Genç köpeğinizin ön bacağında topalladığını fark ederseniz, bunun nedeni dirsek displazisi adı verilen bir durum olabilir. Dirsek displazisi kalıtsal bir durumdur ve daha çok Bernese dağ köpekleri, Alman çobanları, Golden retriever ve Labrador retrieverleri gibi büyük ve dev cins köpeklerde görülür.
Bu yaygın ortopedik bozukluk, köpeğin dirseklerindeki kemiklerin gelişimindeki anormalliklerden kaynaklanır. Bu iskelet durumu tedavi edilebilir olsa da, semptomları bilip köpeğinizde olup olmadığını tanımak önemlidir.
İçindekiler
Köpeklerde dirsek displazisi, köpeğin dirseğini oluşturan kemiklerdeki anormalliklerin neden olduğu doğuştan ortopedik bir hastalıktır. Bir köpek, displaziye genetik yatkınlık ile doğar; bir yaralanma veya kaza sonucu değildir. Çoğu zaman, displazi her iki dirsekte de görülür, ancak bazen bir sadece bir dirsekte de olabilir.
Köpek büyüdükçe ve olgunlaştıkça, durum kötüleşir ve eklemde malformasyona ve hatta dejenerasyona yol açar. Ne yazık ki, eklem zamanla ne kadar dejenere olursa, eklem köpek için o kadar acı verici olabilir.
Dirsek displazisinin semptomları, 4 aylıkken veya daha büyükken ortaya çıkabilir. Bazı köpekler, yaşlanana ve hatta geriatrik olana kadar herhangi bir bozukluk belirtisi göstermezler. Genel olarak, dirsekteki anormallik ne kadar şiddetli olursa, semptomlar o kadar erken ortaya çıkar.
Belirtiler
Genel olarak, dirsek displazisi olan köpekler, yürürken veya koşarken topallar. Köpeğinizin topalladığını kafasının yürürken yukarı ve aşağı sallandığını görerek anlayabilirsiniz. Bu durumda köpekler koşarken topallama kaybolabilir. Ağrı, köpeği oynamakta ve hatta yürüyüşe çıkmakta isteksiz hale getirebilir.
Dirsek displazisinden mustarip bir köpek, eklemdeki hareket açıklığında belirgin bir azalmaya sahip olabilir ve dirseğin uzatılması veya bükülmesi üzerine sıklıkla ağrı veya rahatsızlık belirtileri gösterecektir. Etkilenen uzuvları vücuttan uzak tutabilir ve egzersizle daha da kötüleşen aralıklı veya kalıcı topallık olabilir, ancak dinlendikten sonra ilk kalkarken zorlanma olarak da gözlemlenebilir.
Dirsek eklemini oluşturan üç kemik vardır: radius, ulna ve humerus. Dirsekle ilgili dört ayrı iskelet durumu, dirsek displazisinin genel durumuna neden olabilir. Aynı anda bir veya daha fazlası mevcut olabilir.
Birleşmemiş Anconeal: bir büyüme plakası düzgün kapanmaz, bu da eklem tahrişine ve dejenerasyona neden olabilecek ayrılmış bir kemik parçasına yol açar.
Fragmented Coronoid: Dirsek ekleminin içinde kırılan bir kemik parçası, eklemin astarını tahriş eder ve kıkırdağın aşınmasına neden olur.
Osteochondrosis Dissecans: Eklem yüzeyinden bir parça kıkırdak gevşeyerek ağrı ve iltihaplanmaya neden olur.
Dirsek Uyumsuzluğu: Eklemin yapısının kusurlu olması kıkırdağın daha hızlı aşınmasına neden olur.
Köpeğinizin dirsek displazisinden muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminizden randevu alın. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin yürüyüşünü izleyecek, genel bir fizik muayene ve derinlemesine ortopedik muayene yapacak ve gerekli röntgenleri çekerek onları inceleyecektir. Eğer köpeğinizin topallaması her zaman olmuyorsa topalladğı anlarda video çekmek veteriner hekiminize yardımcı olacaktır.
Radyografiler eklemi daha iyi görmeye yardımcı olur ve açık büyüme plakalarını, konformasyonel anormallikleri ve tahrişe neden olabilecek herhangi bir kemik parçasını gösterebilir. Kesin tanı için bazen daha ileri testler gerekebilir. Bazı durumlarda, eklem boşluğundan bir sıvı örneğini çekilip incelenmesi veya MR gibi ileri görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Elde edilen eklem sıvısı daha sonra köpeğinizin durumunu daha da karmaşık hale getirebilecek iltihaplanma veya enfeksiyon açısından test edilebilir.
Tedavi seçenekleri, köpeğinizin durumunun ciddiyetine bağlıdır. Dirsek displazisi hafif ise, konservatif tıbbi seçenekler sunulabilir. Hafif ila orta şiddette semptomların tedavisi genellikle steroid olmayan antienflamatuar ilaçlarla gerçekleştirilebilir. Glukozamin/kondroitin gibi eklem takviyeleri ve esansiyel yağ asidi takviyeleri de eklemi yağlamaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk terapi lazeri gibi bütünleştirici tedaviler de ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Köpeğinizin durumu daha şiddetliyse, cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Ameliyattan sonra veya köpeğinizin orta derecede displazisi varsa, veteriner hekiminiz sizi yüzme, su altı koşu bandında yürüme ve çeşitli hareket egzersizleri gibi fizik tedavi aktiviteleri için fizyoterapist bir veteriner hekime yönlendirebilir.
Son olarak, dirsek displazisi olan köpeklerde sağlıklı egzersiz son derece önemlidir. Artritli bir eklemi egzersiz yapmak mantıksız görünebilir, ancak doğru miktar ve doğru egzersiz türünü dengelemek, kilo alımının yanı sıra kas atrofisini de önleyebilir. Atrofik kaslar ve fazla kilolar artriti şiddetlendirebilir. 4 Köpeğiniz için hangi tür egzersizin en iyi olacağını görmek için veteriner hekiminize danışmalısınız.
Kalıtsal bir durum olduğu için, dirsek displazisi, anormalliği olan köpeklerin ürememesi dışında genellikle önlenemez. Eğer köpeğinizde veya ailesinde bu durum var ise köpeğinizi kısırlaştırmalı ve yavru almayı düşünmemelisiniz.
Köpeğinizin bireysel prognozu, yaşına, genel sağlığına ve eklemin ciddiyetine bağlı olacaktır. Bununla birlikte, dirsek displazisi olan köpeklerin çoğu, ağrı giderici tedavilere veya gerekli ameliyatlara iyi yanıt verir ve sağlıklı, mutlu hayatlar yaşamaya devam eder.
Bazı köpek yavrularının özel beslenme gereksinimleri vardır ve büyük ırk köpek yavruları için özel olarak formüle edilmiş köpek mamalarına ihtiyaç duyarlar. Bu gıdalar, dirsek displazisi ve diğer eklem rahatsızlıkları ile birlikte kalça displazisi gibi iskelet bozukluklarına yol açabilecek aşırı büyümeyi önlemeye yardımcı olur . Bu ırkların büyümesini yavaşlatmak, eklemlerini çok fazla zorlamadan geliştirmelerini sağlar ve böylece sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Bir köpek dirsek displazisi ile ne kadar yaşayabilir? Dirsek displazisi uzun süreli bir durum olsa da köpeğinizin ömrünü kısaltmamalıdır. Rahatsızlık nedeniyle azaltılmış egzersiz, obezite gibi sorunlara yol açabilir, ancak iyi bir diyet, egzersiz ve uygun tedavi, sağlıklı kalmalarını ve iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarını sağlayacaktır.
Dirsek displazisinde altta yatan problem eklemin anormal gelişimidir ve bu süreci tersine çevirerek eklemi normal hale getirmek mümkün değildir. Dirsek displazisi olan tüm köpekler, ameliyat olsalar bile bir dereceye kadar artrit geliştireceklerdir. Ancak yapılan ameliyatlar ve medikal tedavi ile köpeğinize ağrısız ve mutlu bir hayat sağlanabilir.
Dirsek displazisi olan köpekler, yürürken veya koşarken topallar. Bu durumda köpekler koşarken topallama kaybolabilir. Ağrı, köpeği oynamakta ve hatta yürüyüşe çıkmakta isteksiz hale getirebilir. Eklemdeki hareket açıklığında belirgin bir azalmaya sahip olabilir ve dirseğin uzatılması veya bükülmesi üzerine sıklıkla ağrı veya rahatsızlık belirtileri gösterecektir.
Dirsek displazisi öncelikle genetik gelişimsel bir hastalık olarak kabul edilir . Diğer olası katkıda bulunan faktörler, büyüme hızı, yüksek proteinli diyet, travma, hormonal dengesizlikler, yetersiz beslenme, hızlı kilo alımı ve egzersiz düzeyi olabilir.
Dirsek displazisinden etkilenen köpekler, daha dört aylıkken ön ayaklarda hafif ila orta şiddette ağrı ve topallık belirtileri gösterebilir. Ancak bazıları bu hastalığın belirtilerini yaşamın ilerleyen zamanlarına kadar göstermeyecektir. Her iki dirsek de tipik olarak tutulur, ancak biri çok daha ağır bir şekilde etkilenebilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar