Parson Rusell Terrier Özellikleri ve Bakımı

Parson Rusell Terrier Resimleri
Parson Russell Terrier cesur, korkusuz, zeki, atlarla yarışabilecek ve aynı hızda koşacak kadar hızlı bir teriyerdir. Parson Russell Terrier bağımsız ve kendi kararlarını vermek isteyen işleri kendi fikirlerine göre tamamlamaya çalışan bir köpektir. Dış görünüşleri sevimli olsa dahi, ırkın tilki avı için kullanıldığı ve bir yanının sert küçük bir köpek olduğu unutulmamalıdır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
5- 7 kg
Yükseklik
30- 38 cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei tarihi
1800’ler
Yaşam Süresi
15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Parson Russell Terrier aktif, zeki, neşeli, özverili, sevgi dolu, canlı, korkusuz ve itaatkar bir köpektir. Eğlenceli bir yapısı vardır ve sevdikleriyle vakit geçirmekten, oyun oynamaktan mutlu olurlar. Dost canlısıdır ve genel olarak çocuklara, sevdiklerine karşı naziktir. Ancak küçük çocukların istemeden de olsa Parson Russell Terrier’in canını acıtmaması için dikkat edilmelidir. Avcılık içgüdüsü yüksek olduğu için kendinden küçük hayvanlarla olan ilişkisinde ekstra dikkat edilmelidir. Küçük tüylü hayvanları kovalamak isteyebilir ve bunun için uygun fırsatı bekleyebilirler. İyi bir sosyalleştirme ve eğitim ile avcılık içgüdüsü kontrol altına alınacaktır ancak tamamen yok olması beklenmemelidir. Bu yüzden her zaman sosyalleştiği alanlarda dikkat edilmeli, gözetim altında tutulmalıdır.

Parson Russell Terrier beğımsız ve lider bir ruha sahiptir. Eğer imkanı olursa kendi başına takılmak ve düşüncesini uygulamak isteyecektir. Bunun önüne geçebilmek için otoriter, sabırlı ve iyi bir lider olarak ipleri elinizde tutmanız gerekir. Sınırları eğer belirlemezseniz Parson Russell Terrier kendi kurallarını kendisi koyabilir ve sizin lideriniz olmak için hamleler yapabilir. Parson Russell Terrier küçük ve sevimli bir köpektir. Köpeğinizin küçük köpek sendromu geliştirmesine izin vermeyin, fazla şımartmayın ve davranışlarını kontrol altında tutmaya özen gösterin.

Parson Russell Terriergün içerisinde yeterli egzersiz yaptığı sürece apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayacaktır. Apartman yaşamının yanı sıra bahçeli bir ev ise ırkın daha keyifli ve mutlu olacağı bir ortamdır. Bahçeli bir evde yaşıyorsanız köpeğinizin kazma alışkanlığı olduğunu bilmeli ve bahçenizde ona özel kazması için bir alan vermelisiniz. Aksi halde bahçenizde istemediğiniz yerleri kazdığını ve onun çok mutlu sizin ise mutsuz olacağınız anları yaşayabilirsiniz.

Parson Russell Terrier, refakatçi, iyi bir dost ve av köpeği olarak mükemmel bir ırktır. İyi bir oyun arkadaşı olarak tüm ailenin hayatına renk katacak ve güzelleştirecektir. Sabırlı, köpek yetiştirmeyi ve eğitmeyi bilen bir lider ile çok iyi anlaşacak ve uyumlu bir yaşam sürecektir.

Tarih

Parson Russell Terrier, 1800’lerde İngiltere’nin güneyinde, özellikle Devonshire ve Dorset bölgelerinde, tilki avı için gelişmiş bir köpek ırkıdır. Bu ırk, Peder John “The Sporting Parson” Russell adındaki bir rahibin adını almıştır. Peder Russell, hem kendi görevini yerine getirirken hem de av köpekleriyle çıkarken tutkulu bir şekilde çalışmıştır. Russell, tilki avında kullanmayı etkili bir teriyer üretme amaçlı yürütmektedir. Parson Russell Terrier’lar, Tilkiyi kurduna takip ederken Tilki Tazılarıyla birlikte çalışacak şekilde yetiştirilmiştir. Bu köpekleri, tilkiyi tespit etmek, onu çıkarmak ve izlemek için kullanılırdı. Russell, Parson Russell Terrier’ları zeki ve bağımsız problem çözücüler olarak yetiştirmiştir. Bu nedenle, PRT’ler, işleri nasıl yapacakları konusunda kendi hakimiyetlerine sahip olma krallıklarına sahip olarak bilinirler. Bu özellikler, av sırasında hızlı kararlar alarak etkili bir şekilde tilkiyle çalışmalarını sağlar.

Parson Russell Terrier 1980’li yıllara kadar Jack Russell Terrier ile aynı tarihi paylaşmıştır. Her iki ırkın da geliştiricisi Peder/ rahip “Parson John ‘Jack’ Russell”dır . Rahip John Russell öldükten sonra, o zamanlar yalnızca Jack Russell Terrier olarak tek ırk bilinen bu köpekleri yetiştiren köpek severler, kendi önceliklerine ve tercihlerine göre ırkı yetiştirmeye başlamıştır. Bu da ırkın zaman içinde ikiye bölünmesine neden olmuştur. Fiziğine önem veren kişiler tarafından yetiştirilen köpekler başlangıçta “Parson Jack Russell Terrier” adı verilmiş ancak daha sonra isimler kısaltılmış ve “Parson Russell Terrier”, “Parson Terrier” ya da “Parson Russell” şeklinde ifade edilmiştir.

Parson Russell Terrier, aynı soydan gelen Jack Russell Terrier ırkına göre daha uzun bacaklı ve daha kare vücut yapısına sahiptir. Ne Parson Russell Terrier ne de Jack Russell Terrier köpek cinsi Russell Terrier ile karıştırılmamalıdır. Russell Terrier köpek cinsi de üçüncü çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır ve daha kısa bacaklı, genellikle Avustralya’da yetiştirilen farklı bir türdür. 1999 yılına kadar Parson Jack Russell Terrier olarak tanına ırk, daha sonra Parson Russell Terrier adıyla adlandırıldı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Parson Russell Terrier orta büyüklükte, kompakt ve kaslı bir yapıya sahiptir. İşlevsel bir terrier olan ırkın dayanıklı ve atletik bir görüntüsü vardır. Erkek Parson Russell Terrier dişilere göre biraz daha büyük olabilir ve omuz yüksekliği 25 ila 36 cm arasında değişir. Göğüs orta derinlikte, geniş, kaslı ve dardır. Sırtı düz, bel kısmı kısa ve güçlüdür. Genel olarak vücudu güçlü ve sağlamdır.

Kafa

Parson Russell Terrier'ın güçlü kafası, orta büyüklükte, yuvarlak yapıdadır. Namlu güçlü, dikdörtgen şeklinde ve yüz hatları belirgindir. Durak iyi tanımlanmıştır ve burun rengi siyahtır. Güçlü çeneye sahiptir ve dişler makas ısırmasında birleşir.

Kulaklar

Parson Russell Terrier'ın kulakları düşüktür ve V şeklindedir. Düşük, v şeklindeki kulaklar öne doğru katlanır.

Gözler

Orta büyüklükte, koyu renkli ve badem şeklinde gözleri vardır. Gözlerin kenarları ise koyu veya pembedir. Bakışları, gözleri canlı bir ifadeye sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Parson Russell Terrier'ın bacakları güçlü, kaslı yapıdadır. Ön kısım düz ve paralel şekildedir. Arka kısım da güçlü ve birbirine iyi açılı konumlanır. Bacakların ön ve arkanın birbirine olan uyumu ırkın hızlı ve çevik hareket etmesini sağlar. Ayakları da yuvarlak, kemerli ve kedi ayağına benzemektedir.

Kuyruk

Parson Russell Terrier ırkının orta uzunlukta, yüksekte konumlanmış bir kuyruğu vardır. Kuyruk kenetlenin yasal olduğu yerlerde kenetlenmiş, kesilmiştir. Ancak kuyruk kesmenin yasak olduğu alanlarda doğal uzunluğuna bırakılmıştır. Kuyruk Parson Russell Terrier hareket ederken genellikle yukarı kalkık durmaktadır.

Tüy

Parson Russell Terrier sert ve çift katmanlı bir kürke sahiptir. Kürk yapısı hem pürüzsüz (düz) hem de telli (kaba) olarak karşımıza çıkar. Kaba saçlı ve düz saçlı Parson Russell Terrier kürk yapısıyla ayırt edilir. Tüyleri sert, yağlı ve biraz pürüzlüdür. İç uyluk bölgesi, göğüs ve göbek kısımlarında yoğun bir şekilde tüylenme görülür. Yoğun astar, Parson Russell Terrier'i yağışlı havadan, soğuktan ve avlanma sırasındaki darbelerden, yaralanmalardan korumaktadır.

Renk

Parson Russell Terrier ırkının tüy rengi ağırlıklı olarak beyazdır. Beyaz renk üzerinde siyah, ten, taba, limon sarısı veya boz işaretler, desenler ve noktalar ya da üç renkli kombinasyonlar görülmektedir. Genellikle kafa ve kuyrukta görülen rengin, işaretin aynı olması istenir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Parson Russell Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 15 yıl ve üzerindedir.

Yetişkin erkek ve dişi Parson Russell Terrier ideal ağırlığı 5- 8 kg, yükseklikleri ise 30- 38 cm aralığında değişmektedir. Dişi Parson Russell Terrier köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Parson Russell Terrier boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Parson Russell Terrier yıl genelinde çok tüy dökmezler ve bu durumda bakım işlemlerini kolaylaştırır Kürk bakımı genel olarak kolaydır. Kürkünün sağlıklı kalması ve ölü tüylerden arınması için haftada iki veya üç kez taranması ve fırçalanması yeterli olacaktır. Parson Russell Terrier’in pürüzsüz ve kaba olmak üzere iki farklı kürk yapısına sahiptir. Yapısına göre değişen bakım işlemi vardır. Pürüzlü tüylere sahip Parson Russell Terrier’in daha uzun tüylerinin matlaşmasını önlemek için yolma veya kırpılma işlemi yapmanız gerekecektir. .

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Parson Russell Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli küçük ırklara özel üretilen mamaları ve ürünleri önermektedir.

Parson Russell Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Ancak Parson Russell Terrier hakkında  köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi beslenme ile ilgili önemli bilgileri, yetiştiricinin öğrenmesi gerekmektedir. Parson Russell Terrier ev yemeği de tüketecektir ancak beslenmesi sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine olmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Parson Russell Terrier gün içeriisnde alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamaz. Sağlıklı beslenebilmesi için Parson Russell Terrier’in yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Parson Russell Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Parson Russell Terrier köpeğinin gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişir. Sağlıklı Parson Russell Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Parson Russell Terrier köpeğinin bakımı genel olarak kolaydır. Kürkünün sağlıklı kalması ve ölü tüylerden arınması için haftada iki veya üç kez taranması ve fırçalanması yeterlidir. Parson Russell Terrier’in pürüzsüz ve kaba olmak üzere iki farklı kürk yapısına sahiptir. Pürüzlü tüylere sahip Parson Russell Terrier’in daha uzun tüylerinin matlaşmasını önlemek için yolma veya kırpılma işlemi yapmanız gerekecektir. Yıl genelinde çok tüy dökmezler ve bu durumda bakım işlemlerini kolaylaştırır.

Parson Russell Terrier köpek yavrusu fiyatı yaş, cinsiyet, sağlık, aldığı eğitim, karakter, tüy rengi, büyüklük, şecere, sorumlu yetiştiricisinin olması, yetenekleri ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Parson Russell Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkması veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesi gibi sebeplerle artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Parson Russell Terrier köpek ırkı bir doğumda ortalama 6 adet yavru doğurabilir. Parson Russell Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için çok sık çiftleşmemesi ve doğurmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği köpeğin sperm kalitesi gibi etkenlerde Parson Russell Terrier ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Parson Russell Terrier ırkının tüy rengi ağırlıklı olarak beyazdır. Beyaz renk üzerinde siyah, ten, taba, limon sarısı veya boz işaretler, desenler ve noktalar ya da üç renkli kombinasyonlar görülmektedir. Genellikle kafa ve kuyrukta görülen rengin, işaretin aynı olması istenir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.