Wire Fox Terrier Özellikleri ve Bakımı

Wire Fox Terrier Resimleri
Wire Fox Terrier, hızları, dayanıklılıkları ve güçleri ile tanınan kısa sırtlı ve kare biçimli bir cinstir. Koşarken itme güçlerinin çoğunu arka kısımlarından alırlar. Duruşları gibi ifadeleri de keskin, tetikte, uyanık ve beklenti doludur. Tüyleri yoğun, sırım gibi, kırılmış, bükülmüş ve ince, kısa bir astar ile neredeyse hindistancevizi hasırı gibi görünmektedir. Mutlu mizacı, meraklı yapısı, sevecen ve oyuncu karakteriyle insanların arkadaşlık yapmaktan mutlu olduğu bir ırktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Küçük haşere ve fare avı, tilki av
Ağırlık
6-9 kg
Yükseklik
36- 41 cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei tarihi
1800’ler
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tel Tüylü Tilki Teriyeri, mutlu, enerjik, meraklı ve çevresini keşfetmeyi seven bir köpektir. Aileleri ile birlikte oyun oynamayı ve etkinliklere katılmayı severler. Sahiplerine çok sadık ve bağlıdırlar. Genellikle yabancılara karşı oldukça temkinlidirler.  Wire, Smooth Fox Terrier çeşidine kıyasla diğer köpeklerle biraz daha hırçın olduğu için bir üne sahiptir. Yabancılara olduğu gibi çocuklara karşı da temkinli yaklaşırlar. Ancak arkadaşlık kurduktan sonra çocuklarla neşeli, sevecen, hevesli ve oyuncu olurlar. Sevecendirler, ailelerine çok sadıktır ve insan arkadaşlıklarından gerçekten keyif alırlar. Avlanma yetenekleri oldukça gelişmiştir bu yüzden dışarıda, farklı ortamlarda sosyalleşirken köpeğinize dikkat etmeniz gerekir.

Wire Fox Terrier, her zaman maceraya hazır bir “canlı tel” dir. Oyun oynamak, keşfetmek, koşmak, yürümek ve kovalamak için yaşarlar. Teriyer olarak, bu hassas köpek klanının tipik bağımsızlığına ve avlanma güdüsüne sahiptirler. Arkadaş canlısı ve sahibiyle arkadaşlık ilişkisi kurmak isteyen sevimli evcil hayvanlardır. Zaman zaman yaramaz ve bağımsız olabilirler ve kazıp havlayabilirler.

Zeki, sahibini memnun etmeye istekli ve arkadaş canlısı yapısına sahiptir. Ancak yer yer Wire Fox Terrier’in bağımsız ve inatçı davranışlar sergilediği de bilinmektedir. Genel olarak iyi huylu olmasından kaynaklı eğitmleri kolay geçmektedir. Olumsuz davranışlara sahip olan Wire Fox Terrier’in de iyi bir lider ile birlikte eğitimi kısmen zor olsa da asla imkansız değildir. Mükemmel sporcular, koşucular, doğal komedyenler ve çekici ev arkadaşlarıdır. İyi bakıldığında, mutlu olduğu bir aile ortamında uzun bir yaşam sürerler.

Apartman yaşamına uyum sağlayabildikleri için günümüzde sıklıkla tercih edilmektedirler. Sıcak havayı iyi tolere edebilirler ancak çok soğuk iklimler için uygun değildirler. Apartman hayatına uyumunu kolaylaştırmak için günlük egzersiz yapmasını sağlamalısınız. Wire Fox Terrier hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, yemek odaklı olmaları ve aktivite seviyeleri düştüğünde obez olma ihtimalinin yüksek olduğudur.

Wire Fox Terrier cesur ve sağlam bir teriyerdir. Güçlü avlanma içgüdüleri nedeniyle, Tel Tilki Teriyerleri, şans verilirse tavşan ve kuş gibi hayvanları, diğer köpek dışı hayvanları da avlayacak ve muhtemelen öldürecektir. Bu iyi avcıların sosyalleştiği ortamlarda, yeni kişilerle tanıştığında ya da dışarıda egzersiz yaptığında tasma ile gezdirilmesi gerekmektedir. Uygun şekilde sosyalleştirildiği ve eğitildiği zaman Wire Fox Teriyerleri daha iyi huylu, arkadaş canlısı ve barış içinde yaşayabilen bir karaktere ve mizaca sahip olacaktır.

Tarih

Wire Fox Terrier, İngiltere kökenli bir av köpeğidir. Wire Fox Terrier’in ataları, özellikle tilki avı konusunda ustadır ve bu köpekler yete düşen tilkiyi fırlatma ve gönderme gibi becerilere sahiptiler.  Wire Fox Terrier, pürüzsüz ve tel tilki terrierlerinin geçmişlerinden farklı olarak, Galler’deki kaba kaplamalı Siyah ve Tan terrierinden türediği de düşünülmektedir.

Tilki Teriyerleri, İngiliz tilki avlarının en parlak döneminde, 1700’lerin sonlarında şekillendi. Tilkiyi yuvasından uzaklaştırmak, tazıların ve atlıların açık arazilerde takibine katılmak gibi görevleri vardı. Fox Terrier kürkleri genellikle beyazdır ve av sırasında tilki zannetmemek için kırmızı renk olmasına izin verilmez.

The Wire, tutarlı bir şekilde başarılı bir gösteri köpeği olmuştur ve rekor 15 Westminster Kennel Club Bests in Show kazanarak tarihe geçmiştir. Cins standartları 19. yüzyılın sonlarından beri var olmasına rağmen, AKC, Wire ve Smooth Fox Terrier’ı 1985 yılına kadar farklı ırklar olarak tanımamıştır. Wire Fox Terrier’ın popülerliği, Britanya İmparatorluğu’nu Kralı VII. Edward’ın en sevdiği köpeği Caesar’ın da aralarında bulunduğu pek çok sevilen köpek sayesinde artmıştır. Ayrıca1930’larda ve 40’larda, William Powell ve Myrna Loy’un altı “İnce Adam” filminde rol alan komik Wire Asta köpeği de, türün popülerliğinin artmasına yardımcı olmuştur. Asta’nın zamanından beri, Wire’ın çarpıcı görüntüsü, etkileyici fiziksel ve karakter özellikleri, doğal performans becerileri de ırkı filmlerde ve TV’de tanıdık bir varlık haline getirmiştir.

Wire Fox Terrier, gösteri halkasına girmesi yaklaşık 15-20 yıl sonra gerçekleşmiştir. Smooth’a kıyasla Wire Fox Terrier iyileştirme amacıyla melezlendi ve büyüklüğü küçültüldü, beyaz kaplama arttırıldı ve daha düzgün bir dış hat kazandırıldı. İstenilen hedefe oldukça erken ulaşıldı ve Wire Fox Terrier, 2. Dünya Savaşı sonrasında popüler hale geldi. 1985 yılında, American Fox Terrier Club’ın kurulmasından 100 yıl sonra AKC, Fox Terrier’i iki ayrı köpek ırka olarak tanıdı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Wire Fox Terrier orta boylu, kare gövdeli omuz noktasından kalça noktasına ve omuzlardan yere kadar eşit ölçülür. Sırt kısa, simetrik ve düzdür. Kısa, kaslı, hafif kemerli beli vardır. Göğüs derin ancak geniş değildir. Boyum temiz, kalın, kaslı ve orta uzunluktadır. Boyun yavaş yavaş genişleyerek, yumuşak şekilde omuzlarla birleşir. Göğüs dirseğe kadar uzanmaktadır. Ön göğüs iyi doldurulmuş ancak omuz noktasının ötesine uzanmıyor. Krup neredeyse düz.

Kafa

Kafatası düz, uzun ve orta derecedeki yapısıyla gözlere doğru daralmıştır. Yandan baktığınızda kafatası ve namlunun uzunluğu birbirine paralel ve zor algılanan bir durakla birleşmiştir. Yanaklar düz ve temizdir. Ağız, uçtan siyah buruna doğru incelmektedir. Çene güçlü, kaslı ve keskin dişlere sahiptir. Sıkı dudaklar, koyu pigmentlidir ve dişler makas ısırışında birleşir.

Kulaklar

Wire Fox Terrier'in küçük, V şeklinde, orta kalınlıkta ve yanaklara doğru düşen düğme kulakları vardır. Kulaklar yüksekte ve uçlar yanağa yakın konumlanmıştır. Kulakları köpeğin karşı konulamaz ifadelerini daha iyi vurgulamak için düzgün bir şekilde öne doğru kıvrılır. Kıvrılmış kulağın üst çizgisi, kafatası seviyesinin oldukça üzerinde konumlanmıştır. Kulakların yapısı lale, gül ya da tazı benzeri olmamalıdır.

Gözler

Wire Fox Terrier'in derin, çökük, orta derece küçüklükte, yuvarlak ve koyu renkli siyah ya da kahverengi gözleri vardır. Gözlerinin kenarları da koyu renklidir. Canlı, neşeli bazen de ateş saçan bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Wire Fox Terrier ön ayaklar güçlü, düz, iyi kemiktir. Ön ve arka ayaklar, bir saat sarkacı gibi birbirine paralel ve yere dik inmektedir. Dirsekler vücuda yakın konumda yerleştirilmiştir ancak hareket ederken serbestçe hareket eder. Bilekleri ise kısa, güçlü, düz ve esnektir. Profilden bakıldığı zaman ön bacaklar öne doğru uzanır ve bilekleri neredeyse diktir. Ayaklar yuvarlak, çok büyük değil ve kompakttır. Ayak parmakları orta dereceli ve kemerlidir. Pedler sert ve iyi yastıklıdır. Eğik bacaklar, bükülmüş bilekler, yanlış hizalanmış yapı hata olarak görülmektedir.

Kuyruk

Kuyruk yükseğe konumlanmış, düz ve dik şekildedir. Geleneksel olarak kuyruk vücutla orantılı uzunluğa sahip olacak şekilde yani 3/4'ü bırakılarak 1/4 oranında olacak şekilde kenetlenmiştir. Kuyruk asla kırık değildir ve sırt üzerine yatmaz

Tüy

Wire Fox Terrier çift katmanlı kürke sahiptir. Sırımsı kürkü, hindistancevizinin dış tarafındaki kıllara benzer şekilde yoğun, dalgalı tüylerden oluşur. Sert, ince dış kürkü ve yumuşak, kısa, yoğun bir astarı vardır. Dış kürk hafifçe dalgalıdır. Kıvırcık kürk ise istenmemekte ve sakıncalı görülmektedir. Tüyler kalın ve birbirine o kadar yakındır ki, deriyi göremeyebilirsiniz. Ağız, bacaklar ve vücudun alt kısmı daha uzun tüylere sahiptir ve doku bakımından yoğun, canlıdır.

Renk

Wire Fox Terrier'in sırımsı kürkü, beyaz hakim renk olmak üzere siyah veya kahverengi işaretlerle kaplıdır. Beyaz kürk üzerinde hakim renktir. Brindle, kırmızı, karaciğer veya barut mavisi renklerinin görülmesi bir hata olarak kabul edilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir yaşam süren Wire Fox Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 10- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

 

Yetişkin erkek ve dişi Wire Fox Terrier ideal ağırlığı 6-9 kg, yükseklikleri ise 36-41 cm aralığında değişmektedir. Dişi Wire Fox Terrier köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Wire Fox Terrier boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir

Tel Tüylü Tilki Teriyeri’in yıl genelinde az ila orta derecede tüy döker. Evcil bir ev köpeği olduğu için az çabayla ve düzenli bakımla tüy dökülmesinin daha da azalması mümkündür. Kürkünün tarama ve fırçalama ile ölü tüylerden arındırabileceğiniz gibi elle soyarak da temizleyebilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Wire Fox Terrier ırkının  Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip küçük ırklar için üretilen mama ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Wire Fox Terrier cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Wire Fox Terrier hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı içerikte olduğu belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Wire Fox Terrier için uygun değildir. Sadece ev yemeklerini yemek Wire Fox Terrier için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Wire Fox Terrier’nun günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Wire Fox Terrier yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

 

 

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Wire Fox Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Wire Fox Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Wire Fox Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Wire Fox Terrier’in bakım ihtiyacını karşılamanız genel olarak zor değildir. Çok zaman ayırmanız ve çaba sarf etmeniz gerekmeyecektir. Haftada iki veya üç kez tüylerinin taranması ya da fırçalanması yeterli olacaktır. Evcil bir ev köpeği olduğu için az çabayla ve düzenli bakımla az olan tüy dökülmesinin daha da azalması mümkündür. Kürkünün tarama ve fırçalama ile ölü tüylerden arındırabileceğiniz gibi elle soyarak da temizleyebilirsiniz.

 

 

Tel Tüylü Tilki Teriyeri. Wire Fox Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Wire Fox Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Wire Fox Terrier köpek ırkı bir doğumda ortalama 4-6 adet yavru dünyaya getirebilir. Wire Fox Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için gelişimini tamamlaması ve çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Wire Fox Terrier ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir. Gebelik süreci veteriner tarafından takip edilmeli ve gerekirse sezaryen uygulanmalıdır.

 

 

Wire Fox Terrier’in sırımsı kürkü, beyaz hakim renk olmak üzere siyah veya kahverengi işaretlerle kaplıdır. Beyaz kürk üzerinde hakim renktir. Brindle, kırmızı, karaciğer veya barut mavisi renklerinin görülmesi bir hata olarak kabul edilmektedir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.