Nebelung Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Nebelung Resimleri
Nebelung kedisi, kedi familyasında en parlak gümüş rengine sahip olan kedidir. Bu eşsiz güzelliği nedeniyle de dünyadaki en pahalı kedi ırkları listesinde başta yer almaktadır. Sevimli dostumuz Nebelung, sadece dış görünüşü ile değil hareketlerindeki nahifliği ile de dikkat çekmekte başarılıdır. Özellikle Mavi Rus kedisine benzerliği ile tanınır. Sevimli ve utangaç halleri nedeniyle en çok tercih edilen ve popüler olan kedilerden biridir. Utangaç bir yapısı olmasına rağmen son derece enerjik ve hareketli bir kedidir. Sürekli olarak ilgi beklerler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Nebelung kedilerinin en belirgin kişilik özelliği utangaçlıklarıdır. Fakat buna rağmen yaşadığı evdeki olaylara, etrafında gerçekleşen hareketlere tepki vermeden duramazlar. Sizinle veya aile fertleriyle bağ kurması pek zor olmayacaktır. Nebelung kedileri, gözlem yapmayı seven kedilerdir. Bu özellikleri nedeniyle bağ kurmadan önce ev ortamında yaşayan herkesi, kabuğuna çekilip gözlemleyecektir. Gözlemleri sonucunda bir kişi seçecek ve onunla diğerlerine oranla daha fazla bağ kuracaktır. Daha fazla bağ kurduğu kişinin peşinden ayrılmayı pek sevmezler. Eğer bir Nebelung kedisi peşinizi bırakmıyorsa sizi çok sevdiği anlamına gelir. Oluşturduğu bağ kalıcı ve samimiyet içeren bir bağdır. Fakat bulunduğu ortama veya eve yabancı biri geldiğinde gözleriniz sevimli dostunuzu arıyor olacaktır. Yabancılara karşı saldırgan tutum sergileyen sevimli dostumuz, onları pek de sevmemektedir. Eve misafir geldiğinde kendini güvende hissettiği ortamda saklanacak ve gözlem yapacaktır.

Kedi familyasının ortak özelliği olarak Nebelung kedisi de yalnız kalmaktan pek hoşlanmayan kedilerdendir. Fakat neyse ki yalnız kaldıkları zaman üzülen, kırılan, depresyona giren kedi türlerinden de değillerdir. Her gün düzenli olarak okula veya işe giden biriyseniz Nebelung kedisi bu konuda sizleri yormayacaktır. Sevimli dostumuz kişilik olarak da rutinlerden hoşlanır. Bu nedenle her gün düzenli olarak beslenmekten, oyun oynamaktan keyif alırlar.  Nebelung kedisi; sevecenliği, nazikliği ile bilinen bir türdür. Ayrıca bu sevimli dostumuzun enerjisi de çok yüksektir. Bu nedenle sürekli oyun oynamak isteyen, sizinle iletişime geçmek isteyen bir kedidir. Etrafındaki her şeye tepki verdiği için ona konuşkan bir kedi de denilebilir.

Nebelung kedisi, gelişmiş kas sistemi sayesinde hızlı koşabilen ve yüksek yerlere tırmanabilen bir kedidir. Bu nedenle de yüksek yerlerde durmaktan, koşturmaktan keyif alır. Kendine ait bir kulübesinin olması gerekir. Çünkü kendine ait olan yerlerde dinlenmeyi, uyumayı çok fazla sever. Algıları son derece açık bir kedidir. Bu nedenle eğitici oyunlarla onu eğitmeniz oldukça kolay olacaktır. Yeni şeyler keşfetmeyi çok seven ve zekâsıyla sizi şaşırtacak bu dostumuzla alışverişe gitmek de son derece eğlencelidir.

Nebelung kedisinin diğer canlılarla olan iletişiminde ciddi sorunlar gözlemlenmemiştir. Bağ kurması için gözlem yapması gereken bu sevimli dostumuz diğer canlılarla beraber de yaşayabilmektedir. Fakat enerjisi çok yüksek olduğu için, kendisinden daha enerjik bir türle yaşaması zor olacaktır. Bu nedenle de farklı bir hayvan dostumuzla birlikte yaşaması önerilmemektedir. Nebelung kedilerinin bebeklere karşı bir agresifliği görülmemiştir. Fakat yine de onunla ilgiyi kesmemeniz gerekmektedir. Aynı seviyede ilgiyi almadığında bu ileride sorun yaratabilir.

Enerjik halleriyle bilinen Nebelung kedileri normalde çok sakin canlılardır. Ama konu oyuna geldiğinde onu durdurabilmek çok zor olacaktır. Oyun konusunda çok aktif olan bu kedimizle oyun oynamak çok eğlencelidir. Hem kucağınızda severek uyutabileceğiniz hem de oyun oynayabileceğiniz bir dost arıyorsanız Nebelung bunun için çok uygundur.

Tarih

Nebelung kedisi ilk olarak ABD’de yetiştirilmiştir. Mavi renkte bir Rus kedisi ile farklı ırktaki diğer bir kedinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bakıldığında küçük bir aslanı andıran bu sevimli dostumuz, uzun tüy yapısına sahiptir. Orta boy kedi ailesinden olan Nebelung, kaslı vücut yapısıyla dikkat çeker. Genellikle Amerika ve İngiltere’de görülen bu türün sayısı ise oldukça azdır.

Nebelung kedisi, bir kısmı uzun bir kısmı kısa gümüş renkli tüyleriyle dikkat çeken bir kedidir. Sevimli dostumuz hakkındaki kaynakların bir kısmında doğum yeri Almanya olarak geçse de Nebelung ilk olarak ABD’de yetiştirilmiştir. Nebelung kedisi, ABD’de Cora Cobb tarafından iki farklı türün çiftleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu nedenle de bilinen ilk Nebelung kedilerinin sahibi Cora Crobb’tır. Nebelung kedisinin doğumu resmi evraklarda yaklaşık olarak 1980’li yıllara tekabül etmektedir. Oldukça yakın bir tarihe sahip olan bu dostumuz şu anda dünyanın en değerli kedi ırklarından biridir. Bu sevimli dostumuz yaklaşık 15 ila 18 yıl arayı yaşam sürebilmektedir.

Cora Cobb, Siegfried adlı mavi Rus kedisi ile kendi kedisi olan Brunhilde kedisini çiftleştiriyor. Sonucunda farklı bir türün oluşup oluşmayacağını merak eden Crobb dünyaya gelen yavruyu görünce hayran kalıyor. Nebelung kedisinin de doğum hikâyesi böylelikle başlamış oluyor.

Cora Cobb, Nebelung kedisinin güzelliğinin etkisinde kalıyor ve onu bir tür kedi yarışmasına hazırlıyor. Bu yarışmada da başarı kazanan Cora Crobb, kedi türünün ünlenmesini sağlıyor. Artık güzel bir üne sahip olan Nebelung türü için, çalışmalarına hız veriyor ve bu eşsiz güzellikteki türe özel bir çiftleştirme programı ve özel bir çiftleştirme alanı hazırlıyor. Ayrıca ilk çiftleştirdiği kedilerden yine bir Nebelung kedisi elde edebilir mi diye merak eden Cora Crobb, bir deneme daha yapmaya karar veriyor. İkinci denemesinde de aynı güzellikle Nebelung yavruları elde eden Cora Crobb, bunun ardından gerekli olan tüm mercilere başvuru yapıyor ve bu kedi türünü tüm dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor. Başvurularının hemen hemen hepsinden onay alan Cora Crobb son olarak 1987 yılında Uluslararası Kedi Birliği’ne başvuru yapıyor ve bu birlik tarafından da Nebelung’u yeni kedi türü olarak kabul ettiriyor. Ardından ise tüm dünyaya ürettiği bu kedi ırkının tanıtımı yapılmış oluyor.

Günümüze yakın bir tarih olan 2011 yılında Nebelung ve üreticisi olan Cora Crobb bir yarışmaya daha katılıyor. Bu yarışma sonucunda her ikisi de şampiyonluk mertebesine ulaşıyor. 2011 yılında kazandığı bu başarı ise Nebelung’un şu anda en popüler tür olmasını sağlıyor.

Görüntüsüyle önce ilk sahibi olan Cora Crobb’ı sonra ise herkesi büyüleyen Nebelung kedi ırkı, sayıca az miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle de daha çok doğum yeri olan ABD ve İngiltere’de görülmektedir. Nadir bulunan bir ırk olması nedeniyle de hem üst sınıf kedi kategorisinde yer alıyor hem de bakımı en özel olan kedilerden biri olarak kabul ediliyor. Sayıca az ve oldukça pahalı olması nedeniyle ülkemizde pek de rastlanılmayan sevimli bir dostumuzdur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Nebelung kedilerinin kaslı ve çizgileri çok net olan bir vücut yapısı bulunmaktadır. Keskin kıvrımlarının olması onda en fazla göze çarpan ve göze hitap eden özelliktir. Orta boy bir vücut uzunluğuna sahiplerdir. Vücut ağırlığı olarak da ne çok zayıf ne de çok kilolulardır. Genel olarak orta bir ağırlığa sahip olurlar. Onları, diğer kedilerden ayıran en önemli özelliği ise tüylerinin yapısıdır.

Kafa

Nebelung kedisinin kafa yapısı oldukça görkemlidir. Çünkü kafası ve yüz şekli bir aslanı andırmaktadır. Boynunda tıpkı aslanlarınki gibi yeleye benzeyen tüyleri bulunur. Bu da kafa yapısının ve yüz şeklinin daha heybetli durmasını sağlar. Yüz hatları girintili çıkıntılıdır. Yüzünde en belirgin olan kısım elmacık kemikleridir. Burunları çok büyük olmaz. Ama burunları da belirgin bir görünüme sahiptir. Ağızları küçük ve çok tatlı bir görünüme sahiptir. Bıyıkları ise beyaz ve upuzun bir yapıdadır.

Kulaklar

Nebelung kedisi, dış görünüş olarak etkileyici bir güzelliktedir. Özellikle kafa şekli çok dikkat çeker. Kafasına ve yüz şekline bakıldığında dikkat çeken yerlerinden biri de kulaklarıdır. Nebelung kedilerinin kulakları, ince yüzüne göre biraz daha büyük ve yaygın bir yapıya sahiptir. Bu sevimli dostumuzun kulaklarının yapısı da oldukça sivri bir görüntü sergilemektedir.

Gözler

Nebelung kedisinin gözleri yuvarlak ve oldukça şirindir. Yüzünün zarifliğine yakışan büyüklükte bir gözü vardır. Göz rengi ise fosfor yeşili, açık yeşil ve sarı tonlarda değişim göstermektedir. Gözlerinin rengi her ne olursa olsun ona çok yakışsa da özellikle açık ve parlak göz rengine sahip olduklarında gümüş renkli tüyleriyle muazzam bir görüntü ortaya çıkarırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

Nebelung kedilerinin fiziksel görüntüleri zaten oldukça güzel ve dikkat çekicidir. Bu güzelliklerine güzellik katan bir diğer unsur ise bacaklarıdır. Nebelung kedilerinin bacakları, ince ve uzun bir yapıya sahiplerdir. Bu yapı sayesinde Nebelung kedileri olduğundan daha uzun ve zarif dururlar. Pençeleri püsküllü bir biçimdedir. Patileriyle güzel bir uyum yakalarlar. Bacak boyları, ayakları ve patileri birbirine orantılı bir şekilde durur.

Kuyruk

Nebelung kedilerin kuyrukları gerek uzunluk olarak gerekse yapı olarak vücut ölçüleriyle inanılmaz derecede orantılıdır. Kuyrukları gayet uzundur. Parlak ve açık bir renge sahiptir. Bu nedenle de vücut tüyleriyle güzel bir renk ahengi oluştururlar. Kuyruklarındaki tüyler kısa ve püskül görünümündedir. Ayrıca kuyruklarına uzaktan bakıldığı zaman ipeksi bir görüntü hissiyatı verir.

Tüy

Nebelung kedisinin tüyleri ipeksi bir görüntüye ve ipeksi bir yapıya sahiptir. Oldukça ince bir tüy yapısı vardır. Tüyleri çift katmanlıdır fakat kalın değildir. Ayrıca tüyleri oldukça gürdür. Tüylerinin gür olması nedeniyle keskin vücut hatları dışarıdan bakıldığında belli olmamaktadır. Nebelung kedileri, etkileyici güzelliklerini ise bu yumuşak yapılı tüylerine borçludurlar. Çünkü onları mavi Rus kedilerinden, tüyleri ayırt etmektedir.

Renk

Nebelung kedilerinin en çok konuşulan özellikleri renkleridir. Çünkü tüylerinin renk tonu ve gözlerinin renk tonu bir araya geldiğinde büyüleyici bir kedi ırkı ortaya çıkmaktadır. Renkleri gümüş ve gri tonlarında olarak kayıtlara geçse de çoğu kaynakta orijinal renklerinin orta tonda mavi olduğunu yazmaktadır. Bu ırka mensup kedilerin kulak arkası tüy renkleri genel olarak daha açık bir tonda olur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Nebelung kedileri, ırk olarak çok zeki ve sakin bir tür oldukları için eğitilmeleri de daha kolay olmaktadır. Nebelung ırkı kedilerin en çok sevdiği şey eğlenmektir. Bu nedenle, Nebelung kedilerine eğitsel oyunlarla kedi eğitimi verilmesi önerilir. Ayrıca bu kediler etrafındaki hareketlere tepki vermeyi sevdiklerinden dolayı sizinle sürekli olarak iletişim halinde olacaktır. Bu iletişim hali de eğitimi kolaylaştıracaktır. Eğitimleri hakkında örnek vermek gerekirse; tuvalet eğitimi bu kedilerde oldukça kolay verilebilen eğitimlerden biridir. Sahipleriyle özel bağ kuran bu kedi ırkına, sabır ve sakinlikle dilediğiniz eğitimi verebilirsiniz.

Nebelung kedi ırkıyla ilgili yapılan araştırmalarda bu kedi türünün dünyanın en sağlıklı kedisi seçildiği bilinmektedir. Özellikle de Nebelung kedileri, kalıtsal bir hastalığı genlerinde taşımadıkları için uzun ve sağlıklı bir ömür geçirirler. Nebelung kedi türü genellikle 15 ila 18 yıl civarında bir yaşam sürmektedir. Bu yaşam süresini uzatmak biraz da sahibine bağlıdır. Çünkü bu ırk düzenli ve iyi bir beslenme ister. Düzenli ve iyi beslenme koşulu sağlandığında ömürleri daha da artmaktadır. İyi bir bakımla 18 yılın üzerinde yaşayan Nebelung kedileri bulunmaktadır.

Yeni keşfedilen bir kedi olan Nebelung kedisinin bilinen herhangi bir kalıtsal hastalıkları yoktur. Genel olarak sağlıklı bir kedi olarak nitelendirilse de tüm kedilerde görülen yaygın hastalıklar onlarda da görülebilir. Hareket etmeyi çok sevmeyen bir kedi olan Nebelung kedisinde obeziteye neden olan kilo problemleri görülebilir. Büyük bir kedi olan Nebelung kedisinin kilo alması durumunda yaşam kalitesini etkileyen bazı hastalıklar da beraberinde gelebilir. Bu nedenle de rutin egzersizleri ihmal edilmemeli, veteriner kontrolünde uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Dişi kediler genellikle ilk 7 veya 8 ayı doldurduklarında çiftleşmeye uygun olurlar. Fakat erkek kedilerde ise bu süreç daha uzun olur. Erkek kedilerde yaklaşık 12 ayın sonunda kızgınlık dönemi belirtileri başlamaktadır. Nebelung cinsi için ilk kızgınlık döneminde çiftleştirmemek daha iyi olacaktır. Çünkü ikinci kızgınlık dönemine kadar hem yumurta hem de sperm hücrelerinin kalitesi artacaktır. Ayrıca Nebelung kedilerinin bir başka cins ile çiftleştirilmemesi önerilmektedir. Bunun sebebi de bu ırk kendi genetiğinde hastalık taşımamasıdır. Çiftleştireceğiniz diğer ırkta bir hastalık varsa yavruların hasta doğma ihtimali yüksek olacaktır. Ayrıca başka bir ırkla çiftleştiğinde doğan yavrular Nebelung kedisinin baskın özelliklerini pek göstermeyecektir.

Geç olgunlaşan bir kedi olan Nebelung kedisi, yaklaşık 12 – 18. ayda yetişkinlik boyutlarına ulaşır. Kızgınlık dönemine daha erken girmeleri mümkün olsa da çiftleştirmek için yetişkinlik boyutlarına ulaşmaları beklenmelidir. Hamile kalan bir dişi kedi ortalama 63 – 65 gün süren hamileliğin sonunda kolay geçen bir doğumla yavrularını dünyaya getirir. Dişinin sağlık durumuna, kaçıncı doğum olduğuna ve yaşına göre yavru sayısı 4 – 6 arasında değişir.

Nebelung kedisi geniş bir kilo aralığına sahiptir. Kaslı, iri kemikli, uzun ve bol tüyleri onları olduğundan daha büyük ve ağır gösterir. Beslenme şekline, yaşam koşulları ve beslenmelerine bağlı olarak kilo aralıkları değişkenlik gösterir. Yetişkin bir Nebelung kedisi ortalama 5 – 8 kg ağırlığındadır. Ancak kimi Nebelung kedisi 3 kg ağırlığında olabilirken bazıları da 10 kilograma kadar çıkabilmektedir. Boyları ise kilosuyla orantılı olarak orta veya uzundur.

Bir Nebelung kedisi sahibi olacaksanız dikkat etmeniz gereken en önemli unsur beslenmesidir. Nebelung kedi ırkının beslenmesine diğer ırklara göre daha fazla özen gösterilmelidir. Mamasının mutlaka en iyi kalitede ve çok taze olması gerekir. Kedi familyasından olduğu için protein değeri yüksek mamaların tercih edilmesi gerekir. Satılan kedi mamaları Nebelung kedileri için uygun bir besindir. Özellikle kaliteli yaş mamalarda bulunan hayvansal yağlar, Nebelung kedilerinin sağlığı için önem arz etmektedir. Yaş mama haricinde, besin değeri yüksek kuru mamaların da tercih edilmesi gerekir.

Uzun tüylü ve büyük kediler özel beslenme programına ihtiyaç duyan kedilerdir. Her iki özelliğe sahip olan Nebelung kedisi için de farklı içerikteki mamalar tercih edilmelidir. Mama içerikleri protein ve amino asit ağırlıklı olmalı, yağ, şeker, karbonhidrat oranı mümkün olduğu kadar düşük olmalıdır. Beslenme şekli ise sık sık ve azar azar olarak belirlenmeli kilo almasının önüne geçilmelidir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmesini sağlamak için veteriner önerisi doğrultusunda mama tercih edilmeli, bizler için olan yemekleri vermekten kaçınılmalıdır.

Nebelung kedisinin bakımı pek zor sayılmamaktadır. Fakat titiz bir bakım istemektedir. Nebelung kedileri suyu çok sevmektedirler. Bu nedenle ona banyo yaptırdığınız zamanlarda size zorluk çıkarmayacaktır. Yine de çok sık banyo yaptırmamanız daha doğru olacaktır. Çünkü kendisi yeterince kendini temizler. Tüyleri uzun olduğu için sizin onu belirli aralıklarda taramanız gerekmektedir. Temizliği haricinde beslenmesine dikkat etmeniz Nebelung kedilerinin bakımı için olmazsa olmazdır. Beslenmesi onun için çok önemlidir. Günde 2 öğün taze mama ve su vermeniz gerekmektedir. Ayrıca çalışma saatlerinizde evde yalnız kalması onu pek etkilemese de ilginizi eksilttiğinizi fark ederse oldukça üzülecektir.

Tüm uzun tüylü kediler gibi Nebelung kedisi de normalin üzerinde tüy döker. Tüyleri belirli aralıklarla taranmadığında ise tüyleri birbirine karışır ve hem parlaklığını hem de yumuşaklığını kaybeder. Ancak yine de tüylerini her gün taramaya gerek yoktur. Çünkü çok taranması derisinin tahriş olmasına neden olabilir. Normal zamanda haftada iki veya üç kez tüylerini taramak yeterliyken tüy dökme mevsiminde tarama sıklığı arttırılmalıdır.

Nebelung kedi ırkı, dünya üzerinde en nadir rastlanan, en özel ve en güzel kedi ırkıdır. Nebelung kedisinin taşıdığı bu unvan nedeniyle fiyatı da oldukça pahalıdır. Dünyanın en pahalı kedileri listesinde başlarda yer alır. Ülkemizde pek sık rastlanılmayan bu tür ABD ve İngiltere’de yetişir. Bu nedenle ülkemizde genellikle Dolar veya Euro üzerinden satışı yapılmaktadır. Nebelung kedisinin yavruları genellikle 800 Euro gibi bir ücret civarındadır. Eğer henüz yeni doğmuş bir yavru bulursanız ücretleri de değişkenlik gösterecektir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.