Domestic Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Domestic Shorthair Resimleri
Domestic Shorthair kedileri aslında Amerikan Shorthair kedileri ile akraba olarak da bilinen bir kedi türüdür. Dünyada özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler kedi türlerinden bir tanesi olan Domestic Shorthair gerek bakımı gerekse sahibi ile uyumu açısından evde besleyebileceğiniz en tatlı hayvanlar arasında yer alıyor. British Shorthair’ların da oldukça yakından akrabası olan Domestic Shorthair kediler yüksek zekâ seviyeleri ile diğer evcil hayvanların bir adım önüne çıkıyor. Amerika’da çok fazla evcil kedi olarak tercih edilen bu kediler bizim ülkemizde de sevilen ve oldukça fazla tercih edilen bir kedi türüdür. Çocuklarla arasının iyi olması, yüksek zekâsı, hareketli yapısı, oyuncu karakteri ve eğitilebilirlik özellikleri ile belki de etkileşime geçerken keyif alacağınız kedilerden bir tanesi olacaktır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Domestic Shorthair cinsi kediler görebileceğiniz en tatlı evcil hayvanlardan bir tanesi olacaktır. Bunun sebebi ise elbette sadece dış görünüşü değil aynı zamanda benzersiz zekâsı ve kendine has tavırlara sahip olmasıdır. Çok popüler bir evcil hayvan olan Domestic Shorthair kedilerinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi de sakin olmalarıdır. Ancak yaşamlarının ilk dönemlerinde pek de sakin olmayan bu kediler özellikle de yalnız yaşayan kişiler için biraz zorlayıcı olabilir. Domestic Shorthair’lar ilerleyen yaşlarında ise yavaş yavaş sakin moda girerek sahiplerin pek de başını ağrıtmazlar.

Sevimli kedilerimiz Domestic Shorthair cinsleri çocuklarla da çok iyi anlaşmaktadır. Eğer çocuklu bir aileye sahipseniz bu kediyi kolayca tercih edebilirsiniz. Ayrıca çok zeki ve çok hareketli kedilerdir. Çok aktif bir hayata sahip olan bu kediler evin içinde tur atarak başınızı bile döndürebilir.

Domestic Shorthair cinsleri ilgiye ihtiyaç duyan kedilerdir. Onunla günde 15 dakika oynamanız bile onu çok mutlu edecektir. Geçmişten beri oldukça iyi birer avcı olan bu kediler hedeflerini asla ıskalamazlar. Bu yüzden de geçmişte bu alanda çok fazla kullanılmışlardır. Diğer hayvanlarla da arası çok iyi olan bu kedilerin en güzel özelliklerinden bir tanesi de budur aslında. Eğer çok hayvanlı bir evde yaşıyorsanız Domestic Shorthair’ın olması ev içerisinde bir kaos ortamı yaşatmayacaktır. Eve yorgun geldiğiniz zaman göreceğiniz tek bir şey olacaktır; o da sevgi dolu bakışları ve kucağınıza atlayan bir Domestic Shorthair.

Aşırı gürültülü hayvanlar değillerdir. Gürültücü olmamaları hiç ses çıkarmadıkları anlamına gelmez. Size bir şey anlatmak veya bir memnuniyetsizliğini belli etmek isterse sesini duymanız mümkündür.

Tüm aileniz ile çok iyi bir şekilde anlaşacak olan bu kedi sadece aile fertleri değil yabancılara karşı da temkinli davransa da asla uzak durmayacaktır. Bu yüzden evinize bir misafir geldiğinde kendisini gizlemek veya çekinmek yerine aktif bir şekilde ev içerisinde dolaşmaya devam edecektir.

Tarih

Domestic Shorthair’ların tarihçesinin 4000 sene öncesine dayandığını söyleyen bazı araştırmalar bulunmaktadır. Kökeni Eski Mısır’a kadar uzanan bu kedileri ta o zamanlardan beri evcilleştirmişlerdir.

Domestic Shorthair cinsi kedilerin, British Shorthair’ların soyundan geldiği hatta torunları olduğu da inanılır. Kedi familyalarını anlatan bazı önemli kaynaklarda Shorthair’lar, İngiltere’den Amerika’ya getirilmiş canlılardır. Getirilme amaçları ise ilk olarak gemideki kemirgenlerin nüfusunu azaltmak olduğudur. Karaya yanaşan Mayflower ile birlikte Amerika’ya ilk adımlarını atan Domestic Shorthair’lar burada yaşamaya başlamışlar ve seneler geçtikçe birer avlayıcı olarak aktif bir şekilde kullanılmaya devam edilmişlerdir.

Kuzey Amerika’da yerleşik bir hayata sahip olan bu kediler hayatta kalmak ve bulundukları ortama adapte olmak için bir şekilde çalışmaya devam etmişlerdir. Fiziksel olarak çevik olmaları onları diğer bazı kedilerden de bir adım öne çıkarmıştır. Bilinen en eski evcil hayvan türlerinden bir tanesidir. Genel olarak eski zamanlardan beri depolarda, özellikle de yiyecek depolarındaki hammaddeleri böceklerden ve kemirgen canlılardan uzak tutması amacıyla eğitilen Domestic Shorthair kedileri için önemli olan sıcak bir yuva ve ilgiydi. Bulunduğu coğrafyada bu ilgiyi ve barınabilecekleri kapalı yerleri bulduktan sonra onları çalışmaktan alıkoyan hiçbir şey yoktu. Seneler geçtikçe Domestic Shorthair’lar tanınmaya başlamış ve uluslararası kedi dernekleri tarafından da kabul edilmişlerdi.

Amerikan Shorthair ve British Shorthair cinsleri ile çok yakın akraba olan Domestic Shorthair kedileri bugün başta Amerika olmak üzere Avrupa’da hatırı sayılır bir takipçisi olan popüler evcil kedilerden bir tanesidir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Domestic Shorthair kedilerinin vücutları British Shorthair’lara fazlasıyla benzemektedir. Özellikle de vücut yapısı bakımından ikisini yan yana koyduğunuz zaman belirgin farklılıkları yakalamak çok zor olacaktır. Domestic Shorthair’lar her ne kadar oyuncu karakterlere sahip olsalar da pek fazla aktif bir hayatları bulunmamaktadır. Bu aktif hayatın bulunmayışı onlara vücutlarının daha az kaslı olması ile bir geri dönüş sağlamaktadır. Tüylerinin çok yoğun olmasıyla da vücutlarının daha iri gözükmesi oldukça normaldir.

Kafa

Kafa yapısı da dâhil olmak üzere Domestic Shorthair cinsi kediler British Shorthair kedilerine çok fazla benzemektedir. Çok tüylü oldukları için Domestic Shorthair kedilerinin kafaları daha büyük durur. Vücuduna göre orantılı bir büyüklüğe sahip olan kafasındaki tüyler desenlidir. Bir zebrayı andıran çizgili kafasında inanılmaz derecede güzel, yumuşak hatlı gözleri vardır. Çok gergin ve sinirli bir yüz ifadesine sahip olsalar da aslında oldukça uysal ve yumuşak huyludurlar.

Kulaklar

Domestic Shorthair cinsi kedilerin kulakları da kafasının tam üzerine yerleşmiş ve profilden bakıldığında merkezde güzel bir uyum izlenimi verir. Kulaklar arasındaki açıklık fazla geniş değildir. Kulaklar kafaya nazaran orta büyüklükte olsa da normal bir kedi kulağına oranla büyüktür. Kulağın dış kısmı daha çok tüylüyken; iç kısmı dışına nazaran daha az tüylüdür. Vücudun en az tüye sahip kısımlardan birisi de kulaklardır.

Gözler

Domestic Shorthair kedisinin gözleri de vücudundaki en güzel yerlerden bir tanesidir. Oldukça eşsiz bir renge sahip olan gözler büyüktür ve yüzün tam ortasında yer alır. İki göz arasındaki açıklık fazla olmamakla beraber birkaç santimetre bulunmaktadır. Göz rengi genellikle safir, mavi, yeşil ve turuncu olmaktadır. Fakat farklı türlerde siyah göze de rastlanmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Domestic Shorthair cinslerinin bacakları ve ayakları da vücutları ile orantılı bir büyüklüğe sahiptir. Genel olarak çok kaslı bir bacağa sahip olmamakla beraber güçlü bir bacak yapısı vardır. Çok hareketli bir yaşantısı olmadığı için bacaklar dışarıdan biraz tombul gözükebilir. Patileri ise yuvarlak ve tüylüdür. Bacaklar ve ayaklar vücudun en tüylü kısımlarından bir tanesi olmaktadır. Vücudu ile aynı renk ve desene sahip olan bacaklar ile ayaklar, dokunduğunuz zaman tekrar tekrar dokunmak isteyeceğiniz kadar yumuşak bir dokuya sahiptir.

Kuyruk

Domestic Shorthair kedileri British Shorthair kedilerine çok benzer bir vücut yapısına sahip olduğu için kuyruk kısımları da birbirine fazlaca benzemektedir. İki türün de tüyleri oldukça kısadır fakat en çok tüy olan kısım kuyruklardır. Tabanda geniş olan kuyruk yapısı uçlara doğru pek de sivrilmez. Daha oval bir bitişe sahip olan bu kuyruklar yer yer gri olabilirken bazı kedilerde çizgili desenli de olabilmektedir.

Tüy

Domestic Shorthair kedilerinin tüyleri British Shorthair kedilerine çok benzer. İki kedi cinsinin de tüyleri oldukça kısadır fakat sıktır. Tüylerin sıklığı çok olduğu için dışarıdan vücudu oldukça geniş gözükmektedir. Özellikle de göğüs kısmında tüyler çok sıktır. İnce olmasına rağmen fazlaca tüy dökebilmektedir. Bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Genel olarak gri tüylü olan Domestic Shorthair kedilerinin sarı tüylü olanlarına da rastlanmaktadır.

Renk

Domestic Shorthair kedilerinin tüy renkleri genellikle gri olmaktadır. Bazı kedilerde yer yer desenli bir renk dağılımı da görülebilmektedir. Gri tüy ve beyaz zebra desenleri en çok rastlanan Domestic Shorthair renklerinden birisidir. Gri dışında turuncu-sarı (sarman) arası bir renge sahip tüylü Domestic Shorthair kedileri de bulunmaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Domestic Shorthair kedilerini eğitmek tahmin edildiğinden daha kolaydır. İş birlikçi yapısı ile size zorluk çıkarmayacak olan bu kediler sizin yanınızda durmaktan da çok hoşlanırlar. Genel olarak günde 15-30 dakika arasında ona ayırdığınız vakit onu özel hissettirecektir. Eğitim için oyuncaklar kullanmanız da süreci onun için daha eğlenceli hale getirecektir. Tek yapmanız gereken onunla ilgilenerek ona kendine özel hissettirmek olmalıdır. Bu sayede eğitimi çok daha kolay olacaktır.

Domestic Shorthair kedileri genel olarak 15 ila 20 sene arasında yaşarlar. Bu 15-20 senelik süre zarfı kedinin yaşam şartlarına göre değişiklik gösterir. Bu süreleri belirleyen tamamıyla sizin ona karşı olan yaklaşımınız ve bakım şartları olacaktır. Eğer Domestic Shorthair cinsi evcil kedinize çok güzel davranır ve bakarsanız 20 senenin üzerinde yaşaması oldukça doğal bir sonuç olacaktır. Beslenme, eğitim, sağlık gibi hususlara çok dikkat ederek çok kaliteli ve sağlıklı bir hayat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Fakat tam tersi eğer onunla ilgilenmez ve eğitimine, bakımına önem vermezseniz daha depresif bir hale bürünerek ortalama yaşam süresinin altına inmesi muhtemeldir. Bu nedenle onlarla olan yaklaşımınıza, bakım ve beslenmesine çok dikkat ederek kaliteli ve sağlıklı bir hayat yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.

Domestic Shorthair kedilerinin en sık karşılaştığı rahatsızlıklar genellikle genetik kökenli olmaktadır. Bunların başında ise kalp rahatsızlıkları gelmektedir. Fakat hayat kalitesini artırmak için yapmanız gereken tek şey onu sürekli olarak kontrollere götürerek sağlığının stabil olup olmadığını kontrol ettirmeniz olacaktır. Bunun dışında Domestic Shorthair cinsleri genel olarak sağlıklı ve dayanıklı bir yapıya sahiplerdir. Çok sık bir şekilde rahatsızlanmazlar. Fakat çoğu kedi gibi Domestic Shorthair kedileri de ırk olarak obeziteye yatkın kedilerdir ve bu yüzden beslenme konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir.

Domestic Shorthair kedileri de diğer tüm kediler gibi kızgınlık dönemine girerler. Senenin belirli dönemleri kızgınlığa giren Shorthair kedileri çiftleşmezse veya kısırlaştırılmamış ise evin içerisinde tiz bir şekilde miyavlayarak bu dönem içerisinde olduklarına dair sinyaller verebilirler. Sürecin uzunluğu ise kediden kediye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu dönemde çiftleşerek gebe kalabilen Domestic Shorthair kedilerinin kısırlaştırılmasına karar verilirse, 1 yaşına kadar beklenmesi uygun olacaktır.

Domestic Shorthair kedileri gebe kaldığı dönemlerde ortalama olarak 5 ila 6 yavru doğurabilmektedir. Doğurgan bir kedi olma özelliğine sahip olan Domestic Shorthair’ların yavruları belki de görüp görebileceğiniz en tatlı yavrulardan bir tanesidir.

Domestic Shorthair kedileri doğumundan itibaren 2-3 yaşına geldiği zaman tam olgunluğuna erişmiş olur ve büyümelerini sürdürürler. Yavru iken çok az bir kiloya sahip olan Domestic Shorthair kedileri büyüdüğünde kilosu 3,5 ila 6 kilogram arasında değişebilir. 6 kilo ağırlığına yaklaşan bir kedi için bu kilolar fazla olup beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat etmek gerektiğine dair bir işaret olarak kabul edilir. Tam büyüklüğüne ulaşan Domestic Shorthair’lar ortalama olarak 40-50 santimetre arasında bir boya erişmektedirler.

Domestic Shorthair kedileri genel olarak mama ile beslenir fakat mama dışında da verebileceğiniz bazı besinler bulunmaktadır. Kuru ve yaş olmak üzere iki farklı mamayı yemesi bakımından bir problem bulunmamaktadır. Alacağınız mamanın kaliteli ve zengin içerikli bir mama olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu zengin içerikli mama ile besin ve enerji ihtiyacını karşılayabilir, gelişimini destekleyebilirsiniz. Ayrıca ödül mamaları da arada bir onu ödüllendirmek ve mutlu etmek için kullanılabilmektedir. Pro Plan, Royal Canin gibi markaların mamaları kedi sahiplerinin sıklıkla seçtikleri mamalar arasında bulunmaktadır.

Domestic Shorthair kedileri genel olarak mama yer fakat mama dışında da birtakım besinleri verebilirsiniz. Kediler etçil bir diyete sahip olduğu için ona et vermenizde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat işlenmiş etler kedinizin sağlığı için çok iyi olmayıp onlardan uzak tutmanız daha iyi olacaktır. Beyaz et, kırmızı et gibi ürünleri de pişirerek verebilirsiniz. Fakat genel olarak mama ile beslemek daha doğru olacaktır.

Domestic Shorthair kedilerinin bakımı aslında hiç zor değildir. Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta dışında size zaten herhangi bir zorluk çıkarmayacaktır. Çünkü ekstra olarak herhangi bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Tüylerini haftada birkaç kez düzenli tarayarak tüy bakımını yapabilirsiniz. Bu sayede ölü olan tüyler ve derilerin toparlanmasını sağlayarak daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Domestic Shorthair kedisinin tüyleri çok uzun olmamakla beraber sıktır. Bu yüzden tüy dökülmeleri yer yer çokça yaşanabilir. Bunu önlemek içinse yapmanız gereken tek şey haftada birkaç kez düzenli olarak tüylerini taramak olacaktır. Tüyleri taradığınız zaman ölü olan tüylerden arınacak ve daha az tüy dökmeye başlayacaktır.

Özel bir cins olan Domestic Shorthair’lar yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Petshoplar ve internet üzerinden hayvan satışı yapan siteler fiyatları kendileri belirler. Domestic Shorthair cinsi bir kedi için ayırmanız gereken bütçe ortalama olarak 1.500 ila 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Fakat internet üzerinden ya da barınaklardan ücretsiz olarak hayvan sahiplendiren kişiler bulunmaktadır. Satın almaktansa buralara yönelmek sizi manevi olarak çok daha iyi hissettirecek, bir kedi sahiplenmenin verdiği huzuru fazlasıyla yaşatacaktır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.