlarını anında çözerseniz, 15 seneden daha fazla yaşaması bile mümkündür. Fakat beslenmesinden başlayarak çok ilgilenemediğiniz takdirde 11 senelik ortalama yaşam süresi düşebilecektir.

Chartreux kedilerinin en sık karşılaştığı hastalıklar kalp rahatsızlıklarıdır. Genel olarak üst soylarından aldığı bu genetik rahatsızlık ilerleyen yaşlarda onları zora sokabilmektedir. Bu yüzden de diğer kedilere oranla ortalama yaşama süresi biraz daha düşüktür.

Chartreux kedisi kızgınlık döneminde çiftleşebilmektedir. Kızgınlık dönemi 3 ila 4 hafta sürebilirken, bu süre kediden kediye göre de değişebilmektedir.

Sağlıklı bir Chartreux dişi kedisi hamile kaldığı zaman ortalama olarak 6 ve 7 tane yavru kedi doğurabilmektedir.

Chartreux kedisi ilk doğduğu andan itibaren oldukça fazla bir gelişim gösterir. Özellikle de kas ve iskelet sistemi inanılmaz derecede kuvvetlenir. İlk yaşlarında çok güçsüz olsa da zamanla kendisini geliştirir ve çok sağlam vücuda sahip bir kediye dönüşür. Maksimum 40-50 cm uzunluğuna ulaşırlar. Kilosu ise kediden kediye değişebilir.

Chartreux kedisi genel olarak yemekle arası iyi olan bir kedidir ve her şeyi yiyebilmektedir. Fakat özellikle de onu protein bakımından zengin bir mama ile beslemek sağlığı için önem arz edecektir. İskelet sistemi normalde diğer kedilerden daha gelişmiş olan Chartreux kedilerinin hayatı da çok hareketli olmadığı için protein, kaslarının erimemesi için önemli bir kaynaktır.

Chartreux kedilerine mama dışında bir yiyecek verecekseniz bunun işlenmiş gıda olmamasına dikkat etmeniz gerekir. İşlenmiş gıdalar kedilerin sağlıkları için birer tehdittir. Bu yüzden balık, et gibi doğal proteinler yiyebilirken salam, sosis gibi işlenmiş etleri tüketmemesi tavsiye edilmektedir.

Chartreux kedisi bakımı çok zor olmasa da tüylerinin sıklığı sizi bazı zamanlar zora sokabilir. Tüy döken bir yapıya sahip olan Chartreux, haftada mutlaka 2-3 kez taranmalıdır. Bazı bölgeler ise tüy bakımından çok yoğun ve sık olan bölgelerdir bu yüzden onlara ekstra özen gösterilmelidir. Dişlerini haftada 1-2 kez fırçalayarak ağız sağlığını ve tırnaklarını 2 haftada bir kez keserek de pati sağlığını korumanız mümkündür.

Chartreux kedisinin tüyleri çok sık olduğu için tüy dökme konusunda sizi zora sokacaktır. Üstelik tüyleri bazı bölgelerde çok kalındır ve o bölgelerden daha fazla tüy dökülebilir. Fakat küçük bir araçla dökülen tüylerin üstesinden kolayca gelinebilmektedir.

Chartreux cinsi kediler genellikle TL üzerinden satılmamaktadır. Fransa kökenli bir kedi olduğu için pet shoplar ya da çevrimiçi satış yapan kişiler Euro üzerinden fiyat belirlemektedir. Fakat günlük kur üzerinden Türk Lirası’na dönüştürerek satışı yapılmaktadır. Ortalama 700 ila 1000 Euro gibi bir fiyata sahip olan Chartreux kedileri en pahalı kediler arasında yer alır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Vera burçin
Şub 14, 2022 / 03:25

Benim kedimin cinsi chartreux yeni aldık umarım zamanla bize alışır