Mavi Benekli Rakun Tazısı Özellikleri ve Bakımı

Mavi Benekli Rakun Tazısı Resimleri
Mavi Benekli Rakun Tazısı sevecen yapısıyla arkadaş köpeği olarak öne çıkar. Ancak zor eğitilen köpekler arasında olduğu için ilk kez köpek sahiplenecek kişiler için uygun bir ırk değildir. Sahiplerine, sevdiklerine bağlılığı ve korkusuz bir koruyucu olmasıyla tanınırlar. Bluetick Coonhound çok iyi iz sürer, oldukça hızlı koşar ve çok iyi koku alırlar. Bu özellikleriyle başarılı avcı köpeği haline gelmiştir. Ancak iyi bir avcı köpeği olurken hareketli ve aktif yapısı da bir diğer yandan dezavantaj oluşturur. Bu yüzden sahibinin mavi Benekli Rakun Tazısının eğitiminde, sosyalleşmesinde, arkadaş ve avcı köpeği olarak gelişmesinde çaba sarf etmesi gerekir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
21-45 kg
Yükseklik
52-76 cm
Aile
Av Köpeği
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei tarihi
Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Mavi Benekli Rakun Tazısı sevecen, sahiplerine ve sevdiklerine sadık bir köpektir. Zor eğitilen köpekler arasında olduğu için ilk kez köpek sahiplenecek kişiler için uygun bir cins değildir. Sahiplerine bağlılığı ve korkusuz bir koruyucu olmasıyla öne çıkarlar. Yavruluk döneminde iyi sosyalleştirildiğinde ve eğitildiğinde yabancılarla da iyi ilişkiler kurar, daha dost canlısı ve misafirperver olabilir.

Mavi Benekli Rakun Tazısı avlanmak için yetiştirilmiştir ve bu yüzden köpekler dışındaki diğer hayvanlarla etkileşimlerine dikkat edilmesi gerekir. Avcılık içgüdüsü ile kendinden küçük hayvanlara karşı avcılık içgüdüsü ile yaklaşacaktır. Bu özellikleri eğitilebilir seviyededir ancak ilgisini çeken bir koku dikkati kolayca dağıtabilir. Mizaç ve karakteri aldığı eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavru Mavi Benekli Rakun Tazısı genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından ilgi görüp, sevilmeye isteklidir. Karakter ve mizacının geçişmesinde her gün düzenli egzersiz yapması, aktif olması ve enerjisini harcayabilmesi gerekmektedir.

Mavi Benekli Rakun Tazısı sesli, havlayan ve hareketli bir avcı köpeği olduğu için apartman yaşamına uygun değildir. Bluetick Coonhound köpek ırkının ideal yaşam alanı geniş araziler ile çiftliklerdir. Zor eğitilen bir ırk olduğu için de yavruyken profesyonel bir eğitimden geçirilmeli ve disipline edilmelidir. Köpek yetiştirme konusunda tecrübesiz kişileri zorlayacağı için önerilmemektedir. İyi iz süren, çok hızlı koşan ve çok iyi koku alan Mavi Benekli Rakun Tazısı avcı köpeği olarak tercih edilmektedir. İyi eğitim ve sosyalleştirme ile avcılık yeteneklerinin yanında iyi bir dost ve aile köpeği de olurlar.

Tarih

Mavi Benekli Rakun Tazısı Amerika Birleşik Devletleri Louisiana eyaletinde geliştirilmiştir. Güneybatı Fransa tazısı olan Bleu de Gascogne, İngiliz Tilki Tazısı, Cur Dog, Amerikan Tilki Tazısı ve Siyah ve Açık Kahverengi Virginia Tilki Tazısı köpek ırklarının melezlenmesi sonucu dünyaya gelmiştir. Bluetick Coonhound adıyla da bilinen Mavi Benekli Rakun Tazısı adından da anlaşılacağı gibi başlangıçta rakun avlamak için yetiştirilmiştir.

Diğer tazı köpekleri gibi avını ağaca çıkana kadar takip eder ve ağacın altında havlayıp, uluyarak avcılar gelene kadar avının başında beklerdi. Bluetick Coonhoundlar diğer av köpekleri gibi oldukça hızlı koşar ve mükemmel koku alırlardı. Tilki avcılığında olanın aksine avcıların bu köpeğe ayak uydurmasına gerek kalmazdı ve köpeklerinin avın yerini belirlediğini anlatan sesini duyana kadar avcılar geride beklerlerdi.

Mavi Benekli Rakun Tazıları iyi koku alma becerileriyle keseli sıçanları, vaşakları ve hatta daha büyük avlar olan pumaları ve ayıları avlamak için de kullanılmıştır. Avlarını kovalayarak insanlara avın yerini işaret etmesi ve uluma konusunda da hayli başarılı olması ırkın yetenekleri arasında en öne çıkan özelliği olmuştur.

Mavi Benekli Rakun Tazısı  tek başına avlanmakta ustadır ve bir sürüye ihtiyaçları yoktur. Gündüzleri ava çıkan geceleri ise insanlarının yanına dönerek kırsal alanda sahiplerinin korkusuzca koruyan ve onların kendisini güvende hissetmelerini sağlamayı görev bilirlerdi. 1946 yılında Mavi Benekli Rakun Tazısı  adıyla ayrı bir köpek ırkı olarak kabul edildiler. Gündüzlerini av etkinliklerinde aktif rol alarak, sahiplerine uluyarak avın yerini belli ederek geçirirken, geceleri de insanlara eşlik eden, onları koruyan sadık birer dost olmuşlardır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bluetick Coonhound orta iriliğe sahip köpek ırklarındandır. Erkeklerin ağırlığı 24 ila 45 kilogram, boyları 55 ile 76 santimetre arasında iken dişi köpeklerin ağırlıkları 21 ila 38 kilogram, boyları ise 52 ile 71 santimetre arasında değişmektedir. En belirgin özellikleri gövde üzerindeki maviye çalan benekleridir. Gövdenin tümünde görülen mavi benekler yüz bölgesinde bulunmaz. Vücut iyi bir av köpeği olmasını destekleyen fiziksel yapıya sahiptir.

Kafa

Vücut ve gövdesi ile orantılı büyüklükte kafaya sahiptir. Kafası kubbe şeklindedir. Keskin koku alan burnu ile iyi bir av köpeğidir ve iz sürme konusunda çok yeteneklidir. Yüzü ağırlıklı olarak siyah renktedir ve yüz bölgesinde mavi renkte benekler bulunmaz.

Kulaklar

Kulakları ipeksi dokulu, büyük, ince ve aşağıya doğru sarkıktır. Yüzü, kulakları kürkü gibi ağırlıklı olarak siyah renktedir.

Gözler

Birbirine mesafeli konumlanmış, yuvarlak, belirgin ve parlak gözleri vardır. Gözlerinin üzerinde ve yanaklarının bitiminde kahverengi belirgin çizgiler bulunmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Mavi Benekli Rakun Tazısı orta büyüklükte bir köpektir. Yüksekliği ve gövde uzunluğu birbirine orantılıdır. Ayakları yere düz inmektedir. Arka ayakları ise hızlı bir avcı olmasını destekleyecek şekilde konumlanmıştır.

Kuyruk

Genellikle kuyruğun üst kısmı ile sırtlarında siyah büyük bir leke bulunur. Kuyruğunun alt kısmında açık kahverengi desenler vardır.

Tüy

Mavi Benekli Rakun Tazısı kısa, renkli ve desenli kürkü ile oldukça güzel görünümlü bir köpektir. Eşsiz, üç renkli ve şık kürküyle kaslı vücut yapısıyla gösterişli bir ırktır.

Renk

Mavi Benekli Rakun Tazısı, üç renkli kürke sahiptir. Kürk üzerinde genel olarak mavi renk, sırt, kulak ve yanlarında da siyah noktalar bulunur. Mavi Benekli Rakun Tazısı’nın kürk rengi beyaz bir arka plan ve üzerinde siyah tüylere mavi efektler verilmiş gibi photoshop ile renklendirilmiş bir köpek izlenimine sahiptir. Kulakları ve yüzü ağırlıklı olarak siyah renklidir. Bazı köpeklerin göz çevresinde, çenesinde, göğsünde ve kuyruğunun alt kısmında açık kahverengi desenlerde görülür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Mavi Benekli Rakun Tazısı ırkının ortalama yaşam süresi 12-14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Bluetick Coonhound orta iriliğe sahip köpek ırklarındandır. Erkeklerin ağırlığı 24 ila 45 kilogram, boyları 55 ile 76 santimetre arasında iken dişi köpeklerin ağırlıkları 21 ila 38 kilogram, boyları ise 52 ile 71 santimetre arasında değişmektedir. Dişi Mavi Benekli Rakun Tazı köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Mavi Benekli Rakun Tazı boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Mavi Benekli Rakun Tazısının kısa tüyleri yıl genelinde çok fazla dökülmez ve bu durumda bakım ihtiyacını azaltmaktadır. Haftada bir ya da iki kez kürkünü parlak ve temiz tutmak, bedenini ölü tüylerden arındırmak için tarayıp, fırçalayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Mavi Benekli Rakun Tazısının Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip mama ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Mavi Benekli Rakun Tazı cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Mavi Benekli Rakun Tazısı hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı içeriği olduğu belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Mavi Benekli Rakun Tazısı için uygun değildir. Sadece ev yemeklerini yemek Mavi Benekli Rakun Tazısı için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Mavi Benekli Rakun Tazısı’nın günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Mavi Benekli Rakun Tazısı yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Mavi Benekli Rakun Tazısı cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Mavi Benekli Rakun Tazısı ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Mavi Benekli Rakun Tazısı köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mavi Benekli Rakun Tazısı farklı ve gösterişli görünümü ile dikkat çeken bir köpektir. Kürkünün temiz kalması için haftalık bakımlarının yapılması, taranması ve fırçalanması gerekir. Kısa tüylerinin yıl genelinde fazla bakıma ihtiyacı yoktur. Tüylerinin kısa yapısıyla taranması, fırçalanması, banyo ihtiyacının az olması ve çok salya akıtmaması gibi özellikleriyle bakım süreci kolay sayılmaktadır.

Mavi Benekli Rakun Tazısı yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Mavi Benekli Rakun Tazısı yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Mavi Benekli Rakun Tazısı köpek ırkı bir doğumda ortalama 5 adet yavru dünyaya getirebilir. Mavi Benekli Rakun Tazısı ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Mavi Benekli Rakun Tazısının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Mavi Benekli Rakun Tazısı, üç renkli kürke sahiptir. Kürk üzerinde genel olarak mavi renk, sırt, kulak ve yanlarında da siyah noktalar bulunur. Mavi Benekli Rakun Tazısı’nın kürk rengi beyaz bir arka plan ve üzerinde siyah tüylere mavi efektler verilmiş gibi photoshop ile renklendirilmiş bir köpek izlenimine sahiptir. Kulakları ve yüzü ağırlıklı olarak siyah renklidir. Bazı köpeklerin göz çevresinde, çenesinde, göğsünde ve kuyruğunun alt kısmında açık kahverengi desenlerde görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.