Kedilerinde duygularının olabileceği gerçeği baz alındığında onlarında bazı şeylere üzülebileceği aşikar bir durumdur. Dolayısıyla bu onların yas tuttukları ve gözyaşı dökebileceklerine işaret eder. Araştırmacıların bulgularına göre minik dostlarımızında duyguları vardır. İnsanların yüz ifadelerini okuyabildikleri gibi öteki hayvanlar için de farklı duyguları hissedebilirler. Örnek vermek gerekirse mutlu bir kedi mırıltı sesleri çıkarırken, oyun oynayabilir ya da hayvan ve insanlar ile farklı şekilde etkileşim kurabilir. Üzgün bir kedi de ise iştah kaybı, kızgınlık, hırlama, insan ve diğer hayvanlara tıslama gibi tepkiler görülebilir. Kızgın veya endişeli olan kedilerde insanların çıkardığı sızlanması sesine benzer sesler çıktığına şahit olabilirsiniz. Çıkardıkları bu sesler kedinizdeki duyguların bir yansımasıdır.
İçindekiler
Kedilerde gözyaşı akmasının birkaç nedeni vardır ve bunların tamamının tıbbi bir açıklaması mevcuttur. Evet kedilerin duyguları vardır. Üzüldüklerinde, kızdıklarında, endişelendiklerinde ya da mutlu olduklarında belirli hareket ve sesler çıkararak belli ederler. Fakat gözyaşı dökmeleri duygusal yaşantılarının bir sonucu değildir. Örnek vermek gerekirse; gözüne kaçan bir toz tanesi ya da bir başka kedi tarafından tırmalanması sonucunda gözyaşı akması gayet doğaldır. Gözyaşları, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıklarından kaynaklanabilmektedir. Hatta öyle ki, gözyaşı kanallarının tıkanması yırtılma gibi sorunlara da yol açmaktadır.
Kedide gözyaşına neden olan durumlar aşağıdaki gibidir:
Kediler yas veya depresyon gibi duyguları var olsa da bu duyguların bir göstergesi olarak gözyaşı dökmezler. Eğer kedinizin duyguları ile alakalı bir endişe gözlemliyorsanız, iştahsızlık, enerji kaybı gibi belirtilere yoğunlaşın. Zira bu gibi sorunlar bir hastalığa işaret edebilir. Duygusal sağlıktan önce fiziki sağlığının konrtol edilmesi için bir adım atmanız gerekir.
Kedilerde görülen böbrek hastalığı ve tiroid gibi sağlıksal sorunlar ağlamalarına neden olabilir. Kedilerin ağlamalarının nedenleri altında çok fazla sebep yattığı için zihinsel, fizilsel ve duygusal durumlarını yakından incelemeniz önemli bir durumdur. Eğer kedinizin ağladığını düşünüyorsanız aşağıda belirttiklerimizi olduğumuz adımları yerine getirin:
Eğer herhangi fiziki sorunu yok ise kediniz ortamında yapılan bir değişimden dolayı ağlıyor olabilir. Zira bu canlılar son derece rutine bağlı hayvanlardır. Bu konuyu detaylı olarak inceleyebilmeniz için aşağoda açıklamış olduğumuz maddeleri tek tek ele almanız gerekmektedir:
Kediniz normalde sessiz sakinse ancak birden sürekli miyavlamaya başladıysa sebebini araştırırken dikkatli olmanızda fayda var. Zira arkasında ciddi bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Bu miyavlamada bir artış söz konusu olabilir. Nedeni ise hiç kuşkusuz bir yaşlı kedinin bilişsel bozukluğundan kaynaklanır. Bu aynı yaş alan insanlara benzer. Nasıl insanlarda unutkanlık, görme bozukluğu vs. gibi yaşlılık belirtiler ortaya çıkıyorsa, aynı durum bir yaşlı kedi içinde geçerlidir. Bunun yanı sıra böbrek hastalığına işaret edebilir. Nasıl bilişsel bozukluk yaşlı kedilerde meydana geliyorsa aynı şekilde böbrek hastalığıda meydana gelmektedir. Buna ek olarak aktif tiroid de aynı duruma neden olabilir. Bu ağlamanın tıbbi bir sorundan kaynaklanmadığı kesinleştiyse kedinizin size anlatmak istediği bir problemi vardır. Peki nedir bu problemler:
Gözlerinden yaş akmasa da, diğer hayvanlar gibi kedilerde duygularını hissedebilen varlıklardır. Ancak aksi bir durum olursa mutlaka veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Kedilerinde gözyaşı kanalları vardır. Fakat buu duygusal nedenlerle değil tıbbi sebeplerle yaparlar. Bu sebepler gözde bir çizik vb. şeyler olabilir. Kediler eğer uzun süreli olarak yalnız ve ilgisiz kalıyorsa, bu durum dikkat çekmek için ses çıkarmalarına yol açacaktır. Böyle zamanlarda oyun oynamak için size yanaştığını farkedebilirsiniz. Dolayısı ile her gün oyun oynamak için bir düzen oluşturun. Kedinizin ses çıkarmasını böylelikle engelleyebilirsiniz.
Kedilerin bazıları, günün büyük çoğunluğunu mama yemek için yalvararak geçirirler. Eğer sizin kedinizde mama kasesini doldurmanız için bitmek bilmeyen ağlama ve sırnaşma içerisindeyse sinirleriniz bozulabilir. Fakat bu durumda pes etmemeniz en iyisi olacaktır. Zira bu alışkanlığı pekiştirmek yerine ortadan kaldırmak her ikiniz içinde yararlı olacaktır. Atmanız gereken ilk adım kedinizi her mama için ağladığından besliyorsanız, bu davranışı bırakmanız olacaktır. Yalnızca gün içerisinde belirlediğiniz saatlerde besleyin. İşiniz sebebi ile belirlediğiniz düzene uyamıyorsanız, otomatik bir besleyici almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun sonucunda kediniz düzenli beslenme saatine alışacaktır.
Eğer kediniz size anlatmak istiyorsa ağlayabilir. En basiti kediniz siz her eve gelip gittiğinizde selam vermek için miyavlarlar ve gelip bacaklarınızın arasında dolanarak size sırnaşırlar. Bunun yanı sıra; kediniz kapalı bir ortama kilitlendiyse, kum kabı olmayan bir odada ise, su kabı boşsa, sevdiği oyuncağı bir yere düşmüşse/skışmışsa, duvarda gezinen bir böcek gördüyse, bahçeli bir evde yaşıyorsanız ve serbest dolaşmasına izin veriyorsanız dışarı çıkmak/ içeri girmek için, musluğun yanına çıkıp bir damla su almak veya su ile oynamak için ağlayabilirler.
Her ne olursa olsun kedinizi ağladığı için azarlamayın! Eğer ağlaması uzun süreli olarak devam ederse kedinizi veterinerinize götürün. Pek çok kedide yaygın olarak yeni bir duruma alışma kayıgısı oluştuğu için zaman geçtikçe azalacaktır. Güvenli bir ortama koyarak oynamayı sevdiği oyuncakları, tırmanma ağacı ve yatağı düzelmesi için epey yardımcı olacaktır. Eğer mama kabını ve kum kabını başka bir yere taşıdıysanız, eski düzenine geri dönün.
Kedilerin gözleri yaşarız ya da sulanır dakat buna neden olan şeyler tamamen tıbbi sorunlardır. Gözyaşları, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi toz tanesinin gözü tahriş etmesinden dolayıda olabilir.
Kedinizin beden dilini çözmek bunu anlamanın en basit yoludur. Mutsuz bir kedinin göz, kulak, tüy ve vücut pozisyonları mevcuttur. Kulaklarını geride tutmaları, kuyruklarının sıkışması, tüylerinin diken diken olması gibi bazı işaretler görlebilir.
Kedilerin üzüntü, neşe, endişe, stres, korku, sinirlenme ve sahiplenme gibi duygularını hissedebildikleri kabul edilmketedir. Yani üzüntülü olmaları olabilitesi yüksek bir durumdur.
Göz akıntısı genel olarak bir alerjik reaksiyon olarak tanımlanır. Polen, toz, küf, kimyasal veya yiyecek gibi maddelere karşı alerjileri olabilir. Hapşırma ve kaşıntı gibi belirtiler alerjiyi destekler.
Yavru kediler korktuğu, üşüdüğü ve acıktığı zaman ağlarlar.
Yaşlanma sonucunda kediler daha çok ses çıkarırlar. Tıpkı insanlar gibi işlevsel bozukluk yaşayabilir ve şaşırabilirler. Bu nedenle yardım için ağlamalarına neden olur.
Uykuyu çok seven kediler, uyuyamadığı zamanlarda öylece uykuya dalmayı bekleyemezler. Enerjilerini harcamak için geceleri miyavlayabilirler. Ve ya yeni bir eve taşındıysanız, rutine bozulan kediniz geceleri miyavlayabilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar