Domestic Longhair Özellikleri ve Bakımı

Domestic Longhair Resimleri
Domestic Longhair cinsi kediler, kedi severler tarafından en çok bilinen ve ilgi duyulup sevilen sevimli dostlarımız arasında yerini almaktadır. Bu sevimli dostumuz, Domestic Shorthair ve Domestic Medium Hair kedi cinslerinin akrabası olarak bilinmektedir. Domestic ırkı kedilerin en popüler olduğu yer ABD’dir. ABD’nin en popüler kediler listesinde ikinci sırada yerini alan Domestic Longhair’lar oldukça dikkat çekici bir görünüme sahiptir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Domestic Longhair’lar, ABD’nin en popüler kedilerinden biri olmayı kendilerine has kişiliklerine borçludurlar. Bu sevimli cins kedimizin kendine has farklı kişilik özellikleri bulunmaktadır. Domestic Longhair’lar bir bakıma özel bir kedi türüdür. Çünkü uzun tüy geni bu kedilerde çekinik olarak taşınmaktadır. Bu da sayısal olarak ifade edildiğinde tüm kedilerin sadece %10’unun Domestic Longhair olduğunu bizlere gösterir.

Domestic Longhair’lar özellikle de kendine has renkleri ile görülmeye değer sevimli dostlarımız arasında yerini almaktadır. Uzun ve parlak tüyleri ile kendilerini sevdiren bu kediler, oldukça eğlenceli ve bir o kadar da uysaldırlar. Evcil olan bu cins kedilerin tüyleri uzun ve karışıktır. Bununla beraber her biri farklı bir görünüme ve mizaç yapısına sahiptirler. Görünümleri itibariyle oldukça sevimli olan Domestic Longhair’lar büyük ve geniş bir aileye sahipseniz ailenize çok uygun bir evcil kedi olacaktır. Evinizin tüm havasını değiştirecek olan bu sevimli dostumuz, eğlenceli ve oyun oynamayı çok seven kediler listesinde yer almaktadır. Domestic Longhair’ aynı zamanda diğer evcil hayvanlarınızla da çok iyi anlaşan bir arkadaş olacaktır. Kıskançlık gibi duygular beslemeyen bu türe ait kediler, diğer evcil hayvan dostunuza olan ilginizi kıskanmayacak ve bu nedenle de sizlere zorluk çıkarmayacaktır. Eğer evinizde küçük bir çocuğunuz varsa ve bir kedi arıyorsanız, Domestic Longhair’lar bu konuda da oldukça doğru bir seçim olacaktır. Çocuklarla arası iyi olan kedi dostumuz, çocuklarınıza hayvan sevgisi aşılamak için doğru bir seçim olabilir.

Domestic Longhair kedileri, görebileceğiniz en akıllı kedi türlerinden biridirler. Sizlerin duygu ve mimiklerinizden söylemek istediklerinizi anlayacak ve sizlerle iletişime kolayca geçebilecek kadar zekilerdir. Bu denli akıllı olmalarının yanı sıra en fazla bilinen özelliklerinden bir diğeri de bağımsız olmalarıdır. Bağımsızlığı ve kendiyle yalnız kalmayı seven Domestic Longhair cinsi kedileri evde yalnız bırakabilirsiniz. Fakat bağımsızlığı her ne kadar sevseler de uzun süre yalnız bırakmamak her zaman daha doğru olacaktır. Okul veya iş hayatınız içerisinde size zorluk çıkarmayacak olan Domestic Longhair cinsi kedi, taranma gereksinimlerini tam olarak karşılamanız için size ihtiyaç duyacaktır. Her ne kadar uysal bir kedi olsalar da gereksinimleri karşılanmadığında sertliği ile sahiplerini hayrete düşebilir.

Domestic Longhair kedileri, pek de duygusal bağ kurabilen kedilerden değildirler. Sizlere karşı bir bağlılık hissedebilir fakat bunu yoğun olarak sahibine hissettirmeyecektir. Sahiplerine karşı genellikle 5 üzerinden 2 puanlık bir sevgi ve bağlılık hisseden bu kedimizin etkinlik düzeyi ise oldukça yüksektir. Bir hayli hareketli olan Domestic Longhair’lar sahipleriyle birlikte ev yaşantılarında keyif veren eğlenceli aktivitelerde bulunabilirler.

Domestic Longhair kedileri bağımsızlığı sevse de her kedi gibi bakıma ihtiyaç duyarlar. Evcil hayvan tercihlerini bu cins kediden yana kullananlar suyunun tazeliğine, mamasına, tımar ve oyun ihtiyaçlarına dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde sahiplerine karşı sert ve somurtan bir kediye dönüşebilmektedirler. Domestic Longhair kedilerinin ses düzeyleri de pek bir iyi seviyededir. Evinizde miyavlayan bir kedi sesi duymak istiyorsanız hemen bir Domestic Longhair sahiplenebilirsiniz.

Tarih

Domestic Longhair’lar, hem fiziksel görünüm olarak hem de çok eskiye dayanan tarihi kökenleri bakımından diğer kedilerden oldukça farklıdırlar. Bu kediler çekinik gen taşıdıkları için özel olarak kabul edilmektedir ve bu çekinik gen nedeniyle de karmaşık bir aile kökenine sahip olmalarıyla bilinirler. Uzun tüylerinin olması onları sadece %10’luk bir kesimde olmalarını sağlamaktadır.

Domestic Longhair’ların tüylerinin uzun olması biraz da çok eski zamanlarda yaşadığı coğrafyaya bağlıdır. Domestic Longhair kedilerinin Türkiye, İran ve Rusya gibi ülkelerde bir zamanlar yaşadığı bazı atalarının da bu ülkelerden olduğu bilinmektedir. Minik dostumuzun tarihçesine bakıldığında atalarının farklı yerlerde bulunması nedeniyle de farklı isimlerle anılmaktadır. İngiltere’de Domestic Longhair’lar “Long Hair Moggie” olarak bilinmektedir.

Batı Asya kökenli oldukları bilinen bu kedi dostlarımız, ilk olarak 16. yüzyılda Avrupa’ya ithal edilmişlerdir. Domestic Longhair kedilerinin ataları ve nasıl geliştikleri tam olarak bilinmemektedir.

Uzun tüylerin çekinik olmasından dolayı, uzun tüylü bir kedi ile kısa tüylü bir kedinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıktıkları düşünülmektedir. Domestic Longhair kedilerinin daha soğuk ülkelerde hayata kolaylıkla adapte olmaları, onların soğuk Avrupa ülkelerinde de ortaya çıkmasını sağlamıştır.  Domestic Longhair kedilerinin ilk olarak bir kedi ırkı olduğunu belgeleyen yer 1521 yılında İtalya olmuştur. Domestic Longhair’lar bu yıllarda ilk olarak belgelenerek kayıt altına alınmıştır. İlk başlarda sürekli farklı türde ortaya çıkan kediler daha sonrasında çeşitlilik sayısında sabit bir sayıya ulaşmışlardır. Günümüzde de sadece belirli sayıda bir çeşide sahiptir.

Domestic Longhair kedilerinin tarihine bakıldığında 18. yüzyıl önemlidir. Çünkü 18. yüzyılda Peter Simon Pallas, Manul cinsi kedilerin (Pallas kedisi) bu kedi dostlarımızın atası olabileceğini söylemişti. Fakat 1907 yılında zoolog Reginald, Manul ile Ankara kedisinin farklarını ortaya koyarak bu iddiayı çürütmüştü. Bu nedenle de bu dostlarımızın ilk resmi ırklarının Ankara kedileri ve İran kedileri olduğu kabul edilmektedir. Angora kedisinin dikkat çeken bir diğer yanı ise ismini Ankara şehrinden almasıdır. Domectic Longhair kedilerinin de özellikle bu iki bölgeden geldiği bilinmektedir.

Domestic Longhair kedilerinin tarihçesi hakkında bir de evrimsel bir görüş vardır. Bu görüşe göre Domestic Longhair kedileri, yaklaşık 400 yıl öncesinde soğuk havaya adapte olabilmek için bir gen mutasyonu geçirmişlerdir. Bu mutasyon sonrasında ise kalıtımsal bir özellik olarak uzun tüyleri oluşmuştur. Bu doğal olarak gelişen kalıtsal özelliğin ise yüzyıllardır çekinik gen ile gelişen kedi türlerine aktarıldığı savunulur.

Domestic Longhair kedileri zamanla Avrupa ve Amerika’ya doğru yolculuklarına başlamışlardı. Özellikle Londra’da meydana gelen kemirgen artışında insanların çektiği bu çileye son veren Domestic Longhair kedileri, Avrupa ve Amerika’nın kurtarıcılarından biri haline dönüşmüştü. Bu nedenle de bu iki bölgede çok sevilmektedirler. Günümüzde hala daha popüler oldukları bölge Kuzey Amerika’dır. Ancak bugün dünyanın pek çok noktasında ilgi duyulan ve evcil kedi sahiplenmek isteyenlerin tercih ettiği türden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Domestic Longhair kedilerinin hemen hemen hepsi orta yapılı kabul edilen vücut ölçülerine sahiplerdir. Vücutlarında ortaya çıkan en belirgin özellik ise uzun tüyleri ve kürkleridir. Bu türe ait kedilerin yüz şekli uzun veya kısa olabilir. Bu açıdan net bir belirginlik göstermemektedir. Domestic Longhair’ların bazılarının burunları daha belirgin ve sivri olabilmektedir. Bazıları daha kaslı bir yapıya sahipken bazıları da zayıf bir görüntüye sahiplerdir.

Kafa

Domestic Longhair kedilerinin kafa şekilleri oldukça tatlıdır. Yüz şekillerinin belirgin bir özelliği bulunmamaktadır. Bu nedenle kimi Domestic Longhair kedilerinin yüz şekli daha dolgun iken kimi kedilerin yüzleri daha zayıftır. Karışık bir ırka sahip oldukları için, karışık da bir gen havuzları bulunur. Bu da onlar da fiziksel çeşitliliğin ortaya çıkmasına neden olur.

Kulaklar

Domestic Longhair kedilerinin kulakları yüzlerine çok yakışır bir vaziyettedir. Kulakları yüzlerine göre daha ufak ve oldukça sivridir. Sevimli dostumuzun kulakları diğer kedi dostlarımıza göre daha iyi duymaktadır. Bu nedenle ona seslendiğinizde sizinle iletişime geçmesi daha kolay olacaktır. Kulakları üzerinde bulunan tüylerinin uzunluğu da onlara ayrı bir sempati katmaktadır.

Gözler

Domestic Longhair kedilerinin gözleri, yüzlerinin şekliyle ve tüylerinin renkleriyle bir uyum içerisindedir. Genellikle göz renkleri, sarımtırak veya yeşil renkte olmaktadır. Koyu renkli tüyleriyle bu göz renkleri birleştiğinde ortaya inanılmaz, gözlerinizi alamayacağınız güzellikte bir zarafet çıkmaktadır. Domestic Longhair kedilerinin hayatları boyunca gözlerinde veya kulaklarında herhangi bir sağlık problemi ise oluşmamaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Domestic Longhair kedileri genellikle orta uzunlukta bacak boyuna sahiptirler. Bu sevimli dostumuzun bacakları diğer kedi cinslerine göre daha kaslı olduğu için bacaklarını daha iyi kullanabilirler. Tüylerinin uzun olması onları cüsseli ve daha büyük gösterse de oldukça zarif ve narindirler. Domestic Longhair kedilerinin ayakları ise oldukça sevimli bir görünüme sahiptir. Açık pembe patileri onları daha da tatlı göstermektedir. Pati bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir.

Kuyruk

Domestic Longhair kedilerinin tüylerinden sonra en dikkat çeken fiziksel özelliklerinden biri de kuyruklarıdır. Sevimli dostlarımızın kuyrukları, orta boyuttadır. Kuyrukları üzerinde bulunan uzun tüyleri onların vücutlarıyla bir uyum içerisinde göstermektedir. Kuyruklarının da uzun tüylü olması bu sevimli dostlarımızı biraz daha kilolu göstermektedir. Domestic Longhair kedilerinin tüy ve kuyruk bakımları mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Temizliğine önem veren dostumuzun tüylerini düzenli olarak taramanızda fayda vardır.

Tüy

Domestic Longhair kedilerinin en belirgin ve ismini de aldığı fiziksel özelliği tüyleridir. Tüyleri kendisine has bir uzunlukta ve kalınlıktadır. Oldukça yumuşak ve parlak bir görünüme sahip olan bu türe ait kediler, tüylerinin temiz olmasını çok ister. Bu nedenle düzenli olarak kendisi de tüylerini temizler. Ancak tüy bakımı için sizlerin de yardımına ihtiyaç duyar.

Renk

Domestic Longhair kedilerinin renkleri oldukça değişkendir. Bunun sebebi de geniş bir soy ağacına sahip olmalarıdır. Geniş genetik havuzu nedeniyle tüylerinin renkleri çeşitlilik gösterir. Özellikle siyah yoğunlukta tüy rengine sahip olan Domestic Longhair’ların İran kedisine benzerliği çok konuşulmaktadır. Genellikle bu cins kediler siyah ve kahverengi gibi koyu renklerde veya sarı ve gri gibi renklerde görülebilirler.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Domestic Longhair kedileri, akıllı ve zeki kediler oldukları için eğitim aşamaları sizleri yormayacaktır. Onları eğitirken dikkatli olmanız gereken tek konu sıkı bir eğitim süreci uygulamamaktır. Çünkü bu dostlarımız bağımsızlığa alışkınlardır. Bağımsızlıklarını bozacak bir durumda sert bir tepki vererek eğitimi reddedebilirler. Bu nedenle daha çok onları sıkmayacak, eğlendirecek bir eğitici oyun ile eğitmeniz gerekir. Eğitici oyunlar ile verdiğiniz eğitimi kısa sürede yerine getirebilecek kapasiteye sahiplerdir. Domestic Longhair kedisi sahiplenmek istediğinizde eğitim sürecini pek de dert etmenize gerek yoktur.

Domestic Longhair kedileri genellikle uzun yaşayabilen kedi türlerindendir. Bu sevimli dostumuz 17 yıla yakın bir süre yaşayabilmektedir. Bu kedi türünün yaşam sürecini uzatabilmek biraz da sahibine bağlıdır. Çünkü Domestic Longhair kedileri iyi bir bakım ve sağlık, düzenli bir beslenme ile çok daha uzun süreler yaşayabilen kedilerdir. Domestic Longhair kedilerinin sağlık durumları oldukça iyi olduğundan tek dikkat etmeniz gereken onu düzenli beslemek olacaktır. Ayrıca hayvan dostumuzun sularını sürekli tazelemeniz de onun yaşam sürecini uzatmaya yardımcı olacak bir etkendir.

Domestic Longhair kedileri, genellikle dünyanın en sağlıklı kedileri arasında yer almaktadır. Hayata daha kolay adapte olmaları, uzun tüyleri ve geniş gen havuzları onları oldukça sağlıklı kılan özellikten yalnızca birkaçıdır. Domestic Longhair’lar yaşam serüvenleri boyunca sıkça hastalanmazlar. Bu nedenlerle de diğer kedi dostlarımız gibi yatkın olduğu veya sıklıkla karşılaştığı bir hastalık bulunmamaktadır. Sevimli dostumuz Domestic Longhair’ı yaşam süresince sağlıklı ve düzenli besleyerek hiç hastalanmadan büyütebilirsiniz. Domestic Longhair cinsi bir kediye sahipseniz veya sahiplenmek istiyorsanız rutin kontrolleri dışında veteriner hekime başvurmanız gerekmeyecektir.

Domestic Longhair kedilerinin çiftleşme dönemi dişi kedi ve erkek kedi olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle eğer dişi bir Domectic Longhair kedisine sahipseniz ilk 7. ay veya 8. ay çiftleşmeye hazır hale gelmiş olur. Fakat çoğu veteriner hekimin de tavsiye olarak düşündüğü 1 yaşından sonra çiftleştirilmesidir. Böylelikle daha sağlıklı bir çiftleşme, hamilelik ve doğum süreci geçirecektir. Eğer bir erkek Domestic Longhair kedisine sahipseniz 12. ayın sonunda çiftleşme belirtisi gözlemleyebilirsiniz. Yine uzmanların da dediği gibi kedinizi çiftleştirmek için biraz daha bekleyebilirsiniz.

Domestic Longhair sahiplerinin veya sahibi olmak isteyenlerin en fazla merak ettiği sorulardan bir tanesi de Domestic Longhair kedilerinin kaç tane doğurduğudur. Domestic Longhair kedileri, sağlıklı bir çiftleşme dönemi sonrası en az 2, en fazla 4 yavru kedi doğurmaktadır. Çiftleşme döneminde eğer kısa tüylü bir kediyle çiftleştirme sağlanmışsa yavruların uzun tüylü olma olasılığı biraz daha azalabilmektedir. Bu nedenle çiftleşme döneminde Domestic Longhair kedisini kendi ırkından bir kediyle çiftleştirmeniz daha doğru olacaktır.

Domestic Longhair kedileri normal kediler gibi bir büyüme evresine sahiplerdir. Sevimli hayvan dostumuzun büyüme evresini etkileyen en önemli faktör ise genellikle beslenme ve bakım olmaktadır. Hayvan dostumuzun büyüme evrelerini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için düzenli ve sağlıklı beslemeniz gerekir. Ayrıca sadece besleyerek değil duygusal bir bağ kurarak ve ona ilgi göstererek de onun büyümesine psikolojik açıdan destek olabilirsiniz. Sağlık bir ortamda büyüyecek olan kedi dostumuzun büyüme evresi sonlanınca erişkin sağlıklı bir Domestic Longhair kediniz olacaktır ve tam olarak 45 santime kadar boya sahip olacaktır.

Domestic Longhair kedilerinin beslenme durumu pek de zor değildir. Fakat bu hayvan dostumuzu beslemek için seçici olmanızda fayda vardır. Çünkü kaliteli bir mama ve ek vitaminlerle hayvan dostumuzun yaşam kalitesini arttırabilir hatta araştırmalara göre yaşam sürecini de uzatabilirsiniz. Bu yüzden veteriner hekiminize de danışarak kedinizin vitamin değerlerine en uygun ve en kaliteli kedi mamasını almanız gerekmektedir. Domestic Longhair kedileri için alabileceğiniz birçok mama çeşidi bulunmaktadır. Bu mama çeşitlerini veteriner klinikleri ve petshoplardan kolaylıkla satın alabilirsiniz. Satın alırken son kullanım tarihine ve besin değerlerine dikkat etmeniz gerekir.

Domestic Longhair kedileri genellikle özel mamalar ile beslenmektedir. Mamalar dışında ise kırmızı et, balık, tavuk gibi ek gıdalar ile beslenebilmektedirler. Bu sevimli hayvan dostlarımız etçil olduğu için mamalarına ek olarak et grubu ürünlerinden birkaç tanesini seçerek verebilirsiniz. Fakat ek gıda verirken oldukça dikkat etmeniz gerekir. Kedinizin bu ek gıdalara alerjik reaksiyon göstermemesi sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle sevimli hayvan dostumuza herhangi bir ek gıda vermeden önce veteriner hekiminizle bu konu hakkında görüşme sağlamanız yararlı olacaktır.

Domestic Longhair kedileri bakım konusunda size kolaylık sağlayacak kediler arasında yerini almaktadır. Bu hayvan dostumuz oldukça zeki, uysal ve akıllı olduğu için kolayca eğitilebilir ve bakımı sırasında size zorluk çıkarmaz. Domestic Longhair kedilerinin bakımlarında dikkat etmeniz gereken en önemli iki nokta bulunur. Bunlardan ilki tüylerinin taranması ve düzenli olarak temizlenmesiyken bir diğer nokta da patilerinin temizliğidir. Özellikle de bu hayvan dostumuzun taranma ihtiyacının giderilmesine dikkat etmeniz gerekir.

Domestic Longhair kedileri, uzun tüylü kediler olarak bilinmekte ve dikkat çekmektedir. Bu nedenle de bu sevimli dostumuz hakkında en fazla merak edilen şey tüy döküp dökmediğidir. Eğer sevimli dostumuzun tüy bakımını ve taranmasını düzenli olarak gerçekleştirirseniz çok fazla tüy dökümü olmayacaktır. Genellikle tüylerinin taranmadığı durumlarda kendisi de rahatsız olduğu için temizlik sırasında daha fazla tüy dökebilir. Mevsim geçişlerinde ise tüy dökme durumu daha belirgindir.

Domestic Longhair kedileri ülkemizde olmasa da Amerika’da oldukça popüler bir kedi türüdür. Bu nedenle ülkemizde bu sevimli dostumuzu bulabilmek biraz zor olabilir. Bu da minik dostumuzun yavrularının fiyatını arttıran bir etkendir. Eğer Domestic Longhair gibi özel bir kediyi sahiplenmek istiyorsanız ABD gibi popüler olduğu ülkelerden yavru sahiplenmek sizin için daha uygun bir fiyata denk gelecektir. ABD gibi ülkelerde de Dolar bazlı bir fiyat belirlendiği için fiyatlar değişken olabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.