Kedim neden burnumu ısırıyor?

27 Eylül 2021
2493
Kedim neden burnumu ısırıyor?

Kediler, bölgelerinin bir parçası olarak işaretlemek, kokularını üzerlerinize bulaştırmak ya da (annesinden genç yaşta ayrılmış kediler için geçerli) yalnızca emzik niyetine kullanmak gibi daha pek çok nedenden dolayı burunlarınızı ısırabilir. Peki bu konuları daha derinden incelemek ister misiniz? Böylece kedim neden burnumu ısırıyor diye daha fazla düşünmenize gerek kalmayacak! Öyleyse okumaya devam edin…

Kediler Neden Sahiplerinin Burnunu Isırır?

Çok Erken Yaşta Annesinden Ayrılmış Olabilir

Bir yavru kedi olarak garip davranışlarını hala bırakamayan ve annesinden erken yaşta ayrıldığı için ayrılık kaygısı yaşayan kediler, sahiplerinin burunlarını ısırır. Yavru kedilerin çok erken yaşta ayrılmasının yaygın sebepleri arasında ise, sayılarının çok fazla olması ve sahiplerinin bazılarından kurtulmak için çok endişeli olması yer alıyor. Eğer sokak kedileri arasında bu durum söz konusu ise, yine yavru kediler ihmal edilebilir. Çünkü anne kedi daha çok kendisinin hayatta kalmasına odaklanmış durumdadır. Tüm bunlara bakarak kedinizin burnunuzu ısırması, kendini rahatlık için emmesinin bir yoludur diyebiliriz.

Aşırı Uyarılmış Olabilir

Kedinizin burnunuzu ısırmasının bir diğer nedeni de, onunla oynadıktan ya da sevdikten sonra aşırı uyarılmış olmasıdır. Kediler çok hassas oldukları için, sınırsız fiziksel temas onlara çok fazla gelebilir. Onu okşamayı ve sevmeyi bırakmanın zamanı geldiği konusunda sizi uyarmak için kullandığı bu işaretleri takip edin. Örneğin; kuyruğunu salladığını, gerildiğini veya kulaklarını ileri geri hareket ettirdiğini fark edebilirsiniz.

Mülkü ve Bölgesinin Bir Parçası Olarak İşaretliyor Olabilir

Yakın bir zaman diliminde yeni bir evcil hayvan sahiplendiyseniz ya da kedisi olan bir arkadaşınızın evine gittiyseniz, kokularını üzerinde algıladığı için kedinizin bölgesel içgüdüleri tetiklenebilir. Bu yüzden de kokusunu üzerinize çekmenin bir yolu olarak burnunuzu ısırmaya çalışacaktır.

Sevgi Göstergesi Olabilir

Burun ısırma gibi davranışlar, kedinizin size sevgi gösterme şekli olabilir. Hatta bazı kedi sahipleri bu tür bir davranışı aşk ısırığı olarak adlandırır. Bunun dışında kediler saçınızı ısırarakta sevgi gösterebilir ve buna kedinizin mırlama sesleri eşlik eder. Kedilerin bazen sevgisini belli etmenin komik bir yolu da vardır ancak bu kedilerin cinsine göre değişmektedir. Örneğin; Ragdoll, Siyam, Scottish Fold ve Ragamuffin gibi kedi ırkları, çok sevecen kabul edilen ırklardan sadece birkaçıdır.

Bakım Uygulamalarını Genişletiyor Olabilir

Kediler tımar etme alışkanlıklarına takıntılı olma eğiliminde oldukları için, burnunuzu ısırabilirler. Bunu da tımar uygulamalarının bir uzantısı olarak yapıyor olabilirler. Hatta yeni yemek yediyseniz, yüzünüzdeki kokuları algılayabildikleri için de bunu yapabilirler.

Üzerinizde Hakimiyet Kuruyor Olabilir

Kediniz, baskın olanın kendisi olduğunu anlamanız için burnunuzu ısırıyor olabilir. Kedinizin geri adım atmadığını, bunun yerine sizinle oynamaya çalıştığını ve burnunuzu ısırdıktan sonra kucaklaşmaya çalıştığını gözlemlerseniz, bu baskınlık davranışı sergilediğinin bir işaretidir.

Tehdit Altında Hissediyor Olabilir

Etraftaki diğer kediler ve dışarıda gördükleri diğer evcil hayvanlar nedeniyle kediler, bazı zamanlar kendilerini tehdit altında hissederler. Bu nedenle sizin gibi kendisine yakın birine saldırma potansiyeline sahiptir. Kediniz bir başka kedi tarafından tehdit altında hissettiğinde sizi ısırabilir.

Kaşınıyor Olabilir

Kediniz yüzündeki kaşıntıları kaşımayı o kadar çok seviyor olabilir ki bu nedenle burnunuzu ısırıyor olabilir. Kediler yüzleri ve bıyıkları konusunda oldukça hassastırlar ve bu nedenle burnunuzu ısırırlar. Bu da o hassas bölgeyi ovmanızı söyleme şeklidir. Kedinizin yüzünü ovmak için parmaklarınızı güvenli ve nazik bir şekilde kullanın.

Dikkatinizi Çekmek İstiyor Olabilir

Kediler doğal oyuncudurlar ve onlarla oynayacak başka arkadaşları olmadığı için size yöneleceklerdir. Bu doğrultuda siz kedinizi kucaklarken o da burnunuzu ısırmaya çalışacaktır.

Öfkesini Anlatmaya Çalışıyor Olabilir

Siz farketmesenizde kediniz içten içe size öfkelenmiş olabilir. Rutininizde bir değişiklik olabilir, onunla oynamak için vaktiniz olmayabilir ya da evde her zamankinden çok daha fazla etkinlik söz konusu olabilir. Örneğin; kedinize sarıldığınız an, öfkesini dışa vurmak için mükemmel bir zamanlama olabilir ve dolaylı yoldan burnunuzu ısırabilir. Burnunuzu ısırmadan önce ise, kediniz hırlayabilir, tıslayabilir, gözleri genişleyebilir ve kulaklarını aşağıya bastırma gibi davranışlarda bulunabilir. Eğer kedinizin bu gibi davranışlar sergilediğini fark ederseniz, kedinizi hemen yere bırakmalı ve sakinleşmesi için bir oyuncak ya da mama vererek dikkatini dağıtmalısınız.

Burun Isırma Davranışının Diğer Olası Nedenleri

Yasaklanmanın Bir Sonucu Olarak Isırabilir 

Çocuğun burnunu ısıran kedi

Kendilerini en iyi şekilde bir direği ya da ağacı kaşıyarak ifade ettikleri için, kediler için pençeleri oldukça önemlidir. Buna ek olarak, yasa dışı olduklarında bu tür ifadelerden mahrum olurlar ve tehdit altında hissederler. Bu yüzden de ruh hallerini ifade etmek için ısırmaya başvururlar. Peki kediler ne zaman yasa dışı olurlar?

  • Pençeler bir kedinin savunma hattıdır.
  • Yasa dışı bırakıldıklarında daha agresif olurlar.
  • Yasaklanmış kedilerin nasıl yürüneceğini yeniden öğrenmesi gerekebilir.
  • Yasaklanmış kediler kum kabının dışına tuvaletini yapma eğiliminde olurlar.

Belirli Kokuları Aldıklarında Isırabilir

Kediler burunları konusunda oldukça hassastırlar ve belirli kokulardan etkilendikleri için ısırma eğiliminde olurlar. Başka herhangi bir hayvanın kokusu, tıraş losyonu veya parfüm gibi bizim normal bulduğumuz kokular da kedileri rahatsız edebilir.

Kısırlaştırılmadıklarında Kızgınlık Dönemlerinde Isırabilir

Kediler hormonal dalgalanmalardan dolayı çiftleşme esnasında ısırabilirler ve aynı durum kızgınlık dönemlerinde agresifleşen kısırlaştırılmamış kedilerde meydana gelir.

Hasta veya Acı Çektiği İçin Isırabilir

Kediniz iyi hissetmediği zaman ısırabilir ve sinirlenerek kolaylıkla sizi kışkırtabilir. Kedinizi net bir sebep olmadan ısırdığı için gözlemleyin ve solgun olduğunu, iyi yemek yemediğini ve uyuşuk olduğunu fark ettiğinizde kontrol ettirmek için onu veterinere götürün.

Burun Isırma Davranışı Nasıl Engellenir?

Kedinizi Gençken Doğru Oynama Şekli Konusunda Eğitin

Kedinizin burun ısırma eğilimlerini, o henüz yavru kedi iken doğru oyun şekli konusunda eğitim vererek engelleyebilirsiniz. Bazı kedi sahipleri, kedilerinin yüzleri ve elleri ile oynamasına ve onları ısırmasına izin verir ve bunun iyi bir davranış olduğunu sanmasını sağlarlar. Çünkü kedilerine henüz gençken tam olarak eğitim vermemişlerdir. Yavru kediyken dişleri küçük olduğu için ısırmaları tehlikeli değildir ancak büyüdükleri zaman kedilerin dişleri geliştiği için bu büyük sorunlara yol açabilir. Bu sebeple genç yaşta kedinizin düzgün oynaması adına onu eğitmeniz gerekmektedir. Ayrıca oyun esnasında kedinizin burnunuzu ya da ellerinizi ısırmaya çalışmasına izin vermek yerine, onu oyuncaklarına ve iplere yönlendirebilirsiniz.

Kedinizin Bolca Egzersiz Yapmasına İzin Verin

Kedilerin bastırılmış enerjilerini dışarı salmalarını sağlamak için, oyun oynamayı egzersiz hale getirebilirsiniz. Kediler oyuncu olsalar da günlerinin çoğunluğunu oturmaya ve dinlenmeye adarlar. Bu şekilde ilerledikleri takdirde de hareketsiz kalırlar ve obez olurlar. Kaslarını güçlendirmek ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak uyanık olması adına her gün en az birkaç dakika kediniz ile oyun oynamalı ve ona zaman ayırmalısınız. Etrafa etkileşimli oyuncaklar yerleştirerek oynamaya ve bağ kurmaya çalışın ya da lazer veya kedi topları gibi değişik oyuncaklar ile oynamayı deneyin. Kedinizin tırmanabilmesi ve zıplayabilmesi için tırmalama direkleri gibi eşyalar da satın almanız mümkün. Tüm bu saydıklarımız enerjilerini serbest bırakmak, vücutlarını esnetmek, kemiklerini ve kaslarını güçlendirmek için büyük bir şans sağlar.

Burnunuzu Her Isırmaya Çalıştığında Yüzüne Üfleyin

Aslında kedilerin yüzlerine üflemek onları agresifleştirebilir. Ancak bazı uzmanlar, burnunuzu her ısırmaya çalıştığında kedinizin yüzüne zararsız ve hafif bir şekilde üflemenin işe yaradığını söyler. Ve bu şekilde kedinizin sizden uzak durmasını sağlar. Kedinize üflediğinizde kafası karışabilir ve ürkebilir ancak sonunda sizinle birlik oluşturup ısırmaktan vazgeçecektir.

Kediniz Burnunuzu Isırırsa Ne Yapmalısınız?

  • Kedinizi sözlü olarak ”hayır” diyerek sizden uzaklaşmasını sağlayın.
  • Kedinizin davranışlarına ve hareketlerine karşı duyarlı ve dikkatli olun.
  • Kedinizin ruh halinin farkında olun. Onların da insan etkileşiminden ve oyun zamanından biraz uzaklaşmak istediğini bilin.
  • Kedinizin agresifleştiğini ve burnunuzu ya da ellerinizi ısırmaya çalıştığını anlarsanız, kedi topu ya da tırmalama matı gibi eşyalar ile dikkatini dağıtın.
  • Burnunuzu ya da ellerinizi ısırmayı bıraktığında, bu iyi davranışı için onu ödüllendirin. Bu şekilde sizi ısırmaktan kaçınmayı, ödül almak ile ilişkilendirir ve sizi ısırma alışkanlığını kısa sürede bırakır.
  • Kedinizin oyun oynarken ısırma alışkanlığı çok fazla olup sizi rahatsız ederse, oynayacak başka birini bulmayı ya da başka bir kedi getirmeyi düşünün.

Çözüm;

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedinizin burnunuzu ısırmasının pek çok nedeni vardır. Kendi bölgesinin bir parçası olarak işaretlemek, dikkatinizi çekmek ya da sevgi göstermek gibi birçok farklı nedenden dolayı yapıyor olabilir. Bu tür davranışların sebebi ne olursa olsun, yaralanma riskiniz olduğu için bu konuda kedinizi asla teşvik etmemelisiniz. Bu nedenle kedinizi henüz gençken doğru oyun şekli konusunda eğitmeli ve onu aktif tutmak ve bastırılmış enerjisini serbest bırakmak için hem zihinsel hem de fiziksel uyarılarda bulunmalısınız. Kediniz iyi davranış sergiledikçe, onu ödüllendirmeyi de unutmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler sevgi göstergesi olarak tırmalayabilir. Bu klasik bir davranıştır ve yalama ya da ısırma içerebilir.

Kediler bir sevgi işareti olarak birbirlerini tımar ederler. Bu söylediğimiz gibi yalama, kemirme veya ısırma içerebilir. Kediniz sizinle vakit geçirmeyi seviyor ve üstelik sevecen bir kediyse, çenenizi ısırarak sevgisini göstermeye çalışıyor olabilir.

Kediniz yatağın ayakucunda uyuyorsa, tekmelemenize karşı olarak ayaklarınızı ısırabilir. Eğer yüzünüzün yanında uyuyorsa, burnunuzu ısırarak bunu hak ettiğinizi düşünebilir. Yatağın hepsini siz kullandığınız için bunu yapıyor olabilir. 🙂

Bazı kediler bir iletişim biçimi ya da ilgi talebi olarak ısırırlar. Kedinizin sizi ısırması, oyuncakları ile oynamaya teşvik etmeye çalıştığı için de olabilir.

Kediniz sizi şakacı bir şekilde ısırırsa, bunun gerçekten sevgisini sunduğu için yaptığını bilmelisiniz. Bu ısırık zarar verici, korkulu ya da savunmacı bir ısırmadan çok daha farklıdır. Üstelik altında yatan duygu da farklıdır.

Kedi ısırığı hem insanlar hem de diğer hayvanlar için zararlıdır. Tüm kediler ağızlarında, ısırık sonucu oluşturdukları yaralarda doku enfeksiyonlarına sebep olan pek çok sayıda bakteri taşır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.